Inlägg

Inlägg som Cyne har skrivit i forumet
Av Cyne

Jag har själv varit "motståndare" i flera år, mår lite illa när jag ser vad mycket privata saker folk lägger ut på nätet utan att ha någon koll på vem som kan se det. Även om man bara visar bilder "för vänner" så brukar många av dessa facebook-vänner vara ganska flyktiga bekantskaper, och inget hindrar ju en tidigare vän från att kopiera bilden och sedan sprida den vidare via andra sätt.

I förrgår kröp jag ändå till korset och skaffade mig ett konto. Varför? Ja, inte för att skriva offentlig dagbok på nätet och lägga upp pinsamma bilder på mig själv, men för att det är ett enkelt sätt att hålla kontakten med folk som man inte träffar ofta. Jag har missat en del aktiviteter helt enkelt för att gamla skolkamrater m.fl. inte fått tag på mig, de räknar ju med att "alla" har facebook.

Man får ju försöka tänka efter så fort man lägger upp någonting, är det här något som jag vågar visa för både min fru, min mamma, mina kompisar och folk jag knappt känner?

Av Cyne

Finns ett bättre sätt...

E-böcker och pappersvolymer i all ära, men min nya favorit är i alla fall ljudböcker! Otroligt smidigt att lyssna på oavsett vad man gör, t.ex. medans man kör bil, städar, motionerar eller vad det nu kan vara. Har numera alltid ett par ljudböcker i telefonen, så fort man får en tråkig stund är det bara att slå på och njuta. Telefonen stänger jag aldrig av (förutom när man glömt ladda den...) så det är bara att fortsätta där man slutade lyssna sist. Kan få den mest trista uppgift att bli rolig.

Ännu finns inte "alla" böcker som ljudbok, nån stackare måste ju läsa den högt och spela in först. En e-bok är väll bara att kopiera rakt av, antar att alla nya böcker de senaste 20 åren finns i digitalt format redan. Men det blir fler och fler och jag hoppas det är en trend som håller i sig.

Av Cyne

Jag höjer också rösten för Corsair Force 60GB. Intes 40GB har ju ungefär hälften av prestandan (i vissa test) mot 80GB. Om samma förhållande gäller Corsair så är den ju ganska ointressant, men håller den jämna steg med sin storebror så verkar de vara ett riktigt, riktigt bra köp.

När ni visar tabellen med egenskaper för varje disk, kan ni lägga till om de har TRIM också? Eller har alla det så det är ointressant? Kanske borde nämna det tydligt i så fall, eller är jag blind?

För övrigt, jättebra test. Det är sånt här som gör att man kan hitta bäst produkt (och således även sponsra de företag som gör bäst produkter) och inte behöva lita på tillverkarnas värdelösa prestandasiffror. Framförallt skillnaden i tester med komprimerad/okomprimerad data är ganska skrämmande, man kan ju gissa vilka tillverkarna presenterar...

Av Cyne

Många snygga!

Tycker det var en värdig vinnare, enkelt och stilrent, en bakgrundsbild som passar alla. Att många sen byter bakgrund på sin nya dator är en annan sak, bättre med en sån där som standardbakgrund än att bara få någon av windows standardbilder.

Så här såg mitt bidrag ut, passar väll egentligen inte som bakgrundsbild, den är lite för rörig, men den var kul att göra!

http://www.thor84.com/gallery/Large/KomplettWallpaper.jpg

(Edit: om någon ändå skulle vilja ha min backgrund så skicka ett PM så kan ni få den i full upplösning. Kan även ta bort/byta ut komplettloggan nu när jag inte vann någonting

Av Cyne

Tack för alla jättesnabba svar!

Väldigt spridda skurar ser jag. Att köpa något billigt moderkort är inte att tänka på, det blir en rejäl uppgradering senare istället. Frågan blir i så fall om jag ska skaffa ett billigt kort nu som jag får kassera eller köpa ett bättre som jag kan ha kvar.

Jag är inte så sugen på HD4870x2, känns som det är lite för dyrt jämfört med den prestanda man får. Samtidig är ju två HD4870 ungefär samma pengar/prestanda så man kanske tänker galet om jag tänkt skaffa ett till sådant senare?

Jag är inte så rädd för att det kommer komma nya grafikkort jag vill ha, GTX295 är ju redan snabbare än alla ovannämnda men det är inget jag är intresserad av p.g.a. priset. Det kommer ju alltid komma snabbare kort så det gäller att ligga på en lagom nivå. HD4800 serien har ju fått väldigt bra recensioner och hänger ju med bra trots att de funnits på marknaden ett tag, och känns prisvärda.

Självklart kommer jag inte kunna utnyttja all prestanda dessa grafikkort har men grundtanken är ju ändå att jag ska klara mig till sommaren.

en core i7 plattform känns dock framtidssäker (så framtidssäkert det nu kan vara på den här marknaden...) eftersom det garanterat kommer komma snabbare CPUs som passar till samma moderkort och det får plats en väldans massa minne och 2-3 grafikkort om man skulle behöva.

Fortfarande intresserad av fler åsikter, kul att höra fler som har en P4 och som kombinerat det med "överdimensionerade" grafikkort!

Av Cyne

Intel P4 3.0Ghz + 4870?

Hej!

Min "speldator" börjar sjunga på sista versen rent prestandamässigt, nya spel är inte spelbara så något måste göras.

Specifikation för tillfället:
Intel Pentium 4, 3.0Ghz
Troligtivs HP OEM moderkort
2GB minne (6400?)
nVidia 7600GT 256Mb (PCIe)
2x80GB Seagate 7200rpm SATA HDD
Hiper 530W nätagg

Självklart skulle man vilja slänga ut alltihop och börja om från början med en flashig i7 processor, men det finns tyvärr inte utrymme för det förens till sommaren, och vad ska jag slösa tiden på fram tills dess om datorn fungerar otillfredsställande redan nu?

Det finns ju ingen mening med att byta processor, skaffar jag en ny till samma moderkort blir det ju ingen nämnvärd prestandavinst. Snabb processor betyder nytt moderkort och då blir det även nya minnen och vipps så har man ju köpt en ny dator.
Det enda jag ser en möjlighet att hotta upp utan att kasta pengar i sjön är att skaffa ett nytt grafikkort som även går att använda i en sprillans ny dator. Efter att ha läst det senaste grafikkortsammanställningen här på sweclockers tycker jag att ett Radeon HD4870 vore ett bra alternativ. Ett snabbt kort för en vettig peng, ~2000-2500:-. När man väl skaffat en i7 platform är det bara at lyfta över kortet och vill man ha ännu mer prestanda kan man ju stoppa i ett till!
Tittar man på ett HD4870x2 så är det ungefär samma pengar som två HD4870, men i tester så är två separata kort något snabbare. Visst, man kan stoppa i två HD4870x2 också, men jag tycker inte det är en prisvärd lösning, det kommer ju ännu snabbare kort hela tiden. Fördelen med HD4870 är att jag kan köpa ett nu och ett senare. Visst förlorar man en liten slant på det, men i gengäld kanske jag kan spela fram till sommaren i alla fall?

Så, det jag skulle vilja ha lite synpunkter på är om ni tror att det verkligen blir någon nämnvärd prestandavinst med ett snabbt grafikkort och en gammal processor? Självklart kommer processorn att vara en flaskhals, men hur illa?
Om man leker med tanken att man testar med ett HD3850, ett HD4870 och sedan med ett HD4870x2, kommer det bli någon som helst prestandaskillnad i spel mellan de tre eller har man redan nått en övre gräns vid HD3850? Att köpa ett långsamt kort som man sedan slänger när det är dags att börja från grunden känns inte alls vettigt.
Det bör finnas vissa möjligheter att trimma processorn lite, jag bytte processorfläkt/kylare för några månader sedan då den gamla skar ihop, och den går på lägsta fläkthastighet som det är nu. Jag är inte särskilt orolig för oljud då datorn står på andra sidan väggen.
Vi pratar heller inga hiskeliga upplösningar, skärmen har 1440x900 pixlar och projektorn ännu färre, och även med nya grejer kommer jag nog inte gå över 1920x1080 som jag anser vara en "standard" som kommer hålla ett tag. Det blir perfekt den dag man har både skärm, TV och Projektor i samma upplösning.

Om ni har orkat läsa så här långt kan ni väll lämna en kommentar?
Tack på förahand!

Av Cyne

DVD-filmer hackar

Hej!

Jag har nyss fått en gamal dator som jag tänkt använda som "media center" PC, (dock utan windows media center).

När jag försöker spela en DVD från hårddisken så hackar den väldigt mycket, som om man hade 3-4 fps. Jag har för närvarande ingen DVD-läsare inkopplad, så jag måste lägga in filmen på hårddisken och köra via daemontools eller liknande. Jag har testat med både VLC och lite andra DVD-program, men det går precis lika dåligt i alla.

Systemspecifikationer:
Windows XP, SP2
Pentium 4, 1.6Ghz
256Mb ram
ATI Radeon 9600 Pro (128Mb)
Systemdisk, jättegammal hårddisk, 2Gb
"film disk", gammal hårddisk, 10Gb.

Ingen "top of the line" direkt men den borde ju klara av att köra DVD utan problem, eller? Det enda som är riktigt kasst är ju naturligtvis hårddiskarna, men kan dom verkligen göra att det hackar så mycket? När jag för över filmen från en dator till en annan via 100mbit lan så tar det, c:a 15 minuter, isåfall borde väll hårddisken orka spela upp filmen som är över 90 minuter utan att hacka? Efter att ha installerat XP på en 2GB liten disk är det bara några hundra MB kvar, har detta stor betydelse, måste man ha en stor buffer för att det ska flyta bra?

Detta är som sagt en dator jag fått gratis och inte tänkt lägga särskilt mycket pengar på. Jag vore jätteglad om någon kunde ge något tips på hur jag kan få den att spela vanlig DVD utan att hacka. En eller två nya hårddiskar ska införskaffas så småning om, men just nu vill jag bara få den att fungera som den är.

Mycket tacksam för svar!

Av Cyne

Strulig dator- Nytt nätagg- Död dator...

SYMTOM:
Datorn startar inte. När jag slår om nätaggregatet från ”0” till ”1” blinkar de tre dioderna på tangentbordet en gång (num- caps- och scroll-lock). Det är det enda som händer. Inga fläktar snurrar, inga ”piip” hörs, inga lampor lyser (sitter två dioder frampå datorn, utanpå chassit, har dock inte hittat någon diod på moderkortet). Den är alltså stendöd.

HISTORIK:
Datorn är mina föräldrars ”familjedator”, en Compaq Pressario 8000. För ett tag sedan satte jag in ett nytt grafikkort i den (Gainward GeForce 6600GT) vilket fungerade hyfsat frånsatt att datorn klagade på klen strömförsörjning pga ett sunkigt 250w nätagg.
Så för c:a en månad sedan började datorn bli svårstartad, man fick hålla på 20 min för att få igång den. Jag skrev en tråd här på forumet och fick tippset att byta nätagg, vilket ändå behövdes. Jag köpte 3st Hiper 530w nätagg, ett till min dator, ett till flickvännens och ett till mina föräldrars burk. Min och flickvännens dator fungerar nu kanon, men inte Compaqen. Det var efter detta byte av nätaggregat som datorn visar ovanstående symtom. Min lillebror stoppade i det, och första gången gick fläktarna i c:a 15 sec, därefter dog den och vill inte vakna.

VIDTAGNA ÅTGÄRDER:
Jag har testat med tre nätaggregat, alla i funktionsdugligt skick, ingen skillnad (Det nya aggregatet fungerar dessutom kanon i min egen dator).
Jag har testat att ta ur alla sladdar och stoppat i dem igen, kontrollerat att allt sitter ordentligt (inklusive processorfläkten), mm mm minst fem gånger.
Jag har testat med att bara koppla in det viktigaste (moderkort, hårddisk) och även bara moderkortet . Problemen kvarstår.
Jag har testat att rycka ur minnena och startat utan i hopp om åtminstone ett irriterat ljud från moderkortet. Inget händer...

FRÅGESTÄLLNINGAR:
Jag befarar att moderkortet har kastat in handduken, eller kan det vara processorn? Finns det något bra sätt att kolla det? Om det blir ett nytt moderkort, finns det något billigt där jag kan använda samma processor eller måste jag även köpa ny sådan?
Eller kan det vara något helt annat? Jag har kollat igenom många äldre trådar här på forumet utan att hitta en lösning. Mycket tacksam för all hjälp jag kan få!

SYSTEMSPECIFIKATION:
Windows XP Home Edition, SP2
Intel Pentium 4 Processor 2.0 Ghz
512 MB PC2100 DDR (2x256 MB) Minne
Gainward GeForce 6600 GT
80GB 7200RPM UltraDMA Hårddisk
Okänt moderkort, star bara “Compaq” på det.
Hiper 530w Nätaggregat
16X Max DVD Rom Drive
24X Max CD-RW Drive
Sound Blaster Live 5.1 Ljudkort
Spider 10/100 Ethernet
FireWire kort

Av Cyne

Datorn hänger sig i spel

Tjo!

Min dator var lite seg och när jag t.ex. spelade Oblivion så hängde den sig lite då och då (skärmen blev svart med texten "No Signal" som när datorn är avslagen).

Jag uppgraderade nyligen med ett nytt nätagg, ett nytt grafikkort och 1Gb ram till. Jag trodde detta skulle råda bot på problemen men icke!

När jag spelar Oblivion går det i c:a 5-20 sec, sen uppstår samma problem som tidigare (förut gick det iaf att spela 1-3 timmar!). Jag testade även Track Mania Nations (F1 spel som följde med grafikkortet) och där hänger sig datorn precis när man ska börja rejsa, menyerna fungerar bra. jag har testat Oblivion med sämre grafik än vad jag hade innan jag uppgraderade datorn, men det gör ingen skillnad.

Quake 4 som bara gick att köra på lägsta inställningarna innan uppgraderingen fungerar nu felfritt med allting på max, har inte hängt sig en enda gång.
Kännde jag på burken så var den ganska varm, så jag öppnade lådan och satte dit en 400mm bordsfläkt vilket sänkte temperaturen rejält (har inga tempmätare...) men problemen kvarstår.

Jag har uppdaterat till senaste drivrutinerna för moderkort och grafikkort, jag har senaste patchen till Oblivion och har installerat DirectX 9.0C.

Vad ska jag göra? Var kan felet ligga? Tacksam för svar! (Spec i signaturen)

Cyne

Av Cyne

Grundinställningen är att skärmen sträcker sig, iaf i alla spel jag kört, men naturligtvis kan man ställa in så man får svarta kanter. Poängen är att långt ifrån alla spel stödjer Widescreen, det är ju tråkigt att betala för pixlar som bara är svarta.
jag har personligen en Widescreenskärm och trivs utmärkt med den. Jag tittar ofta runt på ovannämda sida för att se vilka spel som stödjer den/går att fixa innan jag köper spelen.

Av Cyne

Alla spel stödjer INTE widescreen, långt ifrån. De flesta spel går dock att spela, men bilden blir utsträckt (alla gubbar blir korta och tjocka).

jag kan varmt rekommendera http://www.widescreengamingforum.com/
Där hittar du bland annat en lista på de flesta populära/nya spel, om de stödjer widescreen, om man kan "hacka" till sig widescreen eller om man helt enkelt får spela med utdragen bild.

De spel som stödjer widescreen fullt ut blir dock mycket häftigare. Mer naturlig spelupplevelse helt enkelt.

Av Cyne

Köpte ett Gainward GeForce 6600GT 256MB GDDR3, AGP8X, "Ultra/1980" Tv-out,DVI, Retail

Funderar nu på att köpa ett FSP 400W nätagg. Har fått bra recensioner på SweClockers, kostar <500 kr och borde räcka datorns livslängd ut (Funderar även på att köpa samma nätagg till mig och min flickvänn, + nya grafikkort)

Låter det som en vettig plan att beställa ett nytt nätagg och prova, och om det fortfarande inte löser problemen, skaffa ett nytt moderkort?

Inga andra förslag på vad som kan vara på tok?

Tack för alla svar!

Av Cyne

Nej, Tyvär så har jag inget extra nätag.
Det som känns konstigt är att datorn fungerat bra i ~6 månader, men nu strejkar den. Alla fläktar etc. snurrar, men datorn fortsätter inte boota efter 5-10 sec.

Av Cyne

Datorn startar inte (fungerar ibland)

OBS! Efter att jag skrivit detta i Word kom jag på att SweClockers är en svensk sida... hoppas ni har överseende med detta Ni får naturligtvis svara på svenska om ni vill.

Greetings!

My parents have a computer that’s about four years old. It has worked fine up until now, and I need some help sorting out what’s wrong with it.

The computer has some serious trouble booting up. It runs for a few seconds (5-10) and then it just stops. It doesn’t matter if the computer has been on for three days and I just try to reboot or if it hasn’t been on for a few days. Once it does start however, it runs flawlessly for days if need be, but every once in a while you need to reboot anyway, and then it usually doesn’t start. Annoying to say the least.

About six months ago I bought a new graphics card for it, and when I put it in I found out that the card needed 400w to run, and sadly the computer only had a puny 250w power supply. It worked anyway, though on low settings, I don’t know if this has anything to do with the problem though as it worked fine until now.

My uneducated guess would be that it’s either the power supply or the motherboard that’s giving up. My questions are:

1. Is there any way to test if one (or both) of them are broken?
2. If I must change the motherboard, how do I know which socket the CPU needs?

I’m going to my parents this weekend, so I can check exactly what hardware is in the computer then if you need more info, so these specs are straight from memory:
Pentium 4, 2.0Ghz
512Mb Ram
80Gb hard drive
Gainward 256Mb Graphics card
250w Power Supply
Windows XP Home Edition

It’s an old computer, but it works well enough for my parents and can run most games at moderate settings. The power supply needs to be changed either way, but I don’t want to order anything until I’ve got some other peoples view on the problem.

Thanks for Your time
Cyne

Av Cyne

Kanske inte riktigt vad du vill, men XBOX 360 går för <4000 med hårddisk etc, och den pallar ju oblivion.

Inte för att jag själv skulle välja XBOX över PC, Men det är ju ett alternativ.