Inlägg

Inlägg som Ibymafayhas har skrivit i forumet
Av Ibymafayhas
Skrivet av glemmy:

Uttag efter försäljning av fond, är det likviddatum man kan kolla på för att undvika ränta?
Blev osäker nu, det kommer upp en varning på Avanza när jag går in på uttag, men vet inte om det bara är en generell varning.
Ja kan fråga supporten men brukar vara snabba svar här

Likviddagar gäller aktier vad jag förstår. Fonder får du vänta x antal dagar från att du trycker sälj innan du har pengarna på kontot.

https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/fonder/kopa...

Av Ibymafayhas
Skrivet av leopard01:

Förresten, jag ser det finns massor av begagnat ute till salu men allt jag hittar är gamla receivers som är 5+ år gamla. Är det något att rekommendera att köpa begagnat som framförallt är så gammalt?

Denon 1700 har alla moderna finesser och brukar gå att få "billigt" så väl min rekommendation om du inte tänkt bygga ut senare som du säger.

Elektronik hade jag köpt nytt, som tidigare sa så vet man aldrig hållbarheten förutom att de designas för att gå sönder fortare och fortare.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Inteno:

Står i valet och kvalet om man skall köra rörligt eller binda på 1 år nu vid byte av bank i september. Som det verkar kommer det två höjningar till. Tror ni det kommer stå still sen ellee kommer det börja sjunka direkt? Självklart jättesvårt att veta men vad tror ni?

Allt beror på kronan och konjunkturen.

Kronan har blivit en skitvaluta som ingen vill röra. Då vi importerar det mesta (många har åsikter om datorkomponenters kostnad exempelvsi) så importerar vi en väldigt massa inflationen denna vägen. Sverige skulle behöva "chockhöja" räntan för att få någon effekt på kronan och då lär man döda hela eknomin istället så vi sitter i skiten hur som. Att övriga Europa fått högre löneökningar gör även att EU kommer ha högre ränta vilket sänker kronan än mer så en negativ spiral.

En annan sak är energipriset. Ena dagen negativt, andra dagen 300 öre. Inte lätt för företag att beräkna en kostnad här utan de går gå på worst case, därför tror jag inte elpriserna kommer sänka inflationen heller.

"Greedflation" har ju drivit mycket av inflationen. Hur långt går det pressa när allt förre har några pengar över?

Hur påverkar en potential masskonkursvåg inom byggandet Sverige? Står för en stor andel av BNP och många bygg och fastighetsbolag verkar ha en ekonomisk plan som inte klarar mycket mer än 0-ränta.

Många om och men med andra ord. Kör på rörligt om du har marginal och bind om det är tight i eknomin brukar vara det generella rådet.

Av Ibymafayhas
Skrivet av klotim:

Nu gäller det kreditkort men eftersom ni nämner om uttagsutgifter etc så rekommenderar jag Lunar. Inga uttagsutgifter eller växlingsavgifter.
Jag använder Lunar Standard ( 19kr månaden ) varje gång jag åker utomlands sen byter jag till "free" efteråt. Så om jag är utomlands 1 gång så blir det bara 19kr.

Lunar har även obunden 3.75% sparränta som du får varje månad på ditt konto.

Lunar kostar väl numera att signa upp sig. Kör på Revolut (2000 kr/månad) och Northmill (5000 kr / dag) utomlands.

Av Ibymafayhas
Skrivet av bubbelbabbel:

Att förbinda sig att köpa något som är klart om fyra år var en bra deal när priserna steg. Jag skulle personligen dra mig för det. Signalerna är att det ökade ränteläget ännu inte fått fullt genomslag på bostadspriserna. Visserligen har nyproduktion sina fördelar, men om det landar i en väsentligt högre kostnad jämfört med befintligt bestånd vid inflyttning det riktigt segt.

Dessutom brukar verkligheten vara rejält sminkad. Likvärdig avgift som äldre lägenheter 1:a året som sedan skall höjas 10-20% per år första fem åren är inget ovanligt i den ekonomiska planen.

Av Ibymafayhas

Det mesta har redan sagt men jag begriper inte hur de automatiska systemen inte förhindrar detta.

Vi småsparare tvingas ju fylla i vad vi normalt gör av med per månad etc för att banken skall kunna två sina egna händer kring pengatvätt. Är väl väldigt få som normalt för över 200k per månad?!

Eller är det så enkelt att bara gå in och ändra siffrorna efter kapningen? I sådana fall är ju ”säkerheten” skrattretande.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Henrico:

Ugh... Glad att man bor i en äldre stabil förening där vi hela tiden räknat med 4% även om vi har haft 0.7% ränta på lånen och amorterat mellanskillnaden hela tiden, men det har krävt MYCKET jobb på årsstämmor för att de som bara vill tokmaxa värdet på sina försäljningar skulle få sin vilja igenom och köra noll marginal och superlåg avgift istället.

Ett tips för er som köper nu (mer än någonsin) är att noga kolla årsredovisningarna, det ger ett bra hum om var avgiften kommer ta vägen när man tittar på föreningens löptider för lån och hur de amorterat.

Kolla speciellt när lånen gått ut. Sett folk som försöker "fly dåliga föreningar" innan avgiften går upp rejält. Belåning per m2 är viktigt parameter också.

Detta är en rätt bra punktguide: https://blogg.avanza.se/6-saker-att-granska-i-bostadsrattsfor...

Av Ibymafayhas
Skrivet av Kakann:

30% är inte så mycket, med dagens skenande inflation och höjda kostnader för det mesta ser jag det inte som orimligt även för välskötta föreningar. Det är ju bara att höja från 3 000 kr till 3 900 kr eller från 6 000 kr till 7 800 kr. Tror snarare att det kan vara många föreningar med hög belåning som kommer att få höja med betydligt mer än 30% när lånen ska sättas om. Det finns en jävla massa nyproduktion där ute med 12-16 tkr i belåning per m2 och det kommer svida duktigt.

Så är det, kollade på nybygge i småstaden där jag bodde och där är räntekänsligheten runt 20% (1% högre ränta = 20% avgift för er som inte känner till begreppet) och de är 1-2 år sedan inflyttning så 1-2% i ränta. Sedan har bostadsbyggaren redan räknat med att det skall höja avgiften 10-20% per år de första 5 åren.

Blir inte så roligt när avgiften går från 4k till 8k i månaden för en två.

Av Ibymafayhas

Realinkomsten är ned 19% hörde jag i morse, klart det får effekt på lyxkonsumtion.

Hifi och ”stor TV” är väl helt enkelt produkter som köps av mindre konjunkturkänsliga kunder.

Sedan är det ju inte konstigt heller att försäljningen sjunker då det såldes för mer än ett år under pandemin och denna peak behöver ”amorteras” innan efterfråga normaliseras.

Av Ibymafayhas
Skrivet av ickerökare:

Hej alla kunniga människor
Jag har blivit intresserad av Sennheiser Ambeo soundbar plus, så undrar om någon kan säga något om hur ljudet är.
Varför jag frågar är att jag har ingen möjlighet (läs utrymme) att ställa upp ett antal högtalare i vardagsrummet och dessutom ha sladdar liggandes på golvet. Jo jag vet det finns trådlösa anslutningar men då behövs det ändå strömuttag där högtalarna står och så många har jag inte. Tänker bara ha den för film serier ej spel.

Du hittar nog mer info på annat håll: https://www.avforums.com/threads/sennheiser-ambeo-plus-soundb...

Av Ibymafayhas
Skrivet av hakro807:

Du är i en liten minoritet med tanke på det globala fenomen som World of Warcraft blev. Blizzard har skapat fantastiska spel i 20 års tid. Tror nog att de har förmågan att komma tillbaka.

Finns väl dock inget kvar av det som gjorde Blizzard bra i början. Ett litet antal nördar med en brinnande passion för perfektion av spelgenrer de själva spelade men inte levde upp till deras egna förväntningar.

Omöjligt att behålla när ett företag växer som de gjort. Nu är de en massprodukt av andra då finns det fler bättre alternativ för många.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Goedendag:

Har de sagt något om hur TSMCs nya fabrik påverkas av energipriserna i Tyskland? Kommer de bara höja priset på produkterna för att kompensera? Jag undrar eftersom andra företag flyttar verksamhet från Tyskland till andra länder i Nordamerika och Asien på grund av situationen med energipriserna.

Alla "energikrävande produkter" brukar idag säljas med baspris + energitillägg som är rörligt då det är omöjligt att sia om hur mycket sol och vind det kommer vara i snitt samt gassituation som gör hela systemet oerhört skört.

Antingen har de så bra marginal så energipriset blir skitsamma eller så kommer de köra ett liknande upplägg.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Mullvaden83:

Varför behåller komplett webhallen som eget namn o butik? Varför gör dom inte om alla som dom äger till komplettbutiker o en o samma webshop? Är det för skattefiffel, vinstfiffel eller nåt annat?
Varför vill man äga många olika namn som säljer samma saker?
Som Dagab/Axfood som äger willys, hemköp, tempo osv. Varför inte bara ett namn?

För att segmentera sig själva. Willy's är tex Axfoods lågprisbutik medan Hemköp är dyrare. När det gäller matbutiker är det väl även ett effektivt sätt att dölja bristen på konkurrens inom segmentet men är utanför denna diskussion.

"Fiffel" är svårt då det finns väldigt tydliga regler för vad man kan göra och inte göra så det sker knappast. Sedan väljer en del bolag att skatta allt i "moderlandet" för att kvitta vinster och förluster och minska koncernrisken, men detta är fullt tillåtet även om det nog är en och annan som svär när stora bolag som facebook skattar någon promille (eller mindre) av vinsten i Sverige.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Eazy:

Hej!
Vår TV från 2007 börjar ge med sig. Ljusstyrkan börjar bli dålig, blödningar från skärmkanterna, samt att bilden "blinkar" ibland på vänstra sidan. Vi hade tänkt att vänta med köp till Black Friday men känner mig osäker på om den kommer hålla så länge.

Läste en del om inbränningar på oled när tekniken var ny och jag undrar hur det är idag på den fronten? Vår TV står på för det mesta som sällskap och då på en specifik kanal. Tänker att logon på den kanalen kan ge inbränningar, så av den anledningen har jag kollat på qled istället, men vet inte om det är bättre. Jag tittar inte så mycket på TV, men ibland vill jag se nån film, så av den anledningen vill jag inte betala så mycket men inte heller köpa skräp. Priset på TV'n har bestämts till max 12.000:-. Jag har kollat på denna:
https://www.netonnet.se/art/tv/56-70tum/samsung-qe65q70batxxc...

Kan denna vara en bra TV för priset jag vill betala?

Vad är dina krav? Kolla guiden så ser du vad du behöver betala för dina krav. https://www.sweclockers.com/artikel/35135-tv-guiden-2022-23-d...

OLED vs LED: https://www.sweclockers.com/artikel/33973-guide-till-modern-s...

Av Ibymafayhas
Skrivet av mpat:

Namnet är väl…eh. Hade väl varit mest rimligt om det hette 7900 utan några tillägg, kanske.

Golden Rabbit Edition, presenterad i Kina så blir kanske utan tillägg i väst.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Curik:

Jag tror faktiskt också det. Min/Max dödar spelglädjen på sikt.

Har också lyckats gå igenom detta. WoW var väl boven i dramat för många år sedan.

Som någon annan skrivit så hitta vad du egentligen gillar. JRPG och strategi är i princip vad jag klarar idag, men så får det vara.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Knashatt:

Ni som tror att Netflix skulle försvinna pga stoppandet av kontodelningen bör nog tänka om.

Netflix slog estimaten – 5,9 miljoner nya användare
Netflix användartillväxt och vinst kom in klart över förväntningarna i det andra kvartalet. Antalet användare växte med 5,9 miljoner – mot väntade 1,8 miljoner.

Vinsten per aktie blev 15 procent högre än väntat. Samtidigt landade intäkterna något lägre än väntat. Prognosen på en rörelsemarginal på 18–20 procent för helåret ligger samtidigt kvar, skriver Netflix i onsdagens delår.

”Även om vi har gjort stadiga framsteg under året återstår det mer att göra för att öka takten i vår tillväxt”, skriver bolaget.

Netflix uppger också att de börjar se resultatet av den betalda lösenordsdelning som de införde i maj, enligt CNBC.

https://omni.se/netflix-slog-estimaten-5,9-miljoner-nya-anvan...

Intäkterna sjunker då de inte kan höja priserna mer under nuvarande "finansiella klimat", därför "reklam-finansierat" innehåll då de behöver en annan intäktsström.

Av Ibymafayhas
Skrivet av kurtanskebab:

Går att se på "prognos för styrräntan*" en bra bit ner på

https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/nyheter-och-p...

Och riksbankens prognostiserade om sitt eget agerande är ju rätt uruselt.

Den välkända "riksigelkotten".

https://media.licdn.com/dms/image/C4D22AQEBaeAMU7ha6Q/feedshare-...

Av Ibymafayhas
Skrivet av dvcorleone:

Oktober 2022 köpte jag ett par Reebok skor från deras hemsida. Juni 2023 pajade de, varvid jag kontaktade Reebok för en reklamation. Kommunikationen gick bra - smidigt och fort (via email). De godkände reklamationen och bad mig skicka in skorna för att få pengarna tillbaka.

Jag skickade tillbaka skorna och fick bekräftelse att de mottagit dem (ca. 2-3v sen). I samband med bekräftelsen skrev de i mailet att på grund av tekniska problem kan de inte skicka tillbaka pengarna, men att de jobbar på en lösning och ska fixa det så fort som möjligt.

Några dagar gick, fortfarande inga pengar och ingen ny info. Jag skickar mail för status, inget svar. Efter ytterligare några dagar skickar jag nytt mail, fortfarande ingen respons. Så nu har de slutat att svara helt. Är det kört eller kan man gå vidare på något sätt?

Trodde aldrig detta om ett så ”stort” företag.
Jag testade även att ringa, men de ber mig vänta, för att sedan koppla mig vidare, men inget händer. De finns i Storbrittanien, så det är inte billigt med samtal dit.

Skicka kvitto etc till bank / kortutgivare etc så får de lösa det hela.

Av Ibymafayhas

Finns det några spel sedan NES-tiden? Som ”censurerats” i Sverige?

Minns att Ninja Turtles kunde ge barn men för livet så därför blev det Hero Turtles.