Inlägg

Inlägg som kolomakatita har skrivit i forumet
Av kolomakatita

Bra frisör i göteborg?

Hej,

Flyttade till göteborg för någon månad sedan eftersom jag börjat studera. Har nu ingen aning vart jag ska gå och klippa mig. Har hunnit testa ett ställe, kostade ca 500kr och blev katastrof, inte jättekul. Vill undvika att begå samma misstag igen så hoppas på lite bra råd.

- Budget till ca 500kr men gärna närmare 300kr
- Gärna så nära johanneberg som möjligt men läge är ganska låg prio
- Vill ha någon som kan prata bra svenska eftersom jag är ganska krånglig med jag vill ha
- Jag är förövrigt man

Tacksam för tips samt medhåll om man tycker lika som någon!

Av kolomakatita
Skrivet av Bjirn:

Tyst och bra går inte ihop, eller jo kanske denna då
https://www.kitchenlab.se/p/vitamix-the-quiet-one/

Tror jag gör lite omjusteringar i mina krav istället... Högljudd och dålig börjar låta allt mer tilltalande

Av kolomakatita
Skrivet av fiskebulle:

Hade köpt en begagnad Vitamix på blocket eller liknande annonsplats. Haft några olika, men de väsnas och ger sämre resultat och måste dessutom gå längre för att komma till accepterbar konsistens.

Tack för tips, får kolla på det!

Av kolomakatita
Skrivet av Gorian:

Har inga tips att komma med men vill ge en eloge för att du tänker på grannarna! ⭐️

Har en granne som kommer hem från jobbet runt kl 21 och går och lägger sig runt 04, med ihärdigt ”blendrande” däremellan. Efter lite diskussion slutade hen med det, men kan säga att det inte är det mysigaste ljudet att väckas av varje natt ^^

Ja, man får ju göra vad man kan. Skönt att det löste sig för dig med din granne. Blir ju galen av att vakna av oljud när man ska sova!

Av kolomakatita

Köpråd blender/mixer med låg ljudnivå

Hej!

Ska flytta till lägenhet och behöver införskaffa mig en blender. Har inte speciellt stor tillit till butikspersonal så hade hoppats på att man skulle kunna få lite bra tips på modeller från folk som faktiskt använt dem.

Tänker att man vill ha något med så låg ljudnivå som möjligt för att undvika att störa grannarna för mycket. Hade gärna kunnat köra den på sena kväller/natten men det är kanske att drömma för mycket?

Idag mixar jag främst proteinpulver, mjölk och banan men vore trevligt om den kunde ta is och frusna bär också (Vet inte om det är något som brukar vara problematiskt men kommer upp som vanligt sökalternativ när jag sökt omkring i alla fall). Skulle dock säga att is kommer i andrahand och att ljudnivån är min främsta oro.

Ska gärna vara lätt att diska för hand dessutom.

Den ska ju som alltid vara så billig som möjligt också, men smärtgränsen går väl runt 2k, och då ska den vara riktigt bra.

Tack på förhand!

Av kolomakatita
Skrivet av INCSlayer:

I princip så kan du räkna på att det kommer vara max volym när kompressorn är igång... och om när det kommer till portabel AC är igång så är i regeln kompressorn igång så du kommer ligga på max ljudnivå i princip hela tiden som ACn är igång.

Aah okej!

Skrivet av Amd Athlon Xp:

Nedis AC:n ser exakt ut som min Deltaco AC, https://www.maxgaming.se/sv/luftkonditionering/smart-portabel...
Funkar grymt bra och låter inte mer än vad dom flesta andra gör och inga konstiga ljud om kompressor eller liknande, App styrningen funkar kanon och man kan se temp i rummet m.m.
Inget vatten som behöver tömmas då det följer med luften ut, startar den kl 15 varje dag när det är ca 26 grader inomhus och har ca 19-20 grader vid ca 22 då jag drar av den.

Ja samma tillverkare är det säkert, men att det skulle skilja 1500 utan och att även insidan är samma känns ju osannolikt. Kanske om det hade varit en no-brand.

Skrivet av edwardnr17:

Bor du litet kommer den räcka fint. Alla tre varianter, 9k, 12 och 14k BTU har 65 db, så jag hade nog klivit upp till mittenmodellen på 12k (den jag själv råkar ha) så att du får ut ~25% mer kyla för samma oväsen. Det är förstås en budgetfråga då den kostar mycket mer.

Hade helst hållit mig i lägre prisklass men är värt att överväga.

Skrivet av PaeronSoda:

Har köpt Polario 7000btu-versionen för 1790 under helgen, levereras senast 22 i kväll. Kan uppdatera dig med minirecension i morgon!

Tar gärna en liten recension!

Av kolomakatita

Brukar lägga mycket tid på att läsa på om vilken produkt som är bäst inom min budget, men AC-träsket känner jag att jag verkligen inte orkar med. Vill bara säkerställa att jag inte köper något som är skräp, eller att man får något mycket bättre för pengarna.

Är detta ett någorlunda vettigt köp tro?
https://www.inet.se/produkt/3302422/nedis-smartlife-luftkondi...
Inet skriver ju en ganska hög ljudnivå, men det står att det är max. Kan man förvänta sig att det är lägre? Eller kvittar det eftersom det är högljudd i alla fall?

Denna tror jag någon länkade till tidigare.
https://www.bygghemma.se/hus-och-bygg/varme-och-ventilation/l...
Polaris produkter verkar rätt billiga jämförelsevis, är de ändå okej eller är det skräp? Man tappar väl wifi-funktionen vilket tar emot lite men klart att det ska gå att leva utan.

Vill kyla sovrummet som i dagsläget är på ca 16 kvm, men kommer flytta efter sommaren till ett rum på 8 kvm. Vet dock inte hur länge jag blir kvar där så hade kunnat sluta med att jag om ett par år flyttar till en etta på 30 kvm, eller så.

Tacksam för råd

Av kolomakatita

Nothing ear (1) case, lock eller komplett produkt

Hej,

Har tappat mitt nothing ear case i backen några gånger så min magnet är förstörd och lurarna kopplar inte längre ordentligt till telefonen.

Söker därför framförallt ett nytt case, alternativt lock eller bara magnet. Men lock med lurar lär väl vara mest sannolikt att hitta så går det billigt kan det vara intressant också.

Läs hela annonsen här

Av kolomakatita
Skrivet av FishTITS:

Har ett 5700xt som ligger på hyllan och tänkte sälja men har noll koll vad man kan få för de?

mvh

Är kanske inte svaret du söker men vill du så kan du lägga ut det för försäljning på sweclockers marknad så får du se vad du får för det. Kan också försöka kika där vad andra har fått för bud på liknande.

Av kolomakatita

Utan att veta så mycket om de exakta modellerna låter det som en rimlig prisklass att börja med. En sådan går ju att sälja utan att tappa allt för mycket om du kommer fram till att du hellre vill ha något annat. En bil närmare 200k tappar man lätt väldigt mycket på om man skulle ångra sig.

Vi har en sån Auris och på typ 7 år har vi haft ett eller två problem om jag minns rätt. Jämförelsevis hade jag ett problem i månaden när jag ägde min bmw från 08. Aurisen är väldigt tråkig på alla sätt, men skulle tro att den blir rätt billig att äga.
Tror också jag hört att den generationen av golf har problem med rost.

Av kolomakatita
Skrivet av inalotofpain:

Jag gillar denna app för att tracka vad jag gör i gymmet: https://www.hevy.com

Aj. Var inte beredd att bli synad på min bluff så snabbt.

115kg är mitt max och det sattes typ ett år sedan. Brukar inte försöka sätta rekord så mycket då jag är för orolig för skaderisken. Men baserat på att jag blivit starkare i många andra lyft under denna period så kanske jag bör arbeta mig upp till en maxning om några veckor. Försöka sig an en 120kg.

Ska köra push-dag imorgon så då kan jag prova litegrann och se hur 105-115kg känns. Känns det bra kanske jag försöker en ny maxning redan imorgon. Men sannolikt inte då jag inte kört bänk över 90kg på typ ett halvår..

Jag vet att för många är dessa låga siffror, och för en del är de säkert höga. Jag tycker nog att de är ganska lagom "intermediate." Tar du över 130kg i bänk då är du urstark tycker jag, och tar du 90-100kg så är du på god väg att bli det. Men det beror väldigt mycket på individuella förutsättningar. Vissa sägs gå in i gymmet och ta 100kg första gången de provar bänk. När jag började gymma som 60kg dator-nörd så kändes bara stången tung.. så 115kg är ändå en siffra som jag är rätt så nöjd med. Jag väger idag runt 84kg.

Snacka om jävla blogg-inlägg när någon frågar efter en siffra.. fragile ego eller vadå.

Haha fragile ego ja... Brukar rabbla i 5min om varför jag inte har högre pb:n när någon frågar. Antar att du varken är powerlifter eller har nålstick i rumpan, och då är ju 115kg bänk riktigt stabilt. Lycka till med 120

Av kolomakatita

Kan rekommendera att ta bilder någon gång i månaden eller kvartalet eller så. Jag har inga från när jag började. Bryr mig kanske inte jättemycket men hade ändå hellre haft än att inte ha. Framförallt hjälper det att se sina framsteg. Det blir annars lätt att känna att man inte kommer någonstans. Kan ju kännas löjligt men det kostar ju inget.

Av kolomakatita
Skrivet av inalotofpain:

Ja lek med dina gummiband du. Vi andra siktar mot stjärnorna, och visst, ibland landar man på månen med ett jävla diskbråck men det är tammefan värt det när någon äntligen frågar hur mycket man tar i bänk. Nu har jag visserligen gymmat i 5 år och ingen har frågat mig än.. men snart så, jag känner det på mig.. Jävlar vad jag ska överdriva då.

Sedan håller jag med dig i grund och botten. Att träna alla muskelgrupper och att träna säkert är de två viktigaste teserna när det kommer till att få ut långvarig nytta av gymmet. Men jag tycker inte att man ska rekommendera folk gummiband och rosa vikter bara för att du är rädd för att ta i ordentligt på gymmet.

Jag är 35 år tack som frågar. Skulle vi kunna få se en avklädd bild på din kropp? Det där lät konstigt. Jag är bara nyfiken på vad dina hemmaövningar har producerat för resultat.

Blir lite nyfiken på vad du tar i bänk nu?

Av kolomakatita
Skrivet av Spiken33:

Hej! Jag har nyligen köpt månadskort på Nordic Wellness och är väldigt taggad på att börja träna. Jag har tidigare haft en kort gymperiod (1-2 veckor) så jag var ju inte totalt ny när jag kom in på gymmet i Söndags men jag har väldigt mycket att lära mig.
Jag tänkte se ifall det finns någon som kan ge mig lite tips på vad jag kan göra för att träna upp mig och kanske bygga lite muskler.

Jag har väldigt mycket motivation just nu och jag försöker få in min disciplin så att jag faktiskt går till gymmet. Jag är dock mycket osäker kring HUR jag ska träna eftersom att jag är väldigt rädd för att bli fel tränad osv. Denna veckan har jag använt lite som en introduktion för att komma in i det och det har känts väldigt bra. Jag värmer alltid upp med 15-20 minuter av cardio där jag mestadels springer men även cyklar. I söndags körde jag ben i lite mer än en timme och igår tränade jag armar samt lite bröst.

Mycket tacksam för svar samt hjälp!

Kul att du kommit igång och känner dig taggad på att börja gymma!

Träningen har betytt mycket för mig och hoppas att den kan bli lika givande för dig. Jag har gymmat i några år och tycker att jag lärt mig en hel del, både från min egen och andras träning. Tänker att jag kan nämna mina bästa råd här:

Mitt främsta tips är att inte hänga upp sig för mycket på detaljerna. När man är nybörjare är det väldigt lätt att bygga muskler. Så länge man inte gör något väldigt dumt borde det gå fort framåt i början. När man läser och ser på videor där folk pratar träning är det lätt att hänga upp sig på detaljerna, men det är sånt som man kan bli noggrannare med när man kommit en bit i sin träning och framstegen saktar ner. Det spelar inte så mycket roll hur dina händer är vridna eller om du ändrar vinkeln 5 grader, det viktiga är att man tar ut sig.

Det går att känna sig fram till det mesta. Kolla gärna på någon video om du vill pröva någon ny övning för att få lite tips, men kom ihåg att alla är byggda olika och att man behöver känna sig fram. Detta gäller rörelsebana, tempo, val av övningar o.s.v. Värt att minnas är dock att de flesta övningarna lär kännas konstiga i början och det kan ta ett tag innan de känns naturliga.

För att bygga muskler bör man ligga i kaloriöverskott. Det är inte lika viktigt om man är nybörjare och har man en del fett är det mindre viktigt. Hur som helst behöver man inte räkna allt man äter utan man kan väga sig för att se hur ens vikt påverkas. Det är en bra idé att väga sig vid samma tid på dagen, gärna morgonen, och kom ihåg att din vikt fluktuerar från dag till dag, så att väga sig ofta och se en trend i uppgång eller nedgång är bästa sättet att se om du går upp eller ner i vikt. Proteinintag blir som allt annat mer noga ju längre du tränar men runt 1,6g per kg kroppsvikt är en bra rekommendation (om man inte är överviktig, då funkar mindre).

Form > vikt (För det mesta). För att undvika skador vill man ha god teknik. Inte flänga för mycket med vikter, hålla rak rygg och så. Dina sista repetitioner kan vara lite fulare än dina första, men det ska inte vara jättestor skillnad på dem. Hur mycket du kan frångå "perfekt form" kommer du känna med tiden. Ingen skrattar åt dig för att du har låg vikt, men går du bara halvvägs ner till bröstet när du bänkar kan folk börja snegla. Att hålla god form gör inte bara att du minskar din skaderisk, utan gör att du faktiskt tränar de muskler du avser träna.

Och även om form är viktigare än vikt så är vikt av stor vikt. "Progressive overload is king". Under ditt första år borde du kunna lägga på vikt på stången rätt ofta. Målet är att lägga på mer vikt, eller göra fler repetitioner eller fler set, eller på något annat sätt öka lasten som dina muskler jobbar mot. Du hittar inte en muskulär person som lyfter samma vikter som när den började. Ger man inte musklerna anledning att växa så gör de inte heller det. Men kom ihåg att vara noggrann med min föregående punkt.

Lycka nu till med träningen!

Jag skrev mest ner vad jag kom på nu så fråga gärna om du undrar något mer. Vill du ha hjälp med att skriva program kan du skicka PM så hade jag kunnat hjälpa till med det!

Av kolomakatita

Annonsen är avslutad

Av kolomakatita

Kontorsstol Caerwent

Köpt från chilli för typ en vecka sedan. Använd i totalt kanske 20 timmar, men passar tyvärr inte mig.
Säljer den här eftersom returen till chilli var alldeles för krånglig och dyr.
600kr i frakt tillbaka, 600kr för "returavgift"??? och obestämt avdrag eftersom den varit monterad.
Går heller inte att montera isär helt vilket gör det svårt att få ner i lådan igen.
Föredrar därför upphämtning. Är för tillfället halvt isärmonterad.
Kan skickas men blir nog rätt dyrt. Kommer antagligen bli 2 paket i så fall.
Kan själv köra ut den mot bensinkostnad.
Finns i Kinna, ungefär 1h från Göteborg.
Är öppen för bud.

Läs hela annonsen här

Av kolomakatita
Skrivet av Krakkan:

Den här har HEPA filter i sig står det, Whirlpool AC.
https://www.whirlpool.se/produkter-1/luftkonditionerare-3/whirlpool-luftkonditionering-pacw212co/859991570590/
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5118234
Den är tystare än en Nedis som jag har men ändå 12000BTU.

Okej, tack för tipset!

Av kolomakatita
Skrivet av Forestlander:

Hjälper lite men inte tillräckligt och håller inte längre än till kvällen tyvärr. Tack ändå

Av kolomakatita
Skrivet av Mr.K:

Om du absolut inte vill ha fönstret öppet så är det luftvärmepump för fast montering som gäller. Tystaste lösningen.

Steg 2 är portabel ac med separat utedel. Men där spricker budgeten, och fönstret behöver ändå vara öppet. Förmodligen näst tystaste lösningen.
T.ex https://www.amazon.se/luftkonditioneringsenhet-luftkonditione...

Steg 3 är portabel ac med dubbla slangar, då skapas det inget undertryck i lägenheten som drar in uteluft/pollen. Nackdelen är att de verkar vara omöjliga att få tag på i sverige och att fönstret måste vara öppet.

Steg 4 är portabel ac med enkel slang, skapar undertryck i lägenheten som drar in uteluft/pollen. Vissa bygger om dem till dubbelslang, se stora ac tråden. https://www.sweclockers.com/forum/trad/1549899-portabel-ac-in...

Att fönstret behöver vara öppet går att lösa någorlunda med ett "fönsterkit" som tätar.

Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Finns det några bra lösningar för den som inte vill ha öppet fönster?
Luftvärmepump men tveksamt om du får installera i lägenhet och pris är 10-20k med installation.
Ljudnivå får gärna vara låg men är ingen hög prio.
Återigen, portabel AC låter, luftvärmepump är bättre isåfall.
Vill kyla ett sovrum på ca. 3x4m.
Borde inte vara några problem oavsett AC.
Vill kunna ta med ACn när jag flyttar till lägenhet.
Portabel AC låter det som.
Under 10k, men gärna mycket billigare.
Finns bra portabla AC för runt 5000kr
Osäker på om jag borde ha fler önskemål.

Problemet är att portabel AC som ovan skrev kräver öppet fönster. Likaså skapar du undertryck vilket drar in luft från utomhus och är du då allergisk så blir effekten ännu värre.

Kan du inte ha permanent luftvärmepump finns portabel split men då får du hitta en bra lösning för att täta tex balkongdörr runt slangen och budget på de ligger runt 20k.
Ring Woods eller Electrolux kundtjänst och fråga. De är grymma och bra mycket bättre än oss "enthusiaster" på Swec.

Annars är det nog fläktar tyvärr.

Tack så hemskt mycket för de utförliga svaren! Känns som att jag har en lite bättre utgångspunkt nu när jag ska fundera vidare.

Av kolomakatita

AC för pollenallergiker

Började läsa i någon tråd om portabel AC och tyckte det verkade som en djungel. Kan ingenting om det.
Har hört runt lite med folk jag känner om ämnet och har förstått att man ska ha någon slang som sticker ur fönstret (?). Har inte velat öppna fönstret sen i vintras på grund av pollenallergin men sover inte på grund av värmen.

Finns det några bra lösningar för den som inte vill ha öppet fönster?
Ljudnivå får gärna vara låg men är ingen hög prio.
Vill kyla ett sovrum på ca. 3x4m.
Vill kunna ta med ACn när jag flyttar till lägenhet.
Under 10k, men gärna mycket billigare.
Osäker på om jag borde ha fler önskemål.

Önskar specifika modeller med motivering om möjligt.
All hjälp är uppskattad!