Inlägg

Inlägg som Neon har skrivit i forumet
Av Neon
Skrivet av Swedishchef_90:

Gmmk2 har iaf dämpning i sitt chassi. Jag upplevde den betydligt mer kvalité än prislappen

Edit
De kommer dock enbart i 96 eller 65%

Tack för tipset, måste tyvärr dock vara TKL av ett par anledningar. Annars var jag lite inne på Wooting.

Av Neon
Skrivet av sweisdapro:

Testat Varmilo? Jag tycker deras egna linjära switchar är rätt mjuka

Det skulle såfall vara detta : https://www.maxgaming.se/sv/gaming-tangentbord/vea88-moonligh...

Lite krångligt att testa tangentbord, man måste beställa hem på öppet köp, men visst det går.

Detta tangentbord verkar dock inte ha någon bakgrundsljus alls och ändå ligger prislappen på närmare 2000 kr.

Av Neon

Finns det några tangentbord som har Kailh Midnight Silent från start?

Tangentbord jag testat :

Keychrone K1 PRO TKL, röda low-profile switchar. ganska tyst men slaglängden ihop med hårt nedslag gör det problematiskt(för mig). Mjukvaran fungerar väldigt dåligt så att customisera ljuset eller knappar kan man glömma just nu. ÄVen om tangentbordet känns kvalitativt så kom det med 2 dåligt monterade switchar vilket innebar att tangenterna inte helt fungerade. Supporten här är obefintlig och även om key-caps känns kvalitativa så ger tangentbordet en ganska billig och barskrapad känsla. Priset är normalt 2000 kr, i jämförelse med andra skulle jag snarare placera det runt 1200 kr.

Steelseries apex 9 TKL, röda switchar. Dånar ganska mycket när man skriver, framförallt SPACE, O-ringar gör ingen skillnad på detta tangentbord. Volymhjulet är riktigt undermåligt och obekvämt, dessutom saknas PRINT SCREEN. Känns billigt.

Logitech pro X LIGHTSPEED TKL, röda switchar. Knapparna är bekväma men tangentbordet är väldigt högt vilket kräver högre handledsstöd(ergonomi?). Det låter också ganska mycket från detta tangentbord, O-ringar gör ganska stor skillnad och påverkar inte slaglängden nämnvärt. Mycket fina mediaknappar med volym hjul.

Logitech G915 LIGHTSPEED TKL, röda low-profile switchar. Inte lika fint som Keychrone K1 PRO men har väldigt bra mediaknappar(likt pro X). Låter inte så värst mycket men tangenterna är ostabila och kan skärva ibland. Nedslaget är ganska likt Keychrone K1 PRO, d.v.s väldigt hårt.

Cooler Master Materkeys Pro S TKL, bruna swtichar. Detta tangentbord är det jag använt mest de senaste åren, ganska skönt att skriva på, inte allt för högt och O-ringar gör en ganska stor skillnad på ljud och känsla. Dock saknar det dedikerade mediaknappar och mjukvaran har varit ganska skakig.

Jag kan förstå varför man vill att en raggarbil ska låta och va lite halvt obekväm men ett modern tangentbord har egentligen ingen anledning att väsnas och varför inte ha lite dämpning både för att dämpa ljud och för att göra komforten mjukvara. Självklart kan man förstår att nostalgi är en stark drivkraft men det verkar ju inte finnas något annat att tillgå på marknaden, färdigbyggt mekaniskt.

Edit : O-ringar på low-profile gör sig generellt inte särskilt bra då slaglängden blir lite väl kort.

Av Neon

Har varit på jakt efter nytt tangentbord den senaste tiden, har haft hemma och testat ett par stycken i prisklasserna 1000-2500 kr.

Det som förvånar mig är att utvecklingen inte kommit längre, det är fortfarande "raggarbilar" man säljer, de ska låta mycket och vara sådär lagom obekväma. Man har fortfarande ingen dämpning vid tangentnedslag så tangenterna bottnar plast mot plast vilket gör att det många gånger låter som man rör runt i en lego lådan(eller går med "träbonnar" på kullersten). Men framförallt så är nedslagen stumma och odämpade vilket för mig med känsliga fingrar kan ge en viss smärta. Detta är framförallt tydligt på low-profile T-borden där slaglängden är kortare och risken att slå i botten hårt är högre. Vid nedslag så kan man märka att vissa tangentbord ger en intern vibreringskänsla medan andra hanterar det mycket bättre.

Jag vill inte påstå att jag egentligen hamrar särskilt hårt på tangenterna, det krävs inte så mycket för att slå i botten. Att lyckas stanna innan kräver troligen mycket övning och framförallt en hel del ansträngning.

Visst kan man sätta O-ringar på de flesta mekaniska tangentbord och i vissa fall kan det göra ganska stor skillnad men oftast inte. Man är dock förvånad över att det inte gör något som känns modernt, d.v.s mekaniskt\optiskt som är tyst och mjukt utan att för den delen vara "svampigt"?

Av Neon

Många mekaniska tangentbord är ganska höga, ex så köpte jag hem ett Logitech Pro X TKL Lightspeed - GX Red som är klart det högsta tangentbordet jag haft. Det märktes av i händerna ganska snabbt även om jag redan har ett wriststöd på 1.5 cm, lägger man dit ett stöd på 2,5 cm blir det klart bättre. Ska man nöja sig med detta eller kan det ha en ergonomisk betydelse under längre användning? Hur tänker ni runt höjden på tangentbord?

Av Neon

Företaget är väldigt stort och pysslar med mycket mer än bara hosting, de kommer inte konka. Vad som möjligen kan hända är att deras hosting verksamhet får en törn men troligen är allt detta glömt om 1-2 år.

Av Neon
Skrivet av Jumpcut:

MEN, rent allmänt Tieto kan knappast vara nöjda med situationen dom har hamnat i. Att tappa bort kunders data på detta vis oavsett vad som är avtalat är ett stort problem för trovärdigheten som leverantör.

Absolut, man får hoppas att de faktiskt skött sig och väljer att vara transparenta med vad som skett.

Av Neon
Skrivet av weawer:

Man har airgappade (inte kopplade till internet tex band eller oinkopplade hårddiskar) backuper eller backuper som är read only och därav inte kan ändras/tas bort.
Man ser också till att inte backuper rensas snabbt så man har tid på sig att märka ifall man har skrivit krypterad data till de senaste backupsen.

Det finns aldrig 0 risk men har man airgappat saker är man hyffsat säker mot vanliga krypteringsattacker.

Tack, så hur sköter man detta generellt? Jag antar att man inte gör det helt manuellt när det handlar om backup för 100 tals företag? Så någon typ av automation som ändå ser till att backupen aldrig är kopplad till företagets nätverk? Och sen någon form av WORM-enhet som begränsar möjligheterna att ändra någon backup.

När man läser om det så får man känslan av att det anses "bransch säkert" men som du säger, det blir aldrig 0 risk.

Så utan att veta mer, hur är man så säker på att företaget i fråga har faktiskt misskött sig? Är det verkligen sannolikheten vi fäller domen på?

Av Neon
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Det intressanta är väl inte hur det går till, utan hur det borde gå till och varför det inte alltid går till på det sättet.

Hur det ska gå till har redan självutnämnda experter i tråden avhandlat och varför det inte alltid följs kan vi nog gissa har något med att det i många fall är vinstdrivande verksamhet, d.v.s man tar genvägar. Vidare menar man på att företaget i fråga har gjort ett extra dåligt jobb så då är det såklart intressant att få en inblick hu hur det "generellt" hanteras i branchen, följer man alla "how to" till punkt och prick? Hur görs backup på ett säkert vis som inte ens insider hackers kan nå till.

Av Neon

Många pratar om backup och att det var där företaget failade. Men då undrar man som lekman på ämnet, hur går sådan här backup till generellt på hosting företag? Hur försäkrar man sig att hackers inte kommer åt det? Inte ens "insider hackers"? Ja, jo offline backup men vad betyder det egentligen? Hur går det till? Finns det 0 risk att "hacker", insider eller inte att komma åt ytan ens under ett kort fönster? Vem kommer åt backup ytan? Notera att vi pratar alltså inte vad det minsann ska hanteras enligt konstens alla "regler" utan hur hosting företag verkligen gör. Min uppfattning, åter igen som lekman på ämnet, är att det är vanligt med genvägar. Ex det tog bra många år för även stora företag att förstå att lagra lösenord i klartext i databasen är direkt dåligt.

Av Neon

Det finns ingen mening med försöka dra slutsater på antaganden och fantasier. Så länge som företaget inte går ut och förklarar hur det har gått till eller om någon insider "spills the beans" så vet vi helt enkelt inte.

Man kan slå sig på bröstet och mena på att detta hade aldrig hänt om det varit "mitt" företag. Men teknik är teknik, det är inget nytt att konstiga saker inträffar förr eller senare, saker som borde vara omöjliga.

TietoEvry är ett stort företag med många kunder, det blir därmed också ett intressantare mål att knäcka. Hur länge har hackarna jobbat på att komma in? Har de haft insiders? Vem vet?

Offline backup är kanske standard inom branschen men pratar vi ett mer omfattande hacker jobb så är det inte omöjligt att man lyckats slå ut även detta. Det kan såklart också vara så att det faktiskt inte fanns någon offline backup, vad vet vi? Det är inte på något vis ovanligt att tech företag tar genvägar, har man gjort det här? Åter igen, vem vet?

Spekulera kan man såklart göra men det är också allt.

Av Neon
Skrivet av Xeonist:

Var det verkligen det man såg i videon du länkade till? Jag har kollat på den videon ett par gånger nu faktiskt, och det jag ser är någon som använder "AI" för att skapa något extremt rudimentärt, jag förstår inte riktigt hur det är att "komma väldigt långt"!?
Jag sätter hälften av alla pengar jag har på att det där dessutom är något han har gjort tidigare, så han har redan svaret.

Programmering handlar ju många gånger om att lösa problem som man kanske inte själv vet svaret på initialt, där processen är en del av skapandet.

Par gånger? Varför? Det är ganska tydlig, finns många andra klipp som denna på nätet ex här : https://www.youtube.com/watch?v=YvwPoz9hAq4&ab_channel=Proleg...

Det är såklart rimligt att vara skeptisk, så vad har du funnit som talar emot?

Skrivet av Xeonist:

Men med effektivisering i fokus (och AI handlar ju om någonting om effektivisering) så är det ju mycket effektivare att göra det själv.

Det är ju bara att testa själv, jag gjorde det, och fick 2 helt olika svar.
Det tog mig kanske 1/10 så lång tid att testa och förstå precis vad han menade, mot hur lång tid det tar för honom att sitta och förklara i ett inlägg.

Alternativ borde man kunna fråga AI!?

Här rekommenderar jag dig att läsa HELA konversationen innan man tar något ur sitt kontext. Men visst jag kan ge dig en ledtråd, det var ett missförstånd.

Av Neon

Läste på nätet att 2 användare hade problem att få volym hjulet och knappen att fungera utan mjukvara så därför jag dubbelkollar med de som har tangentbordet.

Av Neon

Steelseries APEX 9 utan mjukvara?

Hej,

Kan man köra Steelseries APEX 9 utan mjukvara? Fungerar ex volym hjulet? Kan man ställa bakgrundsfärger(statiska) utan mjukvara?

Om man kör remote desktop, kommer volym hjulet faktiskt styra volymen på den dator som är fokuserad ex RDP:n?

Av Neon
Skrivet av Hurtigbullen:

Dreglar vid tanken på ett nytt Super Mario Galaxy

Det hade inte varit dumt, tyckte Super Mario Odyssey var på tok för kort. Galaxy var klart bättre(enligt mig)!

Av Neon
Skrivet av epaaj:

Vad är det för dedikerade multimediaknappar du menar att Steelseries Apex har? Jag ser inga på de du pratar om. Det verkar finnas kombinerade tangenter med fler funktioner men det har du på Wooting också, även om just den går bort för dig då de inte har en TKL-variant.

Anledningen till att jag nämnde Wooting var för att det har flera av de aspekter som Steelseries Apex skyltar med som jag tänkte att du var intresserad av. Men jag tror att Wooting är ännu lite häftigare. Prisbilden är i stort sett samma.

Skrivet av Roger W:

Är nog i kombo med att jag läser slarvigt
Wooting verkar konstigt nog inte ha någon vanligt TKL längre. Första versionen hade TKL men nu är det antingen fullsize, eller 60%, eller 80% som är på gång inom kort. (typ en lite extra kompakt TKL)
https://wooting.io/wooting-80he

*edit*
och enda multimediafunktionerna på Apex pro TKL (2023) är väl en knapp och ett scrollhjul? (plus en liten display)

Steelseries APEX Pro har dels en "wheel" till volymen som kan tryckas ner för mute, sen ligger det en knapp nedan som används för start, stop och nästa.

https://i.imgur.com/ckyw9rS.png

Jag har idag kombinations mediaknappar och det vill jag inte ha igen, det ska vara enkelt. Logitech G915 TKL som jag haft tidigare hade fina dedikerade "knappar", tyvärr passade inte det tangentbordet i längden av andra anledningar.

Egentligen har jag ingen användning för att ställa reaktions nivån på brytarna, vanliga röda hade fungerat utmärkt för mig.

Av Neon
Skrivet av Roger W:

Finns Wooting 2 HE som är vanlig storlek:
https://wooting.io/wooting-two-he

Hmm nu var det jag som var otydlig såg jag, det är endast TLK som är intressant, full blir trubbel med ergonomin(för min del). Men oavsett saknas dedikerade multimedia knappar.

Av Neon
Skrivet av epaaj:

Apex Pro påminner lite om Wooting keyboard sett till att man kan ställa in på vilket djup switcharna ska registreras. Kanske intressant att jämföra då de ser ut att ligga i liknande prisklass. Då får man dessutom möjlighet att köra analoga switchar vilket är en intressant idé och koncept.

Lite otydligt varför du föreslår Wooting keyboard, de verkar inte ha TKL eller dedikerade mediaknappar? Eller har jag missat något?

Vill inte gå ifrån standard formatet, så antingen full eller TKL annars blir det helt hopplöst när man sen behöver göra något vid ett "vanligt" tangentbord.

Av Neon
Skrivet av DevilsDad:

Den gratis tillgängliga versionen av chatGPT för kanske... två veckor sedan? Metoden har jag iprincip redan beskrivit. Tror jag har screenshots på det någonstans.

Poängen är.. det är inte ovanligt att de ger svar som är helt påhittade. Det finns ju till och med termer för att beskriva det. Och det kluriga är att det är otroligt svårt att veta om svaret är en ren "halucination" eller om den faktiskt hämtat fakta någonstans ifrån.

Skrivet av DevilsDad:

Jag mindes fel, det var avståndet till solen han bad om, inte till månen. Jag gjorde om experimentet nu. Den gav lite annat svar nät jag skrev "try again" jämfört med när min vän testade, men det är ungefär lika fel. Rätt svar är altså ca 360m antaget att en valnöt är ca 3cm i diameter.

Edit: ska försöka få in rätt bild snart...

Ser att det blev en missuppfattning här, jag antog att du pratade om lokal LLM(artikelämnet).

Jag använder ChatGPT 4 dagligen, både i jobbet och privat, det är väldigt, väldigt sällan den hittar på grejer. Det händer, absolut, och det kluriga är när den väver ihop det med delvis riktig fakta. Förvirgt, det är ganska stor skillnad på ChatGPT 3.5 och 4.

Nackdelen med ChatGPT är att den inte inkluderar länkar till källor vilket gör det svårare att verifiera. Vad jag förstår ska Googles nya Gemini Ultra vara klart bättre på detta och den ska ligga i nivå med ChatGPT 4.

Förövrigt är en vanlig google sök inte alltid heller vidare tillförlitlig, skulle faktiskt säga mindre tillförlitlig och mer tidskrävande. MEN det finns en fördel här, man ser var informationen kommer ifrån vilket tydligare verifierar "fakta".

När det gäller kodgenerering så är det oftast inga problem att få den att generera enstaka metoder som gör även lite mer komplexa beräkningar. Men så snart problemet sträcker sig djupare, mellan flera metoder och klasser så blir det uppenbart svårare för den att hålla ihop. Unit Test är oftast små så här här det oftast bara till att klippa in metoderna som ska testas och be om X antal rimliga tester, sällan behöver man juster dem. All kod måste såklart verifieras innan man lägger in den i kodbasen vilket på sätt och vis blir en fakta koll. Det vill såklart till att man varit noga med att speca vad det är man är ute efter annars kan det ta mer än ett par försök.

Artikeln pratar om lokala LLM:er och detta är extra intressant för utvecklare av flera anledningar. Som man kan se i videon jag postade så kommer man uppenbarligen redan väldigt långt även om de inte presterar riktigt som de stora LLM:erna.

Av Neon
Skrivet av Xeonist:

Jag menar inte det här så drygt som det låter, men testa själv!? Så kan du rekommendera den motorn/modellen som ger dig rätt svar.

Drygt? Nej det tycker jag inte, däremot onödigt om någon redan testat och kan förklara vad man verkligen baserar vetskapen på?

Skrivet av Xeonist:

Vad betyder "väldigt nära"? I någon mån är ju programmering binärt (no pun intended..), antingen funkar det eller inte.

Ser man till helheten till dit svar så får man uppfattningen av att du faktiskt försöker ge ett passiv aggressivt svar men påtalar om och om att så inte är fallet?

Oavsett, jag antar att du är utvecklare som använder AI och då vet du att även de "stora" modellerna gör fel, en lokal LLM kan säkert göra fler fel men som du ser på videon kommer man väldigt långt.