Inlägg

Inlägg som Weestman har skrivit i forumet
Av Weestman
Skrivet av Krillec:

Du menar ett lotteri alltså? Alla kan vara med, och det är knappast talangen eller kunskapen det sitter i utan snarare fantasin. Men du kanske menar att du saknar fantasi?

#jagblirocksåbitterpåsånasomdig

Nu kommer jag iofs komma med ett bidrag (mest för sakens skull) men det är väl rätt så självklart att de som är extremt duktiga inom 3D, photoshop eller annat har en fördel jämfört med oss glada amatörer? Tycker de är roliga bidrag men även om jag har en extremt bra tanke/idé och 100% fantasi så gäller det ju att kunna återskapa det också. Så lite ödmjukhet åt detta också behövs nog. Å andra sidan alltid kul att se alla fantastiska bidrag.

Av Weestman

Viper - Får 75 ord att kännas överflödigt.

Av Weestman

Har du en extra inkomst?

Hej Swec!

Sitter här och inser att jag gärna vill ha många saker i livet. Ska väl erkänna att jag har det relativt bra redan som det är utan några större lån eller skulder och dessutom ett yrke som på sikt kommer ge en väldigt bra inkomst iaf. Men satt nu på lördagsmorgonen och filosoferade ute på balkongen om vad man ska göra med sin lediga tid. Speciellt så här under coronatider. Kom på att jag beundrar er drivna människor som har dels hobbies eller strikt ett ”extrajobb” för att dra in mer kulor. Vissa målar, andra säljer cyklar de har lagat osv.

Min fråga är egentligen inte riktad specifikt till mot vad JAG kan göra för att dra in lite pengar vid sidan om, utan snarare mest nyfiken på vad DU gör för att utvidga semesterkassan? I bästa fall kanske någon kan få inspiration också.

Själv så har jag börjat skriva en bok. Men jag tror inte den kommer komma ut på marknaden och om den gör det är väl det i mindre skala, men det är väl ett litet projekt jag har vid sidan iaf. Jag har även funderat på om man ska outsourca sina kunskaper om speldatorer och skräddarsy datorer för t.ex familjer som ska köpa något åt sin son/dotter, kanske inkl. en överklockning. Känner dock att jag just nu har utdaterade kunskaper. Tänker själv att kan man dra in 2000kr/mån extra och lägga i någon indexfond så är man en bra bit på vägen.

Så för diskussion, har du någon alternativ inkomst utöver ditt yrke? Har du någon idé? Se tråden som en diskussion för inspiration eller för bragging rights.

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Weestman
Skrivet av HallonsyltarN:

Yrke: sommarvikande läkarassistent på vårdcentral
Stad: Kalmar
Utbildning: Snart 8 terminer av 11 klara på läkarprogrammet
Ålder: 25
Lön: 26k innan skatt.

Väldigt nöjd med detta. Jobbat som undersköterska tidigare sommar med 21k + OB. Slipper torka bajs etc i sommar vilket är värt mycket.

Förstår vad du menar men förhoppningsvis har det gett dig massor av lärdomar och framförallt förstående för en undersköterskas/sjuksköterskas vardag. Du har valt ett fantastiskt yrke även om jag är lite biased...

Yrke: AT-Läkare
Lön: 35 600kr + jourlön. +2500 kr efter 12 månader och ytterliggare 1500kr 6 månader efter det. Utöver den årliga löneökningen.
Övriga förmåner: 25 semesterdagar, 10 kursdagar, 2000kr friskvårdsbidrag

Av Weestman
Skrivet av SkalmanBC:

Hade backup på allt viktigt på en 2.5 hdd som förflyttades mellan olika system som funnits genom tiden.
Vid flytt så rensades det ordentligt och behovet av backup försvann mer och mer när familjemedlemmar börjat använda cloud tjänster som erbjuds av tele bolagen.
Tänkte inte på disken förens för något år sedan då bitcoin gick upp rekord högt. Då var det läge att plocka fram disken med mina 2.7 tungt förvärvade bitcoins. Wallet låg ju säkert på den.
Efter 3 dagars letande så framkommer det att den disken åkte på tippen för något år sedan.
Hade jag haft en tillräckligt stor disk som passat i NAS'en så hade jag sluppit detta missöde.

Haha, låter nästan som avsnittet från big Bang theory där de också hade bitcoins undanlagda som försvunnit. Även om de ”bara” är pengar så är de ju tråkigt när data försvinner.

Av Weestman

Min värsta dataförlust är jag inte förlåten för än. Visst, man har råkat ta bort presentationer, filmer, klipp osv på jobbet eller plugget, råkat radera forskning man lagt en vecka på att samla ihop data på osv eller krypterat 200GB personlig data med ett lösenord man sedan glömt... Men vem i världen är det man absolut inte vill göra besviken? Å vad älskar denna personen mest av allt? Jo, givetvis ens mamma och givetvis barn eller barnbarnen. Tänk er en mamma med 5 barn som fyllt 60 år och där barnen flyttat ut och lever sina liv, å helt plötsligt fått en skänk från ovan och barnbarn, å kan fortsätta ha massa småbarn omkring sig.

För cirka 10 år sedan fick min bror sitt första barn. Ett år senare på dagen fick han sitt andra barn. Under de kommande åren så åkte framförallt min mor från Blekinge till Dalarna för att träffa dem, 70 mil enkel resa. Vi pratar om en hel dags effort, stanna över helgen, sen hem. 2 dagars bilresa för 2 dagars barnbarns-mys. De reste även utomlands, var med på bröllop i fina utstyrslar, kalas, första dagen på dagis osv. You name it, hon var där. I tid och otid. Allting dokumenterades givetvis (förutom själva födseln, tack och lov!) och jag fick nästan veckovis lägga in bilderna på hennes dator då hon har exakt noll kunskap själv. Vi pratar om bäbisar med sylt över ansiktet, videos på när de tar sina första stapplande steg och massa "roliga" saker som de säger som egentligen bara en farmor kan tycka vara roligt. ALLT dokumenterades, inte alls som på min tid där man i bästa fall har något flåtigt kort tagen med analog kamera och ett finger i hörnet som naggas över tid med all dess charm utan högupplösta systemkamera-bilder. Givetvis insåg jag problem med att ha alla bilder på en och samma dator (man har ju själv tappat värdefulla saker förr i tiden) och just den datorn var dessutom extremt seg och behövde.. ja, formateras. Jag insisterade på att rensa upp datorn, svor dyrt och heligt att bilderna skulle sparas och lagras på inte bara ett utan två ställen och att det inte fanns några risker alls. Det var alltså jag som tog initiativet till rensningen. Den duktiga sonen skulle minsann vara räddaren i nöden och arbeta proaktivt, här ska det backas upp! Här ska vi minsann inte förlora några bilder eller filmer!

Sagt och gjort. Jag lägger över allt på en bärbar hårddisk, dubbelkollar att allt kommit med och rensar datorn. Kollar en gång till (för vem fan vill råka ta bort allt?). Vill dessutom vara noga så jag använder ett externt program som dessutom skriver över allt så att det vid fel händer inte finns bilder att återkalla). Här ska minsann inte någon skum typ som letar i containrar hitta en hårddisk om 10-15 år och försöka återställa massa tveksamma bilder som bara en farmor kan ta på sina barnbarn. Med det sagt, allt flyter på felfritt, raderas och windows installeras igen. Klart, finemang! Den duktiga sonen har nu rensat datorn, backat upp bilder (och sorterat i mappar efter år) och dessutom raderat spåren efter bilderna på datorn om den skulle råka bli snodd. Allt på en krypterad extern hårddisk. Den duktiga sonen av fem barn är redo att ta emot en klapp på axeln, en kaka och kanske ett par matlådor. Startar datorn för att kontrollera att allt finns kvar och fungerar som det ska.

Det är då jag inser mitt misstag...

Jag har haft den bärbara hårddisken ikopplad via USB-sladden och lyckats formatera den också. Allt är borta. Från första bilden någonsin tagen av farmor, till första kalaset, till midsommarklädsel, första julen, första allt egentligen! Förvisso fler dubletter än vad man själv hade i pokémonkort en gång i tiden, men exakt allt är borta. De första 5-6 åren av deras liv har raderats och detta helt och hållet på grund av mig, och dessutom på MITT initiativ. Inte nog med det, visst fan ska det straffa sig att man velat vara utförlig också och skrivit över hårddiskarna med externa program så att det inte går att återkalla bilderna eller filmerna.

Då var jag INTE populär kan jag säga. Minst omtyckt i familjen. Från favoriten till en Judas. Då har jag ändå haft en hårddisk som krashar bokstavligt talat 15 minuter innan jag ska presentera mitt projektarbete på gymnasiet eller haft privat data som försvunnit. Men det här är utan tvekan det värsta jag varit med om, och jag har nog aldrig sett någon vara så arg och ledsen. Än idag när bilder tas på familjemiddagar osv påminns jag (även om jag givetvis har en fortsatt bra relation med min familj) i form av pikar som "låt inte X spara bilderna bara!". Denna dataförlusten har känts betydligt tyngre än jobbrelaterade eller mer privata sådana kan jag lätt säga.

Jag får helt enkelt fortsatt leva med att vara "den klantiga jäveln som tog bort 5 års bilder på X och Y".

Av Weestman

Saknade den klassiska Microsoft Intellimouse 3.0 i quizet som alla CS-pros körde med.

Av Weestman
Skrivet av andra94:

Straffar? Är väl snarare normala regler, amazon har ett rykte o följa därav så vill de att folk är noggranna med ordrar de lägger upp på marknaden. Ex tänk dig såhär du säljer på tradera men vägrar i slutändan o sälja varan för att du själv tycker du fick för lågt bud men du satte inget reservationspris.

Vad tycker köparen om Tradera när denne inte får varan? Vad borde Tradera ha för ställning här? Amazon är inte den som faktiskt säljer varor utan det är en plattform att sälja sina varor på.

För att hen gjorde ett fynd o kanske nu har börjat köpa massor av tillbehör till ritplattan, gjort planer osv? Ja finns många anledningar, samma sak om du nu skulle ha ett 3080 för 7825:- men du får samma meddelande avbokar du? Du kanske redan beställt CPU + mobo + ram + chassi + nätagg för att du fick kortet billigt.

Avbokar du?

Skulle du få ett 3080 för 782kr så visste du nog redan från början att priset var lite för bra för att vara sant. I detta fallet var det ju uppenbart ett fel pris då det var 1/10 av ordinarie pris.

Av Weestman

Har 1,5 TB SSD så allt ligger på dessa egentligen. Men har även 2TB lagrings-disk utifall jag skulle behöva flytta saker pga platsbrist på SSD, t.ex foton och annat som inte behöver samma hastighet. Har 2st M.2 slots så blir dyrt att uppgradera till mer SSD-utrymme då jag måste ersätta befintlig SSD.

Just nu har jag 750GB ledigt på mina två SSD så ingen fara på taket direkt. Sitter även på 600mbit fiber så kan ta bort något spel om de krisar för att sen ladda ner igen vid behov.

Av Weestman

Det var ju lite coolt att installera ett 4870 X2 när det väl begav sig. Men var ingen lyckad story utan det dog rätt så snabbt och höll typ 100C...

Mitt nuvarande 1080 Ti för dryga 10tkr som ju är ett enormt stort grafikkort kändes rätt maffigt. Rejält prestandahopp från 560Ti (med andra nya komponenter också såklart).

Av Weestman

Överklockar CPU, inte minnen. GPU ibland men har alltid kort som redan är väldigt överklockade så brukar bara vara krångligt, får inte ut många Mhz extra.

Just nu kör jag min i7 8700K i 5,0Ghz. Blev en delidd också och fick faktiskt hjälp av en här på sweclockers som kom hem till mig. Var väldigt trevligt.

Av Weestman
Skrivet av Chrisj:

Nu ser jag att du driver men tycker alltid det är lika kul när folk är gravallvarliga och menar att miners inte borde få köpa korten och att korten borde gå till konsumenter för mining förbrukar el och det är dåligt för miljön, som om deras gaming skapade stor nytta i världen.

Ja givetvis, dock tråkigt om någon sitter på 10st kort medans det är sådan brist. De är ju trots allt ffa till för gaming. Men det var som du säger med glimten i ögat jag sa det

Av Weestman
Skrivet av Mezzlock:

Exakt samma för mig, fick mitt 3070 för 6600:- och tyckte det kändes lite dyrt och var tveksam. Nu känns det helt plötsligt väldigt prisvärt. Speciellt då det helt plötsligt ger mig ethereum för 40 dollar i veckan när mining helt plötsligt blev lönsamt igen.

Såna kapitalister som er alltså som ser till så att vi andra inte kan njuta av spel med höga bildfrekvenser

Av Weestman
Skrivet av ztenlund:

Med tanke på leveranstiden så är nog andra mer tidseffektiva åtgärder att föredra.

Skrivet av BadNewsBrod:

Fortfarande snabbare leverans än ett 3080 iaf

Hahahaha älskar er. Speciellt 3080-repliken.

Det löste sig, fick ut skiten (inte den skiten...) till slut med en styv ståltrådsom jag kunde böja förbi. Det tog sin tid men nu kan jag äntligen gå på toa igen.

Av Weestman

Stopp i toan

Kanske helt fel forum, men å andra sidan kanske helt rätt? Låt oss lösa detta problem tillsammans.

Jag har helt enkelt fått stopp i toaletten. Det är en doftblandare som på något sätt råkat fastna, alltså inte avföring. Jag kan precis känna den med toppen av fingret om jag sträcker mig. Innan jag ringer rörmokaren så funderar jag på om det är något jag kan göra själv åt detta? Sugpropp?

Den sitter fast i kröken alltså.

Av Weestman
Skrivet av pine-orange:

Jag känner inte till regeln men det låter som en regel för normalfördelningar.
Du har valt några parametrar, har du kollat på hur fördelningen ser ut? Nu antar du att alla är normalfördelade men om de inte är det blir det rätt meningslöst att beräkna deras stddev som antar att datapunkterna är normalfördelade.
T.ex. en människas höjd följer en normalfördelning men antalet pass kanske följer en annan fördelning.

Regeln innebär att 67% är inom -1 till +1 STD, 95% inom 2 och 99,7% inom 3.

Nu har jag bara räknat ut STD via excel och därifrån multiplicerat med 1,2,3 eller -1,-2,-3 för att få vad respektive värde är. Vet inte om det är att matematiskt ”våldta” std. Är inget matematiskt geni direkt men vill presentera en spelares förmåga jämfört med ett genomsnitt på hela ligans värde, å detta i ett antal parametrar (därför radarchart), om du förstår vad jag menar.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/68–95–99,7-regeln

Här t.ex.

Om jag har låt oss säga 55 värden (vi kan sägs, passningsprocent) inom intervallet 43-89%.

Våran spelare har 76%. Då vill jag kunna presentera var på SD-kurvan (där 0 är exakt medeltal) vår spelare presterar. Presterar han t.ex som de 5% sämsta borde han hamna på -2 SD, och är han en av de 0,3% som är sämst -3SD, å vice verca på andra sidan då.

Hur beräknar jag detta? Är det ena möjligt? För som jag förstått det så ska 99,7% av alla i en population vara inom -3 till 3SD men jag har kanske missförstått allt?

Tack för att du tar dig tid! Kan skicka mina exceldokument i PM om du inte riktigt förstår vad jag menar. Om du har tid/Lust att kolla på det såklart.

Av Weestman
Skrivet av pine-orange:

Det låter som att du har glömt att normalisera dina siffror men du kommer också behöva ta absolutbelopp av standardavvikelsen för att 0 ska vara centrum tänker jag eller har du 0 halvvägs upp?

Hej, jag löste det sen! STDEV löste allt. Satte sen 3 som standardvärde i grafen och gjorde en osynlig graf med 6 (så spelarens värde baserat på 3+/-SD-värde plottades ner. 3,5 i gömt värde t,ex presenteras 0,5 över genomsnittet/mean i radarn.

Frågan är, ger det en mer rättvis bild att presentera enligt 68-95-99,7 regeln? När jag gör mean-stdev*3 t.ex kan vissa värden i excel bli negativa.

Hur gör jag detta isf? Eller är det helt rätt att köra mean+/- stdev* 1/2/3 för -SD3 till +SD3?

Av Weestman

[Excel] Radarchart med standardavvikelser

Hej!

Sitter och leker lite i Wyscout, ett program som analyserar fotbollsspelares prestationer. Har fått tag på en del rådata.

Har ca 10st olika parametrar med numerära värden från omkring 3-80 (passningssäkerhet, antal långpassar osv). Vill presentera dessa fint i form av ett radarchart där den genomsnittliga spelaren representerar SD0 och den spelaren jag presenterar får sin data presenterat i form av standardavvikelser ifrån SD0, med ett intervall inom SD3 och SD-3. T.ex så som "Edvin_TH" gör på twitter HÄR.

Som ett exempel har vi Erik Berg (mittback i Djurgården, även känd som make till Carina Berg). 92,67% av hans passningar når rätt spelare, medan genomsnittet för Allsvenska mittbackar är 85,21%. Standardavvikelsen (uträknad med =STDEV.S) är 5,74. Ett annat värde är framgångsrika defensiva aktioner, där Berg presterar 10,34 per 90 minuter mot snittet 9,66, med en SD på 1,67.

Så hur går jag tillväga för att presentera dessa (och fler parametrar, ca 8-12st beroende på position) i form av en spiderweb/radar-chart, där 0SD är genomsnittliga spelaren och "min" spelare presenteras i form av SD-avvikelser ifrån detta snittet.

Jag har genomsnittligt värde för alla parametrar, tror jag gjort rätt med SD-uträkningen men därifrån kommer jag inte vidare, och jag har försökt att googla på det men fastnar. Försökt i 2-3 timmar att lösa det själv, så nu tar jag in den stora kanonen, Sweclockers!

Av Weestman

Hej! Hoppas jag har hamnat rätt här.

Jag har precis börjat göra statistiska analyser för fotbollsspelare men är relativt grön i excel t.ex. Jag vill ha en radar-chart med standarddeviationer där man ser 0SD som den genomsnittliga fotbollsspelaren, och den aktuella spelaren presterar relativt till det (inom 3 till -3SD). Jag har via excel lyckats räkna ut genomsnittsvärde (inte speciellt svårt) men även standarddeviation. Men när jag gör min radarchart så blir utgår man inte från 0SD utan från numerärt värde baserat på alla olika parametrar (passningsprocent, antal passar osv, dvs värde från typ 5 upp till 100), och det ser inte alls runt och fint ut utan spretigt.

Av Weestman
Skrivet av aragon:

nja det beror helt på hur dom ska sitta, är det 3 helt olika ställen behöver du troligen det, då är det dig uno, annars går det köra dig-quad med 4 olika strip med 300 led på varje strip.

Sorry om jag var otydlig innan men förstår inte riktigt vad dig uno eller dig quad är för något. Hänger inte alls med i språket här. Vill bara ha 2-3 olika långa RGB-strips som är av tillräckligt bra kvalité samt tillbehör för att kunna styra det med philips hue. Om det blir avsevärt mycket billigare så är det värt besväret, pratar vi någon hundralapp kör jag nog hellre Hue rakt av

Stort tack för att du tar dig tid för att hjälpa mig här!