Inlägg

Inlägg som Crazy Ferret har skrivit i forumet
Av Crazy Ferret

Ja, att vara vuxen är onekligen en definitionsfråga. Jag började väl känna mig vuxen när jag flyttade hemifrån, men samtidigt känner jag mig inte särskilt vuxen idag, åtskilliga år senare. Men som sagt, ibland känner man sig fruktansvärt vuxen, ibland känner man att man inte är vuxen för två ören. Men visst, att inse att man inte kan komma undan med ungdomsrabatter etc. såhär när man passerat 30 ger ju onekligen en påtvingad känsla av vuxenlivet.

Av Crazy Ferret

Frågan är under vilken tidsperiod dessa 8000 ska läggas ut ... Har plöjt ned ett sexsiffrigt belopp i min burk sedan jag skaffade den för 12 år sedan, men jag tror att jag endast överstigit 8000 vid ett enda inköpstillfälle, och då vill jag minnas att det var en skärm med i bilden samt en (för tiden) stor switch. Men som sagt, det svarar väl närmast på fråga 4 ... Jag uppgraderar fortlöpande, men inte särskilt ofta.

Varför jag lägger ner så mycket som jag gör? Jag anser inte att det är någon större utgift i förhållande till många andra saker som folk i min närhet plöjer ner pengar i. Ta en sådan sak som bil exempelvis. Har åtskilliga vänner som egentligen skulle klara sig bra även utan bil, men de väljer ändå att lägga ner betydligt större summor för att ha bil, serva den och nöjesåka. Datorn är för mig den enskilt största fritidsaktiviteten, men även ett komplement till min näst största (musicerande)och till mina studier. Studierna och musicerandet kräver inte direkt någon monsterburk och inte direkt de spel jag lirar (längre) för den delen, men det är skönt att specifikationerna på min dator sällan håller mig tillbaka nämnvärt, även om jag skulle hitta ett nytt användningsområde för den.

Vill jag bara ha det senaste? "Vill" är ett väldigt starkt ord här ... Klart att jag vill, men då skulle jag få uppgradera så jäkla ofta att min ekonomi inte håller. Brukar sällan köpa det allra bästa som finns att tillgå när jag uppgraderar, men jag håller sällan tillbaka onödigt mycket. Senaste köpet var ett nytt chassi, och visst ... jag hade ett drömchassi jag ville ha, men att lägga ner över 4000 på det var inte direkt aktuellt, så det blev ett betydligt billigare (och marginellt mycket sämre, troligtvis egentligen bättre, men ja ...). På samma sätt köpte jag mig en 2500k istället för en 2600k i vintras, just för att jag ansåg att skillnaden inte gav tillräckligt för mig för att rättfärdiga prisskillnaden.

Av Crazy Ferret

Förutom enstaka detaljer (ålder, fästmö, knodd på ingång, Lund och optimism) så skulle det kunna vara skrivet av mig, så helt ensam är du verkligen inte om din situation. Du har dock två saker som garanterat kommer att lösa upp, eller åtminstone lossa den, nämligen din optimism och ungen när den ploppar ut. Där kommer du sannolikt att hitta motivation nog att lösa många av de fundamentala problem som du upplever för stunden.

Av Crazy Ferret
Skrivet av -=|ZetaXtreme|=-:

Gudie på hur man överklockar sin brödrost till en elgrill? Vilka är mest klockvänliga?

http://www.sweclockers.com/forum/87-aprilskamt-2007-vitvaror/...

Av Crazy Ferret

Precis som Kryll säger så handlar det oftast om en överklockad brödrost. Att grilla innebär att man tillagar något genom att placera det nära, men inte i kontakt med, värmekällan och på så sätt nyttjar strålningsvärmen. Värmekällan i fallet med en elgrill är elektriska värmeelement och således undviker du röken som du får när du kör med kolgrill, men i och med detta så tappar du även de aromer du får från just röken. Hur stor betydelse det har är självklart individuellt. Vissa föredrar elgrill, vissa kolgrill, vissa känner ingen skillnad. Sedan kommer det självklart att komma os från själva tillagningen, så det är väl inget man smäller upp i finrummet direkt, men för balkongbruk fungerar det oftast utan problem.

Av Crazy Ferret

Tycka vad man vill om undersökningen i sig och de resultat man kan tro sig utläsa i resultaten, men creds till dig för att du de facto publicerar resultatet så långt – det är något som sker på tok för sällan när det gäller undersökningar som kommer upp här (inte minst de skolrelaterade som kommer upp stup i kvarten). Än större creds om du även publicerar dina egna slutsatser!

Av Crazy Ferret

Låter som vanligt håll i mina öron, men jag antar att du redan uteslutit det?

Av Crazy Ferret
Skrivet av ozric:

Hur fan kan man tycka att det är ok att skriva hur som helst. Särskrivningsproblemet är lätt att lösa. Det borde räcka med att tala om för folk att alla ord som man säger i följd skriver man i följd.
Jag begär inte att alla ska stava eller meningsbygga 100% rätt men just särskrivningar är ett mycket irriterande problem som sprider sig.
Folk borde vara tacksamma när man påtalar att de särskriver. Tar man det som ett påhopp så har man tydligen fler problem.

Men ... i valfri sats säger jag alla orden i följd. Ska jag då skriva alla i följd?

En betydelse, ett ord.

Att folk känner sig påhoppade när man påtalar skrivfel beror oftast på att vår skrift är väldigt nära kopplad vår identitet. Att säga att någons skriftspråk "inte duger" är på många sätt likställt med att säga att personen inte duger, och än mindre de tankar och åsikter som faktiskt satts på pränt. Vi skapar vårt språk liksom vårt språk skapar oss. Ha det i åtanke nästa gång du gör dig lustig över någons språkliga brister.

Av Crazy Ferret

1) Nej

2) Jag bor inte i Stockholm, men även om jag gjorde det så skulle jag aldrig få för mig tanken att åka till något offentligt hak för att spela dataspel på en burk som inte är min (allt från mjukvaruuppsättning till tangentbord, mus och sittplats) bland finniga snorungar. Vill jag spela bland folk styr jag ihop ett minilan i klassisk anda med polarna.

3) Det enda som skulle få mig att tänka tanken vore Cocas förslag ovan. Dock är det ytterst lite E-sport som intresserar mig, så det är nog kört att få dit mig.

Med risk att vara en bitter människa; finns det verkligen en marknad stor nog för ett (för att inte nämna två(!)) sådana projekt i en enda stad här i landet? Känns som något som vore kul att driva, men svårt att få ihop finansiellt (såvida ni nu inte råkar ha rejält med sponsorer.

Lycka till i vart fall!

Av Crazy Ferret

TTS - hur installerar jag det i efterhand?

Installerade om burken i helgen och körde in Win7. Strippade bort några enstaka funktioner som jag klarar mig gott utan, men tydligen råkade jag få med TTS-stödet i rensningen.
Har googlat som en tok utan att få fram något vettigt svar på hur jag installerar det i efterhand. Går det ens eller är det en nyinstallation som gäller?

Av Crazy Ferret
Skrivet av lunaspice:

En person som inte skriver "perfekt"... är denna en sämre människa?

Sämre än en person som skriver perfekt och har allt annat identiskt med jämförd part? Jo, då får nog svaret bli "ja, en aning sämre".

Nej, skämt åsido ... Har man inget bättre för sig än att spy galla över de som inte behärskar (skrift-)språket till fullo, ja då bör man nog ta en titt i spegeln och fråga sig vem man egentligen är och vad man gör med sin korta tid på denna jord. Att störa sig på särskrivningar, skiljetecken, syntaxer och stavningar kan vara svårt att komma ifrån. Frågan är som sagt vad man gör av det hela. Själv tog jag och började plugga till svensklärare; det ansåg jag vara en betydligt mer konstruktiv handling än att starta en femtioelfte tråd om särskrivningar på ett datorforum ...

Av Crazy Ferret

Jag stör mig mest på folk som stör sig på folk som inte hanterar skriftspråket till fulländning när de själva inte kan skriva felfritt. Än så länge är det en enda person som har klarat sig genom min hastiga granskning av språket i den här tråden ...

Av Crazy Ferret
Av Crazy Ferret
Skrivet av Zotamedu:

Kan du tänka dig att utvidga ditt korståg mot tangentbordslayouten med att byta ut det raka citationstecknet mot riktiga citationstecken?

Mnja, riktigt så långt skulle jag nog inte gå med vapenmakt, men ett plakat i förstamajtåget kan jag nog sträcka mig till. En standardisering av det på global skala, förslagsvis till raka (och så kan vi avskaffa ickemetriska mätsystem av bara farten) så blir det enkelt, vore att föredra över att hålla kvar vid gamla traditioner.

Nej, skämt åsido, en implementering av autokorrigering, likt den du finner i Word, av citationstecken vore på sin plats i forumsmjukvara och dylikt, men oddsen för att det kommer att hända inom överskådlig framtid är säkerligen inte de bästa som står att finna. Måste väl dock tillägga att det inte är något jag stör mig nämnvärt på när det kommer till texter på internet, troligen av två anledningar: dels (o)vana, och dels att övriga skrivfel får språknazistögonen att domna bort.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Zotamedu:

Det är därför jag aldrig använder semikolon annat än i kod. Man klarar sig utmärkt med punkt och kommatecken. Frågan är om inte semikolon är på väg att dö ut eftersom så få kan använda det?

Jag önskar att så vore fallet. Själv använder jag ytterst sällan semikolon – trots att jag vet hur det ska användas, eller kanske snarare just därför – men sedan finns det obelästa språkpretentiösa tomtar som vill verka lite bättre än alla andra och envisas med detta gudsförgätna skiljetecken (självklart överdrivet brukat och dessutom felaktigt). Vore det inte för att kodare behöver det skulle jag göra allt jag kunnat, inklusive bruk av väpnat våld, för att ändra den standardiserade tangentbordslayouten till att inte inkludera semikolon.

I korrekturläst löptext är det sedan länge på god väg att dö ut, tack och lov.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Alakai:

Mitt svenska.. :/
Har du en skruvmejsel; skulle du kunna tänka mig att låna mig den?

Lite överkonstruerad då man uteslutande skulle sätta de två som helt separata meningar.
"Jag ser att du har en skruvmejsel; skulle du kunna låna mig den?" skulle kunna fungera däremot.

Finns ett bra motto i engelskan, som även passar bra in i svenskan, för hur man bör använda semikolon: "If in doubt, do without."

Jag kan utan tvekan säga att jag ser 20 felaktiga användningar av semikolon (många säkerligen felslag på tangentbord) för varje korrekt använt semikolon.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Alakai:

Har du en skruvmejsel; en mejsel du skruvar med?

"En mejsel du skruvar med" är fortfarande en bisats och kan därav inte föregås av ett semikolon.

Av Crazy Ferret

Då vi talar om en huvudsats och en bisats så kan vi dra slutsatsen att vi inte kan använda ett semikolon då dessa används som skiljetecken mellan två huvudsatser. Vi kan inte heller ha bisatsen separat. De två skiljetecken vi kan använda är således tankstreck (–) eller komma (,).

Har du en skruvmejsel – en sådan som man skruvar med?
Har du en skruvmejsel, en sådan som man skruvar med?

Stilistiskt skulle man kunna argumentera för att tankstrecket här då skulle markera att det egentligen är självklart att man just skruvar (som huvudsaklig aktivitet) med skruvmejslar, medan kommat säger att det är just en skruvmejsel för skruvande man avser och inte en för öppnande av färgburkar.

Hade meningen inte varit en replik hade vi även kunnat använda parenteser () för att markera tillägget, men bågparenteser används endast i löptext, inte vid återgivande av tal.

Skillnaden mellan kolon och semikolon är att de är två helt separata tecken.

Ett semikolon används som skiljetecken mellan två huvudsatser där en punkt är för "stark" och ett komma för "svagt". Det kan även användas för att separera grupper vid uppräkning.
Exempel (ärligt stulna från Språkrådets "Svenska skrivregler"):
Ryggsäcken stod där packad med det nödvändigaste: ombyteskläder, varm mössa; smörgåsar, frukt och varm dryck; kniv, karta och kompass.
Jurist vill jag inte bli; det låter så torrt.

I det sista exemplet ser vi att det skulle gå precis lika bra med (selleri?) komma eller punkt. I det första exemplet skulle det kunna fungera att lista alla saker åtskilda med komma, men semikolonet gör det hela mer överskådligt.

Kolon används före uppräkningar och exempel, före citat och replik, samt i sifferuttryck och förkortningar.

Exempel (återigen ärligt stulna då jag är dålig på att komma på exempel):
Du ska ha tre valsedlar: en gul, en blå och en vit.
Nu förstod jag plötsligt: mannen var blind.
Hon citerade Karlsson på taket: "Lugnt, bara lugn."
Min paroll är: Gratis cyklar åt alla!

Exempel på siffror och förkortningar tänker jag dock inte rabbla.

Edit: För övrigt är "denna meningen" en vedervärdig syntaktisk tautologi, men det är en annan historia ...

Av Crazy Ferret

A = 20
B = 17,5
C = 15
D = 12,5
E = 10

Dessa värden multipliceras med antalet poäng för kursen och genomsnittet för lästa kurser plus eventuella meritpoäng ger det värde du söker in på (jämförelsetal).

Meritpoängen finner du på http://www.meritpoang.se/.

Högskoleprovet: http://www.studera.nu/hogskoleprovet/hogskoleprovet/detviktig...

Av Crazy Ferret

Kommer inte ihåg på rak arm vad jag är uppe i, men mellan 150k och 200k är en kvalificerad gissning. Kommer att uppgå till drygt 300k innan jag är klar ...