Inlägg

Inlägg som Ibymafayhas har skrivit i forumet
Av Ibymafayhas
Skrivet av TobiasStockholm:

Slår det då över i en lågkonjunktur/deflating kommer de garanterat toksänka räntorna snabbt. Garanterat.

Inte så säker då detta var vad man gjorde på 70-talet och då kom nya inflationsvågor under hela decenniet innanman just lät räntan stanna högt.

Kanske inte rätt, men ekonomisk teori skrivs alltid i efterhand så därför tror jag vad skolorna lärt ut om 70-talet kommer gälla denna ”kris”.

Av Ibymafayhas
Skrivet av TobiasStockholm:

Det har du också rätt i, folk har så förbannat mycket pengar överlag. Jag tror liksom du att räntorna kommer bli högre än idag och behöva bli högre än vad riksbanken spår för att komma tillrätta med inflationen, men jag tror att räntorna kommer gå snabbt nedför när de väl är i mål. Så visst, binda kan väl vara en hyfsad idé, men 5 år tror jag är för långt, isf tror jag 3 år är mer rimligt, då borde inflationen ha lagt sig, på ett eller annat sätt.

7%, 6%, 5% inflation var prognosen för kommande åren hörde jag för ett tag sedan.

Som alltid gäller det till det inte gäller längre. Vi skulle fortfarande ha 0-enligt prognosen för inte så länge sedan. Gissar på brant fall när riksbanken fått in och i lågkonjunktur.

Av Ibymafayhas
Skrivet av nDre:

Hej,
Har ett bolån på ca 750 tusen. (husets värde ca 1.6-1.8m) Den goda räntan på 1,5% går nu ut och blir möjligen rörligt (3mån) med rabat just nu på 4,77% eller vi tänker att köra bundna på 5 år (4,4%). Vad tror ni är det dumt att köra bundna på 5 år? Tänker även att amortera mer än vi gjorde tidigare så höja den från 600kr till 2000kr/mån. Amorterar hellre än att betala endast räntan när/om bankerna börjar höja över 5%. Jag har väldigt svårt att tro att i den närmaste kommer den gå ner under 4%.

Har du marginal i din ekonomi så är rörlig ränta i princip alltid bäst. Banken lägger alltid in riskpremie i bundna lån så de har än bättre marginaler. De (marknaden) förväntar sig alltså att snitt-räntan kommer vara under 4.4% i snitt under perioden.
Får du inte bättre erbjudande än 4.77% så bör du nog förhandla vidare. Avanza/Stabelo som är bland de dyraste ger 4.69% utan förhandling.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Dannesj:

Suttit nu och lidit igenom ett år med mitt gamla 980ti i hopp om att grafikkorts priserna snart går ner, men har insett att det inte lär ske den närmsta tiden iaf.
Har spanat runt lite och blev sugen på intels a770 16gb men känner att jag inte kommer stå ut med allt strul som kretsar runt dom nya korten.
Antar att man i dagsläget får lägga runt 7-8000 tusen för att ens få nått som duger för 1440.
Galet för mycket pengar egentligen men men.
Vad rekommenderar ni?
Såg att amd rx6950xt och nvidia 4070 ligger ju i samma prisklass

6700xt duger om du inte har krav på 144 Hz i allt. Kostar runt 5000.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Freddiegibbsfb:

Vad tror ni händer med bolån de kommande åren ? Blir de högre eller går räntan ner något ?

0.5-1% högre för att sedan ligga stilla en längre tid är väl prognosen, som aldrig utfaller.

Mycket avgörs på valutamarknaden (fortsätter SEK ned?) och hur företagen reagerar (fortsätter de höja för att de kan?)

Av Ibymafayhas
Skrivet av Ozeroun:

Kör bara windows defender eller om man ska rekommendera något annat?

Det står det något med edge, går jag vidare blir jag bara rekommenderad mcaffe?

Ja, verkar som du fått något som vill trycka på dig annat. Kör du inte danskt operativsystem så borde du fundera varför du får meddelande på danska.

Kör Defender och Malwarebytes AdwCleaner eller annat anti-malware och se vad du kan ta bort.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Dhanjel:

Lite off topic nu, men ett problem när det påverkar kronans värde och danskar och norrmänn vallfärdar till Sverige för konsumption och nöje är att de höjer inflationen och vi får ta smällen, och så är vi inne i en tråkig nedåtgående spiral.

Samtidigt håller utländska pengar fart på snurrorna så arbetslösheten är fortsatt låg. Så länge arbetslösheten inte rusar så lär det inte bli så farligt även om det kommer finnas enskilda personliga tragedier.

Efter senaste inflationsnergångarna i omvärlden har ju kronan "rusat". Vänder det igen så som det brukar med ~10% fall per år i USD och 3.5% i EUR så är det ju svårt att inte se inflation fortsätta då priserna sätts globalt och inte i lilla Sverige.

Känns ibland som det kvittar vad riksbanken gör. Höjer de räntan så kraschar bygg/ fastigheter totalt och drar ned oss i långkonjunktur (så som utlandet ser på risk i Sverige) eller så skiter vi i att höja och då kommer inflationen och jagar oss till världens ända. Reallönesänkningarna var mycket högre i Sverige än övriga Europa, så teoretisk kan vi inte komma upp i samma ränta som övriga EU innan det blir riktigt tråkigt. Samtidigt borde vi inte få lika högt inflationstryck via det.

Inte helt lätt vara riksbank med endast ett verktyg, räntan...

Av Ibymafayhas
Skrivet av blunden:

Standard har varit 1 år på de flesta långivare de senaste 10+ åren såvitt jag vet. 2 år har jag aldrig hört talas om ens, men kanske fanns någon som kört 2 år.

SEB gjorde det när jag tecknade mitt första bolån. Var dock 10ish år sedan och tror de var ensamma om det redan då.

Av Ibymafayhas

Har bostad så 100% global indexfond.

Av Ibymafayhas
Skrivet av ReaKöparen:

Har dom sagt att dom ska skicka tekniker?
Fattar inte varför ingen annan behöver betala för tekniker, men för mig så säger dom att det kostar att starta undersökning äns, och kostar att skicka tekniker. Sjukt.

Vad har du skrivit till dem då? Undrar om du vart otydlig i din kommunikation.
Det kostar dig inget om det går på garanti / reklamation men har du bara begärt dem att "kom hit och fixa" så förstår jag att kundtjänst inte kan läsa dina tankar och de tar det som ett vanligt serviceärende och då är det klart du skall betala för den servicen.

Av Ibymafayhas
Skrivet av ReaKöparen:

Har haft två service äranden uppe, både blev avbrutna.
Första för att det var fel på mailet(?) Vilket det inte var, Andra gången avbröt dom det för att den var köpt igenom Benify(?), den är ju köpt igenom samsung.se...

Vid andra samtalet sa dom att Teknikern kommer att avgöra om jag som orsakat skadan eller inte, därför jag var tvungen att spara låda och frigolit.
Men nu vill dom ha betalt för att BÖRJA ett ärande, se mail:

"Hej
Gällande din felanmälan:
Vi skulle egentligen behöva undersöka din TV för att se exakt hur det ser ut för att kunna lämna ett kostnadsförslag.
Ett alternativ till detta är ifall tekniker ser över bild på TV'n för att kunna ta fram ett kostnadsförslag.
Kostnadsförslaget är preliminärt och kan kommas att ändras vid fysisk undersökning om skadan skulle visa sig vara annorlunda än vad som framgår på bild.
Vi tar en undersökningsavgift på 550 kr för att ta fram ett kostnadsförslag. Ifall ni godkänner kostnadsförslaget kommer reservdel/ar att beställas för service hemma hos dig.
Vänligen maila in bilder till oss om du vill gå vidare med ärendet.
Ha en trevlig dag!
Med Vänliga Hälsningar
Samsung Service"

Vad hände med garanti osv??? LG Skickar ut och byter gratis

De behöver bevisa att du orsakt felet de första åren. Länka dem gärna deras skyldigheter.

https://www.konsumentverket.se/for-foretag/konsumentratt-for-...

Av Ibymafayhas
Skrivet av xcluzive:

Jo, om du inte är säker på storlek, då provar du i butik. Visst är det en tjänst som "erbjuds", men den missbrukas och används av allt för många, därav höjs priserna och du bidrar till inflation och dåligt för miljön och skapar massa extraarbete, inte arbetstillfällen, bara extra arbete.

Enda jag skickat tillbaka någon är skor. Det är inte så värst lätt då varje modell är unik i storlek och tyvärr ur utbudet för löparskor urusel om du inte bor i en top 10 stad befolkningsmässigt eller en stad där klubb eller evenemang drar till ett stort intresse.

Intersport / Team Sportia / Stadium har där jag besökt sällan haft ett bra utbud av annat än max-dämpade / proneringsskydd som du inte vill ha etc, så mer skor för folk utan något större intresse.

Av Ibymafayhas
Skrivet av twit:

Hur vet du att köparen hade möjlighet att testa kortet på plats? TS skriver "Försäljningen skedde fysiskt och personen som köpte fick inspektera kortet med händer och ögon vid försäljning.", vilket rimligtvis indikerar att någon dator där kortet kunde köras inte fanns tillgänglig. Därmed skall köparen testa kortet så snart som möjligt efter köpet, vilket i sammanhanget antagligen bör vara när köparen kommit hem igen.

Nej absolut inte. Köplagen är tillämplig och den ger köparen möjlighet att reklamera fel. Gäller det ett fel som säljaren kände till eller borde känt till är varan felaktig och köparen kan exempelvis häva köpet. Vill man slippa de rättigheter och skyldigheter Köplagen ger kan man avtala bort hela eller delar av lagen, i ett sådant fall skulle köparen inte ha någon laglig möjlighet till reklamation.

Det här vanliga "köpt är köpt nu jag har inget ansvar" som vissa kommer dragandes med är direkt felaktigt och försämrar förståelsen för andrahandshandel - sluta dra den felaktiga ramsan.

Säljaren har sagt att kortet fungerade vid överlämningen och köparen har gjort en inspektion och godtagit köpet. Har han inte där begärt testning så är han rätt körd rent juridiskt (jämfört fel i BRF som köparen missat).

Går ju alltid stämma säljaren i domstol men lär bli svårt att få rätt...

Riskens övergång
13 § Risken går över på köparen, när varan avlämnas enligt avtalet eller enligt 6 eller 7 §.

Avlämnas varan inte i rätt tid och beror det på köparen eller något förhållande på hans sida, går risken över på köparen när säljaren har gjort vad som ankommer på honom för att avlämnandet skall kunna ske.

Skall köparen hämta varan på en annan plats än hos säljaren, går risken över när tiden för avlämnandet är inne och köparen har fått veta att varan finns tillgänglig för avhämtning.

14 § Risken går aldrig över på köparen förrän det genom märkning, anteckning i transportdokument eller på annat sätt har gjorts klart att varan är avsedd för köparen

Av Ibymafayhas
Skrivet av Limey:

Redigerade och förtydligade. Personen säger att hen gjort det efter att grafikkortet inte fungerat

Spelar ingen roll.
Rent juridiskt så hade han chansen att testa kortet när köpet gjordes. Därefter går du som säljare fri efter köp mellan privatpersoner.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Aktsu:

Ja jag har redan satt upp ett räntekonto, frågan är mer en diskussion om hur mycket är vettigt att hålla i likvida medel på det kontot då resten skall in i indexfonder. Inflödet är väl relativt högt även om utflödet också är högt i dessa tider, har väl aldrig behövt ta av buffertpengar för normala utgifter iaf utan de pengarna går till renoveringar eller dyrare inköp som bil osv.

Anledningen varför jag frågar är för jag under en längre period haft vad jag gissar är på tok för mycket pengar i likvida medel och tyvärr på nollräntekonto så försöker bättra mig, men min risknivå är ju uppenbarligen lite “whack” då jag vart okej med detta.

Ligga "fullinvesterad" (hur hög buffer man behöver för att sova gott är upp till var och en) är bättre än försöka tima marknaden. Brukar snarare bli att köpa på toppen och sälja på botten för de flesta. Viktigaste är att koppla bort känslor, så hitta ett system som funkar för dig (exempelvis x% i fond A, y% i fond B och z% av lönen in på bufferten var månaden) och kör på det.

Av Ibymafayhas
Skrivet av gurkburk92:

Finns det något lättare sätt för en person utan större kapital(insats) till hus, att köpa hus? Eller det ända och bästa sättet är att spara ihop 2~300k till insatsen?

För ett tag sedan läste jag någon artikel om ett förslag till bolån för ungavuxnas första riktiga boende, men antar att det inte hände något med de där.

Förut har man ju varit fast i hyreslägenhet med dålig lön som budbilschaufför, men nu när man är vvs lärling tjänar jag betydligt mer och kommer tjäna ännu mer framöver, så blir ju lättare att spara ihop. Så kort sagt, först nu jag haft "riktig" möjlighet att börja spara till sänt.

Tänk på att de behöver en ganska fin buffert som villaägare om x, y eller z går sönder så det är mer än insatsen för bostaden man bör ha.

Av Ibymafayhas
Skrivet av emilakered:

Bara för att reda ut begreppen lite då - S95B är en OLED-TV, precis lika mycket som LG- eller Sony-modellerna etc. Skillnaden är i paneltyp, QD-OLED mot WOLED. Det är fortfarande självlysande pixlar och OLED-paneler, med "samma" risk för inbränning och perfekt svärta. Om något har väl QD-OLED aningen högre risk för inbränning ställt mot WOLED från samma generation, eller är det en modern myt?

Nej, QD-OLED har samma fina inbränningsprestanda som första generationens WOLED så lär inte hålla särskilt länge.

Från rtings burnin test av OLED:

"After two months, the two QD-OLED displays on this test (Samsung S95B OLED and the Sony A95K) are both showing signs of possible permanent image retention (burn-in), but the LG WOLED TVs like the LG C2 OLED and the LG G2 OLED are clean. These results bring up a few interesting questions. The LG C7s in our real-life burn-in test didn't show any burn-in this early in the test"

Av Ibymafayhas
Skrivet av Zipparn:

Alla villa/bostadsrätts-ägare: Hur känns det rent allmänt?
Finns fortfarande feta marginaler och besparingar att ta av? Eller har det börjat bli för obekvämt om räntan håller i sig?

Är nog lugnt för de flesta fortfarande, bopriserna är ju relativt konstanta och i princip bara kläder / sko-handel som tar stryk i konjunkturen med industri och reserelaterade bolag i ordentlig högkonjunktur.

Det ”spännande” blir väl när bolånen läggs om för nybyggda BRF. Från 1.5% ränta till ca 5% ger med en räntekänslighet på 20% ger en avgiftshöjning på 70%. (3-4k för en tvåa)

Är nog fortfarande görbart för folk i allmänhet men mycket pengar kommer gå åt till boende, mat och el nästa 10-15 åren.

Kollade för skoj skull på nybygge som hade svårt att sälja i närheten. Amortering + ränta på 30k i månaden för en tvåa, då inser man varför det är få byggstarter.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Dinkefing:

Skulle vara kul om ni kunde göra ett GTX 960, GTX 1060, RTX 2060 och 2060 Super, RTX 3060 mot et RTX 4060 och se hur mycket bättre generationerna blivit. Först med en testsvit av äldre spel där 960 och 1060 har fullt stöd och en nyare testsvit för nya spel.

Har redan gjorts på annat håll. Krävs ca 3 generationer numera för att göra samma hopp i prestanda som en generation tidigare.

#20097853

Av Ibymafayhas
Skrivet av robin_nerf:

Hur är det med Playstation 5, har den "icke-digitala" versionen en Blu-ray spelare av 4k/hdr/atmos sort ?
Hade tankarna kring en spelkonsol en dag framöver när det suget kommer till sin rätt.

4k: Ja
HDR: Ja, men inte HDR+ eller Dolby Vision
Atmos: Ja