Inlägg

Inlägg som Weestman har skrivit i forumet
Av Weestman
Skrivet av DaBone:

Har ni några tips på nytt spö/rulle för tungt gäddfiske? Bra utrustning och inga "Biltema grejer"...

Kommer användas till trolling, men även för att kasta med en del tyngre jiggar och drag.

Har 3st spön idag, men de börjar bli slitna i både spö och rullar. 9 fot är väl där jag landat och tycker är en lagom längd.
Har använt haspel genomgående senaste åren, men funderar på rullar som Revo Beast. Något att ha?

Jag har en revo beast och det är en fantastisk gäddrulle. Vet att flera kör med denna också.

Av Weestman

Instagram, Snapchat, Messenger för typ allt, sen Telegram för min enda ryska kompis. Har även kik, whatsapp men de används typ aldrig någonsin. Sen iMessage och vanliga sms då.

Edit: Även Discord och Teamspeak när jag spelar men då röstkommunikation snarare än chat.

Av Weestman
Skrivet av Chrisj:

Köpte vanliga 4870 för runt 2500 som jag minns det och kände då att det var i överkant.. Times change. Ska dock sägas att både mitt 4870 och det efterföljande 280X dog inom 3 år, medan jag haft flera efterföljande Nvidiakort efter det som fortfarande tuffar på efter längre tid än så. 280X dog till och med det första inom nån månad, men det verkar ha berott på att Asus klantat sig med kyllösningen.

Mitt 4870X2 höll väl i cirka 2-3 år också, men det var varmt som fan. Speciellt sommartid var man ju hur svettig som helst i pojkrummet. Tror det idlade i typ 60C och i load var det över 100C. Med viss reservation att minnet kanske sviktar.

Nuvarande 1080 Ti tickar på fint. Ersättaren (560Ti) till mitt 4870X2 går fortfarande bra men den datorn är pensionerad. Den riggen vann förresten en tävling på Komplett för just fulaste rigg.

Av Weestman
Skrivet av anon910:

Jag har inte lånat pengar för att investera rakt av men jag har lånat till bilköp de senaste 12 åren och satt pengarna på börsen istället, det ångrar jag inte en sekund, skulle aldrig falla mig in att casha 400k när jag kan låna till 2,50% ränta

Bara sedan mars 2020 då Corona satte skräck i värden tills idag har jag gjort 334% i tradingportföljen, slängde in ca 150k i mars under dippen, medans jag amorterade 4000kr i månaden på kärran ( den är nu betald ) då kan du ju räkna ut själv att jag tjänat på att låna pengar.

Ja, det känns onödigt att casha bilar. Jag tänkte rakt lån för investeringar dock. Lite orolig bara att ett sådant lån kan försämra mina möjligheter att få ett bostadslån så småningom. Å andra sidan har ju jag en rätt så tydlig lönetrappa (läkare) som de kanske tar hänsyn till, där jag nästan dubblar min lön från nu till specialist om 6-7 år.

Men de där 200 000kr kommer ju med ränta-på-ränta och en genomsnittlig avkastning ge väldigt mycket mer än att inte ha dem. Sen finns de risker såklart också.

Av Weestman

Någon här som tagit blancolån för att investera? Ja, helt idiotiskt egentligen. Men har inga skulder, en bra inkomst, inga krediter och inga större utgifter. Kan lägga undan ca 5-10tkr/mån minst. Ett lån på 200 000tkr kostar cirka 2300kr/mån över 10 år (280 000kr ish). Skulle räcka med cirka 3% årligen i vinst för att gå +/- 0. Med genomsnittliga 7% cirka 120 000kr+ och om man överpresterar med 10%, 240 000kr+. Kommer om 10 år ha 70 000kr/mån i lön (minst), ej inflations och lönekorrigerat (är specialistläkare om 10 år). De där extra 240 000kr efter 10 år skulle ge mig cirka 900 000kr efter ränta-på-ränta (om 7% snitt per år) efter ytterligare 20 år. Så tanken att låna för en större tidigare effekt av ränta-på-ränta har ju sina fördelar minst sagt.

Det finns såklart 100 negativa anledningar det fattar ju även jag, men någon som själv lånat för att investera? Kommer med största sannolikhet inte låna för att investera, men mest nyfiken på om någon har erfarenheter från det. Och ni som verkligen inte skulle göra det, vad är er anledning?

Av Weestman
Skrivet av Trevlig:

https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/1237847/elicera-t...

Denna håller jag koll på, har motiverat värde på upp till 16kr. Deras forskning kommer vara fantastisk om det fungerar.

Brukar tyvärr låta så, men det är väl det som är grejen med läkemedelsföretag. High risk, high reward. Men har missat så många toppar enbart för att jag legat tungt i andra läkemedelsföretag istället.

Under det senaste året t.ex hade du kunnat göra ~65% plus genom att ligga i Pfizer.

Av Weestman
Skrivet av DavidtheDoom:

Köp detta biotech bolag i fas 1 studie som kommer slå världen med häpnad!

Vilket!? Jag köper alla aktier!

Av Weestman
Skrivet av DavidtheDoom:

Jag har belåning på mitt aktieinnehav. Detta då det matematiskt är kalkylerat till att ge bäst utfall över tid oavsett hur börsen beter sig. Horisonten är mer eller mindre oändlig och jag försöker inte tajma något alls.

Det hänger dock på det där mänskliga att man inte blir svag i knäna.

Jag kör superlånet eller vad det heter på Avanza, ett kreditlån där dina aktier är säkerheten. Ger mig en bra hävstång. Tyvärr är det ju en nergång nu vilket varit dålig för mig som ju då förlorat mer, men på sikt känns det ju tryggt. Har ändå det mesta i stora företag och inte okända läkemedelsföretag med hög risk:reward.

Av Weestman

Yrke: AT-Läkare
Stad: Karlskrona
Utbildning: Läkarprogrammet på Karolinska Institutet (rankat 8:a i världen nu förresten vilket vi i Sverige borde vara mer stolta över)
Erfarenhet: Cirka 8 månader underläkarvikariat innan AT-tjänst. 15 månader in på min AT-tjänst.
Lön: 38 000kr (+900kr denna månaden).
Ålder: 32

Förmåner: Inga speciella. Får låna poolbil mellan olika sjukhus alternativt kort för kollektivtrafik. Har 10 kursdagar jag kan få använda (20 dagar om interna kurser) utan ett utgiftstak men "inom rimliga gränser". Tror jag får 2000kr till efter 18 månader.

Funderar på att stafetta efter legitimation så att jag åtminstone kommer upp i en liten del av alla IT-löner här inne...

Av Weestman
Skrivet av pi:

Blev ett 3060ti för 6800kr som bidrag till den statistiken från min sida. Aldrig betalat mer än 3000 kr tidigare för ett kort...

Köpte mitt 4870X2, då ett jävla monster, omkring 2008(?) för cirka 4500kr. Det var väldigt mycket då. Köpte mitt 1080 Ti för nästan 10K... Ska jag ha motsvarande nu? Då blir det väl 16-17tkr..

Av Weestman

16GB DDR4, känner inget behov alls av mer. Spelar alla spel utan problem. Om 2-3 år när man köper nytt så lär det bli 32GB DDR5 dock.

Av Weestman

Månadshyra + El

Tele2 TV Guld
Tele2 internet (1200/100mbit)
Tele2 Telefonabbonemang

Netflix via vän
Disney+ med morsan
HBO Max
Discovery+ med farsan (allsvensk fotboll)
Paramount+
Youtube Premium
Spotify
Viaplay (gratis via Tele 2)

Leetify (Counterstrike)
Esportal (Counterstrike)

Gymkort
FitNote (träningsapp)

Läkartidningen (via läkarförbundet)

Personförsäkring (upp till 3 miljoner tror jag)

CSN-lån (kanske inte en prenumeration men ändå en fast månadskostnad på ~1100kr/mån)

Kan väl inte komma på något mer just nu men har säkert något annat också. Är generellt rätt dålig på att säga upp saker. Hade helst önskat mig ett "joint medlemskap" mellan olika TV-tjänster där man kanske betalar 600kr/mån men då får man allt innehåll hos Viaplay, Discovery+, CMORE, HBO Max, Netflix inklusive sport. Nu skapar man ett medlemskap för att få tillgång till en serie t.ex (som med mitt Paramount, för att kunna se Dexter igen).

Av Weestman
Skrivet av Donnerstal:

Problemet är att moderkortet kostar dubbelt så mycket. Men ja, 12600k är oftast ett bättre köp.

Ja, det är sant. Kanske kommer billigare alternativ så småningom. Vet inte hur korten kostade för Ryzen 5600X rätt så tätt inpå släpp. Men sådant får man ju ta hänsyn till också, såklart, om man ska köpa nytt.

Av Weestman
Skrivet av hakd:

5600x alla dagar i veckan, ta en titt på vad Intel-modekort med pci4 kostar.
5600x och 3080 kör jag på idag, CPUn har aldrig flaskhalsat

Du får ju 12600K för samma pris som ju slår 5600X rätt så rejält på fingrarna.

Av Weestman

Försiktigt positiv till Intels grafikkort. Om det blir en succé så har vi ännu en konkurrent som kan trycka ner priserna lite igen. Det hade gynnat även NVIDIA och AMD fanboys. Inget jag själv kommer investera i dock då jag inte är i nya köptankar.

Av Weestman

Ett par biobiljetter och 3000kr i julbonus som alla i hela regionen fick. Gratis är gott så är inte besviken, och julbonusen (där en del skattas bort såklart) var ju väl tilltagen!

Av Weestman

"Why do we exist?" hade jag ett tag..

Av Weestman
Skrivet av Stan Carley:

Auto 23? Jag har bara hittat Auto 1-6.
Tyvärr har jag väldigt låga tankar om sparande på det här sättet så väntar nog ett tag innan jag gör något så drastiskt
Finns stor risk att jag blir beroende av att spara på börsen och försöker bli en "trader" som förlorar allt för att jag tror att jag är bättre än snittet på det jag gör

Men tack för tipset!

Typo, menade Auto 2-3 dvs Auto 2 eller Auto 3 Ja, du ska inte göra något du känner dig otrygg i. Men finns ju räntefonder som iaf ger lite bättre avkastning än ett vanligt slät sparkonto.

Av Weestman
Skrivet av Stan Carley:

Jag tog en chansning och köpte in mig i Auto 1,2,3,4 och 6 med 100 kronor var.
Så nu ligger mitt månadsspar (hos Avanza) på 600 kronor totalt istället för bara 100 kronor.
Har förstått att man inte ska bry sig om tillfälliga ändringar i värdet men känns lite komiskt att jag förlorade totalt 9 kronor under gårdagen

Planen är att pengarna jag sätter in på autofonderna ska sitta där minst 5 år eftersom det är så pass lite pengar varje månad så har jag råd att förlora allt om börsen skulle krascha totalt. Sparar ändå ca 5-9000.- per månad till mitt vanliga sparkonto som jag har som buffert/framtida bostadsköp.

Du skulle i princip kunna lägga dessa 5000-9000kr på typ Avanza Auto -23 alternativt någon indexfond om du vill vara försiktig. På sparkontot växer de inte och ränta på ränta gör rätt så mycket faktiskt. Även om du är väldigt defensiv så kan du ju ha en liten större del i fonder. Sen har jag all respekt för att man är försiktig också.

Själv har jag precis fixat autogiro så nu blir det minst 2000kr/mån i sparande. Men sannolikt betydligt mera, vill dock inte ha mer på autogiro. Blev Avanza Auto 6 och Enter småbolagsfond A. Sätter jag in mer än dessa 2000kr lär de hamna i fonder/aktier ca 30/70. Nu har jag mycket i NVIDIA, AMD, Intel, TSMC.

Av Weestman
Skrivet av Stan Carley:

Hur bra är den där så kallade Avanza Autoboten?
Testar att månadsspara 100:- genom den och nu har den lagt två insättningar i något som heter "Auto 5" som i skrivande stund är värt 204:-.
Om det skulle stå sig såhär att den ökar i värde med 1-2% per månad så känns det som att jag borde höja mitt månadssparande till 1000:- istället för bara 100:- men väntar nog några månader till innan jag höjer summan, det här kanske bara var nybörjartur

Kommer Autoboten alltid att spara i det som heter "Auto 5" eller kan den ibland spara i typ "Auto 4"? Vad är det för skillnad mellan dom olika Auto 1-6? Så många tycker jag mig ha sett såhär långt. Varför valde den just nummer 5?

Mitt första ISK-konto hos Avanza och mitt första försök att handla med fonder istället för att bara ha ett vanligt sparkonto.

Jag sparar en del i Avanza Auto 6, började denna månaden. Tar även superlånet/räntan eller ränterabatten eller vad fan de kallar det nu, för lite större hävstång (men det innebär ju även en risk såklart). På sikt tror jag det är en vettig fond som kommer slå index. Avanza Auto 5 är ju också en mellanhög risk, fast något lägre än Auto 6. Desto lägre siffra, desto färre aktier och fler räntefonder. Smidigt att sätta in pengar på en fond varje månad.

Nu ska jag bara fixa autogiro för Avanza så att de automatiskt sätts in pengar varje månad å köps fonder för pengarna.