Inlägg

Inlägg som sba74 har skrivit i forumet
Av sba74
Skrivet av Palme_570:

Ett kort lägger inte in sig själv hur som helst.

"företag som lägger enorma summor pengar på psykologi och kunskap om hur man skall få individer att spendera pengar. Det är rätt vidrigt... "

Kallas sälj, all marknadsföring går ut på att ta dina pengar inte att göra dig en tjänst. Sen är det mer och mindre men i slutänden är det vad det handlar om. Allt från bilder på fina hus och den där svarvita kon för mjölken i affären.

Det är en sak att ägna sig åt marknadsföring och i samband med det försöka använda all den kunskap som finns tillgänglig för att göra marknadsföringen så effektiv som möjligt.
Det är i sig inte olagligt någonstans såvitt jag vet.
Men det är en helt annan sak att rikta marknadsföring mot barn som inte har förmågan att kritiskt värdera marknadsföringen. Och det är också en helt annan sak om man med flit skapar funktioner som möjliggör att barn skall kunna köpa en massa saker i spel utan vuxens medgivande.
Detsamma gäller för övrigt också om man gör det otydligt att köp genomförs. Exempelvis om man gömmer informationen att det där nya skinnet i spelet faktiskt genererar en transaktion på kortet.

Det är det senare som man ägnat sig åt i Fortnite och det är något som såvitt jag vet är olagligt i hela EU och nordamerika.

Dvs man har ägnat sig åt att medvetet försöka kliva lagom mycket över gränsen för vad som är lagligt utan att åka dit.

Och då är det inte mer än rätt att dom åker dit ordenligt. Ägnar man sig åt den sortens affärer så ska man ha rejält med smäll på fingrarna.

Det är en sak att utnyttja det tillgängliga lagrummet för sin verksamhet och en helt annan när man går över gränsen och faktiskt ägnar sig åt metoder som är direkt olagliga.

Av sba74
Skrivet av Shakermaker:

De skulle naturligtvis tjäna in det även om det fanns tredjepartskapslar. Men det är ju upp till oss konsumenter att välja andra märken om det spelar roll. När denna går sönder kanske jag kollar på en Dolce Gusto (billigare kapslar). Hur mycket kostar en kopp om man kör med en maskin som maler bönor?

Angående skrivare så kör jag numera HP-laser efter att ha haft bläck som torkat igen, flertalet gånger. Köpte ett gäng tredjepartstoners på prisfel från Amazon så den är billig i drift.

Det är ju lite svårt att veta exakt pris eftersom jag inte vet exakt hur mycket maskinen faktiskt doserar och jag har inte orkat räkna exakt hur många koppar jag får ur ett kilo kaffe.
Kaffet har ju också stigit betydligt i pris sedan jag räknade på det men med dagens priser på kaffe så ligger det på ca 1 kr/kopp. När jag räknade på det innan jag köpte maskinen så låg det på ungefär 50 öre. Kapslar verkar ha legat ungefär stilla i pris om man inte köper storpack. Storpacken verkar ha gått ner i pris för kapslar. (nespresso tar exempelvis fortfarande ca 5 kr/kapsel om man köper 10 pack medan storpacken om man köper 100 kapslar är billigare vilket dom inte var då)

Av sba74
Skrivet av Shakermaker:

Jej, inte med deras "nya" maskin (Vertuo) som kan göra större koppar. Den fungerar bara med deras egna kapslar.

Ja. Dom måste ju såklart hämta hem det faktum att dom säljer kaffemaskinen för underpris någonstans och det måste ju bli på kapslarna.
Jag gjorde en överslagsräkning när jag köpte kaffemaskin och kom fram till att kapslar är såpass dyrt att även om maskinen är betydligt mycket billigare än en helautomatisk som själv maler bönor så är det inte ekonomiskt försvarbart.
Faktum är att jag konstaterade att om jag dricker 2 koppar kaffe om dagen så kan jag köpa min kaffemaskin (som kostade ca 9000 kr) och använda den i 2 år och sedan kan jag på ren djävulskap slänga den även om den fortfarande fungerar felfritt och köpa en ny och det blir ändå billigare än att köpa en nespresso och köpa kapslar.

I praktiken gör vi betydligt mer kaffe än så och den håller oerhört mycket längre så det är inte på något vis ekonomiskt försvarbart att köpa en kapselbryggare. På bara 2 år så skulle en kapselbryggare vara ca 4 ggr dyrare än den maskin jag har nu även om jag väljer att köpa relativt dyra kaffebönor.

Av sba74
Skrivet av Magnus303:

Fast då är frågan hur ofta man egentligen behöver skriva ut foton. '
Jag menar att de flesta tittar på en bra skärm eller tom TV:n (suveränt med OLED) och de få gånger man vill ha något på papper så är det inte lönt att ha en bläckstråleskrivare för det.
Sen har vid dom där fotoalbumen, kalendrarna etc som man smidigt kan få också.
Men är man någon "gammaldags" som ska ha ut allt på fotopapper så, javisst.

Det är förvisso inte speciellt ofta som jag skriver ut bilder. Men det är ganska trevligt att kunna få ut en bild på papper för att sätta i en ram på väggen.
Jag sätter inte in några bilder i fotoalbum numera. Vill jag titta på foton så gör jag det på TV:n. Men det är fortfarande lite trevligt att ha några bilder i ramar på väggen tycker jag. Men var och en är ju olika.

Av sba74
Skrivet av danedi:

Onödigt säger jag inte, jag går inte så långt, men alla stora players som ROKU, Amazon, Netflix, Disnay, Viacom och HABO visar inte 4k utan upskalad video för att spara bandbredd.
De flesta amerikaner's "bredband" där de ens finns is städer osv är 20mbit/1.5mib upload. Jänkarna är de 78e mest anslutna folket på joden men de är över tre hundra miljoner människor med en köpkraft starkare än EU och kina tillsammans (än så länge).

Så vitt jag vet så är det bara HBO och Disnay som ger "true" 4k content men jag kan ha fel.

Jag är tämligen säker på att även Netflix skickar ut 4k. Åtminstone om man har det dyraste abonnemanget. (De två billigare varianterna har inte 4k enligt deras information).
Jag ser i alla fall skillnad på vilken bandbredd TV:n drar beroende på vad som visas. De filmer och serier som är i 4k resulterar i lite drygt dubbla bandbredden mot de som sägs vara i full HD.
Dock är det hos både HBO och Netflix oerhört hårt komprimerat. Såpass att en 4k film från någon av tjänsterna har ungefär den bandbredd som en full HD film har om man vill ha riktigt bra kvalitet.
Dvs dom klämmer ur 4 ggr så många pixlar ur samma bandbredd som ger riktigt bra bild i HD. Så det säger sig självt att det blir en del komprimeringsartefakter.
Å andra sidan så fattar ju även jag att det blir lite problem med både lagringsyta och bandbredd från deras distributionscenter om dom ska skicka ut 4k materialet med 4 ggr bandbredden.

Av sba74
Skrivet av weawer:

du svarade inte på frågan. Varför finns det inga mätningar som påpekar detta?
De enda mätningar som existerar påpekar att det är noll skillnad men ändå så kommer såkallade audiofiler ur skrymslena och påpekar att jofan det är visst skillnad ifall man har nog dyra grejer. Upp till bevis vart är mätningarna? Jag frågar inte efter mycket enbart EN oberoende mätning så påpekar någon hörbar skillnad alls oavsett om det är efter förstärkare eller framför högtalare spelar mindre roll. Fan jag kan tillome acceptera ett double blind test.

Jo. Jag svarade på frågan.
I den absoluta majoriteten av fallen så är redan strömmen i uttaget så ren att det gör så minimal skillnad att sätta dit ett filter att det väldigt sällan ger några skillnader.
Enda sättet att få någon reell skillnad är om man gör testet någonstans där kvaliteten på strömmen är sämre med mycket störningar.
Det innebär att om man ska få fram en sådan mätning så måste man leta reda på en plats som ligger väldigt nära elintensiv industri och gärna i utkanten av elnätet så att man är mer sårbar för störningarna.
Men testlabben ligger inte där och det är troligen inte relevant att mäta där heller eftersom det är en så ohyggligt liten andel av befolkningen som bor där.

gör du en jämförande mätning i vartenda hem i Sverige så kommer du toligen att hitta några ställen där det gör skillnad men det är så pass få att det i praktiken saknar betydelse.

Av sba74
Skrivet av eFoppa:

Har redan svarat på detta. Jag köper att en produktbeskrivning på tillverkarens egna hemsida är att betrakta som marknadsföring, i vart fall ur ett svenskt perspektiv. Jag har ingen aning om hur lagen ser ut i Storbritannien eller Holland (där ägarna har sitt säte), så en anmälan till Konsumentverket lämnas förmodligen utan verkan.
Oavsett finns ingen anledning att skämmas för att man gillar Dragonfly-dacen, och om du inte håller med så får du gärna bjuda hem mig så ska jag gå igenom ditt kök och rensa bort hälften av dina grejer som kommer från varumärken som agerat tveksamt (en bransch jag verkar i och distribuerar).

Nu är ju visserligen vår konsumentlagstiftning väldigt stark sett ur ett internationellt perspektiv men i mångt och mycket så har de flesta länder i Europa liknande länder vad gäller marknadsföring. En del länder har till och med ur vissa perspektiv starkare lagstiftning än vi har.
Så felaktiga eller överdrivna påståenden i marknadsföringen kan komma att beivrar på ungefär samma sätt oavsett i vilket land man verkar inom Europa.
En tänkbar anledning till att det är såpass få (nästintill obefintligt) nedslag på den typen av uppenbara lögner som exempelvis att en nätverkskabel skulle ha någon som helst inverkan på distorsion beror nog till största delen på att det är riktat mot entusiaster som står för ett relativt litet antal kunder och de som köper dessa produkter är mer intresserade av att försöka åtminstone inbilla sig att dom hör skillnad snarare än att konstatera att dom blivit lurade på en hel del pengar och anmäla tillverkaren.

Man får absolut gilla dragonfly DAC:en. Den är troligen inte sämre än den DAC som sitter på moderkortet på datorn eller i telefonen.
Men jag är starkt tveksam till att den kommer i närheten av att vara en riktigt bra DAC. Anledningen är enkel.
Det enda dom påstår är att den ska ge fantastiskt ljud utan brus och störningar utan någon som helst kvantifiering.
En tillverkare som gör en riktigt bra DAC vågar troligen ange hur mycket THD den avger och SNR förhållande. Inget av detta finns angivet någonstans på deras hemsida vilket säger mig att den i praktiken inte är så fantastisk för om den varit det så hade dom inte undanhållit de specifikationerna.
Den ger säkert minst lika bra ljud som direkt ur telefonen eller ur datorn men i mångt och mycket tror jag det är "snake-oil"

Jag vet inte riktigt vad det är du vill rensa ut ur mitt kök.
Jag har säkert någon enstaka vara där som kommer från företag som agerat mer eller mindre oetiskt vad gäller marknadsföring men det jag köper gör jag ganska nogranna utvärderingar av för att inte i onödan betala en massa pengar för något som jag anser är onödigt. Och jag har samtidigt turen att jag kan vara lite idealist och undvika fabrikat eller varor som jag anser inte är bra eller använder tveksamheter i marknadsföringen.

Men jag har inte uppmanat till någon bojkott. Däremot tycker jag det är ytterst beklagligt att företag använder sådana metoder i marknadsföringen och jag tycker att fler borde vara medvetna om att det går till som det gör.

Av sba74
Skrivet av eFoppa:

Jo det är slutsatsen eftersom ditt påstående är en spekulation utan någon förankring.
Att du gjort ett dåligt informerat köp är ingen måttstock för branschen eller marknaden funkar. Köpte du sen via Hifiklubben hade du dessutom tid att utvärdera i flera månader.

Och jag skäms inte för att dricka en redbull heller. Vilket är min poäng.
Sen är det inte samma sak. Produktbeskrivningar är inte detsamma som marknadsföring vilket många här verkar ha lite svårt att skilja på.
Ska man vara petig och ta Audioquest på orden så säger de att deras kabel är konstruerad för att motverka distorsion och mindre distorsion ger bättre ljud. Man säger inte kabeln ger bättre ljud, likt Supra säger.
Det är petitesser förvisso, då syftet är detsamma.

Förstår att många hakar upp sig på ”lögn” då det är enkelt för en konsument att förstå, men det finns många typer av ”lögner” inom business, vissa kan jag tycka är värre än en produktbeskrivningen som framhäver produkten man säljer.

Audioquest pysslar inte heller med grovt vilseledande reklam. Men hänvisa gärna till den reklamen i så fall, jag kan ändra mig
Du kan ju kolla upp hur många gånger ICA undersökts av Konkurrensverket senaste åren
Vems fel är det att matpriserna skenar? De är upp 20 % mer än våra grannländer.

https://www.butikstrender.se/bondens-kritik-mot-ica-hojde-pri...

Vems fel är det att mjölet blev dyrare om inte ICAs?
Och hur förklarar du att ICAs vinst ökat i den takt de gjort senaste åren? Det går inte att hänvisa takten av prisökningar till ökade kostnader. Inte i samma takt.

Att ICA försöker sko sig på att det rent generellt är dyrare att producera många matvaror och därför försöker höja priserna även på varor som dom inte fått högre inköpspriser för är absolut inte bra. Det håller jag med om.
Men generellt så har matpriserna till stor del stigit för att många av våra matvaror är baserade på jordbruksprodukter och inom jordbruket använder man diesel till traktorer och skördetröskor mm. Och om dieseln plötsligt går upp från under 20 kr/lit till 28 kr/lit så är det naturligt att mycket blir dyrare. Och skulden för det är till viss del kriget i Ukraina men i mångt och mycket så hade regeringen mycket väl kunnat motverka det genom att justera momssatser och energiskatter på bränslet och det ville inte regeringen under Sossarna göra. Sen verkar det tyvärr som om den nytillträdda regeringen är relativt handlingsförlamad även den.

Men det ändrar inte det faktum att om du skall påstå saker i marknadsföring eller produktspecar (som faktiskt anses vara en del av marknadsföringen) så måste man ha belägg för det.
Så det handlar om att ha en balansgång mellan vad du kan påstå utan att åka dit för det.
En kabel för överföring av digitala signaler kan aldrig motverka distorsion eftersom man pratar om distorsion av ljud och ljud är en analog signal. En digital signal har egentligen redan 100% distorsion idealt sett eftersom den idealt sett bara skall ange 0 eller 1 vilket innebär full spänning eller ingen spänning alls.

Av sba74
Skrivet av danedi:

Fantastiskt svar. 4k är likväl fel och lögn. UHD-2 är 4k och "full format är 4k.

Aldrig utom i "marketing" pratar man om 4k i former som vanligt folk förstår. Om inte bilden är extremt stor 55+ US tum så ser folk ingen skillnad och i de flesta fall väljer en 1920p panel då den get bättre per pixel färgåtergivning.

Det fula skitskallarna på tex elgiganten mfl gör är att de vrider upp colour vibrance och andra settings och spelar en optimiserad video för det formatet på loop som ger illusionen av fantastisk bild och skärpa, så det är vad folk trot det är vad de får.
När stackarna kommit hem så får de en pissig samsungpanel (oftast) oavsett bolag som tillverkat ramen och satt sitt märke på dem.

Det stora undantaget är LG/Goldstar som både erbjuder bättre UI (webos/palm), fler funktioner, genuint bättre bild, och mindre flytningar i deras OLED samt lägre strömförbrukning.
Ja man får ge ett par extra kronor jämfört med andra i de större formaten, men det är värt det. Samsungs "control software" är baserat på android och slött som gröt och saknar så många funktioner. Vill man bara ha den som TV eller datorpanel och inte ändra nått efter installation eller använda apps så är det simpelt att köta på samsungs lösningar.

Prova webOS en enda gång och man tänker "varför funkar inte spelkonsoller så här" i sina menyer och funktioner.
Till viss del baserat på BeOS enligt Geist som var en av de stora kodtillverkarna i slutet på BeOS livscykel och han som skrev NewOS kerneln som är bas till Haiku.
https://resources.mynewsdesk.com/image/upload/ar_16:9,c_fill,dpr_auto,f_auto,g_auto,q_auto:good,w_1782/t6m8qhpf545ryjde3vq8

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Vector_Video_Standards8.svg

Att 4k är relativt onödigt om man inte har en fantastiskt stor skärm håller jag absolut med om.
Visst. Jag ser absolut skillnad om jag tittar noga på min 65 tums TV men det är inte så att jag upplever någon kvalitetsbrist om jag tittar på vanligt 1080p material. Och då sitter jag ändå bara ca 3 meter från TV:n. Dvs ganska nära en ganska stor TV.
Faktum är att jag nog föredrar en bra kodad 1080p med bra bandbredd framför en hårt komprimerad 4k signal. Dvs en fullHD bluray ser ofta bättre ut än en 4k film från netflix eller liknande.

Att dom skruvar upp nivåerna i varuhusen är välkänt. Det är till och med så att det inte är personalen som gör det. Varenda TV har ett demoläge som man aktiverar som ger de ohyggligt överdrivna färgerna man ser i butiken. Så felet uppstår redan hos tillverkaren.

Men vi har nog lite olika upplevelse av WebOS. Vi har en LG Tv här hemma och jag upplever operativet som skit rent utsagt.
Jag föredrar android TV som jag har i Philips TV:n 7 dagar i veckan.
Den enda nackdelen med android TV som jag ser egentligen är att dom försöker slänga in reklam i gränssnittet vilket jag inte är någon fan av.
Men någon LG med WebOS kommer jag inte att köpa.

Av sba74
Skrivet av weawer:

Så varför visar de flesta mätningar även på rätt low end grejer att det är noll skillnad? Om du kan höra skillnaden så måste det ju vara mätbart right, jag menar folk som vill att man ska köpa deras strömrenare för 30-40k borde ju kunna påvisa att de hjälper i de limiterade fallen du påpekar. Men ändå är det knäpptyst om nån typ av data från bolagen och de som är för dem, att det enbart finns bevis för att saker inte fungerar brukar tyda på att sakerna inte fungerar.

Det finns flera delar i det här.
Ingen förstärkare kan producera en totalt ren utsignal. All signalbehandling introducerar i viss mån störningar. Även en förstärkning av signal. Storleken på störningarna beror dels på om man använt högkvalitativa komponenter i signalvägen och dels på mängden komponenter. Fler komponenter ger mer störningar och biligare komponenter ger mer störningar.
Det betyder att utsignalen aldrig är exakt samma som insignalen. Det är av den anledningen som många high end förstärkare har ett val att koppla bort och stänga av i stort sett alla komponenter i signalvägen. redan en vanlig baskontroll introducerar störningar.
Dessutom förvärras det om nätdelen släpper igenom störningar då dessa hamnar i utsignalen i viss mån.
Att man inte märker direkt någonting om man sätter ett nätfilter framför en billig förstärkare beror i viss mån på att strömmen in redan var såpass ren att skillnaden på strömmen som går in i förstärkaren är väldigt liten.
Men den största delen av det beror på att den lilla förbättring man får drunknar i de störningar som förstärkaren själv genererar till utsignalen. Det blir lite som att försöka se skillnad på om du har en lampa på 100 watt eller 105 watt.

Med en mer högkvalitativ förstärkare så finns potential att upptäcka skillnaden men där är istället en vanlig anledning att dess nätdel redan är så bra på att filtrera bort störningar i elströmmen att skillnaden blir nästintill obefintlig.

Så för det mesta skulle jag säga att nätfilter är totalt onödigt om man inte bor så till att det finns stora problem med elnätet. Exempelvis att man bor väldigt nära tung och elintensiv industri. filter har effekt i en del fall men långt ifrån alltid.

Av sba74
Skrivet av str8forthakill:

Yep, behöver en skrivare och browsade runt, HP hade nästan bara skrivare med 'abonnemang' på bläcket, köp skrivaren sedan en månadskostnad för att skriva ut, betalar du inte spärras skrivaren. Helt jävla befängt. Så jag köpte en Canon skrivare för samma peng utan den skiten, fungerar asbra.

Tyvärr så har Canon börjat med liknande dumheter med.
Bland annat så har dom gjort så att dom på en del multifunctionenheter börjat blockera hela enheten inklusive scannern om man inte har en full uppsättning patroner som det är bläck i. Att blockera scannern för att en patron är tom är bara dumheter.
Dessutom behöver man inte bläck i mer än pigmentsvart om man bara skall skriva ut ett dokument med text men det blockar dom också.

Dessutom tycker jag mig ha märkt att både HP och Canon slutat med skrivare där man har 6 separata patroner för fotoutskrifter utan bara har skrivare där det är 3 färger i en patron så man måste köpa nytt av alla färger bara för att exempelvis cyan är slut.

Dumheter.

Av sba74
Skrivet av davvarn:

Hoppas EU löser sånt här också.
Och ser över alla företag som tillverkar bläckskrivare.

Som min Epson XP-830 Premium.
Aldrig mer Epson.

Har använt den så lite så att man kan räkna på 2 händer.
Den slukar bläck fort med originaltoners.
Men ännu snabbare med pirattoners som ska ha mer mängd i sig.

Hinner skriva ut några sidor innan det är dags igen.
Skrivarjäveln vill köra en rengöringscykel varenda gång och håller på länge.
Köpte skrivaren framförallt för att den har smidigt matningsfack på toppen för att skanna dokument med.
Men ingenting på skrivaren går att använda (läs: INTE ENS ATT SKANNA) om man inte har alla bläckpatroner med bläck i sig.

Har försökt hur mycket som helst att försöka kringgå på något sätt, men till slut dyker den där rutan upp ändå om att sätta i bläckpatron.
Blev så förbannad på skrivaren en dag, att jag slog sönder displayen med knogen.

Ska jag skriva ut dokument, får jag väl använda min 3D-skrivare istället då den är ljusår mer pålitligare.

Epsons Ecotank är däremot svårslagna skulle jag säga. Morsan har en och jag kommer nog att byta till en sådan när jag behöver byta ut min skrivare för bläcket till en sådan räcker rejält länge och kostar nada. Du får bläck till tusentals sidor färgutskrifter för någon hunka.

Av sba74
Skrivet av Magnus303:

Kan inte förstå varför man ska använda bläckskrivare överhuvudtaget längre.
De få gånger man vill ha en fotoutskrift kan man låta en nättjänst/lab göra det. Blir klart bästa kvaliteten.
"Vanliga" texter, grafer, diagram oh "Tecknade" saker blir bättre på laser ändå. Går snabbare och är driftsäkrare och billigare per utskrift.

Nja. Har du en skaplig bläckstråleskrivare så är det oerhört svårt att se skillnad på det du själv skrivit ut och det som kommer från ett labb skulle jag säga.
Är det frågan om vanliga 10*15 format så är förvisso onlinetjänsterna så pass billiga att man inte sparar några pengar på det men å andra sidan kan man få ut bilden på en gång.
Ska man ha utskrifter i större format som exempelvis A4 så är onlinetjänsterna så dyra att man faktiskt sparar en del pengar på att skriva ut hemma.
Om man sedan dessutom skulle välja en Ecotank skrivare så är utskrifter hemma oslagbart skulle jag säga.

Av sba74
Skrivet av Mörksuggan:

När en bläckstråleskrivare med bläckpatroner kostar oftast tyvärr liks mycket som nya patroner utan skrivare om man väljer original, så förstår jag väl att folk köper 3:e parts patroner.

Det finns flera problem med hela grejen som jag ser det.
Dels är det ju så att dom säljer skrivarna med förlust för att dom räknar med att när du väl köpt skrivaren så köper du patronerna även om dom är dyra. Dvs hela idén är att dom kränger på dig en skrivare till underpris för att dom räknar med att hämta igen det på patronerna.
Sen är patronerna som följer med en ny skrivare inte fulla tyvärr. Dom brukar typiskt sett vara halvfulla ungefär för att du ska behöva köpa nya patroner tidigare.

Egentligen skulle nog en ny skrivare behöva kosta åtminstone det dubbla mot idag för att vara ekonomiskt vettigt för tillverkaren. Och patronerna skulle dom utan tvivel kunna sälja för under halva priset mot idag. då skulle priserna spegla vad dom kostar att tillverka och distribuera.

Men den tillverkare som gör så kommer då att sälja överlägset dyrast skrivare och då får dom inte sälja vare sig skrivare eller patroner. (Folk är tyvärr inte alltid så medvetna att dom kollar utskriftskostnad innan dom köper skrivare.)

Undantaget är väl ecotank där man faktiskt lyckats sälja skrivarna till ett högre pris med motivering att bläcket blir billigare.

Både HP och Canon har sådana här dumheter för sig. HP som spärrar patronen om den är pirat och Canon som bland annat spärrar scannern om man inte har bläckpatroner i vilket är mer än lovligt dumt för du behöver inte något bläck för att scanna.

Av sba74
Skrivet av weawer:

I dont, Men vissa jag diskuterat med och en eller 2 som jag känner har enligt utsago har spenderat upp mot 10k sek för att få "felfri" ström till sina ljud prylar. Fanns nån artikel om en snubbe som installerat en egen elstolpe för sin ljudutrustning. Där hade man nog också kunnat spara en hel del pengar då jag är rätt övertygad om att det inte gjorde någon större skillnad. https://thevinylfactory.com/news/japanese-audiophiles-persona...

Ren ström kan absolut ha betydelse.
Det finns en anledning till att tillverkare av exempelvis förstärkare lägger ner ganska avsevärda resurser på nätdelarna för att dom skall kunna filtrera bort skräp i strömförsörjningen. Åtminstone för lite mer high end prylar.
En billig förstärkare med en billig nätdel kan släppa igenom en hel del skräp till elektroniken vilket gör att det smutsar ner ljudsignalen som förstärkaren skall behandla.
Har du variationer i spänningen till förstärkare och annat så påverkar det naturligtvis den utsignal dom genererar om dom störningarna släpps in till mosfet och annat.

För gemene man så är det dock sällan något som har någon större betydelse.
Den utrustning som de flesta har kopplat till elnätet genererar relativt små störningar och redan en mellanklass av förstärkare/receiver är tillräckligt bra på att filtrera bort störningarna för att de flesta inte skall kunna märka dom.

Men tillhör man den skaran som är villig att satsa stora pengar på en bra ljudanläggning så kan redan relativt små störningar vara tillräckligt för att man skall kunna uppleva en skillnad vid fokuserad lyssning. Åtminstone i en del fall.
Dock är jag relativt övertygad om att det i en stor del av fallen är frågan om att man lägger pengar på att optimera och så gärna vill höra en skillnad att man påverkas av bias. Inget fel i det i sak. Var och en har ju rätt att välja vad man lägger pengar på. Och så länge som man själv blir nöjd så är det ju så.

Av sba74
Skrivet av RPGWiZaRD:

Vem behöver fredagsunderhållning när vi har denna tråd

https://s.studiobinder.com/wp-content/uploads/2019/08/Michael-Jackson-Popcorn-GIF-Meme-Eating-Popcorn-Featured-StudioBinder.jpg

You've just opened the can of worms. Sånahär diskussioner brukar ju va ganska hätska i audiofil hörlurs entusiastforum, kan inte tänka mig det blir bättre här heller.

För att bidra nu något i tråden så är jag nog personligen ganska så kräsen av mig vad gäller ljud, har största delen av mitt liv spenderat en massa tid med testa olika hörlurar, Winamp plugins när jag var liten osv. Är lite musikalisk och spelat piano som hobby mm. Började kring år 2012 mastra nya producenters låtar i samband med musik promotande YouTube kanal och säkert tweakat och mastrat och så över 2000 låtar totalt sen dess så jag är van att analysera ljud och kan höra skillnader på väldigt små EQ justeringar och generellt vet ungefär vad som behöver justeras bara genom att lyssna på en låt.

Jag hör nog skillnad på kablar också MEN... skulle nog aldrig spendera över 1000 kr eller något sånt (nå möjligtvis en kort billigare silver stereo kabel på max 1.5 m men inte aktuellt idag) men byta en 100 kr kabel mot en annan 100 kr kabel som låter bättre, visst! Det är ju inte priset som gör att det låter bättre (nå kanske nån person faller för pseudo inbillning, må så vara)

Däremot tror jag inte vi har fysiska lagar som perfekt förklarar allt i speciellt ljudväg idagsläget. Själv kan jag inte förklara hur olika renderade filer från en DAW med exakt samma inställningar har en liten naturlig variation i hur det låter så jag brukar ofta rendera i slutskedet ett par olika filer och plockar den jag tycker låter bäst. Det är ju vara exakt samma ettor och nollor ju! T.o.m. sånt att kopsa filen kan leda till viss ändring i ljudet, ofta blir reverben lite torrare. WeTransfer som jag ofta använder som gratis delningstjänst för att shara filer mellan personer kan ändra ljudet en aning så det blir aggressivare, mera diskant, mindre reverb (detta hör även personerna i andra ändan, inte något jag inbillar mig) men genom att packa ner den som en .zip fil t.ex. bevaras ljudet ofta betydligt närmare usprungsfilen t.ex. Vet ej hur man ska förklara såna saker med de fysiska lagar vi använder idag.

Om du får förändringar i ljudet för att du kopierar eller skickar en fil så är det något väldigt underligt som händer.
Vid kopiering eller överföring av filer så är det checksummor kopplat till filen och det som kommer fram måste vara exakt samma som skickas ner på varje enskild bit. Dvs det kan inte vara någon som helst skillnad i filen eftersom den då är korrupt och då går den inte att öppna.

Så jag skulle säga att det med ungefär 100% sannolikhet är inbillning att du får skillnader i ljudet eftersom alla delar som är involverade i filöverföring eller kopiering har mekanismer som säkerställer att inget förändras vid hanteringen. I annat fall skulle det vara totalt omöjligt att kopiera eller överföra worddokument eller programvara.
Dvs det skulle vara stört omöjligt att få hem uppdateringar från microsoft eftersom filerna skulle förändras vid överföringen och alla som råkar uppdatera sin windowsinstallation sklulle få en krashad dator eftersom alla filer är korrupta plötsligt.

Jag tror att du underskattar robustheten hos de protokoll som hanterar överföring och kopiering av filer helt enkelt.

Av sba74
Skrivet av Pauls711:

Supra kablarna produceras söder om Ljungskile i Bohuslän och en HDMI kostar ca 750kr ( det är enligt min mening välgjorda kablar till rimligt pris) en Nordost Valhalla2 kostar ca 58450kr och det är inte deras dyraste serie som heter Odin där högtalakablarna kan kosta ca 1 miljon.
Mvh Paul

Där är väl haken att för kablar för digital signalöverföring så har det inte någon betydelse för slutresultatet så länge som du har en kabel som är tillräckligt bra för att få över alla 1 och 0.
Men för de kabellängder som vanligen är aktuella så är i stort sett alla på marknaden förekommande kablar tillräckligt bra för att kunna skicka felfri signal genom en 5 meter lång HDMI.
Ska du ha riktigt långa kablar så kan det vara idé att satsa på dyrare kablar eftersom den billigare kabeln kan ha så hög dämpning eller ge så dålig signalkvalitet att det inte blir någon bild eller ljud alls.
Rent generellt så är det ju antingen bra bild och ljud eller inget alls för digitala överföringar.

För analoga överföringar finns det däremot en poäng att satsa i alla fall lite på kablarna eftersom det där faktiskt kan bli skillnad redan vid relativt liten påverkan på signalen som kabeln skall transportera.
Exempelvis kan man märka ganska stor skillnad på en högtalarkabel av lite bättre kvalitet för, säg 40 kr/m, jämfört med billigaste möjliga 0,25 kvadratskabel för 5 kr/meter. Det gör i alla fall jag.
Men när man sedan börjar prata om kablar för 100 kr/meter och uppåt så är skillnaderna i prestanda så ohyggligt små och de störningar som kan uppstå är så små att du behöver ha en rejält dyr anläggning och rejält känsliga öron för att kunna upptäcka någon skillnad.

Av sba74
Skrivet av Lussarn:

Jag tycker det här med digitalt jitter som audiofiler klagar över är mycket intressant, för det ligger någonting i det rent teoretiskt, det går att mäta alltså. Men ingen vad jag förstår kan höra någon skillnad i ett blindtest. Jitter är i detta fall förändringar i klocksignalen på digitala pulser. Varje puls är inte exakt lika lång. Denna signalen går vad jag förstår rätt in i en DAC som omvandlar det till ljud. Att styra upp denna signalen så att pulserna blir exakt jämna i tidsrymd kan audiofiler iallafall betala gigantiska summor för. Vi pratar förstås mycket små felaktigheter som skall fixas för att det enligt dom skall låta "perfekt".

Jag sitter själv med ett flerårigt ganska stort projekt med en Rasberry Pi och Pi-kamera där jag tar 90 bilder i sekunden och behöver ha tidsstämpel på dessa väldigt, väldigt exakt. Problemet är att det är mycket jitter på tidsstämpeln från Raspberyn. Det är väldigt likt det jitter audiofiler vill ha fixat. Iallafall är jag ingen expert på området men det tog väl någon kväll att bygga ihop ett filter som jämnade ut tidsstämplarna så jittret försvann.

Det jag försöker säga är att det dom betalar tiotusentals kronor för, kan jag som "allmänt hygglig på diverse algoritmer" lösa på en kväll. Det är synd att jag inte är kvacksalvare.

Kruxet är ju att när vi pratar om överföring av signaler i nätverkskabel så är det jitter som uppstår i överföringen irrelevant.
Detta för att det för de kabellängder som det är frågan om är så litet att det inte leder till några fel i andra änden av kabeln och för att mottagande utrustning korrigerar.
Vid överföring i en nätverkskabel så är ju bithastigheten bestämd redan när man kopplar in kabeln. Dvs det är definierat hur lång varje puls med 1 eller 0 skall vara.
Det uppstår ett visst jitter i överföringen men eftersom mottagande enhet vet hur lång en signal skall vara så kan den korrigera för det. Dvs det är inget som sedan vidarebefordras till DA omvandlaren. När signalen väl kommit in i mottagande enhet så är jittret korrigerat.
Undantagen är såklart om man pratar om väldigt långa signalvägar. Har du en kabel som börjar vara så lång att den börjar närma sig gränsen för vad standarden tillåter så kan det vara en fördel med en kabel av högre kvalitet. Men det som kan uppstå i den situationen är inte att du får sämre ljudkvalitet främst utan snarare att du får så stort bortfall av information i kabeln att det blir hack i ljudet pga saknad information (för strömmad audio då.
Om du skickar filer så är det enda resultatet som kan bli att det tar längre tid för filen att överföras pga att det blir bitfel som medför att paket måste sändas om i hög grad.

Av sba74
Skrivet av jnsson:

När jag har aktiverat eSIM här i Sverige så har telefonen krävt Wi-Fi för att kunna hämta hem eSIM:et.

Det är på sätt och vis korrekt. En del operatörer kräver att man har uppkoppling via Wifi eller ett annat SIM för att kunna hämta hem e-SIM. Men det är fullt möjligt att låta telefonen ha tillräcklig uppkoppling för att kunna hämta e-SIM även utan det.
Vissa operatörer gör det såvitt jag vet.
Det är ju samma funktionalitet som tillåter att man ringer 112 även om den operatör du har abonnemang hos inte har täckning där du är men någon annan operatör har täckning.

Av sba74
Skrivet av mmaattee:

Tror en av problematiken med detta är att det nog är väldigt få som känner till det och därmed sparar sin IMEI-kod någonstans. Nu bör det ju visserligen gå att koppla ihop senast använd IMEI-kod för ett specifikt telefonnummer men tror att GDPR har strulat till den möjligheten rejält hos de flesta operatörer, vilket gör att det kan ta tid att få ut de uppgifterna.

Nja. Operatören kan ta fram uppgift om vilken IMEI som telefonen hade som du senast använde ditt SIM i.
Dvs så länge som du klarar av att komma ihåg ditt telefonnummer så kan dom plocka fram IMEI.
Dessutom har det åtminstone tidigare funnits möjlighet att registrera sitt IMEI hos operatören så att dom är säkra på att ha det.
Teoretiskt sett kan du ju råka ut för att någon plockat ut SIM kortet och stoppat det i en annan telefon som då blir låst om du tagit bort kravet på pinkod.

Men generellt så har dom uppgifterna i sina system och kan plocka fram dom under förutsättning att du kan identifiera dig.
Men däri ligger ju problemet. Numera krävs ju att man identifierar sig med Bank ID vid telefonkontakt vilket ju inte går om telefonen är stulen. så då måste man till en butik för att kunna identifiera sig med sin vanliga legitimation.