Inlägg

Inlägg som sweborn har skrivit i forumet
Av sweborn
Skrivet av mrqaffe:

Du har alltså gjort ett usbminne innehållande win 11 med verktyget ?

Ja, först med windows 11 och därefter med windows 10 för att se om resultatet blev annorlunda. Men nej. Stickan är nu 32GB FAT32. Hårdvaran är en 128GB Samsung.

Av sweborn

Ah, det är MediaCreation verktyget jag använt, skrev fel ovan.

Av sweborn

Ja, då är jag ute på fel spår. Såvida Windows 10/11 inte är ett retro os, hur gör man idag för att installera?

Av sweborn

Nytt bygge har noll alternativ i "boot priority" i BIOS

Har byggt ihop en ny dator med Asus X670E Gene moderkort, 7800X3D samt G.Skill Trident minnen på QVL-listan. 2 st nya M2-diskar. Diskarna hittas av BIOS. Har ännu ingen dedikerad GPU, kör med interna grafiken.

Mitt problem är att när jag vill boota från en USB sticka med en microsoft media center-windowsinstallation på så upptäcker jag att det finns ingenting att välja på under "boot priority". Läser att jag behöver aktivera CSM, men det alternativet är utgråat. Läser att jag behöver installera en GPU för att därefter kunna aktivera CSM och kunna välja min USB sticka som bootalternativ.

Ni som har koll, hur gör man egentligen för att installera windows när man har ett nytt Asus-moderkort? Känns som att jag är inne på fel spår.

Av sweborn

Bankerna har utbildningar inom cobol du kan söka externt, och säkert få betalt när du går utbildningen, som egentligen är ett test. Lyckas du bra erbjuds du anställning. Det finns lätt jobb i 20 år till, säkert 30 år. Stort tapp i pensionsavgångar som sagt. Du kommer också att uppskattas om du även kan tänka dig att jobba med ex. java, som sagt ovan pysslar bankerna med att ta sig från mainframe. Svinbra då att kunna bägge världarna.

Av sweborn
Skrivet av GooGeL:

Jo, precis.

Har jag köpt en tjänst eller produkt, så hyser jag ingen skam över att låsa upp sådana här teknikaliteter, som "av en händelse" kom med på köpet.

Å andra sidan bör man syna Tesla metoder som företag. Eftersom de installerar hårdvara som inte kommer till nytta, enbart för att förenkla sin egen produktion (ekonomiskt initiativ), och detta förbrukar eller låser upp på jordens begränsade resurser som vore till faktisk nytta på annat håll.

edit:

Just en Tesla har extremt få komponenter i bilarna jämfört med alla konkurrenter, så Teslas metoder som företag blir ett föredöma om tillverkarna granskas ur detta perspektiv.

Av sweborn
Skrivet av Felixark:

Ja i Norge är det ingen skatt upp till 500k NOK och sedan är 25% skatt på beloppet över 500k.

Så 700 papp i Sverige då i grundutförande. Blir då en ovanlig bil.

Av sweborn
Skrivet av Sammanhang:

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/konsument/fyndlag...

Det är bland annat Hedin Bil som numera tvingas rea ut alla möjliga elbilar. Nissan Leaf (inkl vinterhjul och 1500 mil), BYD Atto 3, MG4 osv. Samtliga för 2995:- i månaden.

Känns ärligt talat betydligt mer tilltalande att fynda bland dessa erbjudanden och sedan slippa sitta med Svarte Petter när andrahandsvärdet på ens elbil rasar. Vad tror ni är detta bara början för bilhandlarna? Verkar vara allt färre som vill bränna två årslöner för att köpa loss nya elbilar.

Det är bra att det är få som har råd att köpa elbilar, då får vi bättre betalt om 2-3 år när vi byter bil jämfört med om det skulle säljas massor.

Av sweborn

Läste i en norsk tidning att de väntar sig priserna börjar på 550k NOK . Men det är en annan marknad.

Av sweborn

550-600k i baspris för ID.7-versionen med 77kwh batteri?

Finns ju förutom Tesla även BMW i5 för 800k i baspris med starkare motor och premium.

Av sweborn
Skrivet av glemmy:

Intressant resultat tycker jag nog. Har bara sett på tabellen i länken.
https://alltomelbil.se/adac-har-testat-forbrukning-och-rackvi...
Hyundai tar guld med Ioniq 6. Mycket koreanskt och några småbilar i toppen, samt Model 3 på 3e plats.
Tesla Model Y LR känns som att den floppar totalt?
Volvo C30 single motor verkar väldigt effektiv jämfört med XC40 dual motor som hamnar i botten.
BMW iX slår många mindre bilar på fingrarna.

Intressant. Att Model Y är något snålare än ID4 låter rimligt, däremot är det där förbrukningar som om man åker rejält över motorvägshastighet i testet. Att E-tron samtidigt bara drar 25.5 gör att jag inte tror på deras testmetod. Har aldrig fått en E-tron att dra så lite, och aldrig en Model Y att dra så mycket.

Av sweborn

Ännu en iPhone utan nyheter sedan... trådlös laddning med iPhone 8? Håller med om att Jobs behövs.

Meanwhile Samsung kör med vikbara OLED-skärmar och flera appar öppna på skärmen samtidigt.

Av sweborn
Skrivet av Jaevel:

stengods är för mig inte en viktig egenskap
det är däremot diskmaskinssäker
omleverans kommer ju inte hjälpa om grundprodukten inte är diskmaskinssäker.
pengarna tillbaka ger cirka halva marknadsvärdet.

Lyckligtvis hävdar de fortfarande på sin hemsida att tallrikarna är diskmaskinståliga.
Butikspersonalen dock tyckte det var solklart att stengods inte är värmetåligt (men erbjöd fortfarande ersättningsservis)

De kan ge dig IKEA tallrikar då, de är diskmaskinsäkra?

Måste vara svårt att debattera vad som är diskmaskinssäkra tallrikar och likvärdiga i ALLT annat.

Av sweborn
Skrivet av Söderbäck:

Ja det är en bra beskrivning av läget. De senaste 30 åren skulle jag säga till och med!

Mjaa.
Regeringen har ingen sedelpress. Vill staten ha in pengar så kan de ge ut obligationer via riksgälden. Alltså be om att låna pengar - som ska betalas tillbaka - med ränta.
Vi alla kan köpa dessa obligationer från riksgälden. Om riksbanken väljer att köpa dessa obligationer så skapar riksbanken pengar för köpet. Det är då riksbanken som tillverkar pengarna.

Bankerna... ja på sätt och vis skapar de ju pengarna för pengarna börjar existera i bankernas egenbyggda ITmiljöer när bankanstäldda där trycker på knappar. Tekniskt sett är det sant.
Men det här är inte villkorsfritt. Banken måste ha täckning för varje krona de upprättar. Det är under dessa villkor de får sköta bankverksamhet.
Antingen finns täckning från egna tillgångar. Vad folk har på bankkontona och liknande.
Eller så behöver banken belåna sig för vad de lånar ut. Då kommer pengarna från en annan bank - eller från riksbanken (finns fler - but lets keep it simple).
Typ Katten på råttan, råttan på repet och repet på oxen ;).

Det är därför reporäntan faktiskt påverkar vad vi slutkunder får för räntor. För det hänger ihop med att bankerna faktiskt också behöver låna de där slantarna från riksbanken i stor utsträckning.

Så den enda enda instansen som faktiskt skapar pengar från intet är just riksbanken.

Typ 70% av våra bolån är finansierade med obligationer denominerade i utländsk valuta, främst USD och EUR.

Så dumt att man baxnar. Vi har inte ens pengar i nationen att betala våra egna hem med,

Av sweborn
Skrivet av Toobbbbee:

Väntar på en VW ID.4 GTX Top Sport.
Har det kommit någon information om det blir några ändringar på MY2024 än? antar att jag får en -24a.

Snackas väl om 340hik.

Av sweborn
Skrivet av GooGeL:

Mycket kan man önska sig, men sannolikt blir man en gammal relik med idéer om att saker var bättre förr, såsom om 90- och 00-talets Formula 1 som förde ett mäktigt oväsen.

Dagens Rallycross lär finna nya anhängare som inte känner att batteridrift verkar helt snustorrt. F1 kan också trilla dit en dag, att en jättereform orsakar att en stor del anhängare kastar in handduken, och så småningom eller på sikt lockar sporten nya anhängare.

IMO batteridrift är bs för dessa maskiner är som att se på en skräckfilm med avstängt ljud.

Tiden för utvisa, vem som utvisas.

Ja, jag kollar inte längre F1 på plats efter 3 race med v6:or. Den djuriska Känslan finns inte där längre.minns första gången bilarna med v10 och v12 kom förbi läktaren. Fy faan vilket tryck. Helt enkelt ett bättre race från soffan idag.

Av sweborn
Skrivet av cyklonen:

Vikbara skärmar är så korkat att klockan stannar. Klart som fasen det blir problem med fukt och smuts. Måtte denna idiotiska trend stanna vid nischmodeller och inte bli standard, så vi slipper få samma problem med följa john som det varit med hörlursuttag, välvda skärmkanter och andra dumheter.

Det är helt fantastiskt med vikbara skärmar.

Om gångjärnen låter lite i framtiden, helt OK.

Av sweborn
Skrivet av GooGeL:

I allmänhet upplever jag att det inte råder jämställdhet och jämlikhet mellan de biologiska könen. Visserligen är svenskar duktig på att ta död på myter kopplat till genusföreställningar, men den övriga världen är föreställningarna av gammal och hållfast brygd. Upplever då jag.

Ett sätt att täta dessa negativt laddade grötluckor om kvinnornas duglighet som racingförare, är att överbevisa dem med genuina resultat utförd av en kvinna som gått jämte med en man på banan. För om en kvinna kan lyckas eller lyckas väl, så kan desto fler kvinnor inspireras att uppta en liknande karriär, och med tiden kan en särskilt naturbegåvad kvinnlig förare erbjudas en plats i F1 och det kan ske utan att pappa betalar eller verkar influerade.

Tror det i viss mån fungerar i folkrace där förarna är medelmåttor. Men du har också att pojkar och flickor har som grupper olika intressen.

Av sweborn
Skrivet av GooGeL:

Pappa betalar eller verkar influerande. Latifi, Stroll Jr, Logan Sargeant osv.

Jag anser att F3 och F2 måste kvotera platser åt kvinnor, minst två, för att reformera på genusteorin omkring kvinnliga racingförare och locka viktiga intressenter som kan rekrytera dem till såsom Indycar eller F1. Dessa kvinnor bör få ett extra stöd av dagens toppförare. Eftersom alla parter gynnas om kvinnor kan påvisa varför nedlåtande genusteorier inte stämmer.

Det finns enbart en Max Verstappen, Lewis Hamilton och Alonso, men de övriga 17 sitsarna bör det krigas om på lika villkor enligt min föreställning.

Det är inget nedlåtande med att det är män som är outliers. Det är lika många av dem som hamnar åt fel håll på skalorna. Kolla populationerna i fängelserna. Du kan ju börja med att få dem jämställda. "På lika villkor".

Av sweborn
Skrivet av DasIch:

Grejen med damfotboll är ju att kvinnor inte kan konkurrera män i den sporten. I racing kan de konkurrera på lika villkor. Damracing blir lika med att säga att damerna inte kan ratta bil lika bra som män, vilket i sin tur underminerar alla damer som faktiskt är kompetenta.

Diverse utlåtanden om hur högt bromstryck som krävs bör tas med en stor skopa salt. Sånt tenderar att vara marknadsföring med ett korn av sanning.
Reglementet säger i princip att bromsarna ska vara oassisterade. De kan anpassa cylindrarna efter förarnas tycke och smak. Anledningen att ha en tung pedal är för att det blir lättare att manipulera trycket och att de har enorma G-krafter som hjälper till.

Vad gäller vikten så är det ju redan en fördel eftersom extrakilona kan fördelas mer optimalt.

När man letar ovanliga individer, alltså med extraordinära egenskaper av olika slag, så är det i princip bara män bland urvalet när man letar tillräckligt långt ut bland alla outliers, där F1-förare befinner sig. Så vi kommer aldrig att se kvinnor konkurrera i F1. Däremot går det såklart att ge män straffvikt, men vad är meningen med det.