Inlägg

Inlägg som aragon har skrivit i forumet
Av aragon
Skrivet av LinusG:

Problemet med dessa Tuya varianter är deras temperatur omfång, som bara är specat till -20 på de jag har hittat.
Kan absolut tänka mig en läsplatta som läser av och visar tempen, men frågan kvarstår ändå vilken givare man skall använda.

aok tänkte mer på skärm än mätomfång

https://www.m.nu/tillbehor/temperatursensor-till-qubinos-zwav...
sätt den i ett av deras relä. jag kör den för styrning av fläkt.

jag kör heltun higload för mätning ute, den kan du använda vilken ntc sensor du vill till tex: https://se.rs-online.com/web/p/temperature-probes/4388477?cm_....

den som medföljer är dock bara -20.

en annan lösning om du inte har behov av att styra tunga saker med samma enhet är att köpa https://www.m.nu/sensorer/smart-implant-universalsensor?gad_s...
och ansluta sensorerna till, då kan du plock in/ute temp från samma enhet. (kan ha 6 sensorer mot sig)

Av aragon
Skrivet av LinusG:

Vad kör ni för termometrar utomhus?
Jag kör idag Telldus system men håller på att montera ned det då jag ledsnat på att det funkar sisådär. Har hittat alternativ till allt utom just termometrarna.
De jag har hittat tål ner till -20 grader i bästa fall.

Vill helst ha likt enheterna jag har idag som har en innedel med display samt en probe som jag kan hänga ut genom fönstret.
Bör funka ner till -40 iallafall, helst ännu lägre då Telldusarna slår av vid -40 och då visar +237 grader tror jag det var här i vinter..
Kommer köra en HA lösning med både Zwave och Zigbee stickor så det är väl dom protokollen jag kan köra.

Är inte intresserad att bygga ihop något eget, utan vill ha en färdig lösning

jag hade samma problem när jag skulle slänga ut mina nexa/telldus, i mitt fall satte jag en surfplatta på väggen som sedan visar temperaturen från sensorer som sitter inne/ute. men vill du ha en färdig lösning med dessa protokoll som har en skärm
så antingen en väderstation, qubino hade en och popp har haft en.
annars finns zigbee lösningar med skärm men dom visar bara ute tempen som jag förstår det.

https://www.aliexpress.com/item/1005005643616765.html?spm=a2g...

hco har en luftkvalité mätare med temperatur och skärm men är osäker på om den har möjligheten att ansluta en prob till

annars finns massa olika wifi lösningar som använder tuya som bör fixa det du vill dock vet man ju inte hur säkra dessa är då dom går in på ditt nätverk.

https://www.aliexpress.com/item/1005006315377582.html?spm=a2g...

Av aragon

lite kabel till fläktarna på radiatorn som är monterad ovan server skåpet, hittade tyvärr bara 60cm samt 30cm y kabel.
sedan anlände en luftkyldare till gamla servern, denna ska ersätta vatten blocket som sitter idag så jag inte behöver ansluta den till nya serverns vattenkylning när jag ska föra över filerna.

Av aragon

köp en hubitat eller aeotec hub (gamla samsung) så kan han välja själv vilket protokoll han vill använda, vill du spendera mer så är hc3 en jäkligt bra hubb för z-wave (funkar även för ikea och andra zigbee saker) dock dyr.

annars kan ju en HA green vara en tanke så han kan integrera vad han vill, personligen om jag startade om och inte visste vad jag vill göra skulle jag valt green vägen då den ger mest möjligheter direkt samt går att bygga vidare på när man bestämt vad man vill göra.
https://www.m.nu/styrenheter-z-wave/home-assistant-green. dock bör man tänka på att börjar han installerar kameror och vill köra dom live kommer den nog bli seg fort.

Av aragon

biltema hörlurar samt filter box till server bygget (ska sitta på insuget) samt lite batterier

Av aragon

det har ramlat in rätt många paket under veckan, det mesta är för server bygget och ventilation för detta,
annars är det två tänger samt nytt tangentbord till min laptop samt två laddare för cr2 batterier

Av aragon
Skrivet av napahlm:

Just nu ligger jag någonstans mellan 20-21 grader hemma. Det kostar två säckar pellets om dagen (180kr/dag). Och jag får inte ned förbrukningen vad det verkar, även ifall jag skulle sänka till 18 grader hemma så är det fortfarande 2 säckar om dagen. Och har varit så sen sotaren var här sist. Innan dess vill jag ha det till att jag låg på en säck om dagen.

Med Tado hade jag ställt nattemperaturen till 17, dagstemperaturen när jag jobbar till 16 och 19 de tiderna jag är hemma.
Problemet är väl att pelletsbrännaren inte tar hänsyn till det, utan den verkar bara brassa på och all värme läcker ut i pannrummet ifall jag sänker elementen.

Har funderat på en akumulatortank. Har läst att den håller varmvattnet i 12 timmar. Mot 1 ½ nu. så det borde rendera i en rejäl minskning av förbrukningen?
Då håller pannan temperaturen och så länge termostaterna inte släpper på värme, borde pannan inte behöva tända upp och värma vatten mer än ett par gånger om dagen istället för en gång i timmen?

nu vet jag inte hur pellets pannor styrs men bergvärme pannor styr normalt av utomhus termostat dvs den går väldigt ofta i onödan om huset håller värmen bättre än vad pannan är inställd för om den inte har en inomhus termostat att jobba mot. dvs även om man stängde element och golvvärme med termostater på dessa så jobbade pannan ändå. det är inte samma med din panna?

Av aragon
Skrivet av Naki:

Köpte två av dessa i slutet på förra året. Använder HA för att styra dem men gör inget direkt avancerat med dem förutom att kunna mäta ström.
Har sedan tidigare två vanliga Shelly Plug och de, precis som dessa har fungerat bra. Men senaste veckan har en av de nya Plug Plus av och till försvunnit från HA.
Tänkte jag skulle felsöka och det verkar som jag får en timeout när jag försöker ansluta i nio fall av tio. Även direkt till dess inbyggda webbserver. Lyckas jag ansluta får jag timeout så fort jag försöker klicka runt.
Ska prova låta den vara urdragen en stund och flytta den närmare routern, men finns det något annat man kan göra än att kontakta säljaren?

testa att byta kanal på wifi, du kan ha något som stör i närheten,
kör du dubbla ap kan det vara värt att kolla om 2.4bandet skickar ut för stark signal så anslutningen blir instabil.
kolla även i dosan om den ligger lite dumt så ledare blockerar signalen osv. du har ingen metall framför den mm?

Av aragon
Skrivet av napahlm:

Jag har funderingar på att göra något åt mitt värmesystem hemma.
Då jag inte har råd att byta upp mig till någon ny typ av värmesystem så vill jag göra vad jag kan med mitt befintliga. Jag har en pelletspanna med elpatron som backup. Tvårörs vattenburna element.

Pelletsen är så dyr nu (även om det är halva priset mot vintern 2021/2022) att det i många fall är billigare att köra elpanna. Så länge spotpriset ligger under 67 öre per kWh blir det billigare att ha elen igång.
Så ni kan tänka er att det blir dyrt.

Så länge det är nollgradigt eller under har jag värmen på dygnet runt. Men jag brukar manuellt växla mellan pellets och el då jag har timpris genom Tibber och tjänar oftast på att köra el om nätterna.
När det är flera plusgrader och vindstilla så stänger jag av pannan när jag kör till jobbet. Sen startar jag den när jag kommer hem igen.

Eftersom jag har vattenburen värme så har jag tittat på smarta termostater som Tado till exempel. Där tror jag det finns energi att spara.
Däremot finns det inga smarta termostater som har något officiellt stöd för pelletspanna. Men det borde få till att fungera ihop? Funktionen borde väl vara densamma? Termostaten släpper på värme under tiderna jag anger?

Är det någon som har smarta termostater? Vad är era erfarenheter av dom, sparar ni något?
Eller har någon andra tips och erfarenheter av pelletspanna?

Ja men inte mer än några %, vi sänker dock bara 2-3c och använder det främst för att ha värma golv när vi kommer hem eller går upp. det som gjort absolut mest var att sätta en inomhus termostat mot bergvärmen samt att styra bergvärmen dvs vilka tider den inte ska använda el patronen eller göra varmvatten.

Av aragon
Skrivet av Novisen i norr:

Jag planerar att instllera lite smarta prylar i sommarsugan och kan inget om detta, hoppas att någon på forumet kan föreslå en paketlösning.

Primärt vill jag övervaka temperatur ute och inne, slå på och av vissa utag samt att ha en kamera. I framtiden finns brandlarm och ev styrning av värmepump.

Jag vill kunna övervaka och styra enheterna fån en APP och minimera användandet av olika molntjänster.

Termometer/Hygrometer krav:
* Funktion: Temeratur och Luftfuktighet
* Temperaturomfong: -30 - + 30 C
* Trådlöst avstånd: 15 m
* Uppdaterings freqvens: 1 min
* Drifttid: 12 månader
* Prisnivå: < 500 Kr

Önskvärt (ej krav)
* Uppladningsbara batterier
* Externspänningsmatning
* Display
* Extern probe

Kamera krav:
* Funktion: Utomhus (dag/natt)
* Trådlöst avstånd: 30 meter
* Inget krav på abonnemang
* Möjlighet at se live video via telefon
* Temperatur: -30 - +40 C
* Drifttid: 12 månader
* Prisnivå: < 1200 Kr

Önskvärt (ej krav)
* Uppladningsbara batterier
* Externspänningsmatning

220V Utag krav:
* Funktion: Utomhus
* Trådlöst avstånd: 30 meter
* Effekt: 2000 W (10A)
* Temperatur: -30 - +40 C
* Prisnivå: < 400 Kr

Önskvärt (ej krav)
* Logga effekt

kameror kolla på imou med minnes kort, dvs inget krav på abonnemang, nackdelen är ju att du kommer få en hel del falsklarm då den kommer rapportera all rörelse. tex https://www.dustinhome.se/product/5011294581/cell-2-overvakni...

annars har du reolink (hatar dock dom själv men dom funkar i nedan app)
Reolink Argus 3 Pro den har laddbart batteri och du kan koppla den mot en solpanel så du slipper ladda batteriet.
inget krav på abonnemang du får 7 dagar gratis molnlagring med 1 kamera och du kan spara till minneskort lokalt.

när det gäller styrningen av uttag, kommer du köra motor last på det? (dvs högtryck,lövblås osv) ska du köra det kommer utbudet minska drastiskt och priset ökar markant då du kommer behöva ha en kontroller. ska du inte göra det gå på shelly wifi sortiment så slipper du kostnaden för en extra hubb. (du ska ju inte ha så många enheter) är det så att du vill ha alla uttag i en och samma app, använd appen "home habit" då får du in båda shelly och raolink (imou funkar med rtsp men då får du öppna portar)

mätning av fukt och temp, kolla på shelly https://www.proshop.se/Smarta-Hem/Shelly-Plus-HT/3102670?gad_...
eller https://www.styrahem.se/p/577?gad_source=1

Personligen skulle jag dock köpt en "green" och sedan anslutit sakerna till den för att slippa använda shelly och kamerans moln tjänster) https://www.m.nu/styrenheter-z-wave/home-assistant-green
fördelen är ju att du kan lägga till många fler funktioner med den typen av hubb, och du kan då välja imou kameran i stället då den går att anslut lokalt till HA (home assistant). (personligen gillar jag som sagt inte reolink)

Personligen tycker jag dock du ska fundera på kameran 1 gång till, tex dahuas 3/1 kamera kostar ca 1900kr men du kommer slippa falsklarm och du får funktioner som siren och blixtljus och en väldigt mycket bättre kamera. nackdelen är att den drivs med PoE eller 12v. tänk även på att dom flesta batteri kameror ger bara 10-15bilder/sekunden dvs risken är att du inte kommer kunna identifiera någon som rör sig.

Av aragon

dagens inköp blev en väldigt lång nostång samt en 40cm mejsel för att försöka komma åt och öppna motorhuven på en mr2 jag har stånda där vajern gått av till öppnings spaken, sedan ett gäng pennor för olika användningsområden.

Av aragon
Skrivet av Wingerlito:

Hej,

Jag ska köpa några LED-lister till mitt vitrinskåp. Jag vill kunna stänga av och dimra LED-lamporna via någon typ av smart system. Målbilden i framtiden är att jag ska fylla hemmet med smarta enheter och använda en röstassistent till att styra dem. Men nu vill jag bara börja enkelt och relativt billigt.

Min fråga är hur jag kan börja utan att bygga in mig i ett hörn eller behöva köpa en hel hub direkt. Enklast verkar vara att köpa en Plejd-driver som jag kopplar in i väggen och styrv via appen. Då kan jag senare köpa fler plejd-produkter, t.ex. trådlösa dimmrar eller andra lampor. Däremot har jag fått veta att många föredrar mer öppna standarder, t.ex. Zigbee. Det verkar dels billigare, men också mer öppet.

När jag kollar in Zigbee-produkter verkar jag dock behöva en massa saker? Dels en Zigbee styrenhet, sen en Zigbee Driver (https://ljuskoncept.se/led-lister/styrning-inkoppling/drivers...) och för att kunna styra detta måste jag ha någon typ av Hub/Controller. Behöver man verkligen så mycket? Då förstår jag att Plejd är populärt om Drivern räcker.

Hur ska jag börja om jag snabbt och enkelt bara vill kunna styra några LED-lister med telefonen, men ha möjlighet att uttöka systemet senare till fler enheter och röstassistent?

beror på, vill du kunna byta färg? i så fall vill du ha tex sk6812rgbw med ren vit kanal, i ett vitrinskåp räcker lätt 30L/m.
som kontroller förespråkar jag quinled dig uno eller quad, anledningen är att du får wled vilket integreras sjukt bra med hemassistent, men sedan får du väldigt bra säkerhetsfunktioner dvs du minskar risken markant för olyckor. sedan får du funktioner som att koppla en fysisk knapp som du kan styra sakerna med, eller sätta sensorer mot. detta går att ställa så du får olika funktioner för knapp tryck ,flera tryck eller lång tryck. + att du kan välja wifi eller trådbundet och allt körs helt lokalt. du kan även styra detta i telefonen. fördelen med digitala led är att det använder endast 3 ledare och du kan styra varje led för sig vilket gör att man kan få rätt kul effekter. https://quinled.info/pre-assembled-quinled-dig-uno/

dessa led har hög kvalité och är dom jag använder när jag gjort mina led projekt

https://www.aliexpress.com/item/32476317187.html?pdp_npi=4%40...

den affären har även bra kvalité på trafo osv, dom säljer även små kontrollers om du inte vill gå på diguno,

sedan rekommenderar jag starkt att du kollar på https://quinled.info/ för dom bästa leden just nu, du har även deras diskus server som är riktigt bra när man vill ha hjälp.

Glöm inte att du även bör använda Alu lister att fästa leden i, ledstip genererar mycket värme, så dels kommer dom går sönder fortare utan alu lister, men du har även en brandrisk.

Av aragon

äntligen kom dom hårddiskar jag väntat på till server bygget, sedan anlände lite sågblad för metall,2 olika typer av skyddsglasögon,en ful men varm mössa. samt en släde till sticksågen så det inte bli för snett när jag sågar av sidorna på server skåpet

Av aragon
Skrivet av beachroadsix:

Jag är jättetacksam när du snöar in på saker och förklarar. Jag kommer inte att köpa allt på en gång, då jag har en känsla att det kan dra iväg rätt bra i pengar, speciellt med kameror tror ja. För jag brukar inte vilja köpa det billigaste, brukar tyvärr oftast vara tvärtom för min del 🙈

Är nog mycket i den här tråden som jag kommer att gå tillbaka till senare, när jag väl kommit igång, så har jag förhoppningsvis lite mer förståelse hur allt kan hänga ihop 😁

Men vill ju börja med en bra bas som går att växa i, med sensorer/magnetkontakter vid företer och dörrar, ett gäng brandvarnare, med någon eller kanske ett par kameror inne respektive ute. Och en hur så klart.

Kanske inte börjar med HA och node red, då jag inte ens har en pc, men känner jag mig själv rätt, så dröjer det nog inte länge förrän det också är fixat, har redan kikat på lite videos 😂

Skickar pm för lite mer info

nja inte egentligen, kameror som är riktigt bra går att få för under 2000kr nu, (tex PC-HFW3849T1-AS-PV-S4) eller dubbel linser (180grades) (tex IPC-PDW3849-A180-AS-PV) får man för drygt 2500kr det som brukar kosta en del är Ai nvr om man har många kameror eller många mp samt om dom ska ha PoE switch eller inte. då kan lätt sticka iväg, priserna ovan är om man köper dom direkt från dahua, annars blir det väldigt dyrt. samma sak ptz är ofta väldigt dyra. kameror inne utan ai 300-500kr för ranger 2 dock skulle jag nog vänta till Dahua släpper sina hero kameror, dom ser ut som imou fast du får nog riktig ai i dom i stället. kräver du mer avancerade saker som ansiktsläsning och igenkände direkt i kameran brukar dessa ligga runt 5-6000kr. Personligen tycker jag det då är bättre att satsa på en bra nvr då du kommer få alla dessa funktioner direkt i den och beroende på modell kan man köra den typen av funktion på flera kameror. fördelen med nvr är att det är "sätt och glöm bort", det sköter sig självt. kör man en mjukvaror nvr på en dator/server blir det ofta mycket pulade.
något som kan vara bra att tänka på, står det ansiktsläsning så kolla hur många kanaler den kan göra det på, dom flesta har bara 1-2 kanaler som det klarar göra detta, (dvs automatiskt känna igen en person och tex spela ett meddelande anpassat för just den personen) å andra sidan är just den funktionen vanligen något man använder vid dörren eller för bilen när man kör in genom grindarna. tex NVR5216-16P-EI stödjer 2 kanaler med den funktionen medans tex NVR DHI-NVR608H-32-XI stödjer 8 kanaler,
den förstnämnda ligger runt 5-6000 den andra runt 12-14000kr så frågan är ju om man verkligen behöver mer än 2 kanaler för personliga rutiner. jag använder 1 i skrivande stund, dvs vid dörren, ett tag körde jag även med reggnumer vid grinden, men det funkar lika bra med ivs linjer. För att förtydliga, ansiktsläsning har inget med att den kommer spela in ansiktet att göra, det sker ändå, detta har att göra med att man har en databas med ansikten och bilar som den känner igen och agerar utefter,
dvs den kommer känna igen bilar och människor på alla kamerorna men den kollar bara mot databasen på kanalerna som stödjer den funktion. (hoppas det blev tydligt vad jag menar)

något som är dyrare är om du ska göra hela huset smart och göra så du inte behöver tänka på vad du kopplar in i uttagen, (räkna 1000kr/uttag) nöjer man sig med att styra lampor är det inte så dyrt, samma sak man komma undan genom att bara styra ena brunnen i uttagen, (jag gillar dock inte detta om man råkar stoppa sladden i fel brunn) typ 5-600kr per brytare för hög kvalité för lampor, 3-400 per sladdlampa om den ska kunna dimmas, 2-300kr för magnet sensorer (z-wave 500) finns ju dock infällda för dubbla/trippla priset, 6-800 per rörelse sensor, drygt 4000kr för kontroller (om du vill ha den enklaste/stabilast för många enheter utan krav på fininställning av enheter, annars kan man börja med tex kontrollers som kostar 1000-2000kr men då kommer man få byta kontroller när man börjar får en del enheter. är ett riktigt terapi jobb att para om enheter när man har 100+ enheter. (när jag hade dille på att testa kontrollers var det många gånger man svor när man trodde sig hittat en vettig kontroller men som vanligt när man gick över 40talet enheter så började skiten strula..... dra du ett pm så kan mina långa utlägg fortsätta där

Av aragon

jag är mer nyfiken på varför skylten behövs alls, hur mycket fördiskar människor egentligen? (om man inte kan se att det är skitigt) eller handlar det om lathet att inte orka kolla om det är rent eller inte?

Av aragon

Två påsar med ventilations rör/adaptrar för kylning av serverrum,
extra hållare för huvudborste till dreame L10s ultra
två mini sas hd kablar till serverbygget samt 4 fläktar till serverbygget.

Av aragon
Skrivet av devour:

Vad är det för rackare det där?

är denna,
https://www.amazon.se/gp/product/B0CL4Q6BJL/ref=ox_sc_act_tit...

den ser inte ut som på bilden på amazon och informationen som säljaren ger är aningen felaktig
modellen heter egentligen zx-k0402wb och görs av motiedot
jag gissar att det är denna: https://www.motiedot.com/384448-384448.html?pid=581812&_t=170...

den ger 2.5gb per rj45 port, samt 3af/at på 76w + 2 sftp+

Av aragon
Skrivet av beachroadsix:

Kontroller? Är inte riktigt med på vad du menar ovan. Så det räcker inte med en hub, typ Fibaro eller Homey, och diverse sensorer, kameror mm? Du får ursäkta mig, men är som sagt rätt grön på det här som du redan förstått 😄

Är det i HA med node-red där all magic sätts upp? Hade nästan hoppats att detta kunde göras i hubben. Eller går det också, men att du kan göra mer avancerade automationer i mode-red?

Helst så skulle jag vilja ha en färdig inköpslista, som fungerar någorlunda vid strömavbrott och även kunna se nån kamera live i min mobil när man är på resande fot. Provade med Kjell & CO, men han såg ut som en fågelholk när jag försökte förklara vad jag ville ha 😂

kontroller/hubb är samma sak

du kan använda endast tex fibaro hc3 för att sköta allt, även automatisering + tex 1 kamera.
Personligen föredrar jag att använda HA och endast använda hubb/kontroller som en "usb pinne" för protokoll.
anledningen är att det går mycket fortare att utföra saker när HA styr din controller/hub och det blir mycket stabilare + du kan knyta ihop fler tjänster,
samt är tex node red otroligt mycket mer lämpat för komplexa saker. MEN ska du inte göra komplexa saker, och du ska inte knyta samman andra tjänster typ bilen,gräsklippare,bevattning,solceller,högtalare osv då räcker det absolut med bara en kontroller/hubb.

Det enda du bör tänka på om du endast kör en hubb är att inte aktivera för mycket saker i dom, då blir dom rätt fort sega, tex att köra flera kameror mot en vanlig hubb brukar inte vara jättebra då hårdvaran är begränsad.

Jag kan sätta samman en lista åt dig om du vill, baserat på vad jag själv testat och använt under åren.
det jag vill veta i så fall är exakt vad du vill styra, samt hur stort område det är, ute/inne och hur många kameror och vad dom ska kunna göra samt vad det får kosta. det går ju bygga billiga system som fyller dom flesta funktioner eller så kan man bygga super komplext som gör allt. (bara en fråga om vad det får kosta) du kan dra ett pm om du inte vill posta informationen i forumet.

När det gäller kameror och vad dom ska kunna göra blir det en lite längre förklaring så du kan fundera på vad du vill kunna göra.
1: fundera på vad som ska bevakas, tex delar jag in mitt hus i 3 zoner, 1:översikt 30-50m från huset, här ser jag att det är en människa men kan ofta inte säga vem det är, (tomtgränsen) 2: 15-20m från huset, här ser jag färger på kläder och känner igen personer jag känner, 3:5-15m från huset, exakt identifiering, kameran kan avgöra vem som kommer, vad dom gör, osv.
kamerorna som täcker zon 3 är dock zoombara, dvs dom kan användas för att identifiera. vilken kamera man använder beror på vad du vill se i varje område, dvs man väljer lins för att se bredare eller längre samt megapixel baserat på hur viktig det är.
ska man ha flera kameror så bör man räkna på data överföring, tex köper man en nvr behöver man vara säker på att den klarar av inte bara mängden kameror utan även upplösningen man vill ha (mp) tex fick jag gå på 5 serien bara för jag har för många kameror med för många mp. smidigast är att helt enkelt mäta området, dvs hur långt bort från kameran vill jag kunna se/känna igen/identifiera. Sedan har vi nästa grej, AI

tex imou kameror, superbilliga för vad man får MEN dom saknar avancerade saker som ansiktsläsning och begränsningslinjer osv kör man en ai nvr mot mot dom funkar det dock då nvr sköter det. deras storebror dahua däremot har inbyggda funktioner för ai, dvs du kan dra linjer för vad kameran ska larma för, tex att den spelar in när någon är utanför, denna talar om att dom är bevakade när dom går in på trädgården, och dom larmar och blinkar när någon går vid fönsterna/dörrar om du inte är hemma osv (visar exempel nedan)
på samma sak, sedan kan man gå ytterligare steg där kamerorna läser av ansikte,bilens regnummer osv och skickar signal till HA för vad som ska hända, tex kommer jag eller frugan hem tänder det i hallen,köket, kommer ungarna hem så tänder hallen och deras rum upp, MEN den funktionen kan man lika väl lösa via gps i telefonerna, tex styr vi värmen i huset baserat på avstånd, dvs åker vi iväg och är mer än 30 minuter bort så sänker huset temperaturen, när vi kommer inom dessa 30 minuter igen ökar den värmen igen. (sänker inte mycket bara från 20 ner till 18) fördelen är dock att är det kallt ute har vi värma golv när vi kommer hem. det går komma undan billigt på detta med genom att använda gratis mjukvara och bygga en egen nvr det är bara att jag orkar inte strulet utan bara vill det ska fungera.(nu snurrade jag dock i väg lite)

Jag använder imou inne, och då modellen som heter ranger 2 4k, dessa körs mot min Ai nvr och har fördelen att dom går att ställa så dom stänger ner sig när jag kommer hem. (kör in linsen innanför skalet och stänger av) samt har dm ptz så det går snurra och vinkla dom via telefonen.

ute kör jag dahua nästan uteslutande, jag har två ptz hikevision kvar dock men dom är mest för översikt.
anledningen till att du vill ha ai (ivs/smd) ute är för att slippa falsklarm, det är otroligt lätt att få "cry wolf" syndromet dvs den larmar för allt tex när det regnar vilket gör att man slutar titta eller helt stänger av larmet, det slipper man till 99% med ai kameror/ai nvr, utan ai larmar det för allt, dvs sol,regn,snö, flugor osv
en annan fördel med lite dyrare kameror är att dom kan ger färg bild 24/7 dvs du slipper ir och med det slipper du problemet med spindelväv på linserna. OBS dock att det är lite pul att ställa in sakerna så dom larmar vid rätt tillfälle. det går även att köra en lättare version som heter SMD. Jag gillar dock att använda ivs för att kunna ställa olika nivåer på larm, nedan bild visar reglerna för kameran som täcker baksidan, du se dom 3 blå linjerna, när någon går förbi linjen från gatan eller den längs ner till vänster så säger kameran till att dom är bevakade, går dom till linjen till höger, där sitter min solcells inverter, då börjar kameran blinka och tjuta samtidigt larmar huset och ptz kamerorna riktar om sig för att täcka alla sidor. så det går göra det väldigt komplext.
det var det om kameror, hmm blev som vanlighet aningen lång text (ursäkta, för det,
jag har "liten" tendens att snö in lite mycket när jag skriver)

Av aragon
Skrivet av beachroadsix:

Hur fungerar det vid strömavbrott? Sånt händer ju, och diverse sensorer osv går ju på batteri, men själva hubben som skickar push till min mobil, går enbart på 220? Vilken lösning krävs för detta? UPS?

det gört det, nu finns det ju dock ups som ser ut som vanliga grendosor för kontroller och vanlig router.
ska du driva switchar för kameror osv så krävs vanligen lite större saker.
hubben drivs vanligen inte av 220v utan det sitter en trafo imellan, dvs har du en kontroller som drivs av 12v kan du köra den direkt mot batteriet och sedan bara driva själva batteriet. (tror det finns färdiga lösningar för tex fibaro som deras forum gjort)

sedan finns det kontrollers som är mer som larm hubbar typ vera secure som både har siren,3g och battery backup.
är en väldigt trevlig hub för z-wave men dock finns ju ingen support för dom längre och dom kör bara z-wave 5

Själv kör jag 2 lite större ups som driver kameror,nätverk,server
för min kontroller för rpi har jag ett batteripack direkt på den,
för fibaro har jag inte satt någon ny ups än då jag fortfarande kollar på en större lösning för hela huset.
dvs jag vill kunna automatiskt kunna skifta till ö drift och använda mitt solcells batteri + ev bilens batteri för drift av huset,
problemet är att jag vill ha automatisk skiftning till ö drift inte manuell samt vill jag inte ha att det ska brytas när det slår över, idag är dom lösningen inte lätta att hitta till vettiga priser.

kollar även på en lösning med nedgrävt dieselaggregat men det är väldigt dyrt jämfört med att slänga in ett batteri till,
fördelen är ju dock att man kan driva huset väldigt länge vid långa avbrott.

Av aragon
Skrivet av oRBIT2002:

Jag har sen några år ett par IKEA smarta lampor samt ett par Eve Energy kontakter för att styra andra saker (används mest som timers). Allt styrs under Homekit i min iPhone. Jag har lagt upp schemalagda händelser, typ 15.30 tänds vissa saker o.s.v.
Problemet är bara att allt fungerar långt ifrån smärtfritt. Ibland tänds inte allt som ska tändas och ibland släcks inte allt som ska släckas. Det här enormt irriterande. Vad har jag gjort för fel?
Ibland fungerar det i längre perioder och sen i vissa perioder är det mer problem.

kräver du att "smarta hus" ska fungera 100% då är inte ikea eller för den delen protokoll på 2.4ghz awsome,
vill du fortsätta med nuvarande system är det kanalplanering du kan göra samt se till att du har tillräckligt med enheter med fast matning för att få ett stabilt meash samt kolla på en stabilare kontroller. (starkare antenner)