Inlägg

Inlägg som Crazy Ferret har skrivit i forumet
Av Crazy Ferret

Kan bara instämma med MBY. Att du inte kan jobba är som jag förstår det främst på grund av oregelbundenhet i sömn och smärta och i förlängningen nedsatt psykisk hälsa. Att då utesluta icke-schemabunden träning under dippar i smärta och när du sovit ihop en hyfsad kvot sömn som skulle kunna öka ditt psykiska välbefinnande ... ja, du hör ju själv hur korkat det låter, såvida din urolog inte ger några medicinska skäl att undvika träning förstås.

Sedan kommer det som sagt att svida i vissas ögon, men handlar det om privatpersoner är det bara att ge dem fingret. Kommer det till arbetsgivare eller myndigheter tror jag säkerligen att du skulle kunna få en skriftlig rekommendation för träning för den psykiska hälsa om du lägger ner lite energi på att peta på rätt personer inom vården. Börja med att lägga fram det som du skrivit här för din urolog så kan han säkerligen hjälpa dig vidare till rätt personer.

Edit: Nu hann du posta om situationen med urologen, så tolka inte "din urolog" som "den urolog du haft hittills", men principen är ändå densamma. Den vikarierande urologen lär väl knappast ha varit den ende i landet, eller ens i stan ...

Av Crazy Ferret
Skrivet av Alakai:

Finns det något medium som inte går att uttrycka matematisk som vi skulle kunna använda som transaktionsmedium?
Ja-a. Känslor exempelvis.
Vi byter Volvo och Villa mot Vovve och Vaselin för att båda parter känner att det är en bra affär.

Men, om jag känner lite mer för Volvon än du känner för vovven, hur mycket vaselin går det då åt för att täcka upp för villan och känsloskillnaden Volvo - vovve?

Av Crazy Ferret

Ja det skulle göra lärare till högavlönade i vart fall ... Moahaha!

Nej, skämt åsido ... Fin utopi, men kvarstår gör ändå fenomenet att tidvaluta är just det, en valuta, precis som kronor, dollar, euro och så vidare. Du kommer inte ifrån några direkta nackdelar med monetär valuta och får istället en massa andra svårigheter vilka du själv pekat på.

Allt du räknat upp kan åstadkommas men "vanliga" pengar, oftast minst lika effektivt, det är inte pengarna i sig som är problemet. När allt kommer omkring så är (aningen förenklat, men för gemene man så stämmer det väldigt bra) pengar just ett kvitto på nedlagd tid för att uträtta något, med fördelen att du kan värdera tiden olika beroende på hur viktig den tid som spenderats är, hur stort ansvar arbetet medför och så vidare.

Av Crazy Ferret

Inte för att vara den som är den, men det tar totalt sett kortare tid att hålla skorna i trim under deras livslängd än det tar att köpa nya skor för samma tidsperiod.

Av Crazy Ferret

En analogi mellan stöld och piratkopiering kommer alltid att halta, men att påstå att piratkopiering aldrig skadar upphovsmannen haltar än mer.

Ser vi till ett förenklat scenario där vi har en tillverkare och tillika distributör och återförsäljare (inte det vanligaste, men vi sparar in lite text när vi inte upprepar samma sak för alla parterna) som framställt en produkt och sedan en konsument, då har vi ett antal olika möjliga utfall:

Premiss 1) Konsumenten har råd att betala för produkten.
1a) K. har råd att betala, och köper produkten.
1b) K. har råd att betala, men anser inte produkten vara värd priset. K. köper dock produkten ändå av någon, gud vet vilken, anledning.
1c) K. har råd att betala, men anser inte produkten vara värd priset och skiter i allt vad produkten heter.
1d) K. har råd att betala, men anser inte produkten vara värd priset och införskaffar en piratkopia.
1e) K. har råd att betala och anser produkten vara värd priset men införskaffar en piratkopia då "gratis är gott".

Premiss 2) Konsumenten har inte råd att betala för produkten.
2a) K. har inte råd att betala, men drivs till att försöka fixa ihop pengarna på något vis och köper i slutänden.
2b) K. har inte råd att betala och anser inte produkten vara värd priset. K. köper dock produkten ändå av någon, gud vet vilken, anledning efter att ha fixat ihop pengarna på något vis.
2c) K. har inte råd att betala och anser inte produkten vara värd priset och skiter i allt vad produkten heter.
2d) K. har inte råd att betala och anser inte produkten vara värd priset och införskaffar en piratkopia.
2e) K. har inte råd att betala och anser produkten vara värd priset men införskaffar en piratkopia då "gratis är gott" i stället för att göra en "2a".

Jag tror att alla är överens om att 1a-c och 2a-c är moraliskt försvarbara och allt är frid och fröjd (förutom ev. 2a-b där K. måhända sätter sig med skulder över huvudet eller begår andra brott för att få tag i produkten, men vi gör det enkelt för oss och säger att de två egentligen är en 1a-b med fördröjning), men hur är det då med resten?
I 1d och 2d måste vi ta med i beräkningen huruvida K. kommer att köpa produkten om/när priset sänks eller om produkten förbrukats/tröttnats på tills dess. När det kommer till nöjeskonsumtion (spel, film, musik) så skulle jag nog säga att ofta så inte är fallet. Det finns undantag, självklart, men en stor del tror jag ändå inte gör det. Oavsett fördelningen så är det här en problematisk grupp. Medialobbyn säger självklart att 100 % av dessa inte köper produkten, och de gör det av den enkla anledningen att de utgör en kundkrets som faller bort, en grupp som skulle ha kunnat vara kunder (potentiella 1b/2b). Varje rationell människa inser att det finns "folk till allt" och således kommer piratkopieringen högst sannolikt att ha stulit minst en kund (märk väl: inte produkten, kunden - det är här analogierna om stöld faller, folk jämför det med stöld av produkten i stället för kunden).
1e vill medialobbyn få att framstå som den största delen av piratkopieringen. Det är självklart något som är i det närmaste omöjligt att kvantifiera och falsifiera, men det går inte att neka till att dessa förekommer. Återigen handlar det dock om stöld av en kund, inte en produkt.
2e är troligtvis en rätt så liten grupp, men de tenderar att försöka kalla sig 2d. Medialobbyn älskar självklart att måla ut dessa som 1e.

Piratkopiering kan vara stöld, men inte stöld av en produkt utan av en kund. Alla är dock inte kunder, vilket de stora grupperna 1c och 2c påvisar.

Av Crazy Ferret

Det är mängden värme processorn utvecklar som avgör hur mycket temperaturen i luften värms upp. Om processorn utvecklar lika mycket värme hela tiden (vilket är en förenkling) så betyder det att vi för bort lika mycket energi som tillförs (termodynamikens lagar du vet, energi kan inte förstöras etc.) om processorn håller en konstant temperatur (oavsett kylmedium och oavsett vilken den temperaturen är). Således är det processorns effekt (och rummets isolering etc.) som avgör hur snabbt temperaturen ökar i rummet, inte på vilket sätt du avlägsnar värmen från processorn.
Så du och din polare bör gå tillbaka till kammarn och läsa på lite grundläggande fysik, om det nu inte råkar vara så att jag fått allt vad fysik heter om bakfoten (och i så fall torde vi få veta det väldigt snart när folket börjar gå bärsärkagång ).

Av Crazy Ferret

http://www.sweclockers.com/forum/91-akademiska-amnen-arbetsli...

Har tyvärr inget jobb själv för stunden, så kan inte direkt bidra med några bilder.

Av Crazy Ferret

För stunden läser jag ingen facklitteratur. Har tagit ett avbrott från studierna, så det är rätt skönt att slippa läsa alls. Får väl se vad det blir när jag får upp läslusten igen.

Av Crazy Ferret

Hallonsoda och nyponsoppa.

Av Crazy Ferret
Skrivet av CSM101:

Synd att du inte fanns där på mellan och högstadiet. Eller ens för den delen på gymnasiet.
Kudos.

Mja, jag önskar att jag själv lärt mig det innan jag tagit lån hos CSN för det. Hade kunnat bespara mig ett otal tusenlappar om det funnits med som obligatoriskt område i grundskolan/gymnasiet. Men då hade universitetskurserna säkerligen fyllts ut med ännu mer dryg skönlitteratur i stället för rolig grammatik, så jag ska väl inte klaga.

Av Crazy Ferret
Skrivet av fagerja:

subjekt objekt
jag mig
du dig
han honom
hon henne
vi oss
ni er
de dem
Svårare än så är det inte att skilja på när det skall vara de och när det skall vara dem.
Något som stör mig är att många här inte kan använda var, varifrån och vart korrekt.
Exempel: Och vart tror ni att man kommer att hitta det största sortimentet?
Vart man kan köpa sig en? Vart har du fått tag i jordgloben!?

Inte för att vara sådan, men det vore rätt skönt att ha en språktråd som för en gångs skull inte kladdas ner med en massa "något jag stör mig på är ...".

Det är dock inte rent riktat mot dig, då du faktiskt försökte bidra till MBYs lilla problem med de/dem, utan mer i förebyggande syfte.

Dock är det inte riktigt så enkelt som att säga att "de" används i subjektsställning och "dem" i objektsställning. Det är i grunden rätt och i de enklaste satserna så stämmer det utmärkt, men det finns restriktioner. En mer adekvat formulering vore "Dem används när detta pronomen står i objektsställning, syftar på något som har nämnts tidigare och ordet följs inte av några restriktiva bestämningar i form av som-satser, prepositionsattribut eller particip".

För att förstå vad det innebär måste vi först vara på det klara med vad satsdelar är för något. De flesta av oss har säkerligen stött på subjekt (s), predikat (p) och objekt (d.o., i.o., prep.o., f.o.), men när allt kommer omkring så förstår sig sällan folk på vad det egentligen innebär. Därav tänkte jag ta en snabb grundkurs i svensk grammatik, som inte på något sätt avser att vara en komplett guide till grammatikens alla krokar, men som kan räcka tillräckligt långt för att hänga med i de grundläggande svängarna i framtida grammatiska diskussioner här i tråden.

Vi börjar med att definiera några grundläggande begrepp.

Morfem - ordstam, ett ord kan bestå av flera morfem (mer om detta i slutet av den här posten.
Mening - består av en eller flera huvudsatser och eventuellt en eller flera bisatser. Inleds med stor bokstav och slutar med något av skiljetecknen (!), (?), eller (.). (Ex. "Kalle slår Pelle som står gömd bakom containern.")
Sats - en del av en mening. Består alltid av ett predikat (se nedan) såvida satsen inte utgörs av en interjektion (utrop, ex. Aj! Fan! Fy!) samt ett subjekt (se nedan). Det finns två olika former av satser: huvudsats och bisats. Enkelt sett kan man säga att en huvudsats kan utgöra en fullständig mening (ex. "Kalle slår Pelle.") medan en bisats inte kan göra det (ex. "som står gömd bakom containern.").
Fras - en del av en sats som kan bestå av ett eller flera ord som utgör en separat satsdel. (Ex. "Pelle med den röda luvan")
Satsdel - funktionen ett ord har i en sats. Satsdelen i sig är egentligen inte bunden till ordet i sig utan funktionen ordet fyller, något vi pekar ut genom positionen i en mening. "Kalle" i exempelmeningen ovan kan vara såväl subjekt som objekt exempelvis beroende på om namnet placeras före eller efter "slår". (Jmfr. "Kalle(s) slår(p) Pelle(o)" och "Pelle(s) slår(p) Kalle"(o).)
Ordklass - kategorisering utifrån vilken sorts ord det är, och jag tror att de flesta är bekanta med de vanligaste ordklasserna (substantiv, verb, adjektiv och räkneord).

När det kommer till satslösning på en enskild sats behöver vi dock egentligen bara känna till en ordklass (verb), och vid mer komplexa satser även konjunktioner, men det sparar vi till ett senare tillfälle tror jag. Ett verb är "någonting som händer" (eller tillstånd). När vi använder oss av ett verb blir det (på en eller annan nivå) i satslösningen alltid satsdelen predikat (eller ja, förutom vid predikatsobjekt förstås, men det är överkurs ) vilket även är den satsdel vi alltid börjar med att leta efter. Det gör vi genom frågan: Vad är det som händer (i satsen)?
(Ex. "Kalle slår Pelle" - Vad är det som händer? Jo, någon slår (någon annan). Således har vi funnit satsens predikat.
Nästa fråga vi ställer oss är: Vem/Vad/Vilken/etc. [predikat]? D.v.s. "Vem slår?", och svaret är subjektet. I fallet ovan, Kalle.
Sedan ställer vi frågan "Vem/Vad/Vilken/etc. [predikat] [subjekt]?". D.v.s "Vem slår Kalle?" (För tydlighetens skull - då det var ett dåligt exempel, men jag orkar inte skriva om allt - bör den läsas som "Vem är det Kalle slår?", d.v.s. betoning på "vem". "Kalle sparkar bollen" hade varit ett bättre exempel, men ja ...)
Svaret på den frågan är hur som helst det direkta objektet (d.o) (old-school-grammatiken kallar detta för ackusativobjekt).
Den sista frågan för dagen är då "Vem/vad/vilken/etc. [p] [s] [d.o.]?" (Ex. "Kalle gav Pelle en boll" - "Vad gav Kalle Pelle?"). Svaret blir det indirekta objektet (tidigare känt som dativobjekt).
Sedan finns det hundrafemtioelva andra frågor som ger andra satsdelar ("Vad [p] av [s]" ger agenten, "När [p] [s] [d.o.]" ger tidsadverbialet, och så vidare), men vi stannar där för stunden.

Till sist vill jag påpeka vad ett pronomen är för något. Ett pronomen ersätter ett substantiv. Det blir lite tydligare på engelska där substantiv heter "noun" och pronomen "pronoun". Det finns en uppsättning av dessa och det är en relativt stängd ordklass då det sällan tillkommer nya ord (även om det händer, exempelvis "hen"). I stället för att upprepa namn och namn på ting till förbannelse ersätter vi dessa med något kort och enkelt.
Ex. "Fredrik Reinfeldt talade till folket i onsdags och bad folket att rösta på Fredrik Reinfeldt i det kommande valet. Fredrik Reinfeldt fortsatte sedan Fredrik Reinfeldts tal med att hävda att Fredrik Reinfeldt minsann inte alls hade fått en avsugning av Fredrik Reinfeldts praktikant Mona Levin. Mona Levin avslutade praktiken kort efter att ryktet om avsugningen av Fredrik Reinfeldt uppstod."

Helt hopplöst stycke att läsa eller lyssna till. Vi ersätter därför upprepade substantiv med pronomen och får en betydligt smidigare text.

"Fredrik Reinfeldt talade till folket i onsdags och bad dem att rösta på honom i det kommande valet. Han fortsatte sedan sitt tal med att hävda att han minsann inte alls hade fått en avsugning av sin praktikant Mona Levin. Hon avslutade praktiken kort efter att ryktet om avsugningen av (Fredrik) Reinfeldt uppstod."

Okej, så vad hade då detta med "Dem används när detta pronomen står i objektsställning, syftar på något som har nämnts tidigare och ordet följs inte av några restriktiva bestämningar i form av som-satser, prepositionsattribut eller particip" att göra? Jo, nu vet vi vad det innebär att något står i objektsställning. Det kan vara ett direkt eller indirekt objekt, men märk väl att det förekommer många satser där ordföljden inte är S-P-O, så vi måste ställa oss dessa frågor för att vara säkra på det hela.
Ex. "Bollen sparkas av Kalle till Pelle och Lisa." Vad är det som händer? Något sparkas (p). Vad sparkas? Bollen sparkas (s). Av vem sparkas bollen? Kalle (agent (utför (p) i en s.k. passiv sats)). Till vilka sparkas bollen? Till Pelle och Lisa (prepositionsobjekt, överkurs men en form av objekt. ). Vi saknar alltså ett direkt objekt. Skulle vi gå blint efter S-P-O-tesen så hade Kalle varit (d.o.), men så är inte fallet. Pelle och Lisa kan ersättas av ett personligt pronomen i plural, nämligen "dem".
Okej, så långt, inga svårigheter. Låt oss nu ta nästa exempel i beaktande.
"Kalle sparkar bollen till barnen som står närmast mål" (vi skiter i offsideregeln, den finns inte i skolgårdsfotboll). Vi antar att vi av tidigare text vet att det är Kalle som sparkar bollen och sedan ersätter vi med lite pronomen i satsen. Vi får två möjliga utfall:

1) Han sparkar bollen till dem. (Förutsätter att vi vet till vilka han sparkar bollen.)
2) Han sparkar bollen till de som står närmast mål.

Gör vi en satsanalys på dessa två finner vi följande:

1) [Han] (s) [sparkar] (p) [bollen] (d.o.) [till dem](prep.obj.).
2) [Han] (s) [sparkar] (p) [bollen] (d.o.) [till de som står närmast mål.] (prep.obj.)

Beklagar inblandningen av andra former av objekt här, men är det rörigt så tänk på prep.obj. som en form av objekt närbesläktade med indirekta objekt.

Poängen är dock att i båda fallen så har satsens sista pronomen hamnat som objekt. (I ex. 2 fortsätter dock satslösningen i ännu ett lager, men vi stannar där för stunden.) Dock använder vi i (2) de i.s.f. dem på grund av att objektet har en "som-sats" (d.v.s. en bisats som i föregående lager utgör en satsdel tillsammans med vad som i nästa lager utgör subjektet).

Prepositionsattribut då, vad tusan är det? Det är en fras som utgör en bestämning till (vanligtvis) ett substantiv i en nominalfras. En nominalfras är en fras som fungerar på samma sätt som ett substantiv syntaktiskt sett, exempelvis "[Barnen i röda luvor] hoppar hopprep." "Barnen i röda luvor" utgör nominalfrasen och "i röda luvor" (inleds med preposition) beskriver (satsdelsfunktionen 'attribut' i "nästa lager") "barnen".
"Barnen" kan förstås ersättas med [dɔm] (de/dem) om vi exempelvis vill peka ut de i röda luvor bland övriga barn som hoppar hopprep.

Vi leker med tanken att dessa ungar sätts som objekt i satsen.
Ex. "Han sprang genast till barnen i röda luvor."
1a lagret: [Han] (s) [sprang] (p) [genast] (sats.adv) [till barnen i röda luvor] (prep.obj.)
2a lagret: [barnen] (huvudord) [i röda luvor] (prep.attr)

Om vi nu vill peka ut barnen bland andra barn (låt säga i en lekpark utan vuxna i närheten) så kan vi ersätta "barnen" med ett pronomen, men inte hela (prep.obj) då det skulle betyda att han sprang till alla barnen, inte specifikt till barnen med röda luvor.

Ex. "Han sprang genast till de i röda luvor."

Vips, prepositionsattributet har ställt till det för oss.

Particip då, vad är det? Jo, det är ord som bildats av verb men som böjs och används som adjektiv. Vilken ordklass de egentligen tillhör råder delade meningar om (verb, adjektiv eller egen ordklass), men det är irrellevant för stunden. Vi har två olika former av participer: presens particip och perfekt particip.
Presens particip skapas ur presens av verbet och fungerar som oböjliga adjektiv. Exempelvis "bakande, visandes ..."
Perfekt particip skapas ur perfekt av verbet och böjs som adjektiv efter numerus, genus och species (antal, genus och bestämdhet). Ex. "bakad/bakat/bakade, visad/visat/visade".

Exempel för de/dem: Ersätt "de i röda luvor" ovan med "de luvbeklädda".

Allt ovanstående gällande de/dem kan självklart även appliceras på jag/mig, du/dig, han/honom, hon/henne, hen/henom, vi/oss och ni/er.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Yrch:

Mja, i Göteborg använder vi (eller vissa av oss) faktiskt "en gäng" även när det inte är skillnad i innebörd (ni från andra delar av landet skulle aldrig använda det på det sättet...)

Så "en gäng" kan faktiskt gå och ta en gäng öl "De va la en go gäng som gjorde de" (drack öl vill säga:)) och "de" skall då inte utläsas som "dom" (även om det kunde fungerat i denna meningen) utan "de" skall utläsas som "det"

Skrivet av Zotamedu:

Jag är född och uppvuxen i Göteborg och tycker nog att det är en viss skillnad i innebörd. Till exempel skulle jag inte säga en ungdomsgäng. I ditt exempel hade jag sagt "ett gött gäng".

Funderade lite kring det och vad det kunde tänkas bero på med "en" här, och med stor reservation (då jag ärligt talat inte har kontakt med en enda göteborgare IRL vad jag kan komma på), och min fundering går kring om det inte är en avkortning av 'enna'/'änna', varvid det skulle handla om genitiv plural av räkneordet "en/ett", eller att det sammar från adverbet 'ända' (härom råder stridda meningar, som sig bör när det kommer till dialektala uttryck).

Vore intressant att få fler exempel på när man skulle kunna säga en i.s.f. ett, och några exempel på när man absolut inte kan göra det.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Fr1dd:

Det här får mig att tänka på den klassiska diskussionsfrågan.
[...]
En/Ett (?) rädd lejon.
En/Ett (?) rädd rådjur.
En/Ett (?) rädd vildsvin.

Mnja, det är väl snarare frågan hur man kongruensböjer adjektivet "rädd" i neutrum snarare än vilket genus lejon, rådjur, vildsvin, barn etc. har. Men det har vi fått en bra länk till av Mattoys.

Skrivet av CSM101:

Varför går du och tänker på bordeller är min första spontana tanke...

OnT: en xbox

"XBOXEN suger balle"
"XBOXEN äger"

Kan avslöja att jag själv har lite svårt med en och ett när jag pratar, fick aldrig lära mig när man säger vilket och svaret jag alltid fick när jag frågade vilka regler som fanns så fick jag bara höra att det är något man instinktivt känner är rätt eller fel. Detta gällde ända vägen upp till högstadiet, vilket då kan göra det problematiskt att lära om sig när man gått och trott någonting i 9år.

Kanske lite offT, men "jag sitter på bussen"... Varför på? I min simpla värld är jag omsluten av en buss och befinner mig således I den.

Nej, det är synd att så många lärare tror att man måste gissa sig till ett substantivs genus utan att ha en aning om vad som kan vara rätt eller fel. Det är självklart inte så bara för att det är så vi modersmålstalare lär oss, utan vi kan nämna några få egenskaper hos ett substantiv som nästan direkt avslöjar dess genus. Självklart finns det undantag, men det får man ta ...

Substantiven delas in i sju s.k. deklinationer, d.v.s. vilken ändelse de tar i obestämd plural.
1) -or ex. stuga, gata
2) -ar ex. by, dag, pojke
3) -er ex. tid, monarki, parti
4) -r ex. sko, bastu, fiende
5) -n ex. ämne, yrke, äpple
6) -0 (ändelselös) ex. tak, ord, språk
7) -s ex. hits, slogans

Om vi börjar med första deklinationen (-or) så finner vi här ord som slutar på -a (och vissa som slutar på konsonant). Substantiv i första deklinationen är alltid i utrum (n-ord) och består huvudsakligen av de ord som en gång i tiden var i femininum.

Andra deklinationen (-ar) har en stam på lång vokal (by), konsonant (dag) eller obetonat -e (pojke). Även dessa substantiv är alltid n-ord och består ofta av de ord som var i maskulinum.

Tredje deklinationen (-er) är ofta flerstaviga med slutbetoning. Dessa är oftast s.k. neutrer, obesjälade ting som ändock är n-ord, även om neutrer förekommer i både första och andra deklinationen likväl, exempelvis bänk och karta. Hur som haver, för tredje deklinationen är utrum en väldigt kvalificerad gissning.

Fjärde deklinationen (-r) har stam på vokal och är oftast n-ord.

Femte deklinationen (-n) har stam på vokal och är alltid t-ord (neutrum).

Sjätte deklinationen kan delas upp i två grupper.
1) Stam på konsonant (tak, ord, språk, porträtt, filter ...) - dessa är alltid t-ord.
2) substantiv på -are, -ande/-ende, eller -er (snickare, ordförande, gående, botaniker, armenier ...) - dessa är alltid n-ord.

Sjunde deklinationen är alltid inlånade ord och är väldigt ofta n-ord.

Så vet man hur man tar plural på ett ord, ja då vet man sannolikt även vilket genus ordet har (om man nu kan ovanstående vill säga), även om det finns vissa elaka undantag (prov exempelvis).

Frågan som uppstår då är ju självklart hur MBY tar plural på bordell. Själv applicerar jag sjätte deklinationen på mina klaviatur och vokabulär (sic!).

Gällande prepositionen för bussproblemet och följdfrågan:

Skrivet av GaMeR2K5:

Hm, jo man hör nästan aldrig någon säga att de åker "i" en buss, eller tåg. Däremot så åker man i en bil.

"På en båt" då? Man ska väl säga "i" även där?

Ja, prepositioner är det absolut svåraste som finns i språk. Det finns sällan allmängiltiga regler och där det finns finns det ändå fler undantag än vad som täcks av regeln, men jag ska försöka mig på att analysera det hela deskriptivt.

Min tes är att det i grund och botten handlar om prepositionernas betydelse här, närmare bestämt rumslig respektive instrumentell betydelse. Vi kan befinna oss i en buss rumsligt sett, men vi "sitter bussen (mot Fagersta)" vilket sannolikt är en satsavkortning från "(att) sitta i bussen på väg mot Fagersta". Personen som kör bussen å andra sidan sitter inte "på bussen" om man ringer och frågar, utan denne sitter "i bussen" då det snarast handlar om att markera att denne sitter och kör för tillfället snarare än att ha rast med tillhörande cigg.
Samma sak med båten. Sitter man i båten, ja då handlar det oftast om en liten personlig båt, medan befinner man sig "på båten" så är personen sannolikt passagerare på en färja av något slag.
Jag känner dessvärre ingen trafikpilot eller tågförare så jag kan inte säga med säkerhet att det gäller även där, men det skulle förvåna mig om så inte vore fallet.
Så jag tror att det här med "på/i ett färdmedel" handlar om hur man står i kontakt med den som framför fordonet. I en bil så har man som regel inte längre än skrikavstånd till föraren och sannolikt är det inte en helt okänd människa som sitter och kör, och även om så är fallet så förknippar man sällan bil och förare så tätt som man gör när det kommer till yrkestrafik. Undantaget vore väl i så fall i en taxi, men där tror jag att den fysiska närheten och kopplingen till bilar i allmänhet spelar högre roll än rollen yrkesförare/passagerare.

Edit: Stötte på ett par genusexempel till när det kommer till betydelseskillnader: 'plan' och 'led'.

Av Crazy Ferret
Skrivet av MBY:

Det slog mig just att vi inte har någon språktråd, likt de matematik-, fysik-, och medicintrådarna vi har, så jag slår till och skapar en! Edit: Det finns en tråd som heter "språktråden" sedan tidigare, men den var lite för specifik och polemisk. Detta är tänkt att bli en universell tråd.

Jag börjar:
Min första fråga, är konstruktionen ovan riktig med sammanbindningsstreck efter "matematik", osv, för att sedan ha "...medicintrådarna" på slutet, eller måste jag skriva "medicin-trådarna" på slutet?

Min andra fråga:
Hur fanken gör man när man ställer en fråga följd av ett kolon eller en länk?

Kanske detta vore något för dig: <länk> ? <-- mellanslag mellan länken och frågetecknet av teknisk nödvändighet
Eller gör man kanske såhär?: <länk>
Men det som ser minst förjävligt ut är kanske detta: <länk> (utan frågetecken)
Möjligen är detta ett analt alternativ(?): <länk>

Eller måste man formulera om?

Min tredje fråga:
Semikolon. Hur, var när?
Jag brukar göra så här: Äpplen, päron, bapelsiner (ren uppräkning)
Och såhär; här följer förvisso en lista men den är inte rent "uppräknad" utan mer prosaisk.

Jag tror jag gör fel; vad som är rätt här verkar vara svårt (ytterligare ett exempel. Ingen lista utan en fortsättning som _nästan_ skulle kunna vara i en parentes).

Edit: Förtydligade lite.

1) Ja, den är riktig.

2) "Kanske detta vore något för dig: <länk> ?" vore väl att föredra, även om jag själv skulle använda mig av [ url]-tag eller motsvarande för att länka in hela meningen eller enbart referenten (i detta fall "detta").
Sedan har vi en annan exempelrad som påvisar den andra (eller ja, första) frågans syntax:
"Frågan lyder: Vad var den ursprungliga frågan?"

3) If in doubt, do without. Semikolon kan användas mellan huvudsatser när kommatecken är "för svagt" och punkt "för starkt". Ett semikolon ersätter aldrig ett kolon. Det kan även användas mellan led i uppräkningar.
Korrekta användningar:
a) Jurist vill jag inte bli; det låter så torrt.
b) Ryggsäcken stod där packad med det nödvändigaste: ombyteskläder, varm mössa; smörgåsar, frukt och varm dryck; kniv, karta och kompass.
Felaktig användning:
Lasern tar bort själva roten till problemet; borrljudet, vibrationerna och smärtan.
(Korrekt är då "Lasern tar bort själva roten till problemet: borrljudet, vibrationerna och smärtan.")

Edit: Exemplen i fråga 3 är stulna ur "Svenska skrivregler" då jag är så förbenat kass på att komma på egna exempelmeningar.

Av Crazy Ferret
Skrivet av MBY:

Ahh! Jag tror jag skrotar bordshypotesen! Det är nog ett hotell som fått mig att säga ett bordell! Det heter väl ett motell också? Både motell och hotell är ju verksamhetsmässigt åtminstone avlägset besläktade med bordell! Man ligger ju som sagt på alla tre!

Edit: Kom osökt att tänka på: varför heter det ett luder? Är det för att det ska vara alldeles extra nedsättande eller finns det en etymologisk förklaring?

Hotell och bordell låter ju inte otänkbart nej ...

Luder, tidigare även ludder är ett gammalt ord för djurkadaver, och ett kadaver är ju som känt i neutrum. Dock ska vi väl inte dra alltför stor växel på just att kadaver tar neutrum, men det är dess etymologiska ursprung i vart fall. Var för övrigt Bellman som introducerade betydelsen av "sköka" i pränt även om ordet använts flera decennier tidigare som okvädinsord.

Av Crazy Ferret
Skrivet av MBY:

Tack, jag såg fram emot att du uppsnappade tråden!

Ja, jag säger bordellet, helt klart! Bordellen låter urkonstigt. Men, som sagt, jag är fullt medveten intellektuellt om att det är fel (exakt noll personer, ordböcker eller källor har hållit med mig), men jag envisas ändå. Kan inte riktigt förklara varför. Kopplingen "bord" inte orimlig, då jag knappast lärde mig orden när jag hade åldern inne så att säga. Möjligen uppfattade jag _ett_ bordell som ett diminutiv av bord? Kanske som en speciell typ av [barnförbjudna?] bord?

Haha, ja kanske var det så.

Skrivet av MBY:

Även jag vill slå ett "halvt slag" för klaviatur i neutrum. Faktum är att jag ramlade på ordet i mitt tidigare inlägg just eftersom jag först sökte efter ett-ord och snabbt insåg att klaviatur brukar vara utrum. Så jo, även jag associerar det till neutrum. Och samma sak med "vokabulär", såklart det heter "ett vokabulär"! Det visste jag inte ens att det var fel! Varav denna "utrumnormalitet" (:P )? Det är så förbaskat svårt att komma på ord i neutrum och när man gör det har man fel! Argh!

Ja du, jag skulle som sagt kunna tänka mig att mycket handlar om just sammanslagningen till utrum som spökar när det kommer till "utrumnormaliteten". En väldigt stor del av alla substantiv är i utrum då det de facto handlar om två genus sammanslagna, och många av de är sedan sådana som vi bygger vidare på i nyskapade ord på grund av att det då ofta handlar om konkreta ting som ska få sig namn. Således borde det bli en balansskevning mot utrumhållet, men exakt statistik för att underbygga detta har jag inte, inte minst eftersom ingen vet hur många ord som finns i svenska språket (eller, för all del, i något av de idag talade språken på jorden), men man brukar säga att runt 75 % av alla substantiv är i utrum.

Skrivet av MBY:

Intressant det där med utrum som sammanslagning. Men jag vet inte om jag förstod riktigt. Du menar att det nog kan ha hetat hon/han nötkreaturet(n?)? Men hur har sammanslagning av femininum och maskulinum till utrum då blivit till att nötkreatur blivit neutrum?

Precis som många andra språk (inte minst de som härstammar ur latinet) fortfarande har maskulinum och femininum kvar som grammatiska genus (d.v.s. att substantiven, och eventuellt andra delar av satsen, böjs med avseende på dess genus - s.k. kongruensböjning) så hade svenskan såväl femininum som maskulinum vilka idag endast finns kvar som rester. En del av oss talar fortfarande om "båten", "människan" och "klockan" som "hon" och vissa dialekter använder sig fortfarande av m/f. Många dialekter har uteslutande kvar det ena eller det andra, som östgöte talar jag exempelvis om "fingern" (m) - även om jag i skrift använder mig av "fingret", värmlänningar böjer på femininum (e tös - tösa) och så vidare.
Hur som haver, gränsen mellan grammatiskt genus och naturligt genus (den faktiska könstillhörigheten på en levande organism) var inte alltid så värst tajt, inte minst då någon enhetlig grammatik "från början" inte fanns. Således kan "ett kvinnligt nöt" ha blivit just "e nöt", och i bestämd form "nöta".
Stämmer min tes så har alltså "ett nöt (derivat av nötkreatur)" blivit "en nöt" genom att det kongruensböjts med grund i dess naturliga genus snarare än dess grammatiska, en enkel - och sannolikt knappast ovanlig - hyperkorrektion.

Skrivet av MBY:

"En paraply" har jag faktiskt aldrig hört. Dialektalt? En/ett öl är såklart ett exempel, varför tänkte jag inte på det? Men det används väl olika? Jag använder det ungefär såhär: "Det skulle vara gott med en öl, jag tar en Kaltenberg, det är ett gott öl", dvs jag gör åtskillnad mellan själva vätskan och dryckesproceduren å ena sidan och ölets märke, själva produkten å den andra. Tror jag iaf. Måste nog fundera på hur jag gör. Edit: Kort sagt: man brygger ett öl, men dricker en öl. Ja, så är det nog i mitt huvud.

Aldrig hört "en paraply"? Vilken sten har du bott under? Nej, skämt åsido ... Jag trodde alla ungar hade dragit "Heter det en eller ett paraply? Säger du en eller ett apelsin? Heter det en eller ett rak kurva? ... Det finns inga raka kurvor! Hahaha!" någon gång! Mycket möjligt att det har ett dialektalt ursprung i sig, men SAOL har det upptaget som såväl (n) som (u), till skillnad mot apelsin utifall någon nu fortfarande tror att det heter "ett apelsin".

Gällande ditt ölexempel så bör vi dock titta på vilka satsdelar och ordklasser 'en' och 'ett' utgör. I "Det skulle vara gott med en öl." så är 'en' ett attribut till 'öl', ett räkneord. Vi talar då om antalet öl vi vill ha. "[J]ag tar en Kaltenberg", återigen attribut (beskriver huvudordet eller ett annat attribut i en nominalfras) och räkneord till Kaltenberg. Dessa två är satsavkortningar där vi kortat av och plockat bort portionsstorleken (en flaska/burk), märk dock att vi gör samma sorts förkortning när vi talar om "en (kopp) kaffe", "en pasta Boll-å-näs" etc. oavsett serveringskärlets grammatiska genus.
Sedan kommer vi till satsen "det är ett gott öl". Här talar vi plötsligt indefinit artikel och då måste vi börja kongruensböjningarna. Du gör den i neutrum, troligtvis för att du antingen har lärt dig det av andra, eller för att själv markera (vilket sannolikt är bakgrunden till dess uppkomst) att vi talar om sortens öl och inte öl i dess "serverade form", om man nu kan kalla det för det ...
Dock är det precis lika rätt att säga "det är en god öl", vilket jag för övrigt använder mig utav personligen. Svårt dock att göra korpussökningar på vilket som är vanligast då det kommer till just öl på grund av att vi alltid talar om "en öl" den situation där vi faktiskt talar om öl som mest.

Skrivet av MBY:

Ungefär samma sak med mineral (och återigen, det jag skriver baserar jag på min subjektiva språkkänsla som infödd svensk, inte som någon som egentligen vet något om språk). En sten kan vara ett homogent mineral, men en sammansatt sten kan innehålla minraler. Helt inkonsekvent. Gör andra så? Jag skulle t.o.m. kunna tänka mig att en sten innehåller ett mineral, men samma mineral löst i vätska skulle "innehålla en mineral".

Fler exempel tack, det här är jätteroligt. Under tiden ska jag försöka lära mig vad "rotmorfem" är för något.

Inkonsekvens finns säkerligen i större utsträckning än vad man vill föreställa sig när man pysslar med språkanalys. Det ligger mycket sanning bakom det slitna uttrycket att "svenskan är en stor samling undantag", för oavsett hur många undantag man lär sig så finns det lika många undantag från just de undantagen ... Näst intill i vart fall.
Jag skulle nog inte förlita mig alltför mycket på min tolkning av ordet mineral, då jag absolut inte är någon geolog. Men jag skulle nog hålla med dig där att jag skulle säga "utgörs av ett homogent mineral" men "den mineral som återfinns i ...".

Rotmorfem (för de som nu inte ids googla det) är "grundstammen" i ett ord.
Ett rotmorfem kan även utgöra ett s.k. lexikalt morfem vilket utgör ett enda ord - ex. "värd".
Två (eller fler) rotmorfem kan sättas samman för att skapa sammansatta ord (det som särskrivare aldrig lär sig att man kan göra) - ex. "heder+värd". Detta är vad vi kallar en "sammansättning".
Ett morfem kan sedan ta affix (prefix (före) och suffix (efter), samt binde-s och bindevokaler (jmfr. "barnarov") som saknar en egen innebörd men som modifierar rotmorfemets innebörd - ex. "o+tur". Detta kallas i sin tur för en avledning.
Sedan har vi förstås böjningssuffix som vi använder för att markera numerus (singular/plural), bestämd form, kasus, tempus etc. ex. prat(a)-ade, heder-n ...

Nåja, fler exempel ... Uhm, jag ska tänka lite på saken. Som vanligt svårt att komma på fler exempel än de man brukar rapa upp ...

Av Crazy Ferret

'X-box' bör sättas i utrum då vi redan har ordet 'box' inlånat i svenskan i just utrum. Således, i nominativ: X-boxen, X-boxar, X-boxarna; och i genitiv: X-boxens, X-boxars, X-boxarnas.

Skrivet av MBY:

När vi ändå är inne på en/ett-spåret...

Finns de flera oklara substantiv av lite vanligare sort? Finns det rentav substantiv där båda formerna är okej? Jag har en där jag intellektuellt vet att jag har fel, men jag vägrar ändå att rätta mig. Jag hävdar att det heter ett bordell, inte en bordell, helt enkelt för att det senare låter så konstigt. Alla ordböcker och personer jag talar med överbevisar mig naturligtvis gång på gång, men jag glömmer alltid bort det.

Dessutom heter det "ditt nöt" eller "du är ett nöt", inte "din nöt" eller "du är en nöt", troligtvis då nöt hänvisar till ett nötkreatur inte den torra enkelkärniga frukten. Men inkonsekvens uppstår då folk säger om annat folk att de "är nötter". "De är nöt" låter så konstigt men är väl troligen det korrekta.

Edit: Jag kan inte tänka mig att det heter något annat än _en_ xbox. Frågan är om plural är xbox eller "xboxar"? Jag skulle nog säga xboxar. För att undersöka sådant kan man hitta på ord som inte betyder ett smack men som "låter som" ett substantiv och ställa samma frågor kring det. Det avslöjar något om språk och framförallt språkkänsla. En eller ett hattrakur? Om vi sedan leker med tanken att A) hattrakur är en mekanisk mojäng besläktad med en klaviatur B) en pinsamhet jämförbar med ett klavertramp eller C) ett nyupptäckt och inlånat fornnordiskt substraspråksord som betyder ett krig, blir svaret annorlunda då?

Edit: Syftningsfel.

Hm, ''bordell' i neutrum ... måste säga att det var första gången jag stött på det, men troligen har du stött på det tidigare och därav att du tycker att det inte låter konstigt, alternativt att du drar någon undermedveten liknelse till exempelvis 'bord'. Måste då fråga en fråga med ett troligen rätt så självklart svar: säger du bordellet också?
Det är inte menat som att jag pekar och skrattar åt dig, det är mer nyfikenheten som gör sitt. Själv resonerar jag på samma sätt med ordet 'vokabulär', vilket jag envisas med att sätta i neutrum, trots att det ska vara utrum.

'Nöt' i sammanhanget är som sagt en referens till nötkreatur, och således kan vi lätt tänka att det bör vara neutrum. Jag skulle dock säga att utrum inte är helt otänkbart ur ett språkhistoriskt perspektiv. Utrum är resultatet av sammanslagningen mellan maskulinum och femininum vilka alltid användes på substantiv rörande levande väsen, framför allt människor (klassiskt undantag är ordet 'barn'). Således vore det inte helt otänkbart att om vi kallat varandra för nötkreatur tillräckligt långt bak i tiden så togs sannolikt m/f/u-formen i bruk.

Hattrakur så ... Talar vi om ett nyord här (inlånat eller ej) i A och B så skulle jag satsa mina slantar på att det är utrum, då den allra största delen nyord idag (som inte är en avledning eller sammansättning där huvudordet är ett rotmorfem i neutrum - ex. tevespel) tar just utrum. I fallet C däremot blir det lite knivigare om det inte finns etymologiska källor att hämta information ifrån gällande ordets genus.

Till sist så, ja det finns substantiv som är korrekta i såväl neutrum som utrum. Klassikerna är förstås "paraply", "öl" (då syftar jag förstås på när vi talar om typer av öl, ex. "Jag vill ha en/ett mörk(t) öl") och "mineral", men jag skulle även vilja slå ett halvt slag för 'klaviatur' i neutrum.

Av Crazy Ferret

Kan väl bara ge medhåll gällande G700. Kompletteras med en AA-laddare och ett par extra batterier, sedan är det bara att tuta och köra.

Av Crazy Ferret

Jag var övertygad om att jag växlade mellan höger och vänster tumme, men inser nu att jag uteslutande använder högertummen. Det stora undantaget är när jag skriver siffror, då jag är en fanatisk användare av det numeriska tangentbordet, och då blir det vänstertummen. Sedan blir det ju förstås vänstertummen i spel, men det räknas inte om jag får säga.

Kan tilläggas att jag använder mig av "korrekt" fingersättning (sånär som på kommatecken och punkter, vilka pekfingern får agera för) och skriver oftast enskilda siffror på "textdelen" av tangentbordet.

Av Crazy Ferret

Gick ifrån iOS till Android av den enkla anledningen att jag ville se vad som fanns på "andra sidan stängslet". Jag kan inte direkt tillstå att jag var missnöjd med iOS, men jag är än mer nöjd med Android. Större flexibilitet i kombination med att jag på köpet fick bättre hårdvara för flera månader sedan än vad jag skulle ha fått om jag köpt en Iphone 5 "idag", det skadar ju inte.
Visst, man kan alltid jailbreaka och få större flexibilitet, men man får än större flexibilitet direkt ur boxen med Android som i sin tur sedan kan rootas och öppna ännu en dimension.