Inlägg

Inlägg som Olegh har skrivit i forumet
Av Olegh
Skrivet av yunos:

aa
USB-C X 1 (support data and DisplayPort and Charging)

Tack för svaret, men jag är fortfarande lite tveksam...

Jag menar om man kollar på specifikationerna för Intel-versionen så står det exakt det du skrev:
USB-C X 1 (support data and DisplayPort and Charging)
https://consumer.huawei.com/en/laptops/matebook-14-2020/specs...

Men om man kollar på AMD-versionen så står det bara:
USB-C x 1
https://consumer.huawei.com/en/laptops/matebook-14-amd-2020/s...

Även om den nu har stöd för DP så den kan funka bra med en docka så är det osannolikt att jag köper en ändå Men ptja... man vill ju veta

Av Olegh
Skrivet av yunos:

fick min laptop imorse
matebook 14, 4800h
https://i.imgur.com/2zvkzGB.jpg

First impression är hur bra och stabilt chassit är. cinebench 20 fick jag 4101
Hör inte fläkten när jag browsa webbsidor. Körde cinebench 5 gånger och nådde max 99 grader till det stabiliserade till 87 grader. Laptopen var inte alls jätte varmt att röra.

Plus skickade huawei gratis hörlurar

Har du koll på om USB-C porten stödjer displayport?

Fin maskin oavsett!

Av Olegh

Förmodligen:

https://i.imgur.com/599j70Q.jpg

Banana Bubs är med och fightar i toppen också:

https://i.imgur.com/744rBRF.jpg

Av Olegh

Jag förutspår att en direkt konsekvens kommer bli att den klassiska HTPC:n reser sig som fågel Fenix ur askorna.

...ni hörde det här först!

Av Olegh
Skrivet av Def_Dog:

Übernovis här, har följt detta recept https://www.ica.se/recept/pizzadeg-258023/ 3ggr nu och första gången gick allt riktigt bra men de två sista gångerna har degen blivit riktigt jäkla liten och när man kavlar ut den så blir det verkligen bambino-size på allt och degen drar gärna ihop sig, vad gör en för fel då? Första gången gick det att kavla ut för hand men de andra gångerna så har jag varit tvungen att använda en brödkavel. Den var också väldigt trådig.

Körde med torrjäst den sista gången om det har något med saken att göra?

Om degen är för elastisk så skulle jag säga att det tyder på att den antingen är underjäst och/eller att den har knådats för mycket.
Det receptet du länkar till har väldigt mycket jäst så det skulle kunna ha med saken att göra. Edit: alltså, av den anledningen torde det vara enkelt att underjäsa den... Så tänker jag iaf.

Av Olegh

@Joakim Ågren

Nu kanske det inte är surdeg per se som används i traditionella Napolitanska pizzor men att låta degen fermentera är definitivt en del i ekvationen. Med vedugnsbakad pizza får ju pizzabotten ytterligare en dimension så det är ju inte helt jämförbart...

Jag vet bara att mina jäst-baserade pizzabottnar inte kommer i närheten av surdegsbottnarna. Däremot ska jag erkänna att jäst använder jag när det ska gå snabbt (=göra deg och baka pizza samma dag), så det var längesedan jag lät en jästbaserad pizzadeg kalljäsa under en längre period.

Meeen jag vill ändå slå ett slag för surdeg

Av Olegh

https://i.imgur.com/gz34YTZ.jpg

Är alldeles för stolt för att inte posta en bild på mina senaste verk
Sjukt nöjd med de fluffiga kanterna på pizza nr. 2 och smakmässigt så spelar surdegsbotten i en egen liga.

Av Olegh

Tjusiga! Visst är det ett par Iron Ranger?

Av Olegh

Har inga större problem med en klen CPU och lite minne, kanske t.om. skärmen kan vara ok...

Men eMMC på 64 GB????? Kom igen. Den billigaste varianten är inget riktigt alternativ, bara en ploj för att kunna skriva "Pris från....". Hade hellre sett en ännu långsammare (eller billgare...) CPU.

Av Olegh
Skrivet av Mindfighter:

Se ovan, det var exakt vad jag skrev!

Om vi i ett tankeexperiment antar att det bästa och mest kostnadseffektiva sättet för att må bättre och prestera bättre på jobbet för att höja sin lön - är att skaffa en tv på avbetalning...

då pratar vi inte om en lösning utan ett väldigt speciellt slags plåster som man applicerar på sitt ganska trasiga sinne. Man göra sannolikt bäst i att illa kvickt ta sig antingen till närmaste kyrka, spirituella ledare eller vårdcentral för att få hjälp att få ordning på hjärnkontoret.

Eller... med andra ord... det flyger inte. Den blinkade smileyn får mig att misstänka att jag inte riktigt förstår graden av ironi här...

Av Olegh

@Sando
Uppskattar dina inlägg i tråden. Håller med om att konsumentkrediter har en mer legitim roll när man drabbas av oförutsedda utgifter.

Att inte ha sparat ihop en tillräckligt stor buffert är betydligt minde klandervärt än bristen på självkontroll som förtida nöjeskonsumtion innebär.

Av Olegh

Har du råd med avbetalning så har du råd att köpa prylen. Vi lever trots allt i en fejkekonomi så det kostar inte särskilt mycket att låna pengar....

Skillnaden mellan att ta lån och inte ta lån är nog främst psykologisk och den är både en "output" och "input" för din förmåga och kapacitet som människa vad gäller delayed gratification. Fenomenelogiskt är det ett otroligt viktigt koncept för allt det vi människor har uppnått och skapat. Både i det lilla personliga och det långa kollektiva perspektivet.

Kulturen vi lever i nu är otroligt destruktiv vad gäller detta och det gör mig snudd på arg när jag tänker på normaliseringen av idiotiska konsumtionslån som gör kaoz med mindre bemedlade (både intellektuellt och ekonomiskt) personers kognition.

Av Olegh
Skrivet av snajk:

...

Men det är ju så det är nu, man behöver utveckla inte bara sin kompetens utan värdera nya arbetsmetoder och utvärdera metodiken man har nu. På mitt jobb som systemutvecklare lägger vi säkert 30% av tiden på planering, utvärdering och mätning av arbetsresultat och vi har ganska många som bara sysslar med sånt på heltid, men även när jag hade andra jobb på lägre nivå, exempelvis inom industrin, så hade man ju denna typ av möten typ varje vecka eller så. Till och med när jag körde budbil så hade vi utbildningsdagar och liknande.

Jupp och det är inte bara av ondo men har pendeln svängt för långt? Har acceptansen för att bara "hålla käften och jobba" svikit för mycket kanske? Eller handlar det om att det finns ett behov av att hitta på låtsasjobb åt en ökande andel av befolkningen?

Jobbar man med att styra, planera, mäta, utvärdera och utveckla och är rimligt intelligent så är det klart som korvspad att det är i ens intresse att också se till att det ser ut som man gör nytta, oavsett om man gör det eller ej...

Finns många lätt cyniska/gubbgnälliga vinklar här

Av Olegh
Skrivet av westrandy:

varför behöver dessa så kallade dagisfröknar massa kompetensutvecklingsdagar fler gånger om året? jag klarar mitt jobb utan sånt, samt att det inte kan va speciellt mycket förändringar i hur ett barn ska passas... samma som för 3000 år sedan typ!

Modern arbetskultur. Den utopiska moderna drömmen om varje individs möjlighet och "rätt" till självförverkligande genom arbete. Desto svårare man har att själv hitta på ett sätt att utvecklas på jobbet, ju större ansvar faller på arbetsgivaren att infria den fantasin. Annars riskerar man att personalen sätter sig på tvären, bli deprimerade eller byter jobb till en annan förskola för att åtminstone höja lönen med 500 kr och visa sitt missnöje med sin tidigare arbetsplats.

Det är viktigt att vårda illusionen.

Av Olegh

Lyssnar inte som besatt på alla av dessa, men någorlunda frekvent.

Myter & mysterier. Väldigt udda fågel, svår att beskriva. Ibland helt substanslös och ibland riktigt slagkraftig. Lyssnar nu på vad de kallar säsong 2 som fokuserar på bibeln.
Historiepodden. Den här tror jag många känner till
Dark Horse Podcast. Primärt med Bret Weinstein, men även hans fru Heather Heying. Materialistisk IDW centrist som har blivit någon slags politisk kommentator. Stor tonvikt på kritik mot vänsterströmningar med postmoderna rötter.
The Portal. Brets bror, Erik Weinsteins podcast. Hyperintellektuell och kunnig IDW centrist med många intressanta idéer, många som förefaller lite väl knasiga. Större fokus på fysik och vetenskap men även sociala frågor.
JRE (när jag ser intressanta gäster)
Paul Vanderklay. Egentligen ingen podcast per se, men han är iaf en pastor med sin egen lilla församling någonstans i Kalifornien som främst postar långa monologer. Det jag fastnade var för hur han försöker att förstå och analysera kyrkans och religionens roll i en ofta helt sekulär samhällsdebatt. Uppenbarligen väldigt intellektuell och "vis", intresserad av IDW, fick en publik på youtube iom. att han kommenterade Jordan B. Petersons föreläsningar om bibeln från ett mer psykologiskt icke-konfessionellt persepktiv.
Lex Fridman. Kommer från MIT och har ögonen riktade främst mot AI - problem och möjligheter. Talar alltid med en gäst som nästan alltid är någon typ av teknolog. På sistone har jag särskilt uppskattat videorna med Stephen Wolfram. Har ett ibland lite svårsmält romantiskt perspektiv.

Av Olegh
Skrivet av Olegh:

Är också lite nyfiken på Alefjäll. Jag funderar på hur den skulle funka utan armstöd.

Någon som vet?

Kan svara på min egen fundering nu. Alefjäll utan armstöd tarvar vinkelslip eller bågfil och det är ett permanent ingrepp. Arm- och ryggstöd är del av samma stålrörskonstruktion.

Av Olegh

Ser kul ut! ...men redan 32 år gammal så är jag för gubbig för att lyckas lägga så stor tonvikt på kul i trion Kul-Pris-Praktisk för att verkligen känna något sug.

Och även om jag inte är en säkerhetsivrare** så vettefan om någon av alla dessa elektrifierade personliga transportmedlen som sett dagens ljus de senaste 10 åren har en suck mot en hederlig cykel. Jag är liksom väldigt betuttad i tanken på att kunna stanna på ett enkelt kontrollerat sätt, gärna snabbt*. En cykel faktiskt erbjuder faktiskt också en krockzon ungefär lika stor som ett halvt cykelhjul.

Givetvis måste jag medge att jag inte vet exakt hur det fungerar i praktiken. Teoretiskt, om man snabbt som attan sätter sig på huk och lutar sig bakåt relativt färdriktningen så borde inte skillnaden mot en cykel vara så stor om det bara finns nog med bromsverkan att tillgå.

*ja, vissa cyklar, t.ex. min, har en ganska lång bromssträcka pga taskiga däck och ingen frambroms.
** fan... efter att ha skrivit detta så inser jag att jag låter jag som en säkerhetsivrare ._.

Av Olegh
Skrivet av Gorian:

Är kanske fullständigt ute och cyklar nu, men är det någon som använt sig av IKEA ALEFJÄLL under en längre period och kan komma med ett utlåtande? Vill ha en lite mer anonym/kompakt modell hemma, och tyckte den var snygg.

https://www.ikea.com/se/sv/images/products/alefjaell-office-chair-grann-golden-brown__0724709_PE734591_S5.JPG?f=xs

Är också lite nyfiken på Alefjäll. Jag funderar på hur den skulle funka utan armstöd.

Någon som vet?

Av Olegh
Skrivet av olga32:

Tack. Oj det var rätt saftigt ändå.

Antar W/m2k är någon slags mått på konduktivitet? Är det stor skillnad mellan material, t.ex plast/metall? Google säger mig att det är så lite som 0,1 W/mK för polypropylen medans aluminium ligger på upp till 250 W/mK. Vet inte om det stämmer. Och måste jag skilja mK och m2K? Räkna i kvadrat då? Tänkte mig nog inte att materialet var den springande punkten vid en oisolerad tank, men det kanske det är.

En ren teoretisk fråga; Är det möjligt att det mellanliggande material snabbar upp värmeöverföringen till luften gentemot om man skulle ha en svävande kub av vatten mitt i luften?

Ja det är besläktat med konduktivitet. Konduktivitet kan du prata om i ett material, i vattnet, i väggen, i luften osv. Mellan material så får man ett "interface" och i varje interface så finns det en slags termisk resistans/motstånd som är större än 0. Ett högt motstånd uttrycks som ett lågt värmeövergångstal.

I den förenklade beräkningen så är det närmaste scenariot faktiskt en "svävande kub av vatten". Lägger man till någon typ av vägg så ökar det termiska motståndet något. Ju tjockare vägg, desto högre motstånd. Plus att man vill ha en låg konduktivitet, dvs. högt motstånd per längdenehet (W/(m*K))

Edit: Någonting som vi inte ska glömma bort är värmeöverföring via strålning men ett snabbt överslag tycker jag pekar på att det rör sig om betydligt mindre effekt..

Av Olegh

Värmeövergångstalet mellan vägg och luft är verkligen den springande punkten. 25 W/m2K torde vara tämligen pessimistiskt om det finns väderskydd, dvs att tanken inte står öppet under bar himmel:

A = 6 m2
h = 25 W/m2K
T_vägg = 0 C

q= 6*25*(0-(-20)) = 3 kW