Inlägg

Inlägg som karlzon har skrivit i forumet
Av karlzon

Moms och importskatter gör att den är dyrare i Sverige (dollarpris och att säljaren i Sverige vill tjäna en hacka spelar också in).

Men innan man blänger på moms och skatter. Pengarna för att hålla igång det sociala skyddsnätet (välfärden), måste ju komma någonstans ifrån. Annars hade vi inte haft fri sjukvård, studiemedel, föräldraledighet, sjukpenning, dagis, bibliotek, osv.

Av karlzon
Skrivet av Datanoob87:

Jo men det hjälper ju inte mig Ngn som har mus / tangentbord som passar till datorn ? eller adapter ?

Driver du med mig? Har ju skickat en länk till en tangentbordsadapter. I den får du koppla ett vanligt tangentbord med PS2 kontakt. Vill du koppla in en mus måste du antingen ha en seriell mus, alternativt en PS2->Serieportsadapter.

Av karlzon
Skrivet av Datanoob87:

Den där adapter du visar är väl bara för Mus ?

Förmodligen därför de kallar den för "Tangentbordsadapter MD6ho-DIN5ha 15cm".

Av karlzon

Hittade inga på kjell.com.

Deltaco hade dock, så leta upp en liten pc-butik som saluför Deltacos sortiment (typ alla gör det). Och be dem ta hem en sådan adapter.
http://www.deltaco.se/?itemid=(DEL-77A)

Gällande mus ser det pilligare ut. Kanske kan kolla lite på Ebay i England efter något billigt beg. Frågan är väl vad du ska ha den till. Är det bara nostalgi så kan du väl säkert besöka någon loppis efter tgb och mus.

Lycka till.

Av karlzon
Skrivet av Jukkis:

-Och den ser ungefär likadan ut i hela Europa, säger Johan Rydberg. Det finns ett EU-direktiv som styr upp detta för medlemsstaterna. Det säger att ångerrätten vid köp är minst 7 dagar och reklamationsrätten är minst 2 år. Men vissa länder kan välja att ha bättre villkor för konsumenten. I Sverige gäller till exempel 14 dagar och 3 år.

I artikeln handlar det om ångerrätt. Ångerrätten gäller inte i butik, endast postorder och internet.
http://www.konsumentverket.se/Lattlast/Vad-ar-angerratt/

3års reklamationsrätt har konsumenten. Det är inte samma sak som garanti. Allt det betyder är att konsumenten har rätt att reklamera en vara pga av fel som funnits där sen fabrikationen, men som ej påvisats tidigare. Säg att du köper en järngrind som är pulverlackerad, efter 2 år börjar den rosta pga att färgen spricker, du kan då reklamera den eftersom det är en dålig färg/underarbete osv. Det är dock upp till dig som kund att påvisa att felet funnits sen tillverkningen. Kanske inte så svårt på en järngrind, men försök påvisa att chip XXXX fick en dålig lödning på ben nummer 144.

Av karlzon
Skrivet av Jukkis:

Hello!
Det är riktigt att inlägget är hämtat från finska konsumentverket. Finland följer EU:s konsumentlagar och samma lagar borde gälla i Sverige.

Har jobbat som säljare i butik i 5 år, varav 3 år i PC-branshen. Det du skriver gäller inte i Sverige, hurvida Finland har en egen konsumenträtt eller följer något direktiv från EU vet jag ej. Mycket möjligt man kan dra köpet till domstol i EU. Får nog trådskaparen såfall titta på.

Om du vill, kan du läsa mer på Konsumentverkets hemsida.
http://www.konsumentverket.se/Lag-ratt/Din-ratt-som-konsument/

Av karlzon
Skrivet av hulkenstrong:

Det där är för mig bara normal...

Undra varför du skrev ett frågande inlägg från början, om du ändå vill framhålla att du sitter inne med svaret.
Följer man det jag skrev, tillsammans med det du själv framhöll, finns det ju inte mycket mer att göra som säljare.

Av karlzon
Skrivet av hulkenstrong:

Hur kan man styrka att man är en bra säljare?

  • Uppträd professionellt. Och använd vårdat språk. Var trevlig och överträffa köparens förväntningar.

  • Delge information vem du är osv. Har du en signatur i mailen med namn, telefonnummer, adress så gör det rätt mycket, har själv en egen hemsida där min mail används. Vet flera av mina köpare som kikat på den innan köp (de har ofta haft någon fråga ang något projekt jag pillat med. ;). Lite svårt som tips, men det handlar om att inge förtroende.

  • Prompta på möjligheten att hämta upp. Antingen köpare i person, eller genom ombud.

  • Ta flera riktiga bilder på varan du säljer, produktbilder från tillverkarens hemsida kan alla kopiera.

  • Lämna en ordentlig beskrivning av varan, ibland kan det vara en fördel att berätta varför du säljer. (undvik dock beskrivningar att du är i akut behov av pengar, då kommer alla vilja pruta).

  • Var tydlig med vad du vill sälja, hur du vill få det fraktat/hämtat/betalning osv.

När jag säljer brukar jag ge möjligheten att hämta upp det hemma hos mig, alternativt på min arbetsplats vid lunch eller efter kl17. Annars är det förskottsbetalning eller internetgirot som gäller. Det är jag benhård på, och accepteras det inte av köparen, kan vi tyvärr inte göra affär.

Av karlzon
Skrivet av hermaniii:

Över 200w tror jag inte kan komma över även om du stressar grejorna om du inte har tänkt ha extremt med hdds

Blir dyrt med ssd om du ska rymma flera os på den. Men visst kan ssd vara bra på en server men enbart om man har behov och det har du inte än så skippa det.

Herrmaniii har helt rätt.

Av karlzon

För min del undviker jag egna byggen till servrar. En server som är konstruerad för att gå 24/7, klarar den typen av drift bättre än ett eget budgetbygge baserat på billiga fläktar osv. Nätaggregaten är byggda för att svettas och jobba under kontinuerlig drift. Givetvis kan du själv bygga något med specialfläktar, nätdelar osv. Frågan är hu mycket tid (och därigenom även pengar) du vill lägga ner.

Gällande CPU så tror jag du klarar dig fint med det som ingår i Dell-maskinen. Med den CPU´n och 8GB-ram kan du köra 3-4 maskiner med helt okej prestanda.

Den jag kör på colocation (ref till länk i tidigare inlägg) idag har jag fyra maskiner på:

  • Exchangeserver(win2008, 3gb ram) med 15-20 aktiva konton.

  • Webservers Hosting (freebsd, 2gb ram) varvid jag hostar ca 10 mindre sidor till företag och kompisar/blogg.

  • Webserver Privat (freebsd, 2gb ram) kör mina 3 egna siter

  • Labbserver (Slackware, tar det ram som blir över ~512mb)

Alla dessa snurrar på utmärkt och har inte känt av några flaskhalsar än.

Ram är klart prioriterat då det ger bra prestanda och är billigt. Men du kan ju också köpa 8gb ram och sen uppgradera om det behövs. SSD diskar är säkert trevligt. Men försök få någon form av RAID/Backup. Hade hellre sparat pengar och köpt 2st 500gb som tål att snurra under längre tid (köp tex Dell-maskinen så sitter det redan sådana i). Du kommer inte märka någon större skillnad om du bara labbar/har några hemsidor på servern.

Bygger du så måste du vara noga med att kolla chipset/moderkort/sata-kontrollers mot ESXi, finns inga garrantier för att det fungerar.

Skrivet av Renswind:

Tänkt att skapa en blogg med sånna saker som jag tänkt att gjort eller håller på med, så andra kan få samma hjälp som jag:)

Rätta tänket!

Av karlzon
Skrivet av Renswind:

Jo det låter som en ide faktiskt, har ju en gammal athlone II liggandes, dock så e det ett mini atx och har bara 2 minnes platser:P
ESXi verkar högst intressant kanske kunde vara någonting, ska spåna lite på platserna du rekommenderar att spåna på:)

Betydligt större chans att äldre hårdvara fungerar tillsammans med ESXi än sprillans ny gör. Min rekommendation är att plocka ihop den gamla burken. Se om du kan få fart på ESXi. Oavsett om du får det eller ej, så har du fått med kött på benen för att köpa något annat. Och du har ändå inte gjort av med några slantar.

Länk till lista med olika Dell-maskiner som kan köra ESXi, samt moderkort
http://www.vm-help.com/esx40i/esx40_whitebox_HCL.php

Länk till VMwares compatibility guide
http://www.vmware.com/resources/compatibility/search.php

Finns mycket att hämta på google/forum runt nätet. Snabbvägen är att ta en märkesserver då den med största sannolikhet stödjer ESXi. Kör själv den här modellen på colocation, pytteliten rackserver med bra klös och garanterat stöd för ESXi. Alternativt kan du kika på en billigare och mindre towerserver, lättare att hantera hemma och sätta i garderoben/klädkammaren. Tex denna hos dustin. Ett snabbt sök i compability guide på T110 visar att den är testad och kompatibel.

Finns många vägar att gå. Mitt tips är att alltid vara snål i början och testa sig fram. Sen kan man spendera, när man vet vad man ger sig in på.

Av karlzon

Notera: ESXi fungerar inte på all hårdvara, så vill du bygga något eget, måste du vara nogrann om du inte vill köpa girsen i säcken. Ett annat val är att köpa en beg märkesserver, tex Dell eller HP. Finns på Blocket, Tradera, Rekonditionerade, IT-auktion osv.

Ska du bara ha servern till det du skriver, och som experiemnt, och dessutom bara ska köra Linux som OS. Du har inget gammalt lik som står någonstanns? Eller kompis som har. Du kommer undan med väldigt klen hårdvara till det du ska köra. Köra billigt först, och fattar du intresse för servrar, kan du ju använda de där 10k kronorna.

Av karlzon
Skrivet av kempes:

Postförskott

Postförskott kan lika gärna vara en tegelsten i paketet. Och har du väl hämtat ut och betalt på posten, så gör de inget åt saken.

Sunt förnuft?

Själv betalar jag inte förskott på pengar jag inte har råd att förlora. 500kr - 1000kr är ok för mig att bli blåst på. Men man får väl använda huvudet. Om säljaren i fråga har ett anonymt telefonnummer utan adress på hitta.se/eniro känns det mindre seriöst. Om mailen är en hotmail/gmail gör inte saken bättre. Gör lite reasearch innan du köper. Själv kollar jag upp namn, adress, googlar på de uppgifter jag har från mail-korrespondens . Är det ett företagsmail känns det säkrare, kolla på företagets hemsida om han jobbar där. Söker lite snabbt på hitta.se och se om det stämmer. Osv.

Om det är många mil mellan mig och säljaren, brukar jag fråga om en kompis (påhittad naturligtvis) som bor i trakten kan hämta upp varan. Säger säljaren nej av någon som helst anledning, betalar jag inte en spänn.

Har handlat på nätet sen slutet av 90-talet. Handlat från de flesta kontinenterna, och gjort hundratals med köp. Har aldrig blivit blåst, även om det vart riktigt nära ett par gånger.

Av karlzon

Operativsystemet (nej, inte intresserad att bygga ihop något eget och köra Mac OS på).

Man köper inte Macen för hårdvara, man köper ett helt koncept. Jag har inte tid att pilla med hårdvara, revisioner som inte fungerar med någon bios uppdatering osv. Det ska bara fungera. I långa loppet är tiden viktig för mig, och 2-3000kr extra vid inköp, tjänar jag på (sen om just du inte gör det är en annan sak).

Ungefär som när jag sätter upp servrar. Antingen betalar jag en rejäl slant för en ordentlig server från Dell eller HP. Eller så bygger jag ihop något eget av bra komponenter från tex Supermicro. Men jag är inte intresserad av att bygga, råka ut för någon inkompabilitet. Det ska bara fungera, och samma tycker mina kunder.

Betyder inte att jag skiter pengar, men jag vill göra annat än greja med datorer. Fritid eller jobb. Sen har naturligtvis även solen fläckar, finns en del saker som jag irriterar mig på Mac OS. Men överlag är det mindre irritationsmoment än i Windows, därför kör jag hellre Mac.

Kan man enas om att det är en personlig preferens?
Vissa gillar Saab, andra Volvo.
Burgerking - McDonalds.
osv.

Av karlzon
Skrivet av beetle:

8TB äkta semesterbilder (dom där raw-filerna tar sin plats)

Kör själv 5D mk2, RAW-filerna tar löjligt mycket plats. Men 8TB(!)? Nästan 350 000 bilder... Kanske dags att rensa lite.

Av karlzon
Skrivet av MyZk0:

Mindre slöseri än användande av olika metaller och dylikt menar du?
Förlåt, men förstår inte riktigt resonemanget...

Träd kan man återplantera!

Har aldrig sett kopparbanor och chip av papper. Lär nog bara vara "omslaget" som är gjort i papp.

Intressant ide dock, vi får se vart det leder.

Av karlzon
Skrivet av anon127948:

Det är bäst att inte uttala sig om sådant som man inte vet något om. HW kryptering är klart sämre än truecrypt eller GELI baserad i FreBSD. För att inte tala om att ytterst få företag vet hur man ska implementera det hela.

Tycker du har helt rätt i påståendet ang Addtronics hårdvaruraid. Men just sådana här barnsliga påhopp, gör att jag besöker/deltar i Sweclockers forum mindre och mindre.

Av karlzon
Skrivet av Zotamedu:

4 kb kluster var lite trassel med i början när de första diskarna kom innan Qnap hunnit uppdatera sin firmware. Nu är det inte ett problem längre. Även innan fungerade det fast med reducerad prestanda. Sen är väl 4 kb den nya standarden som kommer dyka upp i alla diskar förr eller senare.

Finns flera NAS och kontrollertillverkare än just QNAP. Även om de nya kontrollerna börjar stöjda 4KB kluster skulle jag själv välja att avvakta. Sen finns mjukvaruraid och där är stödet för 4KB fortfarande experimentellt. Lägger man sen diskarna som en storage till virtualisering är ju frågan hur övrig mjukvara högre upp reagerar. Med virtualisering och en NAS i ett SAN/iSCSI nät har du en intressant kedja att ta hänsyn till. Först har du OS´et som ligger på en partition, den partitionen ligger i en virtuell fil med en viss virtuell klusterstorlek, som ligger på en NAS med ett filsystem på en disk med en viss klusterstorlek. Måste matcha hela vägen, annars tappar man ju utrymme och prestanda. Finns en bra beskrivning på länken nedan.
http://www.yellow-bricks.com/2010/04/08/aligning-your-vms-virtual-harddisks/
(Nu har ju förstås tråden vandrat iväg rejält. Men lite offtopic av det här slaget bör inte störa allt för mycket

Bättre att vänta tills standarden finns där och grejerna fungerar. Låta andra skära sig på "cuting edge".
Och andra sidan, som du säger så någon gång måste man ta steget. Till slut handlar det som alltid att väga för- och nackdelar mot varandra.

Skrivet av Zotamedu:

Sen var det väl just WDs gröna diskar som man inte ska ha i RAID eftersom de går ner i sömnläge och vaknar för långsamt så att kontrollern tror att de har dött och sparkar ut disken. Inget man vill vara med om. De är i alla fall med på listan över diskar som Qnap avråder från att använda.

Sant. Fast har sett lite stöd i linux/freebsd för att tvinga disken att vara vaken hela tiden. Men hur det ligger till med den saken i hårdvaruraid vet jag inte. Oavsett vad bör diskarna precis som du påpekar undvikas.

Av karlzon
Skrivet av Zotamedu:

Beroende på behov kanske jag byter alla men annars räcker det med en och så den dagen alla är utbytta mot större är det bara att utöka raiden.

Till priset sett är hårdvara galet billigt, ett par extra diskar att ha liggande för under 1500kr är ju en smal sak i förhållande till det jobb du lägger ner på att köpa/bygga/konfigurera maskinen. Dessutom kan diskarna om några år ha helt andra förutsättningar, tex klusterstorlek, se nedan.

Skrivet av ugur87:

och om du tänker köpa hårddiskar så rekomenderar jag WD eccogreen drives

Ecco green är samsungs "gröna" diskar, WD´s har tillägget EARS. Själv undviker jag dessa pga 4kb klusterstorlek. Många har problem med de diskarna i RAID. Googla lite så finns det mycket problem med både hård- och mjukvaruraid. Får hoppas problemet försvinner undan för undan med nya tekniker. Diskarna är det ju trots allt inte fel på.

Av karlzon

Låter som ett roligt projekt. Själv löste jag min lagring på lite annorlunda vis.

10st Seagate 2TB diskar + 3st extradiskar att ha på hyllan när de andra pajar. När väl alla diskar är borta har nog burken spelat ut sin roll. Satte upp en separat server med bra grejer. Kör supermicromoderkort och 2st pci-x sata-kort med 8portar vardera.

Installerade FreeNAS på separat boot-disk. Kör en stor ZRAID2 array (liknar RAID6 men har möjlighet att köra kryptering och komprimering + bra mycket snabbare).

Satt några kvällar och återställde arrayen efter att både en och två diskar tagits ur arrayen. Viktigt att testa alla möjliga och omöjliga scenarion, och dokumentera dessa så du vet vad du ska göra om 2 år när en disk stryker med.

Problem:
- 10st diskar mot moderkortet kommer att generera en väldans massa trafik. Den vanliga PCI-bussen kommer inte räcka med. Måste vara PCI-X eller snabbare varrianter av PCI-E.
- Kör du kryptering och/eller komprimering kommer detta ta väldigt mycket CPU. Komprimering kommer vara väldigt påfrestande. Kryptering mindre men beror på krypteringsgrad.
- Köp extradiskar och förvara på hyllan. Modeller går ur tillverkning/uppgraderas/uppdateras och skiljer sig mot de diskar du har från början. Ett par extra diskar är en liten kostnad i sammanhanget.
- Ska du själv använda utrymmet rekommenderar jag minst 1st 1GBit. Kör 4st 1GBit mellan server och switch och lastbalansering mellan.
- När du sätter upp raiden så MÄRK UPP VILKEN DISK SOM ÄR VILKEN (!). När diskarna krashar så har du ingen koll på vilken "sda8" är eller 0:1:03 betyder. Så kolla det innan du sitter risigt till.
- RAID är inte lika med backup.

Lycka till med projektet!