Inlägg

Inlägg som Neon har skrivit i forumet
Av Neon
Skrivet av ronz:

Är väl Cordura? Vet inte exakt vad det innebär dock.
Själv har jag en fuktig disktrasa i lådan vid skrivbordet som jag viker ihop för att hålla sig fuktig under hela dagen.
Blir det katthår drar jag bara av musmattan med den

Condura är vad jag förstår ett varumärken för en rad olika tyger som är extra täta och slitstarka. Eftersom de är så pass täta så har de också naturligt motstånd mot väta men det är inte ovanligt att man förstärker det med DWR finish som kan göra ytan halare men framförallt mer avstötande av väta och smuts. Jag har hört om teflon tidigare när det kommer till möss så egentligen skulle jag inte bli förvånad om många musmattor har någon form at teflon eller PTFE behandling.

Bra tips angående disktrasa!

Av Neon

Har nu fått hem KAILH BOX Silent Brown Switch:

https://i.imgur.com/Kfitof8.jpeg

KAILH BOX Silent Brown har en väldigt subtil taktil känsla jämfört med K Pro Brown, troligen mycket för att den börjar nästan ända upp medan K Pro Brown börjar några millimeter ner. Det är också tydligt att KAILH BOX Silent Brown dämpas både upp och ner, vilket gör den avsevärt mycket tystare. Rörelselängden är några millimeter kortare (som Boba); man tänker att det inte ska göra någon skillnad, men det gör det.

Jämfört med GAZZEW Boba U4T så är det tydligt att Boba kräver mycket mer kraft. Även här startar den taktila känslan nästan ända upp men ger en "renare" känsla efter "bumpen". KAILH BOX Silent känns inte fullt så mjuk. Ljudmässigt är Boba tystast.

Jag har inte kvar någon Cherry MX Red Silent, så det är svårt att jämföra, men en stor skillnad var såklart att den var linjär, vilket jag egentligen inte är så mycket för.

Den ultimata brytaren här hade varit en som utgår från GAZZEW Boba U4T men har mindre motstånd och kanske något mindre taktil känsla.

Efter alla dessa tester förstår man bättre varför denna marknad exploderade. Numera finns det ett enormt utbud av alla möjliga komponenter och switchar. Jag vill dock undvika att nörda ner mig alltför mycket; det tenderar mest att kosta pengar, så troligen kommer jag att nöja mig med KAILH BOX Silent Brown.

Av Neon

Fick hem X-RAYPAD Traigun idag, hållbarheten känns klart bättre än steelseries qck men så är det också ett annat material. Musen glider något lättare men det är inte jätte skillnad. Precis som på steelseries qck så glider man lättare horisontellt jämfört med vertikalt. Jag hade gärna haft en mindre modell utan kant men måste det vara kant, då är det bättre att ha lite större som denna.

Provade gnida in lite kattpäls :

https://i.imgur.com/Pf6aoO1.jpeg

Efter att draget av det med enbart handen :

https://i.imgur.com/1G0pyAR.jpeg

Efterföljt med fuktigt hushållspapper :

https://i.imgur.com/4jbmqzW.jpeg

Det är helt klart en stor skillnad på traditionella tyg mattor, denna är ganska mycket enklare att få ren även om det fortfarande inte är lika lätt som en hård matta.

Man skulle nog kunna säga att denna hamnar mellan plastmatta och tygmatta, möjligen lite närmare tygmatta.

https://i.imgur.com/yNW347D.jpeg

Man kan fundera över materialet, är det teflon? Eller handlar det bara om väldigt tät vävd plast?

Oavsett, tror jag denna kan bli bra faktiskt. Tack för tipset @ronz!

Av Neon

Det är intressant att 4K-tekniken, trots att den började säljas redan under 2010-talet och idag anses vara standard för TV-apparater, fortfarande betraktas som en premiumfunktion av många streamingtjänster. Denna uppfattning kring 4K inom streamingsektorn står i kontrast till hur snabbt 4K-apparater har blivit normen i hushållen. Dessutom har storleken på TV-apparater ökat markant; en 65-tums TV är inte längre ovanlig, medan 32 tum var standarden när Full HD (1080p) var det senaste. Denna utveckling mot större skärmar gör efterfrågan på högre upplösning, såsom 4K, än mer motiverad.

Personligen väljer jag att inte betala för premium abonnemang av princip, jag föredrar tjänster som erbjuder en enklare tillgång till innehåll, till exempel Disney, som inte komplicerar. 4K bör inte ses som en lyxprodukt, det är idag standard.

Av Neon

Det är rimligt att anta att de har gynnats av sin rabatt för utvalda kunder. Denna strategi har troligtvis bidragit till att behålla kunder under längre perioder än vad som hade varit fallet utan rabatten.

Personligen välkomnar jag utvecklingen där fler tjänster samlas under ett och samma tak. Med tanke på att kostnaden för TV-underhållning per månad idag är lägre än vad vi betalade för parabol-TV år 2015, känner jag mig mycket nöjd, men visst, vi får se vad de nya priserna blir.

Har svårt att tro att de helt slopar rabatten men den komme troligen förändras på något vis.

Av Neon

AI kan redan generera "Multi-User Dungeon"(MUD), d.v.s rollspel i textformat. Ställer mig dock tveksam till att AI kommer kunna generera AAA titlar inom 10 år, kravställningen lär utan tvekan bli en komplex fråga att lösa.

Men ja, absolut i "framtiden" så lär stor del av underhållningen vara genererad och förhoppningsvis baserat utifrån individen, så oavsett när man sätter sig ner för lite underhållningen får får man det bästa tänka bara levererade för just den individen. Det är dock troligen mycket längre än 10 år dit.

Jag skulle tro att man är ute efter att uttala sig på ett vis som skapar diskussion snarare än att faktiskt se till realiteten. Men det kan såklart vara så att folket på de höga hästarna ser något som vi inte ser. Jag som simpel utvecklare och som använder AI dagligen anser iallafall att det låter långsökt, iallafall om vi ser till kvalité, men vad vet jag.

Av Neon

Efter en del övervägande valde jag en X-RAYPAD Traigun, främst för att den sägs ligga platt och har lite mer motstånd likt en musmatta av tyg.

MPC-450 verkade generellt omtyckt men verkar sällan ligga helt plant och dessutom märkbart mindre motstånd(friktion).

Pulsar Paraspeed verkade intressant men gick inte att få tag på.

Pulsar ES1 valdes bort då den verkade påverkas till stor del av mouse skates och det där vill jag inte ge mig in i.

Artisan verkar ha bra musmattor men jag finner priset lite väl högt.

Av Neon

Börjar närma mig slutat av Act 2(tror jag) och är ganska trött på mer eller mindre mörka miljöer. Har egentligen inget emot "dungeons" men när det blir none stop som stora delar av Act 2 så tröttnar man(jag) snabbt.

Vad jag förstår är Act3 någonstans runt 20-40 timmar, är det lika mörkt där som Act 2?

Förstår om det kan räknas som spoiler för vissa så om någon svarar, lägg det gärna bakom någon typ av spoiler funktion.

Av Neon
Skrivet av ronz:

Vi har 6st katter och det här med musmatta + katter förstår jag.
Har kört med PULSAR ParaSpeed V2 senaste två åren och det fungerar bra. Ytan är lite som ett paraply (Cordura) vilket gör att katthår inte fastnar utan kan blåsas av. Deras klor fastnar inte heller lika enkelt.
Nu är just denna matta slutsåld hos MaxGaming med det finns flera märken som har Cordura mattor.

Före denna hade jag en Razer Strider och den har en hårdare yta och även den fungerade bra.

Kanske en sådan här då?

https://www.maxgaming.se/sv/musmattor/paracontrol-v2-musmatta...

Hur står de sig i känsla mot ex SteelSeries mattorna?

Av Neon
Skrivet av StuntmanMike:

Nee, jag har ju använt XXL-mattor sedan 2014. Men jag är rätt säker när jag säger att tillverkarna har blivit mycket bättre på att sy så att det inte blir en kulle vid kanten.

För ca 2 år sen testade jag en med sydd kant och det blev snabbt ett problem, här är ett exempel på hur det kan se ut :

https://www.netonnet.se/GetFile/ProductImage/gaming/gamingmusmat...

Det räcker att musen kommer i kontakt med kanten för att det ska bli tilt. Alternativet är såklart att köpa större musmatta men då blir det också mer att rolla varje dag. Dessutom kommer det bli större risk att katten hamnar på mattan = med städjobb och större risk för noppor\masker.

Ang noppor\masker så hade jag inte detta på min tidigare tyg matta, det kan bero på att den var mindre men det kansk såklart också bero på kvalitén.

Så var tar jag mig nu? Det finns uppenbarligen risker med att byta till en hård matta, ex mindre friktion och större risk för fukt. Men det hade ändå varit intressant att testa, tyvärr
börjar de på 250 kr och risken är stor att man inte kan testa utan att öppet köp avtalet bryts(= repor). Såg att det fanns hårda musmattor för 1000-1500 kr, de pengarna lägger jag aldrig på en plastbit oavsett hur bra den är, då kan jag lätt leva med de "i-lands problemen" jag har nu.

Alternativen som jag ser det :

1. Köp en hård musmatta ex Logitech G440(34x28x3) för 230 kr och hoppas på att det går att nyttja öppet köp om den inte funkar.

2. Testa annan tygmatta för att hitta något med högre kvalité(om det finns), kanske ZON - Home of Victory mousepad1(L) (360 x 300 x 3 mm vs 320 x 270 x 2 mm) som just nu säljs för 50 lappen eller Mission SG GSM 2.6 - Large(450 x 390 x 3 mm) för 129 kr. Ikeas LÅNESPELARE (36x44 cm) för 79 kr. Vi pratar egentligen inga stora pengar här samtidigt så vill jag inte köpa grejer som bara slängs.

3. Införa hårdare regler gällande katten och se om det kan lösa problemen.

Jaja, detta blir såklart ett beslut jag själv måste ta och musmattor är precis som tangentbord och möss, en ren smaksak. Jag tackar för all input

Av Neon
Skrivet av dlq84:

Om du råkar få musen utanför mattan så är din matta för liten

Inte utanför utan det räcker att en del av musen når den sydda kanen så blir känslan helt tiltad. Tydligen händer det ganska ofta att jag når kanterna med musen men känner fortfarande inte att jag har för liten musmatta. Men visst, hade jag inte haft katts som springer runt här så hade jag troligen ändå köpte en lite större matta.

Värt att notera är att jag endast testat STEELSERIES QcK med sydd kant, inget annat märke.

Av Neon
Skrivet av StuntmanMike:

Ja det är ju troligen försent att lära katterna att de inte får vara där uppe så får du nog acceptera att det är här där.

Men med risk att de kommer använda den som klösbräda så tipsar jag om CoolerMaster Mp510. Min är 5år+ och fungerar lika bra fortfarande.
Jag har inte katt, men tycker den är lättstädad och jag kan tom tänka mig att ett skrapkort för bilrutan skulle fungera för att få bort katthåren, framförallt om det går att hitta något liknande i hårt gummi/silikon/dylikt.

Verkar vara ganska lik den jag redan har men med sydd kant. Tycker inte du att den sydda kanten är i vägen när musen går över kanten en aning? Eller lyckas du alltid hålla musen helt innanför musmattan?

Av Neon

Förslag på musmatta?

Hej,

Har kört STEELSERIES QCK M musmatta ett tag nu och är mycket nöjd över hur den presterar. Det finns dock ett par problem, vi har katter och de gillar att röra sig runt musmattan så den blir snabbt hårig vilket kräver visst underhåll med dammsugare och roller, framförallt så uppstår det lätt noppning tyget vilket gjort att jag redan fått byta ut den en gång.

https://i.imgur.com/JAtYdB4.jpeg

https://i.imgur.com/UvQwF7N.jpeg

(rollades igår )

Mössen jag använder är Logitech MX Vertical (jobb) och Logitech Pro Superlight (spel).

Sen tidigare har jag testat liknande musmatta men med sydd kant, den blev dock återlämnad då musen ständigt kom upp på kanten vilket gjorde det dels obekvämt men framförallt att den registrerade dåligt. Sydd kant fungerar säkert bra på stora musmattor men på normalstora verkar det mest jobbigt.

Det är många som kör stora mattor som sträcker sig även under tangentbordet men eftersom vi som sagt har katter och tygmattor kräver en del underhåll så går det bort.

Det finns musmattor i glas och plast som jag inte testat men kan tänka mig att de har sina problem, exempelvis andas dåligt vilket försämrar glid, samt känsligare för ex hår.

Tidigare har jag kört tygmattor med handledsstöd :

https://www.ergonomiprodukter.se/images/normal/653002.jpg

De har hållit väldigt länge och aldrig haft problem med masker. Det sistnämnda kan tyda på lite bättre tyg kvalitet eller så är ytan mindre och därmed mindre risk för masker.

Har ni några förslag eller är det STEELSERIES QCK jag bör köra vidare med och bara inse att den behöver underhållas och bytas ut lite då och då?

Av Neon

Jag börjar bli märkbart trött på den ständiga floden av så kallade frågeartiklar, som tycks anses vara tillräckligt intressanta för att ta upp plats på hemsidans förstasida. Exempel på dessa är frågor som "Vilket är ditt senast klarade spel?", "Vilka är de bästa gratisprogrammen för Windows?", "När var byggandet av datorer som roligast?", "Vilka är dina favoritkommandon i Windows?", "Använder du fler än en skärm till din dator?", "Vad kan man göra med gamla datorer?" och "Har du en webbplats som din startsida?". Att dessa frågor ständigt lyfts fram bidrar inte till att höja deras värde.

Som medlem sedan 2004 har jag framförallt vänt mig till Sweclockers dagligen för att få en dos av lite tekniknyheterna och lite "nördkänsla". Nu känner jag dock att det är dags att prioritera ner Sweclockers och utforska andra alternativ.

Av Neon

Jag jobbar som utvecklare och använder AI dagligen i både jobb och hobby. Utvecklare kommer att finnas kvar många år till, men yrken kommer att förändras markant, och därmed även utbildningarna.

Nyligen behövde jag göra om formatet på loggdata och bestämde mig för att låta AI göra största delen av arbetet. Projektet är så gott som färdigt, och den stora skillnaden i själva jobbet är att jag som utvecklare snarare agerade som verifierare och ansvarade för övergripande logik och strukturering, det vill säga jag bemödade mig inte med detaljer som att hitta och extrahera delar i loggningen. Det är tydligt att dagens AI kan lösa små problem väl men inte mycket mer än så; den glömmer lätt bort viktiga detaljer och klarar inte av mer komplexa strukturer.

Min uppfattning är att åtminstone ChatGPT inte har blivit bättre under det gångna året, snarare tvärtom. Oavsett hur mycket företaget pratar om att deras nästa produkt kommer att ta över alla jobb, så är jag tveksam. Med tanke på att konkurrenterna mer eller mindre har kommit ikapp ChatGPT utan att ChatGPT har förbättrats, tyder det åtminstone lite på att man kan ha en uppförsbacke inför nästa steg. Integreringen och enkelheten kommer absolut att utvecklas, exempelvis med Copilot X, men jag tror att förmågan hos AI har en väldigt lång väg att gå innan den tar över en utvecklares jobb helt.

Med det sagt, så snabbas utvecklingen upp rejält med AI, så frågan är hur företag väljer att hantera detta. Drar man ner på antal utvecklare eller satsar man för att komma längre? Det kommer antagligen bli någon form av kapplöpning inom branscherna; man vill såklart inte lägga mer pengar än vad som behövs.

Begreppet 'juniorutvecklare' kommer troligen att få en helt annan innebörd framöver. Mer troligt är att utbildningarna kommer att skicka ut utvecklare som programmerar på en högre nivå med hjälp av AI. De 'gamla rävarna' som kan allt om detaljerna kommer att behöva anpassa sig och försvinna allt eftersom. Utvecklaren kommer på sätt och vis att bli 'dummare' när det kommer till dagens nivå av programmering men kommer att bli duktigare på att sätta ihop väl fungerande strukturer (appar) med hjälp av kodblock från AI.

Så, ska man utbilda sig som utvecklare idag? Om man brinner för utveckling (som den kan komma att se ut) och är redo för stora förändringar, så varför inte? Det finns absolut risker, men så är det inom många branscher nu. AI kommer att påverka oss stort!

Personligen tror jag att AI kan göra mycket av det vi gör idag bättre, och ett stort antal företag jobbar hårt på att anpassa sina lösningar och få dem att leverera mer.

Av Neon
Skrivet av StuntmanMike:

Nej, men jag har testat 35g&40g fjädrar förr och i mitt tycke så är det alldeles för lätt, stavfel i var och vartannat ord och tangenter med stabs känns slöa.

Bra att veta är att Cherry specificerar vikten för aktivering vid ~2mm medans alla andra tillverkare använder "bottom out" vid ~4mm.
Så Cherry's 45g är som 62g hos andra tillverkare.

Jämförde Cherry MX Red silent 45 gram mot GAZZEW Boba U4T 62 gram, på dessa är det STOR skillnad i motståndet men så är den ena linjär och den andra "tactile".

Keychrone K Pro Brown uppfattas mindre motstånd men det har troligen något med den subtila taktila profilen. För min del tror att det kommer bli KAILH BOX Silent Brown Switch om jag nu inte nöjer mig med de Keychrone K Pro Brown som sitter där idag.

Av Neon

Försökte skriva ett givande inlägg med en rad scenario men insåg snabbt att det blir lätt komplex. Det kan uppstå många situationer som man inte tänk på och där tillgångarna kanske inte fördelas som man tänkt. Ex om partner1 och 2 som är gifta har 2 barn där partner 1 avlider, därefter gifter sig partner 2 med partner 3 och skaffar ytterligare barn, partner 2 och 3 skiljer sig och till slut avlider även partner 2. Det kan snabbt bli komplex och exakt vilka egendomar som barnen får ärva kan vara minst sagt snårigt.

Mitt råd är, gift er, tänk igenom en rad möjliga scenarion och hur ni hade velat att de fungerar, ta med detta till en jurist och upprätta korrekta juridiska dokument och håll dem uppdaterade. Oftast vill man att separation\dödsfall och allt möjligt annat ska påverka ens barns arvslott så lite som möjligt men också familjen som helhet i den mån det är möjligt.

Man kan såklart inte skydda sig mot allt men att göra ett försök är klart bättre än inte alls.

Räkna med att det kan kosta allt mellan 5000 och 15 000 kr beroende på hur komplex det blir. Det kan absolut låta dyrt men när man väl sitter på pottkanten så handlar det i de flesta fall om bra mycket större summor.

Av Neon

Har nu testat ett nytt Docky One 3 svart med MX Silent Red. Man hör samma fjäderljud i detta som Aura versionen även om det ljudet är något lägre. Key-caps här är solid med shine through men de har en strävare yta med skarpare kanter än vad Aura har, d.v.s mindre bekvämt när man inte träffar mitt på tangenten.

När det kommer till (o)ljud så är det som sagt MX Silent Red vilket är tydligt, tystare och mjukare att skriva på. Dock låter space och enter en del.

Designen med svart och vit tilltalar tyvärr inte alls, känns billig på något vis vilket man inte fick känslan av från bilderna på webben.

Även om det inte var länge sen jag konfigurerade ett annat Ducky One 3 så tog det nära på 40 min igen att konfigurera det hyfsat. Problemet är huvudsakligen mycket undermålig manual och att det finns flera olika versioner med olika kommandon. Finner det märkligt att ett etablerat företag som Ducky inte kan få rätt på en sådan sak. En annan sak är är märklig är att inte mediaknapparna är konfigurerade på förhand och att det saknas symboler för dem trots att tangentbordet kostar över 2000 kr.

Jämför man Keychron V3 med bruna brytare så saknas såklart inte den där tactile känslan vilken kan göra att de känns "hårdare" men samtidigt har MX Silent Red dämpat nedslag och ljud vilket helt klart märks av. Key-caps på Keycrhone är mjukare att skriva på, mjukare kanter och "len" yta". Dock har Keychron klart hårdare nedslag och ljudet samt känslan av plast mot plast är mycket tydligare för att inte prata om ljudet såklart.

Provar mat sätta MX Silent Red brytare i Keychron blir det tydligt vilken roll brytarna har, Keychron blir då mjukt och relativt tyst att skriva på och i kombination med skönare key-caps och volume knob så tror jag att detta kommer bli mitt slutliga val. Intressant är att man inte hör det där fjäderljudet vilket tyder på att Keychron är bättre ljudisolerat. Kort och gott, räknar man bort brytarna så ser jag egentligen bara fördelar med Keychrone över Ducky som framstår som lite "billig"(även om så inte är fallet).

Såklart, allt detta är en ren smaksak, lite som vilka skor man ska ha, så ta mina observationer med en nypa salt.

Av Neon

Det är helt rätt att upplysa och införa försiktighetsåtgärder när det kommer till ny teknik. När det gäller strålning från mobiltelefoner så var det en stor snackis framförallt på 90 talet av den enkla anledningen att att man inte hunnit göra den omfattande forskningen som behövdes för att säga något säkert.

Nu i efterhand kan man tycka att det är hur självklart som helst men då ska man veta att hur säker man än må vara på något så är det inte direkt ovanligt att det motbevisas X år senare.

Vi har garanterat en hel del i vår miljö som fortfarande påverkar vår hälsa negativt, efterhand tiden går kommer man sorte bort och förfina, fram tills dess är det vettigt att ha någon form av försiktighetsprincip. Det får inte bara handla om ekonomi och bekvämlighet som det många gånger tyvärr gör.

Av Neon
Skrivet av Lagers:

@Enviro

Nu har jag ett förslag på en lösning för att få ordning på oredan som är nu på framsidan. Läste nyss tråden som @Jimmy skrev och då slog det mig.

  • Alla nya artiklar har en stor bild (den vanliga layouten)

  • Alla bumpade trådar har en liten bild med text till höger och har en liten banner (kan vara mindre än nuvarande)

  • Alla lyftande av forumtrådar har en liten banner eller liten bild-layouten.

  • "Veckans mest lästa" ändras till något som rör samma ämne som huvudartikeln

Och att ni alltid gör på det sättet! Nu är det riktigt rörigt när inget är likadant. Ibland kan bumpade trådar vara små, stora, utan datum, utan/med banner. Och en nyhet kan vara stor och efter en halv dag efter så blir den liten. Det är svårt att följa vad som är vad nu som det är. Den lilla artikel-layouten är okej, men blir rörigt när allt bara flyttas runt.

Vi som vill ha ordning och reda och följer sidan varje dag kan följa ett visst mönster. Och de som följer sidan mer sällan får en chans att se vad som hände för några dagar sedan på första sidan.

Det tycker jag låter som en mycket bra idé. Ett tillägg kan vara att göra "Nytt i forumet" översikt ute till höger smartare och visar premierade\omtyckta nya trådar istället för senaste trådarna.