Inlägg

Inlägg som sba74 har skrivit i forumet
Av sba74
Skrivet av Stan Carley:

Men om nu en sida blir hackad och alla lösenord läcker ut, då spelar det väl ändå ingen roll hur långt eller svårt mitt lösenord på den sidan var. Har det väl läckt så står det ju där så att vem som helst kan logga in som mig på den specifika sidan som blivit hackad.
Det viktiga bör ju vara att inte använda samma lösenord på två olika sidor.
Ponera att Sweclockers blir hackade och alla lösenord läcker ut, vad spelar det då för roll om mitt lösenord på den här sidan är *Qwerty eller *E8r9t8@Q#h%Hy+M”.1337 ?

Nej. Jag skulle säga att ingen vanligt förekommande tjänst sparar lösenord i klartext längre. Det finns säkert ett litet antal undantag men dom är rejält illa ute och jag skulle personligen aldrig använda en tjänst om dom jag visste att dom hade så dålig säkerhet.

Det dom gör är att dom har en hashalgoritm. När du registrerar dig och anger vilket lösenord du vill ha så räknar dom fram hashen för det lösenordet och sparar den i sin databas.
När du sedan vill logga in så frågar dom om ditt lösenord och du anger det. Då räknar dom ut hashen för det lösenord du angivit och jämför med den hash dom har lagrad i sin databas. Om det är samma hash så är lösenordet rätt. Dvs dom kan verifiera att du använt rätt lösenord utan att ha en aning om vad ditt lösenord är.

Dvs även om databasen läckt så måste dom fortfarande knäcka den. Dvs låta en dator räkna fram hashar för tänkbara lösenord och jämföra mot databasen då det inte går att räkna baklänges.
Men om dom knäcker den och du sedan har samma lösenord på flera ställen så har du problem ja. För då har dom ju automatiskt ditt lösenord till alla dina tjänster där du använt samma lösenord.

Av sba74
Skrivet av Levan:

Tack för informativt svar!
Jag kan lite om datorer och algoritmer, men har aldrig läst eller gjort någonting med databaser och dylikt så här är jag väldigt grön.

Så om databasen använt en förhållandevis säker hash-algoritm går det sannolikt inte att hacka den databasen? Jag tänker mig att om man vet nyckeln till algoritmen så bör det väl inte ta många nanosekunder extra att avkoda en bättre hash-algoritm än en sämre? Rätta mig gärna om jag har fel.

Så för att kunna hacka hash-algoritmen så måste man veta lösenordet på minst en av användarna i databasen?

Nja. Själva hash algoritmen är mer eller mindre standardiserad. Det finns ett antal olika alternativ.
Däremot så använder algoritmen en seed i form av ett mycket stort primtal som den använder i beräkningarna av hashen. Det är den som är svår att få reda på.
Själva algoritmen är gjord så att den mycket fort kan räkna ut en hash för ett lösenord men det är mer eller mindre omöjligt att räkna fram lösenordet från hashen. Det går alltså inte att räkna baklänges.
Och även om du har hashalgoritmen och vilken seed som man använder så går det som sagt ändå inte att räkna baklänges utan man är hänvisad till att testa att mata in olika tänkbara lösenord i algoritmen och få fram en hash som man jämför med det som ligger i den läckta databasen.

Dvs du har ingen hjälp av att veta vad något lösenord är innan. Det finns ganska informativa videos på youtube som förklarar hur det går till och hur det fungerar. Computerfile har gjort några stycken om hur hash algoritmer fungerar.

Men i stort så är det så att du bara kan räkna fram en hash från ett lösenord. Inte baklänges. Så hur fort det går att knäcka ett lösenord beror i mångt och mycket på hur mycket datorkraft du har till förfogande då du måste testa att generera massor av hashar som du jämför mot hasharna i en läckt databas.

Av sba74
Skrivet av jsl_80:

Nu är det ju inte LG själva som sitter och utvecklar alla appar till WebOS. Vem som helst kan utveckla appar till WebOS och det är i grunden webbappar (HTML5, JS) så inte speciellt avancerat, https://webostv.developer.lge.com/ Finns massor av 3:e parts appar i LG Content store.

Att inte HBO funkar till äldre WebOS-versioner är alltså troligtvis HBOs fel för att de tagit någon genväg när de utvecklat appen som gjort att den inte är kompatibel med äldre WebOS-versioner. Eller att de skrivit appen så risigt att den därför inte funkar med hårdvaran i äldre TV-modeller så den därför inte passerat LGs godkännande för dem. Netflix, Viaplay, Amazon och nästan varenda övrig streamingleverantör har iaf inga problem med att göra sina appar fungerande för äldre WebOS-versioner.

Det är förvisso sant. Men av egen personlig erfarenhet så har i alla fall jag upplevt problem med både samsung (som kör Tizen) och LG (som kör Webos) att appar slutat fungera efter relativt kort tid.
Något som jag inte upplevt med Philips som kör android trots att det inte är en jätteny philips TV jag har.

Så min personliga erfarenhet är att bakåtkompatibilitet är ett betydligt mindre problem med android än det är med både Tizen och Webos. Dock är det ju förvisso anekdotiskt bevis då det bara är min egen erfarenhet från ett väldigt litet fåtal apparater men det är i alla fall tillräckligt för att jag ska känna mig relativt övertygad om att Android TV är ett bättre val om man vill ha apparna fungerande under lång tid.

Sen kommer man såklart till problemet att i takt med att man uppdaterar kodek, bildformat mm så kommer apparna att kräva mer och mer kraft för att kunna visa filmer utan hack vilket betyder att om man ska förvänta sig att kunna använda apparna någon längre period så är man mer eller mindre tvungen att hålla sig till de övre produktsegmenten då budgetmodellerna i många fall har så klena processorer att dom inte kommer att funka speciellt bra efter några år även om appen fortfarande finns tillgänglig och teoretiskt sett fungerar.

Av sba74
Skrivet av kelthar:

qwerty123456!! är alltså säkert?

Inte ett dugg. Just teckenkombinationer som qwerty finns i de ordlistor som hackarna använder. Likaså fraser som 123456. Ett sådant lösenord knäcks på sekunder.

Det framgår rätt tydligt i artikeln att det dom pratar om i tabellerna är att det ska vara slumpvis tecken som inte finns i några ordlistor. Dom är rätt tydliga med att om man bygger upp lösenord på ord från ordlistor så kan även ett relativt långt lösenord knäckas på sekunder istället för miljoner år.

Av sba74
Skrivet av talonmas:

Artikeln: "långa enkla lösenord osäkra"
Tabellen i artikeln: "18 tecken lower case only tar 2 miljoner år att knäcka"

2m år känns ju ganska tryggt tycker jag personligen

Jo. Förvisso. Men dels så bygger det ju på att du bara använder slumpvis tecken. Dvs det får inte vara uppbyggt av ord som finns i någon ordlista. adsfojfkhgkjsdhfgjshdswfu skulle ta ganska lång tid att knäcka medans correcthorsebatterystable kan knäckas på någon sekund då det är byggt på en sammansättning av ord som finns i ordlistor. Om man har ord ifrån ordlista och lägger till några slumpvis tecken så gör man situationen något bättre men för att det ska bli säkert så måste du ha helt slumpvis valda tecken i lösenordet i det fallet.

Och att det i nuläget skulle kräva 2 miljoner år betyder inte att det faktiskt tar det. Det är beräknat på dagens datorkraft.
Om datorkraften fördubblas varje år så innebär det att tiden för att knäcka ett lösenord förkortas avsevärt. Förvisso innebär det ju att det om 20 år teoretiskt sett skulle kunna knäckas på 1,9 år men då kan du ju ha hunnit byta lösenord. Och det bygger också på att du inte har några ordlisteord i ditt lösenord.

Av sba74
Skrivet av Gurrrra:

Självklart hade det gjort det, men det är det ju värt om testet ska vara väl genomfört istället för lite halvdant som han gjorde nu.

Han talade ju om i videon att han körde med 720p just på grund av att youtubes gränssnitt inte tillåter att du laddar ned högre upplösning än 720p.
Dvs det går inte att testa med högre upplösning än så på youtube eftersom du inte kan ladda ner filen och återuppladda den. Den högsta upplösning som det är möjligt med är just 720p.

Så att testa det med 4k är inte ens möjligt eftersom youtube blockerat den möjligheten.

Av sba74
Skrivet av Laxpudding:

Vad som fascinerar mig – eller ja, det är ju egentligen väntat eftersom de flesta människor fungerar på det här sättet – är att rtings numera rätt gamla test av snart fem år gamla modeller faktiskt berättar hur mycket 2017-OLED-panelerna förändras under 10 500 timmars testdrift. Ändå läser man påståenden om att OLED slits ditten eller degraderar datten bara genom att existera. Var kommer detta ifrån? Säkert tionde gången senaste halvåret som jag bemöter liknande påståenden.

Rtings artikel har grafer på hur ljusstyrka och färgomfång förändras under testets gång. https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

Förändring av Ljusstyrka vid 100% (hela skärmen lyser vitt)
https://i.rtings.com/images/reviews/tv/lg/real-burn-in/real-burn-in-hdr-100-small.jpg

Förändring av Ljusstyrka vid 10% Window
https://i.rtings.com/images/reviews/tv/lg/real-burn-in/real-burn-in-hdr-10-small.jpg
Större variationer men OLED-panelerna varierar hela tiden från minut till minut exakt hur starkt de lyser när man mäter på detta sätt. Trenden är i alla fall tydlig.

Förändring av färgomfång efter 10 500 timmar
https://i.rtings.com/images/reviews/tv/lg/real-burn-in/real-burn-in-color-gamut-small.jpg

Problemet med inbränning och degradering av skärmar finns för alla befintliga skärmar ända sedan CRT tiden.
Även en CRT kunde få inbränningar och hade en begränsad livslängd. Livslängden definieras för dom som tiden innan panelen inte längre kan ge mer än 50% av orginal ljusstyrka och färgåtergivning. För CRT brukade man prata om ca 30 000 timmar. Degraderingen av dom skedde genom att fosforen i skärmen bröts ned och blev mindre effektiv och det är samma mekanism som kunde ge inbränningar på dom.

För Plasma så är mekanism och livslängd ungefär likvärdiga. Men de sista plasmaskärmarna hade en livslängd på uppåt 100 000 timmar eftersom man blivit bättre på att få fosforen hållbar.

För LCD och LED så sägs livslängden även där tiden tills du har mindre än 50% av original ljusstyrka och i dom fallen är det när lysröret (i LCD) eller lysdioderna (i LED) inte längre kunde avge mer än 50% av ljuset. För LED så pratar man om ca 100 000 timmar. Även dessa kan få inbränningar genom att LCD cellerna blir "stela" och inte vill ändra läge lika gärna. Men den tendensen är mycket svagare än på andra skärmtyper. Dvs inbränningar är i stort sett ett ickeproblem för de skärmtyperna.

Även för OLED så pratar om man om livslängder på 100 000 timmar för de senaste versionerna. (2013 pratade man om 30 000 - 40 000 timmar). Även där så anges det som tiden innan panelen inte längre uppnår minst 50% av original ljusstyrka. Degraderingen där sker på grund av att OLED cellerna utsätts för fukt och syre samt att dom absorberar UV strålning som förstör den kemiska sammansättningen. Fukt och Syre påverkar hela panelen i stort sett lika medan UV komponenten påverkas av användningen och om cellen är tänd och med vilken ljusstyrka vilket innebär att det påverkar de celler som är tända. Dvs har man ljusstyrkan ställd på max så går degraderingen fortare och om du har en statisk bild så degraderas de celler som är tända lite fortare vilket kan leda till inbränning. Av den anledningen så har man mekanismer i alla skärmar som skall förhindra att den uppstår och dom är ganska bra på det vilket betyder att problemet är inte speciellt stort.

Enligt LG är det alltså så att en OLED TV förväntas ha tappat ungefär halva sin ljusstyrka (och därmed också färgåtergivning) på 100 000 timmar. Men det påverkas en del av om panelen står i ett stabilt klimat och vilken ljusstyrka man har. Torrare klimat gör att TV:n håller längre eftersom fukt som tränger in i OLED cellerna är den största orsaken till degradering.

Dvs att dom inte sett någon degradering på 10 000 timmar är lite konstigt ställt mot LG:s egna påståenden.

För mig så kokar det hela ner till att problemet med inbränningar existerar på OLED liksom på andra paneltyper men idag är problemet väldigt litet vad gäller inbränning och livslängden är något du inte alls behöver bry dig om. Skärmen kommer att överleva rejält mycket längre än resten av elektroniken ens är i närheten av att vara aktuell. Vem vill sitta med en TV med en 10 år gammal version av android som inte längre kan köra vare sig netflix, HBO eller youtube liksom.
Till viss del lever säkert det med inbränningar kvar även idag för att vi har en tendens idag att ha mer bilder på TV:n som är statiska.

Så jag tror att problemet idag är väldigt överdrivet. Det finns men har inte någon praktisk betydelse längre skulle jag säga påde vad gäller livslängd och inbränningar om man inte är extremanvändare som har sin TV på väldigt mycket och ofta har samma bild visad.

Av sba74
Skrivet av SanTeoX:

I Ajax fall, om någon bemödar sig med att störa ut alla sensorer, klippa fiber/internet och störa ut 2g/3G och klippa ström (hjälper dock inte eftersom det finns ups i larmet), så kommer Ajax servrar meddela innehavarna av larmet att det tappat kontakten med det. Stör man bara ut sensorer men centralenheten har kontakt så kommer den larma innehavare eller eventuellt säkerhetsbolag (om det är kopplat dit) att det finns störmoment i luften.

Ett bra skalskydd är bra, men väljer man att enbartha dörrar där man måste öppna med nyckel även inifrån så innebär det en fara för alla som bor där. Jobbigt om en brand utbryter, t.ex. mitt i natten och man inte hittar nyckel för att ta sig ut ur hus/lägenhet. Man kan glömma att låta en nyckel alltid sitta i låset på insidan när man är hemma. Kan bli mycket farligt.
Jag bodde i en lägenhet på 3:e våningen i ett lägenhetshus för många år sen med nyckel även på insidan. Gick till jobbet tidigt och låste, min sambo hittade inte sina nycklar och det satt ingen nyckel i låset och hon kom ju fasen inte ur lägenheten, så jag fick ju åka tillbaka och öppna. Inte bra om något skulle hända i lägenheten. Då är det nog bättre att låta tjuvarna ta sig in..

Edit: radx hann före mig vad gäller hur Ajax funkar.. 🙂

Absolut. Det finns en hel del larm som reagerar och larmar om någon försöker störa ut detektorerna. Och det finns möjligheter för larmcentraler och molntjänster att larma om det verkar som att någon försöker störa ut kommunikationen från larmet och ut.
Men det förändrar inte det faktum att polis och väktare inte hinner till platsen innan brottet är avslutat i den absoluta majoriteten av fallen. Bor du precis granne med polisstationen så hinner dom säkert dit men jag misstänker att då väljer tjuvarna ett annat hus även om du inte har larm.
Larmet skyddar inte mot inbrott. Det talar bara om för dig att du råkat ut för ett inbrott vilket du ju i alla fall upptäcker när du kommer hem.
Vinsten du får är att om du har ett vaktbolag som kommer dit så ser dom till att stänga för så att det inte står öppet och kan snöa eller regna in (eller att ytterdörren står öppen så att vem som helst bara kan knalla in.
För mig så är det inte värt det med ett larm kopplat till larmcentral av den anledningen.
Däremot har jag gärna ett larm som är helt lokalt med en siren utomhus som uppmärksammar grannarna på att något pågår. Det är något som är stressande för en inbrottstjuv då dom inte gärna vill bli påkomna på bar gärning och en granne kan ju mycket väl hinna dit innan dom är klara.
Det är ju dock något som saknas på en stor andel av dom larm som hyrs ut med larmcentral inkluderat.

Vad gäller säkerhetsdörrar så är det absolut ett problem om man bara har nyckel invändigt. Om den inte sitter i så är det djävligt jobbigt att ta sig ut genom en säkerhetsdörr. I den senaste lägenheten jag bodde så hade jag problem med låset och låssmeden berättade att just dom dörrarna som vi hade (tjocka ståldörrar) var ett rent helvete att ta sig igenom även för brandförsvaret.
Men dom flesta lås idag ser inte ut så att det bara är nyckel från insidan. Dom flesta har på samma sätt som min ett vred på insidan som du kan låsa och låsa upp med.
Om man ska iväg och ingen är kvar hemma så slår man över en sprint och låser och då funkar inte vredet. Dvs en tjuv som tagit sig in genom fönstret kan inte låsa upp dörren för att bära ut stöldgods men som boende så kan du alltid bara vrida på vredet.
Men det gäller ju såklart att man inte glömmer av sig och slår om låset till bortaläget om det är någon hemma. För då behöver dom nyckel för att kunna ta sig ut genom dörren.

Av sba74

Jag kan inte ge ett korrekt svar på om jag röstar eftersom det bara går att ange ett alternativ.
Dumt att inte möjliggöra flera alternativ eftersom jag säkerligen inte är den enda som använder flera alternativ.

För min del så är det delvis för att jag har flera olika TV apparater och dom har olika möjligheter.
I vardagsrummet har jag en TV med android. Där kör jag tjänster som netflix, youtube och HBO direkt i TV:n. Sedan har jag även en Media PC med med Media Portal för filmer jag själv rippat till hårddisk. Den agerar även filserver till mina andra datorer.
I sovrummet har jag en TV som inte är smart (den var det en gång i tiden men Samsung uppdaterar inte sina mjukvaror speciellt länge). Där kör jag en raspberry PI med KODI för att kolla på mitt lokalt sparade material samt att jag har en chromecast för att streama media till om jag vill titta på Netflix, HBO, youtube mm.

Så om jag skulle rösta korrekt skulle jag klicka i Media PC, Raspberry Pi, Chromecast och inbyggd programvara i TV.

Av sba74
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Det finns en väldigt bra anledning, inte för oss utan för bolagen. Sockerskatt med mera gör att dryckerna blir dyrare och då avstår vi konsumenter från att köpa samma mängd. Så huvudanledningen för mig skulle vara mer vinst för bolagen. Men om färre köper pga sötningsmedel så kommer de säkerligen återgå till det som genererar mest pengar.

Jag tror inte att det bara är sockerskatt. Världsmarknadspriset på socker har stigit med nästan 30% det senaste halvåret. Det är nästan dubbla priset mot vad det var i April 2020.
Så det är nog ingen tillfällighet att det kommer nu. Det är ett sätt att spara pengar i produktionen och därmed upprätthålla vinsten misstänker jag.

Av sba74
Skrivet av Viktorph:

Precis! Det kan lätt misstolkas då med andra ord. Folk som beskyller sötningsmedel är dåligt när det i själva verket är syran.

Nej. För tänderna har inte sötningsmedel någon betydelse. Däremot är det rätt dåligt eftersom det finns dom som faktiskt inte tål vissa sötningsmedel. Exempelvis så kan dom som har PKU få hjärnskador om dom dricker lightläsk som innehåller Aspartam då den är en fenylalaninkälla. Av den anledningen så måste dom förses med varningstext att dom innehåller fenylalaninkälla.

Av sba74
Skrivet av Viktorph:

Ja att Juice och vanlig läsk är skadligt för tänderna har man vetat i många år. Men jag tycker det är lite missvisande när folk skriver att sötningsmedel är skadligt för tänderna, när det inte alls är så. Sedan tycker jag att det är oerhört trist att de ska ha sötningsmedel i vanlig läsk, då det som redan nämnts - finns i light-produkter om man vill ha det. Jag själv dricker dock enbart med sötningsmedel nuförtiden, främst för just tändernas och kaloriintagets skull.

Då förstår jag vad du menade. Slutet gott, allt gott!

Nu finns det ju andra syror i läsken som är långt mycket sämre för tänderna än sockret. Exempelvis Fosforsyra finns i coladrycker och det är en stark syra som har stor potential att fräta på emaljen. Sockret är inte alls lika illa.
Så ur perspektivet gör det ingen större skillnad att byta från vanlig läsk till lightläsk. Det är så mycket annat som förstör tänderna i alla fall. Missförstå mig rätt. socker är inte på något sätt bra men i just läsk så är det så mycket annat som är så mycket sämre.

Av sba74
Skrivet av anon309108:

Det vet jag oxå.. Om det är fiber, kopparledning och i vissa fall när inget av det finns via 2/3/4/5G

Men vad har huvudenhetens anslutning med saken att göra om rörelsedetektorer, kameror osv inte kan höras av huvudenheten på grund av att anslutningen störs ut?

Det är ju så enkelt som att om huvudenheten utlöser larmet om detektorer eller kameror störs ut så får man ju larm när någon ska försöka ta sig in. Om huvudenheten inte har uppkoppling eller är uppkopplad trådlöst och därmed också blir utstörd så får man inget larm.

Med det sagt. Inget larm stoppar några inbrott. Vill dom gå in så går dom in oavsett för dom vet att dom hinner klart innan polisen kommer till platsen och väktarna som rycker ut för inte gå in innan polis är på platsen av arbetsmiljöskäl.
Dom studier som visat att larm har någon form av avskräckande effekt är samtliga finansierade och utförda på uppdrag av larmföretag. Det fåtal studier som gjorts av oberoende aktörer har inte kunnat visa på någon avskräckande effekt. Det är av den anledningen som många försäkringsbolag inte längre har reducering av självrisk för att man har larm.
Det kan snarare vara så att om man har larm så kan dom dra slutsatsen att man troligen har något att skydda.

I förra huset jag bodde så var det 3 grannar som hade inbrott inom loppet av 3 veckor. Samtliga hade larm med anslutning till larmcentral. I samtliga fallen så hann tjuvarna gå in och göra det dom skulle och försvinna innan polis eller vaktbolag hann till platsen. Detta trots att polisstationen låg mindre än 10 minuters promenad bort.
Ingen som saknade larm hade något inbrottsförsök.

Så vill du lägga ner pengar och tid på att försöka säkra larmet genom att ha trådade sensorer, UPS mm för att säkerställa att larmet alltid är aktivt så gör det. Men det hindrar inga inbrott. Det enda som gör det är ett bra skalskydd så att det blir svårt att ta sig in.
Särskilt viktigt är det att se till så att dörrarna inte går att öppna inifrån utan nyckel. Det innebär att det blir svårare att bära ut grejor och dom får inte någon bra flyktväg vilket kan göra att dom väljer ett annat hus. Larmdekalerna och larm gör ingen skillnad alls.
Undantaget om du har ett larm som tjuter ute på tomten så att grannarna uppmärksammas då dom inte är speciellt sugna på att bli sedda i onödan och helst till slippa eventuella personer med hjältesyndrom som försöker ingripa.

Av sba74
Skrivet av Dyyb:

Hittar inte appen på min LG B6? Har HBO Nordic , när jag öppnar den kommer det bara upp att appen inte e aktuell längre o jag bör ladda ner HBO max med en länk men sen står det att appen ej Hittas i LG store?? Är min 4 år gamla TV för gammal för en app herregud

Edit

The HBO Max app is available on the following LG models: LG OLED TVs, LG QNED Mini LED TVs and LG NanoCell TVs from model years 2018-2021 via webOS 4.0 and higher

Vilket skämt......

Det där är nackdelen med att ha en TV som inte har typ android utan ett eget operativ. Du är helt beroende av att tillverkaren (i det här fallet LG) lägger ner pengar på att utveckla appen till din TV. Annars går det inte. Och om det är en TV som är 3-4 år gammal så är den sannolikheten noll. Eftersom Android TV kan leva lite på dom vanliga apparna också om man bara gör dom anpassningar som krävs så kan man förmoda att det kommer att komma appar till dom så länge som versionen på operativet stöds. Men även den lär ta slut. Min Android TV använder samma app som min mobil och min läsplatta.

Av sba74
Skrivet av Cenorida:

Ah, det är bara för dem att höja priset med 200% och erbjuda 50% rabatt till alla om sisådär 5 år så har man undkommit det juridiska problemet

Det tror jag är ett onödigt krångligt sätt. Då måste dom hålla på och krångla med rabatter plus att dom kan åka på böter för marknadsföring om dom då inte har fullt pris för någon så det rabatterade priset borde räknas som ordinarie.
Det finns gott om företag som åkt på den niten för att dom på papperet höjt ordinarie pris för att sälja till ett rabatterat pris som i praktiken är det som tidigare var ordinarie.

Det är betydligt enklare för dom att göra om abonnemangsformerna så det nuvarande abonnemanget endast ger SD kvalitet och skapa ett nytt abonemang för 4K och full HD och om befintliga kunder vill byta så får dom göra det men eftersom dom då avsluter det gamla abonnemanget så får dom inte längre rabatten.

Förr eller senare kommer dom säkerligen att slingra sig ur "livstidsrabatten" men man kan förmoda att man kommer att kunna ha kvar den ganska länge i alla fall.

Av sba74
Skrivet av Yatagarasu:

Okej – någon här med en Philips TV eller Android-TV generellt från anno 2016?

HBO Nordic eller HBO MAX finns inte ens att ladda ner som app på sovrums-TV:n (Philips 55PUT6401). Är TV:n (operativsystemet) bara för gammalt eller hatar företagen varandra?

Fungerar klockrent att dra ner appen (HBO MAX) på en TCL C825 (2021).

Förvisso inte från 2016 men jag har en Philips TV med android som jag tror är från 2018 eller 2019 (Har inte exakt koll) och det funkade utmärkt att lägga in appen där.
Det står att systemkravet är minst android 5.0 och senare.
Så om du har en TV med android som är minst version 5.0 så borde det fungera för den ska vara kompatibel.

Av sba74
Skrivet av Ramengaijin:

Förstår som så att det gäller nya kunder, försökte logga in med mitt HBO nordic konto på HBO Max sida vilket ej fungerade så verkar ju behöva göra nytt konto oavsett?

Det går att logga in med samma uppgifter som för ditt nordic. Det gjorde det för mig. När jag gick in på hemsidan så fanns det det tre val. Logga in, skapa konto och en länk för om man hade ett HBO nordic konto.
Klickar du på den sista länken så fick i alla fall jag ange mina inloggningsuppgifter från HBO nordic och så var jag inne. Men alla sparade serier och filmer samt historiken var ju försvunnen.

Av sba74
Skrivet av talonmas:

Menar du att QA och test är två separata grupper eller att test utförs separat från utvecklingen?

Men jag tvivlar på att de är amatörer. Kolla vilket backend de har skapat.

Huruvida dom har QA och test som separata grupper är väl svårt att säga utan att få tag på ett organogram.
Det går inte ens att veta huruvida dom har en QA avdelning. Gissningsvis har dom i alla fall inte en QA avdelning med något slags mandat att säkerställa kvaliteten.

Att dom skapat en fantastisk backend har noll relevans till om dom är amatörer på området kvalitetsäkring och test. Det är inte testarna som bygger backend. Det gör utvecklare. Och det har dom säkerligen en hel del som är kompetenta.

Jag skulle säga att den här incidenten är ett ganska tydligt exempel på ett företag som (liksom många andra) har alldeles för lite fokus på kvalitetssäkring och testning och framför allt en korkad syn på hur det borde hanteras.

Av sba74
Skrivet av Gender Bender:

Angående att skölja telefonen så får jag en känsla av att de har förväxlat skölja försiktigt och spola. Du kan inte ha kranen på högt tryck och tro att vatten inte ska kunna tränga in i en IPx7 eller x8-klassad telefon. För att skydda mot spolning krävs IPx5 eller x6. Så på den punkten kommer de garanterat inte lyckas, och jag tror inte att punkten om djupet kommer bringa någon lycka för dem heller, med tanke på att det står "To prevent liquid damage, avoid these: Swimming or bathing with your iPhone". Att en telefon klarar 6m djup i 30 minuter betyder att om du tappar telefonen i 6m djupt vatten så har du 30 minuter på dig att ta upp den. Det betyder inte att du kan ta den på en simtur ner till havets djup. Och att saltvatten har högre densitet och därmed högre tryck är ju något man lär sig på lågstadiet, och om de har fått tag i informationen att Apple har testat i stillastående renat vatten så finns ju informationen tillgänglig.

Fast att saltvatten har något högre densitet än rent vatten får nog anses vara av obefintlig betydelse.
rent vatten har en densitet på 1000g/liter. Havsvatten med 3,5% salt har en densitet på 1023g/liter.
Det innebär en skillnad på 2,3%. Betydelsen av det är att om den ska klara 6 meter i rent vatten så ska den klara 5,87m i salt vatten. Om du istället är i östersjön som har ca 1,5% salthalt så ska den klara 5,95m.

Det betyder att om det är salt vatten istället för rent vatten så ska den tappa endast 13 cm i tålighet. Det får anses som försumbart. Har man en djupmätare så kommer den att visa motsvarande fel vid dykning så det enda sättet att vara så säker på djupet är om du lodar och sedan dyker ner på cm när.

Jag har extremt svårt att se att någon tar ned en telefon på 6 meters djup. Dit dyker i stort sett ingen som inte är hyfsat tränad dykare och dom har bättre vett än att ta med sig telefonen ner.
6 meters djup är relativt obehagligt att fridyka om du inte är relativt tränad fridykare. Med gasbuber är det förvisso mindre obehagligt men då ska du ha antingen ett dykcert eller dyka med instruktör under träning.

Om man säger att den skall klara 6 meters djup så ska den klara 6 meters djup. Annars är den inte konstruerad på ett sätt som gör att den klarar certifieringen. Så enkelt är det. Om telefonen blir vattenskadad på mindre djup än så så är den felkonstruerad för den certifiering den har och borde således aldrig ha certifierats för det.

Om telefonen inte klarar det som tillverkaren säger att den skall klara i sin marknadsföring så är det vilseledande marknadsföring. Så enkelt är det. Apple (i det här fallet) ljuger i sin marknadsföring om vad telefonen skall klara. Inte för att andra tillverkare av elektronikprodukter och smartphones är felfria men Apple spelar i en helt egen liga vad gäller motstånd mot "right to repair" och hantering av fuktskador anser jag.

Av sba74
Skrivet av hwasser:

Ballt!

Lite nördig off topic fråga, men bör inte avjoniserat vatten vara säkrare än vanligt vatten i vattenkylda datorer? Eller leder det till sämre värmeledningsförmåga?

Vad gäller ledningsförmåga så har avjoniserat vatten lägre ledningsförmåga än vanligt kranvatten ja.
Så ur det perspektivet så är det bättre. Däremot har avjoniserat vatten sina egna nackdelar. Bland annat så är avjoniserat vatten mycket mer aggressivt mot framför allt metaller. Eftersom avjoniserat vatten har så lite joner så suger det åt sig joner av metallerna i kylslingan vilket gör att det kan orsaka olika typer av korrosion och frätning.
Av den anledningen så måste rörledningar i industrin som skall avändas för avjoniserat eller destillerat vatten behandlas genom att man passiverar ledningarna med vissa syror för att förhindra korrosion i ledningsnätet.

Så vanligt vatten kan ge avlagringar av kalk och liknande i kylslingan medan avjoniserat vatten istället kan orsaka frätning på metalldelarna.

Kylmässigt är det ingen skillnad mellan vanligt kranvatten och avjoniserat vatten.