Inlägg

Inlägg som Vapo har skrivit i forumet
Av Vapo
Skrivet av DaBone:

Silver är snyggt, men min egen erfarenhet efter att ha haft 3st silvriga bilar, är att folk ofta missar att man kommer och kör ut rakt framför en.

Är inte det mer ett storstadssyndrom att folk kör lite som om de levde inuti Matrixbubblan, än nån sorts självvald färgblindhet...

Av Vapo
Skrivet av Iceman7:

Har byggt för 1440p, hög fps och hight-ultra grafik. Lirar det mesta, multiplayer, singleplayer, FPS, nytt och gammalt.

Komma ner i pris med de preferenserna är nog svårt... Jag skulle säga att finns det utrymme för knappt 2000 kr till så ger 7900XT i runda slängar 20 FPS mer i snitt än 7800.
Finns just nu för 8700 hos Amazon.
https://www.prisjakt.nu/c/grafikkort?114854=41189&532=39907&d...

https://www.techspot.com/articles-info/2797/bench/1440p.png

Av Vapo
Skrivet av Enviro:

Nu känns det lite som att det börjar handla om lite andra saker här i tråden. Men gällande bumparna så vill jag dela med mig om hur vi tänker om dem, inte att säga "såhär är det och vi kommer inte göra något åt det någonsin". Det är ett bra förslag med kronologiskt flöde, men som det har påpekats finns det redan i form av artikelarkivet.

Går det då att låta läsare välja? T ex Techspot har en handfull (bumpade) nyheter i blickfånget på startsidan och under det kan man välja spår av 'senaste nyheterna', eller 'mest lästa' (mest bumpade..). Typ så?

Av Vapo
Skrivet av Perrablerra:

Riktigt snygg i silver. Tycker de flesta jag möter är svarta eller gula (taxi).

Silver är hyfsat ovanlig och jag valde vid köp mellan den här och en vit likvärdig.

Av Vapo

Tidig Model S som rullar ca 15 mil om dagen. Laddar gratis på jobbet

Av Vapo
Skrivet av Izenoz:

Så av 8765.82 TIMMAR använder jag batteriet ca 100minuter, eller 1,5h, räknas inte det som "så gott som" vet jag inte riktigt vad som behövs för att detta ska vara befogat.

Bra skit

Vi kan väl lägga till Skatteverkets tolkning om KRAV för skattereduktion om någon känner sig osäker i kort sammanfattning;

För att skattereduktionen ska kunna medges krävs att de installerade batterierna uteslutande eller så gott som uteslutande används för att lagra egenproducerad el för hushållets användning vid ett senare tillfälle.

- ja, en helt vanlig svenne-solcellsanläggning fungerar på det sättet oavsett om stödtjänst är inkopplad eller inte - el uppstår automagiskt från solenergi och den 'egenproducerade elen lagras för hushållet vid senare tillfälle'. Inget konstigt med det. Punkt slut.

Sen säger Skatteverket vad som INTE är godkänt - och det är här det blir spännande;

Enbart material ger inte rätt till skattereduktion – företaget måste även utföra installationen.
-OK. Inga hemmapulare får själva installera.
Installation av lagringssystem som används av flera hushåll.
-OK. Endast ett hushåll per anläggning.
Installation på fastighet som inte är ansluten till elnätet och som inte heller ska anslutas.
-OK. Inga off-grid.
Installation av system för lagring av el utan egen elproduktion.
-OK. Inga anläggningar utan solpaneler...!!!

Check på dem. Punkt slut.

Av Vapo
Skrivet av Izenoz:

Vet inte vart mitt inlägg tog vägen, skrev ett långt sådant och utförligt tolkande av SKV i deras knasiga mening men det är inte kvar? Ser inte heller att jag stred mot någon regel eller för den delen fått en heads up från mod*

Enkelt förklarat, gå in och läs hela lagtexten i helhet, observera orden lagring/egenproduktion och bilda er en uppfattning om tid (som jag förstår det och tolkar det handlar det om tid när de skriver "så gott som uteslutande...).

Ska se om jag får tid ikväll igen att göra om inlägget, jag kanske missade att trcycka svara

Jag hade också problem med att posta tidigar idag...

Länka gärna lagtexten tillsammans med ditt (nya) inlägg

Av Vapo
Skrivet av ThreadRipper:

Jo det är ganska tydligt att vi har olika politisk kompass. Det är helt okej, inget konstigt där.
Mmm, man hamnar ständingt in i politik då allt är så komplext beroende av allt så att man hamnar där.
...
Yes, vi kommer nog inte till några fler gemensamma insikter eller konsensus förmodligen. Alltid trevligt att diskutera lite - ha en fin lunch och kaffe

Så är det. Vi har ju ändå rätten att tänka och tycka olika - och friheten att uttrycka det t ex här i skrift. Ha en fin dag du med

Nu återstår att se hur många arga unga (?) datorgillande hen som faktiskt har skrotat Netflix. Ska försöka komma ihåg den här tråden när Netflix redovisar antal 'kontohavare' för 2024 om ca ett år där i början av 2025.

Av Vapo
Skrivet av ThreadRipper:

Men statens roll då? Statens yttersta roll är att skydda medborgarna. Om man låter allt rulla fritt enligt vinstmaximerande företagens linje, vad får man för samhälle då? Vinstmaximerande innebär också kartellbildning. Hade det inte varit så hade inte bensinbolagen (och väldigt många andra) gjort det. Var hittar man nu en bilbesiktning för 300kr, ett frimärke för 6kr osv - inte där vinstmaximerandet och kartellbildningen tillåts härja fritt.

Fritt val skriver du...okej, ge mig ett val åtminstone då. Om alla matbutiker passar på att tjäna "lite" extra marginal på inflationen - var är mitt val att välja den butik som inte gör det? Var är staten som skall skydda medborgarnas intresse främst; eller är de också i händerna på vinstmaximerarna? Om en stremingtjänst stänger av kontodelning och alla andra följer efter istället för att använda det som en konkurrensfördel och försäljningsargument, var är mitt val där jag kan välja den konkurrenten som tillåter kontodelning? Alla aktörer på marknades mer elelr mindre alla segment erbjuder i grunden samma sak till samma prisnivå. Det är motsvarande ett enpartisystem. Vilken tjänst du än väljer i "utbudet" så får du samma sak - och det alldeles oavsett om du någonsin varit pirat eller ej.

Det är klart att du inte "måste" prenumerera på någons privata tjänst. Men någonstans blir saker och ting infrastruktur när de får mer eller mindre monopol i en marknadsekonomi. Ta de stora techbolagen och deras tjänster. Om jag inte accepterar Googles eller Microsofts användarvillkor / priser osv, men samhället bygger på att du bör vara insatt i dessa tjänster både för jobb och för att fungera i samhället i många avseenden...okej, då får staten se till att man inte skapr utanförskap bara för att man inte kan ta del av privata företags godtyckligt satta avtal och kartellbildade priser. Nu är inte Netflix en samhällsbärande tjänst och jag skulle inte sakna dem om de försvann, men jag tycker att samhället implicerar att konsumneterna måste vara 100% hederliga, medan storföretagen i synnerhet inte behöver vara det. Det finns liksom en inneboende "förståelse" för att de tar till ohederliga metoder och vi bara ska acceptera det.

Du skriver ju också generaliserande om folk, att de varit pirater och nu blir pirater igen. Men inget om medieföretagens piratmetoder mot folk? Kartellbildning är mer okej än att reagera på det genom att bli "pirat"? Är pirat ett inneboende levnadssätt hos stor del av befolkningen som laddat ner något, eller är det en reaktion på snällt sagt dåliga tjänster som ett resultat av icke-fungerande konkurrens via fritt tillåten vinstmaximering till den grad även när det kommer till uppenbar kartellbildning?

Om alla som laddade ned något tidigare var riktiga pirater i själen och ville ha allt "gratis" så borde inte piratkopieringen ha minskat när streamingtjänsterna kom - trots att ingen enstaka tjänst erbröj ALLT innehåll. Det är ju rätt fantastiskt egentligen att piratkopieringen minskade trots detta faktum. Från att ha varit pirater till att öppna plånboken rejält för flera tjänster dessutom.

Genuint intressant! Tjänsteföretagen, filmstudiorna osv borde ha andats ut rejält och tänkt att "nu måste viu göra allt i vår makt för att hålla folk nöjda så att de inte ens tänker tanken på att pirata sig igen. Vi har lärt oss vår läxa och nu har vi vår chans att bättra på vårt anseende och leverera bra tjänster till ett pris som inte är ren stöld ur folks fickor. Vi ska konkurrera ärligt och utföra vårt uppdrag med heder. Förbättra anseendet för våra varumärken och lyssna lyhört till folks önskemål om innehåll och tjänstens funktionalitet. Vi ska bli en samhällsbärande pelare när det kommer till såväl underhållning, utbildande dokumentärer osv." Hade de agerat enlig den devisen så skulle Netflix 200-300 miljoner kunder varit många fler tror jag.

Piratmetoder måste vara precis lika förbjudna från företagens sida som från konsumenternas, men utgångspunkten måste också alltid vara att vi behöver inte ha företag som inte är ute efter kundernas och samhällets bästa (vad ska vi med sådana till - finns det inte nog med ondska där ute ändå utan sådana?) och att de är till för oss - inte vi för dem. Enkelt och om det efterlevs så blir det win-win inte bara mellan Netflix, Disney, Apple osv utan även för konsumenterna.

(Min poäng var just att pundare inte kör 31 på 30-väg, utan förmodligen 80-100 på 30-väg, variv det är helt rätt att prioritera att haffa dessa, men inte vanliga hederliga människor för 1km/h fortkörning på väg till eller från jobbet som skall bära samhället på både kort och lång sikt). Så, plocka fyllon i bilar som kör /genuint/ trafikfarligt, men blås inte upp 31 på 30-väg som ett samhälsproblem bara för att bättra på statistiken och fylla statskassan på hederliga människors själars bekostnad som redan nu bär ett oerhört ansvar i sina försöka tt lyfta landets BNP och få livspusslet att gå ihop. De är inte era fiender, så jaga inde dem även om stakete är lägst och lättast att hoppa över precis där.

Asså. Jag tror din politiska kompass skiljer sig lite från min.. Statskontroll är inget jag går igång på.
Som redan sagts så blir det lätt för mycket politik och massa sidospår. Matpriser, kartellbildningar och bensinpriser i all ära, men låt oss hålla oss hyfsat till ämnet.

Jo. RÄTTEN att konsumera media. Den finns ju, helt "gratis" (och statskontrollerad)! SVT och SR heter dem. Faktiskt ganska bra, bortsett från Mello-kollapsen i år.
Vi gillar Vem bor här och Husdrömmar. Lite Pippi och Saltkråkan till kidsen. Det finns tillräckligt där för att kunna vara med i infrastrukturens brus och diskussioner kring fikabordet på jobbet.
Finansieringsalternativet är svinbra också. Alla betalar lika lite, hur mycket man än kontodelar...ehh!

Jag fortsätter vänligt men bestämt att hävda att det INTE är idioti att polisen plockar 'lågt hängande frukt' när de slår på blåljusen bakom en fortkörare, även om det är så lite som 1 km/h.
Från tid till annan plockar de upp och lagför sånna människor som jag inte önskar mina 6 barn, 3 bonusbarn och 3 barnbarn att möta i samhället. Vi har olika kompasser bara, eller/och olika livsåskådning vad som är mest kritiskt att värja sig mot. I mitt fall är det inte ett företags tjänstevillkor..

Lunch. Sen en ny kaffe. Tjohej.

Av Vapo
Skrivet av ThreadRipper:

Ja, det är precis det jag menar, att köra 100 på 30-väg så får man vad man förtjänar om det står en polis längs med vägen, men om man kör 31 förbi en polis på 30-väg så är det lite för väl att polisen ger sig ut från sin buske vid vägkanten och straffar en.

Jag hade inte heller i åtanke att man delar ut till 100 personer (eller många helt enkelt), utan att man är några nära och kära men som bor i olika bostäder, men är familjemedlemmar. Den ena har Netflix och delar ut till den andra, medan den andra har HBO och delar med sig av en profil till den första. Båda nöjda och glada - inklusive att både Netflix och HBo /borde/ vara glada. Nej, istället gör de tjänsten ännu dyrare (vilket ju kan tyckas vara konstigt om de får så många fler abonnenter när de stänger av delade konton). Då säger den ena familjemedlemmen att "nej, jag vill inte betala priset för Netflix längre" och den andre vill inte betala själv för både HBO och skaffa Netflix, så Netflix tappar både anseende hos båda familjemedlemmarna i olika hushållen och om HBO höjer som Netflix så åker de förmodligen också ut. Så svaret på frågan vad alla är så sura över: Vinstmaximering (eller försöken till densamma).

Man vill bara säga till alla blodsugande vinstmaximerande företag som bara är ute efter världsherravälde: Det räcker nu, lägg av. Det är så patetiskt att det enda ni bryr er om är vinstmaximering. Det är så cliché och det gör att alla budskap som ni försöker framföra bara blir så falska. Ni ville ju att piratkopieringen skulle minska, och det gjorde den när streamingtjänsterna kom, men nu ökar den igen. Man kan ju fråga sig varför om nu allt är frid och fröjd och ni levererar en bra tjänst till ett rimligt pris med flexibla villkor för slutanvändarna. Vad ska förväntas av oss slutkonsumenter längst ned i näringskedjan; att vi bara ska tacka och ta emot? Svälja det de matar oss med enligt deras villkor som de kan ändra när som helst, som duktiga trälar?

Trälar som vet om sin position och dessutom är glada för den, ja då kan de med en liten gnutta "makt" härja fritt.

Vinstmaximerande ger oss tjänster som det är fritt val att använda. Det är varken ett tvång, en skyldighet eller en rättighet att konsumera kommersiell media.

Dåtid: piraterna; ge oss tjänster som funkar så slutar vi piratkopiera!
Nutid: piraterna; innehållet suger och jag kan inte dela konto hur jag vill. Nu tänker jag börja pirata igen!
Framtiden: streamingtjänster slås ihop än mer, görs än mer delningsfientliga, instängda ekosystem skapas som är kraftigt övervakade och skyddade...
Till slut har vi bara gratis AI-genererat generiskt skit att tillgå med en jäkla massa reklam.
Grattis till oss alla.

Hursomhelst. Du missar fortfarande poängen med att Polisen plockar upp bus, fyllon och snetrippade pundar som kör 31 på 30-väg när Polisen ägnar sig åt sådan 'idiotisk' verksamhet. Bra eller dåligt, trots att några stackars duktiga trälar får sig en liten fortkörningsbot på köpet?

Av Vapo
Skrivet av Simoneriksson:

Troligtvis bara en gnäll tråd, men nu blev kontot vi kör inom familjen (alla bor i samma stad och nära varandra) blockat för alla förutom den som står på adressen.

Tråkig utveckling!

Rent DNA-mässigt så härstammar många människor från samma urfamilj... så det där med familjekonto kanske är lite utdaterat?

Det är väl ingen överaskning att Netflix har skrivit sina villkor för ett 'hushåll'?
...och som vanligt gäller att det inte är en mänsklig rättighet att gratis konsumera företagstjänster bara för att man vill

Vad är ett Netflix-hushåll?
Ett Netflix-konto är avsett för personer som bor tillsammans i ett och samma hushåll. Personer som inte ingår i ditt hushåll måste registrera sig för ett eget konto för att titta på Netflix.
Du kan hantera vem som använder ditt konto genom att ställa in ett Netflix-hushåll.
Ett Netflix-hushåll är en grupp enheter som anslutits till internetuppkopplingen på platsen där du vanligen tittar på Netflix. Ett Netflix-hushåll kan ställas in med hjälp av en tv. Alla andra enheter som använder ditt Netflix-konto via samma internetuppkoppling som tv:n kommer automatiskt att ingå i ditt Netflix-hushåll.

Av Vapo
Skrivet av FarbrorBarbr0:

Undrar om det blev en scalper-situation här igen, åtminstone vad gäller de billigaste minst dyra korten. Det går ju kanske att hämta hem några kronor med tanke på vad ordinarie 4080-lineup går för. Knep man ett kort för 13 papp kan man säkert sälja det vidare om tre dagar för en tusenlapp extra. Kanske två såvida 14999-kronors-korten också går åt.

Det finns ju 100-tals kort kvar osålda. Men visst, än så har inte sista luddhjärnan fötts...så kanske nån som hoppar på budgivning på Tradera i tron om att hen gör en bra affär...

Av Vapo

Ska dem locka spelintresserade kunder får de nog steppa upp sina priser. Just nu ligger alla "före" och tom Cyberphoto som superbra fotobutik ligger typ 20% UNDER Webhallen i pris
699 hos Webbis mot 579 hos typ alla andra

Av Vapo

Om datorn du har nu funkar, så varför inte bara uppdatera till en i7 11700F (finns hos t ex Proshop för 2700kr) förutsatt att ditt moderkort har stöd...och sen lägga cashen på grafikkort strax norr om 5000 kr, tex 4060ti eller däromkring runt Swecs prestandaindex 100 i 1080. Sen går ju en 1TB SSD att hitta relativt billigt runt 1000-lappen = allt under 10K

Av Vapo
Skrivet av Dragnet:

Svea Solar har tolkat det annorlunda.

Tibber vill ha "is i magen".

Checkwatt är nog något annat, kolla tex skrivningen "Den exakta driftlogiken i CheckWatt styrsystem anpassas löpande utefter dialog och riktlinjer från olika intressenter såsom Skatteverket, lokalnätägare, Svenska kraftnät och våra lagstiftare."

(Missförstå mig rätt här, jag både trodde och hoppades att hybridtjänster skulle klara sig men när jag läser SKV's material så falnade det hoppet. Med det sagt så bör man även ha klart för sig att det idag finns bara en hybridtjänst som är testad och godkänd och det är den från Ferroamp/Varberg Energi.)

Skrivet av Dreas89:

Nej den är inte godkänd utifrån dessa kriterier. Ingen tjänst är det.

Emaldo som exempel där allokerar du 2/3 av batteriet till egenanvändning och får således avdrag för 2/3 av kostnaden. Eller ja, 1 modul.

Det är ingen enkel grej att fatta vad Skatteverket menar ens efter sitt förtydligande… Om jag ser till att mitt batteri egenanvänder 450kwh och förbrukar sedan 50kWh via stödtjänster - Är kriteriet nått? 🤔

Blir ju intressant att se uppföljningen av denna;
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svar-...

Speciellt efter att misstroendeförklaring mot miljöminister Romina gick i stöpen, men vilken regering vill bli förknippade med att döda utveckligen av utbyggnaden som går som tåget med närmare 100000 nya anläggningar 2023 med en effekt över 1 GW

"Svensk Solenergis statistik pekar på att den nyinstallerade nätanslutna effekten av solel under 2023 hamnar någonstans i intervallet 1,1–1,4 GW, jämfört med 0,8 GW år 2022"

Av Vapo
Skrivet av pallish:

För att deras intention är ganska solklar. Använd batteriet till din egenproducerade el. Deras formulering kan ju såklart diskuteras med "men om jag använder X % där och Y % här" men då ska man hoppas på att det kommer nån form av rättspraxis. Eventuell lagändring är inte garanterad till att gälla retroaktivt. Går ju att köpa till batteri vid senare tillfälle när man vet hur det ser ut.

Fast det är ju ingen uppsägningstid på smarta tjänster om det är så att praxis kommer efter prövat mål i domstol.

Sen att köpa batteri för att lagra egenproducerad el är väl vägen att gå, oavsett om du kopplar inte smart tjänst eller inte?
Vi kan väl räkna med att det kommer smarta tjänster som utnyttjar batteriet effektivt för kommande Effektavgifter som ska gälla senast 2027 för allt och alla. I framtiden gäller det nog att kapa alla effekttoppar som går om man vill hålla kostnader nere..

Av Vapo
Skrivet av pallish:

Tråkigt! Jag hade precis signat offert med solceller + batteri som jag nu får backa på. Blir bara solceller istället

Exakt varför tror du dig behöva backa..?

Av Vapo
Skrivet av Dragnet:

Jag tror att "Uteslutande eller så gott som uteslutande" finns där för att täcka underhållsladdning under vintern. Uthyrning av (del i) batteri till en kommersiell aktör kan inte vara OK som jag läser det.

"att batteriet uteslutande eller så gott som uteslutande ska användas till att lagra den egenproducerade elen för att skattereduktion för grön teknik ska kunna medges"

När jag lagrar egenproducerad el på mitt batteri idag. När behöver jag använda den för eget bruk? Idag, imorgon, nästa vecka eller om ett halvår, ett år...?

Sak samma. Sitt ner i båten och köp smarta tjänster till Era anläggningar i väntan på framtida lagändring

Av Vapo
Skrivet av Baarry:

Hej Sweclockers!

Sitter här med min trofasta, men ack så ålderstigna dator. Den har tjänat mig väl som programmerare och casual gamer (ja, CS2 och sånt), men nu känns det som att den tillhör en svunnen era. Tänk er, jag kör med en 4790K processor från 2014, ett GTX 1070 grafikkort, och en SSD som har sett sina bästa dagar. Och för att inte tala om mina tre skärmar (2x VG27AQ1A och 1x VG248QE) som verkar ha det lika trögt som jag på måndag morgnar.

Så, vad är det jag söker? En ny, pålitlig dator som kan hantera allt från snabba programstarter, att kunna enkelt programmera till smidig spelupplevelse i CS2 (och helst över 100 fps, så jag slipper känna mig som en slow-motion-ninja). Jag tänker mig något med en Nvidia GPU och en Intel CPU. Och ja, utseendet räknas – en stilren chassi, inte för stor, och gärna utan RGB-cirkusen.

Budget? Jag siktar på något mellan 12 000 och 15 000 kr.

Tack på förhand för era grymma förslag! Ser fram emot att uppgradera från min prehistoriska setup till något som faktiskt hör hemma i detta årtionde.

Vad tänker du dig att spela, mest CS och Fortnite? Vilken upplösning tror du dig landa i?

Just ovan spel är inte så CPU-hungriga som folk verkar tro, utan köp nåt som kan driva spelen över kritisk punkt, t ex att 1% av lägsta FPS alltid ska vara över 200 om vi snackar CS i 1440 upplösning

Läsvärt om att satsa pengar på processor eller grafikkort. Mest prisvärt grafikkort just nu verkar ju 7800XT eller 4070S.
Sen om du vill spara pengar nu och uppgradera framöver så går det ju att plocka upp en Ryzen 3600 för 999 kr idag, som sen går att uppdatera till Ryzen 7 5800X3D framåt Black Friday

https://www.techspot.com/articles-info/2790/bench/CS2.png

Av Vapo
Skrivet av Dreas89:

Idag kom Skatteverket ut med ett förtydligande:

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2023....

Börjar gälla i år och det är att större delen av tiden ska man använda batteriet för att öka egenanvändningen av el. Det öppnar lite för elprisarbitrage men det är ju ingen stor förtjänst i det. Effekttoppskapning är en gråzon. Stödtjänster helnej.

Får se ifall det blir en lagändring.

Åter till ruta ett
Dock så gissar jag på att anläggningar med minimalt antal paneler bara för att ladda batteriet kommer få det svårt framöver, rent avdragsmässigt.

Sen kommer ju lagändring eller att pröva gällande lagstiftning i domstol krävas för att något ska ändras...

"Något förtydligande vad gäller eventuell begränsning av användandet av batterier till annat än lagring av egenproducerad el saknas dock i lagtexten"

"..är det Skatteverkets uppfattning att batteriet uteslutande eller så gott som uteslutande ska användas till att lagra den egenproducerade elen för att skattereduktion för grön teknik ska kunna medges".
- rent krasst används 'batterier så gott som uteslutande till att lagra den egenproducerade elen' oavsett vart den lagrade elen sen tar vägen, eller hur
Som sagt. Prövning i domstol som då kan ligga till grund för framtida praxis - eller framtida lagändring som då inte gäller retroaktivt