Inlägg

Inlägg som karlzon har skrivit i forumet
Av karlzon

Elområde: 4
Förbrukning: 37 790kWh (2021-10-01 - 2022-09-30)
Pengar tillbaka: 29 854kr

Hyresgäster som förbrukat runt 2100kWh så, kommer dela med mig av ersättningen till dem.

Av karlzon

2st CAT5 i 16mm rör fungerar om det inte är några böjar, glidmedel och 3-5meter.
2st CAT6 i 16mm rör fungerar inte.

Tillägg; Vi pratar rör här. Inte flex-slang. 16mm slang är det kört.

Av karlzon

Känner inte till någon operatör med kontantkort som erbjuder publik IP. Telenor och Telia erbjuder detta i sina företags-abonnemang. Privata sidan vet jag inte om de erbjuder motsvarande. Kostnaden är runt 100kr/månaden för publik. Går även beställa fast (tilldelas då baserat på MAC-adressen). Behöver beställas direkt via deras butiker eller via återförsäljare till någon av operatörerna jag nämnt ovan.

Jobbar med IT/Telefoni och sätter upp 4G-gateways med ovan operatörer lite då och då. Dock säljavdelningen som hanterar beställningen av abonnemang.

Av karlzon
Skrivet av Stradale1:

Ifixit's innehåller typ 99% aceton

Det och en pipett så är ditt problem löst...

Ifixits kit innehåller inte aceton. Och som ovan skrev reagerar aceton starkt med det mesta. Så använd inte det.

Av karlzon

Bytte på en MacBook Pro 15" Retina (2014 tror jag) med iFixits kit. Kan verkligen rekommendera det. Se till att täcka skärmen med gladpack och tejp för isopropanolen förstör beläggningen på skärmen. Var inte omöjligt men sjukt pilligt att få bort batterierna. Att ta det lugnt är att underskatta. Fick inte ner tandtråden så rekommenderar inte det. Bättre med deras plast-"plektrum". Peta in en bit, droppa lite vätska, vänta 20-30 sekunder, pilla lite till och repetera. Hade en stor keramikgryta till hands att kasta batteri/macbook i och en brandfilt (sitter sen tidigare i köket).

Just ja, var duktigt noga och provmontera nya batteripacket INNAN du tar av klistertejpen under.

Kan för övrigt rekommendera iFixits kit. Klockrent!

Av karlzon

Kan också vara notifieringar i Chrome. Gå in under chrome://settings/content/notifications (Inställningar -> Integritet & säkerhet -> Aviseringar). Antingen Inaktivera notifieringar totalt eller gå igenom listan med vilka som får skicka notifieringar.

Edit: Har gott om användare som rapporterar de fått virus m.m. där Chrome skickar notifieringar till Windows Notiscenter.

Av karlzon

Har lite kort skummat igenom tråden. Så har inte läst igenom allt. Ber om ursäkt ifall något blir fel eller missat.

Är själv privat hyresvärd och det skiljer sig markant mellan de olika uthyrningsformerna. Har förstått att det handlar om privat uthyrning. Och då beror det på om uthyrningen sker från privatpersoner eller genom ett bolag. Det är helt olika regler mellan dessa då det är olika lagar, Uthyrningslagen och Privatuthyrningslagen.

Det är inte acceptabelt att debitera en schablonkostnad för elförbrukning. Det finns flera domar där detta fastslagits. Det går att komma runt det genom att ”baka in” elen i hyran. Men utifrån hyresvärdens perspektiv får elen inte specificeras som en specifik summa av hyran. Vill hyresvärden debitera för elen så behövs den mätas och då enbart debitera förbrukad el. Samma sak gäller vid uppvärmning. Det är inte heller okej att skära mellan på elförbrukningen. Hyresvärden får allts inte "salta" kostnaden per kW/h. I det läget agerar hyresvärden el-distributör och med allt som det innebär.

Kontentan är att din hyresvärd redan har grävt sig en grop då de åberopar elförbrukningen som hyreshöjning. Dessutom gör det schablonmässigt.

Är din hyresvärd är en privatperson (alltså inte ett bolag uthyrningen sker igenom) har de inte heller möjlighet att räkna din hyra på vad som är marknadsmässigt i kommunen. Vid privatuthyrning måste den räknas på en formel (finns hos Hyresgästföreningen och står i Privatuthyrningslagen) som innehåller fastighetens värde, omkostnader för fastigheten och en del annat. Enbart om hyresvärdens omkostnader för fastigheten (tex lån/ränta) eller den stiger i värde, kan de öka hyran något.

Beroende på uthyrningsformen kan du ha rätt att retroaktivt kräva tillbaka hyra om tex Hyresgästföreningen gör en lägre beräknad hyra än hyresvärden.

Tycker du ska försöka sitta lugnt i båten och låta Hyresgästföreningen reda ut vad som gäller. Undvik fram till dess att gå i konflikt med din hyresvärd.

Av karlzon

Skulle be vaktmästaren/hyresvärden om ett kostnadsförslag.

När jag flyttade ut ur min lägenhet var det märken efter bokhyllor, tapet som lossnat bakom en vägghylla (som din bild). Och stänk (rätt mycket) från köksbordet upp på väggen. Hade ett väggmonterat "barbord" som matbord i köket, så rejäla hål efter det. Fick ett totalpris omkring 800-900kr från min hyresvärd för att de skulle åtgärda.

Om det är något motsvarande för dig, blir det svårt att räkna hem resa till och från Biltema. Spatlar, spackel, färg, penslar, plast osv. Dessutom med risken att det inte är tillräckligt bra gjort, för att accepteras av hyresvärden. Lägg till din egen tid på det också.

Av karlzon

Är själv privat hyresvärd i en fastighet med fyra enheter. Det man önskar är hyresgäster som betalar hyran, är skötsamma mot lokalerna och andra hyresgäster. Och gärna att de har planer på att bo länge. Alltid uppskattat när någon berättar om sig själv. Men att läsa någons livshistoria är inte direkt intressant. Berätta att du har föräldrar med god inkomst som är beredda att gå i borgen för dig. Berätta lite vad du/sambo jobbar med. Vad ni söker för boende (kvm, läge, skick osv). Men tillägg att detta är önskemål och inte krav. Om du har referenser, skriv att du kan lämna detta. Gärna vad det är för referenser, tex arbetsgivare, tidigare hyresvärd osv. Undvik skriva negativa saker, om inte detta direkt kommer påverka boendet. Använd en seriös men trevlig ton i brevet.

Lycka till!

Av karlzon

Hade försökt ta mig till en Apple Store och ligga på lite. Se om de ändå inte kan ta in den på service.
Har fått min tidig 2011 fixad för samma problem.

Av karlzon

Har själv first, second och third -line support för mina föräldrars teknikanvändande. Suck.
Så för din egen skulle rekommenderar jag att hon fortsätter med iOS. Speciellt om hon är van vid det.

Apple har ett inbytesprogram för äldre telefoner. Vet inte om det är någon större summa hon kan räkna till godo. Men här är i alla fall länken. http://www.apple.com/se/shop/browse/reuse_and_recycle

Av karlzon

Om du har betong under, Borra, plugga och dra fast det i golvet med rejäla bultar. Chansen att du drar ut alla servrar samtidig är minimal, men att få ett helt skåp över sig kan vara direkt livsfarligt. Börjar det luta så finns också risken att flera servar börjar glida ut, lite som dominoeffekt. Beror förstås på hur skenorna är designade, men billiga lösningar har inte alltid fästskruvarna utan servrarna löper fritt.

Har själv vart nära att tippa skåp, så min rek att du gör det ordentligt.

Av karlzon

Ett par dagar bara. Så ägarbytet borde redan vara klart. Brukar ta någon vecka innan pappret om att ägarbytet är genomfört dimper ner i brevlådan. Om du vill veta direkt kan du använda någon av Transportstyrelsens tjänster för att söka ägaruppgifter på fordonet.

Av karlzon

Om det kom helt plötsligt utan påverkan och i samband med åska så låter det som ADSL-splitten/filtret är sönder. Kostar nån hundring så kan vara värt att testa. Alt låna och testa.

Av karlzon

"Samtalskostnaden" för vidarekopplingen bör ligga på det första kortet/abonnemanget, så tveksamt om den lösningen fungerar.

Av karlzon
Skrivet av kalle-anka:

Att få dubbla telefonabonnemang på samma telefonledning är inte särskilt dyrt eller svårt. Vi har haft detta i en tidigare bostad och telefonbolaget satte bara dit ett filter i vår bostad och ett till filter i telefonstationen. Men jag kan inte tänka mig att man kan kombinera dessa filter med ADSL eftersom bägge tjänsterna bygger på tekniken att skicka signaler på samma ledning men på olika frekvenser.

Jobbar med detta dagligen och mycket riktigt går det inte att köra ADSL på delade ledningar.

Som övriga skrivit i tråden är det ganska vanligt med två ledningar in i fastigheten/lägenheten. Leta upp förstajacket och se hur många trådar det finns i inkommande kabel. Inkommande brukar vara grövre kabel en vanlig teleledning, ofta svart eller grå. Om du inte kan göra detta själv rekommenderar jag dig att beställa jobbet av Telia eller en elektriker.

Av karlzon

Lite funderingar på det energisnåla. Pengarna du lägger ut på att byta hårdvaran misstänker jag att du tänkt räkna hem på elförbrukningen. Frågan är hur mycket mindre den nya lösningen kommer dra och om den besparingen du gör, är relevant i förhållande till livslängden på hårdvaran du planerar köpa. Om du inte kan räkna hem pengarna över den tid du tänkt använda hårdvaran, är det en billigare lösning att köra vidare med samma hårdvara du har idag.

Lite som den allmänna ivern att tilläggsisolera huset med en återräkningstid i energibesparing som överstiger fasadens livslängd.

Av karlzon
Skrivet av aluser:

Håller med evil penguin då kablar förvisso oftast dras enligt T568A

Jobbar som tekniker inom telekom och IT. Utökar befintliga nät och drar nya, men har såvitt jag kan minnas aldrig sett A-standarden användas i Sverige, bara B. Dvs vitorange, orange, vitgrön, grön, blå, vitblå, vitgrön, vitbrun, brun. Har däremot sett en del patchkablar i A-standarden.

Om du kontakterar enligt samma flöde i båda ändarna så ska det fungera. Du ska i alla fall få länk (leds lyser). Hastigheten blir säkert lidande beroende på kabellängden om inte standarden följs.

Kan du lägga upp en bild på uttaget/pressningen?

Av karlzon

Undvik att ha öppet om det är mycket millimetrar aka streck ute (de svarta små krypen). De tenderar att krypa in i skärmar och fastna bakom glaset. I övrigt så spelar det ingen roll.

Av karlzon

Inte diskmedel. Torkar och blir då omöjligt att dra. Kör siliconspray. Använder Glidex siliconspray/fett i jobbet. Torkar inte och det glider bra.
https://www.google.se/#q=glidex%20silikonspray