Inlägg

Inlägg som hjälpsam har skrivit i forumet
Av hjälpsam

@Robocop86: Jag vet inget om något av de moderkorten du angett så tänker inte kommentera de alls förutom en sak,
om du väljer FreeNAS så ska du vara medveten om att operativet som det bygger på är BSD i grunden, ett operativ mest använt på servrar. Därför finns det bäst stöd för serverkomponenter. Lite så enkelt är det ;).

Jag kan bara rekommendera IBM M1015 / LSI SAS9211 för det är det enda jag själv testat och som är prisvärt.

Av hjälpsam

bygga rigg för diskåtervinning

Vet inte om det här är rätt tråd, men det handlar ju i all fall om lagring så hoppas det är ok

Jag sitter med ett par lådor med diskar av olika typer och har äntligen tänkt gå igenom 'brötet' och rädda det som kan vara värt att rädda.

Det är allt från gamla diskar från amigatiden till nästan moderna saker. Mest är det IDE/PATA och scsi naturligtvis men det finns några andra varianter också misstänker jag. Men varje kilo som kan gå till återvinning istället för att ta plats i hyllan är värt en del.

Det jag söker är erfarenheter från er andra, finns det kontrollerkort som är bättre eller sämre till att läsa gamla halvkassa diskar.

För scsi har jag ett Adaptec AHA-2940UW som jag hoppas ska funka ok

För IDE har jag lite blandade med Promise och Sil-kretsar att tillgå men om något annat är lämpligare så tipsa gärna.

Och vilket operativ ska jag välja, Windows är ju lite dåligt på att läsa annat än de egna filsystemen ;). Finns det någon färdig dist med speciellt bra verktyg? Eller duger nått typ CloneZilla?

Min plan är att ta nått gammalt moderkort med PCI och kanske till och med ISA om det skulle behövas, typ nån P4 borde funka bra, och trycka i några kontrollerkort och börja skanna diskar

Av hjälpsam

@Rauf: Det hade varit väldigt intressant om du kunde utveckla det lite, vilka tjänster provade du, och vilka hastigheter fick du (och vad hade tjänsterna för utlovade hastigheter)

Av hjälpsam

@Robocop86: angående satakort så oavsett vilket du väljer så kolla noga på freenas forum innan du handlar. Finns det indikationer på att det kan vara problem med det kortet eller den kretsen så köp något annat. Det är mitt råd.

Personliga erfarenheter :

Highpoint RocketRaid 2720SGL. Underbart prisvärt kort. Funkar utmärkt i windows men katastrof i FreeNAS/FreeBSD. Minsta störning och kortet droppar disken helt, alternativt droppar den alla diskar som är kopplade till den och en omstart krävs för att få in dom igen. Bekräftas på många ställen på forumet men eftersom jag redan hade ett liggande ville jag prova.

HP B120i, sitter på moderkortet i min ML10, vet inget om den förutom att den har fungerat utan problem i över ett år nu.

IBM M1015 - LSI SAS9211 HBA flashat till it-mode. Är ett av de korten som alla rekommenderar om man vill köra FreeNAS. Prisvärt på ebay (och ibland även hos butiker som ggsp.se eller tradera) men kräver en om-flashning. (vilket iofs inte är så svårt, det finns bra guider).

Av hjälpsam

@TheJonaz: Jag skulle nog påstå att det borde funka oavsett vilken av portarna du använder. Porten för ILO kan vara dedikerad enbart till det så den kan du ju undvika till att börja med. (sen kan ju nån port ha gått sönder, den är ju inte helt ny burken, men det är rätt ovanligt).

Men beskrivningen "internet funkar inte" är rätt otydlig. Du får ta ett steg i sänder. dvs, funkar det elektriskt (blinkar lysdioderna), ser routern din HP, osv.

Av hjälpsam

Det här såg spännande ut, en sån inomhus och sedan en EAP120 på altanen som tar hela tomten och fortfarande pengar över mot en Ubiquiti pro.

Av hjälpsam
Skrivet av SeF.Typh00n:

Då har man väl tappat hela poängen med "Microserver"?

Det beror ju på vad man är ute efter
ML10:an är inte lika micro men den är rätt liten ändå så visst kan den väl vara ett alternativ till microåttan.

Av hjälpsam

@Stefflo: Så länge du tänker köra trådlöst med den dator du har så är det inte speciellt avancerade grejer du behöver.
Väljer du en 1900 AC router från tplink, Asus eller netgear kommer du att ha mer prestanda än vad din dator kan utnyttja.

(jag föreslår en i 1900-klassen eftersom de är billigare, och så länge du inte kommer att ha enheter med mimo-stöd räcker det länge).

Men vill du att det verkligen ska gå i full fart finns det bara sladd som funkar.

Av hjälpsam

@HalloGame: Nu beskriver du inte hur du fysiskt är kopplad mot 'nätet' men normalt så är VPN en 'tunnel' som använder det befintliga nätet, dvs ditt ordinarie nätverkskort.

Sen om det går att styra trafiken, ja visst går det.
Antingen gör du det på applikationsnivå, dvs i programmet du använder anger du att det ska använda VPN:tunnel istället för ordinarie.
Alternativt kan man göra det i en router.

Som du beskriver det verkar det helt klart enklast att göra det på applikationsnivå (så länge programmet i sig stöder det brukar det vara väldigt enkelt).

Av hjälpsam

Håll även ögonen på ML10 som är jämförbar men i ett något rymligare chassie

Av hjälpsam
Skrivet av Dr.Mabuse:

@hjälpsam:Om spänning inducerad via nätverkskabel skulle det kunna bero på att han använder skärmad TP-kabel som inte är korrekt jordad.

Den dragna kabeln i huset är inte helt omöjligt att den är skärmad men hur jordningen ser ut minns jag inte, det är drygt ett decennium sen den gjordes. Men det är ju i vart fall enkelt att kolla över.

Inte helt ologiskt klarar sig elektroniken bäst i de rum där det är ojordade uttag

Men har nån något tips om själva fiberfrågan, för där är jag nybörjare

Av hjälpsam

Jo jag har fiber in (och även skydd på inkommande el i stolpen utanför) så grundskyddet finns där.

Tyvärr löser det inte hela problemet. Det handlar inte om att skydda mot direkta nedslag utan att separera. Jag vet inte var överströmmarna kommer i från, men på något vis uppstår de i alla fall. En polare/granne med ungefär samma (om inte värre) uppsättning prylar som jag blev av med sin receiver för ett tag sedan efter ett åskväder. Eftersom allt sitter skyddat bakom åskskydd på elnätet är det enda som kopplar ihop saker själva nätverket.

Visst har receivern också högtalarkablar och hdmikablar inkopplade så det är fullt möjligt att det skulle kunna induceras spänning den vägen. Trots det känns nätverket mer sannolikt (just nu i alla fall) och det är dessutom något som går att avskilja med hjälp av fiber.

(jo sen är det kul att lära sig nytt också, så nördaspekten är en liten bonus).

Av hjälpsam

köra egen fiber

Nu när sommaråskvädren börjar dyka upp dyker också en gammal tanke upp igen.

Idag har jag en massa dyr elektronik hopkopplad med nätverkskablar. Jag skulle vilja separera det i grupper så att inte allt åker om något skulle hända under ett åskväder.

För elen finns ju överspänningsskydd och avledare men inte för tp.

Har kollat lite på alternativen och det finns ju en del olika varianter av fiberkopplingar.
Från POF http://www.instructables.com/id/Building-POF-home-user-networ... till SPF+, GBIT och sen olika typer av kabel på det

Första frågan är väl om det är rimligt ekonomiskt (jag tror faktiskt att det är det, räknar man in självrisk och alla åldersavdrag som försäkringsbolaget gör förlorar man rätt mycket när lite äldre utrustning ska ersättas med nytt/nyare), men eftersom jag inte riktigt vet vilket alternativ jag ska gå på har jag ingen bra bild på vad det kostar just nu.

Så andra frågan är helt enkelt, vilka prylar är rimligt att titta på?

Nätet hemma ser förenklat ut så här:

IN - fiberbox
-> Switch ->
-> IPTele.
-> Lan1 (som idagsläget enbart består i en server).
-> Lan2 (vårt hemmanät) ->

-> Router/FW/AP ->
Bakom routern sitter en större switch som ansluter skrivare och några datorer och tre switchar på olika platser i huset, dessa tre switchar i sin tur ansluter datorer, mediaspelare, receiver, sat och ännu fler datorer osv.

Jag har redan kabel dragen i huset så planerar inte att byta ut allt, men en planerad expansion ner i källaren för nytt "serverrum" skulle mycket väl kunna göras med fiber istället.

Lämpligaste platsen att separera elektriskt är rimligtvis vid den stora switchen så att grupperna separeras.

Är jag helt ute och seglar eller låter det rimligt?

Av hjälpsam

Du borde inte behöva så många grejer, det enklaste att testa med är ett usbmodem som du sätter i din router du redan har.

Farsan kör för tillfället med usbmodem instucket på baksidan av datorn under skrivbordet och då har han bättre uppkoppling än jag får med mobilen

Av hjälpsam

Ska du dra långa sträckor i rör eller slang så köp en kabel som är avsedd för rördragning, de har normalt ett hårdare ytterskal som gör att de inte fastnar lika lätt, det är väl enda tipset jag har

Av hjälpsam

@jimjavel:
En nyare router bör ju ha bättre stöd för olika 4g-stickor vilket kanske är där en del har haft problem med din nuvarande router.
AC55u löser säkert uppgiften på ett bra sätt, den är inte billig men om du inte får 4g modem gratis eller till låg kostnad från nätleverantören så kan det kanske ändå vara ett ekonomiskt vettigt val.

Av hjälpsam

Har du licensnycklar är det bara att ladda ner från microsofts sida

Av hjälpsam
Skrivet av fredde89:

Inte för att vara den, men är det inte enklare att bara byta ut dom mindre diskarna mot stora?

Jag har det uppsatt med åtta 4tb i en lagringspool och två 8tb i en annan lagringspool och eftersom det är zfs så behöver jag byta ut alla diskar i en pool innan jag får nytta av den ökade volymen så istället har jag valt att skapa en ny pool med åttorna och utöka antalet diskar i den efter hand. Det känns bäst både ekonomiskt och rent praktiskt.

Eftersom diskarna då kommer att vara köpta vid olika tillfällen bör framtida kostnader för utbyte av trasig disk spridas ut motsvarande. Att köpa åtta 8tb diskar på ett bräde skulle väl funka men är ändå något jag vill undvika .

Jag kör med speglade diskar även för operativet, FreeNAS i det här fallet (dock var det ett tag sedan det blev någon backup av inställningarna tror jag).

En disk har jag bytt som la av och precis som för dig så är stilleståndet inte långt innan allt är uppe igen.

Av hjälpsam

Så här ett år senare kommer en liten statusuppdatering.

Allt funkar fortfarande och hyllan över frysboxen är inte ens påbörjad

Bilder är ju kul så så här ser setupen ut just nu:

http://i.imgur.com/wzaC5UC.jpg

http://i.imgur.com/Y9rLQZ8.jpg

Fyra diskar i en kassett från min Stacker ovanpå lådan och överst i chassiet sitter en EX-23N från lian-li som har plats för tre 3,5 med fläkt, där har jag två diskar och sen de fyra platserna inuti chassiet är också fulla så nästa steg är att koppla på ytterligare en av kassetterna från CoolerMastern om jag inte kommer på något 'snyggare' sätt att ha dom på. Har skissat lite på att limma ihop en låda till dom med dammsugarfilter på två sidor för att filtrera bort dammet men det har inte heller blivit av ännu.

Jag har inte riktigt hängt med, är det fortfarande m1015 som gäller eller finns det nått nytt som gäller numera?

Av hjälpsam

Är mest ute efter bra räckvidd och det ska den nog leverera oavsett revision. Blev en från webhallen igårkväll. Tittade även på Linksysen men fattade det som att den hade sämre räckvidd och dessutom sämre möjligheter till gästnät (med orginalmjukvaran iofs).