Inlägg

Inlägg som sweborn har skrivit i forumet
Av sweborn

Vem kommer Red Bull att ersätta Perez med nästa år? Kan Ricciardo få till sin körstil igen och ta över?

Av sweborn
Skrivet av superapan:

Hur kan någon vara positiv till att EU helt plötsligt tillåter direkta statsstöd till företag? Dom stora länderna i EU kommer plocka russinen ur kakan, och mindre länder som Sverige får inget; vilket vi såg härom dagen när Northvolt pausade svenska satsningen, som istället köptes/mutades upp av Tyskland

Detta var tidigare olagligt inom EU av mycket goda anledningar!

Bara för att jämföra; Tyskland tycker sig ha råd att muta Intel med över 100 miljarder kronor för att Intel ska välja att bygga sin fabrik där. Sveriges försvarsbudget var 2022 på 75 miljarder. Mindre länder kommer aldrig ha råd med dessa mutor. Det kommer finnas noll anledning för företag att vilja etablera sig i Sverige, när man kan få tyska skattebetalare att stå för kostnaden.

Vi får såklart rikta vårt statsstöd till industri vi själva bygger upp, som när våra exportindustrier grundades.

Av sweborn
Skrivet av UncleDirty:

i grunden bra men tillverkarna kommer fixa detta med flöde av uppdateringar som gör man måste byta telefoni alla fall.

När kritiska appar som den för din bank, bank id etc kräver en visst version av android som din telefon inte får sitter du där och måste handla nytt.

Men det behövs kombineras med krav av längre tid av uppgraderingar av android versioner så kritiska appar funkar.

Säkerhets uppdateringar är en sak, men krav på att den ska stödja android fullt ut si o så länge.

Annars har du ingen nytta av att förlänga livet på telefonen, visst du kan ringa men allt annat du har telefonen till kan man liksom glömma.

Tycker man kan sätta press här på google med inte bara telefon & Apple tillverkarna.

Då kommer EU med kravet att tillverkarna måste ge alla uppdateringar X år tillbaka i tiden. Och så vidare. Tills EU har reglerat marknaden till döds.

Av sweborn
Skrivet av Dizzö:

Volvo gör en Tesla o tar bort instrumentcluster.

Aj aj. Då går den bort direkt för mig.

Gör inget, det enda man vill ha framför sig är en HUD.

Av sweborn
Skrivet av MrIzze:

Någon som har erfarenhet av att äga och köra elbil utan att ha möjlighet att ladda bilen hemma? Funkar det över huvud taget? Hur blir priset jämfört med att bara köra och tanka en vanlig bensinare?

Jag kör så. Har man bara en egen p-plats är det inget problem. I Sthlm ligger priset kring 4:-, sen finns det 3.7kw, 11kw, 22kw, 50kW, "120"kw och nu även SuC i närheten. I värsta fall drar man iväg en sväng en kväll och laddar upp den lite.

Av sweborn
Skrivet av Volle:

Intressant länk. Jag tror heller inte att interiört kommer bli sämre än Q8. Synd att man inte vet hur slutresultaten kommer se ut och när den kommer vara tillgänglig för beställning!

Ja, ser bra ut. Kan bli en riktigt bra bil.

Av sweborn
Skrivet av Dizzö:

Bara jag som gillar nya i5?

Synd den inte har halvkombiöppning men en fin utmanare till EQE.

Fattas bara A6 E-tron nu.

Kommer förhoppningsvis en kombi.

Av sweborn

Hade tagit en Q8 direkt, på nån bra kampanj. Skall A6 E-tron sälja, lär den bli duktigt plastig och budget i grundutförande. Förefaller inte energieffektiv heller, samma grejer som i Q8? Är A6 en profilprodukt blir den lika meningslöst dyr som i5.

Av sweborn

Brett som en O11 men utan fördelen att få bort PSU:n från huvudkammaren. Ingen botten med fläktar. Varför? Sparar de in på verktygen?

Av sweborn
Skrivet av Snudge_B:

I mina ögon är det fortfarande Teslaappen som är mest värd alltså. Man betalar det fasta priset för den månaden man behöver, och sen betalar man det som Teslaägarna själva betalar. Dessutom på det bästa laddnätverket där de har flest laddare per lokation. Man tjänar ju typ in den fasta kostnaden på två laddningar känns det som.

Nej, gör inte reklam för SuC. Låt mugglarna köra vidare med allt annat.

Av sweborn
Skrivet av Eduardo_S:

Det är ÅF som påstår att felet beror på handsprit. Så det är upp till dom att bevisa hur handspriten har orsakat detta.
Vidare så är bilen använd normalt, och detta med handspriten är ju bara en lätt förklaring för Kia att slippa undan ansvar.

Att rattar ser ut som skit när folk har kemikalier på händerna är ingen hemlighet. De kan bli helt blanka också, om man har läderratt. Skitfult, men det är inte fel på lädret.

Av sweborn

Gäääsp.

Av sweborn
Skrivet av Petterk:

Ja, för principen är densamma.

I konsumentköplagen hade du när bilen såldes 6 månader på dig där du kunde hävda ursprungsfel utan bevisbörda. Konsumentköplagen är i grunden civilrättslig och därför gäller även princip om bevisbörda på samma sätt. De går själva vidare på samma princip när de säger produktions- eller monteringsfel. Kia centralt har bedömt att det inte går att hänför dit och då är det TS som måste bevisa att det är ett som de kallar det produktionsfel. Vid en tvist är det den som gör anspråk som har bevisbörda. ARN kan ta garanti-tvister, så kan också Tingsrätten men det är inte så att tillverkaren måste hitta på någon förklaring till hur ratten slitits för att motargumentera TS.

Begreppet bevisbörda är inte absolut, det beror på kundens undersökningsplikt vid köpet. Ex. elektronik under motorhuven eller baksätet är inget kunden förväntas undersöka eller ens förstå, så där har man typiskt 3 års KKL skydd där säljaren får förklara sig. 6 mån regeln tillkom för mer tveksamma fall, ex. begagnade bilar där man inte kan förvänta sig fullgott skick från början.

Nu är detta en väl synlig ratt, och det finns dessutom en angiven orsak till felet. Är det så att handsprit förstör materialet håller jag med Kia. Vill man ha en fin ratt får man låta bli kemikalier på händerna när man kör bil. Föredrar man klet på händerna, ja, ratten fungerar utmärkt ändå.

Av sweborn

Kör inte kundkretsen custom loop.

Av sweborn

Intressant. Verstappen hade en del avbrutna race ifjol, lätt att glömma sånt när han ändå vann alltihop.

Av sweborn
Skrivet av Lidodido:

Fast det där är ju två separata saker. Att ingenjörer från flera avdelningar samlas i samma rum för att designa bilen från ett helhetsperspektiv och där man tar in kompetens in-house osv behöver inte ha något alls att göra med hur iterativt man utvecklar sina bilar. Man kan självklart konstruera bilen enligt Teslas filosofi utan att helt behöva släppa de långa livscyklerna, och ha en viss tröghet i processen.

Finns fördelar med att vara trög när man ska kunna tillhandahålla reservdelar, och där kompatibilitet i mjukvara (där allt mer delar av bilen är beroende av mjukvara och ibland kräver certifieringar för att ens få släppas publikt) och annat ska kunna säkerställas i kanske 20-30 år framåt.

Dom kan ju inte bara avveckla supporten för gamla iterationer, och när dom säljer miljontals bilar som iterativt utvecklats kan det ju tänkas bli jobbigt om 10 år när reservdelar fortfarande ska hållas, och efterfrågan på dessa ökar.

Klart man kan välja att köra långa cykler mellan implementeringar, men det gör ingen frivilligt då företaget dör. I synnerhet vad gäller mjukvara.

Det finns sätt att kompensera för detta och ändå hantera support i 20-30 år, och det är att förenkla. En minskad mängd komponenter är såklart ett sätt. Istället för 500 miljoner utrustningskombinationer erbjuder man en eller två, det är ett annat sätt. Eftersom man tänker mjukvara först kan man ersätta hårdvara med annan hårdvara vid service om 10 år, bara mjukvaran hänger ihop. Osv.

Nu kommer förstås Bentley att klara sig ändå, men de som säljer vanliga bilar behöver kunna konkurrera i pris till slut.

Av sweborn
Skrivet av Wiinis:

Aldrig förstått hur det där fungerar. När blir det en ny modell och hur kan flera typer ha samma modellnamn? T ex Golf finns ju både som kombi och vad den lilla nu heter.
Vad är det egentligen som avgör att det kan heta samma, som t ex Model S?

Och vad säger man om när en Volvo 960 plötsligt heter S90 och V90. Blev en gammal modell två nya modeller?

Av sweborn

Hela gammelindustrins affärsmodell med ett gytter av komponenter som outsourcats till en myriad av underlevantörer att tillverka för att sen prånglas ihop till en (trång pga alla komponenter) bil är dödförklarad i elbilskategorin. Det är alldeles för dyrt att hålla på så, förutom att slutprodukten blir lidande. Vi kommer att se den traditionella livscykeln för en "modell" att försvinna i takt med att tillverkare följer Tesla i fotspåren, alternativt att Tesla tar över deras marknadsandelar inom elbilskategorin och de får köra vidare med fossilbilar.

Av sweborn

Påminner mig om Volvo som uppdaterade en kromlist och vips så hade man en ny modell att sälja. Sen var det ingen skillnad i konceptet på 40 år. Lite som BMW 5-serie. Vad skiljer en 2023 530d från en 2003 530d.

Av sweborn
Skrivet av MP-Jan:

Sure bacon.
En sedan som utrymmesmässigt konkurrerar med en crossover/SUV? Hade M3:an varit en halvkombi (som MS) hade jag köpt argumentet men jämförelsen faller snabbt om du ska stoppa in en låda modell större i bakluckan. Det här är ju verkligen en icke-diskussion.

https://youtu.be/65ibktkizcE

Men MY är king om man vill ha s p a c e .

OK, en Model 3 med halvkombilucka.