Inlägg

Inlägg som hjälpsam har skrivit i forumet
Av hjälpsam

just QNAP QG-103N verkar vara eol, så vet inte om det är ett bra val, men alla QNAP som kommit ut de senaste åren ska stödja minst smb2, och även smb3.

TBS-453A verkar spännande, men kanske inte vad du hade tänkt dig?

Av hjälpsam

Gottfrid tar 6.500,- http://ggsp.se/hp/2257-hp-proliant-dl360p-gen8-1x-e5-2620-8gb... för en sån utan disk.

om det är något att ha,
klart det är, det är en fullt kapabel maskin rätt mycket. overkill till väldigt mycket och för liten till en hel del annat

Av hjälpsam

Så, igår kväll gjorde jag uppdateringen, det blev riktigt bra

Men fn vilket jobb det var, windows 10 ville verkligen inte låta mig köra exe-filen från HP utan blockerade den konstant.

Till slut verkade lösningen vara att stänga av UAC och sedan starta filen från en admin dos-promt.
(på att-göra-listan finns nu att skapa en enklare virtuell win-7 installation att använda till sån här skit :P, sparar både tid och energi/frustration).

När jag väl fick filen uppackad ville naturligtvis inte HP:s installationsprogram skriva till min usb-pinne eftersom den var för stor (nackdelen med sex år gamla utilities ).

Men till slut var det klart, det man ska tänka på är bara att batchskriptet från HP som flashar anger filnamnen med åtta plus tre tecken dos-style och kopierar man den moddade biosfilen till usb-pinnen innan man tar bort orginalet så får den filen ett namn som inte matchar med vad som står i skriptet.

lazy hp-style

Men nu funkar det. Körde lite enklare stresstest efteråt bara för att se att det funkade och det verkar det göra.

game on!

Av hjälpsam

Tack för den guiden, verkar vara en rätt simpel uppgradering,
Han verkar dock ha gjort om sin bloggsite men hittade rätt efter en stund.

för framtida referencer är det dessa båda guider:

uppgradera bios
konfigurera bios

Vilket os jag kommer att använda vet jag inte ännu, om det blir freenas eller en ren bsd, eller xpenolgy, eller något annat.

Av hjälpsam

uppdatera microserver n54l med spp

Rotade fram en gammal microserver N54L ur garderoben och tänkte skaka liv i den för att ha den som offsitebackupkopiamaskin

Hade tänkt börja med att köra ett varv med att uppdatera sånt som kan uppdateras med hjälp av spp:n (post production G7.1), men det ville sig inte, den verkar fastna under detekteringsfasen.

Funkar inte spp:n till dessa burkar eller har jag bara valt fel spp?

Av hjälpsam

Det krävs i princip alltid öppna portar för att åtkomst utifrån ska funka.

Owncloud har delats och det är forken Nextcloud som de flesta föredrar idag, men oavsett vilket så är det fullt möjligt att köra det under FreeNAS om du skulle vilja.

En hallonpaj är väldigt slö som nas, både begränsat i nätverksprestanda och i cpu.

För ditt användande låter det nästan som att en färdig nas från synology eller liknande är en lagom lösning.

Av hjälpsam
Skrivet av muli:

Kan man komma åt FreeNAS när man inte är hemma?
Kan man installera någon VPN för att komma åt NAS:en när man inte är hemma? (så man skyddar sig mot DDOS)

Ingen av dessa frågor har egentligen med NAS-et i sig att göra utan med hur ditt nätverk ser ut.
Administrationsgränssnittet är inget man bör ha synligt på internettet, men har du vpn via din router så är du ju inne på ditt lokala nät.

Skrivet av muli:

Kan man köra Plex-server ? (antar detta är möjligt men är i7-3770 tillräckligt bra)

Det är många som använder Plex och en i7:a borde vara overkill även i detta sammanhang

Skrivet av muli:

Tjänar man något på SSD?

Beror på ditt use-case.
Ja det går naturligtvis fortare att skriva och läsa, och de är strömsnålare än mekanisk disk, och även tystare.
Men dyrare, så beror helt på vad du vill att burken ska göra.
I min NAS kör jag enbart med långsamma mekaniska diskar (mest WD Red 4tb & 8tb) dvs 5k varvare, men eftersom man läser och skriver till flera diskar parallellt får man ändå bra hastighet. Att maxa en 1gbe lina är enkelt och på en 10gbe-lina får jag ut mellan 500-800 (vad sjutton blir det för enhet här Mbit/s eller nått?? ) på grund av att min CPU i NAS:et helt enkelt inte orkar mer, sen beroende på vilka filer det handlar om kan ibland hastigheterna vara betydligt lägre, men jag har bara en Pentium så jag förväntar mig inte mer av den

Skrivet av muli:

Kommer det lokala nätet komma åt med LAN-hastigheter?

Naturligtvis. Fast jag är inte säker på om du skrev vad du egentligen menade

Skrivet av muli:

Vill gärna att skrivning/läsning ska gå lika snabbt som det går i ens egen dator (eller nära). Är detta möjligt med hårdvaran jag skrev?

Då bör du fundera på 10gbe nätverk, annars har du begränsningen i 1gbe nätverket, du kan iofs använda flera parallella 1gbe linor för att få upp hastigheten men även där finns begränsningar att komma runt.

Generellt så är alltid rekommendationen att ha ett tydligt definierat use-case klart för sig - sen kan man uvärdera olika hård- och mjukvarualternativ utifrån det.

Av hjälpsam

Ett alternativ till en 'steg-för-steg' guide (som riskerar att bli inaktuell snabbt), är att istället fokusera på de olika val man ställs inför. Det tycker jag är en stor styrka i just FreeNAS forumet att trots att många trådar är gamla lever de fortfarande och fungerar eftersom de väldigt mycket fokuserar på varför och inte på hur.

Att klicka sig igenom en installation av FreeNAS är rätt enkelt, men att få ett fungerande system som håller och som levererar det man egentligen vill ha kan kräva att man förstår rätt komplicerade saker, speciellt om man väljer att bygga ihop egen hårdvara.

En sån guide ställer iofs även lite större krav både på OP och på oss andra som postar i tråden .

Av hjälpsam

Normalt funkar det enbart med par men det står i manualen ifall det funkar med bara en, ett billigare alternativ är http://ggsp.se/ddr3/2721-hp-8gb-ddr3-pc3-14900e-ecc-udimm-712...

Av hjälpsam

En DL380 G7 är faktiskt inte så värst högljudd när det gäller fläktar. Jag har en liggande på skrivbordet för tillfället och visst låter den lite men hade den legat ett par meter bort hade den inte stört alls. (fyller man den med 15k varvare blir den däremot tyvärr lite störande då ljudet från diskarna är mer irriterande i tonen).

Ok att man inte bör ha den i sovrummet men annars är den helt ok.
Som de andra säger är dock tower normalt tystare.

Av hjälpsam

nått i stil med det här :http://ggsp.se/hp/1974-hp-proliant-dl360-g6-1xe5520-6gb-p410i-2xpsu.html ger rätt bra pris/prestanda. Men det beror ju lite på vilka förutsättningar och önskemål man har.

G7 eller nyare är lite strömsnålare förståss

Av hjälpsam

Rätt övertygad om att den cpu:n inte klarar att utnyttja 10gbe fullt ut, det gör inte min Men min orkar med drygt 5 just nu och det finns nog lite justeringsmöjligheter till för att få ut ytterligare.

Med de där Atom-cpu:erna så får man helt enkelt välja - de har inte alla saker samtidigt. Sen finns ju det kortet i flera varianter. Med 4C får du en M2 plats, och med 8C och uppåt får du fler sata och fler minnesplatser. Men då ryker å andra sidan din energi-budget.

Men åtta sata räcker långt, bootar du från usb, har du alla åtta till lagring och då borde du klara dig.

Sen vet jag inte om jag håller med riktigt i din tankegång om att välja en massa olika diskmärken/tillverkare/modeller. Min uppfattning är att istället välja ut den diskmodell som passar bäst in, dvs i ditt fall låg strömförbrukning (+ bra garantier) och sedan välja färre men större diskar.

En disk drar ungefär samma oavsett storlek så du sänker förbrukningen med större men färre diskar.

Med 4st 6tb och zfs mirror istället för 8st i z3 får du ut drygt 10tb mot 8tb med z3.

Av hjälpsam

Låter som ett kul projekt som jag hoppas du kommer att skriva lite om även i fortsättningen

Tänkta bara flika in en kommentar, min nas drar just nu 87 w enligt UPS:en, då är den relativt obelastad, någon klient läser från den, ser ut som tjejjen kollar på en film från plattan :).

Men naset har 12 diskar (vilket om man litar på WD:s egna siffror borde innebära att ca 60w av den totala förbrukningen är enbart för diskarna), då är det en helt vanlig HP Proliant ML10 som har ett par år på nacken, visserligen med en lågpresterande CPU men med ett extra SAS-kort och ett extra 10gbe nic.

Så att komma ner i de siffrorna du siktar på borde inte vara så svårt med moderna prylar utan att krångla med 12v

& lycka till naturligtvis

Av hjälpsam

Vi har en luftrenare Electrolux EAP300, till den är det både ett kolfilter och ett hepafilter. Kolfiltrena använder jag till några datorer här, annars är universalfilter till dammsugare ett bra alternativ. Bägge reducerar dock luftströmmen en hel del men kör du bara på 50% nu så går det ju att öka en del om det skulle behövas.

Av hjälpsam

Sitter och väntar på att lunchlådan ska bli varm i micron så passar på att skriva ihop nått

Det du beskriver är rätt långt från vad jag själv skulle göra så ska inte ge några synpunkter på det förutom att säga att den maskin du beskriver är rätt mycket overkill, men det är inget fel - jag brukar kalla det framtidssäkrat och sen köra på

Moderkort har jag alltid svårt för, där är rätt mycket att ta hänyn till, men när man väl bestämt sig för några 'måste' egenskaper brukar det gå lättare och lättare att sålla.

Minne; förr kunde man alltid säga att köp bara det du behöver, det blir billigare att komplettera senare, men idag vete 17, priserna varierar så mycket så det är väl bara att chansa om inte prisjakt tycker att nivåerna är helt kass och som du skriver 16gb är nog rätt ok, det är sällan man behöver mer än så.

PSU: Seasonic Focus Plus Gold, Corsair RM & AX är de jag har erfarenhet av. Välj inte sämre än guld, men att gå högre i klassning är inte lönt ur energisynpunkt. Välj ett semipassivt, gärna ett där fläkten verkligen står helt still vid låg last så blir det helt tyst.

Lagring, Du skriver mITX och att du vill ha det tyst. Då går snurrdisk bort, så enkelt är det bara. Skulle vilja påstå att i de allra flesta moderna maskiner är det hårddisken som låter mest, i alla fall vid låg till medel belastning.

Ska du bygga kompakt har du inte så stora möjligheter att dämpa ljud utan det enda är att inte generera ljud från början. SSD eller M2 för OS, lagring nån annanstans om du tycker det blir för dyrt med SSD för lagring och stora fläktar som går långsamt.

Grafiken skriver du inget om, jag valde ett MSI GT 1030 2GH LP OC som är ett fläktlöst lågprofilskort, inte jättekompakt iofs, det tar upp två platser plus kanske lite till, men med mITX lär du väl inte ha socklar för mer än ett kort ändå.

Här är en länk till min htpc som jag satte ihop härom året med lite samma ide om en framtidsäker maskin med bra prestanda som ändå är tyst. Nu kör jag den i en rymlig låda så det håller ner temperaturerna rätt ordentligt, men jag kan maxa alla kärnorna en bra stund innan det blir så varmt att fläktarna börjar låta, och då hörs den ändå knappt från soffan.

Av hjälpsam

Nu verkar till slut MikroTik CRS328-24P-4S+RM finnas till försäljning, 4k+ i sverige eller 327€ från Lettland. 4sfp+ portar fast mer än dubbla priset mot CSS326.

jaja, det är bara pengar

Av hjälpsam

Att det blir temporärt strul med internetaccess under tiden man håller på och meckar är nog rätt normalt. Men det ska ju lösa sig efter en stund.

Det som spelar roll är inte om din router har internetaccess under tiden eller precis efter du resettat routrarna, det kommer att lösa sig på en liten stund. Det kan bli ett uppehåll ett tag beroende på vilka begränsningar din ISP har. Till exempel har jag två ip:adresser från min ISP. Kopplar jag in fler enheter direkt mot den får bara två kontakt med internet. Det som kan hända när man håller på och meckar med olika routrar är att man hamnar över den gränsen och att det tar ett tag innan leasetiden gått ut på de adresser man så att säga bokat upp först.

Men det har ju inget med själva meshnätet att göra utan bara en extra komplikation/irritation

När det gäller att lägga till noder har jag tyvärr ingen erfarenhet av hur man gör när det inte funkar , men det jag läst i den stora tråden på internettet är att för en del funkar det bäst med att dra kabel mellan (LAN från master, in i WAN på nod), medan för andra fungerar det bättre när de inte använder kabel under konfigureringen, så där får man väl testa sig fram antar jag. Det kan också bli lite problem om man har de bägge accesspunkterna FÖR nära, då stör radiosignalerna varandra.

Japp, det gäller att sköta vätskebalansen nu i värmen, tror jag misslyckades lite igår för jag känner mig lite tung i huvudet idag

Av hjälpsam

Personligen gillar jag FreeNAS (och ibland ogillar också )

Men för att välja lösning är det faktiskt så enkelt att vilket system som helst som uppfyller de krav och behovskriterier man har är OK. Sen kan en del ha bonuspoäng eller andra 'villha' funktioner, men det är ju det man sedan använder för att sålla.

En seriös lista med mätbara krav är grunden för ett bra systemval.

Jag har valt FreeNAS på grund av att jag vill utnyttja fördelarna med ZFS och i mitt specifika fall uppfyller FreeNAS alla mina krav. Gör man inga dumheter rullar det bara på. På de snart tre år jag haft min nya lagringsmaskin med FreeNAS har jag inte haft någon nertid alls som beror på systemet, förutom omstarter i samband med uppgraderingar.

Har man som krav att alla systemuppdateringar ska kunna ske utan omstart vet jag inte om FreeNAS är rätt val, då får man nog gå direkt på FreeBSD och rulla sin egen lösning, men förutom det kan jag inte se något negativt.

Sen har de ett otroligt bra och hjälpsamt forum, det är alltid en bonus.

Det finns säkert "bättre" system, men jag är nöjd med mitt val

Av hjälpsam

Är inte helt 100 på vad du menar med att du flyttar wan/lan mellan de olika enheterna.
Men i teorin borde det vara rätt enkelt,

1. se till så att alla enheter ha senaste versionen av firmware
2. resetta den/de som ska vara nod/er och låt de vara avstängda under tiden
3. resetta den som ska vara master.
4. logga in i mastern.
5. konfigurera mastern som du vill ha den (alla inställningar förutom aimesh alltså).
6. starta noden
6. aktivera aimesh i mastern och sök efter nod.

Lämpligt är att vara ansluten med sladd i mastern så är du inte beroende av wifi:t under tiden du fipplar med inställningar

Av hjälpsam

Även om du återställer din router är det inte mycket du behöver göra efteråt (om du ine öppnat en massa portar eller gjort andra inställningar dvs).

I normala fall räcker det med att du anger samma SSID och samma lösen som tidigare så kommer alla enheter att kunna logga in igen. Skillnaden med mesh blir att om du haft olika namn på 2.4 och 5 banden för att tvinga enheter till enbart det ena bandet så kommer det inte att funka likadant efteråt.