Inlägg

Inlägg som sba74 har skrivit i forumet
Av sba74
Skrivet av Yatagarasu:

Eller så förbjuder man begränsning av datamängd på mobila abonnemang oavsett vilket tjänst som används, och istället öppnar upp för abonnemang med olika hastigheter – precis som vanligt bredband.

Det är för mig helt sinnessjukt att det fortfarande är en grej med begränsad mängd surf på det mobila nätverket år 2023. Det kanske inte är gångbart på EU-nivå, men i Sverige vore det fullt rimligt då vårt nätverk är såpass utbyggt.

Det kan jag hålla med om. Man borde ha abonmemang med olika hastigheter istället som dom har i exempelvis finland. Där köper du ett abonmenang med en hastighet på datakopplingen.

Anledningen för operatörerna att ha surfpotten är ju att trafiken kostar pengar i form av att om många gör slut på mycket data samtidigt så blir det problem med tillgången till bandbredd i nätet. Och då borde det vara bättre att man faktiskt begränsar bandbredden istället.

Av sba74
Skrivet av Loyd:

Tycker detta är skit. Om nu tele2 erbjuder ”fri surf” på Facebook t ex så debiteras ju fortfarande någon för surfen som används i ett annat land. Vi betalar ju redan ”extra” för att få denna fria surf varje månad oavsett om vi reser i EU eller inte. Om det så ska vara 10kr per abonnemang eller nåt.

Varför stämplar man inte en lag som gör att hela EU ska erbjudas fri surf istället? Tillbaka till 80 talet hej 👋

Det handlar inte om resande. Det handlar om att om facebooks trafik är gratis så är det svårt för någon som vill erbjuda ett konkurrerande alternativ till facebook att faktiskt konkurrera pga att deras trafik kommer att kosta pengar för dig som användare vilket ger en skev konkurrens.

Vad gäller resande så är det ett helt annat ämne.

Av sba74
Skrivet av Loyd:

Så varför skulle det vara konkurrerande? Bara att den operatören installerar egna master eller servrar och erbjuder samma eller bättre?

Menar du att spotify eller liknande tjänsteleverantörer ska sätta upp egna master???
Det handlar om att teleoperatören tar betalt av dig när du går in på en tjänst men inte när du går in på en annan tjänst som konkurrerar. Dvs du får betala för trafik till tidal men inte till spotify som hypotetiskt exempel. det innebär att tidal i det sccenariot får svårare att skaffa kunder eftersom trafiken till deras tjänst då kostar pengar att använda utöver månadsavgiften men spotify är gratis att använda om du har ett spotifyabonnemang.

Av sba74
Skrivet av Loyd:

Men den ”fria surfen” ökade ju våra abonnemangs kostnader så jag betalar ju för denna tjänsten? Även om jag inte åker till Spanien så betalar jag fortfarande för tjänsten. Menar du att andra företag som inte erbjuder samma tjänst för pengar inbakade i abonnemanget är orättvist behandlade på något sätt?

Har jag 1 miljon kunder där 30% reser och den andra halvan stannar hemma i Sverige blir det ganska lätt att räkna ut hur mycket surf som går åt i snitt per månad på sociala medier. Dela ut kostanden på alla kunder och erbjud alla ”fri surf” med nya abonnemang alla kommer vara nöjda att betala 20-30kr extra även om dom aldrig sätter sin fot utanför Sverige, bara känslan om man skulle åka utomlands slippa fippla med kontantkort och skit betalar de allra flesta gärna extra för.

Jag tror du blandar ihop olika saker här. Det här handlar inte om roaming.
Det här handlar om att operatörerna undantar trafik mot vissa tjänster från att räknas av från surfmängden.
Dvs exempelvis så kan dom undanta trafik för spotify från att räknas av från surfpotten men inte ha något undantag för Apple Music och Tidal.
Då leder det till att du kan köpa ett abonnemang med liten datamängd och ändå lyssna obegränsat på spotify men om du vill ha tidal eller Apple Music så går datapotten åt och du måste då skaffa ett abonnemang med större datamängd bara för att du vill lyssna på musik från en annan tjänst än den operatören gynnar. Dvs operatören skulle i det hypotetiska scenariot gynna spotify på bekostnad av andra tjänster.

Dvs det handlar om att operatörerna inte får gynna vissa tjänster på bekostnad av andra eftersom det gör det svårare för mindre eller nya leverantörer av tjänster att kunna konkurrera på rättvisa villkor.
Dom måste med andra ord räkna trafik till spotify, tidal, apple music, youtube music på samma sätt vilket dom inte gör idag. Samma gäller andra typer av tjänster som sociala medier etc.

Av sba74
Skrivet av HenrikM:

Rtings körde även tvätt mot inbränning i flera dygn utan att samsungs inbränningar försvann.

Det är jag väl medveten om. Men dom konstaterade också att även efter att dom kört dom tvättarna så hade samsungs TV fått betydligt färre tvättar än LG. Plus att LGs skärm hade fått tvättar löpande under tiden medan samsungen hade körts nästan helt utan tvättar i flera månader och sedan fått ett antal tvättningar.
Det betyder att dom inte har utsatts för riktigt samma behandling.
Och dom konstaterade också att även om det utifrån deras test på ett exemplar av varje framstod som att samsung troligen hade något större problem med inbränning så var det inget som kan användas för att säga något säkert om huruvida den ena eller andra är bättre och framför allt att det troligen inte är något som någon vanlig användare kommer att märka något av.

Av sba74
Skrivet av HenrikM:

Samsungs qd oled är sämre när det kommer till inbränning.

Du får gärna hänvisa till en källa för det påståendet.
Det enda större test av inbränningar är RTINGS som gör inbränningstester på 100 olika TV apparater.
Dom har visserligen konstaterat att just om man visar CNN dygnet runt så verkar det som att Samsungs OLED drabbas lite hårdare eftersom det är vitt som är värst där och samsung inte har någon vit subpixel. LGs vita subpixel gör att dom inte får färgavvikelser eftersom vita fält inte gör att den vita pixeln ändrar färg.
Dock är det också så att pga skillnader i mjukvaran så får samsungpanelerna betydligt färre refresher för att förhindra inbränning än LG panelerna vilket uppstår pga skillnaderna i hur man schemalägger dessa kombinerat med det användningsmönster som RTINGS använder. Dom har TV apparaterna av för kort tid för att Samsungs apparater skall aktivera cykeln vilket inte är fallet med normalt användande i ett hem. (dom flesta stänger av TV:n när dom sover eller är på jobbet men RTINGS har aldrig TV apparaterna av mer än 30 minuter i sin test.

Men till och med RTINGS själva säger att deras tester är långt ifrån att vara sanningen. Dom kan se vissa tendenser men de inbränningar som dom ser i sina tester är resultatet av en stress långt utöver normal användning och att det dom ser med största sannolikhet inte kan ses hemma hos privatpersoner även efter flera års användning.

Kontentan av vad RTINGS säger är att visst finns inbränning men det är troligen inte något problem för någon privatperson och det går inte med säkerhet att säga om samsung eller LG har större problem med det.

Inbränning finns för övrigt i CRT skärmar men då var det ingen som pratade om det och mig veterligen så har jag aldrig sett inbränningar hemma hos någon. Bara på skärmar som alltid står på i offentliga miljöer.

Av sba74
Skrivet av Chromatic:

Fel. Alla färger används även när det enbart skrivs svartvitt. Färgerna går till och med åt snabbare.

Nja. Det beror lite på.
Vanligen så är det svarta bläcket av typen pigmentsvart vilket inte klarar de upplösningar som krävs för bilder.
Dvs det bläcket används inte vid utskrifter av bilder/foton.
Det har dessutom en tendens att kladda om man skriver ut med det på fotopapper.

Av den anledningen så har många fotoskrivare som kör med 6 färger två olika svarta patroner. En pigmentsvart som används för text och en fotosvart som inte är pigmentbaserat bläck.
Så är det exempelvis i min Canonskrivare. Den har till och med en svart och en grå för foton.

Men det pigmentsvarta bläcket har för de flesta användsningsfall störra åtgång än färgerna.
Det är egentligen bara om du skriver ut en stor andel bilder som färgerna (CMY) tar slut fortare.
För mig personligen så räcker mitt pigmentsvarta bläck ungefär lika länge som färgpatronerna trots att den är dubbelt så stor beroende på att en hyfsad andel av utskrifterna typiskt sett är dokument med text.

Men det finns skrivare som kör kompromissen att dom bara har en svart och den då inte är pigmentsvart utan kan användas för att öka kontrasten i fotoutskrifter. Det ger en billigare skrivare men ger också sämre kvalitet på textdokument. Dock bör även dom förbruka avsevärt mer svart bläck än färgerna.

Men vanligen så använder skrivare med bläckuppsättningen CMYK bara det svarta bläcket till text och blandar alla färger utom svart för bilder/foton. Då kommer det att gå åt mycket av färgerna om du skriver ut foton även om du skriver ut svartvitt eftersom den inte kan använda pigmentsvart till bilder även om det skall vara svartvitt utan istället öser på med cyan Magenta och Gult för att åstadkomma svart. (Vilket i praktiken inte blir riktigt svart utan snarare väldigt mörkt brunt för det mesta.

Av sba74
Skrivet av joakim99:

Vad är det för fel på lightning-kabeln?

Huvudproblemet är att den är proprietär.
Ska någon tillverka en kabel med lightning så måste dom betala licensavgifter till Apple vilket gör att kablarna blir dyrare. Dessutom innehåller dom ett chip som man måste köpa från Apple vilket ytterligare driver upp priset.
Dessutom är det ju just den där grejen med att den är proprietär som innebär nackdelen att du inte kan använda samma laddkabel som alla andra telefoner och paddor.

Lightning är ju bara till iphones i nuläget. Inte ens apple själva använder den längre till ipads.

Rent tekniskt så finns det inga fördelar med Lightning framför USB-C vilket gör det till en nobrainer att byta ut den mot USB-c.
Synd bara att Apple var så sena på bollen att myndigheterna såg sig tvingade att stifta lagar som förmodligen kommer att göra det trögare nästa gång det dyker upp en ny och bättre anslutning.

Sen är det det där med att Lightning idag inte har stöd för mer än USB2 och att det klarar betydligt lägre upplösning på bild än senare standarder. (Jag vet att det inte är kabeln i sig men Apple har inte uppgraderat lightning till att stödja mer på den absoluta majoriteten av enheter.
Det kan jag personligen tycka är lite av en ickefråga. Det är extremt sällan jag överför sådana datamängder från telefonen att det är något problem med att den "bara" klarar 480 MBit/s och att den bara klarar 1080 i upplösning spelar ingen roll om man inte ofta kopplar mobilen till en skärm med kabel.

Så det stora problemet är att det är en kabel som är unik för just iphone. Något som alla andra tillverkare i världen har slutat med. Alla andra telefoner använder samma kabel för laddning vlket gör det extremt mycket lättare att ha laddare till saler tillgängligt eftersom jag då kan ha en laddare i vardagsrummet om jag behöver ladda paddan eller mobilen istället för att behöva ha flera laddare på varje ställe där jag kan tänkas vilja ladda mina enheter.

Sen har jag förvisso lämnat apple för länge sedan av andra skäl. Exempelvis att blåtandsstacken i iphone var så usel att den inte gick att använda för att spela musik via blåtand till bilstereon. Något som funkade utmärkt med telefoner av annat fabrikat.

Av sba74
Skrivet av snajk:

Dockor är väldigt dyra av någon anledning. Jag förstod det innan när de hade proprietära kontakter som ändrades typ varje generation, det var ju ett väldigt smart sätt att få företagen att punga ut med mer pengar hela tiden, men nu när det handlar om USB C så finns det ingen anledning att lägga så mycket pengar.

Jag körde en "överbliven" docka hemma efter att en kollega slutat, sen fick jag lämna tillbaka den och kollade på att köpa samma modell begagnad, den kostade någonstans 2500-3000 vilket är helt befängt. Istället köpte jag en liten USB C dongel/docka från Amazon för typ 300 vilken räcker gott för mig. Den hade förstås ingen medföljande strömförsörjning men jag behöver ändå mer kraft än vad USB C kan ge (på min dator i alla fall) så det spelar ingen roll. Den har en HDMI, USB-portar, minneskortsläsare och ethernet. Det jag saknar från dockan är ju en andra skärmutgång dock, och det är väl det som är fördelen med denna också. En skärm med inbyggd docka är jättetrevligt, men vill man ha mer än en skärm så blir det ju fler kablar att koppla om datorn har fler utgångar, eller kanske man kan få till någon daisy chain av DP men jag vet inte om USB C stöder det.

Ja. Många dockor är förfärande dyra. Eller har åtminstone varit det. Numera finns det en hel del alternativ som är betydligt billigare. Det går att få tag på dockor som kostar under tusenlappen som har två skärmutgångar.
Vad gäller det att du inte skulle klara dig med strömförsörjningen så är det förmodligen inte helt sant.
Min skärm klarar av upp till 100w och det är ytterst få bärbara datorer som har nätadapters som har så hög effekt så den torde klara av att strömförsörja i stort sett alla bärbara datorer som kan ta emot ström via USB-C.
Och det finns gott om både skärmar och dockor som klarar av i stort sett den effekten.

Men har du hittat en setup som funkar för dig så är det ju förmodligen så att det inte är så attraktivt att lägga ner en massa pengar bara för den lilla grejen att få bort en strömsladd.

Av sba74
Skrivet av backfeed:

Jag övergav bläckstråle för färglaser (med duglig fotoutskrift) för länge sedan, pga att bläckpatronernas munstycken torkade ihop väldigt snabbt och det blev både dyrt och irriterande att kontinuerligt köpa nya.

Just därför undrar jag hur det är med den saken i det här fallet - har de lyckats ta fram munstycken som inte är skit, alternativt någon automatiserad rengöringsmekanism som på riktigt, och inte bara teoretiskt, fungerar? Annars skulle det bli samma problem med denna som förr i tiden, man måste skriva ut stup i kvarten för att skiten inte ska torka ihop.

Det där är gammalt. Det var problem med att patronerna torkade ihop förut. Men då pratar vi om för kanske uppåt 10 år sedan.
på 90 talet och tidigt 2000 tal var det vanligt men jag kan inte påminna mig om att någon jag känner haft problem med torkade patroner de senaste 10 åren faktiskt. Även om det händer att min skrivare fått stå i över en månad emellanåt så har den aldrig visat några sådana tendenser.

Av sba74
Skrivet av Obiwannabekenobi:

Det var länge sen jag läste en test av en skrivare, tack
Dock undrar jag - hur är nu kalkylen - hur mycket billigare blir det då med tex 6000 sidor vid inköp av en skrivare för >2500.- vs en med 500+ kronor inklusive medföljande versus, säg, en gång köp av nya (dyra) patroner?
Har ingen koll, kör med en laserskrivare som sällan används.

Tja. enkelt uttryckt. Du tjänar in det som den dyrare skrivaren kostar rätt fort.
Min personliga jämförelse.
Jag köpte en Epson ECO Tank till morsan för att hennes gamla skrivare packat ihop.
Hon har haft den i ett år nu och skriver ut en del både bilder och en del recept och annat.
Nivåerna i behållarna har minskat ytterst lite. Jag gissar att hon kommer att kunna skriva vidare utan påfyllning i flera år till. Gissningsvis kommer den att behöva påfyllning av bläck någon gång kring 2028 eller så. Jag tror att hon skriver ut motsvarande 500 sidor om året.
Min egen skrivare kostade 1500 och har 6 separata patroner. Den är fantastisk på bilder.
Dock räcker patronerna i ca 1 år. Jag skriver ut ungefär lika mycket som morsan.
Varje uppsättning patroner kostar närmare 1500 även om jag köper patroner på nätet (jag köper bara originalpatroner efter tidigare dåliga erfarenheter)
Det betyder att redan efter drygt 1 år så har jag spenderat lika mycket på min skrivare som hon gjort på sin.
Ser man till att hennes bläck kommer att räcka till uppskattningsvis 2028 så kommer jag att få köpa bläck minst 4 gånger till. Det betyder att jag från att hon köpte sin skrivare tills den behöver påfyllning kommer att ha köpt 5 fulla uppsättningar bläckpatroner till min.
Dvs innan hennes skrivare behöver sin första påfyllning så har bara bläcket till min kostat 5 * 1500 vilket blir 7500.
Jag har alltså spenderat 2,5 gånger så mycket pengar bara på bläck på 6 år som hennes skrivare inklusive bläck kostade.

Dvs även om jag skulle fått min skrivare gratis så hade den varit dyrare än hennes redan efter drygt 2 år.

Det finns ingen som helst anledning att köpa något annat än en tankskrivare om du vill ha bläck för att du vill skriva ut foton,

Av sba74
Skrivet av Alling:

Det går att ansluta vanliga skärmar via en USB-C–DP-kabel eller passiv adapter, så det behövs inget särskilt stöd på skärmsidan.

Men till skillnad från DP-kablar har man ju inte drivor av sådana liggande, så sannerligen ett mycket märkligt designval som lär överraska och förarga den absoluta majoriteten av alla användare.

Fast om man ändå har en skärm som kan ta emot DP via USB-C så brukar dom också innehålla USB docka och kunna strömförsörja datorn och då är dockan helt onödig.
Och tar dom 4000 för dockan och du dessutom behöver adapters om du har en skärm som inte stödjer DP via USB-C så finns ingen som helst anledning att köpa dockan.
Min senaste skärm är en ultrawide 35 tum med 1340x1440 i upplösning. Den har både DP via USB-C inbyggd USB hub, kan strömförsörja en dator med upp till 100W och om du inte vill använda de inbyggda högtalarna så har den utgång för att koppla separata datorhögtalare.

Den har med andra ord allt som dockan har plus att den är en riktigt bra skärm för kontorsarbete för 4990. Dvs jag får en helt ny riktigt bra skärm för 990 kr (om man antar att man betalar 4000 kr för det som dockan gör.)

Dom tar med andra ord ett rejält överpris för den skulle jag säga.

Det enda möjliga motivet till att betala såpass mycket för den är om du använder datorn till redigering av foto eller film och har en dyr skärm avsedd för detta som blir dyr att ersätta. Och då hade jag aldrig i livet betalat 4000 för den om den inte har DP eller HDMI utgångar.

Av sba74
Skrivet av Robiban:

Lär du inte din hund dessa hierarkier och regler kommer den skita fullständigt i vad den stoppar i munnen och rent av kanske bestämmer sig för att ta kommandot över hela "flocken" en vacker dag i brist på tydligt ledarskap. Träna sin hund till att veta att hunden själv inte bestämmer vad den får göra och inte ska alla göra, oavsett om man tänkt köpa leksaker som ser ut som ett headset eller inte.

Och om du på något sätt omvandlar detta till att "läxa upp" är det inte vad jag menar.

Edit: och mitt ursprungliga svar var ju mer en teori om HUR hunden känner igen vilka saker den "äger" och inte även om jag spann vidare på vad som krävs för att hunden faktiskt ska förstå det.

Det är förvisso sant.
Men samtidigt så är det faktiskt så att hundar ju inte är speciellt estetiskt lagda.
Och om man lär dom att det är OK att tugga på ett föremål så kommer dom i de flesta fall att även tugga på andra föremål som ser nästan likadana ut.
Exempelvis så är det en ohyggligt dum idé att ge en hund föremål som ser ut som skor att tugga på för dom kommer ofelbart att ge sig på även dina riktiga skor om dom får tillfälle.

Man ska absolut etablera hierarkin och göra klart vem som bestämmer men det är också en oerhört stor fördel om man har tydliga regler. Föremål som ser ut som skor eller tangentbord skall inte tuggas på. Det gör det enklare för hunden att följa de regler som du sätter upp.

Jag vet av erfarenhet baserat på att jag är uppväxt med hundkennel hemma.

Av sba74
Skrivet av in2it:

Det är skandal att Sweclockers är med och sprider desinformation. Protokollen för nätverkstrafik innehåller kontroll av datapaketen så att dessa skickas över felfritt. Om de inte är felfria skickas de om igen så de blir felfria.

SLUTA SPRID LÖGNER OCH DESINFORMATION!

Seriöst... nu får ni ge er.

Grejen med galvaniska avskiljning har inget med några digitala signaler att göra. De påverkas inte alls eftersom dom redan enligt standarden är galvaniskt avskiljda.
Däremot är inte skärmen avskiljd då den ansluter till jord i båda ändarna.
Det leder till att dom du då kopplar ihop två utrustningar som råkar ha olika jordpotential så kan det orsaka brum i jurden vilket då stör alla analoga delar i utrustningarna. Dvs förstärkaren kan pga störningar i jorden generera brum i alla delar i den analoga signalförstärkningen vilket leder till att du får dåligt ljud.

Men det är ohyggligt ovanligt och händer i stort sett bara om du har fel i elnätet hemma. (eller en utrustning som det är fel på).

Den delen som pratar om minimera jitter i den digitala signalen är inget annat än struntprat däremot. Det är bara den galvaniska avskiljningen som jag skulle säga eventuellt kan göra någon nytta och då bara om du använder skärmad nätverkskabel.
En vanlig oskärmad nätverkskbael (vilket ör överlägset vanligast) är redan galvaniskt avskiljd så det är i sådant fall mycket billigare att bara byta nätverkskabeln till en oskärmad om man har problem med brum.

Av sba74
Skrivet av Rouge of Darkness:

galvanisk avskiljning? dvs ett par lysdioder i ena änden och ett par fotosensor i den andra?

borde inte den vanliga inkommande fibern duga gott som "galvanisk avskiljare" kan man tycka om det räcker att den sitter på inkommande innan routern?

Nja. Du kan faktiskt, även om det är relativt ovanligt, få problem med att jordplanen i dina olika utrustningar inte stämmer överens och då kan du få problem om dou sedan ansluter deras jorbplan till varandra.
Du kan då få bruk i ljudet. Det har ingenting att göra med några digitala signaler. Dom kommer fram oförändrat oavsett. Däremot kan man genom att störa jorden i en förstärkare få problem med brum i ljudet eftersom den kommer att störa alla delar i den analoga signalförstärkningen.
Men det händer i princip bara om du har fel i hur elen hemma hos dig är kopplad numera.

Av sba74
Skrivet av Mortal1ty:

https://blog.semtech.com/hs-fs/hubfs/image002-1.png?width=394&name=image002-1.png

RJ45/Ethernetkontakten är galvaniskt avskiljd från NIC'et i var ände och skall vara det enl. IEEE 802.3 standard for Ethernet interfaces, förutsatt att man inte nyttjar skärmad kabel som bryggar jord mellan apparaterna(?), dock är signalen avskiljd oavsett. Vissa bygger in isolertransformatorer i honkontakten(se: RJ45 Female Connector With Integrated Magnetics)
och andra sätter avstörningstransformatorn på själva PCB'n innan ethernetkontrollern.

De två extra isolertransformatorer som den här produkten tillför gör varken av eller till.

Problemet kan uppstå just om man använder skärmad kabel och därmed ansluter jorden mellan enheterna. Det är just där som den eventuellt kan göra något. Men som sagt Det är fortfarande ovanligt att man har den typen av problem i dagsläget. Jag har själv aldrig råkat ut för det ens med analoga phonokontakter mellan utrustningar.
Och det är ju betydligt billigare att bara använda en oskärmad nätverkskabel om man har problem eftersom signalerna skall vara galvaniskt separerade. Det är bara skärmen som inte nödvändigtvis är avskiljd.

Av sba74

Just den här produkten kan faktiskt ha ett visst värde även om påståenden om att den minskar jitter mm är rent bullshit.
Men just galvanisk avskiljning har ju faktiskt ett värde. Så fort man kopplar ihop flera utrustningar med en elektrisk/elektronisk anslutning så finns en risk att man har potentialskilnad mellan och det kan påverka båda utrustningarna rent elektriskt så att det påverkar ljudet genom att man får brum i förstärkare mm. Och det är förvisso ett större problem med analoga överföringar men kan påverka även digitala anslutningar eftersom det påverkar stabiliteten i jordpunkterna i båda utrustningarna och därmed har potential att påverka alla delar i de anslutna utrustningarna.
Dock är det ett relativt ovanligt problem och inget som uppstår i normalfallet i ett hushåll.
Jag har personligen aldrig råkat ut för det. Och om man råkar ut för det så är det förutom i ytterst ovanliga fall frågan om att man har direkta fel i elsystemet hemma eller att det är något som är vajsing med utrustningen.

Så just den här skulle jag nog inte säga att den med nödvändighet är helt värdelös förutsatt att den faktiskt åstadkommer galvanisk isolering. Men priset är alldeles för högt för den här typen av produkter. Det går att åstadkomma galvanisk isolering med produkter för bara någon hundralapp.

Av sba74
Skrivet av eFoppa:

Finns olika synsätt på det där med mätningar. Chord mäter alla sina dacar (likt jag antar att alla ingenjörer gör när de utvecklar produkterna) men publicerar inte datan eftersom man inte ser poängen med mätningar för slutkonsumenten. Nu är ju inte Chord så budgetvänliga och det är främst i budgetsegmentet folk handlar utifrån mätningar.

https://youtu.be/Fa1y9JRip68

Återigen verkar du bara dra snabba slutsater utan eftertanke. Du jobbar inte med due diligence iaf

Hur mäter du ex stereobild? Klura lite på den

Under tiden kan du ju kolla på John Atkins ganska långa video om mätningar för högtalare.

https://youtu.be/j77VKw9Kx6U

Jag har lite svårt att se att vad jag jobbar med har någon direkt bäring för diskussionen.
Och ditt påstående om att jag drar slutsatser utan eftertanke skulle jag säga är felaktigt.
Däremot drar jag slutsatser baserat på fakta och undviker i möjligaste mån att ta biaserade beslut baserat på förutfattade meningar.

Skulle du själv till exempel köpa en bil utan att du får veta någon som helst spec på hur mycket bränsle den drar eller vad den fått för betyg i krocktester? Jag tror inte det.
Men av någon anledning så anser du att för ljudprodukter så är specar betydelselösa.

Men jag skulle säga att det utifrån mätvärden går att säga med ganska stor säkerhet hur bra stereobild en förstärkare kan ge.
Exempelvis är det lätt att mäta kanalseparationen genom att stoppa in en signal i vänster kanal och se hur mycket som blöder över till höger. Om kanalseparationen är dålig så kan man inte få en bra stereobild.
Den andra faktorn som är en förutsättning för stereobilden är hur en förstärkare svarar på snabba transienter. Om transientsvaret är dåligt så blir stereobilden därefter.
Där ger även en mätning av hur bra den kan avge en sinussignal en fingervisning. Kan den inte avge en bra sinuskurva (vilket är ett snällt test) så innebär det att den förvränger ljudkurvorna och då blir det mer eller mindre omöjligt att få en bra stereobild.
Men stereobilden som sådan är naturligtvis svår att mäta. Men det är fortfarande så att det finns ett flertal mätvärden som tillsammans kan ge en ganska bra uppfattning om hur bra stereobild en förstärkare eller DAC kan prestera.

Så det finns ganska gott om mätvärden som kan ge väldigt bra fingervisningar om hur bra en förstärkare kommer att prestera i praktiken.

Och jag skulle säga att du nog vänt på resonemanget. I budgetsegmentet är mätvärden och specar relativt onödigt för dom som köper budgetprodukter är inte ute efter riktigt bra grejor. Där räcker det med att ange vilka funktioner utrustningen stödjer.
Det är ju därför man exempelvis ofta anger uteffekten för förstärkare som PMPO, RMS eller liknande vilket har extremt lite att göra med hur mycket effekt den faktiskt kan klämma ur sig innan det börjar låta riktigt dåligt.
Det säger inte heller något om hur bra förstärkaren klarar av att driva en högtalare som är svårdriven
Det finns ju exempelvis rätt mycket högtalare som låter fantastiskt bra med en bra förstärkare men om du kopplar dom till en billig förstärkare så klarar den inte av att avge tillräckligt med ström för att hålla kontroll på baskonerna med resultat att basen blir bullrig och odefinierad.

Av sba74
Skrivet av Shakermaker:

Okej, tack för info. Jag kör bara stora koppar så blir lite dyrare, både bönor och kapslar. Men kör max fem koppar i veckan så får väl utvärdera längre fram när maskinen lägger av.

Ja. Om du gör så pass lite som 5 koppar i veckan så är det nog svårt att motivera ett inköp på 8000-9000 för en helautomatisk maskin som mal bönorna.
Köper du dessutom kapslar i storpack så kommer ju priserna ner en del per kopp.
då är det svårt att motivera en dyrare maskin för att få ner kostnaden per kopp till 1 kr.
så hade jag den förbrukningen av kaffe så skulle jag nog också köra kapselbryggare misstänker jag.
Man ska ju inte glömma att även om det är hela bönor så blir dom ju sämre om dom ligger framme väldigt länge och med bara 5 kommar i veckan så skulle en full bönbehållare i min maskin innebära att bönorna lätt ligger framme i över en månad. Och då blir ju inte kaffet lika gott heller även om bönor tål mer än malet kaffe.

För min del så jobbar jag en del hemifrån och summerar jag ihop dom dagar jag jobbar hemifrån och helgerna så är det nog säkert 25 koppar i veckan. Det betyder 1300 koppar om året som med nuvarande maskin då kostar 1300 i kaffe.
Skulle jag istället köpa kapslar i 10 pack så skulle det med 5,50/kopp vara över 7000 kr i kaffe.
Även kapslar i storpack som får ner priset på kapslarna blir tillräckligt stor skillnad för att det ska vara försvarbart för mig att ha en dyrare maskin.

Av sba74
Skrivet av eFoppa:

Det krävs inte att man ingått avtal för att anmäla ett företag för brott mot marknadsföringslagen, så ditt argument för att det skulle vara entusiaster som lider av placebo håller inte. Med tanke på hur upprört det ALLTID blir när kablar diskuteras och hur många (mig själv inkluderad) som inte köper att kablar gör skillnad är det snarare så att folk antingen inte orkar anmäla eller att anmälan lämnas utan verkan.

Förvisso inte. Men å andra sidan så är personer som inte går på den felaktiga marknadsföringen och därmed inte köper produkten speciellt benägna att göra någon anmälan.
Dom har högst benägenhet att anmäla är dom som köpt produkten och sedan upptäcker att den inte motsvarar vad marknadsföringen säger.
Vilket leder till resultatet att en produkt som är riktad mot en liten nish av personer som också ogärna vill erkänna att dom blivit lurade med största sannolikhet inte kommer att bli anmäld.

Skrivet av eFoppa:

Många antaganden och ”tror”….
Dragonfly är imo en utmärkt dac/amp för pengarna. Ger betydligt bättre ljud än från både telefon och dator tycker jag.
Om jag jämför med Topping D90, Chord Mojo 2 eller RME Adi-2 så nej då är inte Dragonfly på samma nivå men den kostar också bara en bråkdel och du kan ta med den i fickan. Något jag inte gärna gör med ex Mojo 2.
Finns flera bra tillverkare av DAC som inte publicerar sinad och THD, det där upplever jag främst en kina-grej för Topping, Sabaj mfl. Gillar man china-fi och de produkterna så absolut du kan man ju skippa resten. Det innebär inte att det behöver vara snake oil. Nu är dragonfly inte helt ny så det kanske finns bättre alternativ men när den släpptes så hade den få övermän i sin formfaktor.

Ja. Jag gjorde antaganden baserat på att dom inte vågar ange några egentliga tekniska data för enheten och var såpass snäll att jag gjorde antagandet att dom i vart fall inte bör vara sämre än moderkortets inbyggda audio eller kretsarna i telefonen.
Det var baserat på att jag inte läst något test där någon gjort mätningar för att se hur den presterar.
Men så var ju någon vänlig nog att posta ett test av deras "top of the line" precis här ovan.
Efter att ha läst det testet så måste jag nog ta tillbaka mitt tidigare uttalande.
Deras top of the line är så dålig att den är sämre än i stort sett allt man jämfört med och den är avsevärt sämre än produkter som kostar 1/10 av vad Dragonfly kostar.
Mot bakgrund av det så har jag reviderat mitt påstående.
Dragonfly är så dåliga att jag inte skulle ta emot den ens om jag fick den helt gratis. Inte ens för att koppla in någonstans där jag inte har några direkta krav på ljudet. Mot bakgrund av de testresultat den uppvisar så är jag istället övertygad om att valfri telefon från valfri tillverkare eller valfritt moderkort med inbyggd audio med största sannolikhet är bättre än även den dyraste Dragonfly du kan köpa.
Dom mätvärden som den presterar är så usla att det inte ens är något jag förväntar mig om jag skulle köpa valfri skitbillig kinaprodukt från något noname brand. Och det är definitivt inte mätvärden som bör förväntas från någon som säger att man gör produkter för bra ljud.
Det där är ju för sjutton i linje med hörlursuttaget på en Raspberry Pi och det är välkänt att det ger usel ljudkvalitet.
Om du gillar det ljud du får ur den så är det väl fine. Du får gilla vilken ljudkaraktär du vill.
Men ingen kan påstå att det är produkter som ger ens acceptabelt ljud.
Det är nästan på gränsen att det krävs skicklighet för att lyckas konstruera en så usel DAC som dragonfly skulle jag säga. Valfri elektronikingenjör skulle troligen med lätthet kunna konstruera något bättre hemma i källaren med en lödkolv och lite elektronikkomponenter.

Skrivet av eFoppa:

Företag kan agera oetiskt på många sätt, varför begränsa sig till marknadsföring, och ja de flesta har prylar från företag som agerat oetiskt i olika sammanhang och nej det går inte alltid att googla fram. Därför ganska lönlöst att sålla bort de bra produkterna. Men ja jag tycker Audioquest gör fel med sin ethernetkabel. Dragonfly är dock en riktigt bra produkt och Nighthawks är fortfarande världens bästa hörlurar imo

Om du anser att man inte skall försöka undvika företag som försöker lura sina kunder så får det stå för dig.
Personligen så gör jag det jag kan för att försöka sålla ut de som gör så.
Det är endast av den enkla anledningen att jag personligen inte har lust att betala en massa pengar för något om det inte ger mig mervärde.
Av den anledningen så läser jag specar och letar reda på oberoende tester innan jag köper den här typen av produkter.
Och eftersom Dragonfly ppenbarligen och med rätta inte våger ange sina specar eftersom dom är så oerhört usla så kommer dom aldrig att få en enda krona av mig.
Personligen så anser jag att dom borde få böta för falsk marknadsföring som minimum och kanske skulle också stora delar av ledningen förtjäna att skaka galler. Såpass flagrant anser jag att deras övertramp är.