Inlägg

Inlägg som BjornS har skrivit i forumet
Av BjornS

@Constantine:
Jag har Tomahawk och 960 EVO. Det strulade kraftigt med version 1.0 av BIOS - fick göra några försök för att installera Win10. Tror egentligen det snarare var att jag hade Ryzen 5 och stödet för 5:an kom i en senare version, men det är svårt att veta exakt orsak.

Hursomhelst fick jag installera om Win 10 efter att ha lagt på senaste BIOS. Sen var det stabilt. Även om det inte är 960 som ger problem så finns det en hel bunt andra anledningar till att lägga på senaste versioon (1.5 just nu). Minneskompatibilteten blir bättre för varje ny version. Så stark rekommendation är att lägga på 1.5 direkt!

Av BjornS

Kolla moderkortstillverkarens sida för senaste bios. Jag vet att t.e.x MSI har lagt ut nya bios-versioner för att fixa inkompatibiliteter mot just Samsung 960 för vissa modeller.

Av BjornS

@Helionart: 1.62 är den nyaste jag hittar för Tomahawk. B350-brädorna kanske släpar efter lite jämfört med X370 som väl borde vara lite lyxigare/mer prioriterade.

Tror jag ligger lågt med mer experiment till det kommer ny version av bioset.

Av BjornS

MSI beta BIOS 1.62 till B350 Tomahavk ger tyvärr ingen förbättring för mina Corsair Vengeance 3200/16. Tvärtom så blev det sämre. Båda XMP-profilerna visar 3200 och rätt timings, men det funkar inte utan går till default (2133) efter boot.

Inte heller ange allting manuellt funkar. Inte heller att ange 2933 med 14-16-16-34 timings funkar. Jag gick tillbaks till 1.5 bioset där den sistnämnda varianten lirar. Tur att det är beta

Annars fanns mycket nya inställningar på plats, ex command rate. Jag provade med 2T där utan framgång...

Av BjornS

2933 med två Corsair Vengeance 3200 CL16. Kör timings 14-16-16-34 på dem just nu så skillnaden mot 3200/16 lär väl bli marginell...

Av BjornS

@maltenizer: trevligt. Det verkar vara den beryktade 1.0.0.6 koden från AMD. Hoppas övriga leverantörer snart kommer ut med sina uppdaterade BIOS.

Av BjornS

Lysande - nu har ni lyckats få den här tråden till tjafs om hur dålig 7700K är att överklocka och annat. Det fanns ju redan en (ganska trist) tråd om det.

Av BjornS

@Hagge: Bios, men jag har även provat via Ryzen Master. 3200 är stendött än så länge vilken väg jag än går.

Av BjornS

@Hagge: Jag får upp dem i 2933. Hoppas på mer i framtida bios-uppdateringar.

Av BjornS

@Hagge: G.Skill Flare X är nog säkrast och med bra timings, men kostar också därefter.

Av BjornS

@fawb: Jo, 20-graders offset är tyvärr kvar. Jag börjar bli trött på det där - svårt att ställa in fläktkurvor på ett bra sätt när det där trasslar till det. Installera AMD Ryzen Master och kör den så ser du den verkliga temperaturen.

Så din temperatur på load är ingen konstig. Jag kan tycka att din idle är hög jämfört med min, som väl snarare ligger på 38(58). Men det beror väl klart på hur vi har ställt in våra respektive fläktkurvor.

Av BjornS
Skrivet av liquisole:

Någon som kör med Corsair 16GB (2 x 8GB) Vengeance LPX, DDR4 3200MHz, CL16, 1.35V (CMK16GX4M2B3200C16) ? Vilken frekvens kör ni dom i och på vilket moderkort isåfall? Funderar på att köpa dom och AsRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 moderkort samt en ryzen 1600.

Köpte precis ett set för att prova lite. Har 1600X-processor och ett MSI B350 Tomahawk kort. Med senaste BIOS, 1.4, så hittar den två olika XMP-profiler: 2933 och 3200 och de visade timingsen var de rätta.

Första försöket att köra 3200 var stendött. 2933 profilen funkar däremot! Jag ska väl prova och ställa det helt manuellt nästa gång, men jag har inte något större hopp om att det ska funka eftersom alla timingsen såg korrekta ut i profilen. Fast man vet aldrig. Mitt gamla 2400MHz set måste jag konfigurera helt manuellt.

Jag tippar att jag får nöja mig med 2933 så länge och förhoppningsvis så kommer AMD:s nästa minnes trimnings version 1.0.0.5 någon gång i maj fixa det så det går att köra dem i full fart.

Minnena stog förresten i MSI:s lista över kompatibla, men det stod "Samsung" som kretstillverkare. Risken är väl att det finns olika revisioner av minnet och att Corsair använt olika leverantörer - inte bara Samsung.

Av BjornS

@Yippikayey: CPU-frequency och CPU core voltage är väl de viktigaste.

Du skulle kunna prova att sätta CPU freg till 3900 och CPU-voltage till cirka 1,35 som en start.

En bra variant kan vara att skippa ändring via BIOS i början och köra via AMD Ryzen Master mjukvaran inifrån Windows och exprimentera lite där innan du ger dig på BIOS.

Av BjornS

@Ozzed:
Kan nog stämma. AMD-snubben i den här videon
rekommenderar att man drar upp SOC-voltage till 1.1 vid aggressiv minnesöverklockning.

Av BjornS

@mrrock:

Nej, jag körde på den kylpastan som satt förmonterad på kylarn.

Jag får 85 grader i HWMonitor efter 11 minuters test i Aida. Det är nog problem med din montering av kylaren.

Av BjornS
Skrivet av mrrock:

Bild med temps: Temps

Är det nått knasigt med min kylare (be quit pure rock) eller vad beror mina temps på?

CPU Diode är ca 65 i idle (synkar väl mot Temperatures Package i hwmonitor) och om jag kör system stability test så drar den snabbt upp till 90-95 i stock. Om jag klockar till x35 manuellt och stänger av XFR och cool & quite så drar temp iväg till 109 och datorn kraschar...
Då visar även Voltages - VID (i hwmonitor) konstant 1.55 (trots att jag satt ofset till 0.00)

Samtidigt säger Ryzen Master att cpu-temp är ca 54 i idle.

Alt, vad är skillnaden på temp som visas för CPU resp. CPU Diode?

I Ryzen Master visar min oklockade 1600X 38 grader i idle. Tittar jag i CPUID HWMonitor så visar den 58 grader under Temperatures/Package - vet inte om det är den sifran du också tittar på. HWMonitor är inte korrigerad för +20 grader visningsfelet för Ryzen gissar jag.

Din temperatur i Ryzen Master verkar inte bra - jag har också en Be Quiete Pure Rock och ligger mycket lägre än dig (om det inte så att du har en äldre version av Ryzen Master med +20 graders-visningsbuggen). FläktRPM är runt 550 för mig vid idle, men sticker snabbt uppåt vid belastning.

En sak irriterade mig med kylaren - monteringsatsen för AM4 gör ju att fläkten inte kan monteras så den blåser mot bakre chassifläkten.

Av BjornS

@Wh1spY:
Gissar att MSI prioriterade BIOS-uppdateringar för B350-korten inför lanseringen av Ryzen R5. AMD verkar tänkt R5 och B350 är den vanligaste kombon. Mitt MSI B350 Tomahawk betedde sig väldigt dåligt innan jag lade på senaste versionen av BIOS (från 2017-04-10).

Överhuvudtaget kan jag hålla med din kritik av MSI BIOS inställningarna. Jag tycker inte gränssnittet/möjligheterna är något vidare bra. I mitt fall kan det vara att jag är van vid Asus och Asrock, men lite lågbudget känns det nog.

Jag har kommit fram till att det känns ganska poänglöst att klocka 1600X (nu får jag väl smisk i forumet ). Med XFR igång i normal läget så får jag 4.1 GHz i single core och 3.7 på alla kärnor. För att få någon överklockning som inte ger SÄMRE single core prestanda så måste jag väl upp i 3950-4000 och då kanske scoren på multi core Cinebench blir 3-4% bättre. Ganska meningslöst tycker jag.

Det är en annan sak med 1600 eller 1700 procarna...där kan man ju få stora förbättringar via OC.

Av BjornS

@Wh1spY:
Jag får liknande resultat med min 1600x och samma CPU-Z version som dig (1.79.0.x64). Det verkar ha gjort om poängsystemet helt mellan 1.78.x och den här versionen?!? Alla referens-CPUer ser ju ut att använda samma typ av skala så jag tror inte vi behöver vara oroliga, fast lite irriterande är det...

Av BjornS
Skrivet av Mookachacka:

Hej! Det frös innan jag ens påbörjat instalationen av windows, hade en helt clean build, men kom tillslut in på MSI:s hemsida på gamla datorn och kunde ladda ner senaste BIOS på ett USB-minne och efter att ha uppdaterat det (samt att jag gjorde om "installations-USB-minnet" för windows") så funkade det. Tror det var BIOSet som gjorde det, senaste verisionen lade till stöd för Ryzen 5 och det är ju det jag har.

Jag hamnade i ungefär samma läge. MSI B350 Tomahawk + Ryzen 5 1600X. Allting betedde sig extremt instabilt. Fick igenom Win10 installationen från USB efter några försök, men kort därefter så fick jag inte ens längre någon bild ut på skärmen. Tankade hem Bios version 1.3 från en annan dator och lade på USB och lyckades till slut få skiten att boota till BIOS med bild och allt så jag kunde flasha in den versionen.

Efter det så har allt funkat helt OK! Min gamla Bios version var 1.0 och har man den så gäller det tydligen att direkt flasha senaste versionen innan man gör något mer...

Av BjornS

Har skickat PM om Corsair 2 x 8 GB.