Inlägg

Inlägg som BjornS har skrivit i forumet
Av BjornS
Skrivet av Jumpcut:

Det jag undrar över är HUR miljöerna inte kan varit bättre segmenterade? Det låter ju som att man på något sätt kommit in och kunnat ta över hela miljön på en ganska djup nivå. Typ att man tagit sig in och kontrollerat hela hypervisorn (en eller flera) och därefter kunnat komma åt alla lösningar inklusive backuper. IT-Chefen på Vellinge kommun sa igår att även backuperna är krypterade (eller åtminstone inte går att återställa). I mina öron låter det som ett klassiskt "webbhotellsupplägg" där olika kunder delar på samma lösning backend.

Ja, precis. Tycker det är konstigt att det inte varit uppe tidigare i diskussionen. OK om någon enskild av kunderna hade blivit drabbad. Antingen genom att en användare fallit för en fälla/hackat lösenord eller att någon del av systemet haft en säkerhetsbrist, men här är det ju hela grupper av kunder och system det handlar om. Måste ju väl då vara på hypervisor nivå det skett?

På det sättet är det ganska upprörande. Tanken med att outsourca miljöer till cloud är väl att minska risken för såna här problem.

Personuppgiftsläckor känns som ett litet problem i sammanhanget. Jag killgissar att datat frysts av ransomwaren, men knappast kopierats över någonstans innan dess.

Av BjornS

Möjligt att ni andra rattar runt mera i expertlägen än vad jag gör. Jag tycker Dolby Vision funkar fantastiskt bra på C1 i stort sett out of the box. Mitt första intryck var också - det är för mörkt! Det jag gjorde då vara bara att ändra bildläge till standard. Den verkade defaulta till något av bio-lägena. Dessa är definitivt för mörka. Efter det känner jag mig väldigt nöjd - fantastisk bild!

Av BjornS
Skrivet av Mocka:

Verkar vara tvång på LG konto för att tanka ned appar som tex SVT Play. Finns det något sätt att kringgå detta eller är det bara att bita i det sura äpplet? Orkar inte med fler konton varför jag undrar.

Märkte det på min också. Känns ju på gränsen till illegalt. Hur kan de kräva att man skapar ett LG-konto för att ta ned den här gratisappen?

Fast när jag tänker efter så gör väl Apple precis samma sak i en Apple TV - du måste väl dit med Apple-Id för att kunna ladda hem från Appstore. Irriterande är det i alla händelser!

Av BjornS

Annonsen är avslutad

Av BjornS

OK, Choppe har ångrat sig! TVn är åter till salu...skynda fynda...

Av BjornS

Prel. såld till Choppe. Stänger annonsen när köpet genomförts.

Av BjornS

Samsung 49 tum 49KS8005 4K LCD 4-HDMI oneconnect box - slumpas för 2500

Modell: 49KS8005
Från 2016-2017. Hörde till Samsungs näst dyraste serie på den tiden. Har slarvat bort kvittot, men tror nypriset låg på runt 15000.
Länk på prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3620126

Snygg design!
Har Samsungs Oneconnect box för anslutningar så att antalet kablar till själva TVn kan minimeras.
TV, bordsstativ, oneconnect-boxen, fjärr och manual finns. Väggfästesskruvarna och kartongen är bortslarvade.

Slumpas p.g.a. ny black friday OLED på väg in...
Finns på Södermalm, Stockholm. Endast avhämtning. Betalning via Swish. Jag förbehåller rätten att välja vilken jag säljer till.

Läs hela annonsen här

Av BjornS

Citat från https://www.techspot.com/news/90294-huge-ransomware-attack-hi...

"Ransomware gang REvil appear to have their payload delivered via a standard automatic software update. It then uses PowerShell to decode and extract its contents while simultaneously suppressing numerous Windows Defender mechanisms such as including real-time monitoring, cloud lookup, and controlled folder access (Microsoft's own built-in anti-ransomware feature). This payload also includes an older (but legitimate) version of Windows Defender, which is used as a trusted executable in order to launch a DLL with the encryptor."

Då frestas man ju tänka att MS kanske skulle kunna ha en mekanism som kontrollerar att det inte finns en äldre Defender som kör parallellt med en nyare och då stänga ned "åldringen". I praktiken är det väl inte så lätt - då blir väl nästa steg att en listig hacker utnyttjar just detta och simulerar en senare version av Defender och på så sätt dödar den ordinarie versionen. Det är inte lätt alltid...

Av BjornS

20000 + 256GB disk = Nej tack!

Av BjornS

Om du trots allt skulle gå på en ny bärbar så kan man faktiskt komma någorlunda billigt undan om man går på en mer gaming-betonad burk i stället för de mer professionellt orienterade maskinerna från Dell, Lenovo etc.

Se den här exempelvis:
https://www.inet.se/produkt/1963322/acer-nitro-5-i7-16gb-512g...

6-kärnig i7 processor, 16 GB RAM och 512 GB NVME SSD för 13000. Dessutom med hyfsad GTX1060 grafik. Den har en RAM-plats ledig så kan byggas ut till 32GB och har plats för en 2.5 tums SATA SSD om jag förstår det rätt.

Nackdelen är att man får stå ut med lite "gamig"-design - det kan ju vara en fördel också beroende på smak. Den lär också bullra en hel del när CPU:n går för fullt, men verkar tyst vid normal drift av döma av testet nedan. Har till och med hyfsad batteritid tack var Nvidia Optimus som switchar mellan Intel integrerade grafiken och 1060-kretsen.

https://www.notebookcheck.net/Acer-Nitro-5-i7-8750H-GTX-1050-...

Testet är för modell med GTX1050TI, men verkar annars identisk.

Motsvarande modell från Dells proffslinje (7530) gå väl på en 10000 mer.

Av BjornS

I ditt fall så är processorn säkert värsta flaskhalsen i din nuvarande burk. I alla fall om det är en SSD i burken.

Processor, RAM och lagring SSD är viktigast. Grafikkortet, nja beror på vad du använder för för programvaror. För vanlig 2D-programmering tycker jag du kan köra på den inbyggda grafiken i en Intel processor utan problem. 3-D är en annan historia...

Mest prisvärt att klart att sätta ihop en stationär burk via ex. Inet som andra har föreslagit. Prestandamässigt så är det inte så vansinnigt stor skillnad längre mellan en bra bärbar och stationär, men det blir kanske 10000 kronor till att lägga ut. Bärbara vill också gärna trotttla i längden om man har grejer som kräver full fart i längre än några minuter så är det rätt stor skillnad till den stationäras fördel.

Här är lite siffror som jag klockade inför byte av dator för jobbet. För att visa betydelsen av lagringsprestanda och CPU-kärnor:

Bygge av stort Visual Studio projekt tested with Intel I7 8700K@4.9 GHz & 16GB RAM (minuter:sekunder):

Comparisons for 6 threads with different types of storage:
6 threads NVME SSD 2:00
6 threads SATA SSD 2:00
6 threads Mechanical HD 5400 RPM 4:28

Notera - ingen skillnad i praktiken mellan NVME SSD och SATA SSD!

Comparision with different amount of threads active for CPU (tested with Intel I7 8700K@4.9 GHz & 16GB RAM):

1 thread 5:40
2 threads 3:05
4 threads 2:10
6 threads 2:00
12 threads 1:50

Så i mitt fall ger ökningen 2 -> 4 trådar största effekten. Därefter är det avtagande ökning.

I mitt fall så hade min gamla bärbara 2-kärnig/4-trådig CPU och det var en ordentlig flaskhals. Den nya har 6 kärnor/12 trådar och det gör ordentlig skillnad i i mitt scenario. Plus att nya processorn var någon generation nyare... Om jag minns rätt så byggde den nya bärbara med 6-kärnig Xeon motsvarande ovan på ca 2:15. Så den var kanske 15 sek långsammare än en stationär I7 8700K överklockad till 4.9GHz.

Allt det här beror klart på vad just du ska göra - your mileage may vary som man brukar säga

Av BjornS

Har Chrome problemet på min Intel NUC. Allt fryser. Bara strömbrytaren som gäller. Har hänt fyra gånger nu sedan jag lade på April update. Maskinen har aldrig hängt sig innan.

Som rapporterat så verkar Chrome och den här Windows-versionen inte trivas ihop. Jag kör senaste Chrome-versionen.

Av BjornS

Ja!

Av BjornS

G Skill Flare X är ett säkert val.

Av BjornS

@robertlindgren82: Mortar funkade inte ens om du lade på BIOS-version 7A37v1B? - Den versionen krävs ju för nyaste Raven ridge.

Av BjornS

Dubbla grafikkort stöds väl inte officiellt av B350-chipsetet? Det är ju inte ditt huvudproblem just nu, men räkna inte med att det ska funka även om du får ordning på BIOS.

Av BjornS
Skrivet av Ytabil:

Kör version 10.0.16299 Build 16299.

Regionen är inställd på Sverige.

Varför skulle språkpaket behövas för tangentbordlayout? Layouten finns ju redan i Windows och jag kan byta till denna efter att Windows startat. Ska dock testa testa add ladda ner språkpaketet för svenska.

https://i.imgur.com/k5KwTGV.png

Du ska inte behöva language pack för Svenska. Det ska räcka med att klicka på Svenska i din skärmdump och välja "Set as default". Då kommer Svenska hoppa upp och lägga sig överst i listan innan engelska. Sen ska det fungera som du vill.

Av BjornS

Region - har du "Sweden" där?

Av BjornS

Själva skillnaden mellan CL15 och 16 är givetvis minimal. Men lägre timing kan betyda bättre binnade kretsar. talar vi om 3200 hastighet så brukar CL14 innebära att det är Samsung B-die kretsar. CL16 kan vara Hynix eller liknande.

Samsung B-die kretsar överklockar i regel betydligt bättre. Se ex. min signatur. Då har vi plötsligt en skillnad i MHz också. Å andra sidan kostar den bättre kretsen i regel mer...

Av BjornS

En tanke kan vara att kolla med diagnostikprogram vad minnet kör för hastighet när du väl är inne i Windows. Det borde vara 1200 (e.g. 2400 = 2 * 1200). Kolla även att timings stämmer med vad som gäller för ditt minne. Det jag är inne på är att Ryzen ju kan vara lite knepigt med minne. Jag tänker alltså att BIOS har en inställning för minnet som maskinen sen inte lyckas sätta vid uppstart och att den till slut sätter defaultvärden (2133 etc). Den där processen tar väl en bra stund.