Inlägg

Inlägg som mkl har skrivit i forumet
Av mkl

{Raderat}

Av mkl
Skrivet av orginallinus:

Man ser ju vad som liknar (svårt att avgöra skalan) fyrverkerier som blixtrar innan den stora detonationen. Eid-al-fitr infaller väl ungfär nu, så det kan ju stödja teorin.

Eid Al-Adha var i fredags till söndags. Eid al-fitr är efter Ramadan och var några månader sen.

Personligen tycker jag inte att det ser ut som fyrverkerier utan ammunition om man jämför med tidigare fyrverkerilager explosioner samt videon på ammunitionslager som exploderat i Syrien. Jag kan tänka mig att det är sabotage likt vad vi sett i Iran senaste veckorna

Min pappa är från Beirut och jag bodde i Beirut när jag var yngre. Det här var inte den mest folktäta delen av staden utan nära hamnen, vilket förklarar varför man lagrat vad det nu än är man lagrat.

Av mkl
Skrivet av Saddl3r:

Testa!

Suspekta kablar eller andra delar från Wish eller liknande: använd inte
Vanliga kablar från t.ex. Kjell, Clas Ohlson, Webhallen: använd

Jag använder de redan nu och det går bra, men jag undrade om det fanns någon risk att de för över ström och kan skada mina datorer eller min skärm.

Skrivet av mrqaffe:

Kablar ingår i hur jag definierar prylar, en del kablar listas som PD kompatibla, tex https://www.kjell.com/se/produkter/dator/mac-tillbehor/luxorp...
andra inte, väljer du en "PD kabel" så lär den inte vara så klen att det kan innebära problem.

Jag hänger fortfarande inte med på vad du säger. Säger du att det kommer att finnas risk att skärm eller datorer tar skada så länge jag inte använder en kabel som explicit stödjer PD?

Av mkl
Skrivet av mrqaffe:

Prylarna = alla delar som har nått med usb c att göra.

Min fråga var om jag behöver ha specifika kablar. Det finns ingen info på att min Deltaco kabel stödjer PD och den andra kabeln verkar vara omärkd. Jag använder båda för att enbart föra över data (även fast respektive portar på skärmen stödjer även laddning)

Av mkl

Utan sköljmedel

Av mkl
Skrivet av mrqaffe:

Det ska inte behövas om prylarna följer standarden.

"Prylarna" = datorerna som är anslutna till skärmen? Det är stationära datorern med ASRock respektive ASUS moderkort

Av mkl
Skrivet av mrqaffe:

Om du inte har några konstiga kinadelar som identifierar sig fel ska det gå att koppla ihop allt och så ska det funka. PD ska sköta sig självt så länge delarna är "äkta" för de ska förhandla om vad de kan hantera innan effekter över "vanlig data usb" aktiveras, är det delar som bluffar med vad de är kapabla till är det ju svårt att gissa vad som händer.
Är du orolig så se till att välja delar från seriösa tillverkare som anger att det är saker som klarar usb PD.

Alltså jag menar, behöver jag kabel som stödjer PD när det är bara data som jag överför (även fast porten på skärmen fortfarande även är kapabel att ladda)?

Av mkl
Skrivet av Aizu:

Nej alla är inte det, det ska stå USB-PD. På din skärm så både USB-C 15w och 95w är det men har olika max effekt.

Om kablarna som du använder är de som har kommit med dina enheter, ska det inte vara några problem. Men om det är billiga kina-kablar, då kan det vara riskabelt.

Juste, den trådlösa laddaren som du länkade har normal/fast charge.
Normal: laddar 5w, drar 10w. (Kanske kan fungera med "USB-C 15w" på skärmen)
Fast: laddar 15w, drar 25w. (Funkar bara med "USB-C 95w" på skärmen)

Skrivet av mrqaffe:

Allt du kopplar ihop börjar som "data usb" och kommunicerar och delarna förhandlar med varandra och om de tål högre effekter och har behov av det så kan de växla över till dem så att koppla in nått som inte är anpassat ska inte att förstöra nått utan innebär bara att högeffektlägena inte kan aktiveras, du behöver alltså egentligen inte skaffa några speciella delar men ska du överföra höga effekter måste även kablarna tåla det och identifiera sig som kapabla att hantera effekten, kabeln behöver alltså vara kraftigare och identifiera sig rätt för att PD lägena ska fungera, men så finns det som vanligt skräpkablar från Kina som inte följer reglerna men så kommer det nog tyvärr alltid att vara.

Tack igen för svar! Jättesnällt.

Jag är fundersam över följande från manualen: "― Kontrollera att USB Type-C-kabeln passar ihop med USB PD-specifikationen. Annars kan dina enheter gå
sönder. En Samsung-märkt kabel rekommenderas."

Jag använder "USB (PC IN)" samt "USB 1(15W/Mobile) för att ansluta till källenheter (mina två datorer) och därmed utnyttja KVM switchen i skärmen. Visst behöver inte dessa kablar stödja PD? Båda de datorerna har egen strömförsörjning och jag använder idag en kabel från Kopplat.se utan namn och en från Deltaco för det, så det kan röra sig om kablar som inte är lämpliga för det.

Men jag tolkar det som att det är bara när jag ansluter till mobil/laptop och därmed för över data såväl som laddar som jag behöver se till att kabeln stödjer PD. Korrekt?

Av mkl
Skrivet av Aizu:

USB-C porten är USB PD 3.0 enligt manualen. USB-PD laddare anpassar laddspänningen efter anslutna enheter och har inbyggd kabelkontroll. Du kan koppla din trådlösa laddare och om kabeln är godkänd, kommer den att kunna använda "Fast Charge" funktionen på den trådlösa laddaren.

Det de menar är att om du kopplar enheter som drar mer än vad skärmen kan ge så kommer enheterna att inte laddas med full effekt, dvs långsammare.

Tack för svar. Är alla USB-C portar det? Det är ju otydligt i manualen, står ju bara "USB Type-C-porten stöder USB Power Delivery, data och DP-videosignal" men inte vilken port de syftar på.

FYI, jag frågade specifikt efter den laddaren. Det jag klistrade in ovan var ett referat av vårt samtal.

Måste jag köpa speciella USB-c kablar?

Av mkl

Laddning via USB-C

Hej,

Jag har en fråga angående en av USB-c portarna på min skärm, och jag blev bara förvirrad efter mitt samtal med Samsungs support. Jag har en C43J890DKU-skärm med en inbyggd usb-hub och KVM switch. Jag använder samtliga USB-portar för mina stationära datorer och min kringutrustning, förutom porten "95w/pc" som jag ibland använder till att ansluta till min laptop. Därmed är den oftast oanvänd och jag tänkte ansluta denna trådlösa laddare till den porten när jag inte behöver jobbdatorn.

Jag undrar om jag kan ansluta min trådlösa laddare till den porten utan att överbelasta laddaren eftersom porten på skärmen är 95w och laddaren har en max kapacitet på 15w? Jag tycker ju att det inte bör vara något problem eftersom att laddaren borde kunna hantera detta men vill vara säker på att jag inte överbelastar laddaren.

Jag tycker ju också att den borde klara av att förse laddaren med tillräckligt mycket energi ifall den ämnar till att ladda en bärbar dator men fick märkligt svar från supporten, se nedan. Eller?

Svar från Samsung support:
Laddkraften är inte garanterad. Har du flera saker inkopplade så kan det påverkas.
Kontakten är anpassad för att just ladda vilket är därför det kan skapa komplikationer, men du kan använda en trådlös laddare med. Alltså kontakten som ska ladda en bärbar dator är anpassad för att kopplas med datorer.
Den kommer att fungera med en trådlös laddare men det är inte det den är gjord för.

Bruksanvisning om någon är intresserad.

Av mkl
Skrivet av JamesBanana:

Hade jag fått det svaret av min chef så hade jag sökt nytt jobb.

Jag har ett sparkonto dedikerat för sådana situationer (Ett F*ck-Off Kapital), bara för att kunna ge chefen fingret vid behov och ändå överleva tills jag hittar något nytt.

https://www.youtube.com/watch?v=kQTX_xuG7H0

Av mkl
Skrivet av Hazhax:

Hej SweC!

Hoppas det är ok att jag startar en tråd om detta. Vet inte riktigt vart annars jag kan vända mig. Hursomhelst. Idag var jag tvungen att avliva min katt som jag haft i 10 år. Har inte gråtit på ungefär lika länge, men det var någonting som brast i mig idag.

Detta hände imorse. Trots att jag mådde piss, så tog jag mig in till jobbet och gjorde det jag hade att göra, då ingen annan där kan göra det jag gör tydligen. Det är ett litet företag där jag är "IT-ansvarig" ungefär.

Väl hemma igen beslutade jag mig för att sjukanmäla mig imorgon. Ledig fredagar, och min semester börjar fr.o.m nästa vecka. Kände att jag gjort det jag skulle på jobbet idag, och har inga planerade arbetsuppgifter till imorgon.

Att jag avlivat min katt blev såklart alla på jobbet varse om, varför skulle jag dölja det? Och såklart också min chef. Så när jag efter jag messat honom med min sjukanmälan får jag följande svar:

Mitt SMS till tre på jobbet: "Hej [chefens namn], [anställds namn] och [personalansvarigs namn]! Mår inte bra, så blir hemma imorgon tyvärr. Mvh [mitt namn]"

Min chef svarar: "Köper inte detta. Gillar krigare. Veklingar är inget för [företagest namn]s framtid."

Är det okej att uttrycka sig på det sättet? Är jag för känslig? Fick en klump i magen när jag läste hans mess och har inte svarat ännu. Vet inte vad jag ska göra helt ärligt.

Om du har styrka, ring upp honom (bäst hade varit direkt efter att du tog emot meddelandet) och säg, "hej, meddelanden brukar inte alltid fånga avsikter särskilt väl så kan du förtydliga vad du menar? Jag kommer inte in eftersom att jag inte mår bra." och prata sedan ut det med honom lugnt. Det är plenty "krigare" att konfrontera honom lugnt på det viset. Antingen börjar han stamma eller så säger han något ännu klumpigare som du sedan kan använda för att söka dig vidare eller för att driva ärendet med ledningen på företaget (såvida inte han är en ägare, vilket jag misstänker från hans beteende).

Av mkl

Jag är nöjd med Mios soffor och har precis beställt en ny Madison

Av mkl
Skrivet av DarkzideR 84:

@mkl: Japp, det är den officiella Docker-containern. Har du inte använt Docker förr så kan det vara väldigt krångligt att förstå och konfigurera som man vill ha det. Docker är bland det bästa jag någonsin använt eftersom det är så löjligt enkelt att slänga ihop något färdigt på bara några minuter men det är inte helt lätt att förstå hur det är uppbyggt från början. Bitwarden kräver dessutom en del extra arbete som SSL-certifikat (finns Docker containrar som gör detta automatiskt med väldigt lite konfiguration om man har en domän) och SMTP-server (går att använda t.ex. mailjet). Har du tid, lust och ork att lära dig Docker så är det absolut värt det.

Det går även att använda containern som @timerx länkar till, det är den jag använder just nu för att kunna dela lösenord med andra på ett smidigt sätt (kräver annars premium-medlemskap). Finns säkert någon full guide där ute som går igenom alla steg.

Det är perfekt att lägga på en NAS (med stöd för Docker och tillräckligt mycket RAM) med RAID 1/RAID 5 (iaf någon form av backup) eller, en serverdator som använder Docker med en volym som ligger på NAS:en. Rekommenderar inte att köra Docker på sin primära burk förutom i testsyfte.

Skrivet av timerx:

https://hometechblogger.com/how-to-install-bitwarden-with-doc...
Kör den med min synology nas. Samt så kör jag med en synology.me domän då de har inbyggt stöd för let's encrypt. Riktigt nöjd med setupen

Jag kanske gör ett försök med den guiden @timerx delade eftersom den verkar innehålla allt jag behöver. Är det okej att PMa er vid frågor?

Av mkl
Skrivet av Litenskit:

Svår rekommendation detta.
Den skruvdragaren du har borde duga till att borra i gips med denna typ av borrar https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/elverktyg-oc... . Men jag ser egentligen väldigt få tillfällen man behöver den typen av verktyg men du har den redan så.
För att borra i betong är det en borrhammare som gäller tex julas som jag länkat tidigare https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/elverktyg-oc... den skulle ju kunna kompletteras med en https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/elverktyg-oc... det ger dig en racklig osmidig lösning men den borde iaf kunna dra skruvarna som din lilla maskin inte orkar.

Skrivet av glemmy:

@mkl: Om du ska borra i betong så är en borrhammare det enda rätta.
Borrskruvdragare med slagfunktion (som slår axiellt) eller slagborrmaskin (med sladd) kan klara det beroende på betongens beskaffenhet, men risken är att det inte går alls.

Det låter som att du klarar dig på den mindre skruvdragaren.

Tack för svar. Jag gör ett försök med veklingen

Av mkl
Skrivet av DarkzideR 84:

@mkl: Japp, det är den officiella Docker-containern. Har du inte använt Docker förr så kan det vara väldigt krångligt att förstå och konfigurera som man vill ha det. Docker är bland det bästa jag någonsin använt eftersom det är så löjligt enkelt att slänga ihop något färdigt på bara några minuter men det är inte helt lätt att förstå hur det är uppbyggt från början. Bitwarden kräver dessutom en del extra arbete som SSL-certifikat (finns Docker containrar som gör detta automatiskt med väldigt lite konfiguration om man har en domän) och SMTP-server (går att använda t.ex. mailjet). Har du tid, lust och ork att lära dig Docker så är det absolut värt det.

Det går även att använda containern som @timerx länkar till, det är den jag använder just nu för att kunna dela lösenord med andra på ett smidigt sätt (kräver annars premium-medlemskap). Finns säkert någon full guide där ute som går igenom alla steg.

Det är perfekt att lägga på en NAS (med stöd för Docker och tillräckligt mycket RAM) med RAID 1/RAID 5 (iaf någon form av backup) eller, en serverdator som använder Docker med en volym som ligger på NAS:en. Rekommenderar inte att köra Docker på sin primära burk förutom i testsyfte.

Hmm... verkar som att det är för komplicerat för någon som inte har någon erfarenhet inom det här. Jag hade hoppats uppgradera från min nuvarande Enpass lösning

Av mkl

Lyfter också denna tråden jag med:

Jag behöver en borrmaskin för att borra främst i gips för att fästa en tv och tvbänk men även för att montera pluggar i betongväggar.

Eftersom att jag redan har en liten skruvdragare som är lätt (och svag) undrar jag om jag kan och borde köpa en borrhammare för att få en mer kompakt uppsättning eller ifall det är en borrskruvdragare som jag borde skaffa ändå.

Jag borrar inte särskilt mycket men jag tänkte sakta bygga upp en uppsättning av verktyg för att göra lite mer smått på egen hand istället för att anlita hantverkare. Dessutom kan min familj låna mina verktyg.

Av mkl

Hade kunnat vänta till USA valet för att påverka den eller åtminstone låtsas en koordinerad insamling för de två kampanjerna

Av mkl
Skrivet av DarkzideR 84:

Bitwarden är grymt. Är man rädd för "företaget" så kan man hosta själv. Öppen källkod som har granskats. Har använt det sen det kom och det har bara blivit bättre med tiden, allt man behöver är dessutom gratis. Spelar ingen roll om det är nytt eller inte när det är öppen källkod. Sen ska man givetvis ha tvåfaktorsautentisering överallt där det går också, och inte lagra detta i t.ex. Bitwarden utan genom t.ex. Google Authenticator eller Authy.

Är det denna guide som jag behöver följa för att hosta själv? https://bitwarden.com/help/article/install-on-premise/#tldr

Vad behöver man för att kunna hosta själv? Jag har ingen serverdator men funderar på att köpa en NAS som jag tänkte använda som moln för bl.a. min mobil

Av mkl

Tips på kompakt skrivare för dokument, gärna portabel

Hej,

Jag undrar om någon har tips på en liten och kompakt skrivare som gärna är lätt att flytta eftersom att jag inte skriver ut så ofta men ändå inte vill behöva ta mig till biblioteket varje gång jag ska skriva ut ett dokument.

Jag tänkte inte skriva ut bilder utan endast dokument, och jag vill ha en låg kostnad per dokument.

Budget: Upp till 3000 men gärna lägre