Inlägg

Inlägg som Don_Tomaso har skrivit i forumet
Av Don_Tomaso
Skrivet av KillOMG:

Gjorde ett konto för att väga in lite snabbt. Det finns en annan sida utav myntet som ingen har pratat om och det är kostnad kontra besparing.

Ja, det kostar extra att ha FLEX i det långa loppet, men det många inte tänker på är att den smartare skaran utav människor utnyttjar avbetalningar och lån på daglig basis medans deras pengar jobbar på i diverse investeringar.

Jag tog FLEX på min dator. 25,000kr blev 550kr per månad. Dessa 25,000kr har legat och sparat ihop mig 60% på aktiemarknaden dessa 2 år jag har haft FLEX. Mina 25,000kr har nu blivit 40,000kr. Jag väljer då att fortsätta byta in datorn, hålla mig up-to-date med spel/jobb och bra prestanda och låter pengarna jobba vidare.

Kan du använda FLEX på ett smart sett, dvs du investerar dina pengar och INTE spenderar dom så rekommenderar jag det starkt.

Om du väljer att spendera pengarna, då är det bättre du köper produkten direkt fullt pris.

Javisst är det så. Det stämmer med alla sorters lån. För att det ska vara lätt att se lånets kostnad (och kunna jämföra med alternativa investeringar) så är det lagkrav på att skriva ut bland annat effektiv ränta.

https://www.hallakonsument.se/lagar/konsumentkreditlagen/

Citat:

Enligt konsumentkreditlagen måste all marknadsföring av krediter vara måttfull. Företaget måste dessutom alltid ange kreditens effektiva ränta i all marknadsföring. Effektiv ränta är ett jämförelsemått som i procent anger vad den totala kostnaden för krediten är. Informationen ska visas genom ett representativt exempel på en kredit så att det går att se vad den faktiska kostnaden blir.

Komplett väljer dock att marknadsföra avbetalningsplanen som ett abonnemang (trots att det tekniskt, praktiskt och teoretiskt är en avbetalningsplan, som du kan avbryta tidigt på villkoret att du skickar tillbaka produkten och köper en ny). I vissa fall hänvisar de även till det som avbetalningsplan (t ex när man köper ett "tillbehör" till en Flex-produkt). Och även här i tråden skriver de att det inte är ett abonnemang för att i ett sådant så äger man ju inte sin produkt.

@Komplett, varför vill ni inte kalla det för en avbetalningsplan?

Av Don_Tomaso
Skrivet av Komplett:

Tack, vi ska kika på detta närmare, så att totalpriset blir tydligt.

Just den kommentaren var riktad till @Dimestam som står som skribent till nyheten, och nyheten innehöll den felaktigheten. Men det kanske var ni som skrev innehållet till nyheten?

Av Don_Tomaso
Skrivet av Komplett:

I kundvagnen står de 3000kr för rabatten TVn är just nu på kampanj. Så då blir totalpriset lägre, men ordinarie pris borde kanske stå med i översikten för att förtydliga.

Skärmskyddet är ett tillbehör inte kan FLEXas separat, men när man lägger till en produkt som inte går att FLEXa, blir det ett tillbehör och bakas det in i månadskostnaden. Viktigt att nämna är att tillbehöret blir en avbetalning rakt av och kan inte bytas in, returneras osv. som en FLEX-produkt. Du kan läsa mer om det här:
https://www.komplett.se/kampanj/143941/tillbehor-en-del-av-pa...

Angående rabatten, tänkte mest på att de -3000kr handlar om kontantpriset. De har ingen direkt relevans till månadspriset.

Ok, så tillbehör (inklusive försäkringen) blir en avbetalning rakt av? Då är det väl lagkrav på att skriva ut effektiv ränta, löptider osv? Åter igen, allt hade blivit så mycket tydligare, enklare och mer jämförbart med andra aktörer om ni kallar Flex för avbetalning och följer regelverket.

Skrivet av Komplett:

Det som syftas på här är att FLEX som helhet med byta och “återköp” av produkten blir en billigare lösning än om det hade varit en renodlad avbetalningsplan. Men jag håller med om att som det står nu kan misstolkas. Har du en idé på en bättre formulering? Är detta tydligt? “Med FLEX får produkten en ny användare vilket gör att vi kan hålla ett lågt månadspris.”

Nja. Att månadspriset är lågt beror ju på att avbetalningsplanen pågår under lång tid (~3 år). Byter man produkten förkortas tiden, men kostnaden per månad förblir densamma. Ni har ju sagt själva här i tråden att priset (måndaspriset för en given löptid) är jämförbart med andra aktörers avbetalningsplaner, så bytesbiten påverkar ju uppenbarligen inte alls.

Av Don_Tomaso

Tack för svaret!

Skrivet av Komplett:

Men när du använder FLEX så köper du också produkten, dvs du äger den, vilket du inte gör när du abonnerar, hyr eller leasar.

Men ni skriver ju ofta "abonnemang" när det handlar om Flex. Det står ju bland annat i kundvagnen ("Summa månadspris abonnemang") och kassan ("Summa månadspris, Komplett FLEX-abonnemang", "Abbonemang: FLEX"). Vore det inte lättare att acceptera att det är en avbetalningsplan fullt ut så slipper vi denna begreppsförvirring?

Skrivet av Komplett:

Vi ska försöka göra det så tydligt som möjligt för kunderna. Totalbeloppet står i texten under tabellen, men vi skulle kunna skriva ut hur många månader det då gäller också. Kan du beskriva/skissa hur du skulle välja att presentera de olika beloppen för att göra det tydligare?

Kan ni skriva ut totaltiden över huvud taget? Den verkar ju ändras lite upp och ned beroende vad för annat man vill köpa samtidigt så oavsett vad som skrivs skulle det vara missvisande. Mitt förslag: Kalla det att köpa produkten på avbetalning med Flex-bonus (att kunna byta in den efter 24 månader för att slippa de sista månadernas betalning). Det är ju ändå en avbetalningsplan.

Av Don_Tomaso

@Komplett
I kassan kan man välja leveranssätt. Väljer jag hemleverans för 99kr så bakas detta också in i månadspriset. Här är ett exempel på två st "Xbox Series S".
Med frakt

https://i.imgur.com/nEucIYW.png

Utan frakt

https://i.imgur.com/S1j9Vq5.png

I den lilla tabellen står det "Frakt 99,00", men för att lista ut vad frakten egentligen kostar så måste jag växla fram och tillbaka mellan olika fraksätt. Vi kan se här att frakten på 99kr översätts magiskt till 5kr/mån. Utslaget på 24 månader så blir det 120kr. Utslaget på 33 månader (vilket tydligen är den fulla löptiden i det här fallet ¯\_(ツ)_/¯ ) så kostar frakten på 99kr egentligen 165kr (detta totalpris och löptid står i liten text, inbakad i ett stort stycke text, i en ruta brevid tabellen med priser som fångar ens uppmärksamhet).

Glasklart!

Av Don_Tomaso

@Komplett
Vad händer om jag beställer två stycken Flex-produkter? Efter 24 månader, kan jag välja att byta den ena av dem och behålla den andra eller måste jag göra samma sak med båda? Det skulle ju isåfall antagligen påverka kvarvarande skuld, löptid och/eller månadspris.

Jag hittar ingenting om detta i någon FAQ. De fullständiga försäljningsvillkoren som länkas till från kassan nämner inte FLEX en enda gång. Och all text jag hittar i kundvagnen, FAQ och i kassan pratar om "produkten" i singular.

Av Don_Tomaso

Nu märkte jag ytterligare en sak. Om du köper från en telefon så visas aldrig totalpriset för full avbetalning. Aldrig. Inte ens kassan. Kanske visas det i orderbekräftelsen när man har skrivit på avtalet, men det ville jag inte testa. I kassan står bara priset fram till och med den 24 månaden.

Kundvagn och kassa ser ut så här (edit: satte ihop bilderna så att de inte skulle vara så hemskt stora, ursäkta):

https://i.imgur.com/a9WVsWe.png

Notera här också att handkontrollerna som har en betydligt högre månadskostnad faktiskt är billigare än Xboxen kontant. Ointuitivt nog så bidrar de även också mindre till totalpriset än Xboxen (trots högre pris per månad!!) i och med att de förkortar den totala löptiden när man lägger till dem i kundvagnen.

Är det detta som ni @Komplett kallar tydligt? Att månadspriset som är det som visas inte har mycket relevans till totalpriset, och att inget totalpris finns över huvud taget? Det här kan omöjligen vara lagligt.

Av Don_Tomaso

@Dimestam
Saxat från nyheten

Citat:

Komplett FLEX gör det möjligt att välja bland tusentals produkter och klicka hem den senaste tekniken till en förmånlig månadskostnad, istället för att tvingas betala hela summan på en gång. Totalpriset visas tydligt i kundvagnen och det finns inga dolda avgifter.

Nu verkar det ju inte som att det finns något totalpris alls i kundvagnen. Du måste gå vidare till kassan som kräver inloggning och är endast ett klick bort från ett fullföljande av beställningen innan du kan se totalpris och löptid på avbetalningen.

Av Don_Tomaso
Citat:

Skulle ett konto inte aktivt användas om en period på 24 månader ska automatisk förnyelse tas bort utan att användaren behöver göra något.

24 månader? Det var... lång tid. Varför ska ett konto som inte används faktureras över huvud taget? Digitala tjänster som dessa borde faktureras månadsvis endast de månader som används. När den månaden passerat så kan kontot pausas direkt, för att genast starta igen när personen börjar använda det.

Bra att de gör något, men det vore bättre om de tog steget fullt ut.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Gender Bender:

Om vi tar Iphone 13 Pro Max som ett exempel. Kontant kostar den 13 490 kr, och med Flex så kostar den 412 kr/mån i 24 månader, vilket i slutändan landar på 9888 kr. Så ungefär 3600 kr lägre. MEN, andrahandsvärdet på en Iphone 13 Pro Max kommer garanterat vara högre än 3600 kr om 24 månader, och på så vis är Flex en förlustaffär. Fördelen är väl att du slipper allt bök med att sälja den på andrahandsmarknaden.

Det du pratar om är totalpriset för hela tiden, inte månadspriset som det står på kampanjsidan. Totalpriset minskar, men inte det du betalar (eller har betalat) varje månad.

Sen är jämförelsen med kontantpriset knasig, det är äpplen och päron.

Av Don_Tomaso

@Komplett
Detta står på kampanjsidan.

Citat:

Vi uppmuntrar till återbruk
Din produkt får en ny användare och du ett lägre månadspris.

Jag såg inte detta först. Blir det verkligen lägre månadskostnad om man byter in en produkt jämfört med om man köper en utan att byta in? Om ja, hur mycket lägre?

Av Don_Tomaso
Skrivet av cyklonen:

Vad pratar du om?

Om jag ska köpa en sak för 6000 kr och jag väljer att betala av det på sex månader, så vet jag ju hur många månader det gäller. Avbetalningarna är 1000 kr/mån. Inget är undangömt. Eller utgår du från att folk inte är läskunniga eller inte klarar att räkna? "Det som visas är en månadskostnad" vet jag inte vad du menar med. Jag kör antingen kredit via mitt kreditkort som jag har hos min bank, eller via ett Klarna-konto. Vid köpet har jag priset, sen räknar jag med en viss ränta på det. Det står ingen "månadskostnad".

Den faktiska kostnaden är avbetalningarna plus eventuell ränta och avgift, lite beroende på vad för typ av kredit det handlar om.

Jag pratar om att det i efterhand är svårt att komma ihåg vad man har köpt på avbetalning. Några månader efter ditt köp, kommer du komma ihåg att du fortfarande betalar 1000kr/mån för grafikkortet? 20 månader efter ett TV-köp, har du koll på hur många månader det är kvar på avbetalningen innan din ekonomi slutar vara belastad med den kostnaden? Om du har 2-3 stycken andra liknande köp kan det nog bli väldigt svårt.

Se nedan för kommentarer på "månadskostnad".

Skrivet av Nicklidstrom:

Nu listar ju komplett totalpriset om man inte kan räkna själv

Köp-knappen har bara månadskostnad, som inte är så relevant om man samtidigt inte vet hur länge det gäller. Det som står i närheten av köp-knappen är t ex 24 månader som gäller om man vill byta. Är det avbetalning för hela produkten man vill åt så måste du antingen trycka på "läs mer" eller lägga till produkten i kundvagnen. Och även när det står så står det på ett sätt som är otydligare än nödvändigt (totalpriset vid byte står fint i en tydlig och enkel tabell jämfört med kontantpriset, men totalpriset för avbetalning står under i "finstilt" löptext och jämförs inte med något).

När den sen ligger i kundvagnen verkar totalpriset vara borttrollat igen (???). Kanske för att det hela inte ska ses som en vanlig avbetalning, jag vet inte. Men det känns för mig som ett kryphål i lagstiftningen som utnyttjas.

Edit:
Lagen skriver att vid lån (t ex avbetalning) behöver t ex effektiv ränta och löptid skrivas ut. Komplett verkar runda detta krav helt genom att kalla det abonnemang. SweClockers hänvisar däremot till det som "en form av avbetalning". Men SweClockers säger också att totalpriset står i kundvagnen, men jag kan då inte se något totalpris där?

Om du blandar flex-produkter med sånt som inte går att flexa (https://www.komplett.se/product/1163655/gaming/spelutrustning...) så kommer dessa andra prylar också att få en månadskostnad i kundvagnen. Löptid på denna kostnad står inte. Kan man ens flexa dessa? Vad gäller? Priset som räknas ut verkar vara kontantpris/24, dvs mycket sämre än övriga flex-pris.

Edit 2:
Komplett kallar det för abonnemang. Abonnemang på vad? Det står ju att du äger produkten helt, så de måste väl syfta till något annat. Men vad?

Edit 3:
Lite förtydligande med vad jag ser i kundvagnen.

https://i.imgur.com/Z2Wstqv.jpg

Jag har lagt till en TV som går att Flexa med försäkring och ett billigt skärmskydd (värde 99kr kontant).

Det står 3000kr rabatt på TVn, vet inte hur den hänger ihop med månadskostnaden. Antagligen har de bara räknat ner priset som används i bakgrunden, men att den visas där känns mest orelevant.

Skärmskyddet för 99kr har översatts till 5kr/mån. Osäkert om jag får byta det efter 24 månader, eller om 5kr/mån fortsätter i fulla längden på 37 månader.

Tillägsförsäkringen översätts också till en månadskostnad (det syns på summa månadspris), men vad den kostar får man räkna ut själv då det inte står brevid i listan. Jag får det till 38kr/mån.

För dessa icke-flex-produkter ser jag ingen info om vad som betyder om jag flexar dem. Om man betalar månadskostnaden fullt ut i 37 månader så blir det ett påslag på ~85% (5kr * 37 = 185kr, för skärmskyddet). Men då jag inte ser några detaljer om det kanske det är andra villkor som gäller? Oavsett ser jag varken totalpris, effektiv ränta eller löptid så som det lagstadgat ska finnas för avbetalning.

Av Don_Tomaso
Skrivet av cyklonen:

Trams! Det finns inga rimliga skäl alls att vänta med ett inköp tills man sparat ihop till det, så länge man vet att finansieringen är ok framåt. Det enda som händer är att "sparandet" sker efter inköp. I sak är det ingen skillnad. Har man inte råd att spara så har man inte råd att ta det på kredit, men omvänt så har man inte heller råd att spara om man inte har råd att ta det på kredit.

Naturligtvis ska man ha sans i det hela, och inte konsumera över den betalningsförmåga man har, men att det på nåt vis skulle vara dåligt eller omoraliskt att handla på kredit är rent nonsens och trams.

Men köper man på avbetalning så blir det så mycket svårare att veta hur ens ekonomi är framåt. Eller att totala kostnaden är undangömd. Det som visas är en månadskostnad, som i sig inte har någon relevans utan att veta hur många månader det gäller. Även om man vet antal månader så blir det mycket svårare att räkna ut den faktiska kostnaden.

Tekniskt sett är det samma sak. Men inte praktiskt om man ser på hur människor fungerar.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Komplett:

FLEX är absolut inte för alla. Kan man köpa något kontant så bör man givetvis göra det. Samtidigt så finns det också kunder som värdesätter enkelheten i att äga en produkt under en period, sedan byta mot en ny modell och slippa krånglet med att sälja produkten begagnat.

Om en produkt är värd att köpa med Flex lämnar vi upp till varje konsument att avgöra, möjligheten finns.
Personligen skulle jag inte köpa just en Nintendo Switch och "Flexa" den då jag troligtvis vill behålla den längre än två år.
Prispåslaget blir 341kr om jag väljer att slutbetala switchen över totalt 32 månader, Så en "ränta" på 10,7%, vilket jag personligen kan tycka är helt ok om man jämför med andra aktörer som tar ut en ränta på ~20% eller mer.

FLEX riktas inte in mot köpsvaga konsumenter med dålig ekonomi. Vi är tydliga med alla kostnader, totalkostnader, löptider för avtalen och möjligheten att slutbetala produkten när som helst. Man kan tycka att all form av avbetalning är dåligt eller oetiskt. Men efterfrågan på avbetalning finns i marknaden och med FLEX vill vi erbjuda något som är mer flexibelt än att hyra och utan ockerräntor för avbetalningen.

//Erik

Tack för att ni tar er tid att svara på kommentarer!

Men nej, jag håller inte med om att ni är tydliga med totalkostnader. Ja, ni skriver ut totalkostnader men totalkostnad för full betalning av en produkt är absolut inte den som lyfts fram eller jämförs med. Kontantpriset jämförs missvisande med en hyra/abbonemangskostnad direkt under köpknappen ("Spara 1234kr", "spara" är endast relevant om man ändå tänkte sluta använda produkten efter den tiden). Väl klickat på den så visas inte totalpriset vid vanlig avbetalning på samma sätt som övriga kostnader, utan den är undangömd under tabellen (varför?). Det priset som pushas hårt för är abbonemangspriset och vad det skulle kosta till dess att man kan byta. Åter igen, det är en jämförelse mellan äpple och päron.

Allt detta tillsammans gör det svårt att se att ni vill att folk ska använda det som en avbetalningsplan. Då bör det heller inte stå "Köp". Skriv abonnera, hyr, leasa, etc. Något annat som är relaterat till att inte få behålla produkten.

Av Don_Tomaso
Skrivet av Edin:

Intressant diskussion och alla åsikter är såklart välkomna, speciellt konstruktiva sådana. Vi får inte glömma att vi som community tillsammans kan påverka hur saker fungerar till det vi tycker är bättre.

Ni som är negativa till tjänsten, ser ni att avbetalning i stort alltid är en dålig sak eller handlar det om hur just detta upplägg ser ut / otydlighet / val av bank etc? Eller handlar det om riktningen ”att vi inte ska äga något själva”?

Självklart är ett ändamål för företag att vara lönsamma men det finns ju också en ambition om att faktiskt erbjuda alternativ, möjliggöra, underlätta och göra det på ett sätt som uppskattas - speciellt om man som Komplett vill vara ett toppalternativ för entusiaster (så som jag uppfattat det).

Avbetalning som koncept är jag inte så jättenegativ till. Lite, men inte mycket. Däremot så brukar alltid totalkostnaden vara undangömd så gott det går (så även här) men alla positiva aspekter framhävda. Dölj det negativa, framhäv det positiva, till resultatet är att det är svårt att förstå vad kostnaden egentligen är.

Det som lyfts fram här är:
"Köp med FLEX" - Köp brukar innebära att man äger och får behålla saken.
"Totalt X :- vid byte efter 24 mån" - Ett totalpris som inte är kopplat till att du faktiskt köper och behåller produkten. Denna totalkostnad gäller ifall du vill hyra den.
"Spara X :-" - Nu jämförs fallen kontantpris samt att du behåller produkten, med en 24-måns hyravtal där du inte behåller produkten. Går det ens att säga att man har sparat något? Om du hyr en fräsch Volkswagen Passat i en vecka för några tusenlappar, har du då sparat 200.000:-?

Att plocka fram fördelar med att köpa för att äga och blanda detta med låga totalkostnader för begränsad hyra, det är vilseledande.

Av Don_Tomaso
Skrivet av issue:

Förstår fortfarande inte vad bilderna gjorde tydligare. att man inte kan avsluta flexandet framgår ju redan och vad som händer om man väljer att byta in sin dator för en billigare pryl framgår ju inte från dina bilder heller.

Förtydligande: Totalsummor är lättare att jämföra, istället för att låta den låga siffran vara framhävd och att man behöver leta efter det högre.

Men jo... det verkar som jag har missförstått detta. Man måste alltså ingå ett nytt FLEX-avtal för att kunna "sälja tillbaka" produkten till Komplett. Det kändes för märkligt för att vara sant så jag antog att det inte var så.

Ett av problemet är att när du täcknar ett FLEX-avtal så förbinder du dig att någon gång i framtiden köpa ut en produkt (till ett totalt påslag av ~10%). Det går helt enkelt inte att säga att "Nae, FLEX var inget för mig" och att man sen slutar leasa efter de 24 månaderna löper ut.

Av Don_Tomaso
Skrivet av issue:

va? vad blev tydligt? förut var jag inte lost.. men nu är jag de

Du kan inte "återlämna" en produkt utan att ta en ny, dvs man byter produkt.

Hm... Så man kan inte avsluta hyrandet utan kan bara avsluta ett flexande med att betala fullpris+ för en produkt? Vad händer om du istället för att lösa ut en dator för 20.000kr "byter" till en pryl för 500kr?

Av Don_Tomaso

edit: Ursäkta. Jag har missuppfattat det och följande bilder förklarar det faktiskt inte så bra. Du får inte bara lämna tillbaka produkten efter 24 månader, utan du måste isåfall binda dig för ett nytt FLEX-avtal. Det ser inte ut att finnas någon annan väg ut ur FLEX utan att "köpa ut" en produkt (för överpris). Det kanske är det mest ekonomiska vid det tillfället då den resterande summan borde vara lägre än värdet på prylen? Det är dock inte säkert att så är fallet.

Ursprungligt inlägg:

För att koka ner mina kommentarer till bilder som faktiskt gör Komplett FLEX tydligt:

https://i.imgur.com/wHO6Rl9.png

https://i.imgur.com/Z3SrkNE.png

Av Don_Tomaso

Det pratas också en del om att man "byter" varan efter avtalsperioden. Och det gör man väl inte? Man lämnar tillbaka den förra där avtalsperioden tagit slut på, och så sätter man upp ett nytt 24-månaders avtal för den nya prylen? När jag ser byta så tänker jag hela tiden att avtalsperioden är oförändrad men att prylen byts ut.

Skrivet av Ibymafayhas:

Vad man "uppfunnit" är leasing av vara istället för att låna direkt till prylen. Är aldrig vettigt att låna pengar för konsumption så tveksamt rent moraliskt av Sweclockers att göra reklam för detta koncept.

Ja det har du helt rätt i. Komplett borde väl kalla det leasing så skulle alla förstå direkt. Samt att man har valet att köpa ut produkten för ett 10% påslag på nypriset. Det skulle vara transparent och tydligt.

Av Don_Tomaso

Hrm... Inte helt transparent denna kampanj som det verkar framstå.

Citat:

Hur hög är räntan?
Noll. Du betalar bara för produkterna som du valt till i abonnemanget. Om du väljer att behålla produkten istället för att byta betalar du den avtalade månadskostnaden i några månader till, totalbeloppet blir då högre än kontantpriset.

Vid köp av en Switch:
Kontant: 3179kr
Flex: 110kr/mån
("Byt till en ny produkt efter 24 månader. Spara 539kr")

Vid försök att köpa via Flex:

Citat:

Vill du inte välja en ny produkt efter 24 mån? Då behåller du produkten och fortsätter din månatliga betalning. Ditt totalpris blir: 3 520:-

Så summa summarum:
Köp kontant: 3179kr
Köp med Flex: 3520kr (+10,7%)
Inbyte till annat efter 24 månader: 2640kr (-17%, alltså nästan betalat fullpris men du får inte behålla/sälja produkten)

Använder du det för att köpa produkter så kostar det mer. I övrigt fungerar det som en hyr-tjänst med bunden avtalstid på 24 månader. Är det inte bättre att bara köpa produkten för fullpris direkt, och om man inte vill ha den efter 24 månader så säljer man den på Blocket? En Switch har ju knappast förlorat 80% av sitt ursprungliga värde på två år.

Känns som en dålig deal hur man än vänder och vrider på det. Eller är det något jag har missuppfattat?