Ray tracing i Battlefield V med Nvidia RTX-serien

Strålspårning, strålföljning, ray tracing eller hur du nu vill kalla det. Redaktionen laddar testriggarna med fler grafikkort och testar nya tekniken i Battlefield V.

5. Sammanfattning

Efter att ha spenderat ytterligare några dagar tillsammans med DirectX Raytracing-implementationen i Battlefield V står det klart att man bör lita på texten som står i spelets meny – nämligen att det fortfarande rör sig om en experimentell funktion som kan behöva en hel del ytterligare handpåläggning för att prestera fullgott.

BFV_Rotterdam_RTX_1.jpg

Det prestandamässiga intrycket av ray tracing i spelet är minst sagt spretigt, där bildfrekvensen kan variera enormt mellan olika lägen och kartor. Värst är utan tvekan enkelspelarläget "War Stories", i vilket vissa sekvenser verkligen kan döda prestandan helt och hållet. Flerspelarläget är för en gångs skull förhållandevis lättdrivet på den fronten, men där är det dock ironiskt nog färre som är beredda att offra bildfrekvens för ögongodis.

We recommend in this first release of DXR ray tracing that “DXR Raytraced Reflections Quality” be set to “Low” for the best experience. We will continue to work with Nvidia to further enhance your ray tracing experience.

I ett inlägg om kända problem med Battlefield V meddelar utvecklaren DICE att spelare som vill använda sig av ray tracing i dagsläget bör hålla sig till inställningen "Low", då "Ultra"-läget medför onormalt höga prestandastraff. Här kan vi egentligen bara instämma, och råda er där hemma med RTX-kort att hålla er till det lägsta ray tracing-läget – förutsatt då att ni inte är särskilt kära i bildspel.

bfv_2_on.jpg

Samma inlägg tar även upp problematiken vi stötte på ihop med spelets enspelarläge, där prestandatappen ska ha kopplats till hur skog och annan växtlighet reflekteras. Förhoppningsvis är detta något som kan rättas till i en framtida uppdatering, då vi själva verkligen känner att det är i spelets enspelarläge som ray tracing faktiskt har sitt främsta användningsområde.

Det finns även vissa orosmoln på hårdvarufronten, och då främst kring hur pass bra de billigare RTX-korten kommer kunna hantera ray tracing i praktiken. Flaggskeppet Geforce RTX 2080 Ti har gott om grafikkraft under huven och klarar i många fall av prestandatappet som sker när ray tracing aktiveras. Detsamma kan inte säga om Geforce RTX 2070, där detta både har sämre beräkningskraft och färre RT-kärnor att utföra ray tracing-biten med – något som kan visa sig problematiskt för framtida titlar med tekniken.

Battlefield V Screenshot 2018.11.15 - 13.18.21.14.jpg

Sammanfattningsvis finns det utrymme för optimeringar av ray tracing ihop med Battlefield V, och vi får helt enkelt hålla utkik efter framtida uppdateringar av implementationen. Samtidigt visar spelet endast upp tekniken från en sida, nämligen reflektionerna. Det ska bli intressant att se både skuggor och ljussättning via ray tracing i andra titlar framöver, och hur de faktorerna påverkar prestandan.

Snacka Battlefield V i SweClockers forum