Inlägg

Inlägg som aragon har skrivit i forumet
Av aragon

ytterligare ett par kameror som ska ersätta mina imou kameror ute.
jag är väldigt imponerad av hur bra ai och funktioner för olika zoner dessa har, kör man dom mot HA så kan man
göra väldigt funktionella saker.

Av aragon
Skrivet av SirMacke:

abs
Som titeln, har en luft/luft som ej är smart idag, vanlig fjärrkontroll i en stuga.
Vad kan jag skaffa för att styra den på distans?
Och gärna se lufttemperatur.

beror lite på om den använder ir eller trådlös kommunikation.
Har du wifi/uppkoppling i stugan när du inte är där?

har du wifi och vill hålla det simpelt, köp tex en broadlink och köp en sensor kabel till den

https://www.prylstaden.se/broadlink-hts2-fjarrsensor-tillbeho...

https://www.styrahem.se/p/566?gad_source=1

eller pro + samma kabel.
https://www.styrahem.se/p/643/universalfjarrkontroll-ir-rf-wi...

ska du göra fler saker smarta tex sätta upp larm,styra uttag, lampor mm gå på z-wave
dock är det dyrare och kräver en egen hubb.

Av aragon

Tack för svaren, Jag gick på det som lät simplast dvs skriva under och skicka in, min syster skrev på den lappen som var till mig.
Kommer jag ihåg det så ska jag lägga till en notis här hur det gick.

Av aragon

ägarbyte på fordon från dödsbo

Hej

Vi har tre fordon ska nu ska skifta ägare efter att arvskiftet är gjort.
jag har fått hem registreringsbevisen men blir lite osäker på själva genomförandet.

Ska jag skriva under registreringsbeviset och skicka in det som vanligt eller ska man bifoga arvskiftshandling osv?
Läser om det på olika sidor står det på vissa att jag bara ska skriva under medans andra säger att bouppteckningen från skatteverket, släktutredning och arvskifte ska vara med. (det är jag som sköter dödsboet)

1 av fordon ska gå till mig, det känns lite lustigt om jag själv kan skriva under fordonet som jag ska få.
syskonen har ju dock gjort en avsägelse av avet på det fordonet så jag förmodar inte dom heller kan skriva under?

så vad är det som gäller egentligen?

Av aragon
Skrivet av belee:

Någon som vet om man kan använda Bluetooth Low Energy för att avgöra om en specifik smartphone i hushållet är nära vår centrala smarta hem hub/skärm (en platta monterad på en vägg) (kanske via MAC adress?)? Tänker precision på kanske max en halvmeter från plattan. Läste något om att det eventuellt kan gå genom bedömning av signalstyrka på BLE.

Tanken är att om t.ex. användare 1 är nära plattan har man viss behörighet medan om användare 2 är nära plattan när man interagerar med plattan är det annan behörighet som gäller.

Vill ha funktionen så inte alla kan tända och släcka allt möjligt i andras sovrum eller kontor när någon befinner sig i rummet, utan endast förbestämda personer har full access till ett rum från plattan (vill slippa använda lösenord/PIN. Because I can...I hope)

det är nog svårt att få till med Blåtand, skulle nog föreslå rfid i stället eller att använda kameran i plattan och ansiktsskanning.
eller att helt enkelt sätta en pinkod på dom saker som ska vara begränsade.

Av aragon
Skrivet av hybris6:

Hej,
jag har ett hus, 2 attefallshus samt ett garage som jag tänkte göra lite smartare.

Idag använder jag Homey Pro plus Philips hue (bridge) i huset och som wifi kör jag ubiquiti APs. Jag har var sin AP i attefallshusen där jag även har wifi tempsensorer så jag kan hålla lite koll.

Nu eftersom folk inte fattar att de skall använda Hue strömbrytarna tänkte jag ta nästa steg och smarta till de inbyggda strömbrytarna men jag kan inte riktigt bestämma mig för ska du välja mellan dessa tvåvilken väg jag skall gå.

Både Plejd och Shelly verkar fungera med Homey pro.
Plejd verkar stabilt men är dyrt. Använder bluetooth vilket har begränsad räckvidd vilket gör att jag förmodligen inte kan styra attefallshusen från huset om jag inte installerar en plejd hub / attefallshus.

Shelly är billigare och kör över wifi (vilket gör att jag borde kunna kontrollera det från huset då jag har bra wifi täckning i attefallshusen).

Samtidigt hör jag att plejd är väldigt enkelt medan shelly verkar vara mer komplicerat..

Någon som har erfarenhet av bägge systemen som kan ge lite råd som för o nackdelar?

Tack.

ska du välja mellan dessa två säger jag utan tvekan Shelly, enda "fördelen" plejd har är att nästan alla elektriker använder dessa, dock har shelly blivit vanligare där med. shelly har ett par nackdelar särskilt deras nya version där man får varningar om överslag titt som tätt om man använder saker som kräver mycket energi tex vattenkokare, det räcker dock att starta om enheten på distans för att komma runt det. jag har inte sett det beteendet när man använt dom för att styra lampor. annan nackdel är att dom inte fixar motorlast tex dammsugare samt att dom använder 2.4ghz på sina vanliga versioner men det sistnämnda gör även plejd dock i svagare version. ska du inte göra allt smart dvs 100+ enheter är shelly riktigt trevliga, är man nojig för säkerheten kan du köra dom off-line. Jag sätter alltid shelly på ställen där man ska ha enstaka enheter tex styra lampor,element osv ska man ha mycket enheter eller styra uttag där man pluggar i saker med motor typ dammsugare kör jag z-wave.

Av aragon

installerade en av dom nya Dahua kamerorna, (IPC-HFW3849T1-AS-PV S4 8MP). den har 2.8mm lins och är 8mp, inbyggda strålkastare + strobe ljus samt siren,mic och högtalare. den kör 24/7 färg men kan köra ir om man vill, jag kör i smartläge dvs den skiftar själv till det optimala beroende på situation, samt har den ordentlig ai, du kan spara både på minneskort och på nvr,nas,annan dator osv. förutom att bevaka kommer den agera nattbelysning då den lyser upp bra och tänder endast när en människa beträder området. kameran är helt i metall och ca 3 gånger så stor som den förra imou kameran.
Att jag valde 2.8mm är att området är kort fram men brett vid sidorna. då den har 8mp kan jag nu precis få en ren bild vid tomtgräns. (tydligt se detaljer) kameran kör 25 eller 30fps så även vid rörelse i mörker syns det tydligt vem/vad det är.

installationen gick fort, trodde jag..... jösses vad det strulade, det började med att jag ångrade en ai regel och skulle ta bort den vilket inte gick. jag kunde skapa 1 till men sedan startade kameran om sig, gjorde en återställning, nu startade den om sig var gång jag gjorde en funktion tex körde ett röstmeddelande genom den eller skulle lägga till regler.
efter 4 reset så började jag misstänka att det var problem med poe driften, byte kabel, bytte switch, kontaktade om kabel i patch och kabel huvud men fortfarande samma fel. till sist började jag fundera på om den var doa, men, jag hade i bakhuvudet att om man har en dahua nvr så fixar den kameran själv, dvs man ska ge fan i att peta tills den är klar. så jag gjorde en återställning igen, kopplade den direkt till en poe port på nvr och väntade, efter 20sec meddelande nvr att det var ett problem, jag trycker då på manuell initiera på nvr, efter 30 sec är kameran i drift och funkar kanon, kopplar ur den och monterar den igen och nu har den fungerat felfritt. att sätta upp regler i ai var väldigt lätt och gick fort. Jag skapade 3 regler, 2 som meddelar att man är bevakad och blinkar till med strobe lamporna snabbt, går man däremot fram till väggen med solcells inverter så går larmet och telefonen börjar låta.

nästa sak blir att använda databsen för medlemmar av familjen så den endast varnar och larmar om icke behöriga beträder området, samt ska den användas så det låser upp och tänder när ungarna kommer hem, tidigare har jag främst använt 360 för detta men det är inte exakt eller snabbt nog, sedan körde jag med wifi dvs när telefonerna anslöt till wifi, men det är inte alltid telefonerna är med dom, på detta sätt kommer jag runt dessa problem.

Av aragon

två kameror, en med standard 3.6mm lins och en med 2.8mm, tanken är att börja byta ut alla befintliga kameror till denna modellen då den helt enkelt är väldigt flexible och håller väldigt hög kvalité.

Av aragon

gjorde en väldigt simpel automation till i natt, när inverter/batteri börjar skicka ut energi på nätet så ställer sig pannan i off läge för att minimera förbrukningen i huset. det sker endast under 1.45 timmar dvs tills batteriet når 10%, när sedan inverter ställer sig i vanligt läge igen eller laddar batteriet så aktiverar pannan, när pannan sedan går igång igen ställer den sig i kompressor läge för att inte riskera att använda tillsatser. Jag testade först att endast sänka temperaturen men då var problemet att den gärna gjorde varmvatten i stället. detta är mer en kul sak att testa, dvs vinsten är väldigt liten. (enstak kronor per dag då priserna på el är högt)

När jag sedan vaknade idag så ser jag att det inte fungerat alls som det var tänkt och batteriet visar 0%, det visade sig att kabel mellan batteri och inverter glappar och har gjort det under lång tid enligt loggen så nu blir det på med tjocka kläder och försöka fixa detta inför eftermiddagens test.

Av aragon
Skrivet av Smeen89:

Här är en video som förklarar principen.
Jag håller fortfarande på att finjustera själva automationen.

Logiken är i princip:

Pausa Apple TV
Om någon av 4 platser går från "detekterad" till "ledig" och Apple TVn "spelar" = Pausa Apple TVn. Den delen är enkel.

Starta uppspelning på Apple TV
Om plats 1 av 4 går från ledig till detekterad och plats 2/4 är detekterad eller har varit ledig i längre än 3 minuter och om plats 3/4 är detekterad eller har varit ledig i längre än 3 minuter och om plats 4/4 är detekterad eller har varit ledig i längre än 3 minuter och Apple TVn är pausad = Starta uppspelning på Apple TVn.

Samma logik gäller sedan för plats 2,3 och 4 när de triggas från "ledig" till "detekterad"

Problem uppstår när plats 1 är ledig, jag sitter lugnt och stilla på plats 2 min sambo lyfter på rumpan från sin plats 3 för att klappa katten som ligger i andra änden av soffan och av misstag lägger tyngden så plats 4 blir detekterad. Ja då har vi en cooldown på 3 minuter innan uppspelningen startar när hon sätter sig och hennes plats blir detekterad igen. 3 minutersregeln kom till för att det kan hända att vi båda reser oss för att hämta något i köket (en uppgift som tar mindre än 3 minuter) men jag inte vill att tvn startar när första person kommer tillbaka och sätter sig. Utan när sista person sätter sig.

bör inte vara så svårt att ta sig runt, lägg till villkoret på antal personer som satt när tv var påslagen, dvs byter du plats så fortsätter uppspelningen då det fortfarande stämmer med antalet, sedan kan man ju lägga till telefonerna, dvs frugan kommer hem när hon sätter sig ökar antalet dvs nu pausar det även när 1 sitter kvar. vill man göra det med säkert att det bara ska pausa när man önskar kan man ju antingen lösa det med en kamera med ai eller lägga till mer sensorer på andra möbler dvs frugan tröttnar och går och lägger sig i sängen eller sätter sig på annan stol, då fortsätter uppspelningen

Av aragon
Skrivet av Stevengerrard08:

Listen sitter idag i en vanlig Ikea trådfri plug, och via den kan jag endast välja av eller på.

Jag vill på något sätt kunna dimra ledlisten. Smidigast att koppla något mellan transformator och list tänker jag? Typ en sån här https://www.kjell.com/se/produkter/smarta-hem/smart-belysning....

Kör idag home assistant med möjlighet till zigbee, z-wave och wifi. Men föredrar något som går på zigbee.

Vill gärna göra det själv utan elektriker 😄

listen du har behöver den rl eller rc eller dc dimmer eller är den digital?

är det digital behöver du veta vilket chip den använder men bästa controllern jag vet är utan tvekan quin dig uno eller quad
dessa kör wled och integreras totalt i ha även mjukvaruuppdateringar, till dessa kan du även köra fysiska knappar, rörelsesensorer och synka mellan olika tillverkare osv osv (älskar dessa). tex kan man i en vanliga brytare ställa in att två tryck byter färg,3 tryck aktivera olika effekter långt tryck dimmar osv. ytterligare en stor fördel är att du får mycket inbyggda skydd, dvs överslag,kortslutning,värme osv (skulle själv aldrig använda led stripp utan dessa)

analog stipp funkar vanligen med qubino/fibaros analoga puckar för ledstripp. har du en dimmbar trafo kan du ju till och med välja en vanlig dimmer modul.
eller så köper du en 12v trafo med inbyggd zigbee/zwave tex https://www.m.nu/dimmer-zigbee/drivdon-zigbee-1-kanal-12-vdc-... vill du styra färger med så gå du på en med det antal kanaler du behöver.
tex denna med 4 kanaler: https://www.m.nu/dimmer/drivdon-z-wave-4-kanaler-12v-100w-8a-...

Av aragon

som jag ser utvecklingen nu oavsett teknik eller samhälle blir jag bara deprimerad.

Av aragon
Skrivet av LinusTrulsson:

Tack för många bra inspel och tips! Uppskattas enormt.

Det låter som "rätt" väg att gå för att samla allt jag har i dag utan att stänga dörrar för framtida ändringar.
Gällande Raspberry Pi så läser jag på HAs hemsida att de rekommenderar model 4 men att både model 4 och 5 "kräver" aktiv kylning. Tanken är att den ska få ligga gömd under soffan, så vill gärna undvika fläktar och värmeutveckling.

Kan man nöja sig med en Raspberry Pi 3B (eller 3B+?) för ändamålet tända, släcka och dimma? Blir några kronor billigare och om jag förstår saken rätt kan arbeta utan aktiv kylning.

ja, absolut 3b eller 3b+ det var ju rekommendationen tidigare.
det går ju passivt kyla 4 om du hellre kör på den, vi gör det, köpte ett block från kina som fungerat kanon.
annars finns färdiga lösningar som ha släppt själva tex https://www.m.nu/styrenheter-z-wave/home-assistant-green

Av aragon
Skrivet av atego:

Jag har väll ca 100 enheter. Scener som inte fungerar7/scener som aktiveras och sedan håller sig aktiverade och går inte stänga av.
Behöver lägga till och ta bort ett antal enheter ibland, när de börjar bete sig fel osv.

När de fungerar bra funkar det bra, men det är långt ifrån underhållsfritt.
Jobbar med Control 4 och Crestron på jobbet, men HC2an den håller inte måttet. Har desutom itne städ för 433 Mhz så alla mina tempgivare sitter imot en trött Telldus, för att se lite temp grafer.
En Homey hade kunnat köra både bel-styrning och fått in mina temps i samma!

Homey och HC3 ligger på typ samma pris. Så lutar mot att testa en Homey, lite trött på Fibaro!

hundra z-wave enheter på 300 chip är ju lite imponerade, måste ha sjukt mycket trafik
på 500 kan man ju stänga av pulling men ändå är det sjukt mycket trafik när man har 100+ enheter om man inte minskar ner på rapporterna.
jo jag vet man tröttnar på märken fort när man haft en enhet från något företag som inte varit stabilt.
lycka till med bytet.

Av aragon
Skrivet av atego:

HA, är rätt pillig, mycket jobb, du måste kunna viss programering! Inte värt som insteg..Rekomenderar istället en Homey, kan styra allt och alla enheter:

https://www.kjell.com/se/produkter/smarta-hem/controllers/ath...

Har själv en dyr Home Center 2 och fibaro styrning på ett 30 tal enheter i huset. så trött på Fibaros controller, så blir en Homey så fort ekonomin tillåter!!

nä du behöver inte kunna programmera för ha om du inte ska göra något väldigt special, det mesta är ju bara klicka och lägga till.
om du inte köra ha på din fibaro hc2 som tydligen vissa gör.
Homey var inte kul när man sätter många ström matade enheter mot den, (Körde tester med homey pro under ett par veckor, den blev otroligt seg när man kom upp i ett gäng enheter) testa att styra din hc2 med ha, det gör väldigt stor skillnad på respons. vad är det som strular för dig idag? du har inte funderat på hc3 i stället om du har flest z-wave 500 enheter, det är väldigt stor skillnad mot 300. å andra sidan kom ju 800 förra året så förhoppningsvis kommer det snart en ny kontroller med 800chip eller ännu hellre z-wave LR

Av aragon

hittade en lösning som ser vettig ut, ska bara se om man kan hitta en till nya firetablet
https://www.amazon.co.uk/AIZYR-Rotating-Adjustable-Magnetic-W...

lite billigare
https://www.aliexpress.us/item/2255800486677470.html?gatewayA...

Denna ser med trevlig ut men hittar inte för firetablet
https://www.aliexpress.us/item/3256805695827189.html?spm=a2g0...

med POE skulle vara lite tufft
https://www.aliexpress.us/item/3256805936438569.html?spm=a2g0...

Av aragon
Skrivet av Rouge of Darkness:

Låter som en extremt dålig ide enligt min mening att ha telefonen hängande i en magnet på väggen....

Som gjort för att man ska råka dra ner den i golvet.

Det är ju ingen liten svag kylskåpsmagnet utan det ska ju krävas ett par kilo för att klicka loss den.
Tanken är att den ska ligga helt plant mot väggen dvs själva magneten och laddare är infällt i aparatdosa.

Av aragon

magnetiskt väggfäste med laddning

Det börjar bli dags att uppgradera mina plattor på väggarna hemma, denna gången funderar jag på en liten annan lösning.
Idag har jag en aparatdosa i väggen, i den sitter en infälld USB laddare (dvs själva anslutningen till kabeln blir i dosan)
på detta sitter sedan ett väggfäste med firetablet i, fördelen är att det blir platt mot väggen och inga sladdar syns men nackdelen är att man måste öppna själva fästet och koppla ur plattan för att kunna ta med den.

Lösningen jag funderar på nu är om man kan fälla in en trådlös USB laddare med magnet fäste i aparatdosan så man enkelt kan plocka ner eller sätta upp plattan när man går förbi, det behöver ju dock vara stadigt så den inte ramlar i golvet om någon stöter till den, samt bör det vara något av en självcentrering dvs väldigt stark magnet så även om man inte sätter den perfekt när man går förbi så dras den rätt automatiskt. dom magnet fästen och laddare som finns till bilar tycker jag fungerar dåligt då det inte klarar hålla telefonen så bra samt är det ofta strul att få den i rätt läge.

Är det någon som sett ett fäste för infällning i aparatdosa med trådlös laddning? (vill inte se några kablar)
Jag räknar med att man får ha en väska/skydd till plattan eller metallplatta som fästes bak.

Av aragon
Skrivet av Reckie:

Hur är det Shellys olika produkter, behöver man någon sorts basstation för att kunna fjärrstyra på distans eller går de att koppla direkt mot WIFI?

Vill till en början bara kunna hålla koll på temperaturen i stugan och kunna slå av och på några olika uttag, grejar Shellys olika prylar det utan en hub?

dom har två olika typer, den vanliga med wifi och den med z-wave, wifi behöver du en router för medans för z-wave behöver du en z-wave kontroller. ska du bara ha enskilda produkter gå på wifi (ansluts direkt till ditt wifi) då z-wave förlitar sig på att kommunicera med andra z-wave enheter. ska du bygga större system/styra mycket saker då är z-wave ett klart bättre system som jag ser det.

Av aragon
Skrivet av medbor:

Tror t.ex checkwatt kan vara något för dig:
https://www.checkwatt.se/

Dom tycks dock inte kunna använda eon som jag har fast avtal från, sedan tycks inte heller min solcellsinstallatör vara en av deras partner.