Inlägg

Inlägg som HappySatan har skrivit i forumet
Av HappySatan

Jag tycker att Roblox är toppen. Nog för att det finns massor av skräp på plattformen, men det finns ännu mycket mer som är bra.

Min dotter, idag 14 år, började spela Roblox när hon gick i ettan. De första åren spelade vi mycket tillsammans, testade nya spel och osv. Ska direkt sägas att jag tyckte att många spel var ganska löjliga, men dottern älskade möjligheten att rollspela (tänk att leka mamma, pappa barn) i spel som Bloxburg, Adopt me och Royal High.

Om något tycker jag att Roblox har lärt henne mycket. Inte minst att samsas med andra online och att använda engelska. Och, lite sensationellt, att förstå pengars värde. För de pengar hon grindat ihop i de olika spelen håller hon hårt på.

Robux? Ja, hon kan välja att växla månadspengen mot Robux om hon vill. Det gjorde hon några gånger när hon var mindre, men inte längre. (Numera spelar hon det ganska sällan, förutom när nostalgiglasögon åker på)

Av HappySatan
Skrivet av slipbit:

Kanske dags att damma av den här tråden. Ökade parnasser på alla fronter, förutom elen som blivit billig i sommar. Största utmaningarna är boräntan och matkostnader och sen den generella inflationen. De fasta kostnaderna börjar närma sig en nivå där man måste vända på varenda sten för att kapa utgifterna. Har ni några fler tips, speciellt gällande matfronten.

Håller med om att boräntorna är det största problemet just nu. Mina boendekostnader har mer än fördubblats på ett år. Fortfarande hanterbart, men nästan allt sparande och all vardagslyx har fått stryka på foten.

Några bra tips jag dock inte, mer än att planera de utgifter som går att planera. Mat är t.ex. det jag har kunnat skära mest på, eftersom jag har älskat att slösa pengar på snabbmat och lyxiga/onödiga ingredienser. Genom att planera maten 1-2 veckor i stöten har jag mer än halverat matbudgeten utan att äta direkt sämre.

Sen vad gäller räntorna kikar jag på att flytta. Flyttar jag knappa kilometern inom samma kommun kan jag få en lika stor lägenhet, men 500k billigare. Problemet är bara att bomarknaden är trög och utbudet av lägenheter i det billiga området begränsad. Så sälja först och köpa sedan känns riskabelt ut ett rent "vart fan ska jag bo om jag inte hittar något?!"-scenario. Samtidigt vågar jag inte köpa först och sälja sen på dagens marknad, om banken ens skulle gå med på det ...

****

Vad sägs om att ta snacket om anledningen till de höga priserna i en egen tråd? Inte i tråden om tips för att lindra den ekonomiska smällen. @BMac @cyklonen @joakim99

Av HappySatan

Väntade på bättre väder i fem veckor. Sedan började jag jobba igen. Helt ärligt min sämsta sommarledighet någonsin, sjukt besviken. Hade köpt nya fiskegrejer, kanot, tält, campinghammock, spritkök och en massa mer, men fick knappt testa dem.

Av HappySatan

Är inte helt förvånad, på senare tid tycker jag att LTT har präglats av material som känns framstressat. Var mycket roligare att titta på dem för några år sedan då de var ett mindre gäng som ofta gjorde knäppa saker.

Av HappySatan

Nej, inte längre. Jag ha länge tyckt att utbudet blivit allt sämre, men har hängt kvar av gammal vana. Kombinationen av uselt implementerad lösning för att stoppa lösenordsdelning + försämrad privatekonomi fick mig dock att säga upp abonnemanget för någon månad sedan. Kommer nog aldrig tillbaka.

Av HappySatan
Skrivet av hakro807:

Säg inte det. Tangentbordet kan ju redan från fabrik anpassas så att varje tangent ges en unik ljudsignatur, precis som varje tangent på ett piano har ett unikt ljud. Huruvida det sedan är en vettig lösning är ju en annan fråga..

Vore ganska kul att testa. För att göra det riktigt enkelt för sig skulle man kunna testa att varje ton på ett piano/en synth motsvarar en specifik tangent. Nästan så att jag vill testa. Borde inte vara alltför svårt. Helt annan typ av programmering än vad jag brukar syssla med, men ändå.

Av HappySatan
Skrivet av rwkk:

haha, låter lika dumt som att använda en kamera som mikrofon genom att ha den riktat mot ansiktet och AI försöka urskilja vad man säger

Nu vill jag ju försöka konstruera det också! 😅 Gärna med en voice-AI tränad på min röst. Jag menar, varför göra något enkelt när det finns ett mycket nördigare och svårare sätt?

Av HappySatan

Kan man finslipa det för att skapa trådlösa tangentbord som inte kräver batterier, bara en bra microfon? (Skulle säkert bli en undermålig produkt, men ändå!)

Av HappySatan
Skrivet av Wittwang:

Den databas jag har tillgång till saknar ännu 2022, men för 2021 gäller omsättning på 1,5 miljarder och vinst på 96,5 miljoner.

Det ser ut som om vinsten mer än halverats, till 42M. Omställningen minskat även den, till 1290M.

https://www.merinfo.se/foretag/Inet-AB-5565918884/2k1syhw-g5j...

Av HappySatan

Tidigare köpte jag nästan allt hos Webhallen eftersom deras butik i Solna Business Park låg på perfekt gångavstånd. Alltid trevligt bemötande osv. När butiken flyttade till MoS följde jag emellertid inte med; avskyr stora gallerier. Så numera bränner jag mina pengar online istället, och då är Webhallen sällan billigast. Har jag bråttom kan det dock bli köp hos dem eftersom jag litar på deras leveranstider.

Av HappySatan
Skrivet av RVX:

Säger mina jeans från Nudie som i vanlig ordning håller för precis allt. Har alltid haft enorma problem tidigare med att andra jeans spricker i grenen, men dessa håller likt förbannat för allt. Är en person som använder mina jeans till allt, oavsett om vi pratar trädgårdsarbete eller snöskottning, till att vandra eller rasta hundarna.
Brukar köpa mig ett par med några års mellanrum, då är dom lätt värda dom 750:- jag i snitt brukar köpa dom för.
Andra märken håller inte ens i närheten, då har man också gått igenom en del märken.

Det där var ett riktigt bra tips!
Alla mina jeans spricker i grenen, oavsett om jag köper stretch, vanliga, säckiga, tighta, billiga, dyra. Nu ska jag testa Nudie också!

Av HappySatan
Skrivet av Jumpcut:

Det finns nån "teori" om att när man bildgooglar "white couple" så får man inte upp vita par. Däremot om man googlar svarta, asiatiska part etc så funkar det. Känner mig ganska skeptisk till att det skulle vara nån wokegrej hos google etc som gör att det är så.

Tack, då förstår jag! Jag tvivlar också på att det skulle vara någon wokegrej, snarare handlar det om hur bilderna har taggats på de sajter som Google indexerar.

Skrivet av micke1m:

Gör en bildsökning på "white couple".

Tack, nu fattar jag. Verkar inte som om någon sökmotor klarar det testet. Sannolikt eftersom alla indexerar bilderna på samma sätt, baserat på sajterna som de hämtas från.

Skrivet av Aleshi:

Kom att tänka på denna från förr.
<Uppladdad bildlänk>

Det vore fel att skratta. Men 🤣

Av HappySatan

Svamp och bär på Facebook Market. Bra skit 😃

Av HappySatan
Skrivet av micke1m:

Fortfarande fail på "white couple" testet.

Vad är det för test? (Provade både att googla och bravea 'white couple test' utan att få något klokt svar)

Av HappySatan

Ska vara ärlig med att jag inte riktigt förstår syftet med koden, vilket också gör det svårt att skriva ett svar. Men det här borde funka?

Om du får ett ok, returnera true och skriv ut strängen.
Om du får ett nej/avbryt, returnera false och skriv inte ut strängen.

const debugConfirm = (message) => { if(!window.confirm(message)) return false; else return true; } console.log("Start"); let proceed = debugConfirm("fubar"); if(proceed) { console.log("Visa inte det här meddelandet!"); }

Av HappySatan
Skrivet av Baxtex:

Jag tycker bara Brave känns scammigt. Massa krypto grejer och skräp överallt. Håller mig till FF och DDG.

Håller med dig, till viss del. Tycker dock att Brave känns som det minst dåliga alternativet om man vill köra chromium. Dessutom den bästa mjukvaru-annonsblockeraren som jag har använt. Så jag väljer att stå ut med Braves tveksamheter

Av HappySatan

Trevligt! Använder Brave som webbläsare, så det blir att jag använder deras sökmotor ibland. Funkar oftast bra. Ska dock sägas att jag har större förtroende för DuckDuckGo än Brave i integritetsfrågor. Får intryck av att DDG brinner för integritet, medan det mer är en selling point för Brave (dock ren magkänsla och spekulation från min sida).

Av HappySatan
Skrivet av Allexz:

Vill inte låta negativ alls, men med dina förhoppningar kommer du att återvända till Windows illa kvickt.

Linux och windows skiljer sig kollosalt mycket och utan vilja att lära om i princip allt så kommer man bli irriterad snabbt och lämna till det trygga.

Med det sagt så skall väl pop!os vara optimerat för gaming. Kan ju vara en stepping stone. Föreslår youtube som hjälp för smort som smör kommer det inte vara

Har du ett nvidia kort så är det hyfsat sannolikt att du stöter på preoblem inom den första timmen, men det går att lösa med tålamod och google.

Vissa förkunskaper har jag; jobbets alla webbservrar kör Linux och som utvecklare förväntas jag ha någorlunda koll på hur allt funkar. Men jag antar att det är ganska stor skillnad på att ratta Apache och iptables jämte att faktiskt använda systemet som en normal användare.

Det ska dock erkännas att tidigare försök att använda linux utanför tjänsten alltid blivit kortvariga. Det eviga sudo:andet för att kunna göra något allt brukar frustrera, liksom problemen att hitta vilket förbannat repository som har den mjukvara jag vill ha. (Kanske för att jag googlar hejvilt och hittar svar som gäller andra distar)

Med det sagt ska jag göra ett ärligt försök den här gången. Kanske inte för att Linux-intresset vuxit, men för att avskyn gentemot Windows har vuxit.

Skrivet av NodCommander:

pop_os! brukar ofta förekomma som förslag för spelare. Jag själv har dock väldigt svårt för Gnome gränssnittet. Ett alternativ är annars kanske Linux Mint vars skrivbord påminner mycket om Windows.

Skrivet av Lembritt:

@HappySatan
Håller med ovanstående om Pop_OS!
Dom kör en egen variant på GNOME.

Annars finns Nobara som är baserat på Fedora.
Garuda som är baserat på Arch.
Linux Mint är även en bra kandidat om man är nyfiken på Cinnamon.
SteamOS skulle jag bara köra om du vill ha en "konsoll". Kör ChimeraOS på en äldre dator i vardagsrummet som bara är till för spel.

Skrivet av AdrWel:

Jag körde PopOS! med mitt Nvidia tills jag skaffade Intel Arc. Eftersom de senaste drivrutinerna till grafikkortet kommer med linux kärnan så bytte jag till Manjaro. För att få uppdateringar relativt snabbt.

Tack alla som svarat. Låter som om de flesta tycker hyggligt bra om det. 👌😃

Av HappySatan

Vilken dist är bäst för en (i sammanhanget) glad amatör som vill prova på att spela på Linux? Helst en version med så lite friktion* och så stor användarbas som möjligt. Arch? Ubuntu? Mint? Steam OS (går det att tanka ner, eller är det bara på Steam Deck?)

*Menar att det gärna får finnas proprietära grejer förinstallerade osv. Samt lätt att installera drivrutiner och mjukvara. Och förstås enkelt att komma igång med Proton på (eller det kanske kommer automatiskt med Steam?)

Av HappySatan

Jag har en AC, men den låter så vansinnigt mycket att jag enbart kör med fläkt 95% av tiden. AC:n åker bara fram typ en gång vartannat år, om det blir riktigt överjävlig värmebölja.