Inlägg

Inlägg som Mooter har skrivit i forumet
Av Mooter
Skrivet av griid:

De finns en anledning till detta.

Arbetar med IT och VPN (exempelvis) används för att göra ett företag säkert. Utbildar användare dagligen till varför det måste vara långa lösenord, VPN-tjänster, backuprutiner mfl.
Du vill inte få in ett ransomware som förstör ett företag på ett par timmar. Titta bara på vad som hände med Norsk Hydro, Coop mfl.

Vården har det ännu värre med flera olika system och olika lösenord för allt. Det här är framtiden eftersom cyberkriminalitet nu har gått om all världens droghandel!
Allting handlar om säkerhetstänk och det är därför det blir segare/trögare eftersom allting måste krypteras, hanteras och backups

En bra poäng förstås. En annan trend jag märkt är att åtkomst till de olika molntjänsterna har börjat försvinna "utifrån" företagens egna miljöer. Så där man förut kunde gå runt problemet genom att logga in i t.ex. Jira från sin privata dator måste man nu VPN:a in i sin företagsmiljö och komma åt Jira därifrån.

Av Mooter
Skrivet av EwlSpirit:

Motfråga - Segt i förhållande till vad?
För det låter som att du jämför komplexa system som normalt ska vara kostnadseffektivt, säkert och 'tillräckligt bra' som används av tusentals klienter samtidigt på laptops/wifi med att använda lokalt installerade program på en speldator - vilket brukar betyda högsta möjliga prestanda oavsett kostnad där man har en dedikerad internetanslutning med sladd; återigen högsta möjliga prestanda oavsett kostnad..

Men ja.. jag håller med. ;D

Bra fråga. När det gäller själva skrivbordsupplevelsen med word, excel och annat jämför jag väl med upplevelsen av att jobba med sakerna lokalt och offline på sin privata dator. Men jag tyckte också att det överlag var en bättre användarupplevelse på arbetsplatser för 10 år sen när jag började jobba, då kanske man delade dokumenten på en nätverksdisk, nu använder man sharepoint eller teams. Sämre funktionaliteter absolut - men bättre prestanda.

När det gäller affärssystemen är det svårare, var inte så mycket bättre förr alla gånger. Om man inte tänker på t.ex. Cobol-system, där har jag jobbat med att ersätta gamla system och även om dom nyare är bättre på nästan allt så har jag i alla fall aldrig sett bättre prestanda.

Av Mooter

IT Miljöer har blivit segare

Behöver ranta av mig lite.

Jobbar med stora implementeringar av affärssystem. Alla dessa har nu webb-baserade gränssnitt, de är också hostade i molnet. Har jobbat med olika leverantörer som SAP, Salesforce, Oracle, Microsoft mm. även en del försäkringssystem. Alla dessa har utan undantag prestandaproblem och är sega att klicka runt i.

Alla samarbetsverktyg man använder är likadant, t.ex. Jira eller Teams. Segt att använda, ingen kvick respons.

Word och Excel då? Nä, för där är numera allt kopplat till Nätverksdiskar, moln som Onedrive, sharepoint eller teams. Så det är otroligt segt att öppna, stänga, spara och klicka runt i dokument.

Ovanpå detta kör de flesta organisation nån typ av VPN lösning, eller kanske virtuellt skrivbord åt konsulter de inte vill ge datorer.

Allt detta givetvis genom en svag laptop med svag wifi-uppkoppling. Resultatet är att allt är 10ggr segare än när man sitter hemma vid sin speldator.

Har varit likadant på statliga myndigheter, kommuner, banker, försäkringsbolag, konsultbolag mm.

Nån som upplever samma?

Av Mooter
Skrivet av Dizzö:

USA är ju typ en diktatur med.

Nej, USA är inte "typ" en diktatur. Läs en bok vetja.

Av Mooter
Skrivet av Viina:

Jag pluggar till kravanalytiker inom IT på YH för närvarande.
Så det är ju inte ren IT men kravanalytikern jobbar ju tvärfunktionellt med de flesta IT-rollerna som finns när man tar fram system och liknand.

Klart det är ren IT!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mooter

Jobbar som Managementkonsult på pappret, men i praktiken så blir det mindre och mindre skillnad mellan det och att vara IT-konsult.

Jag hjälper (oftast stora) organisationer att bygga och införa nya IT-system och hjälper till med saker som projektledning, kravhantering, test, förändringsledning och mycket annat relaterat.

Av Mooter
Skrivet av flaps:

Tråkigt att riksbanken, inför ett stort skifte i hur vi använder våra pengar, väljer att låta Accenture utveckla E-kronan, med en "standardlösning" som grund, istället för att laborera fram det som Sverige egentligen behöver.

Standardlösning kan betyda lite vad som helst. Inte säkert att det innebär några hinder för innovation.

Av Mooter

Om man tänker efter, förr i tiden kunde man leva ett helt liv utan att vara beroende av banker. Det gick att få lön i kontanter och betala sina utgifter med kontanter.

Det som kontanternas försvinnande innebär är att vi blir beroende av banker, och det är inte alls säkert att de kommer sköta sig i framtiden. De kanske stänger ute betalningar för porr eller vapen eller annat lagligt som de ogillar. De kanske inte tillåter skuldsatta att öppna konton. Och framförallt så vet vi inte om de överger Sverige vid en stor samhällskris så vi lämnas utan fungerande betalningssystem.

Jag tror rätt sätt att se på detta är att Riksbanken tar tillbaka lite av den kontroll och makt över betalningssystemet som de gradvis förlorat i takt med att kontanter försvinner.

Av Mooter

Min bil

https://i.imgur.com/xDWdxOX.jpg

Ska bli intressant vad bilintresserade människor tycker om min bil
Jag köpte bilen för att den var ovanlig och udda.

Det är en Renault Laguna Coupe GT. Det är en 2.0 liters turbo med 205 hk och 6vxl manuell, ganska hårt sportchassi med 4-hjulsstyrning som är en kul gimmick. I övrigt en skönt fullutrustad bil med skinnsäten, grym bose-stereo mm. Kostade mig halva priset mot vad en motsvarande Audi A5 går för.

Skulle vilja modda bilen som många av er gör men vet knappt var man ska börja. Har ingen parkering eller garage att mecka på och har inga vänner som är intresserade av bilar.

Av Mooter
Skrivet av anon159643:

Mitt första jobb inom IT. Chefen sa till oss nyanställda att ni är ej här för det sociala biten utan för att fakturera.
En person hade fakturerat 0kr första vecka och han fick höra att han hade kostnad företaget 40 000kr. Chefen såg utebliven fakturering som en ren kostnad och att säga emot chefen var detsamma som att säga upp sig.

Märklig chef. När man anställer nyexade så är det chefens problem att se till att de har uppdrag.
När de är mer erfarna efter några år blir det viktigare att ta ansvar för sin egen debitering.

På de stora IT-konsultföretagen behöver man nog inte vara orolig för detta. Ofta får man glida runt på olika utbildningar några veckor innan man blir placerad i något stort uppdrag.

Av Mooter

Systemvetenskap är en grym utbildning. Speciellt om du vill satsa på någon sorts IT-konsult.

Om du inte gillar att plugga stenhårt så är det mycket bättre utdelning på en Systemvetarutbildning än på Civilingenjör datateknik, Indek eller liknande. Är du bara intresserad av att programmera hade jag kanske valt något annat dock.

Jag är systemvetare och jobbar som IT-Management konsult sen 6 år. Började som applikationskonsult på ett specifikt CRM system och sen blev det som det blev som alltid i konsultbranschen.

Själv är jag otroligt trött på att lära upp alla civilingenjörer om vad som krävs för att implementera system framgångsrikt

Av Mooter

Det är en bra bil. En Daewoo med chevaplåtar. Precis som du skriver är diesel mer struligt och dyrare att serva. Dock drar 3.2 bensinen ordentligt mycket soppa så köp inte denna bil om du ska köra väldigt mycket.

Om du vill ha en stor bil med den där mulliga SUV-känslan men utan någon lyx eller flashigt märke är den perfekt.

Av Mooter
Skrivet av Wiruz:

Fast om du betalar lika mycket för en tjänst från samma företag så tycker jag att det minsta man kan kräva är ett jämlikt utbud!
Varför ska vissa få se mindre än andra fast dom innehar samma tjänst och betalar samma pengar om inte mer?

Du förespråkar inte jämlikhet mao? Gäller det även annat utöver tjänster?

Saxat från Netflix USA

Basic (streaming) $8 1 SD =63,53:-
Standard (streaming) $11 2 HD =87,36:-
Premium (streaming) $14 4 HD + Ultra HD =111,18:-

Netflix Sverige men sämre utbud
Basic (streaming) 89:- 1 SD
Standard (streaming) 109:- 2 HD
Premium (streaming) 139:- 4 HD + Ultra HD

Basic Sv 89:- USA 63,53:-
Standard Sv 109:- USA 87,36:-
Premium Sv 139:- USA 111,18:-

Kostar mer och du får ett bra mycket sämre utbud! Visst du kan sluta streama eller tanka ner det du borde ha rätt att se eftersom du har exakt samma tjänst. Här tycker jag personligen att filmbolagen är riktigt ute och cyklar!

Sen har Netflix en förmåga att släppa en säsong av en serie för att sen ta månader om inte år innan nästa kommer. Dessa säsonger är sedan länge släppta i USA. Fortfarande inte sett sista säsongerna av Supernatural, Visade dom 8 första om jag minns rätt sen tog man bort dom, Finns 14 har jag för mig

Viaplay Säsong 1-10 .

Finns det några varor eller tjänster som är likadana över landsgränser? Har Mcdonalds samma mat och pris i olika länder? Känner du dig då berättigad till att sno en Big Mac i Sverige eftersom samma Big Mac är billigare i Mexico?

Jag tycker filmbolagens tjänster är för dåliga, jag tycker också att vi borde ändra upphovsrättslagstiftningen, jag tycker också att rättsväsendet inte borde slösa resurser på piratkopiering. Inget av detta ger mig dock rätten att stjäla utan att riskera straff.

Av Mooter
Skrivet av AKA_Rappen:

Enligt reddit posten som är länkad nedan, finns det kopplingar till EA i artikeln där en person jobbar som investerings analytiker åt ett företag som investerar i EA. Vet inte hur pass illa man ska säga att det är, men personen som skrev artikeln citerade ju ändå en person som har kopplingar till EA. Tänkte det kunde vara av intresse för någon iaf. Om det inte redan är gamla nyheter det vill säga.

Reddit post
Update
Imgur länk

Du förstår uppenbarligen inte vad en aktieanalytiker är. För om du gjorde det skulle du förstå hur löjliga de där reddit-trådarna är.

En aktieanalytier med jobb att analysera EA-aktien ger sin syn på priskänsligheten hos EA:s kunder. Man kan diskutera om han har rätt eller fel men det finns inget som ser skumt ut.

Av Mooter
Skrivet av Implor:

1060 är ett mycket starkare kort än Vega i bärbara/mobila.

Det vega slår är Intels HD "inbyggda" grafik med rejäla kliv. Är nog mest intressant för arbete och inte så mycket gaming. Ska du spela så kommer du behöva ett GTX 1060 eller bättre i din laptop (ditt batteri kommer dock börja gråta).

Intel är ganska tydliga med att det är gaming som är målgruppen för denna lösning.

Av Mooter
Skrivet av 010721a:

Varför skulle AMD inte kunna komma med en egen variant? Ser inga problem med det. De håller säkert på med en egen. Hela poängen med detta "bygge" är ju att konkurrera hårdare mot Nvidia, bara det att de tar hjälp av Intel för att göra det.

Finns ju sjuka mängder Intel fanboys där ute som inte bryr sig så mycket vad det är för grafikdel i datorn. Detta kan bli ett sjukt intressant och coolt bygge imo!

AMD kan såklart bygga en helt egen variant men skulleha svårt att övertyga laptop-tillverkarna på sammasätt som intel kan.

Det är egentligen lite missvisande att kalla detta samarbete. Det är ett projekt helt drivet av Intel där intel har gjort samma som Sony och Microsoft gjort för sina konsoller och beställt ett semi-cistom chip av AMD.

Syftet är inte att konkurrera med Nvidia utan att skapa ett helt nytt segment som inte existerar idag, dvs ultratunna speldatorer, jämför t.ex. med ultrabook.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Mooter

@Laxpudding: Ja, en 2016 modell.

Ska väl sägas att jag inte kollar på piratkopierat innehåll längre, vilket jag tycker förenklar allt avsevärt. Jag kollar på Netflix, HBO, Youtube, eller hyr film med t.ex. SF appen.

Av Mooter

Tänkte att Smart-TV var värdelöst och lade inte nån tanke i att det ingick i min Samsung TV när jag köpte den.

Så här ett år senare så är HTPC:n utslängd och chromecasten oanvänd. Tycker helt enkelt det är skitbra.

Av Mooter

Hittar ingen info om det. Men har dessa en "ren" windows-installation utan bloatware? för det är lockande i så fall.

Av Mooter

Bästa nyheten på länge