Inlägg

Inlägg som kolomakatita har skrivit i forumet
Av kolomakatita

Annonsen är avslutad

Av kolomakatita

Avslutar imorgon vid 15.

Av kolomakatita
Skrivet av coolerfreak:

200 kr Plus frakt

Noterat!

Av kolomakatita
Skrivet av TrAZZeL:

150 kr Plus frakt

Noterat

Av kolomakatita
Skrivet av PeterRock:

Kommer härifrån efter att ha läst din säljesannons angående detta kort.

Du har säkert redan koll på detta men på två av bilderna du tagit så är två pins på din usb kontakt i kontakt med varandra, möjligen det är bilderna som är missvisande men annars om det inte är fixat så kanske det ställer till problemen för dig.

Kollade precis men det var (tyvärr) bara bilden som ljög.

Av kolomakatita
Skrivet av Apanx:

Noterat!

Av kolomakatita

Gigabyte B550I Aorus Pro AX Mini-ITX OBS kortet är morgontrött

Hej!

Bytte ut detta kort mot ett nytt eftersom jag tror jag råkade kortsluta något och nu har det lite problem i sin uppstart.
Om datorn inte varit igång på ett tag tar det kanske 20 min av blåskärmar för den att starta, men när den väl är igång har jag inte fått några problem. Om man stänger av datorn och sätter på den igen inom någon minut startar den direkt, och om den kanske står en kvart kan det ta någon omstart innan den startar.

För den som är intresserad finns det mer info om problemet i dessa trådar:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1663425-hur-far-man-5v...
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1663689-ar-det-nytt-mo...

Tycker personligen att det är detta svar från Viita som låter mest sannolikt:
#19590994

Har dock inte testat så mycket på det. Har försökt clearea cmos när datorn varit "uppvärmd" med hjälp av skruvmejsel, men det verkade inte som att det funkade. Har inte bytt batteri för läste någonstans att det var svår-åtkomligt.

Kortet köptes av en annan medlem här på marknaden för ett tag sedan, och han hade råkat bryta av en pin i den interna USB 3 kontakten, så huruvida den funkar har jag inte kunnat testa. Pinnen sitter i en USB 3 förlängare som fås med.

Säljer därför detta kort i originalförpackning med samtliga tillbehör, men kan ju självklart inte ge några garantier på hur länge det håller. Låter annonsen ligga till nästa söndag då högsta bud får det. Frakt betalas av köparen.

Läs hela annonsen här

Av kolomakatita

Annonsen är avslutad

Av kolomakatita
Skrivet av GameTeQ:

Har du alla andra grejer för att bygga itx bygget? eller söker du endast mobo?

Har allt annat, bara moderkort som sökes.

Av kolomakatita

Gigabyte Aorus B550i Pro ax

Söker nytt moderkort eftersom jag ställt till mitt nuvarande. Är främst ett gigabyte aorus b550i pro ax jag söker men andra itx-kort kan vara intressanta för bra pris.
Skicka gärna PM med förslag och prisidé!

Läs hela annonsen här

Av kolomakatita
Skrivet av Fenrisulvfan:

Det låter som att det är en överklockning av RAM som inte funkar som den ska, nollställ BIOS & cmos, det gör man genom att ta ur batteriet. Kanske kan du ha dränerat batteriet med multimeter pillandet? Det är samma batteri som brukar sitta i en personvåg, så borde gå att köpa för max en guldpeng.

Försökte nolla cmos genom att kortsluta de två pinsen med en skruvmejsel, men gjorde ingenting. Får väl plocka ner datorn och testa att byta batteri. Tack för idéerna!

Av kolomakatita
Skrivet av FX9:

Man kör ditt BIOS i ett annat program som du också måste ladda ner.

MEN OBS! Om du har en instabil dator ska du inte försöka uppdatera BIOS. Om den kraschar medans BIOS håller på att uppdatera sig så kan du förstöra moderkortet för alltid.

Okej, bra att veta. Då får väl detta bli det sista jag försöker, och får väl göra det när datorn är varm.

Av kolomakatita
Skrivet av ggustavsson:

Tycker att dina problem tyder på RAM trassel, testa med en sticka i taget och gärna ett RAM test, kan ju vara nått annat som stökar förstås men det första man tänker på är typiska RAM problem..

Spännande, värt att testa!

Av kolomakatita
Skrivet av Viita:

Om det är USB-kontrollern på moderkortet som är skadad?
Ingen aning.

Med tanke på beteendet att det verkar ta olika tid att starta datorn beroende på hur länge den varit avstängd tyder på att du har ett problem som indirekt är orsakat av värme, men det är inte värmerelaterat på det sättet du tänker dig.

I detta fall verkar det som att när du startat datorn tillräckligt många gånger så har någon komponent blivit tillräckligt varm och expanderat tillräckligt mycket för att kontakt/avbrott skall uppstå. Med andra ord, om du skulle förvärma rätt komponent så skulle datorn starta på första försöket.
Med tiden kommer detta problem mest troligt utvecklas till ett permanent problem.

Om skadan har skett inne i B550-chipset där jag tolkar det som att kontrollern för den USB-port du ville mäta på är placerad, så kan skadan vara av sådan karatär att det uppstår problem hos andra funktioner, tex, SATA, ljudkort, nätverkskort.

En snabb titt i manualen visar att du utan problem hade kunnat mäta VBUS direkt på kontakten på moderkortet utan att riskera att kortsluta något, ja, under förutsättning att kontakten är lätt att komma åt. Manualen visar även vilka pinnar som är vad.

Har du riktig tur, fungerar det med förslaget från @Networker men Tyvärr får du nog se detta som en lärdomspeng i "Hur man inte bör använda mätinstrumment".

Aha, vad deppigt. Men shit happens antar jag.
Blev hoppfull när jag hörde att det var en kontroller för tänkte att den kanske hade gått att byta ut, men eftersom den sitter i chipsetet som du säger så är väl det kört. Får kolla lite mer på CMOS och bios, och ponera att problemen skulle försvinna, finns det någon chans att något ändå är skadat och kommer skada något annat i datorn i framtiden?

Av kolomakatita
Skrivet av Networker:

Har du testat att nollställa cmos?
Har du (om problemet kvarstår efter nollat cmos) testat att ladda ner nytt bios och installera?

Jag har "räddat" några krånglande moderkort under årens lopp genom att göra som ovan.

Vet ärligt talat inte vad "nolla cmos" innebär, kommer det rensa något från datorn/kräva ominstallation? Ny bios försökte jag men den ville inte installera, helknäppt. Känns som att jag gjorde något fel.

Gick hit och laddade ner F16b. Försökte köra .exe filen men ville att jag skulle extrahera så gjorde det. Körde den igen och fick upp typ: "Det går inte att köra appen på den här datorn". Så vet inte om jag missat något...

Av kolomakatita
Skrivet av DrSwizz:

I BIOSen på mitt moderkort så finns det inställningar för att stänga av moderkortets olika USB-portar; se efter om ditt moderkort också har denna funktion; kanske fungerar uppstarten ok om du stänger av den/de USB-portar som tagit skada.

Letade faktiskt efter detta men hittade faktiskt ingenting om det tyvärr.

Av kolomakatita
Skrivet av Viita:

Jag vet inte om det här är en dum fråga.
Jag har inte koll på hur passivt aktiva USB-portar fungerar när datorn är avstängd.
Hade det inte fungerat att ansluta mobiltelefonen med USB-kabel till datorn för att se om mobiltelefonen börjar ladda?

För övrigt när man skall mäta på USB-kontakter så bör man undvika att mäta i själva kontakten. Antingen mäter man på kontaktens bakre "lödpunkter", eller så slaktar man en kontakt och tar bort eventuellt skydds-hölje eller helt enkelt slaktar en kabel så man kommer åt rena kabelytor allt för att undvika risken att kortsluta olika kontaktytor.

Att kortsluta eventuella ledare mot skyddsjord är nog ingen direkt fara, när det kommer till att kortsluta +5V till en av data-ledarna däremot vet jag inte.
Från vad jag kan läsa mig till genom en snabb googling så ligger signalspänningen på USB 1.1 på ±3,3V, på USB 2.0 på ±0,4V och USB 3 verkar ligga ytterliggare lite lägre.

Om du har råkat kortsluta en av signalanslutningarna med +5V så kan USB-kontrollern (vet inte om det finns en eller flera då det i enhetshanteraren ofta dyker upp flera "root-hubbar") tagit skada och kan vara orsaken till den problematiska uppstarten.

Okej, det låter ju logiskt, men vet du om det finns något jag kan göra åt det?

Av kolomakatita

Är det nytt moderkort som gäller?

Tror jag kan ha "förstört" mitt moderkort.

Skulle med multimeter mäta spänning mellan VBUS (Pin 1) och GND (Pin 4) på den interna USB 3.2-kontakten på mitt B550I Aorus pro.
Satte en adapter till den interna kontakten och mätte på pinnarna i adaptern. Mätte först när datorn var igång, och sen när datorn var avstängd.
När jag sedan skulle starta datorn, efter någon timma eller så, så verkade det som att den startade om 3 gånger, och sen fick jag en blå skärm där jag kunde felsöka. Felsökte men hittade inget problem, så stängde av och satte på igen. Då startade den som vanligt.
Kan nog ha kommit åt några andra pinnar när jag mätte spänningen.
Idag när jag skulle starta tog det mig nog 15 min innan jag fick igång datorn, flera omstarter och satte på och stängde av flera gånger.
När jag väl kommer in i datorn tycker jag den verkar som vanligt. Dessutom verkar det finnas någon korrelation mellan hur länge datorn varit avstängd och hur många försök som krävs för att starta den:
Om datorn är igång och jag stänger av den och sen startar direkt så startar den utan problem.
Vid de tillfällen där den stått typ 30 min - några timmar har den startat efter några få försök.
Och när den stod över en natt tog det typ 5-10 min av omstarter.

Stängt av PSU och slått på igen men har inte hjälpt.
Försökt slå på "Ultra fast boot" eller vad inställningen nu hette, och stängde av någon USB inställning som hade med booten att göra. Har inte hjälpt.

Inte så kul att behöva starta om datorn i snitt 3 gånger varje gång jag ska använda den, så har någon nån idé av vad man kan göra, eller är det nytt moderkort, eller är det fel på fler grejer tro?

Här går att läsa om varför jag ville mäta på USBn, och finns väl lite info om problemet där med.

Tacksam för alla idéer!

Av kolomakatita
Skrivet av fragande:

Låter väldigt mysko. Du råkade inte kortsluta några pinnar eller något? Jag har plockat ström från frontportarna med "strömkablar" (USB-kablar med bara VBUS och GND anslutna) och diverse USB-lampor utan problem i alla fall.

Lycka till med projektet hursomhelst, trist att det inte fungerade med den lösningen.

Det kan jag mycket väl ha gjort, var pilligt att försöka träffa pinnarna med multimetern. Idag gjorde den en dubbelstart igen, fast utan någon blå skärm, så känns som att jag har ställt till något permanent tyvärr. Men men, startar ju i alla fall.
Tack så mycket!

Av kolomakatita

Uppdatering för den som är intresserad:

Satte i en USB 3 förlängare från den interna kontakten och mätte spänningen mellan VBUS och GND när datorn var igång och fick 5V. Stängde av datorn och fick 5V även då. Skulle starta datorn och då började alla fläktar spinna på högsta hastighet och den laddade om typ 3 gånger. Hamnade sen på en blå skärm, valde något felsökningsalternativ som inte gav något resultat så stängde av och satte på igen. Datorn startade som vanligt men tror jag ger mig på att försöka koppla något i USB-portarna. Antingen batteri eller en vanlig tryckknapp för mig.