Inlägg

Inlägg som Olegh har skrivit i forumet
Av Olegh

Kaviar och ost på skivat bröd

Kör en liten gallup här på en brännande fråga... Utveckla gärna ditt mycket logiska och rationella förhållningssätt till hur just du gör. Förklara gärna för oss andra stackare varför just du har rätt.

TS börjar... *trumvirvel*

..kaviarsträngarna spritsas ut med svepande kurvor ovanpå osten. Genom att inte sprida ut kaviaren så får man en härlig dynamik i smakupplevelsen där vissa tuggor har mer kaviarsmak och andra mindre. Dessutom är det såklart mer praktiskt och effektivt eftersom man slipper operationen med att sprida ut kaviaren. Kaviaren ligger ovanpå osten så man kan äta mackan med maximal kontroll. Om man mot bättre vetande väljer att placera kaviaren under osten (i strängform) kommer oströrelserna till följd av betten man tar leda till att kaviaren komprimeras och rör på sig. I värsta fall kläms den ut på sidan av mackan (om detta inte ens är en risk så har du sannolikt för lite kaviar på mackan) och kladdar ner din hand. Varför kaviaren inte ska spridas ut för att minska den här risken har redan förklarats.

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Olegh

Det är lite "om du behöver fråga så [det du inte vill höra]" över frågan...

Av Olegh

Borde bli strax under 5000. Jag är ganska noggrann med att köpa prylar som jag genuint tror kommer bli uppskattade och använda så det är en tämligen jobbig process. Jag gillar inte att köpa för köpandets skull. Som en konsekvens är det svårt att komma undan superbilligt... eller ja man kan ju ge bort kaffe och godis och dyl. Men det är inte så himla kul.

Av Olegh
Skrivet av ToddTheOdd:

Du betvivlar att, uppenbart sjuk osv osv. Du kanske ska ta och läsa på vad som gäller innan du blir upprörd över att någon talar om för dig vad som verkligen gäller? Det där ÄR reglerna som gäller vid smitta av covid. Oftast brukar det även innefatta att det ska finnas PCR tester tagna efter bekräftad covid som inte visar på smitta längre. Men det är nog lite olika inom olika regioner och säkerligen på olika vårdinrättningar inom samma region också. Om personen är uppenbart sjuk vet varken du eller jag. Möjligen vet din mot lite mer om det men då ska hon självklart ta upp det med sin chef och inte gå hem och beklaga sig för sin son. Hon MÅSTE ta detta med sin chef om hon anser att den andra personen är sjuk och inte ska arbeta. Är ju riktigt illa om en i personalen som har covid går till jobbet. Så din mor får väl "skaffa lite stake" och ta detta med sin chef för jag vill inte riskera att springa på sjuk vårdpersonal bara för att andra inom personalen är fega och inte vågar säga något om det.

"Vad som är märkligt och beklämmande är ju också att det inte finns någon överordnad som kan skicka hem vederbörande."
Det där är till 100% fel. Är personen sjuk så är det inga problem att skicka hem personen är dessutom personen covid smittad så är det brottsligt så självklart så "finns det någon överordnad" som kan skicka hem personen.

Lugna ner dig nu. Jag tror det är du som är upprörd. Går man omkring och hostar och snörvlar så är man sjuk. Kanske inte dötssjuk eller smittad av covid, men sjuk likaså. Sunt förnuft säger att man ska stanna hemma. Poängen med mitt första inlägg var att folk gör fel överallt och alla regler och processer funkar garanterat inte till hundra procent.

Vad gäller de faktiska reglerna så bör du ha i åtanke att jag inte behöver känna någon lojalitet gentemot väldigt problematiska kompromisser som såklart är sjösatta för att minimera personalbortfall. Att låtsas som att det är jättetydligt och uppenbart "rätt" att följa reglerna bara eftersom de har spikats är.. ptja. Oförståndigt? Men visst, regler är regler. Ordning i ledet.

Vidare, jag vet faktiskt inte mer om det här enskilda exemplet eller om allt ovan bara är hypotetiskt. Jag vet inte heller faktiskt vad man har för rapporteringsplikt, dvs. om man ska behöva tjalla på sina kollegor eller ej. Du kanske vet mer? Med tanke på att det skulle kunna vara precis som du skrev i tidigare inlägg så gör man kanske klokt i att inte vara för näsvis? Eller om man nu fått grönt ljus att jobba trots att man är sjuk, borde inte alla på avdelningen bli informerade om det så man slipper gå omkring och gissa? Jag ska försöka komma ihåg att fråga mamma om hon vet något mer om det här debaclet.

Av Olegh
Skrivet av ToddTheOdd:

Bara för att någon hostar och snörvlar så innebär inte det att vederbörande har covid. Den kan vara en helt vanlig förkylning. Mycket möjligt att kollegan har testat sig för covid enligt avdelnings chefs instruktioner och fått negativt resultat och att chefen på avdelningen då har bedömt att kollegan har en vanlig förkylning som är på tillbakagång och kan med de skydd de har jobba som situationen är nu. Så tycker din mor ska prata med chefen på avdelningen om det här istället för att gå och reta upp sig på något som mycket möjligt inte är något att reta upp sig på. För jag antar att både du och din mor har klart för sig vilka regler som gäller vid covid och när man anses vara frisk?

"En person som isolerar sig hemma med konstaterad covid-19 kan anses smittfri efter två feberfria dygn och allmän förbättring. Men det måste ha gått minst sju dygn sedan insjuknandet.
Den som haft covid-19 kan ha kvar rethosta och nedsatt lukt- och smaksinne under en längre period, men experterna bedömer inte att det påverkar smittsamheten.
Två dygn utan feber, allmän förbättring och minst sju dagar från insjuknandet gäller även som riktmärke för när coronasmittad vård- och omsorgspersonal kan gå tillbaka till jobbet."

Det var ett väldigt ansträngt försök att försvara det faktum att en för dig helt okänd person går till jobbet (på ett sjukhus!) när denne är uppenbart sjuk.

Jag betvivlar att det finns en sådan fyrkantig regeltolkning i bakgrunden men det är mer än vad jag vet.

Både jag och min mamma klarar av att hantera våra svallande känslor ganska bra men jag tackar för omtanken.

Av Olegh

Apropå smitta och konsekvenser därav som vårdpersonal utsätts för.. Min mamma jobbar som undersköterska är ofta ganska kritisk/gnällig och kommer dåligt överens med folk i allmänhet, men nu senast så nämnde hon hur en äldre kollega, egentligen pensionerad, trots allting som pågår ändå väljer att gå till jobbet snörvlande och hostande. Just den här gången kan jag begripa min mammas upprördhet bättre än vad jag vanligtvis gör.

Vad som är märkligt och beklämmande är ju också att det inte finns någon överordnad som kan skicka hem vederbörande.

Av Olegh
Skrivet av Mindfighter:

Tycker du reagerar väl hårt, handlar överhuvud taget inte om dna, vem som flyttat var eller någon tävling. VAR fick det ens ut det ifrån mitt inlägg?! Jag bor själv här som du kanske noterar och ingenstans skriver jag om att någon skulle ha ett överlägset dna, allt sånt är helt i ditt eget huvud.

Som sagt jag trodde att deras puckel skulle komma och vi skulle få större fördel av att vi ”tog smällen i våras” (d.v.s. flock-immunitet) under hösten, verkar inte så... uppenbarligen gör de mer rätt än vi gör, så varför tittar vi inte på vad de gör och lär oss av det? Ska man inte lära sig av andra?

Edit: Det jag reagerade på var "...varför tittar vi inte på vad de gör och lär oss av det? Ska man inte lära sig av andra?"

Sveriges politiska ledarskap är ju beklämmande dåligt och i den meningen har Sverige gjort "fel".

Men om man lyfter blicken bara en smula så är det fortfarande höljt i dunkel vad fan som hade varit bäst respons mot covid. Och så kommer det förbli. Inte ens den som hävdar att "duh, man skulle ju bara kört en 4 veckor 110%ig lockdown överallt i hela världen!!!" får ingen poäng från mig.

Låt oss inte glömma bort att detta är, som jag sagt tidigare, en olycka som drabbat världen. Bara naiva barn och utopister(?) tror att det hade funnits ett enda "rätt svar" som med säkerhet hade minimerat allt lidande. Även nu när vi kan se tillbaka i backspegeln. Ingen människa är gud, och vi människor är inte boskap.

Lite självkritik är sunt men riktas den inte mot rätt ställe blir det pannkaka.

/Rant

Av Olegh

Ett dra-på lakan sitter ju aldrig bra på madrassen, det börjar dåligt och så går det utför när resårbandet omedelbart börjar degradera. Ett vanligt lakan kräver en smula handpåläggning då och då för att nå upp till sin fulla potential men även om man inte rör det på en vecka så funkar det minst lika bra som ett dra på lakan vid sin peak. Har man problem med ett vanligt lakan så har man förmodligen en sjaskig alldeles för tunn bäddmadrass.

OnT: TS, du behöver ett större täcke

Av Olegh
Skrivet av Sidewalker:

Beror det på att tre punkter inte har någon volym? Eller är det för att det är en trivial sak 😄.

Åsikt: Matte (som ämne) är grovt överskattat. Det berättar väldigt lite om hur väl man löser faktiska problem.

Se matte mer som en del av grunden till ditt hus som du bor i. Det är något som du nästan aldrig behöver bry dig om men lik förbaskat är det något du numera är beroende av. Men absolut, hade man varit lika nöjd med stampat jordgolv, figurativt alltså, då är det en annan femma

Så ja.. är det överskattat eller underskattat?

Jag struntade i din avgränsning "(som ämne)" för jag kan bara gissa vad det betyder...

Av Olegh

Tänk om det bara var tillåtet att ange ett pris helt carte blanche för en produkt, inget extra jamsande och lurendrejeri tillåtet...

Av Olegh

Nu när jag skulle till att prova detta så funkar det ju såklart inte ändå.. Det emoji-tangentbordet jag får upp på jobbdatorn ser ut såhär:

https://i.imgur.com/uQf5EQ4.png

(Taget från den här gamla artikeln från 2017 https://www.pcworld.com/article/3223429/windows-10-how-to-typ... )

...istället för såhär (från min egen dator):

https://i.imgur.com/rd9NKqi.png

Antar att detta uppdaterats sedan det introducerades men jobbdatorn kör fortfarande build 1803 av Windows 10...

@klisk
Apropå språkpaket så skrev Pc För Alla såhär:
"6. Stäng med OK och stäng Registereditorn.
Nu kan du använda tangentkombinationen Windows + . (alltså en punkt) när du har markören någonstans där textinmatning är möjlig för att öppna emojipanelen. Du kan välja önskad emoji, men sökningen fungerar inte, eftersom den också är gjord för ett amerikanskt Windows."

Gammal artikel och ett tämligen otydligt påstående men ändå något. Jag tycker dock att det ser ut på din bild som att du också har en (vad jag förmodar) för gammal build av Windows 10.

Av Olegh

Jag använder Windows och det här är ett långt vanligare problem under arbetstid med jobbdatorn... som är än mer låst till just Windows.

Emoji/symbol tangentbord mha win+. tycker jag verkar som en klar förbättring jämfört med vad jag gör idag. Det tackar vi för 👍

Av Olegh

Hur skriva ° och ² snabbt och enkelt med ett TKL tangentbord?

Att jag inte har något bra svar på topic börjar reta mig mer och mer och jag funderar på om det är så illa att jag måste byta tillbaka till ett tangentbord med numpad.

Någon som har knäckt den här nöten?

Av Olegh
Av Olegh

En steg 2 (eller 3?) trimmad Volvo S40 årsmodell... 98 tror jag.

Köpte den för 42k, plöjde ner lite pengar i den, främst i form av nytt batteri och nya däck. Nånstans mellan 5-10k. Använde den väldigt lite och sålde den efter 2-3 år för 27k.

Edit: Wow.. kollade upp gamla ägaruppgifter och jag hade den bara i 1 år. Det var det jävligaste

Av Olegh

Ska man tala i kapitalistiska termer så utför ju scalpers ett "jobb", de fixar till en dålig prissättning. Det är på precis samma bevekelsegrund som börsen ses som legitim.

Vanligt folk förstår ju dock att en ekonomi och ett samhälle bygger på en slags idé om att den som gör något gott, producerar något, uppfinner något, använder sin yrkesskicklighet är den som ska belönas. Scalpers - liksom börsmäklare och traders - bidrar inte med något direkt materiellt värde utan de "hjälper" bara till att fördela befintliga varor och resurser. Detta fördelande är i någon utsträckning nödvändigt för framtida utveckling och tillväxt. I en global värld och ekonomi är det svårare än någonsin med prissättning. Detta ökar antalet arbetstillfällen. Vad man också kan konstatera är att detta "jobb" är förknippat med enorma avanser. Scalpers är bara en variant på detta fenomen.

Och det som gör detta faktiskt nedslående är att det inte finns någon bra lösning (om vi nu inte börjar prata om rent regressiva idéer) eftersom marknadsregleringar och politiska påhitt alltid kommer med en enorm risk att komplicera och göra prissättning än mer opak eller direkt orättvis. För det som möjliggör den extraherande finurliga opportunistens existens är just att prissättning är krångligt.

Av Olegh

Skilj på vad som bör vara olagligt och vad som är omoraliskt. Scalpers skulle inte kunna göra vad det gör om inte något gått fel i ett tidigare försäljningsled.

Fundera gärna lite över det moraliska ansvaret hos de som väljer att köpa en ren lyxprodukt från en "scalper".

Av Olegh

Jag kan ingenting om det här men kan du specificera "extern maskin"?

Är hela poängen att du enbart har den hårdvara du har, vill att det ska gå snabbare, men du och/eller din arbetsgivare tycker inte att det är rimligt att investera i mer kraftfull hårdvara?

Av Olegh

Jag tror att i det korta perspektivet kan distansjobb funka okej både för arbetsgivare och arbetstagare
I det medellånga perspektivet tror jag vi arbetsmyror i större utsträckning kommer hamna i kläm pga sämre ledning.
I det långa perspektivet kommer levererade produkter, tjänster och kvalité påverkas och "alla" drabbas negativt.

Har man ett jobb där man måste/kan jobba ostört hela tiden och ett kontorslandskap motverkar detta lär man snart bli utbytt mot lite kod eller en indier.

Det svåraste i mitt jobb är iaf kommunikation, tillit och förståelse. Mjuka grejer. Och då jobbar jag som beräkningsingenjör. Allt det där försvåras av att inte se varandra i kött och blod. När man börjar tumma på det så måste det finnas en enorm vinst någonstans för att kompensera.

Av Olegh

@Neon
@newtoninja

Tack Ja jag blev riktigt nöjd men det gick nästan överstyr. Har bakat en jäkla massa pizza de senaste 6(?) månaderna och det är inte alltid det blir lika bra...

Kan nämna att jag kör på metoden med att baka i två omgångar. Ca 2:30 + 4 min. Pizzan/stenen högt upp i ugnen, ingen grill eller nåt sånt. Bara vanlig över- och undervärme. Degen har ingen olja eller socker eller nåt sånt.