Inlägg

Inlägg som Weestman har skrivit i forumet
Av Weestman

Försöker skriva en bok, gjort två kapitel hittills. Storyn är faktiskt väldigt bra, å jag kan skriva rätt så bra utan att vara ett geni. Men går långsamt, som sagt..

Annars har jag lagt en hel del pengar på fiske senaste året, framförallt utrustning. Nästa år blir det ett par resor i Sverige. Framförallt gädda men ska försöka fiska lax och torsk också framöver.

Gillar annars att vandra men bor i södra Sverige, svårt att ha fina ställen att vandra på. Ännu mer gillar jag att bestiga berg, även om jag inte har några större toppar under bältet än utan bara Mt Olympus (2917möh), Galdhöpiggen (2469möh) samt Lenin Peak baslägret (~3700möh). Målet är att åka till Nepal och vandra Annapurna Circuit som sägs vara världens finaste vandringsled, och att då kanske ta ett par toppar medans man ändå är där omkring 6000 meters höjd. Annars intresserad av att besöka Kirgizistan igen och ta 4 toppar på 20 dagar varav den högsta då är Lenin Peak (7134möh).

Gillar också att resa (varit i 32 länder) och har ett halvintresse av att fotografera. Ska försöka ta fina bilder med nya iPhone 13 och ha ett specifikt konto på instagram för just det. Framöver kanske skaffa systemkamera men prioriterar inte det just nu.

Cyklade även Smygehuk-Treriksröset (cirka 240 mil?) på 14 dagar för många år sedan. Funderar nu på en riktig landsvägscykel. Senast så cyklade jag med en gammal DBS med 3 växlar (ni vet den där svarta lilla växelkåpan, Shimano?) och tung last. Vore riktigt kul.

På sikt vill jag ta flygcertifikat så har ett par timmar i flight-sim, men det får bli senare

Av Weestman
Skrivet av Phod:

Kör inget quiz om Covid-19 och vaccin vad ni än gör.

Det enda rätta svaret är att vaccinera sig, såklart.

Av Weestman

Quiz om Epic Fails inom hårdvara, mjukvara, olika lanseringar men även citat som knappast blev bra ("internet är bara en fluga" osv). T.ex när Windows presenteras som hur driftsäkert som helst och de blir en blue screen, eller nätaggregaten som började brinna och säkert en massa annat.

Av Weestman
Skrivet av improwise:

Fast då är ju inte e-sport någon sport

Man får skilja på sport och idrott. E-sport är just sport, men det är inte en idrott.

Av Weestman
Skrivet av Ceji:

Det är statusen som säljer 9 av 10 Appleprodukter. Så har det alltid varit. Precis som t.ex. Mercedes i bilvärlden. Eller som jag läste någonstans. Det ger "streetcred", vilket egentligen bara är ett annat ord för status.
Idag har Apple också blivit en typ normstatus i vissa kretsar och det är egentligen ännu värre. Lite som när vissa klädesmärken är moderna och ALLA ska ha dem.
Det har också blivit lite som i utlandet här hemma. Man ska visa att man har råd. Förr skulle man inte skryta men idag är det tvärtom. Att de flesta köper sina Appleprodukter på avbetalning och inte kan betala den kontant är egentligen ganska lustigt eftersom de flesta som vill visa att de har råd inte har råd egentligen. Fast det gäller inte bara Apple. Det gäller i lika hög grad Samsung också, som också är överprisade.

Eller så har man Apple-produkter för att man gillar telefonen och tycker den är bra, samt att man kan synka den med andra produkter. En Samsung-telefon är ju till å med dyrare än en iPhone så de är inte ens dyrast i klassen längre. Sen är det inte speciellt status att ha en iPhone längre, det har väl typ de allra flesta? Inte speciellt svårt att äga en iPhone. Å delbetalar sin telefon gör väl de flesta, via ett abbonemang? För att de är smidigt osv, ingen ränta etc.

Av Weestman
Skrivet av RVX:

Känner exakt samma, sitter dock med vanliga 11:an.
Planen är att köra den till 14 åtminstone, eventuellt 15. Har tappat den otaliga gånger faktiskt...utan skal. Och inga sprickor eller skador. Kör alltid utan skärmskydd så displayen har en del smårepor som syns under starkt ljus, plus att baksidan runt hörnen är aningen repiga. Men själva telefonen i sig....ser ingen anledning alls att byta ut den. Köptes för 8000:- vilket är max för vad jag vill lägga på en telefon.

Är ju dock rätt enkelt och tacksamt att bara "förlänga" ett abbonemang man haft i flera år nu. Tidigare år har jag haft oturen (turen?) att mina telefoner varit precis på gränsen till användbara (skador på yuttre, dåligt batteri, glappande laddare osv) men just denna 11 Pro håller fortfarande förvånansvärt bra och kameran är ju betydligt bättre än tidigare jag haft på t.ex iPhone 8 eller iPhone 5. Så känner inte behovet av att behöva uppgradera telefonen pga kameran. Och 120Hz eller 60Hz gör mig ingen större skillnad faktiskt, spelar ändå inte.

Men visst, är det många nya coola grejer kanske jag förlänger ändå. Tror dock min iPhone 11 Pro klarar sig bra minst ett år till. Eller så avsätter jag dem kronorna jag sparar på att inte köpa en ny telefon på att köpa en Mac Air istället.

Av Weestman

Har en iPhone 11 Pro som duger bra. Lite ytliga skador annars helt okej fortfarande. Men spännande att se vilka steg iPhone tar. Att "bara" uppgradera hårdvaran är ju lite tråkigt, vore kul med något lite nyskapande.

För egen del väntar jag nog till iPhone 14 eller kanske till å med 15 (eller motsvarande modeller om man nu hoppar över något nummer). Trots att abbonemanget går ut lagom till denna kommer. Man behöver ju trots allt inte ha allt de senaste längre..

Av Weestman
Skrivet av tsint:

Well...

https://i.ibb.co/195HzmT/Screenshot-20210902-203022.jpg

Ja jag har snålat på taklampor men jag har kompenserat med en Philips OLED ambilight.

Verkar som att du snålat en hel del med andra ord..........

Av Weestman
Skrivet av MaxieTheHatter:

Och nu är årets lönerevision genomförd, min nya lön landade på 43,500 brutto från Oktober.

Inkluderade tidigare posts om någon är intresserad av min löneutveckling, är fortfarande kvar i samma tjänst.

Mina arbetssysslor har uttökats till fullstack + scrum master.

31år,
3 år inom denna branch (blev anställd Augusti 2018).
8år inom annan branch (handel)

Hur ser "förväntad" löneutveckling ut om du stannar kvar inom samma yrke/bransch/företag? Vad är max du tror du kan få ut?

Av Weestman
Skrivet av anon334363:

Svårt att uppskatta vad du skulle kunna få för den. Jag hade inte gett mer än 3500 förutsatt att batteriet blir bytt först. Detta då den är såpass gammal.

Byter till nytt batteri samt byter till misnt 500GB SSD så får du nog kanske 5000-6000 av någon annan människa?

Ger du 6000 för den där datorn, även med föreslagna ändringar, så tycker jag synd om dig. Det vore ett rejält överpris. Skulle ge 1000kr om den är i gott skick, å då som typ kontorsdator. Med nytt batteri och en SSD kanske 1500kr (mao inte värt att göra bytena).

Sen finns det såklart människor på t.ex blocket eller tradera som inte har kunskapen och köper en "gaminglaptop" i tron att de faktiskt ska gå att spela på den. Så möjligt att man kan få mera pga okunskap.

Av Weestman
Skrivet av Mental:

Är man två, med varsin inkomst runt 40k så har man i stockholm ut ca 62 i näven skattat och klart, i månaden. Då har man det ganska gott ändå, även med en unge eller två.

Ja givetvis är det så. Rätt så sjukt ändå, 62tkr/mån är rätt så mycket cash. Lite skillnad mot ens 10,5tkr man hade i CSN.

Av Weestman
Skrivet av GLaDER:

Bra lön
En lön som möjliggör att jag kan leva ett bra liv. För mig innebär det att jag vill kunna bo på rimligt cykelpendlingsavstånd till jobbet, i ett hus där min familj får plats och mår bra. Jag vill kunna köpa god och näringsriktig mat och ha tid för träning, träffa släkt och vänner, samt ta en resa ibland.

Hög lön
En lön som innebär att jag inte behöver tänka på prislapparna på de varor/tjänster jag köper.

---

Om faktiska siffror efterfrågas skulle jag säga att min familjs nuvarande levnadsomkostnader och önskemål erfordrar:
75 000 SEK/mån för att vi ska ha bra lön
125 000 SEK/mån för att vi ska ha hög lön

Intressant diskussion. Sägs ju att vid cirka 42-47tkr/mån så prioriterar man hellre arbetstider och extra semester än några tusenlappar mer.

Jag har ju levt som fattig student på 10 500kr/mån i Sthlm och det gick ju rätt bra. Fick jobba varje sommar och betala privata skulder bara till föräldrarna som gav mig någon tusenlapp extra varje månad. Så är ju befriande att ha 35-50tkr/mån nu.

För mig går nog en bra lön på 40tkr/mån. Om man är ensamboende och utan familj. Då kan jag resa, äta vad jag vill, köpa lite roliga saker emellanåt, ha märkeskläder och även lägga undan lite varje månad. En hög lön för mig är inte så mycket mer än så, som ensamboende och singel utan barn, utan någonstans runt 70-80tkr/mån. Då skulle jag kunna låna till/köpa en villa/lägenhet som är bra nog, kunna resa vart jag ville i världen minst en gång per år och helt slippa tänka på prislappen på "vardagliga" saker som t.ex datorer, telefoner, TV, mat, utekvällar osv och ändå kunna spara flera tusenlappar per månad.

Sen kanske inte 70-80tkr/mån är en lön man "skryter" med men för mig är det absolut en hög lön. Å det är väl där omkring jag kommer hamna till slut som läkare, 70-80tkr/mån. Det finns få saker jag kan göra med 120tkr/mån som jag inte skulle kunna göra med 70-80tkr/mån. Däremot kan jag göra betydligt mer med 70-80 än 40. Å skillnaden mellan 40 och 25 är lika stor den, vid 25 måste jag verkligen kompromissa.

Av Weestman

En Intel 8700K som är deliddad och klockad till 5,00Ghz på samtliga kärnor. Alltid varit Intel "fan boy" de senaste tio åren men nästa CPU kan mycket väl bli en AMD om det fortsätter som det gör. Svårt att negligera maktskiftet som sker av en anledning.

Av Weestman
Skrivet av Mental:

OB:n suger för SSK, men lönen är rätt ok ändå här i Stockholm. Mina kollegor ligger runt 36-39 i månaden, eller runt 220 kr/h
Detta då på 3års utbildning.

Som läkare får de ju räkna med i runda bullar 12 år av studier och lärande i arbete innan man kan håva in den feta cashen.
Jag funderade läääänge på att plugga till läkare, dels för lönen men framförallt för att utbildningen verkar så rolig/stimulerande. Men i slutändan blev det inte så, och jag är rätt glad att slippa det ansvaret/stressen (intalar jag mig)

Vet inte om stressen är högre bland läkare än sjuksköterskor. Känns allt för ofta som att jag får be mina ssk-kollegor att ta ett djupt andetag och att de inte går snabbare bara för att man går på högvarv. De har ju väldigt mycket arbetsuppgifter (omvårdnad, prover, administrativt med kommunen osv osv osv). Gällande ansvar så är det inte som på film, där du måste ta ett 1/5 sekundsbeslut annars dör en människa. Under ditt första vikariat har du i princip inget ansvar alls, innan/under AT förvisso mer ansvar men ofta både mellan- samt bakjourstöd. ST har jag inte påbörjat men är ju samma där. Så vet inte om jag känner den där pressen. Sen är det såklart att man får puls när det t.ex är simultanta larm och en patient håller på att tappa luftväg men narkosjouren är på det andra larmet rummet bredvid. Men då är det ju inte heller "ditt fel" om något skulle gå galet och man får göra det bästa av situationen.

Sist jag var i Stockholm så fick SSK ca 30-31tkr/mån som ingångslön, så 36-39 är antingen privat, via hyr eller med lite erfarenhet antar jag, inte ingångslön via landstinget? Här nere i Blekinge där jag är nu så har de cirka 25-26 i ingång tror jag. Men yrket som läkare är nog betydligt roligare oavsett om vissa sjuksköterskor säger att de "aldrig skulle vilja bli läkare" av olika anledningar. Ofta används ju argumentet "vill ha patientkontakt" men väljer du rätt specialitet som läkare så får du ju mer patientkontakt än sjuksköterskor i princip, t.ex om du väljer akutmedicin eller allmänmedicin med upp till 10 patienter per dag. Gällande ansvar eller stress över ansvar så har du ju typ 12-15 års erfarenhet när du väl förväntas å ta beslut och ofta/alltid har du ju kollegor antingen på sjukhuset eller på andra sjukhus att konsultera om du är osäker eller vill ha ett second opinion.

Läkare är ett fantastiskt yrke. Du har dels den strikt naturvetenskapliga aspekten som är i ständig rörelse. Sen den personliga aspekten där varje individ är olik den andra som ger olika utmaningar. Sen är det hårt jobb, många timmar, långa pass och man har höga krav på sig själv. Efter vissa pass hade man ju önskat att man var programmerare, arkitekt eller något annat och tog det lugnt i sin egna takt utan att veta att man har 10 patienter som väntat i 4-5h utan att få träffa läkare än.

Av Weestman

Har en stationär dator, en iPhone, en gammal iPad jag fick av föräldrarna och funderar på en MacBook. Men just nu är det bara telefonen och den stationära datorn jag använder. iPaden har varit urladdad sen jag fick den typ (2-3 år sedan).

Av Weestman

En liten uppdatering från sist.

Månadslön: 35 600kr
Yrke: AT-läkare
Utbildning: Läkarprogrammet (5,5 år på Karolinska Institutet)
Erfarenhet: 8 månader vikariat innan AT
Förmåner: Jourkompstillägg (ca 2,4x pengarna) mellan 21-07. Har rätt till övertid om jag jobbar över (brukar vara bortförhandlad för läkare). 750kr/h i rak ersättning istället för 2,4x pengarna om jag tar medicinjourer utanför medicinblocket (vilket jag gör då jag slutat med medicinblocket nu). Friskvårdsbidrag 2000kr.

Jobbar cirka 200h/mån och lyfter väl 30-40k netto eller 45-60k brutto. Den här månaden får jag 35,6K i lön och ca 17K i jourersättning och nästa månad 35,6K i lön och 27K i jourersättning pga 750kr/h-ersättningen så det lönar sig verkligen att ta de där (förvisso köttiga) extrapassen. I februari får jag ett lönepåslag samt 6 månader efter ytterliggare ett påslag. Tror det är 2000+2500kr eller något om jag räknat rätt. Efter November blir det ca 43-44tkr/mån i ingångslön som ST. Efter ST (5 år) är det normala 70tkr ca. Just nu men lönerna ökar ju hela tiden som med övriga yrken pga inflation och avtal med facken osv.

Tycker givetvis att jag är värd pengarna men det kan också kännas lite fel ibland att lyfta 750kr/h (och ännu mer i framtiden) samtidigt som sjuksköterskor kanske har 150-160kr/h med ett OB på 40kr/h under natten istället för som mig 2,4x extra. Väldigt ödmjuk för min löneutveckling och har lite att gnälla på.

Av Weestman

En liten uppdatering.

Yrke: AT-Läkare
Erfarenhet: ca 2 års vikariat på psykiatri, thoraxkirurgen och snart 5 månader in på min AT (medicinblocket).
Lön: 35 600. Om jag minns rätt är det +1500kr efter 12mån och +2500kr efter 18 mån förhandlat och klart.
Ålder: 31 år
Utbildning: Läkarprogrammet, Karolinska Institutet (rankat #6 i världen sist jag kollade förresten!)
Placering: Karlskrona
Övrigt: På jourer får jag 1/137 av månadslönen i timmen (dvs cirka 20% mera av timlönen) samt det vanliga x2-tillägget så cirka 2,4x pengarna på nätter och helger. 70% i jourkomp ("semesterdag" kan man kalla det) och 30% i lön på jourtiden, går dock att ta ut i 100% ersättning. Efter medicinblocket i Juni får jag 750kr/h för alla extrajourer jag tar där å har hitills cirka 20h per månad extra schemalagt framöver, så min lön kommer då vara omkring 50tkr brutto (36-37tkr netto). Jag är nöjd! Äntligen betalat av lite privata skulder och krediter så att jag kan spara 5-10tkr/mån minst och det känns jävligt skönt att ha kommit så långt i livet just nu. Fantastiskt yrke också.

Av Weestman

Inga större förhoppningar om att vinna priset med tanke på alla fina bidrag och att de flesta har betydligt större kunskap i dessa program än mig, men här kommer mitt bidrag som är dels en kreativ tolkning av tävlingen men även en hyllning till datorn i sig. Men ändå lagt lite tanke på detta och fick lära mig hur man gjorde ett pergamentrulle från scratch (aldrig gjort innan:)) så lika bra å posta upp det!

Legender, myter och historier om gudomliga ting eller revolutionerande händelser har aldrig visualiserats främst i bildformat eller animerade bilder utan snarare i textform. Det här bygget, med kraft hämtat från minst tre olika gudar och dess sändebud, bör presenteras i samma form som berättelserna om Djingis Khan, Julius Ceasar, Jesus och Mohammed men även gudomliga väsen som Thor, Poseidon och Helios. Se det som en hyllning. Jag kanske tänjer lite på gränserna, men normbrytande byggen som detta har också tänjt på gränserna. Vi måste utmana bilden från det normala. Allt, textinnehåll liksom själva pergamentet som äntligen hittats, är givetvis gjort från scratch. Så, njut av den korta versionen om när Weestman letade, och fann, det mytomspunna bygget av Forsbergs Customs med kraften från åtminstine tre olika sorters gudar.

https://imgur.com/ofm0D69

PS: Vilket är kommandot för att få bilder direkt in i posten utan att klicka?

Av Weestman

Ett par nya hörlurar då de förra gick sönder för omkring 2000kr och sen joystick + throttle för Microsoft Flight Sim. Cirka 4K alltså. 2018 blev det väl däremot cirka 30-35K vilket var mitt senaste stora inköp. De stora inköpet innan dess var omkring 2009 så kände att jag kunde unna mig det.

Av Weestman
Skrivet av Krillec:

Okej, fine. Ni har rätt, dom borde ställa in alla tävlingar. Varför ska någon som lagt ner år och tusentals timmar på utbildning och övning få någon som helst fördel här i livet.
Spasibo za menya, khoroshego dnya!

Nja, men det är ju en rejäl övervikt åt tävlingar med att skapa grafiskt innehåll. Livet är inte rättvist osv men det gör det ju inte mindre sant för det