Inlägg

Inlägg som Don_Tomaso har skrivit i forumet
Av Don_Tomaso
Skrivet av Kommenterande 2:

I fallet med Pirate Bay var hela syftet med tjänsten att bryta mot upphovsrättslagen. I Amazons fall är nog de allra flesta produkterna på sidan lagliga. Tänk på att det är mycket som inte är elektronik. Amazon tar dessutom bort annonser om produkterna visar sig vara olagliga.

Nja. Syftet var inte att bryta mot upphovsrättslagen. Syftet var att dela material utan hänsyn till upphovsrättslagen. Skulle den lagen försvinna så hade Pirate Bay funnits kvar.

Ett liknande, men självklart inte lika övertygande, resonemang kan göras mot Amazon. De tjänar pengar på en plattform som andra kan utnyttja, och de tar inte mycket hänsyn till om produkterna som säljs är lagliga/säkra. Ja, de plockar bort produkter i efterhand när någon myndighet kräver det, men hur mycket plockar de bort i förhand för att de vet/anar att de inte är säkra?

Artikeln nämner specifikt att Amazon har plockat ner några produkter, men att de snabbt därpå har dykt upp igen. Som det står i artikeln:

Citat:

Eftersom att det inte är Amazon som har ansvaret över produkternas säkerhet kan Elsäkerhetsverket inte utfärda något försäljningsförbud, trots produkternas brister

Varför har Pirate Bay ansvaret över torrents som läggs upp medan Amazon inte har ansvaret för produkter som säljs via deras plattform?

Av Don_Tomaso
Skrivet av crew seven:

Jo men det är ju som att köpa grisen i säcken, sen är det väl nån som ska gråta ut i Aftonbladet.

Ptja, jag hade t ex ingen aning om att Amazon var helt ansvarsbefridade. Nog för att det kan vara skräp man köper, men rent av farligt och skulle egentligen bli försäljningsstoppat av en myndighet? Hm...

Kan man inte dra likheter till Pirate Bay? Varför blev de medskyldiga medan Amazon inte är det?

Av Don_Tomaso
Skrivet av The Kristoffer:

På bekostnad av bildkvaliteten ju. Lägg kretsytan till något vettigare än tena cores.

Dimridåer. Allt inom grafik handlar om dimridåer. Kan man få 80% av kvaliteten till 70% av priset så kommer det förmodligen att användas, så kan man lägga den insparade kostnaden på något annat som ger mer.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Sysop:

Man kanske vill se andras konton enbart? Sen vore det ju bra att godkänna exakt vilken/vilka bilder/videor man vill ge tillgång till (inte hela galleriet) och kameran enbart vid de tillfällen man vill använda den…

Att ge tillgång till enstaka bilder är faktiskt något som finns i de flesta fotogalleriappar. Sen att många appar struntar i det och ber om tillgång till allt är en annan femma...

Google skulle kunna förenkla för utvecklare ja, men möjligheten finns redan.

Av Don_Tomaso
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Bra skrivet.
Mitt klagomål var dock inte på en app. Utan jag upplever många appar har vansinniga frågor och det har som du skrev med hur behörigheterna är konstruerade. Det är ju självklart att en app som måste ha tillgång till bluetooth, inte ska behöva få tillgång till gps. Då just gps information är väldigt känslig och väldigt få appar borde få ha denna.

Jag tror självklart Apple ligger långt före när det gäller sån här säkerhet och det är av flera orsaker.

Min drömsenario vid appar är frågor som åtkomst till internet? Där man förvalt kan välja ja för alla. Sedan behöver appen knappast fråga om att få tillgång till lagringsmediat för att själv ligga där. Men handlar det om att komma utanför sin container, komma åt annan data. Ja det är ytterst få appar som till att börja med har detta behov för att kunna fungera. Men väldigt många appar som spel kan ställa frågor som tillgång till media och jag vet ej hur begränsat det är.

*edit*
Sitter nu med en app där den frågar vill du ge programA åtkomstbehörighet till foto och media på enheten? Vad tusan betyder denna fråga? Om ja betyder att appen vill ha tillgång till mina privata foton så känner jag mig inte lite kränkt, det är väldigt få applikationer som jag skulle ge denna behörighet till speciellt när de överhuvudtaget inte har något med foton att göra..

Behörigheter kan vara krångligt ibland. Det där med bluetooth och platsåtkomst hör hemma i att det räcker med att scanna av vilka andra bluetooth-enheter som finns i närheten för att (ganska ofta) kunna platsbestämma enheten.

"GPSen" i telefonen utnyttjar närliggande wifi-nätverk och bluetooth-enheter för att förbättra gissningen om var du är. Hur man än vänder och vrider på det så är dessa saker (plats, wifi och bluetooth) sammanlänkade.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Sveklockarn:

Det största problemet med vidlyftiga statliga stimulanspaket är att marknaden till sist förstår att de fått betalt med nytryckta pengar utan att något värde skapats, och då kommer en skitstorm av ekonomiska problem som löses med nya stimulanspaket som fördjupar krisen.

Thomas Massie, amerikansk kongressledamot, twittrade detta i april 2021:
"Roughly 25% of ALL of the debt accumulated by the United States of America since 1776 was incurred in the last 12 months. This is NOT sustainable."

$52 miljarder är ju en liten andel av $28000 miljarder, men ändå.

"Utan att något värde skapats". Nja, det hela är en förhoppning om att framtiden kommer se ljusare ut för ens nation (USA i detta fallet).

Av Don_Tomaso
Skrivet av Sam:

Ja tänk om alla dessa gaming grafikkort kunde användas till att spela spel istället, då skulle nog klimatkrisen redan vara löst.

Edit: För att inte bara lämna sarkastiskt skräp som en kommentar så tillägger jag att krypto definitivt ger något tillbaka i form av praktisk nytta/värde och tror man att en marknad värderad till över $2,000,000,000,000 är utan substans kanske man ska börja med att googla på vad krypto är och varför det existerar innan man avfärdar det. Sen kanske man kan fortsätta med att ifrågasätta hur man lyckades dra den slutsatsen till att börja med

Att använda det samlade värdet för en spekulationmarknad är inte ett vettigt mått direkt. Historiskt har vi tulpanmanin som ett kul motexempel på när spekulation kan spåra riktigt rejält.

Om det är jämförbart eller ej får vi nog reda på om några år (eller många år?) när/om dessa valutor faktiskt börjar användas som betalmedel. Än så länge är det mer eller mindre bara spekulation.

Av Don_Tomaso

Så många fler routrar kan väl inte behövas utan det är väl ett fint exempel på planerat åldrande? Nu killgissar jag men är väl tillverkare i många led som tjänar på att helt fungerande routrar (med tillräckliga specifikationer) byts ut till nya.

Hos oss använder vi en router, men har tre som alla fungerar...

Av Don_Tomaso
Skrivet av Aka_The_Barf:

Det är en del av känslan och det man minns. Ta bort alla svordomar i en film du gillar till exempel, skulle det vara samma sak då?

Detsamma kan sägas om lågupplösta texturer och allt annat som har förbättrats. Att fixa till unkna dialoger är väl inte så dumt? (Om det nu har gjorts dvs)

Jag tycker du gör en höna av en fjäder.

Av Don_Tomaso
Skrivet av mrqaffe:

Det finns mycket billigt men det kanske inte lämpar sig att bygga in i taket eller låter bra nog men bortser man från allt annat så har tex Ikea en aktiv högtalare för 86 mm hål för 200 kr plus en usbladdare, naturligtvis inte jättebra ljudkvalitet för så lite pengar men som exempel på att det finns funkar de ju utmärkt.
https://www.ikea.com/se/sv/images/products/eneby-inbyggd-bluetooth-hoegtalare-svart__0679050_pe719996_s5.jpg?f=g
https://www.ikea.com/se/sv/p/eneby-inbyggd-bluetooth-hoegtala...

Däremot är deras Eneby 30 väldigt/extremt prisvärda, jag tror inte det finns nått alls som klår deras ljudkvalitet för 700 kr/st, (och knappt för dubbla till tredubbla priset heller) de kanske går att takmontera om man verkligen vill men de är inte designade för det och den svåraste biten att knäcka är att de har basreflexporten på baksidan, ljudmässigt är de däremot ett "budgetfynd" och det finns en konsol för vägghängning.
https://www.ikea.com/se/sv/images/products/eneby-bluetooth-hoegtalare-vit-gen-2__0914161_pe783865_s5.jpg?f=xs
https://www.ikea.com/se/sv/p/eneby-bluetooth-hoegtalare-vit-g...

Intressant. Dock, om man ska köra väggmonterade högtalare så har jag redan ett par som kan användas. Att såga upp ett fyrkantigt hål i taket och slänga upp denna skulle gå, det är fritt spelrum för basen bakåt i och med att det är ett vindsutrymme ovanför. Däremot så skulle det nog inte se så snyggt ut, bland annat för att volymratten sitter på framsidan.

Men jag ska ha det i tankarna inför nästa rum (köket) som också ska få nya högtalare.

Av Don_Tomaso
Skrivet av mrqaffe:

Aktiva högtalare med integrerad elektronik brukar bli lite billigare då man slipper en separat kapsling för elektroniken för den byggs ju in i högtalarlådan, dessutom är ofta aktiva filter billigare än passiva pga att man använder olika komponenter.
Aktiva högtalare med extern elektronik blir dock minimal skillnad mot passiva.
Bygger du en förstärkare kan du räkna med att lådan innebär 1/3 av kostnaden så att slippa den kan innebära en påtaglig skillnad i byggkostnad.

Hm... Det kanske mer gäller vanliga högtalare och inte integrerade sådana? Jag hittar inga billiga aktiva integrerade högtalare, inte många alls faktiskt. Priserna är på 2800kr och uppåt per styck vilket är mycket mer än min budget.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Nbwu:

Menar med förstärkare, kabeldragning, multi-room lösningar osv. som gärna tillkommer.
En förstärkare går på x-antal k, sen tillkommer streamingenheter, kabeldragningen till de infällda högtalarna osv.
Tillsammans har jag nog inte sett en infälld lösning som inte var dyrare än motsvarande "normala"

Men streaming/kablar/multiroom tillkommer även för andra högtalare också, eller? Det skulle väl vara förstärkaren man kan undvika om man väljer aktiva högtalare, men borde inte kostnaden för den även vara "inbyggd" i högtalaren? En aktiv högtalare är väl praktiskt taget en passiv högtalare med en förstärkare.

Det jag köpte nu (högtalare och förstärkare) gick på ca 2200kr. Jag får se om det springer iväg mer men det ser inte så ut, förutom pga andra projekt som hör till detta.

Av Don_Tomaso

Det blev ett par System One IC620 (https://www.ljudfokus.se/sv/artiklar/system-one-ic620-takhogtalare-par.html ) med en Dayton Audio AC20 (https://www.ljudfokus.se/sv/artiklar/dayton-audio-da30-miniforstarkare.html ).

@Nbwu: Vad menar du med att de springer iväg i pris? Är det någon dold kostnad som jag inte har sett ännu för hittills verkar de inte vara direkt dyrare?

Av Don_Tomaso

Jag har börjat tänka mer och mer kring "hur mycket pengar behöver jag?". Ingen blir gladare av att tjäna för mycket pengar, de kommer bara samlas på hög och samla damm eller spenderas på prylar som man egentligen inte blir glad av.

Jag jobbade heltid till dess att jag fick barn. Vid det laget så kände jag att prioriteringarna ändrades och det kändes fel att sitta på jobbet när jag hade en liten plutt hemma. Ekonomiskt gick det ihop utan problem för oss så jag gick ner till 80% och har jobbat så i drygt 4 års tid nu. Har ingen som helst vilja att gå tillbaka till heltid. Nu när vi fick vårt andra barn och min föräldraledighet tog vid så lyckades jag övertala min fru om att också gå ner till 80% arbetstid, och hon trivs bra med det också. Jag är osäker på om jag någonsin kommer gå upp till att jobba 100% igen. Hittills jobbar både jag och min fru inom branscher som har lätt för flexibla arbetstider och det är jag glad för.

Av Don_Tomaso

Takhögtalare för litet hemmakontor

Vi har nyligen renoverat och flyttat datorerna till ett aningen mindre rum än tidigare. De högtalare som vi hade (Argon 6340, https://www.hifiklubben.se/argon-audio-6340-kompakt-hogtalare... ) tar för stor plats på skrivbordet längre, och jag tror inte de skulle passa något vidare på väggarna heller. Jag lutar nu åt att införskaffa några integrerade takhögtalare istället men är öppen för andra tips. Vinden ligger i anknytning till ovansidan av taket så jag kan utan större problem krypa där och dra sladdar lite hur jag vill. Att man går miste om en stor del av stereo-ljudet spelar ingen roll för oss då det nästan uteslutande är musik som kommer spelas upp i dem. Oavsett vad så vill jag kunna koppla dem till datorns 3,5mm-ljudutgång.

Jag är okunnig om högtalare i allmänhet men vill gärna ha lite bättre än det allra billigaste ljudet, min budget är runt 3000kr. Rummet är 2 meter djupt, 3,5 meter brett och 2,6 meter högt. Se bild: https://photos.app.goo.gl/rrXaqWHuVqDBmK8d9

Vad behöver jag för att åstadkomma det jag vill? Är integrerade takhögtalare vettigt för den budgeten i ett litet rum?

Av Don_Tomaso
Skrivet av Campaigner:

Så den är inte genuscertifierad o har mage (ehrm, intelligens) att göra skillnad på olika grupper då vi är....OLIKA!

Nåväl, då hamnar Sverige efter ännu mer.

Så det är bra om myndigheters chattbottar och verktyg diskriminerar på bland annat kön? Kanske även hudfärg?

Till kvinnor: "Nej, du skulle inte passa i industrin. Satsa på förskolan istället."
Till män: "Jobba på istället för att ta föräldraledighet, det blir bättre så."

Hu... Det känns som att man väldigt lätt fastnar i det förgångna med stereotyper. Nä du, jag vill gärna se att vi strävar till att bli bättre som människor och samhälle.

Av Don_Tomaso
Skrivet av CubaCola:

Fast om AI:n ser ett mönster i att en grupp av människor alltid gör på sätt x, är det då fördomar?
AI:n har ju inte några förutfattade meningar om någon innan den börjar lära sig.

Alltid eller oftare? Stor skillnad. I vissa fall kan det säkert vara en ond cirkel också, lite som alla sociala bubblor där konspirationsteorier och annat frodas.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Wizbro:

Det här har man ju sett förut, om botar får tag på obekväm men korrekt data ska den alltså kastas bort så att boten kan tycka som dessa intressegrupper vill. Ja, intelligensen botarna får är då verkligen artificiell.

Nu handlar det väl snarare mer om att botarna inte ska bli manipulerade av användare. Dvs, om en bot lär sig saker från vad användare säger till den så kommer den kanske kunna bli avsiktligt förändrad.

Men det är egentligen ganska självklart det du säger. Algoritmer har ingen moral, de gör bara det som vi programmerar dem att göra. Vill vi att de ska uppvisa något likande vår moral måste vi programmera in det.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Aser:

... och det är svårt att se att säljarna skulle implementera olika pris (i princip samma som att låta kund direkt betala kortavgiften)

Det var många småhandlare som gjorde just detta för... Hm... 15 år sedan? Det förbjöds dock. Jag tror anledningen var att man ville uppmuntra kortbetalningar.

Av Don_Tomaso
Skrivet av snajk:

Det är inte gratis med kontanthantering. Värdetransporter kostar och banken tar betalt för att ta emot pengarna.
Du menar att handlarna annars hade sänkt priset för de som handlade med Swish? För varje kortbetalning kostar pengar och kontanter är inte gratis att hantera heller.

Det vore väl ganska rimligt att denna betallösning lägger sig på liknande nivåer som alla andra, kanske aningen lägre om de vill få handlarna mer entusiastiska? Så länge transaktioner mellan privatpersoner är gratis och det funkar på många ställen så kommer folk att använda det.

Värdetransporter eller insättning av pengar är inte en avgift på transaktionen. Visa, MasterCard och Swish tar avgift på transaktionen.

För ett antal år sedan så var det många korvmojjar och små butiker som tog extra betalt för små kortbetalningar, för att de var dyrare än kontanter. Då kom det snabbt lagar som förbjöd olika priser beroende på betalningssätt. Det finns väl fortfarande vissa som nekar kortbetalningar under vissa summor tror jag.

Det verkar för mig som att åtminstone småhandlare tycker att det är mycket dyrare med kortbetalningar än kontanter.