Inlägg

Inlägg som sba74 har skrivit i forumet
Av sba74
Skrivet av trudelutt:

Så som jag förstår e-sim så tycker jag konceptet verkar suga något fruktansvärt. Man behöver skanna en QR-kod, sedan göra någon slags kommunikation över internet, och först därefter kan man börja använda mobiltelefonnätet med det nya "e-sim"-kortet. Om jag förstått det rätt är det ju helt idiotiskt. När man kommer till ett nytt land och vill skaffa ett nytt kort behöver man alltså först leta upp någon som säljer e-sim/qr-kod, sedan koppla upp sig med WiFi eller roama på sitt gamla kort för att få igång det nya, och slutligen kan man börja använda det nya. Att de inte kunde fixat så att man istället får lite länkar med erbjundanden via SMS, surfar på teleoperatörernas hemsidor, och slutligen klickar "köp" och skriver in betalkortuppgifter eller använder mobiltelefontillverkarens betalningsmetod (t ex Apple Pay / Samsung Pay) för att skaffa ett nytt "e-sim"/"i-sim"/whatever är obegripligt.

Så som e-sim fungerar idag är det i princip osmidigare än vanliga fysiska sim-kort. Enda vinsten är att man inte behöver något specialverktyg för att öppna korthållaren...

Så förhoppningsvis innebär "i-sim" något i stil med det jag skrev.

Nja. Riktigt så jobbigt är det inte.
Om du är i landet och den operatörens nät finns tillgängligt så skall du inte behöva koppling till Wifi eller något annat. Den ska kunna hämta ett e-SIM med hjälp av QR koden. Dvs skillnaden mot att ha ett fysiskt SIM blir att du inte måste ha med dig det lilla specialverktyget för att öppna SIM kortshållaren för att upptäcka att du ju har nanosim och det SIM du fick är microsim och därmed inte får plats.

Dvs det är inte ett dugg mer komplicerat än att få tag på ett fysiskt SIM kort. Med skillnaden att ett e-SIM kan du få tag på vartifrån som helst. Du kan teoretiskt sett gå in på hemsidan hos en operatör och välja att du vill ha e-SIM och få upp en QR-kod och så hämtar telefonen det och du är uppe inom någon minut istället för att vänta några dagar på att ett SIM kort kommer med posten.

en annan skillnad är exempelvis för smartklockor. När jag aktiverade min smartklocka så frågade den om jag ville ha ett E-SIM till den för att vara oberoende av telefonen. Jag klickade ja och den informerade om att det kostar någon tia i månaden varefter jag godkände och vips var klockan kopplad mot mobilnätet.

Av sba74
Skrivet av ELF:

Telefonen rapporterar väl fortfarande IMEI till operatören som används. Med tanke på all massövervakning som sker nu för tiden så borde farbror blå borde lätt kunna gå ut till alla operatörer och be dem leta efter detta IMEI nummer i loggarna.

Korrekt.
Om du blir av med telefonen och stöldanmäler den så kan operatören spärra IMEI och då går inte telefonen att använda någonstans i något nät som är kopplat till tjänsten för detta. Det betyder att en telefon blir omöjlig att använda i i stort sett alla mobilnät i världen om man spärrar IMEI koden.
Dock går det att spoofa IMEI och få telefonen att presentera en annan IMEI för att gå runt det men det är inget som gemene man har kunskap och verktyg för att göra.

Av sba74
Skrivet av Neon:

Behöver ni verkligen den dyraste abb formen? Vi har 4K TV men för vår del funkar den billigare utan problem. Skulle säga att en stor del av Svenska befolkningen tänker inte på om det är 4 K sändning eller inte. Jag värdesätter själv kvalité men finner mig allt för ofta att fastna i storyn snarare än det visuella men så har jag också tröttnat rejält på alla där här storslagna superhjälte filmer\serier.

4K skulle jag kunna strunta i. Det gör inte så stor skillnad om man inte har en väldigt stor skärm.
Däremot får man inte surround om man inte har premium. Personligen vill ja ha surround men 4K skulle jag kunna strunta i. Full HD är fullt tillräckligt för att titta på film hemma i soffan utan att notera att det skulle vara låg upplösning.

Av sba74
Skrivet av Mocka:

Suger att 4K är så dyrt. Bytte ner till HD då jag verkligen inte ville betala extra för något som HBO och de andra ger utan extra kostnad.

Det är inte bara 4K som man får för det. Man får också möjlighet att spela upp på flera enheter samtidigt samt surroundljud.
Att man väljer att ta extra betalt för 4K kan jag förstå då det ställer högre krav på deras bandbredd och därigenom driver kostnader. Detsamma vad gäller flera samtidiga skärmar.
Däremot kan jag tycka att det är lite störigt att dom inte har surround även i de billigare varianterna eftersom det faktiskt inte påverkar bandbreddkraven mer än ytterst marginellt.

Av sba74
Skrivet av Göteborgaren:

exakt, fattar inte hur folk kan bortförklara det på att användaren sätter i sladden fel, det ska inte kunna gå att göra på konsumentprodukter som hanterar sådan effekt.. säg att detta hade varit en rakapparat eller en glödlampa då hade det varit helt andra toner av någon anledning och varan hade med största sannolikhet fått ett säljstopp i sverige!!!

Nja. Det går att sätta i de flesta kontakter fel eller inte trycka i dom helt.
Det går enkelt att göra med en vanlig stickpropp i vägguttaget med och då kan du ställa till med problem även där.
Skillnaden är väl att det där är betydligt enklare att se att kontakten är ordentligt isatt och att det dessutom finns en hel del marginal i stiften där det inte blir problem förrän man missat rätt ordentligt. Plus att dom generellt är väldigt lätta att trycka in ordentligt.

I det här fallet så är det enormt mycket ström som skall gå genom en relativt liten kontakt. Vi pratar om 12V och 600W vilket innebär en total ström på 50A.
Ett vanligt uttag i väggen tål inte mer än 10A och det är kortvarig belastning. Det är anledningen till att det hänt vid något tillfälle att folk som laddat elbilar via vanligt eluttag fått brända vägguttag eller i värsta fall nedbrunnet garage.

Ställer man det mot det så är det ganska tydligt att den här kontakten är avsedd att hantera såpass mycket ström att det blir väldigt dåligt med marginaler. I synnerhet som stiften som skall överföra strömmen är relativt små. Betydligt mindre än stiften i en vanlig stickpropp för vägguttag som blir problematisk redan vid 10A ström.
Nu är ju strömmen uppdelad på flera stift för att fördela belastningen och därmed värmeutvecklingen men det är fortfarande en ström som i många fall är problematisk. Det medför att man måste ha en ganska tight passning mellan kontaktdelarna vilket tyvärr gör att den blir svår att få in ända i botten.

Så jag kan i sak hålla med om att kontakten är långt ifrån optimal.
Dels borde den konstrueras med större marginaler för överföringen av strömen. Det ska inte räcka med att man missar med någon millimeter för att skiten skall brinna. Dels borde den nog konstrueras så att den går lättare att trycka ihop vilket egentligen bara kan åstadkommas genom att man gör marginalerna i kontakten större. Dvs dimensionera den för att egentligen tåla betydligt större strömmar än den är avsedd för. Lite på samma sätt som man inte dimensionerar vajrarna i en hiss för 1000 kg så att dom brister direkt om man går över 1000 kg utan att dom snarare håller för mångdubbelt större belastning innan det är någon risk för haveri.

Av sba74
Skrivet av oldfart:

Ganska typiskt ett Microsoft problem. Händer aldrig om man kör Linux eller Apple.
Just Windows vill lägga in en massa programvara bakom ryggen på användarna och även då en massa spion och marknadsförings mjukvara som i förlängningen saboterar systemet lite för varje onödig programvara som läggs in.

Har helt övergett Microsoft och windows numera och är nöjd Linuxanvändare numera. Just detta med att det installeras en massa skräp utan användarens vetskap (det läggs in en massa skit ÄVEN om man får ett val att inte installera). var huvudanledningen till att jag kastade ut Windows för gott.

Innan var det mest att jag inte kunde köra FL Studio med lyckat resultat via Linux. Nu kan jag detta och jag har inga som helst behov av att larva runt med Windows eller Microsoft längre.

Rätt svårt att hävda att det är microsoft som försöker tvinga in en installation av Google. Det är ju tvärtemot vad Microsoft kan tänkas vilja. Det är dessutom frågan om installationspaket för produkter som inte är microsofts som det händer.
För att vara tydlig. Jag har aldrig någonsin sett ett installationspaket där microsoft försökt tvinga eller lura mig att installera vare sig chrome eller firefox. Däremot har jag sett massor med exempel där installationspaketen för ett program fått sponsring från Google för att försöka lura på mig installation av chrome.

Så jag tror att du kan släppa att det skulle vara Microsoft som gör det. Dom har inget som helst intresse av att försöka få över dig till Chrome. Däremot försöker dom få dig att använda Edge, Bing och en massa andra saker som dom själva har.
Men att hävda att microsoft försöker lura på dig någon annans produkt som konkurrerar med microsofts egen är nog mer än lovligt långsökt.

Av sba74
Skrivet av ELF:

När man går in på google.com så får man upp en ruta, antingen direkt eller vid ett senare tillfälle.
I denna ruta står det att man bör skaffa Chrome. Det är så många upptäckte Chrome för första gången och det är så många installerar Chrome igen när de skaffat en ny dator.
Hade det stått Firefox i denna ruta så hade Firefox fått mångt fler användare.

Google var dessutom (eller kanske till och med fortfarande är?) väldigt rabbiata med att bundla Chrome med andra installers så att folk ska råka installera det av misstag.

+1 på den.

Det finns massor med installers där dom mer eller mindre i smyg installerar chrome på datorn som en del av installationen om du inte aktivt går in i en undermeny och letar reda på inställningen och aktivt bockar ur att du vill ha den installerad.
en ganska massiv Opt out strategi som nog kan anses som något tveksam kan jag anse.

Av sba74
Skrivet av Drenmi:

Fast under perioden har marknadsandelarna gått till Chrome, så det krävs en hel del kruseduller för att förklara hur folk klarar att byta till Chrome men inte till Firefox när de köper ny dator ...

<Uppladdad bildlänk>

Mjo. Fast just i fallet Chrome så är det ju faktiskt så att just Google har en ganska unik situation i och med att dom har en så stor användarbas som använder deras mailtjänster mm eftersom du faktiskt behöver ha ett googlekonto med gmail om du har en androidtelefon.
Varenda gång du loggar in på Gmail så får du en fråga om du vill ladda ner och installera chrome.
Så det faktum att de som bytt i hög grad har bytt till just Chrome kan faktiskt förklaras av att dom har en ganska unik marknadsföringssituation. Dessutom äger dom ju en rätt stor andel av tjänster som servar reklam och annonser till folk på internet vilket gör att dom väldigt lätt och mer eller mindre gratis kan åstadkomma en rätt massiv marknadsföring vilket ganska få andra aktörer kommer i närheten av.
Det är inte med avsikt att kasta skit på det faktum att Google uppenbarligen gör en massa saker rätt ur marknadsföringsperspektivet då det uppenbarligen funkar men dom är också inte någon av uppstickarna utan snarare tillhör en av dom större drakarna.

Av sba74
Skrivet av Drenmi:

Mozilla har mer pressande problem.

Börja med att sparka Baker. Det är idiotiskt att behålla en chef som är advokat, skriver blogg-poster om hur vissa röster på internet behöver "förstärkas", och insisterar på att tjäna 3 miljoner dollar om året samtidigt som 250 andra får sparken.

Om fokus är på Firefox, prova följande: sluta gnäll, tillsätt en tekniker som chef, och styr mer pengar från aktivism till att utveckla en produkt som gör det värt att byta standardwebbläsaren.

Firefox marknadsandel har gått ner med 85% (2008-2018), vilket innebär att folk vet hur man byter, men aktivt byter bort från Firefox. Det kanske vore mer effektiv användning av energi från Mozillas sida att lista ut varför.

Det behöver inte betyda att dom vet hur man byter. Det är ganska många användare som är noviser på en nivå som jag tror är svår för dig eller mig att sätta oss in i. Det kan lika gärna vara ett resultat att både MS och Apple genom åren gjort det svårare att byta bort från defaultbrowsern och folk har köpt nya datorer och vet inte hur dom byter från defaulten till exempelvis Firefox även om det var den dom hade på den förra datorn.
Man kan anta att några datorer har bytts ut sedan 2008. Och när du då får en ny dator så har browsern genom åren blivit allt hårdare bundlad i operativet. Det är länge sedan det gick att ta bort IE och på senare år Edge från en windowsinstallation.
Jag misstänker att det är samma sak med Apple.
Om en novis går till elgiganten och köper en ny dator med windows och inte vet hur man byter browser så sitter man med Edge eftersom det är den som finns där från början och om du byter bort från den så kommer windows att avråda dig från det och rekommendera att köra vidare med edge och emellanåt tjata på dig om att du borde byta tillbaka.

Jag misstänker att du har bytt dator minst en gång sedan 2008.

Allt handlar om att dom får reklamintäkter från browsers.

Det finns ju också ett problem i om en motor blir dominerande. Om exempelvis Chromium får alltför stor marknadsandel så finns ju risken att dom kommer på att dom skall kräva att någon komponent skall krävas på webservern som servar websidan för att det ska funka och sedan sälja den komponenten dyrt. Har man då inte alternativ så sitter man i båten.

Av sba74
Skrivet av Shakermaker:

Varför är just webbläsare speciellt? När det handlar om "outlook","notepad", "calculator", etc är det inget snack om att det skall få vara standard men just webbläsare är tydligen annorlunda?

Det är ju en rätt stor skillnad mellan en webläsare som kommer förinstallerad i operativet och som man i en del fall inte alls kan ta bort och exempelvis Outlook som ingår i officepaketet som aldrig någonsin är en del av operativet utan som du köper separat. Vanligen i form av en prenumeration på office 365.

Exempelvis så kommer Edge med windows som default vid installationen och den går inte att ta bort eftersom dom integrerat den till den grad att operativets grafiska gränssnitt är beroende av vissa delar av edge för att fungera.
Men jag har aldrig någonsin råkat ut för att jag fått officepaketet påtvingat som installation när jag installerat windows.

Av sba74
Skrivet av BrottOchStraff:

Det läskiga med alla TV med inbyggd android är att det är så djupt integrerat i TV:n. Jag hade en situation där jag efter uppdatering av OS:et i TV:n fick problem med att tv:n startade om sig själv. Oavsett om jag använde extern källa eller inte. Skulle vara mycket bättre om de slutar med dessa korkade integrationer eller bara låder den delen sitta i en estern box/kort som man kan byta ut. Men då kommer väl folk aldrig byta tv så de tjänar dem inga pengar på. Finns en anledning kanske till att monitor kostar 5ggr mer än en tv för samma storlek.

EDIT: Min Philips OLED 901F är inne på sitt 5:e år nu, och jag tror de har slutat uppdatera den helt. Än så länge funkar de vanliga apparna, HBO Max, Disney, Netflix, Prime m.m. (Tog aslång tid dock innan HBO dök upp som tillgängligt) Men det går segt och laggar.

Jag har en Philips TV med android jag med. Den är från 2018 så den är 4 år gammal.
Inte OLED förvisso men en av LCD modellerna i det högre spannet. Kommer inte ihåg exakt modell.
Jag har personligen inte märkt att något blivit segt i gränssnittet. Det värsta jag råkat ut för är nog att någon app hängt sig vid något enstaka tillfälle.
Vad gäller uppdateringar så har nog Philips slutat uppdatera även min men det kommer inte att ställa till med några problem förrän operativet är så föråldrat att det inte längre uppfyller kraven för apparna och det brukar vara bakåtkompatibilitet relativt många versioner så jag har svårt att se att några appar skulle sluta fungera förrän TV:n är åtminstone 8-10 år gammal om inte mer.
Så jag tror att det nog är processorkraft eller om netflix och HBO m fl byter kodek så att TV:n inte längre orkar koda av dom tillräckligt snabbt.
Att HBO appen tog lång tid på sig att dyka upp hade inget att göra med TV:n. Jag märkte samma. Det berodde på att HBO inte gjorde appen tillgänglig i Sverige förrän ungefär dagen när dom flyttade över allt från HBO Nordic till HBO Max. Appen fanns i Android market om man sökte från datorn men den gick inte att installera på någon av mina androidenheter ,vare sig telefon eller padda, förrän samma dag som dom skiftade.

Av sba74
Skrivet av Laxpudding:

Den här diskussionen om inbyggda appar (som försvinner) och gränssnitt som laggar (redan från början) är att vi är rätt många som påpekat problemet i många år nu, 10+ år för min del.

Du får en helt annan situation med extern lösning som AppleTV, Android-boxar, Chromecast eller RPi och HTPC för dem som gillar den vägen. Rappare gränssnitt, tillförlitligare tjänste- och appstöd och kontinuerligt underhåll. Framför allt den dag du behöver något kraftfullare och modernare byter du till den nya AppleTV:n, nya Chromecasten och så vidare. Lösningarna är dessutom oberoende av vilken TV du äger nu och oberoende vilken TV du köper imorgon. Allt som behövs är en HDMI-kontakt. Då kan man köpa sin 5kkr-TV och ändå få bästa möjliga smart-system.

Mothugget jag fått under alla år är att man prompt vill ha det inbyggt i TV:n och hatar extra fjärrkontroller. Även om exempelvis AppleTV integreras omedelbart med fjärrkontrollen till de TV jag testar är det tydligen viktigt att det är "...allt på samma plats...". Här ska tillfredsställas någon anti-modulär önskedröm baserat om hur man tycker att det borde fungera. Snarare än att acceptera den praktiska, faktiska och i slutändan låsta verkligheten.

Vilket är lite fascinerande för Swec eftersom så många inte skulle acceptera den här anti-modulära tankesättet för sin PC:s komponenter.

Anar här ett genombrott från fler och fler inlägg i forumet. För nu har man några år senare själv fått uppleva bristerna, låsningar och att favorittjänsten slutar fungera.

Ironin är att tillverkarna faktiskt blir bättre och bättre och stoppar in kraftfullare systemkretsar. Men det är svårt att sia om hur 2021-modellerna är om fem år. Det vi säkert vet att TV:n du köper idag aldrig kommer blir bättre utan snarare allt mer frånsprungen och ignorerad. När den dagen kommer (igen) kan man alltid köpa en ny TV vilket då TV-tillverkarna självklart hoppas på.

Det där med att man absolut vill ha allt i en enhet är ju inte riktigt 100% relevant kan jag tycka. Visst. Det finns begränsningar för hur stora lådor man kan ha hängande runt TV:n. Men en Raspberry Pi är inga problem att låta hänga i HDMI kabeln bakom datorn och den kommer inte att märkas alls om du inte ofta går och tittar bakom TV:n men då får man litegrann skylla sig själv.
Och eftersom den har HDMI-CEC så funkar allt på TV:ns fjärr precis som om det var en inbyggd app i TV:n.
Jag kör KODI på en raspberry på en TV som inte är smart och när jag bara byter till den HDMI ingången så börjar raspberryn ta kommandona från fjärren så man märker inte alls att det är en separat enhet egentligen.
Detsamma gäller troligen med chromecast mm då mig veterligen alla chromecast stödjer HDMI-CEC. I alla fall kan de chromecasts i ta emot kommando att pausa youtubeklipp eller spotify om man bara trycker på knappen på TV-fjärren.
Det gör ju också att man inte måste byta ut en fullt fungerande TV bara för att apparna inte längre uppdateras vilket ju är ett relativt vanligt problem.

Av sba74
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jovisst, men det skulle ge incitament till att faktiskt minska storleken på strömadaptern.

Det är ganska svårt att göra strömadaptern speciellt mycket mindre utan att reducera isolationsavstånden så mycket att prylen faktiskt blir farlig. Dessutom har du alltid en viss värmeutveckling i en nätadapter vilket blir problem om man gör den mindre.

Dvs om du skulle försöka dig på att bygga in nätadaptern i telefonen så skulle du dels få en kontakt som är större än telefonen är tjock (för att kunna ha tillräckligt isolationsavstånd) plus att du under laddning skulle få en så hög temperatur i telefonen att det kraftigt skulle öka risken att batteriet råkar ut för "thermic runaway" med följden att huset brinner ner.

Det är nog inget som myndigheterna är direkt superintresserade av att åstadkomma tror jag.

Av sba74
Skrivet av Ryssfemma:

Tänk om denna lagstiftning trädde i kraft 20 år sen, fast med micro usb eller nåt annat och förhindrat utvecklingen.

Om jag inte missminner mig så är det så att egentligen så säger lagen inte att det måste vara USB-c för all framtid utan den säger att man måste hålla en standard och att den standard som skall gälla är den som majoriteten av tillverkarna har valt.
Dvs om det i framtiden kommer en bättre kontakt så kan man mycket väl byta till den. Det enda som är kravet då är att tillverkarna måste komma överens om att gå över till den nya och då bättre kontakten.

Det är i vart fall så jag fattat det. Dvs att även om Media basunerar ut att lagen nu säger att det skall vara USB-c så är det inte specat så i detalj vilken kontakt som skall gälla utan att det är den kontakt som skall gälla som är den som väljs av majoriteten av tillverkarna. Vilket då innebär att Apple måste böja sig eftersom alla andra i nuläget använder USB-c.

Men visst. Det innebär att det kommer att bli en liten tröghet i systemet eftersom dom måste komma överens med varandra vid nästa skifte.
Men det tror jag att vi får skylla på apple som vägrat annamma samma standard som alla andra.
Det sades ju uttryckligen att man helst ville slippa att stifta den här lagen utan hellre såg att tillverkarna skärpte sig på egen hand men eftersom dom inte gjorde det så ansåg man att man var tvungen.

Jag tror att det är av samma anledning som det inte blev en standard för mer än telefoner. Exempelvis för hårtrimmers, rakapparater, eltandborstar mm så finns ingen liknande situation med att de flesta har en kontakt utan där har alla olika kontakter.
Men sett ut miljöperspektivet så är det egentligen rätt rimligt att man skulle se till att ha samma kontakt på allt som går att ladda eller strömförsörja via en USB.

Av sba74
Skrivet av snajk:

Så lär det vara. Och det är ju inte så konstigt, Android är ju en ganska vanlig plattform, så utvecklarna har erfarenhet men man är också van vid att hålla kompatibilitet mellan olika versioner och så.
Jo det är också ett problem. En TV med Android lär fungera lite längre eller i alla fall bättre mot slutet, men förr eller senare är den för gammal/slö/EOL:ad, lösningen är ju en extern box som CC med Android, AppleTV, Shield eller liknande.

Ja. Ju större användarbas och ju vanligare operativ desto större sannolikhet för att man har fungerande appar.
Och android är ju ganska bra på bakåtkompatibilitet.
Sen är det ju grejen med processorkraft.
TV apparater i mellanklassen har ju inte några oerhörda mängder processorkraft. Däremot kan dom i många fall klara av att avkoda ganska krävande codec genom att dom har hårdvarustöd för avkodningen.
När appar eller strömningstjänster släpper nya versioner som använder nya codec så resulterar det ju i att det kanske saknas hårdvarustöd för att avkoda och då hamnar det istället på mjukvaruavkodning och då blir ju processorkraften avgörande.
Och det gör ju att TV:n oavsett om det fortsätter komma uppdateringar till appar och liknande förr eller senare inte blir så användbar.
Men då får man ju som du säger lösa det genom en chromecast eller liknande alternativt en sticka som kör Android TV vid sidan av istället. Det alternativet har man ju iofs även om det är en TV av ett märke som kör något annat operativ.

Av sba74
Skrivet av kelthar:

Men då är väl "sssssssssssssssssssssssssss" väldigt säkert tänker jag. Kan inte tänka mig att det finns med "sss" eller liknande i rainbowtables.

Det är ju svårt att sia om.
Allt handlar ju egentligen om sannolikheter.
Rent statistiskt så är ju sannolikheten att dom ska gissa på en kombination bestående av ett visst antal bokstäver samma oavsett vilka tecken som ingår.
Men sannolikheterna skevas en hel del av att det finns listor som innehåller vissa vanliga teckenkombinationer som används som lösenord.
så huruvida ssssssssssssssssssssssss är ett bra eller uselt alternativ beror på om det finns i någon av de listor eller regler som man använder för att knäcka lösenord. Och jag har inte tillräckligt bra koll på detaljerna kring det måste jag erkänna.

Av sba74
Skrivet av Elakekocken:

Just det Onkyo. De som bara listar motstånd i 4 Ohm och 6 Ohm men inte 8 - därför man köper t.ex Marantz, Arcam eller rentutav Denon. Där får man riktiga siffror.

Med det sagt, trist för de som gillar Onkyo. Kan tänka mig att det är ”en väg in” i hemmabio-träsket för en del men själv skulle jag inte köpa.

Är nöjd med Marantz SR7015 - kvalitet rakt igenom och kommer följa med några år till.

I praktiken så är det nog så att det är mer relevant att ange 4 och 6 ohm än 8. Även till högtalare som är specade till 8 ohm.
Faktum är att den absoluta majoriteten av högtalare som är specade till 8 ohm i stora delar av spektrumer sjunker till 6 eller till och med 4 ohm då det är enormt svårt att konstruera en högtalare som är helt linjär i impedansen.
Dessutom så är det ju också så att många högtalare faktiskt är specade till 4 eller 6 ohm.
Dessutom ger datat för dom impedanserna en bättre bild av förstärkarens strömresurser.
Exempelvis så är det ju förmågan att kunna driva lågohmiga högtalare något som många av dom märken som är mer High end använt som försäljningsargument. Exempelvis NAD stoltserade ju under lång tid med att dom klarade av att driva högtalare ner till under 2 ohm utan att storkna.

en dålig förstärkare storknar vid låga impedanser. Ibland redan vid 4 eller 6 ohm. Däremot storknar ingen förstärkare av högre impedans så datat för 4 ohm är enligt min mening betydligt mer värdefullt för att avgöra hur bra slutsteget i förstärkaren är.

Av sba74
Skrivet av toe_cutter:

Mm, den funkade liksom fortfarande, bara mindre smart
Gav bort den nyligen till bättre behövande så det är försent ändå.

Försökte mig på en HK Citation Amp som jag gilla, men nån klipsk kille som inte lyssnar på ljud har klämt in en 40mm fläkt i den som varva upp och ner var 2-5e sekund. Verkstaden tyckte inte att det var nått fel med det i en förstärkare, så jag bytte in den med mellanskillnad till en Marantz NR1711. Men den blev restad tills augusti. Tur var att jag fick pengarna åter även fast det var inbyte.

Ännu mer off-topic, vad ska man ha? Stereo-högtalare med HDMI-ARC är ett minimum, gärna plats för en center. Lagom framtidssäker. Långt fram ligger nog bildbehandling, tänkte nyttja TVns 4k för det, och surround.

Ja. Nu har ju tåget för det gått. I synnerhet om det är så att Onkyo går i graven så lär det vara ganska svårt att få något gjort på goodwill.
Djäkligt synd för jag tyckte deras kundservice var enormt bra. Bara grejen med att reparera en enhet på goodwill där garantin gått ut för att det var lite orimligt att den ska ge upp efter så kort tid tyckte jag var enormt bra.

Men det gör det ju lite svårare nästa gång man vill uppgradera.
Vad det blir då vet jag inte. Men en surroundreceiver av något slag blir det i alla fall.
Jag vill ha HDMI växeln och bra ljud. Och i nuläget så är det enligt min åsikt så att soundbars, sonoshögtalare och liknande inte når upp till ens i närheten av samma ljudkvalitet. Visst. För merparten av lyssnandet när man mest har på musiken som bakgrundsljud så duger det men dom gånger som jag sätter mig ner och faktiskt lyssnar så är dom inte tillräckligt bra.

HDMI ARC är ju enormt bra att ha då den kan ta ljudet från TV:n istället för att man använder TV:ns egna högtalare som sällan är något att hurra över.

I övrigt så bryr jag mig inte alls om smarta funktioner faktiskt. Det är mer eller mindre hopplöst att ha "smart" funktionalitet för spotify mm om man ska göra något som håller ett tag. Och det funkar nästan lika bra att bara slänga in en chromecast bakom förstärkaren så har man den funktionaliteten även om det faktiskt är så att jag får bättre ljudkvalitet med spotifyklienten i Onkyon än jag får från chromecasten. Jag gissar att det har att göra med att dom har kretsar som "snyggar till" ljudet i onkyon som chromecasten saknar.

Av sba74
Skrivet av toe_cutter:

Hade en Onkyo TX-NR636 som strax efter att jag köpte den så dog nätverket på den. Av nån anledning hade dom monterat det på HDMI-modulen.
Det fanns en återkallelse för felet på modellen före eller över/under, minns inte. Men inte min modell såklart...

Frågade verkstaden om felet, då nämnde de att nätet sitter på HDMI-modulen. Det skulle gå på 3500kr för att byta, exkl frakt, en kosta väl 5-6kkr så var knappt värt det.

Du hade antagligen kunnat få det grejat gratis.
Jag hade en 618 som började bråka efter att jag haft en i knappt 3 år. Det var också något med HDMI modulen. Jag har för mig att den vägrade slänga upp bilden eller något sådant.
Jag kontaktade Onkyo och felanmälde den och dom var vänliga nog att skicka ut en kartong som jag kunde packa den i och sedan kom budfirman och hämtade den. Sen fick jag tillbaka den lagad ca 1 vecka senare trots att garantin gått ut ett år tidigare.

Av sba74
Skrivet av danskung:

Ett batteribyte efter 2 år är ganska garanterat för min del, vilket är 250kr med försäkring för ett genuint batteribyte. Har fått en spricka i ett hörn på de tre senaste mobiler jag haft som inte påverkat funktionalitet, men andrahandsvärdet. Har inte haft försäkring så har slutat med att de inte sålts begagnade.

Iphone 13 pro max är den första mobilen jag köpt försäkring till då det är min första Iphone och android har inga logiska försäkringar. För mig är det värt guld att jag kan använda mobiltelefonen utan försiktighet och nervositet.

I det fallet så kan ju en försäkring vara på sin plats. För min egen del så har jag aldrig behövt byta ut batteri i någon mobil sedan min HTC touch pro för snart 15 år sedan. Och jag har bara spräckt en skärm genom åren men då var det på en mobil som ändå redan var nästan 4 år gammal så det hade inte varit någon poäng att byta skärmen på den i alla fall för det var dags att byta ut den ändå.
Så för min del så är en försäkring en enormt onödig utgift eftersom det med största sannolikhet blir en kostnad som jag aldrig får någon nytta av.

Men som skrevs tidigare. Valet att ta en försäkring av typ Apple Care bör ju göras utifrån vad man själv är för användare och vad man normalt utsätter sin telefon för.