Inlägg

Inlägg som aragon har skrivit i forumet
Av aragon
Skrivet av j0mppie:

Vad är det för märke på dammsugaren?😄

Xiaomi Vacuum Cleaner G10 Plus

Av aragon
Skrivet av Starbud14:

Häftigt med chip i handen, hur gör man? Haha.
Hur låses dörren upp när de kommer nära? Har själv Idlock 202 multi med z-wave modul till futurehome gateway. Är även sugen på att se om de går att lägga till mitt ID06..

Jag köpte ett kitt på https://dangerousthings.com/products/?gad_source=1&gclid=Cj0K...
Och stack in chipet.

Skulle väll inte rekommendera att göra det själv igentligen, jag råkade sätta mitt chipp i musklen för jag inte ville riskera att sticka dottern som lyfte skinnet men du kan ta med kittet till tatuerare som kan sätta in det åt dig. För att ställa in det gör du som med dom andra chipen, för att låsa upp lägger du handen mot låset. Obs att första veckan kan det vara lite dålig respons då det ofta blir lite svullet efter att man satt in det.

Av aragon
Skrivet av vinylens:

Väldigt bra mejsel använder den varje dag när jag jobbar.

den skulle varit riktigt trevlig om den hade haft spärrfunktion, sedan tycker jag den är lite stor och plastig men jag gillar definitivt dom smala "bitsen" det har tidigare alltid varit svårt med isolerade mejslar och tighta skruvhål, så det är ett stort + samt biter dessa väldigt bra i skruven med, man glider inte alls som med andra mejslar.

Av aragon

Låg ett paket med spänningsmätare utanför dörren när jag kom hem. Tyckte det var dags att uppgradera då mina trotjänare nu både är böjda och har sliten kabel. Desutom var jag lite trött på att blåsa jordfelbrytaren var gång jag mäte mellan fas och jord. (funktionen gick ej att stänga av)

Av aragon
Skrivet av Seimawn:

Tjena!
Jag har ingen erfarenhet av Robotdammsugare, men tänkte att jag skulle köra in den första till vårt nya kontor. Kontoret är på 110kvm som inkluderar en öppen yta samt 3st mindre konferensrum. Det är ett nybyggt kontor där samtliga golv har en matta som är heltäckande. Det ligger på 4:e våningen, så tänker att det är mest grus och allmän smuts som kommer vara i behov av att samlas upp. Så min tanke är att införskaffa en liten robot som gör jobbet på nätterna när vi inte är här
Vilken ska man välja?

vad får det kosta och hur lite ska du behöva underhålla den?
dvs i med det är rätt simpel städning där framförallt sugeffekt kommer vara av vikt (ingen våtmopp)
då är det framför allt underhåll som är intressant samt ai dvs hur lite ska den äta kabel?
har ni funderat på andra funktioner som vakt funktion som tex ecovacs har? (den bevakar samtidigt som den städar)

spelar kostnaden mindre roll, köp en dreame L30ultra, ni kommer inte använda moppning men den gör att underhållet blir mycket mindre då den både rengör stationen själv och kapar håret på borsten själv. (lite surt dock att betala för mopp funktionen och inte kunna använda den) dreame har en ai som är väldigt bra jämfört med dom andra samt har den väldigt bra sug och hanterar kabel och skit på golvet väldigt bra.

ecovacs x1 turbo är ett annat alternativ, vi kör våra x1 ultra i stora tomma utrymmen (samma dammsugare, annan station), dom har inte lika bra ai som dreame men dom städar väldigt bra. dock bör man tänka på att att köpa till garanti på dom då, hjulmoterna dör om man kör lika ofta som vi göra i stora utrymmen på mjuk matta (strax över 1 år innan vi fick byta 1 motor på båda våra dammsugare ) vi kör dock 180m2 varje natt på mycket mjuk matta samt att vi moppar varje körning så det blir tungt för motorerna. ecovacs har riktigt bra laser om utrymmena är stora och tomma, dom flesta andra dammsugare ballar ur när dom inte har möjlighet att använda möbler som referens för att hitta och kartlägga med. här kommer du dock får rensa borstar oftare.

Av aragon
Av aragon

ramlat in en del paket denna veckan, elmejsel av märke wiha då jag råkade knäcka min favorit mejsel för z-wave puckar.
lite mer server prylar, hylla,kabelhantering,skruv och fästen, en ny dammsugare då den gamla släp dammsugaren gett upp efter sådär 15år (förvånansvärt bra sug i den nya), hämtade ett gäng furu/gran skivor som ska bli "garderober" för mina bosch väskor + två metall bockar att såga på. samt kom 2st 6A 12v batteri till bosch 12v series.

Av aragon
Skrivet av faber:

Är det någon som har sett en liknande produkt, fast som mäter förbrukningen och man ser det direkt i mobilen?
Gärna med en app som man kan sätta olika larm så man vet när elprylen använder el och inte.

Shelly.
https://papmau.se/sortiment/shelly-plug-s/

Av aragon

Jag hittade lösningen för mitt problem, i wingftp kan man ställa vilka rättigheter filer/folder som laddas upp/ner via länk ska ha, efter modifierat detta fungerar det nu som tänkt, det lustiga är ju dock varför det fungerade innan när servrarna var på olika maskiner?

Av aragon
Skrivet av evirob:

På rak arm så låter det som att wftp skapar upp en ny användare och denna blir ägare till filerna? Lägg till denna användare i samma grupp som emby så bör de ha samma rättigheter till filerna.

vet inte riktig, kollar jag ägare står det root på dom nya filer som skapas, jag har testat att kör sudo chmod -R a+rwx på mappen vilket då gör filerna tillgängliga men det funkar inte på nya filer. dvs när dom skapas är dom låsta.
det finns inget sätt att tvinga nya filer att använda samma rättigheter som mappen har?

Av aragon

ubuntu server låser nya filer i mappen

Hej

Jag har ett litet problem jag hoppas någon kan hjälpa till med,
Jag byggde en ny server som kör ubutnu server med desktop, på denna körs Emby media server samt Wingftp server
Denna används bland annat för att ladda upp filmer från tävlingar, problemet är att nu när jag kör båda mjukvarorna på samma server blir det problem med ägandet av filerna.

man laddar upp via en länk som jag skapat i wingftp, denna hamnar då i en mapp som Emby server har i sitt biblotek
men var gång en ny fil laddas upp får jag gå in med sudo och ändra så alla har tillgång till den nya filen för annars kan inte emby spela filmen.
(se bild från test mappen)

hur sjutton gör jag så även nya filer förblir tillgängliga för emby servern? det tycks bara bli detta problemet när man laddar upp via wingftp, laddar jag upp via tex samba så blir det inte detta problemet. (tyvärr måste jag använda winftp länken) jag har ändrat mappen och undermappar/filer så alla ska kunna nå dom men det funkar bara på befintliga filer, inte nya.

Av aragon
Skrivet av hanjou:

själv funderar jag på denna lösning, kanske något för dig också ?
https://www.aliexpress.com/item/1005005192525444.html?pdp_npi...

nu är iofs aragon en expert när det gäller led, så han får gärna säga ifrån,
kan också säga att det är med hans råd jag började bygga mitt smarthem.

Jag är långt ifrån expert, jag förlitar mig på quinled.info.

Personligen skulle jag inte gå på det kittet av ett par anledningar,
sensorerna kräver kabel vilket blir bökigt vid installation samt blir det nog svårt att få en snygg montering av själva sensorerna då det inte blir lätt att hitta snygga monterings ramar till dom. går man på mer kända sensorer finns det oftast ramar så man kan fälla in dom.

jag vet inte vad controllern har för säkerhetsfunktioner. (dvs kommer den bryta när det börjar glappa eller riskerar man ljusbågar och i värsta fall brand?)
hur integreras det med HA? går den köra off-line eller är det risk med bakdörrar?

kittet använder klipps, det går ju naturligtvis löda i stället men då har man betalat för 50 klipps i onödan.
anledningen till att man inte vill använda klipps är glapp, särskilt på trappsteg (rör sig mer än man tror)
be någon vuxen i familjen gå i trappan samtidigt som du ställer dig under trappan och håller handen på ett av stegen, fjädrar steget när personen går på det? Om det fjädrar vill du löda + lägga smält lim över. som exempel, jag testade att använda dom fasta 90graders vinklarna som går att köpa till klipps, men även att dom var lödda gick dom av efter ett par månader dvs kopparn bröts rakt av för steget fjädrar. där jag kört mjuk kabel som är lödd och har smällglim på fästpunkten har det varit 0 problem.

kommer leden räcka för dina steg? dvs många kitt är utformade för ett visst antal steg med en viss bredd, i sverige har vi ofta både bredare och fler steg än vad kitten har led till. dvs mät varje steg och kolla så du får med led så det räcker. du får även tänka på att räkna med spill, dvs ofta får man det i 5m rullar, det gör att du kanske bara får ut 4 steg i stället för 5 eller i värsta fall bara 3steg per rulle. vanligen får man med 3 rullar. (min trappa krävde 3,5 rullar då den inte är rak)
kolla även så den medföljande psu och kontroller hanterar en högre last om du behöver köpa till led.

fördelen med kittet, det använder cob led vilket ger jämnt ljus
har man möjlighet att sätta dessa sensorer snyggt och gömma kablarna är det klart bättre med kabel då det kommer fortsätta att fungera även om ha eller din kontroller för protokoll strular.

en annan sak att tänka på när man kör digitala led, dom är känsliga för störning av andra led och av ström matning (både psu och kablar)
så tänk på hur du drar signal kabel samt får man ofta klämma på ferrit block för att inte får skumma effekter.
och igen använd tjocka alulister, det är så surt när leden går sönder efter ett par år och man får göra om jobbet.

Av aragon

Ett stort gäng cat6a patchkablar till nya serverskåpet, fiber patch + 10gig moduler samt ett par skarvdon till.
Valde grön färg till saker som jag inte får råka plugga ur, blå till allt annat.

Av aragon
Skrivet av speedbrake88:

Håller på att installera kameraövervakning vid huset, har Unifi Protect och är nöjd med detta.

Har dock ett litet problem på baksidan av huset. Det är ju enbart tillåtet att filma sin egen tomt, detta gör att jag tvingas rikta kameran så att halva bilden är en tegelvägg. Detta medför att IR lampan lyser upp väggen på natten, och den del av gården som jag faktiskt är intresserad av blir väldigt mörk.

Om jag vrider kameran så IR lampan faktiskt lyser upp gården och inte väggen så riskerar jag att filma in i ett skogsområde som inte är min tomt och "dit allmänheten har tillträde". Detta är olagligt har jag förstått. Kamerorna har en funktion för att lägga ut en integritetsmask, dvs svart mask. Om jag lägger en svart mask över skogen, uppfyller jag lagstiftningen då? Eller räcker det med att kameran är riktad åt det hållet för att jag skall bryta mot lagen? Någon som haft liknande funderingar eller vet hur lagen ser på detta?

nja det beror lite på hur bra kameror du har, man får filma utanför tomten om man inte kan identifiera personer. dvs har du en kamera med låg upplösningen eller det är långt till tomtgränsen är det vanligen inget problem, sedan lär det väll bli en diskussion huruvida man kan känna igen någon den dagen det anmäls. ( detta ändrades när drönare började användas)
annars kan du göra som du skriver använda maskerings funktionen i kameran.

Av aragon

tack för all input, det blev att skrota raid och köra zfs1 istället.

Av aragon

Vilket filsystem för ubuntu server?

Hej

Jag har äntligen fått ihop servern och har börjat skapa en raid5 av 4x8tb diskar.
men då kom nästa sak, vad bör man använda för filsystem på denna raid?
den kommer användas för att streama video men även att ladda upp och ner textfiler osv

just nu står jag mellan ext4-xfs-zfs

jag vill ha data säkerhet då jag är dålig på att ta backupper men samtidigt inte tappa för mycket hastighet (ja jag vet raid är inte backupp)

Av aragon
Skrivet av Various Gaming:

Är i renoveringsfarten och funderar på att sätta LED belysning under alla trappnosar totalt 16st a 81 cm st
Jag skulle vilja ha möjlighet att styra dessa med Aqaras rörelsesensor men blir inte riktigt klok på hur man får det att gå ihop till ett vettigt pris. Säkerligen har någon här redan gjort det, kan ni peka mig i rätt riktning till ett rimligt pris ?

japp, gjorde min trappa för ett par år sedan.
jag använder quindig uno/quad för alla styrning, sedan aktiveras dessa av z-wave sensorer.

1: gå till quinled.info han listar dom led som är bäst just nu (jag gillar sk6212agbnw som man köper från btf lightning på aliexpress, dom säljer även bra psu) sk6212rgbnw ger en ren vit kanal) tänk på att välja en list som inte har Silicon på sig)
om du inte bryr dig om att kunna styra enskilda led, kan du gå på 12v versionen, då styr man 3 led i taget och du kan använda lite tunnare kabel. (detta är då digitala led, dvs endast 3 ledare +/- samt signal. endast signal kabel behöver följa med i "pärlbandet"

2: köp antingen en färdigmonterad quindig uno eller quad eller bygg en själv (instruktioner finns på sidan)
du vill använda dessa då dom är sjukt bra både för all vad som rör säkerhet men även funktion, ledstrip är fan inte säkra så du vill ha säkring , överslag skydd ,skydd mot kortslutning, över volt osv osv som dessa har inbyggt + att dom ger dig väldigt bra stöd för styrning, både via telefon, via direktanslutna rörelsesensorer eller knappar eller som du vill göra aktivera dom via tex homeassistant och sensorer från annat protokoll. dessa kör wled och du kan uppdatera dom direkt i ha.
dom kan anslutas lokalt via både wifi eller kabel beronde på version man väljer

3: aluminium skenor att fästa dom i, kolla så du tar rätt modell och bredd, tänk på diffuser (plasten som gömmer lamporna)
alu skenor vill man använda för att ledstripen inte ska bli för värma (värme dödar led snabbt)

En lite avstickare: en tanke är att kolla vad det finns för stöd för cob stip i stället så slipper du ser dom enskilda leden, tex använder jag 30L/M då syns enskilda led vilket inte är jättesnyggt. (länk nedan så du ser vad jag menar)

4: kabeln, jag löste detta genom att köra tjock kabel som som anslut varje steg för sig, (jag använde Biltemas kabel med lite tjockare isolering)

6: smältlim, smidigare än krympslang, och behövs då stegen rör sig en hel del, dvs du riskerar att få problem efter att tag om du inte täcker lödningarna med smällglim så löd blecken avlastas

har du inte redan homeassistant, köp en https://www.m.nu/styrenheter-z-wave/home-assistant-green
och låt den vara hjärnan i ditt smarthus, det kommer göra allt mycket smidigare.

så här blir det för mig med 30L/m i trappa (du får scrolla ner så kommer du till trappan)
https://www.sweclockers.com/galleri/15309-smart-hus-med-allt-...

Av aragon
Skrivet av Neon:

Kan du styrka att de flesta inbrottstjuvar inte bär mask? Har man rimligt inbrottsskydd, d.v.s lås o.s.v och tjuven lyckas ta sig in ska man nog inte anta att denna är korkad. Så om man väljer att inte maskera sig så beror det troligen mer på att anmälan även med bevisning sällan leder någon vart.

När jag säger rejäl syren så syftar inte till att någon ska ingripa utan snarare uppmärksamhet, kanske fångar någon en iakttagelse av vikt. Inte för att jag tror att det egentligen leder någonstans med dagens rättsväsende men det kan upplevas obehagligt.

Där jag bor vilket ändå inte är vidare utsatt område ska det mycket till för att polisen ens ska komma ut, de har klart viktigare grejer för sig än inbrott. Tyvärr är tilliten till polisen mycket låg numera, iallafall här i krokarna.

Så nej, jag ser ingen anledning till att ha kameror inne i huset. Däremot som jag skrivit tidigare så är kameror och\eller rörelsedetektorer intressant runt huset för att ge möjlighet att kunna fly eller iallafall förbereda sig. Dock är jag övertygad om att del allra flest inbrott sker när folk inte är hemma.

det finns en hel del undersökningar rörande detta, men på rak arm jag vet att Färgelanda gjorde en studie där det framgick att målet var att smälta in eller att klä sig i arbetskläder, dvs maskerar du dig smälte man inte in (sök typ på Färgelanda studie inbrott så bör den dyka upp) man får ju tänka på att väldigt många inbrott sker dagtid då är det lite för iögonfallande att gå in maskerad.

det funkar inte så, antingen bryter dom ett fönster/altan eller slår en ruta, ytterdörren på villa är inte vanligt om man inte fått tag i en nyckel eller att man glömt låsa. baksida och fönster var det på 99.9% av alla villa inbrott vi var på där man brutit sig in
dvs det spelar inte så stor roll vad du har för lås på din dörr, det är ju också anledningen till varför många försäkringsbolag inte bryr sig om vilken typ av lås du har i dörren så länge som det är låst.

vill man vara säker i dag är säkerhetsglas + kameror absolut det bästa, larm ger en falsk säkerhet, nu säger jag inte att det är helt värdelöst då många känner sig lugnare av att ha ett larm, vilket är bra för hälsan samt att det är bra för att se om man stängt dörrar och fönster. det betyder inte att det varken avskräcker eller hindrar inbrott (om vi talar villa)

när det gäller kameror inne, det finns idag kameror som stänger ner och kör in linsen innanför skalet, dvs du behöver inte se linsen och noja över att någon tittar på dig när du är hemma, när du sedan åker hemifrån aktiverar dom och kör ut kameran.
sedan kan jag hålla med dig att rent skydds mässigt kan det vara onödigt med kameror inne, fördelen med kameror inne är att man ser vad som hänt vid inbrottet, vad dom varit/tagit dvs det hjälper till att komma ihåg systemkameran som man inte använt på 1år eller smycket som legat i byrålådan osv samt ger det en större chans att identifiera om man man har mer bilder/filmer på förövarna.

Av aragon
Skrivet av Neon:

Till vilken nytta menar du?

Tar de sig väl in i bostaden så lär de i 99% av fallen vara maskerade så man ändå inte kan identifiera dem. Även om man skulle kunna identifiera dem så är det hög risk att ärendet läggs ner samma dag.

Personligen tror jag klart mer på ett larm som notifierar mig tidigt om att något är på gång så man kan fly samt ett larm som tjuter rejält i hela området.

Sen är också en fråga om hur ofta man har inbrott? Är man redo att lägga ut hela sitt privata liv i händerna på företag med tvivelaktig hantering för att fånga upp de få gångerna man har inbrott i livet? Har man inbrott ofta så har man troligen andra större problem i sitt liv.

jag har inte läst tråden så jag kan missförstått ditt inlägg.

nej det är dom inte, vid dom flesta inbrott vi fick in bilder från var dom omaskerade, sedan har man fördelen att även om dom är maskerade ser man rörelsemönster, kläder, smycken, är dom flera fånga man röster mm. larm skiter dom flesta helt i idag, dom vet hur rädda alla är ingen vill bli inblandad, och skulle någon få för sig att leka hjälte om ett larm går är risken större att han får en slipad mejsel i sig av den neddrogade knarkaren som brutit sig in än an att han skulle lyckas gripa någon.
Har man kameror runt fastigheten som larmar kommer dom i 99% inte ens fundera på att bryta sig in, (om dom inte är totalt neddrogade) samt har du fördelen att du vet något är på gång långt innan dom börjat inbrottet. i dagens kameror har man möjlighet att spela in meddelande som spelas upp i kameran, dom har sirener och blixtljus om man vill använda det dvs även om du sover djupt och inte vaknar kan du få det att låta i kameran som du är vaken, (använder detta själv vid tomtgränserna varenda en som går in stannar och försöker tala med kameran

sedan är jag lite nyfiken på hur ditt larm ska notifiera dig tidigare än kameror? dom flesta inbrott är över på enstaka minuter dvs dom slår en ruta, och klättrar in, det tar några sekunder. (har du möjligen mark sensorer kalibrerade för människa?)

sedan håller jag med om att jag vill inte att 3part ska sköta mina bilder/filmer dom vill jag ha lagrade lokalt på två ställen, dvs minneskort i kamera samt en inlåst nvr i annan byggnad. (helst på en helt annan plats, typ stugan eller polare)
men även om man bara lagrar det i kameran så är dom bättre kamerorna inte lätta att varken ta sönder eller få ur minneskort ur utan att man fångas på bilderna och ägaren ser vem som gör det.

Av aragon

4 stp cat6a skarvdon då jag är för lat för att dra om kablarna när det bara saknas typ 90cm för att dom ska nå patchpanelen i nya rackskåpet.