Inlägg

Inlägg som Fantgrenen har skrivit i forumet
Av Fantgrenen

Beställt en hel del, och nästan alla brukar gå igenom utan några extra avgifter. Som nämnt handlar det om att säljaren (eller där det skickas ifrån) deklarerar IOSS korrekt. Görs inte detta så lär man fortfarande åka på moms + hanteringsavgiften. Detta hände med mitt senaste paket jag beställt, men för mina tidigare beställningar så har nästan alla gått igenom utan extra avgifter.

Av Fantgrenen

Det stämmer som du säger att du har mer att förlora som säljare när du använder blocketpaketet vilket är största problemet med tjänsten. Men det är väl också lite det man får ta om man vill göra en affär på distans med blocket tycker jag. För annars hamnar man i situationen där varken köpare eller säljare vill betala/skicka i förvag.

Jag har säkert haft ett tiotal försäljningar med BP och som tur är så har samtliga gått väldigt bra och smidigt. Jag försöker alltid se till att köparen är seriös (brukar vara enkelt att se), och är noga med att nämna all relevant info med bilder som visar varans skick osv. som jag också dokumenterar ifall några problem skulle inträffa. Sen så skulle jag avråda från att sälja ömtåliga saker med BP.

Man är ju som sagt aldrig helt säker som säljare, och man får ju själv överväga om det är värt eventuella problem som kan uppstå. För mig har det varit värt det, då BP tillåter mig att nå ut till betydligt fler eventuella köpare.

Av Fantgrenen
Skrivet av pine-orange:

Det måste vara en kombination av urval 1 och urval 2. Det är orimligt att 90 av 105 personer i urval 1 tackar nej samtidigt som det är orimligt att 90 personer i urval 2 tackar ja. 70% kanske tackade ja i urval 1 eftersom det är förstahandsvalet så de förväntar sig att typ 40% tackar ja i urval 2. Sen brukar de ta in lite fler än vad de egentligen har plats för och det är för att folk brukar hoppa av i början, kanske 10-20%?

Procentsatserna är gissningar från min sida men hela processen tror jag ser ut ungefär så där.

Hänger inte riktigt med i din förklaring.

Men svaret på TS fråga är att urval 2 är det relevanta för att veta hur många som antagits till en utbildning.
I exemplet ovan innebär det bara att minst 15 personer som blev antagna i urval 1 tackade nej till utbildningen. Det var alltså 90st som blev antagna till utbildningen.

Ibland kan skolor ringa upp reserver vid avhopp men det är oftast inte så många.

Av Fantgrenen
Skrivet av Pugilisten:

Men "enkel användning" stämmer inte på iPhone. Fick en iPad i julklapp av frugan och exakt allt är krångligare att göra än på en android. Allt. Och det tar längre tid, med tanke på att man inte har en dedikerad "knapp" för att gå bakåt, som alla androids alltid har haft.

Tror det handlar mycket om vad man är van med. Har man alltid haft Android, verkar iOS väldigt begränsat och onormalt, medans Android kan kännas väldigt förvirrande för en iOS användare.

Men ger jag en Android till en iOS användare tror jag de har svårare att förstå den än om jag skulle ge en iPhone till en Android användare (förutsatt att de inte har tidigare erfarenhet av OSet). iOS känns mer "komplett" och straight forward enligt mig.

Av Fantgrenen

Jo, denna var ju inte helt fel tänkte jag innan jag fick se de svenska priserna. Inte klokt, de må vara energisnåla med bra prestanda, men 17Kkr för instegsmodellen av vad som ska vara Apple's mest prisvärda dator?

Av Fantgrenen

Ingen personlig erfarenhet själv utav av skärmarna, men från en snabb research så har alla tre goda betyg och med väldigt nöjda användare. Detta är tre väldigt lika skärmar som använder samma nästan samma panel. Du kommer nog inte bli besviken vilken du än väljer. Jag hade nog valt Xiaomi, mest för att jag föredrar utseendet.

Av Fantgrenen

Jailbreak är mer eller mindre dött på IOS. Även om det fortfarande är möjligt är det extremt begränsat. Det går inte alls på de senaste telefonerna och på äldre telefoner krävs det att du inte uppdaterar din telefon på flera månader för att kanske kunna jailbreak senare om det är någon som släpper det för din version.

Själv kör jag Android just nu, inget behov av root, då det mesta kan göras utan. Om inte så finns det ofta andra enklare vägar utan root.

Av Fantgrenen

Inte något speciellt, lite godis bara.

Av Fantgrenen

För någon som tittar på mycket tutorials eller videor i bildande syfte är detta bland det värsta förändringarna de kunde göra. Like och dislike förhållandet är det första jag tittar på när jag väljer en video och det avgör ofta om videon ens är värd att spendera min tid på. Antalet timmar jag sparat på detta går nog inte ens att räkna...

Av Fantgrenen
Skrivet av Höstmåne:

Vill tacka alla för alla tips och råd

Har suttit och kollat runt en del och som jag kan se det så är väl A52 & A52S i stort sett samma telefon med skillnaden att A52 inte har 5g och A52S har stöd för det. Dock ställer jag mig frågande, hur väl utbyggt är ens nätet med 5g i sverige i dagsläget? Visst man vill ju gärna "framtidssäkra" lite grann med hemelektronik såsom telefoner men å andra sidan, med beräknad livslängd på telefoner i dagsläget så behöver man ju köpa ny mobil typ vartannat år om man är någorlunda rädd om den. Så för mig känns 5G i dagsläget inte supernödvändigt.

Dock så ställer jag mig fundersam till A52 också då den verkar ha fått väldigt mixade recensioner. Vissa säger att det är bästa telefonen för det priset medans andra säger sämsta köpet någonsin.

Har även kikat lite på A51 men inte hittat så mycket i recensionsväg på den så jag skulle behöva höra lite mer om den innan jag säger ja eller nej till den. Ytterligare en modell jag kikat lite på är A32 men samma sak där. Inte riktigt hittat några recensioner så mer info om den innan jag beslutar nåt.

I övrigt. AMOLED och LCD? Jag vet att det är olika skärmtyper med vad är egentligen skillnaden dom 2 typerna emellan?

Tack på förhand!

MVH
Henrik

En snabb sökning säger att A52S har utöver stöd för 5G även ett nyare chip som ska vara betydligt mer kraftfullt och även ge bättre batteritid tid än A52:an. A52S har även en 120hz panel jämfört med 90hz på A52:an (skillnaden är liten, särskilt för det otränade ögat).

Angående skärmtyperna så är LCD ofta det billigare alternativet och generellt sett det sämre. AMOLED (även kallat OLED av andra tillverkare) är en annan skärmteknik utan backlight som ger betydligt bättre färgåtergivning och kontrast jämfört med LCD. I din prisklass vill du definitivt ha OLED skärm.

A52S är definitivt att rekommendera över A52 trots priskillnaden på ~500kr enligt mig. Den kommer förmodligen upplevas snabbare men även hålla längre än A52. A51 är föregångaren av A52. A32 är en av Samsungs budget telefoner (enligt mig inte alls prisvärd) och har bland annat lägre upplöst skärm, sämre kamera samt sämre prestanda jämfört med t.ex. A5 serien.

Angående skärmtyperna så är LCD ofta det billigare alternativet och generellt sett sämre. AMOLED (även kallat OLED av andra tillverkare) är en annan skärmteknik som inte använder någon backlight och ger betydligt bättre färgåtergivning och kontrast jämfört med LCD. I din prisklass vill du definitivt ha en OLED skärm.

Generellt sett hade jag rekommenderat Xiaomi för denna prisklass och neråt då de brukar vara mest prisvärda i denna kategori. Men lyckas du få tag på en A52S till ett bra pris så tror jag du lär du bli nöjd.

Av Fantgrenen

Vet inte om man borde kalla detta egen systemkrets. Google's Tensor är mer eller mindre ett Samsung Exynos chip med tillagt TPU (Tensor Processing Unit) från Google. Kretsen är designad och tillverkad av Samsung, och baserad på Samsungs 5nm. Använder mer eller mindre samma kärnor som Samsung och Qualcomms kretsar gjort i 1 år.

Av Fantgrenen

Angående trådlös laddning så brukar Samsung ha betydligt slöare laddning än Kina telefonerna som är kända för att ha väldigt snabb laddning (hur bra detta är för batteriets livslängd är oklart). Men Samsung har ju vad de kallar Fast Wireless charging 2.0 15W (vilket är snabbare än deras vanliga fast charging som är på 9W), detta stödjer dock enbart några av Samsungs egna trådlösa laddare, så telefonen kommer inte kunna "snabbladda" om man använder en annan platta oavsett om det är 15W eller 30W.

Kör själv Trio Pad (stöd för 9W) men endast under natten, tror den laddar min s21U från 0 till 100% på strax under 2h. Men med en 2.0 platta tar det ca 1.5h (blir slöare desto högre procent). Tycker dock att trådbunden fortfarande är det bättre alternativet om man snabbt vill ladda upp telefonen, tar ca 25 min att ladda från 0 till 50%.

Av Fantgrenen

59kr går ju inte att klaga över oavsett om man tycker att det är fri frakt eller inte med tanke på allt som ingår, för redan trogna Amazon kunder är ju detta en superdeal. Jag undrar dock hur länge detta varar, för detta är ju säkerligen bara ett temporärt pris som lär höjas när tillräckligt många hoppat på tåget och är beroende av tjänsten.

Av Fantgrenen

Ryktena säger Oktober-November, men med tanke på nuvarande situation med kretskort kan det ju ändras. Jag väntar själv på nya 14". Angående priser så sägs de inte alls vara lika prisvärda som m1, så man bör inte förvänta sig m1 priser. 14" kommer nog starta upp mot $1800-$2000 dvs närmare 25tkr i Sverige.

Av Fantgrenen
Skrivet av NodCommander:

Möjlighet att sätta en laddgräns så inte telefonen laddar sönder sitt egna batteri genom att konstant ladda till 100% om man inte stoppar den manuellt.

På Samsungs senaste Folds finns redan en "Proctect Battery" funktion som inte låter en ladda till mer än 85%, detta ska även komma till fler telefoner när Android 12 och one ui 4 släpps.

Av Fantgrenen
Skrivet av BrottOchStraff:

Halva syftet med att köpa en Mac är väl för att köra Mac OS? Annars finns de ju gott om andra bra laptops.

Kanske var det så tidigare, men idag så är det just det som inte finns. Apples Macbook med M1 är helt överlägsen all motsvarighet för Windows. Hade jag kunnat få en lika energisnål med motsvarande prestanda på en Windows, hade jag personligen valt det alla dagar i veckan.

Av Fantgrenen

Kör själv NC 700, ganska nöjd, batteritiden är kanske inte den bästa, men NC funkar ändå riktigt bra. Tidigare körde jag Sony XM3, och kan säga att Bose 700 är betydligt bekvämare att använda än xm3, speciellt under längre perioder. Noise cancellation skulle jag säga är väldigt lika, kanske något bättre på 700. Ljudmässigt föredrar jag dock Sony, tycker den får med mer detaljer, har bredare ljudspektrum och en hel del bas om man gillar det. Något jag verkligen gillade med Sony var batteritiden, man behövde inte tänka på att ladda hörlurarna hela tiden (upp till 38h enl. sSny). Som flera nämnt tidigare är mikrofonen är mikrofonen dock ganska kass på Sony i förhållande till NC700.

Dessa nya QC45 kan vara intressant att testa framöver, även Sonys senaste XM4 är intressanta.

Av Fantgrenen

Min upplevelse med UPS har tidigare varit ganska bra, men på tid riktigt dålig. Har vid flera tillfällen fått meddelande om att leverans inte varit lyckad och att de ska försöka igen nästa dag trots att de aldrig ens varit här. Samma sak händer givetvis under "andra och tredje leveransförsöket" och paketet levereras sedan tilll en UPS "Access point". Jag bor i hus och skulle både se och höra om en stor UPS lastbil skulle åka förbi utanför.

Senast var idag när jag väntade ett paket, var hemma hela eftermiddagen, trots det får jag det gamla vanliga meddelandet om att de försökt leverera kl 16.55 men att "mottagaren inte var tillgänglig" och att de ska försöka på ny leverans imorgon. Ca 5 minutuer senare, kl 17.01 står det att paketet levererats till en UPS access point som ligger ca 20 minuter bort. Detta är ju bara bekräftelse på att de inte ens försöker leverera paketen. Kan tillägga att samma sak har hänt med Postnord flertalet gånger då jag väntat hemleverans.

Har hört att arbetsmiljön på dessa arbetsplatser ska vara riktigt dålig. Förare ska tydligen ha orimligt många paket att leverera på en dag så de har varken tid att ringa, vänta på kunder eller leverera paket alls. Det är tydligt att de inte bryr sig om privatkunder.

Av Fantgrenen

Kör själv iPad Pro för anteckningar/matte/fysik (vill aldrig mer använda vanligt papper och penna igen). Funkar extremt bra, använder mig av Goodnotes 5 som har en hel del hjälpbara funktioner och är överlägset bäst om du frågar mig. Stark rekommendation för den som skriver mycket för hand och vill "digitalisera" sitt arbete. Rekommenderar även ett "Paperlike" skärmskydd vilket ger motstånd och väldigt behaglig papperskänsla när man skriver.

Däremot skulle jag inte rekommendera en iPad som "huvudenhet" för skolan just för att det inte är en riktig dator. Magic keyboard är trevligt ja, men den löser inte problemen med mjukvaran. Mjukvaran för iPads är extremt begränsad idag, det är ett mobil operativsystem fast i större format. Finns knappt en riktig filhanterare, finns inget stöd för desktop program (de iPad alternativen som finns är typ mobilappar men utan 70% av funktionerna), och att flytta filer mellan enheter och adaptrar är bara besvärligt.

En laptop är enligt mig ett måste för ingenjörsstudier. Och jag tycker att du bör prioritera en laptop före en iPad (båda om möjligheten finns). Det kommer finnas flera gånger man behöver en PC för t.ex. ett program och då är det inte jätte kul om man inte kan installera detta för att man har en iPad. En iPad, är just en iPad och inte en dator. Apple har gjort detta ganska tydligt, då de vill se iPaden mer som ett tillbehör till en Mac än en ersättare.

Det kan låta dyrt att ha en iPad för bara anteckningar, men iPaden kan komma till användning till en hel del saker, allt från ritning, läsa eböcker, titta på film, slösurf och typ allt annat du kan göra i mobilen. Det är nog den enhet jag använder mest av allt idag.

Av Fantgrenen
Skrivet av Malde:

Jag är helt grön på smartwatch området, så undrar hur det fungerar att lyssna på spotify utan att ha med telefonen? Måste man ha ett separat simkort/abonnemang för det? Tack!

Mer eller mindre det enda jag använder min nuvarande Watch Active 2 till, laddar ner spellistor från Spotify så jag kan spela dem offline på från klockan med ett par BT-lurar. Man har tidigare inte kunnat göra detta på Wear OS klockor, men Spotify ska tydligen släppa en uppdatering i samband med Galaxy Watch 4 släppet som ska tillåta detta även på Wear OS klockor.

Angående LTE så är det e-sim som gäller och då behöver man ett mobilabonnemang till klockan också. Att lyssna på musik lagrat på klockan drar en hel del batteri, att streama musik från klockan känns som något som skulle döda batteriet på bara några timmar.