Inlägg

Inlägg som Don_Tomaso har skrivit i forumet
Av Don_Tomaso
Skrivet av kaffeofikaelika:

Detta gäller inte bara det här projektet. Offentliga IT-system är katastrof. De är dåliga och svindyra. Så är det med detta och så är det där jag jobbar också. Witcher 3 hade en utvecklingskostnad på ungefär 100 miljoner kronor. Hade Google velat göra samma sak för sina egna pengar som Stockholm stad nu försökt göra med skattepengar så hade jag varit förvånad om det kostat mer än 5% av den nuvarande kostnaden.

Systemet med att offentligt upphandla IT-system är trasigt. Det är säkert jättebra när man ska köpa nya gräsklippare eller möbler till socialkontoret men det fungerar inte till det här. Detta är bara ett av otaliga exempel. Man måste reformera processen helt.

Visst, men din jämförelse är fortfarande direkt felaktig. Om man ska klanka ner på saker så bör man hålla sig till sanna saker för att inte förlora förtroende. T ex, om det du skrev där var vinklat, saltat och fel, hur mycket av allt annat du skriver är det också?

Av Don_Tomaso
Skrivet av kaffeofikaelika:

Om du var ansvarig för att ha spenderat 1 miljard skattekronor på ett system som några farsor lyckas överträffa på fritiden och som dessutom avslöjas läcka sekretessuppgifter som ett såll, hade du då "lyft blicken" och erkänt att du är ett totalt misslyckande och en skam för Sverige? Först måste de ansvariga erkänna det för sig själva. Det tror jag sitter långt inne. Det är mycket rationaliseringar som pågår i deras huvuden.

Nu är jag inte helt insatt, men Öppna Skolplattformen är väl bara en frontend och den där miljarden som allt har kostat har betalat allt bakomliggande också (för att inte tala om undersökningar, förarbete, osv)? Tycka vad man vill om detta ärende men din jämförelse funkar tyvärr inte.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Dyluck:

Jag har arbetat mot Stockholms län, det var krav på en viss mängd dokumentation, vad det var var inte så noga. En kollega kom på att vi kunde skriva ut olika revisioner av källkoden och ha det som bilagor i dokumentation. Även personen som skulle ganska var mycket nöjd, blev inte så mkt arbete.

Så du och din kollega är en av dessa ansvarslösa personer som artikeln handlar om? Tack.

Av Don_Tomaso
Skrivet av ronnylov:

Nja, för att pengarna inte ska förlora i värde över tid måste man ha dem investerade på ett sätt som ger en "vinst efter skatt" som är minst lika stor som inflationen. Det är inte alltid så lätt att lyckas med, särskilt som det långt ifrån är alla investeringar som går på plus.

Inflationen är ett sätt för staten att ta in skattepengar även på sådant som inte ökar i verkligt värde (de ökar i värde i kronor, alltså får de in skatt när folk "tar hem vinst", även om vinsten är lägre än inflationen). Ett exempel är bostäder. De går upp i värde i kronor räknat trots att man inte får mera för pengarna. De som säljer sina hus får betala skatt "för vinsten" även om de ska ersätta sitt sålda hus med ett annat likadant hus på en annan plats. De tvingas betala skatt utan att ha tjänat något i verkligt värde (huset är likvärdigt). Av någon anledning räknas inte bostadspriser in i inflationen men jag tycker man borde göra det.

Bara för att investering "krävs" för att skydda en förmögenhet i pengar från inflation så betyder det ju inte att alla investeringar görs med det som huvudsyfte.

Om du säljer din bostad för ett högre pris än du köpte det så har du väl tjänat på det? Vad du gör för de pengarna har egentligen inte med saken att göra. Jämför med situationen om du inte hade ägt bostaden och suttit med pengarna på ett konto istället. De senaste 20-30 åren har bostäder ökat i pris något enormt. Att säga att de som ägt bostäder under den tiden inte har gått med vinst tycker jag är gravt felaktigt.

Sen kan man ju skjuta upp reavinstskatten, nu även helt utan ränta. Men någon gång kommer vinsten att realiseras, antingen till dig eller som arv i ett dödsbo.

Av Don_Tomaso
Skrivet av ronnylov:

Man har ju redan skattat för lönen som man sedan investerar för att skydda mot inflation. Men inflation blir det "vinstskatt" på de kapitalinkomster som enbart kompenserat för inflationen. I så fall ska skatten vara på vinst som är enbart utöver inflationen kan jag tycka och dessutom ska man få göra fullt avdrag för alla förluster och inte som idag bara 70%. Då kan jag tycka det blir rättvist. Varför ska de som gör dåliga investeringar bestraffas så som sker idag?

Ja du, vinstskatt på inflation har jag inget svar på. Men de flesta investeringar är väl knappast gjorda för att skydda mot inflation? De är väl för att gå med vinst?

Sen har jag ingen aning om varför man bara får dra av 70% av förlusten för valutahandel. Det finns säkert någon anledning till det. edit: Ah, det gäller all kapitalförlust, inte bara valuta.

Av Don_Tomaso
Skrivet av anon333222:

Tror man får vara lite försiktig med vem som är parasit och vem som bidrar. Annars kan du ju räkna bort de som går på ekonomiskt bistånd år in och år ut. Vad bidrar de med? Sen går ju staten back på alla invånare under 18. Passiva inkomster kommer åtminstone från någonstans i början. Så frågan är ”Vad fan får man för pengarna?”.

Passiva inkomster är ett sätt att hacka systemet. Så istället för att vara löneslav 4 life så har vissa upptäckt att om man sparat som fan under en tidsperiod och sen lever på avkastning så går det emot systemet. Å andra sidan kan man skrota allt vad ekonomiskt bistånd så får folk klara sig själv bäst de vill.

Jag gissar hur många som tyckte att ISK var för billigt när Corona-kraschen kom förra året. Med schablonbeskattning får du betala oavsett om det går upp eller ned.

Så det mynnar ut i en vänster/högerfråga. Vilket är förbjudet att diskutera här.

Man kan diskutera parasit eller inte väldigt länge. Nu gällde dock frågan skatt av inkomst. Vissa i tråden tycker att inkomst av krypto (passiv inkomst) inte ska beskattas alls, och förstår inte att det är att snylta på resten av samhället.

Själv tycker jag att kapitalinkomster (och andra passiva inkomster) borde beskattas som lön och övrigt, med en progressiv skala, istället för att beskattas lägre. Alternativt högre skatt än lön.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Massy:

Ja i det fallet ja. Med det resonemanget skulle alltså någon som lever på avkastning på ett ISK konto också klassas som parasit. Men faktum är att de pengarna inte kom ut tomma intet utan en gång tjänat in och skattats för. (ja man skattar på ISK, men det är mindre än på lön). Men varken krypto eller aktier är särskilt jämförbart med lön då det är förenat med en betydligt högre risk. Att leva på att hoppas en kryptovinst fortsätter gå upp varje år så man kan leva på det känns inte riktigt som en vattentät plan.

Egentligen ville jag bara poängtera att låg skatt/ingen skatt på en tillgång inte betyder att man betalar lite skatt eller är nästa vän med skatteverket. Komplicerade det hela en aning.

Att du tjänat in och skattat för inkomst en gång i tiden betyder väl inte att det är rimligt att slippa skatt för framtida inkomster?

Sen är ett annat faktum att pengarna i vissa fall faktiskt kommer ur tomma intet. Har din bostad stigit i värde kan du belåna den för att investera på börsen/krypto. Inte nog med att din inkomst skattas lägre än lön (eller inte alls om du kör krypto och fuskar), räntan för lånet är subventionerat av staten OCH pengarna du investerat faktiskt har skapats ur tomma intet när du tog lånet.

Det är märkligt hur passiva inkomster utan motprestation skattas lägre än inkomster från arbete som faktiskt gör nytta...

Edit: Strök en bit text

Av Don_Tomaso
Skrivet av Massy:

År 1:
Krypto-Leif tjänar varje månad 45 000 SEK på sitt jobb. Han betalar in 10 000 i månaden i skatt på lönen.
Normal-Sven tjänar varje månad 22 000 SEK på sitt jobb. Han betalar in 4000 i månaden i skatt på lönen.

Krypto-Leif och Normal-Sven har bägge sjukvård och diverse samhällstjänster.

År 2:
Krypto-Leif har under året utöver sin vanliga lön tjänat 100 000 SEK på krypto. Han ska skatta 33 333 SEK på det. Men struntar i det.
Normal-Sven tjänar varje månad 22 000 SEK på sitt jobb. Han betalar in 4000 i månaden i skatt på lönen.

Inbetald skatt år 1:
Krypto-Leif: 120 000 SEK
Normal-Sven: 48 000 SEK

Inbetald skatt år 2:
Krypto-Leif: 120 000 SEK
Normal-Sven: 48 000 SEK

Nu har enligt er/din teori Normal-Sven betalt för att Krypto-Leif ska gå till doktorn. Njaa..

Det blir inget minus i skattekassan jämfört med tidigare år eftersom denna vinst/intäkt inte ens fanns då.

Vinster skattas 30% och förluster är bara avdragsgilla till 70%. Du kan alltså under ett år ha gått back men ändå behöva betala skatt.

Hm... Fast nu hoppar du väl över Krypto-Leifs kryptoinkomster, precis det som diskuterades?

År 3 har Leifs inkomster från krypto ökat till 240 000 SEK, för att sedan ligga där stabilt, och han säger därmed upp sig från sitt jobb.

År 4 och för all framtid så kommer Krypto-Leif och Normal-Sven ha exakt samma inkomst. Hädanefter så betalar Krypto-Leif ingen skatt alls på sin inkomst, medan Normal-Sven som faktiskt utför en tjänst åt någon betalar.

Krypto-Leif har här blivit en parasit, ja. Normal-Sven betalar för Krypto-Leifs läkarbesök, ja.

Av Don_Tomaso
Skrivet av KingCobra:

Du har helt rätt att samhället kommer ha samma utgifter, men staten kommer INTE sänka skatten för dig på grund av att de tagit in extra stålar från kryptohandlare. Du kommer inte få lägre skatt, så är det.

Jag håller fullständigt med om att alla skall betala skatt för sina Krypto, men det skall vara exakt samma regler som för all valutahandel. Inget hokuspokus som i länken jag hade i inlägget ovan.
Problemet är ju att staten och bankerna inte vill ha med kryptovalutor att göra, men ändå tjäna storkosing på den.
Godkänn kryptovaluta som betalmedel och behandla den som en vanlig valuta så är problemet ur världen.

I fallet som du länkade (Dunkers) så verkar det inte så glasklart. Han verkar ha stora miningriggar, elräkning för miljoner i månaden (säger han själv) och handlar bitcoins med kontanter (jag gissar att den handeln inte gav några bra kvitton).

Om du skulle börja tjäna miljoner på att byta kronor mot euro fram och tillbaka i kontanter med anonyma källor så hade nog det inte heller slutat väl.

Jag tycker det fallet verkar väldigt konstigt. Ingen nyhetssida verkar gå igenom fallet i detalj, jag själv anar ugglor i mossen.

Av Don_Tomaso
Skrivet av KingCobra:

Hur motiverar du att du måste betala mer skatt för att kryptohandlare fuskar med skatten? Det är ju inte så att vår stat räknat med att kryptovalutor, som de inte vill ta i ens med tång, skulle få den värdeökningen den fått?
Eller tänker du så att staten slänger alla skattepengar i samma burk och sänker skatten när de fått tillräckligt?

Det är klart att alla skall betala det skatten som är rimlig. Det är sånt här man blir lite less på https://www.svt.se/nyheter/inrikes/linus-dunkers-salde-bitcoi...
Staten försöker sko sig på otydliga regler och oerfarenhet.

Någon behöver betala för gemensamma samhällsfunktioner. Tjänar du inkomst på krypto och undviker att betala inkomstskatt, istället för ett vanligt jobb eller kapitalvinst med skatt, så bidrar du mindre till det gemensamma. Samhället kommer ha samma utgifter oavsett vilket leder till att vi andra behöver betala mer (vi måste betala för de utgifter som du orsakar).

Av Don_Tomaso

Nästa steg är att integrera betalning av ransomware direkt in i Norton's mjukvara. "Do you want to unlock your files with the coins in your wallet?"

Av Don_Tomaso
Skrivet av Pensatucky:

Så är det. Dessutom är siffrorna inte ens svenska kronor. Riksbanken brukar kalla det för "affärsbankspengar" i sina skrivelser. Sedlar, mynt och eventuell e-krona är Riksbankskrediter och därmed definitionen på svenska kronor.

Nja. Jag önskar att Riksbanken vore tydligare i den frågan. Ibland skriver de att allt (kontanter, affärsbankspengar och sina egna digitala pengar) är svenska kronor. Ibland referar de till affärsbankspengar som krediter. Ibland som affärsbankspengar. De verkar inte riktigt veta vad de ska kalla dem.

Av Don_Tomaso
Skrivet av tintinj:

Ska? Den som vill driva en bank för allmännyttan och förstår att banken inte ska drivas främst i vinstintresse ska väl få göra det om de vill. Det finns många privata företag som har hand om allmännyttiga delar i samhället, det är den generella inställningen att allt ska drivas till maximal vinst för ägaren som är problemet och inte om det är ett privat aktiebolag eller statligt bolag som driver det.

Det var du som skrev "ska". Du skrev att banken inte ska optimeras för vinst utan skydda sina kunder till 100% först och främst.

Jag vet inte hur du via icke tvingande lagar kan få ett privatägt företag att självmant gå med förlust (eller mindre vinst) för att skydda sina kunder, om det istället skulle finnas ett alternativ som gav mer vinst.

Och om det är tvingande lagar som gör det så borde det inte vara några problem att företaget försöker maximera sin vinst inom de lagar som finns.

Av Don_Tomaso
Skrivet av tintinj:

Banksystemet fungerar toppen, så länge man har regler och lagar som kan hindra bankerna från att drivas som vilket företag som helst. Banker ska inte optimeras för vinning som andra företag drivs, det är en allmännytta som ska skydda kunderna till 100% i första hand.

Men med den inställning som världen har att allt måste optimeras för MAXIMAL vinst med avstämning var fjärde månad så blir det svårt och vi borde nog försöka ändra den inställningen först. Att pusha "fotfolket" så mycket det går för att man själv som företagare ska få mesta möjliga i plånboken borde vara kriminellt, självklart vill vissa pressa pensionsåldern uppåt mer och mer, det är samma personer som sitter och latar sig i en kontorsstol medan riktiga arbetare sliter skiten ur sig och bokstavligen går sönder innan man nått pensionsåldern.

Men om banker ska agera allmännyttigt så ska de väl inte vara privatägda aktiebolag?

Av Don_Tomaso
Skrivet av Maarus:

Men du kommer ofta in i sådana här trådar och visar på en viss form av okunnighet.

Jag kommer ofta in i sådana här trådar för att området intresserar mig. Jag är ingen ekonom så jag har inte alla fackkunskaper men försöker hålla mig uppdaterad och lagom påläst. Du får gärna rätta mig när du ser faktafel. Däremot ser jag inte att det jag skrev motsätter det du skrev?

Skrivet av Maarus:

Du har insättningsgaranti på de flesta institut som lyder under bankreglering upp till 1 050 000sek per person samt institut. Garanterat genom lagkrav av riksgälden.

Givetvis kräver banker ofta någon säkerhet för att låna ut, men det betyder inte att bankerna kan skapa oändligt med eget kapital för utlåning enbart så länge det finns en säkerhet för fodran. 2008 i Usa hade dem det tänket, eftersom "säkerheten" aldrig kan sjunka i pris. Men även banker har en egen kapitaltäckningsgrad som är reglerad. Regleringen i Basel III är ganska kraftigt skärpt sen 08.

Men m4gnify har rätt, faktum är att bankerna säljer bostadsobligationer när dem vill ha kapital för utlåning, vem köper? Andra Marknadsaktörer(pensionsfonder, försäkringsbolag etc) men inte bara.... Våran egen riksbank köper värdepapper för 700miljarder per år utöver köpen innan covid. Dem har t.om nyanställt en tjänsteman på heltid för att enbart syssla med köp av obligationer.

Insättningsgarantin gör att pengarna som försvinner när banken konkar ersätts från annat håll. Men oavsett om de ersätts eller ej så har de ju försvunnit först. Det är inte den konkande banken som har lagt undan 1 miljon per person av sina egna pengar. Detta till skillnad från ekronor (och kontanter) som finns i din ägo oavsett om affärsbanken konkar.

Ja, bankerna kan inte skapa hur mycket som helst. Det jag menade (och tror att jag skrev) var att banken inte lånar ut sina egna pengar, om så vore fallet hade räntan varit högre. Räntan kan vara så låg för att det skapas nya pengar vid utlåningstillfället.

Skrivet av Maarus:

Men riksbanken säger "Syftet är att hålla det allmänna ränteläget nere och bidra till en fungerande kreditförsörjning".

Ja, och det är väl lite det jag skrev också? Riksbanken försöker hålla inflationen uppe genom att sänka räntorna. De stora obligationsköpen kommer väl av att den vanliga styrräntan inte riktigt går att sänka så mycket mer? Syftet är väl detsamma, att hålla låneräntor låga för att öka på belåning hos privatpersoner och organisationer?

Av Don_Tomaso
Skrivet av Kommenterande 2:

Privatpersoner, företag och staten belånar sig förstås inte i syfte att öka penningmängden. Orsaken till att man belånar sig är att man behöver pengarna till något. Om man inte kan låna pengar kan man inte köpa bostad så man blir bostadslös, eller så sjunker värdet på bostäderna så mycket att folk kan betala (vilket betyder att de befintliga bostadsägarna förlorar 90% av värdet på bostaden eller något liknande). Det blir inte heller möjligt att bygga nya bostäder eftersom ingen kan betala så mycket för dem att det täcker kostnaden att bygga dem. Lån måste förstås finnas kvar även om man inför en e-krona.

Javisst, men det motsätter inte mitt påstående. Riksbanken bryr sig om penningmängden, jag bryr mig om hur mycket pengar jag har tillgång till. Vill Riksbanken ändra penningmängden idag har de justering av räntan som huvudverktyg. Vill de öka mängden? Sänk räntan för att motivera folk att ta större lån, vilket skapar nya pengar. Vill de sänka mängden? Höj räntan, så kommer folk amortera mer/låna mindre, vilket minskar mängden pengar i omlopp.

Nu är inte detta huvudsyftet/officiella syftet med ekronan, men det kommer oavsett att vara ett steg närmare att kunna separera skapande av pengar från lån. Att kunna skapa pengar på ett sätt som gynnar samhället i stort, till skillnad från idag då förtjänsten av penningskapandet hamnar på (bland annat) bostadsmarknaden och börsen. Det är min förhoppning.

Av Don_Tomaso
Skrivet av SuperSverker:

Det är en stor risk för privatpersoner att man vill göra sig av med kontanter.
Självklart, ingen använder det(edit* ...annat än kriminella...), men friheten och möjligheten finns att ändå kunna betala för 100kr är alltid 100kr, oavsett om det finns ström eller inte.

Vidare så är det en fin idé idag, men med en illvillig regering (går snabbare än man tror, titta på Burma, Venezuela, USA mfl där en stor politisk förändring kan orsaka enorma skillnader i det dagliga livet, snabbare än du kan säga inflation. Och helt plötsligt kan du inte plocka ut dina pengar från landet för regeringen tycker det är en dålig idé.

[foliehatt]Komplettera, Absolut, men ersätta papperspengar är en jävligt stor risk som enbart belastar privatpersoner och den vanliga människan. Lite som beredskapslager och allmän beredskap för kris, det finns ingen idag för allt är lagt på dig som privatperson, men hur många är medvetna om det och hur många kommer dö när strömavbrottet helt plötsligt inte försvinner efter dag 3
[/foliehatt]

Jag ser inte ekronor som en ersättning av kontanter, utan som en uppgradering på våra suboptimala digitala pengar vi har idag. Eller sagt på annat vis, ekronor ersätter inte kontanter, de ersätter bankpengar (dagens digitala pengar).

Av Don_Tomaso
Skrivet av m4gnify:

Du lånar pengar av banken. Har inte dom pengar att låna ut så lånar dom av riksbanken. Dom trollar inte fram pengar om du trodde det.

Njaej. Alla pengar som finns på ditt bankkonto är bankens skuld till dig (vilket är varför pengarna kan försvinna om banken konkar, du måste då driva in skulden från banken). Banken behöver inte få några pengar från Riksbanken för att kunna skuldsätta sig till dig. Enligt banklagar får de dock inte skuldsätta sig hur mycket som helst utan att ha någon säkerhet, och det är där bostäder kommer in i bilden. En bostad anses vara en väldigt säker... säkerhet. När du pantsätter den hos banken så får de din bostad som säkerhet, och med hjälp av den säkerheten så får banken skuldsätta sig till dig ("låna" ut pengar, eller också mer tekniskt korrekt skapa "pengar" på ditt konto).

En liten fråga man kan ställa sig själv: Hade du lånat ut pengar till någon annan i vinstsyfte om du fick under 2% ränta på det?

Troligtvis inte. Det finns många investeringar som ger mer avkastning än 2%. Detsamma gäller banken. De skulle aldrig låna ut sina pengar för en så dålig avkastning, speciellt inte för en sådan stor mängd pengar det handlar om (ca 3700 miljarder, eller 370 000kr per person i snitt).

Av Don_Tomaso
Skrivet av chicketiwowow:

Men vad är poängen med att ha ett decentraliserat nätverk här? Funkar väl utmärkt med dagens banker (rent tekniskt) utan blockkedja. Det har är ju bara en ny valuta typ. Ser inte varför det skulle behövas nån ny teknologi utöver vad vanliga banker använder.

Nu gissar jag bara, men om man ska kunna stödja offline-betalningar så behöver man väl någon annan typ av autentisering av överföringar?

Av Don_Tomaso
Skrivet av Quenya:

Vad är ens poängen med en e-krona? Vad fyller detta för funktion utöver våra redan befintliga digitala betalningslösningar?

Skrivet av crew seven:

Brukar ställa mig samma fråga men om jag tar på mig foliehatten så är det för att man helt vill slopa kontanter. Göra Sverige till ett helt kontantlöst samhälle, detta ser vi redan en början på med att affärer och liknande helt kan förbjuda kontanter som betalmedel.

Dagens digitala kronor är privatägda och skapas med hjälp av skulder. Vill Riksbanken öka mängden pengar i omlopp (för att justera inflation bland annat) så _måste_ någon (privatperson företag eller stat) belåna sig.

Kontanter, och ekronor, skapas utan skuld. Om sådant ges ut istället för dagens digitala pengar så skulle inte någon bostadsbubbla behövas. Insättningsgarantin skulle inte heller behövas. I en fin framtid hade inte dagens banker hellre behövts.