Inlägg

Inlägg som Neon har skrivit i forumet
Av Neon
Skrivet av Swedishchef_90:

Bor du i Stockholm kan du få testa Boba brytare eller så kan jag skicka 3-4 stycken i posten

Tack! Mycket snällt, bor tyvärr inte i Stockholm. Tog en titt på Boba brytare och de verkar ha ganska mycket force. Sen får jag känslan lite av att de inte erbjuder RGB genom PCB men jag är ganska ny på detta så det kan vara fel. Det finns dock absolut utrymme att köpa en uppsättning tysta, mjuka switchar till detta tangentbord men problemet är att man inte kan veta resultatet förens pengarna är spenderade typ. Annars kommer det troligen bli Ducky One 3 TKL Silent red för min del.

Av Neon

Testade ett Keychron V3 idag, fin känsla, gediget bygge. Köpte med bruna brytare och jäklar vad det låter! Man kan nästan tro att någon dansar runt med träbonnar på skrivbordet. Provade sätta på O-ring men det gjorde NOLL skillnad, det krävdes 2 st O-ringar för att det skulle bli en förbättring. Även om nedslaget är det som låter mest så låter knapparna även en hel del precis när man träffar.

Antar att man hade kunnat köpa bruna tysta brytare till detta tangentbord men med tanke på att det krävdes 2 st O-ringar för att göra minimal förbättring så är det väl tveksamt om det är värt det.

Det intressanta är att detta tangentbord skryter man med att det har foam och silikon men trots det låter det klart mycket mer än övriga tangentbord jag har och som saknar dessa features.

Har lite svårt att förstå att det är såhär man vill det ska låta, man hör ju knappt musiken från dator

Av Neon
Skrivet av Alphahanne:

Finns inte ett lysrör i mitt hem så nej, jag kan gå runt och tända de lampor som behövs. Det går precis lika fort som att fippla med en app.

Med din inställning är jag imponerad av att du ens tar dig tid att skriva så pass mycket i denna tråd.

Det är ganska vanligt att man vill ha ljuskällor i och runt sitt hem, inte minst om man har en familj och bor i hus. I vårt hem ser det ut något i stil med detta:

- fönsterlampor på varje våning som tänds/släcks vid vissa tidpunkter
- lampor runt huset där hälften styrs av ljussensorer och resten av tid
- belysta träd som styrs av tid
- styrning till motorvärmaren på en äldre bil
- styrningar till 3 olika akvarier på olika platser i huset
- växtbelysningar för större inomhusväxter
- uttag kopplade till olika underhållningssystem, dels för att hålla koll på förbrukningen men även för att se hur mycket de faktiskt används av familjen.

Jag ser inte någon fördel i att springa runt och tända och släcka detta dagligen. Självklart kan man argumentera för huruvida det är nödvändigt eller ej, men det är en fråga vi får lämna till gemene man, eller hur? Precis som med frågan om det är nödvändigt att köpa en ny bil var tredje år eller vad det nu kan vara

Av Neon

Använder sådana här till att tända och släcka lampor i huset, antingen baserat på tid eller annan input, väldigt smidigt. Med tanke på att det är IKEA hade jag nog allt hoppats på att det skulle ingå energimätare också som det gör på de vi brukar köra med(shelly ).

Varför ska man ha energimätning? Vissa prylar drar mer än vad man tror och i många fall kan man begränsa det, vi har sparat ganska mycket pengar på det där.

Av Neon

Höll på en del med detta för några år sen, vill minnas att det inte var helt självklart att få till även om det skulle gå. Iallafall då var webbkameror generellt sämre än kamerorna i telefonerna.

Det jag dock främst saknar är möjligheten att spela in samtal direkt i telefonen, jo jag vet att det har med integritet och juridik att göra men ibland behöver man hjälp att komma ihåg detaljer eller för den delen spela in specifika uttalanden. Istället måste ha en andra enhet som står för inspelningen från högtalaren.

Av Neon

KÖP BEGAGNAT!

Tänk också på, ljud är en smaksak och dessutom en djungel. Om du inte orkar eller har tid att faktiskt ge det tiden som behövs för att hitta det som passar just dig, köp någon av de stora märkena. Titta vad som finns på beg marknaden just nu och kontrollera om det är en rimlig deal eller inte.

Det finns ingen mening med att sitta här och specificera modeller eftersom chansen att just dem finns beg är minimal. Ofta får man kompromissa när man köper beg men det räcker i 99% av fallen, i de flesta fall kommer du oavsett vad du köper(inom standard märkena) tycka att det är riktigt prisvärt.

Av Neon

Tack för all input, vi kommer ta en funderare om vi verkligen behöver en OLED här eller om vi ska behålla Plasman. Just nu lutar vi åt att behålla Plasman.

Av Neon
Skrivet av Kimkimone:

2017 gick jag över till OLED och sålde min ST50Y. 3500 fick då, för 7 år sedan.

Blir förvånad om du får något alls* idag, plasma åldras inte med värdighet och det har alltid varit prat om "degradation". Att dom blir sämre och sämre på att visa svart över tid.

Aha, ja så kan det vara, har inte jämfört plasman sida vid sida med OLED:en på några år.

Av Neon
Skrivet av Alastor Moody:

Vad menar du med en LED-TV? Antingen används LCD eller OLED för panelen idag.

Med termen 'LED-TV' menas vanligtvis en LCD-TV som använder LED-lampor för bakgrundsbelysning. Detta skiljer sig från OLED-TV-apparater, där varje pixel i skärmen själv är en ljuskälla. Båda teknikerna används idag, men de erbjuder olika fördelar när det gäller bildkvalitet, energieffektivitet och design.

Av Neon
Skrivet av edson:

I budgetsegmentet så har det inte hänt så mycket förutom att alla apparater har 4K-upplösning idag.

För att matcha svärtan krävs att du tittar på toppmodellerna som stödjer FALD, kanske i kombination med mini-LED.
Alla dagens modeller är såklart ljusstarkare än de gamla plasmorna men de billigaste LED-apparaterna kan fortfarande upplevas som "gråa" i svärtan.

Gällande betraktningsvinklar och svärta så är det IPS vs VA för LCD LED där IPS är bättre på färgåtervinning och vinklar men med sämre svärta och VA i princip tvärtom.

Ja, det verkar vara framförallt 4K och idag, såklart åldern som bidrar till att Plasma TV apparater har så pass lågt värde även om de i många fall presterar bättre än en LED TV. Sen är det det där med tillgång till riktigt 4K material, även om det blivit mycket bättre så är fortfarande en hel del streaming inte mycket bättre än 1080p när det väl når panelen.

Jag har än så länge inte lyckats hitta någon LED som inte har uppenbara defekter trots saftiga prislappar och det är också en anledning varför vi satt kvar med en 1080p plasma enda fram tills det blev en OLED 2018. Men jag har många kompisar som gång på gång säger "Nuså har vi köpt en riktigt fin LED som inte tappar färg och med riktigt djup svärta" men när man väl tittar så finns defekterna tydligt där. Man får anta att är man lyckligt omedveten så är det ett ickeproblem.

Av Neon

Förövrigt, hur står det till med LED idag, vet att de tidigare inte haft en chans mot varken plasma eller OLED. Dels har de historiskt haft ganska dålig svärta och så snart man flyttar sig par steg åt sidan från sweetspot så tappar de färgen rejält. Ja jo, LED erbjuder 4K som är ett bra steg upp från Plasma men personligen värdesätter jag svärta och vidvinkel högre. Det mesta vi ser är streaming och mycket här är fortfarande 1080p.

Av Neon
Skrivet av edson:

Verkar spontant dumt att sälja en topp-OLED till förmån för att behålla Plasman.

Plasmor drar rätt mycket ström ska även sägas och blir varma vilket kan vara skäl nog till ett byte.

Räknade för några månader sen på det där med strömmen och kom fram till att den skulle användas bra mycket mer än vad vi gör för att kunna betala av en ny TV. Men ja, de drar en hel del och ger en hel del värme.

Av Neon
Skrivet av Kamouflage:

Det är en tio år gammal elektronikprodukt som inte har några unika fördelar mot tex en modern oled. Dessutom låter den prismässigt inte som något flaggskepp.

Den kanske har värde för dig men tänk dig att du är köpare och står mellan den tvn och förra årets semi-flaggskepp för 8000..

Okokok! Det var inget flaggskepp uppenbarligen men den låg iallafall i det lite högre segmentet. Prislappen avslöjar dock inte alltid toppmodeller, ibland kommer man över dem billigt. I helgen kunde man köpa en LG C3 77 för 16 000 kr, men visst, numera kanske den anses medelmåttig.

Ja, men det är nog så, även om marknaden anser att plasman är värd 0 kr (vilket jag förövrig inte motsätter mig) så har den ett mycket högre värde inom familjen. Så frågan vi får ställa oss är om den är värd priset vi kan få för OLEDen.

Men då har vi nått fram till slutsatsen som tråden handlade om, d.v.s gamla plasma apparater har praktiskt taget inget värde idag att prata om. Det ser till och med ut att var så lågt att man gör bättre i att köra den till tippen än att försöka sälja.

Av Neon
Skrivet av headphoneninja:

ST60 var inte flagskeppet men VT60 och själv slängde jag den plasman i samband med inköp av LG 77C1 för 2 år sedan.

Jasså? Jaja, det var en av de bättre iallafall.

Låter som att jag ska överväga att behålla plasman och sälja OLED:en. Visst tittar vi på TV där ibland men i sammanhanget är jag inte så säker på att skillnaden är värt 8000-10 000 för vår del.

Av Neon

Pris på Plasma 65 flaggskepp?

Hej,

Utvecklingen inom TV tog ett stort steg med 4K och OLED, nu när vi byter upp vår "spelhörna" så blir det en Panasonic P65ST60Y över. Den köptes 2014 för ca 18 000 kr och har fungerat perfekt sen dess, fortfarande inga inbränningar även om den är ca 10 år nu.

Tog en snabb titt på blocket och får uppfattningen att de praktiskt taget inte är värt något idag även om det var "flaggskepps" modeller? Är det korrekt uppfattat?

Alternativet för oss här är såklart att behålla plasman och sälja OLED:en(som kommer från vardagsrummet). OLED:en(LG 65" C1) är troligen värt runt 8000-10 000 kr. Numera har vi ett PS5(4K) i "spelhörnan" men egentligen hade 1080p säkert varit tillräckligt bra många år till här.

Så för att göra ett kalkylerat beslut här så vill jag bara försäkra mig om att Plasma TVn inte har något nämnvärt värde idag?

Av Neon

Det är troligt att vi inte kommer ha några applikationer i framtiden, allt kommer skötas igenom AI men det är en bra bit dit. "Programmeringen" kommer ske genom speech to text på en MYCKET högre nivå vilket innebär klart mindre krav på "utövaren".

Comic Strip:en i början av tråden antyder att kod är det bästa verktyget för att beskriva regelverk\program. Problemet är dock att ett programmeringsspråk kommer med gediget regelverk, det räcker inte med att veta hur programmet ska fungera, man måste också veta hur man når dit med valt språk.

Tror Jensen Huang har rätt men att han är lite tidigt på bollen, jag är dock ingen ingen AI expert även om jag använder det dagligen.

ChatGPT kom för ca 1 år sen, sen dess har det inte hänt mycket för oss utvecklare. Däremot jobbar företagen(utvecklarna) för fullt på att implementera AI i sin befintliga mjukvara. Frågan är då, hur snabbt kommer AI i sin rena form att verkligen utvecklas? Google Gemini såg riktigt fint ut när det presenterades men i verkligheten presterar det ganska likt ChatGPT. Nuvarande tillgängliga AI kommer inte ta jobbet från utvecklarna.

Av Neon
Skrivet av Mindfighter:

+1, det håller jag med om.

Det är detta vi har den där tummen upp knappen för.

Av Neon
Skrivet av Swedishchef_90:

Jag måste verkligen säga, har du chansen att känna på en GMMK Pro 75% så tag chansen för jag tror ljud mässigt är det du vill ha.

Vad är det som 75% inte har som du söker på en TKL (80%)?

Mycket av hastigheten sitter i muskelminnet och tyvärr skiljer sig placeringen av knappar ganska mycket mellan 75% och TKL\Full, kan man då inte alltid använda sitt favorit tangentbord så kan det snabbt bli frustrerande.

Har testat K3 och det blev direkt uppenbara problem att gå från TKL, visst kunde jag lära mig det men det hade varit på en bekostand av flexibilitet(olika arbetsstationer).

Jag vet att 65% och 75% börjar bli väldigt populärt och vem vet, kanske blir det så populärt en dag att det anses vara standard.

Av Neon
Skrivet av Paradiddle:

Fråga - visst bör det räcka med den orderbekräftelse man fick på mailen efter genomfört köp där det framgår att den är fullt betald eller kommer det något annat dokument efter utförd leverans?

Och slutligen måste man alltså vänta in tills LG publicerat ens recension innan man ansöker om Cashbacken?
"Ladda upp en skärmdump eller en bild av din recension"
Tänker om det tar upp till 10 dagar innan dom publicerar den kanske det blir rätt tight inpå deadline för ansökan som är 24/3? Eller om man skjuter av en bild som Jimmy skrev innan på "Tack! Din ansökan har skickats. Du kommer att få ett mail med bekräftelse och status på din ansökan inom 10 dagar."

När du registrerat köpet så får du tillgång till en LG cashback sida där du loggar in och kan se samt komplitera ditt ärende. Så jag skulle säga att det är inga konstigheter, bara registrera och gå in i efterhand för att updatera ärendet. Det är så jag planerar göra.

Min recension blev förövrig publicerad ca 3 timmar efter att jag skickat in den.

Av Neon
Skrivet av mrqaffe:

Jag ser ingen sådan "knapp" i någon webbläsare och har också kollat med olika datorer.

Den beter sig lite märkligt, recensions delen under titeln försvinner när man kommer in på sidan sen dyker den upp igen efter några sekunder. Fungerar i både Chrome och Edge här :

https://i.imgur.com/172CYk6.png