Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Weestman har skrivit i forumet
Av Weestman
Skrivet av Swedishg33k95:

Fantastiskt! Kommer drabba vårt företag, detta kommer innebära att den mjukvara vi använder av oss idag måste utveckla en applikation. Helt ärligt har jag inte förstått hur apple ens tillåtit detta från början?

Tillåtit det? EU's reglemente står såklart över Apples önskan. Oavsett vad man tycker om det.

Av Weestman
Skrivet av Dubadai:

Se nedan 😅

Dvs... lagom 😂

Haha, legend! Men 20K ska du nog vara nöjd med. Lycka till!

Av Weestman
Skrivet av Dubadai:

Priset justerat till 20,000kr för hela burken

Nyfiken, vad var första riktpriset? =D Swec är lite tuffare än blocket osv då alla här har väldigt bra koll på priserna

Av Weestman
Skrivet av Owlbeast:

Vilken nostalgi! Och när dom införde att man kunde visa vad man lyssnade på, det skulle ju se coolt ut för alla andra så man kunde inte lyssna på vad som helst.

När man döpte om en låt till någon suspekt porrtitel på kompisens dator å körde, så att det stod ”MILF gets fucked by big black cock” var ju också en klassiker…

Av Weestman
Skrivet av hACmAn:

Helt of topic:
Men vi Pojkar satt på IRC men tjejerna satt på MSN så vi migrerade delvis. 90-20 talet.
Vart lite tråkigt att inte kunna prata med alla.

Återigen så, WoW var delvis IRC med grafik.
Edit
Vi satt på ICQ. IRC också iofs men MS med MSN förinstallerat så ja. De vann. MS då.
Anledning enligt min åsikt. Det var enklare då det var förinstallerat. Att skapa ett konto. Det kan diskuteras om det var lättare. Runt och mågra år efter 2000.

Fina, fina MSN. När man körde "online" och "visa som offline" om vartannat för att ens crush som givetvis inte visste att man hade en crush skulle se att man var online.

Av Weestman
Skrivet av flukke:

Har tyvärr stött på ett antal veganer på arbetsplatser, kan vara dessa också.

OT så likt religion vill jag inte ha något nedtryckt i min hals, var gärna vegan eller vad du vill men spring inte runt och berätta att du minsann är vegan och att alla andra gör fel osv.

Kan du ärligt säga att du aldrig någonsin försökt berätta om dina egna värderingar eller åsikter när det kommer till religion, politik eller annat? Varför får man inte säga att man är vegan, blir du så oerhört kränkt av att någon valt bort kött? Jag vill minsann inte höra att AMD är bättre än Intel, är det OK att säga då?

Sen finns det gränslösa personer såklart som inom allt annat, som inte förstår att man inte vill diskutera veganism. Men det är väl extremt sällsynt, stöter i princip aldrig på det å då känner jag ändå flertalet veganer och vegeterianer. Den här "macho" kulturen att hata på människor som valt bort kött (jag älskar kött, ska tilläggas. Åt nyss kött från två olika djur) är bara töntig tycker jag. Känns lite gubbsjuka över det hela.

Ontopic: Jag har smör eller annat likvärdigt på, blir för torrt annars.

Av Weestman

På temat, letar efter ett nytt vanligt rektagulärt bord för typ max 2500kr som är cirka 160-170cm brett (ska gå hela vägen till bokhyllan), gärna med fötterna längst ut så att datorn får plats under skriverbordet. Bra med djup så att jag får plats med skärmstativ (70-80cm?). Gärna minimalistiskt utan att det skriker G4M31NG hehe. Mörka färger. Någon som har ett tips?

Av Weestman
Nytt bud: 4 800 kr Hämtar på plats
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Weestman
Skrivet av wootz91:

Något som hade varit intressant är att se hur många timmar man arbetar aktivt i de olika yrkesgrupperna. Där vi behöver vara professionella och "anstränga" oss. Jag är inte jättenöjd med min lön men av mina 45 timmar i veckan som lärare arbetar jag ungefär 15 aktivt i barngrupp/möten. Resten är ensam planering osv som inte kräver mycket av mig.

Som läkare är jag i princip alltid under arbete förutom under jourer som kan vara rätt så lugna, speciellt efter midnatt. Får förvisso sällan sova längre perioder då det rings från avdelningar om småsaker som tar 1 minut att svara på och att det blir ett sådant samtal varje timme som väcker mig. Dagtid är i princip 100% ansträngning även om det ofta är cruising mode dvs det sker i ett behagligt och förutbestämt tempo. Men sällan man har tid att sitta å göra andra saker. Kan ibland sakna att bara sitta vid en dator och "småarbeta" och göra lite egna saker bredvid, eller ha möjligheten att fritt styra arbetet och gå ut för en promenad mitt under arbetstid. Så visst får jag arbeta för min lön, hehe.

Av Weestman
Skrivet av achdor:

Ålder: 34
Yrke: ST-läkare medicin
Tid i yrket: 6 år som examinerad läkare, 3e året som ST
Ny lön: 46000 (tidigare 44000)
Därtill fackligt ombud, går som backup jour (vanligt först under 4e året) och forskande. Missnöjd mtp ansvar men regionerna är ju tydligen så fattiga så verkar inte komma någonstans just nu

Vilken region? Jag har 48 som ST-läkare första året. Våra senare ST-läkare har cirka 52. Kardiologi då.

Av Weestman
Skrivet av Abubu:

Alltså snackar vi efter skatt eller brutto…?

I Sverige pratar man väl alltid brutto? Men har cirka 38-42tkr netto ut beroende på antal jourer, längd på dessa och antal timmar man sov under dessa (lägre ersättning).

Av Weestman

Dags för en årlig (ish) uppdatering.

Ålder: 33 år
Yrke: ST-läkare inom kardiologi i södra Sverige
Utbildning: Läkarprogrammet 330hp Karolinska Institutet
Erfarenhet: Underläkare 8 månader efter examen, AT-läkare 21 månader. Innan examen ett par månader som vik. UL.
Lön: 48 000kr per månad (~290kr/h).
Förmåner/tillägg: Jourer ger dubbel ersättning varav 70% i jourkomp (som betalas ut i pengar efter 6 mån om man ej tar ut). 48 000kr i realiteten är närmare 60 000kr i snitt. Hela generösa 2000kr i friskvårdsbidrag får man om man jobbar inom sjukvården!

Utöver detta precis i dagarna startat ett eget aktiebolag för att delvis ta ut jourkompen i ledig tid och under denna vara så kallad hyrläkare. Kan då fakturera 1000-1500kr/h beroende på region och på en del av detta skatta 20% i vinst (samt en del bolagsskatt) vilket är klart mer gynnsamt än att ta ut jourkompen i pengar (motsvarande 1/3 till 1/5 av ersättningen på faktura) för cirka 55% skatt. I nuläget ligger jag på cirka 300h jourkomp att ta ut efter ett år, trots att jag varit jourledig åtminstone 60-80h detta året.

Löneprogress:

2019: Underläkare innan examen psykiatri Stockholm 31 000kr
2020: Underläkare efter examen thoraxkirurgi/kardiologi 31 000kr
2021-2022: AT-läkare Blekinge 35 000kr --> 38 000kr --> 41 000kr efter 12 respektive 18 månader.
2022-2023: Vikariat innan ST 46 000kr
2023: ST-läkare 48 000kr

Löneförhandlingen 2024 blir intressant då senaste vik innan ST gick in på 48 300kr och att jag under min förhandling inte hade så mycket att säga till om, då vi skulle ta det året efter. Perfekt att de underifrån trycker på så att man kan ha det som argument, hoppas på 50 000kr till våren.

Av Weestman

Bland det första jag gjorde när jag flyttade ut från min studentlägenhet till en riktig lägenhet var att införskaffa en OLED-TV (LG 65" CX). Bland det bästa köpet jag gjort även om jag inte kollar TV överdrivet mycket. Gav 20 000kr på Black Friday.

Av Weestman
Skrivet av Quiki:

Håller med dig om, att de borde dumpa laddporten och köra trådlöst hela vägen.
Använder bara trådlös laddning på min iphone.

Vore oerhört korkat. Som att säga att en bensintank bara borde vara på 5L bara för att man kör bilen 4km dagligen.

Av Weestman

Oj, du borde nästan fått tillbaka pengarna för den som sålde den till dig. Man har väl ansvar för sin produkt fram tills den hämtas?

Av Weestman
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Det vägledande tipset jag fick från en revisor för länge sedan när jag starta eget var att verkligen fundera på om en kostnad verkligen var nödvändig för att bedriva en given verksamhet. Dvs., hade kostnaden inte funnits där om verksamheten inte fanns där?

Om jag arbetar hemifrån framför datorn som kärnverksamhet, kan skyddskläder anses vara en nödvändig kostnad? Troligen inte. Samma arbetskläder kan däremot anses vara nödvändig kostnad om jag istället arbetade vid en riskfylld fabrik som extern konsult.

Om din kärnverksamhet kräver att du får ett diplom (för höghöjdsmedicin?) som endast kan erhållas vid en särskild plats i världen så låter det som en nödvändig kostnad. Däremot låter det inte rimligt att du skulle kunna upprepa samma slags resa så tillvida inte det är något som måste förnyas regelbundet och då måste det finnas någon rimlig logik varför så är fallet för att kunna betrakta det som en regelbunden nödvändig kostnad, likt hur förbrukningsvaror/-tjänster är det (t.ex. el, abonnemang).

Och som någon annan sa så är det då folk från Skatteverket som kommer att tolka och besluta om vad som kan betraktas som nödvändiga kostnader vilket troligen kommer att genomföras i bakgrund mot hur de uppfattar din kärnverksamhet utifrån din egen beskrivning av den.

Mvh,
WKL.

Okej ponera att jag ändå finner ett slags stöd för detta men sen torskar den där gråzonen, vad blir konsekvenserna då? Liksom vilka grader finns det? Skulle ändå tro att jag kan motivera så pass mycket att det inte är uppenbart fusk, men kan ju också förstå att jag balanserar på gråzonen.

Sen kommer jag ju ha en vinstdrivande medicinsk konsultverksamhet via vanliga uppdrag inom vårdcentraler. Men det är nog enklare att motivera sådana utlägg jag pratar om å beskriva det som tillägg i kompetens snarare än som någon skrev ”sadla om”. Men då är ju frågan, det är ingen kurs (men en guidad tur kan ju också anses vara en utbildning förvisso) men ändå kompetens som leder till diplom, å det borde på något vis vara motiverat.

Jag får fråga helt enkelt och är det tvärnej så vet jag det iaf, är det gråzon får man väl ta kontakt med flera för å vara så säker det går. Inget som kommer ske i direkt närtid ändå men vill gärna på sikt bli fulltids expeditionsläkare eller iaf under högsäsongerna. Givetvis är det också ett väldigt stort eget privat nöje men resorna skulle vara värda väldigt mycket professionellt också, även om många säkert sitter å fnittrar åt att ”hah, den här idioten vill bara på fina semestrar” 😅

Av Weestman
Skrivet av Mindfighter:

Din tanke faller på denna rad, man kan inte använda ett bolags pengar för att "skola om sig" eller lära sig något "nytt", däremot kan du förstås använda företagspengar för att vidareutveckla din redan befintliga läkarkompetens som du behöver som stafettläkare.

Det kommer vi en revision vara uppenbart att det är dina privata äventyrsresor du har betalat, sen kan du tycka att du har hur bra argument som helst, men du får tänka på att du möter ett par jurister på andra sidan bordet som är anställda av skatteverket och det är vad DE anser är privata kostnader som kommer vinna i slutändan, inte vad DU anser.

Ta med dig denna grundtanke (så blir det enklare att hålla sig på rätt sida om gränsen):
Behöver jag detta för att mitt företag ska tjäna pengar?
Kan man svara ärligt Ja på frågan så är det lugnt att betala det med företagets pengar.

Lägg energin istället på att faktiskt utnyttja det man får göra, d.v.s. köpa en maxad dator, byt mobil varje år, maxa lågbeskattad utdelningen, två personalfester per år, läkarkonferenser i utlandet o.s.v.

Ja, det är ju en gränszon.

Får jag som läkare skriva läkemedel och med min befintliga kunskap ge råd om, och delta, på expeditioner redan nu? Jo men det får jag. Besitter jag grundkunskaper som behövs? Absolut. Har jag viss erfarenhet redan? Ja.

Skulle jag med privata äventyr kunna utveckla företagets möjligheter att tjäna pengar på längre sikt, absolut.

Möjligtvis att det är bättre att först skaffa det riktiga diplomet däremot. Å andra sidan kommer företaget dra in ”mycket” pengar på vanlig konsultverksamhet så man kan ju alltid hävda att det redan finns en vinst som produceras inom medicinsk konsultverksamhet.

Vem tar jag kontakt med för att få exakt svar, skatteupplysningen?

Tack för ditt tips Tror nog det blir lite svårt just nu men förhoppningsvis enklare på sikt att göra så.

Av Weestman

Eget aktiebolag, kan jag betala guidade turer med bolaget? + allmänna råd mottages tacksamt

Hej alla!

TL;DR Kan jag med ett enmans aktiebolag vars syfte är (delvis) höghöjdsmedicin betala guidade turer inkl. resa och logi med företagets pengar och använda detta som "kurs" eller "kompetensstärkande insats" eller annat för att slippa använda skattad lön/vinst för dessa resor? Med reservation att jag inte har vidare koll på aktiebolag..

Hej!

Läkare här som skall starta ett enmans aktiebolag för konsultverksamhet. Tänkte att jag köper ett lagerbolag via Fortknox, känns som en bra start? Eller borde man gå en annan väg? Andra som har allmänna råd för att kunna maxa fördelarna med sitt aktiebolag so hit me.

I vilket fall så kommer det vara två (tre) verksamheter egentligen. Den ena är medicinsk konsultverksamhet dvs helt enkelt "stafetta som hyrläkare" där jag på min jourkomp arbetar på ett annat ställe och fakturerar ett bemanningsbolag. Enkelt så. Tänkte försöka komma upp till maximal vinstutbetalning enligt förenklingsregeln (cirka 195 000kr + moms som jag får skatta 20% på). Inga större frågor gällande detta.

Men den andra verksamheten är lite knepigare. Jag har mål att på sikt bli "äventyrsläkare" och arbeta som konsult även inom den branschen, framförallt höghöjdsmedicin. Enkelt sagt, expeditionsläkare hos företag ute på Mt Everest och andra ställen samt även kunna ge råd, skriva läkemedel osv från hemmet för de som önskar någon form av hälsokontroll inför detta. För att bli expeditionsläkare så krävs det att man har ett diplom inom höghöjdsmedicin och då krävs det även erfarenhet för att få detta, och inte bara gå kurser. Det är dessutom mer troligt att folk använder min verksamhet om jag har ett gediget CV med egna personliga erfarenheter av höghöjdsmedicin och inte bara teoretiska. Det här skulle jag gärna vilja utnyttja för sannolikt kommer jag att ha åtminstone ett tiotusentals kronor över varje år efter vinstutbetalning.

Exempel 1: Jag har 50 000kr över efter att ha tagit ut vinst. Kan jag rent teoretiskt då använda dessa 50 000kr och åka ner till Kenya och gå på en guidad tur uppför Kilimanjaro för 20 000kr på företagets pengar då detta anses vara "kompetensstärkande" eller under området "kurs" då det de facto faktiskt är en grej som kommer till användning för företagets syfte?

Exempel 2: Kan jag med exemplet ovan åka ner själv till Kenya och bestiga Kilimanjaro solo utan guide (nu kräver de guide förvisso men säg annat valfritt berg då) också, med samma resonemang? I första fallet kan man väl i extrema fall kalla en guidad tur för en kurs.. Men solo, är det annorlunda bedömning?

Givetvis förstår jag att merkostnader som rena nöjen t.ex safari inte går att betala med företagets pengar. Men flyg, logi och guidad tur? Det är såklart bättre för mig att fakturera 50 000kr å använda dessa till sådana turer än att som lönetagare tjäna 50 000kr brutto, skatta och ha 25 000kr netto kvar å betala med detta. Om jag kan använda företagets pengar så som ovan nämnt så blir det ju i princip halva summan för mig.

I övrigt tas allmänna råd emot tacksamt, jag är rätt så vilsen i denna värld som ni märker och vill såklart göra rätt för mig och vill hålla mig inom gränserna för vad som är tillåtet (men dansar gärna på linjen om det är så, men på rätt sida).

Av Weestman
Skrivet av Hårvåfflan:

~2500ish?

Nja, som jag skrev i annonsen så är jag inte villig å ge mer än 2000kr. Men tack ändå!

Av Weestman
Skrivet av Hårvåfflan:

Har en som inte används efter uppgradering till 1440p dock, pristine't skick dock i Uppsala om du har vägarna förbi.

Vad tänker du dig för pris? Har kanske napp på en annan också