Inlägg

Inlägg som Don_Tomaso har skrivit i forumet
Av Don_Tomaso
Skrivet av Moton:

Nej men läste du inte? Om du känner till sinkhole fallacy till exempel så kan du spela lite casino eller öppna någon låda på CS ibland utan att bli beroende på grund av den fallgropen som just dessa aktörer använder sej av, du vet varför du blir sugen på att fortsätta och kan därför aktivt göra ett val att inte göra det. Så ser jag på det i alla fall. Man behöver alltså inte undvika faran.

Synvillor är ju ett neurologisk fel, samma som demens. Såklart du inte kan göra mycket åt det.

Edit: Jag hållet alltså med till stora delar av din kommentar att våra hjärnor blir/är hackade. Men jag håller inte med om att vi inte kan göra något åt det. Hade vi inte det hade vi alla vart körda för längesen.

Visst kan vi till viss del åtgärda det med kunskap, men långt ifrån alla gånger. Neurologiskt fel är väl bara ett annat begrepp på ett icke önskvärt beteende? Vilket tekniskt sett är samma sak som ett beteende. Oavsett så kan det missbrukas.

Nåja, vi diskuterar nog runt i en cirkel. Ha en bra dag!

Av Don_Tomaso
Skrivet av Moton:

Vad menar du? Du kan ju patcha din hjärna hela tiden. Det viktiga är kunskap. Om du vet att företag använder sej att detta tricket för att lura dej till att köpa deras produkter då kan du aktivt jobba emot det fastän du blir utsatt för det. Jag skulle påstå att kunskap är vårat sätt att patcha hjärnan.

Samma sak vet vi ju hur sociala medier som Facebook, Instagram osv använder vissa typ av trick för att få din hjärna att släppa ut dopamin när du använder den och att sidornarnas algoritmer visar dej och andra användare saker du anser negativt för att få dej/andra att skriva och argumentera så mycket som möjligt för att hålla kvar dej på sidan. Lösningen; take a chillpill och skrolla förbi den som har en annan politisk åsikt alternativt sluta använda deras tjänster.

Fast det kan väl knappast räknas som patch om du endast undviker vissa faror. Det vore som att kalla sitt datoranvändande säkert om du surfar runt med Internet Explorer 6.0 med Java Applets och Flash aktiverat, bara för att du undviker farliga sidor.

Även fast du känner till hur synvillor fungerar och vad som triggar dem så kommer du fortfarande gå bet på dem.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Thomas:

Hm, hur menar du?
Om fri vilja finns eller inte beror väl mest på om universum som helhet är (super)deterministiskt, eller? Om det är så är det ju per definition inget vi kan ändra på ändå.
Jag ser inte hur en koppling mellan hjärna och dator skulle kunna bättra på något där.

Du pratade om "elektronik som blir hackad". Det jag gjorde var bara att förlänga argumentet till våra hjärnor också.

Det du kallar hacking för hårdvara är inte annorlunda mot "vanlig" forskning på människor, och jag tycker det ser ut som att det finns motsvarande farliga sårbarheter där. Vi kan dock inte säga nej tack till vår biologiska hjärna. Ännu.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Thomas:

All elektronik som på något sätt kan kommunicera med annan elektronik kommer förr eller senare att hackas.
Och vad händer när de slutar supporta första generationens chip?

Ett gigantisk "nej tack" för min del.

Fast precis detta håller väl på att hända med vår biologiska hjärna/kropp? Med all forskning som pågår kring hur vi beter oss, vad som för vår kropp att ticka, om fri vilja finns, osv. Utan att överdriva alls så skulle jag nog säga att vår hjärnan är utsatt för en rejäl hackerattack, utan att det finns någon patch.

Av Don_Tomaso
Skrivet av ch1llone:

Ni som fyllt gubbe kan ju nämna vad för spel som ens utmanar er eller får er att tycka det är kul.

Brädspel i allmänhet. Inga bottar, troll eller jobbiga buggar (de buggar som finns kan man hitta på husregler för).

Av Don_Tomaso
Citat:

System som manipulerar mänskligt beteende för att ”kringgå fri vilja”.

Vad menas med detta egentligen? Först tänkte jag att den beskrivningen passar väldigt bra in på nästan all form av reklam i dagens läge (t ex att frammana orelaterade känslor till en produkt för att få oss att köpa något vi egentligen inte vill), men det kanske är något annat som menas här?

Av Don_Tomaso
Skrivet av dlq84:

Detta har ingenting med det här att göra.

Fast det har det väl visst?

Meta får sina inkomster genom reklam, vilket är mycket mer effektivt och lönsamt om man kan spåra användarna effektivt. Hittills har så har användarna bytt sin integritet mot tillgången till Facebook.

Nu verkar det som om att Meta inte får kräva användarens integritet som betalning för deras tjänster. De lanserar då en betalvariant där ens integritet kan bytas mot en månadsavgift. Men det kanske de inte får göra heller...?

Om inte Meta får ta betalt i form av användarens integritet så blir det i praktiken ett förbud mot att bli spårad mot betalning. Det låter snurrigt.

Av Don_Tomaso

Blir detta i praktiken att man inte får sälja sin integritet (i brist på bättre ord)?

Säg att det kommer ett företag som ger dig 100kr/mån mot att du installerar en tracker på din telefon. Är det lagligt?

Av Don_Tomaso

141 miljarder kronor såld AI-hårdvara förra året och 141 GB minne. Tryckfelsnisse, slump, PR-stunt eller läskigt sammanträffande?

Av Don_Tomaso
Skrivet av twit:

Om systemet för värmeavledning inte kan hantera processorns effekt kommer processorns temperatur fortsätta öka tills processorn tvingas klocka ner sig för att inte överhettas. Är värmeavledningen tillräcklig kommer processorn nå en viss jämviktstemperatur, som baseras på hur snabbt värmen kan ledas bort. Kravet på värmeavledningsförmåga beror i sig egentligen inte på vilken temperatur processorn klarar av - det som avgör är alltid den effekt processorn förbrukar, alltså omvandlar till värme.

En processor som kan hantera högre temperaturer innebär dock att värmeavledningen inte behöver vara lika reaktiv. En kylfläns med hög termisk massa kan exempelvis absorbera mer värme än en liten kylfläns, och den förstnämnda är då bättre på att hantera temperaturspikar utan att direkt tvingas öka varvtalet på fläkten.

Mjä. Högre temperaturskillnad mellan luft och kylfläns ökar effekten på kylningen. Om tillförd effekt är konstant så kommer alltid en jämnvikt uppnås, även om du skulle försluta hela datorn i en filt. I praktiken hade den överhettat och gått sönder däremot, men det är något annat.

Det är detta som stör mig lite när det gäller kylare, de specifierar hur många watt som de klarar av att kyla. En processor som kan gå varmare utan skada gör att samma kylare kan kyla högre effekt.

Skrivet av myhorsehaspants:

Högre temperaturer höjer strömförbrukningen på exakt samma spänning. Högre temperaturer kräver också högre spänning för att vara stabilt. Det är en ond cirkel som inte går att designa bort, fysikens lagar skiter fullständigt i tillverkarnas önsketänkande kring detta, dem kommer inte runt det.

Det visste jag inte. Men, antagligen är det inte helt linjärt. Jag själv vred ner fläktkurvan på min processor för att få den tystare. Processorn blev varmare, förbrukar antagligen mer effekt, men stabiliserade sig på runt 90C utan att klocka ner sig alls. Om den egentligen drar några watt mer spelar inte mig någon roll, så länge den är tyst.

Skrivet av Thomas:

Kislet får kortare livslängd vid högre temperaturer, och det är väl något de med nördintresse undviker så långt som möjligt, även där tillverkaren anser att det är acceptabelt. I övrigt är det ju som du säger dock.

Till mindre grad så ökar effekten med temperatur, så bättre kylning = lägre effekt. Skillnaden är inte stor vid rimliga temperaturer dock, men vad jag förstått så blir effekten större ju högre temperaturen är (dvs det är inte linjärt, utan 100 -> 110 C är klart värre än 70 -> 80 C).
Den effekten var t ex mätbar i der8auers 14900K-delid-test nyligen, där han fick bort typ 6-7 W genom att delidda och sänka temperaturen med 10 C (med fast frekvens och Vcore).
Det vore intressant att se hur stor skillnaden i effekt skulle vara mellan säg 85 C och 115 C.

https://www.youtube.com/watch?v=EiN-CA_fz08

Kortare livstid är såklart trist... Hur mycket kortare pratar vi om här? Säg att min 7600X ligger på 90C istället för 80C? Hittills har jag aldrig varit med om en processor som har gett upp bara sådär. Och då körde jag ändå med en 2600K i 10 års tid, där kylpastan hade torkat (och antagligen inte satt bra från början) så pass att den hade throttlat i flera års tid för att inte överhetta. Den fungerade fortfarande bra, och med ny kylare så fick den ny kraft.

Av Don_Tomaso

Jag är lite konfunderad. Hög temperatur är väl inget problem alls såvida kretsen står pall för det? Och om tillverkaren designar för det så är det ju egentligen bara bra då det innebär enklare och tystare kylning.

Ex: Att leda bort 100W från en processor är betydligt lättare om den klarar 110C jämfört med om den bara klarar 70C.

Skulle komponenterna klara 200C så skulle alla här på Sweclockers njuta av nästintill passivt kylda processorer.

Eller är det något jag inte förstår?

Av Don_Tomaso
Skrivet av SuperSverker:

Häftigt.

Alla dessa fina delar och sannolikt enorma prestanda, så kör man en skärm på 1920x1200....

Fokuset är nog inte på upplösningen utan på uppdateringsfrekvensen. 2k@480Hz är lika många pixlar per sekund som 4k@120Hz, så nog kräver det sin prestanda alltid. Antagligen mer då processorn troligtvis kommer begränsa upplevelsen om du ska försöka nå 480Hz.

Av Don_Tomaso

Det är många som skratta åt månadskostnaden här. Låt oss leka med tanken att Facebook tjänar ca 100kr/mån av att visa reklam till er. Det betyder att företag världen över betalar 100kr/mån till Facebook för att påverka er på ett eller annat sätt. Antagligen vet de att de kan påverka er tillräckligt mycket för att det ska vara värt det. Dock vet ni själva inte deras agenda.

Vill ni hellre bli påverkade motsvarande 100kr/mån av okända aktörer, eller betala 100kr/mån för att slippa?

Det kan ju lika gärna vara så att reklamen kommer göra att ni köper skräp för 100kr/mån. Luras inte att tro att det är gratis bara för att det saknar en prislapp.

Av Don_Tomaso
Skrivet av HazZarD:

Hemsk app kan ingen bara stänga ner den för gott så folkhälsan inte lider mer?

Mja. Tiktok är bara tyvärr en i mängden. Facebook, Instagram, Twitter, osv, de alla försöker fånga in så din uppmärksamhet under så lång tid och så ofta det bara går.

Kan skolorna undervisa i digital hälsa? De kanske redan gör det? Hur kan vi föräldrar hjälpa våra barn till ett sunt förhållningssätt?

Av Don_Tomaso

Helt rätt! Det gör det mycket lättare att göra bra upplevelser.

Jag själv är spelutvecklare men tycker inte högre prestanda ger bättre spel. Om prestandan skulle låsas i tid skulle vi kunna fokusera mer på att utveckla spelideer istället för att jaga bättre grafik stup i kvarten. Mycket av prestandan vaskas ändå i långsamma implementationer.

Av Don_Tomaso
Skrivet av nu1mlock:

Men om du är orolig för att Meta ska läsa av dina krypterade meddelanden trots att du inte har gett tillåtelse via operativsystemet så är du väl glad över att Signal kan läsa av dina krypterade meddelanden?

Det är ju hela poängen här.

Um... Ja. Jag vet inte, det här blir nog lite väl teoretiskt egentligen. My bad. E2E kryptering skyddar mot aktörer utanför telefonen. Men E2E i WhatsApp skyddar inte jättemycket mot att Meta avlyssnar. Precis som att det inte skyddar mot att Google avlyssnar WhatsApp-meddelanden på en Pixel-telefon.

Jag är osäker på om det var hit jag tänkte att diskussionen skulle leda, det blev förvirrat nu. Ursäkta igen! Jag backar ur.

Av Don_Tomaso
Skrivet av pine-orange:

E2E handlar inte om det. Dina meddelanden är krypterade när de åker mellan avsändare och mottagare.

Jovisst, men det som citerades var bland annat "dvs ingen annan kan läsa meddelandena". Whatsapp, och dess utvecklare, har fortfarande tillgång till meddelandet även om de inte kan läsa av paketen som skickas. De kan lika gärna stoppa in kod på klienterna som läser av allt. Om du inte litar på Meta så gör inte E2E hos Whatsapp någon direkt skillnad.

Hm... Det skulle kanske kunna vara möjligheten att någon reverse engineerar Whatsapp-klienten och hittar den snokande koden då.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Pelegrino:

Mer on topic: Jag förstår inte varför man tvunget ska integrera olika meddelandetjänster. Det känns som ett recept för kaos + att det är upp till användarna att använda den de vill.

Användarbasen är extremt viktig när det gäller meddelandetjänster. Nya tjänster har svårt att ta sig in då många vill använda det de flesta använder sig av. Hela initiativet med grindvakter/gate keepers handlar om att bryta den makten.

Whatsapp måste alltså tillåta tredjepartstjänster att skicka/ta emot meddelanden från Whatsapp. Om jag som användare hittar en annan meddelandetjänst som jag gillar, och de integrerar Whatsapp-meddelanden i den, så kommer jag kunna byta till den utan att förlora enkel kontakt till mina kompisar som vill fortsätta använda Whatsapp.

Jag tycker detta ser helt fantastiskt ut!

Av Don_Tomaso
Skrivet av Lussarn:

Om västvärlden sätter stopp för AI genererat innehåll, så är nog västvärlden körd. Det kommer inte hända, vi skulle bli fullkomligt överkörda.

Rättelse: Om västvärlden inte sätter stopp för AI genererat innehåll, så är nog västvärlden körd. Det kommer inte hända, så vi kommer bli fullkomligt överkörda av oss själva.

Den här formen av genererat innehåll är fortfarande i sin linda, och den integreras mer och mer i samhället utan att vet vad det kommer att leda till. Att blåögt trampa gasen i botten kanske inte är det sätt som är mest gynnsamt i längden. Här är en intressant video som sakligt tar upp några farhågor: The A.I. Dilemma

Av Don_Tomaso

Jag själv snarkar högt (när jag inte använder hjälpmedel). Jag har varit på utredning för det men jag snarkade inte tillräckligt högt (just den natten, andra nätter som inte mättes snarkar jag högre på), och hade inga stora tendenser för sömnapne heller, så någon extra hjälp fick jag inte. Däremot så valde jag att själv betala för en snarkskena via vården (den kostade drygt 10 tusen) då jag verkligen behövde något vettigt. Nåja. De olika sakerna jag har provat är i denna ordning:

- Mjuk "kokskena" från vanliga apotek. Nog för att de fungerar mot mina snarkningar, men jag finner dem väldigt obekväma. Massor av salivproduktion, och så är de stora. De höll 6-12 månader för mig.
- Spray, fungerade inte.
- Näsvidgare, fungerade pyttelite.
- Tandvårdens snarkskena. Dyr, ganska stor, men mycket bekvämare än apotekens kokskenor. Höll i 3 år, med flertalet reparationer. Jag valde tydligen en komplicerad skena som gick sönder lätt då jag tydligen har ett mycket starkt bett.
- ReduZnore PRO2. Den är hittills min favorit. Håller drygt ett år för mig. Är inne på min 5:te tror jag. Allra minst av alla bettskenor jag har provat, vilket därmed också ger minst salivproduktion. Sitter bra och bekväm. Över och underkäke sitter inte fast i varandra, utan de kan "klickas fast" enkelt när man ska sova. Du klickar loss dem enkelt (genom att föra fram underkäken) om du vill prata. Du kan även andas en del genom munnen även fast de är "ihopklickade". Jag kan varmt rekommendera dem.

Nu kanske det har hänt en del med tandvårdens egna bettskenor, men den jag köpte från dem för 8 år sedan var betydligt bulkigare och obekvämare än ReduZnore. För att inte tala om dyrare. Är det någon här som har en ny skena från tandvården som kan ge en uppdatering på vad de har för något nu?