Inlägg

Inlägg som mkl har skrivit i forumet
Av mkl

Får man fråga vad du har för kringutrustning? Ser ut som en proper kommandocentral

Av mkl
Skrivet av kahwalli:

Den skärmen har ett enkelt VESA-väggfäste från Netonnet, inget stativ

Tack

Av mkl

Tack så mycket!

Av mkl
Skrivet av kahwalli:

https://i.imgur.com/BkY9i8B.png

Datorn i signaturen. Utöver det; Lenovo Y540 i7 RTX2060. Övre skärmen har en RPI 8GB för övervakning av bl.a. min Proxmox server som står i ett annat rum.
Belysning är Philips Hue. Kör vanligtvis varm-vit, inkl datorns RGB men nu är det jul

Passar även på att fråga dig om vad det är för stativ du använder för den övre skärmen? Jag letar efter ett singel stativ för att ha en till skärm ovanför min nuvarande

Av mkl

Vad har du för stativ för den övre skärmen?

Av mkl

När börjar kostnaderna av att ha en fabrik i Kina i form av IP stöld och moralisk korruption överväga fördelarna med billig teknisk arbetskraft? Borde varit ett tag sen tycker jag

Av mkl
Skrivet av Bael:

Likt Frimurare Orden då?

Eller bara fight clubs

Av mkl
Skrivet av Jimsofie:

Vem vill köpa en oem licens när en pro licens kostar runt 20kr? kan nog påstå att 99% av alla sålda datorer är märkesdatorer med medföljande Windows, alltså gratis, så alla gnällp-ttar kan lägga ner om det nu är så kass, de som är så fantastiskt duktiga o fixar allt själv med sina obegripliga krav, överge värdelösa Windows istället... bagatell för en fantast med 6 op på en dator o fixa till det

Vad händer? Jag är själv en väldigt nöjd Windows-användare men you get more flies with honey

Av mkl

Om de ändå ska ha ett centrerat aktivitetsfält, varför behöver den täcka hela området? Det där är väldigt viktig real estate exempelvis i Excelark med låsta rader

Jo, jag vet att man låsa upp aktivitetsfältet men det är inte samma sak som ett fast men koncist aktivitetsfält i mitten

Av mkl
Skrivet av Kwirek:

Jag kör med Domoticz. Har hört bra saker om HA, men sitter bekvämt i fåtöljen märkt "if it isn't broken...". När allt väl är uppsatt är min filosofi att jag inte skall behöva peta i det mer än på sin höjd någon gång om året.

Är lika skeptisk till Apple som alla andra men har inte haft något annat bra användningsområde där jag faktiskt funderat på att aktivera en. Jag gillar inte att saker ligger och lyssnar i bakgrunden, så en lösning där jag trycker på en knapp för att aktivera assistenten var ett intressant mellanting jag kände var ok.

Intressant. Då lärde jag mig lite nytt

Av mkl

Intressanta svar. En öppen fråga: stör det någon av er att data om er samlas, aggregeras och sedan används, trots att det inte längre är unikt kopplat till er?

Personligen känner jag att det är lite obehagligt även fast det inte är en absolut showstopper, trots att likadana ansatser egentligen har använts i tusentals år (exempelvis folkräkning) om än med en lägre detaljnivå. Men just dagens detaljnivå möjliggör nya faror.

Skrivet av Kwirek:

Jag väljer så långt som möjligt produkter där jag kan helt styra dom lokalt via min egen server. Så smarta lampknappar, sensorer etc är alla z-wave plus (dvs eget meshnätverk) styrda av en raspberrypi.
Det enda som inte är det är robotdammsugaren. Men efter noga övervägande kom jag fram till att skadan begränsas av att jag kan styra när den kör - och när den är parkerad stirrar den in i ett hörn.
Skulle jag sätta upp kameror i min lägenhet skulle ett krav vara att man inte kom åt dom utifrån.

Har inga röstassistenter. De som kom med produkter är "avslagna". Den som jag skulle kunna tänka mig att använda (appletv) tillåter mig faktiskt inte ens att aktivera röstassistenten då jag har gränssnittsspråk engelska men svensk itunesbutik.

Styr du enheterna med Home assistant då?

Är du mindre skeptisk till Apples röstassistent pga deras policy?

Av mkl

Hur balansera bekvämt (smart) hem med integritet?

Visst är det trevligt med en robotdammsugare som gör söndagen mindre ångestframkallande, eller en röstassistent som omvandlar teskedar till matskedar och sedan tillbaka till teskedar medan man lyssnar på en podcast om sockervadd? Men hur balanserar man det med integritet?

Och med den ljuva ingressen övergår jag till frågan som jag är nyfiken att höra svaret på: hur resonerar ni kring integritet när det gäller smart hem och vad gör ni för att värna om den?

Jag är allmänt nyfiken och har inte tagit någon position. No shots fired.

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av mkl
Skrivet av anon309108:

Jag såg två pojkar i ena runt 6år den andra runt 10år som plågade ihjäl en igelkotte.. jag gick fram till dem o tog tag i ena armen var o satte mig på huk o förklara att så får man inte göra... pojkarnas mamma o pappa var 20-25meter bort och pappan kom springande o gav mig en örfil och berättade med höga ord att jag inte ska tilltala dem... Mamman stod kvar och sa inte ett ord.
Så japp jag har erfarit saker. Jag gjorde en polisanmälan på det om du vill ha mer bevis.

Min ursprungsfråga var till prästerna.. Jag svarade på Aja82's fråga och det var väl där det vart offtoppic, då jag av vana svarar på tilltal.
Men för din skull ska jag inte göra det mer i denna tråden

Om det är sant så är det bedrövligt beteende av föräldrarna.

Men även om jag tror att de flesta föräldrar i Sverige inte skulle ta till med våld i sånna situationer så tror jag att de skulle säga åt den utomstående att de inte får tilltala deras barn direkt, oavsett tro eller kön.

Det här kallas för övrigt anecdotal fallacy; du kanske borde läsa på om det.

Av mkl
Skrivet av anon309108:

Vissa religioner är värre än andra... Kristendomen har ett gäng saker jag stör mig på oxå
Jag tog upp några exempel där två religioner krockar. Jag tog upp det jag sett eller erfarit eller haft de runt om mig som erfarit
Att påstå att jag har något emot muslimer så är du ute på jäkligt hal is.. Jag har hjälpt en hel del muslimer som kommit hit med att lära sig svenska och hur svenska samhället fungerar.. Men jag har även sett muslimer som anser att de ska leva efter sin tro och skiter i vad för värderingar sverige har, då de lever efter sin tro och sharialagar.
Så kom med bättre påhopp om du vill försöka såra mig

Jag ställde min fråga till prästerna. Vilket du inte är.

Jag är inte ute efter att såra dig men du erkänner ju själv det jag sa i stort sett.

Det här är ett forum, du kan inte gå off topic och berätta anekdoter och sedan förvänta dig att endast TS får svara.

Men jag tror ärligt talat att dina exempel är påhittade utifrån min egen erfarenhet.

Av mkl
Skrivet av anon309108:

Men om religion inte är ett problem till konflikter.. Varför var regeringen tvungna att skapa lagar om hedersförtryck.. förbjuda månggifte osv? Det måste väl vara okej om nu inte religionsskillnader är ett problem.
Sverige är/var ett kristet land och många av lagarna är därför baserade på det.
Konflikter uppstår ofta i områden med kristna och muslimer.. där muslimska barn ger sig på kristna... Vuxna kvinnor (lärare samt andra föräldrar på lekplatser osv) får inte säga åt muslimska pojkar att de gör fel, för då kommer papporna o skäller ut dem.
Jag kan sitta o räkna upp mängder av exempel där muslimer och kristna hamnar i konflikter
och du menar på att det absolut inte har med tro o religioner o göra.. Så vad beror det då på om det inte är det.. Hudfärg? nee det kan det inte vara då många har samma hudfärg.. Kan det vara att de är från olika länder... nee jag har sett kristna o muslimer dra ojämt som kommit från samma land. Så vad finns kvar att räkna upp om nu inte tro o religion är orsak och verkan.
Vi har parallellsamhällen i vårat land där vissa lever efter sharialagar.. Om nu religion ska vara lika inför alla och alla ska ha rätt till sin tro.
Varför accepterar inte kristendomen och sveriges lagar att de lever efter de då?... om nu religion är okej oavsett om man är kristen eller muslim, buddist o allt vad det heter.

Det låter jättefint och teorin bakom mångkulturellt där alla har rätt till sin tro låter som sagt underbart... Men i praktiken är den inte hållbar, då det handlar om olika värderingar.. där vissa värderingar i annan religions-tro är ett lagbrott i ett kristet land.

Att då säga att religion inte är ett problem.. är inte det förnekelse och övertro utifrån sin egna tro för att bibeln säger att alla är lika värda osv.. Men många kristna har glömt att kristendomen i sig har ganska brutal och blodig historik med att försökt att utrota andra som tror annat än dem. Det var dåtidens jihadister kan man säga.

Så jag tar frågorna igen
*Borde vi ha en religion/land och där med låta gränserna hålla isär religionen som det var förr i tiden... eller tycker ni att religionen ska dämpas så den inte kan bli en drivande faktor hos folk?
Eller rent av.. tycker ni att världen/länder/samhällen kanske skulle bli en bättre plats om religionen togs bort ur ekvationen från våran planet, så att alla är lika inför alla?

För att svara på det med fotboll/hockey o andra sporter som framkallar supporterhuliganer, så tycker jag att det borde vara så att om supportrarna skapar bråk, så borde laget stängas av för säsongen.. på så vis om deras supportrar vill att deras lag ska vinna, så måste de hålla sig i skinnet... då skulle ju till o med barnfamiljer våga gå på matcherna.

Alltså kan du lägga av? Det är uppenbart från ditt första inlägg och dina exempel att du har något emot Muslimer, men vad har det med den här tråden att göra? Måste du få det sagt har du Flashback

Av mkl
Skrivet av Vzano:

*Uppmaning*

Som alla vet så låstes tråden "Att gå ut ur Svenska kyrkan", jag hade uppskattat om denna tråden kan följa den röda tråden och inte hamna på sidospår. Skulle tråden hamna på sidospår så är hänglåset inte långt borta!

Har man frågor angående modereringen kan man skicka ett PM eller kontaktmeddelande.

/Vzano, Moderator

Ironiskt med din avatar faktiskt

Av mkl
Skrivet av Veni:

Jag har min "bakom" datorn så jag använder ändå inte knappen på lådan(mer jobb för att komma åt den) utan bara knappen på datorn.

Alright. Jag har mina bärbara ihopfällda, därav I-landsproblemet

Av mkl
Skrivet av fiskebulle:

Har sjukt dåliga erfarenheter av HP's dockningstationer, halv undantag för den som heter "Ultra Slim Docking Station" - Men den är HP specifik.

Möjligt att du redan känner till, och inte är intresserad, men Level1tech har tagit fram en KVM för upp till fyra datorer och 2 skärmar.
Den är över budget, men jag tänker att eftersom det är jobbrelaterat kan det vara värt att lägga lite mer.

https://store.level1techs.com/?category=Hardware

Tack, jag kände inte till dem! Brukar de göra bra produkter? Jag hade nog kunnat gå upp i pris jag tror inte denna passar mina behov.

Skrivet av Veni:

Kanske något som liknar denna:
https://www.lenovo.com/se/sv/accessories-and-monitors/docking...

Tack! Det med startknapp vet jag inte riktigt. Vet bara att dessa passar med alla möjliga fabrikat och modeller p.g.a. anslutning via USB och inte egna egenutvecklade portar som förändras från år till år.

Tack! Denna har väl inte knapp? Lenovo svarade följande när jag frågade om deras knappar fungerar med andra bärbara datorer: "Lenovo utlovar dessvärre ingen som helst funktionalitet med andra tillverkare då man måste installera vår mjukvara och firmware."

Av mkl
Skrivet av Aphex:

Det är lika delar gulligt och tragiskt att du tror att den nuvarande situationen kan lösas med fler ungdomsgårdar. Ungdomsverksamheten i rinkeby fick stänga förra året bl a pga problem med beväpnade i lokalerna, natkotikaförsäljning utanför och att få vågar gå dit. https://www.mitti.se/nyheter/ungdomens-hus-och-reactor-stangs...

Men det kanske bara är lögnmedia som vill skrämma upp mig igen?

Vår lägenhet är 2 minuter från Reactor som nämns där och de problemen som nämns (att det är främst pojkar som går dit eller att få vågar ta sig dit) skulle faktiskt kunna minska genom fler fritidsgårdar (fler möjligheter)

Det finns även många andra förebyggande åtgärder man skulle kunna ta, exempelvis bättre exponering till goda förebilder (det finns gott om dem).

Sen tycker jag att tillgången till vapen borde få lika stort fokus som efterföljande våldshandlingar.

Av mkl

Köpråd dockningsstation med startknapp och litet avtryck

Hej alla,

Jag behöver lite hjälp med att hitta en lämplig dockningstation. Har själv försökt länge på egen hand men inte lyckats komma långt.

Jag jobbar ibland med flera bolag samtidigt där vissa kräver att man använder deras dator (alltså inte möjligt med Citrix m.m.) och det gör att jag då behöver växla mellan flera bärbara datorer och mina två stationära.

Jag har redan en inbyggd KVM switch i skärmen (samsung c43j890, möjlighet att koppla upp till 3 datorer: HDMI+USB; DP+USB eller USB C [bärbara datorer]) som fungerar väldigt bra när jag växlar mellan stationära datorer (HDMI+USB eller DP+USB) men USB-C kontakten som egentligen ska föra video, data och ström från skärm till bärbar dator har inte alls varit pålitlig.

Därför tänkte jag utnyttja HDMI+USB kopplingen i min Skärm/KVM switch till att koppla till en docka och sedan koppla dockan till de bärbara datorerna.

Krav:

  • Dockningsstationen har en startknapp som lyckas väcka åtminstone HP datorer utan ändringar i BIOS eller program eftersom att det är den vanligaste företagsdatorn jag har haft och mina rättigheter är begränsade på dessa datorer. Det verkar som att jag bara kan räkna med att HP dockningsstationer kan väcka HP laptops utan ändringar i BIOS eller program.

  • Dockningsstationen kopplar till den bärbara datorn genom endast 1 USB C kabel för såväl laddning som överföring av video och data. På så vis räcker det med att jag kopplar om en USB C kabel när jag ska växla datorer.

  • Dockningsstationen har en HDMI in-kontakt

  • Framtidssäker, exempelvis stöd för Thunderbolt

  • Litet avtryck

Nu får ni ursäkta min okunskap men, om det går, hade det varit ett stort plus om jag även hade kunna koppla dockningsstationen till en stationär dator (för att agera USB C-hub) och att USB C kontakterna då automatiskt känner av att den inte ska föra över ström till den stationära datorn. Detta kanske är en inbyggd egenskap hos USB C eller helt omöjligt. Jag har ingen aning.

Jag misstänker dock att jag skulle behöva komplettera med åtminstone en ytterligare KVM switch, men jag behöver ändå en dockningsstation för startknappen eftersom att jag har flera datorer och det tar faktiskt lite tid när jag växlar.

Budget: runt 3000