Inlägg

Inlägg som hjälpsam har skrivit i forumet
Av hjälpsam
Av hjälpsam

32gb är max minne, du behöver inte bekymra dig om att köpa "orginal" minne. HP:n hanterar det mesta så länge det är udimm:ar. Möjligen att du får trycka en gång extra första gången den detekterar att de inte är HP och man får bekräfta under uppstart, men sen är det ingen skillnad.

Det går att blanda 8:or och 4:or om man följer ordningen som står i manualen.
Verkar vara v2 modellen, lite nyare.

Av hjälpsam

Precis som resources funkar på FreeNAS forumet till exempel. Jo det hade varit ett trevligt tillägg till sweclockers

Av hjälpsam

Det borde vara 4x 8gb UDIMM som är max i en sån, det är vad den cpu-familjen hanterar.
DVS inte REG-minnen så de är lite dyrare, men en 8gb sticka kostar ca 700 kr begagnad, fyrorna har jag inte kollat efter men de borde vara billigare eftersom suget är större på åttorna.

Angående GGSP så har jag alltid varit supernöjd med deras service. Kollar du här på forumet så tror jag inte du hittar något negativt om dem alls faktiskt .

Av hjälpsam

Tror inte värmen är något större problem så länge inte rumstemperaturen är för hög från början. Jag har en ML10 som är ungefär samma som en ML310 fast i ett mindre chassie och den skapar inte mycket värme. Inte ens på sommaren går fläkten upp i varv, iofs kr den bara filserver vilket inte är något tyngre jobb .

Det finns en hel del supermicro begagnat, men man ser inte så mycket X11, och inte så mycket X10 heller och äldre än det är det rätt onödigt att satsa på till ett nytt bygge.

Har du tid att vänta dyker det säkert upp något kul .

Av hjälpsam

Du anger ingen budget men en sån här borde räcka långt
http://ggsp.se/hp/3081-hp-proliant-ml310e-gen8-xeon-e3-1220-v...
Mycket billigare än så blir det inte.

Annars en Dell av samma typ, alternativt bygga något runt ett lämpligt supermicro moderkort.

Det är väl de vanligaste varianterna.

Av hjälpsam

@Nima2001: Vet inte om jag har något bra svar

Fördelarna (för mig) är möjlighten att köra fler tjänster på samma hårdvara och att det är relativt enkelt att ta backup på allt och att flytta över till annan hårdvara om något skulle hända.

Dessutom tänker jag så här, den minipc:n jag valt har inte ipmi eller annan möjlighet till fjärråtkomst, genom att använda proxmox och installera pfSence som en virtuell maskin får jag lite av de funktionerna med övervakning som då saknas.

Nackdelarna är ju så klart ett extra lager med komplexitet (dvs proxmox), sen är jag nybörjare på proxmox så det är ju såklart en nackdel i sig

Av hjälpsam

vanlig 3.5mm eller 4mm träskruv med försänkt skalle brukar funka bra till sånt där. De med kullrigt huvud är ofta lite väl tjocka.

Av hjälpsam

OK. så till slut bestämde jag mig för att gå på all-in varianten Eller i varje fall nära på.
En kompakt strömsnål men ändå tillräckligt kraftfull för att klara sig några år.
Nu har jag en Qotom Q555G6 liggandes här på skrivbordet.

Innehållet är
Intel 7th Gen Core i5 processor i5-7200U Kaby Lake 2.5GHz, up to 3.1GHz Dual core
https://ark.intel.com/products/95443/Intel-Core-i5-7200U-Proc...-

6 x Intel I211-AT NIC. Vet inte varför det sitter 6 portar på dom, men kanske att jag kommer att använda hälften .

8gb ram och en 120gb mSATA.

Köpte den tom från ali och handlade minnet på tradera och ssd:n här i Sverige (eller möjligen Danmark).
Valde faktiskt varianten med antenner även om jag kommer att skruva bort wifi:t från den. Prisskillnaden var ju bara några kronor så "kan vara bra att ha" .

Den var lite pillig att få igång, biosen i den bootar inte från vilken usb-pinne som helst verkar det som. Men efter lite googlande insåg jag att det var det som var problemet och då var det ju bara att testa lite olika pinnar och hittade rätt snart en som funkade .

Min tanke nu är att installera proxmox på den och sedan köra pfsence virtualiserat + en vm med TP Link Omada controller som styr mitt wifi här hemma.

Så nästa steg är den nya utmaningen att lära sig begripa proxmox
Är det nån här som kör pfsence (eller opensence för den delen) virtualiserat under proxmox och har några tips är jag väldigt intresserad

Av hjälpsam

En liten uppdatering så här ett tag efter.

Till slut blev det en Zyxel

En ZyXEL XGS1930-28 som har 24 + 4 SFP+ portar:
https://www.zyxel.com/se/sv/products_services/24-48-port-GbE-...

Har inte gjort så mycket med den förutom att koppla in den och kör den som en vanlig dum switch så har inget omdömme ännu, men den var lätt att uppdatera och lätt att komma igång med.

Av hjälpsam

@BullD0g: En kontroller av något slag måste du ju ha, men sen beror det på vilken låda du hittat. Enligt HP så finns det en variant som de kallar SAN som har fibrechannel och/eller iSCSI, och en variant de kallar för SAS som har sas-portar.

Den senare borde du kunna koppla direkt till ditt befintliga sas-kort. Däremot till SAN-varianten krävs annat kort, inte omöjligt att det krävs "rätt" kort från HP dessutom, men det finns det säkert någon annan som har koll på det.

Jag har valt att helt undvika att lära mig något alls om FC och sånt :D.

Av hjälpsam

Kul att du fick ordning på det

samba är inte så svårt egentligen, men eftersom man ska göra inställningar på så många ställen är det lite pilligt, och man kan ju inte kolla om det funkar steg för steg heller utan allt måste vara rätt för att det ska funka.

Av hjälpsam

Här är flera olika frågor/problem. en del har med varandra att göra och andra inte.

* Att FreeNAS:en inte syns när man bläddrar i utforskaren är ett litet windowsproblem. Det har inget med åtkomst att göra så det kan vi lämna därhän (så länge).

* Det viktiga är att du kan komma åt din utdelade share genom att skriva \\server\share i utforskaren. Eftersom du inte kan det så börjar vi där.

1) funkar det att pinga servern från din dator? dvs öppna ett kommandofönster och skriv ping servernamn, alternativt ping och ipnumret som servern har. Om det fungerar med namn eller enbart med ip har med din router att göra och har inget med åtkomst att göra till din FreeNAS.

- om det funkar att pinga har de kontakt och problemet är antingen utdelningen, eller rättigheter på den.
- funkar det inte att pinga är det ett nätverksproblem som måste lösas först.

om vi antar att ping funkar så är det dags att titta på rättigheterna under FreeNAS.

nedanstående förutsätter v11.2 men inställningarna är samma i tidigare versioner, bara navigeringen är lite annorlunda).
Under Accounts - Groups
+ skapa en grupp (i mitt fall har jag gett gruppen namnet familj). Bocka inte i några av rutorna utan bara skapa gruppen

Under Accounts - Users
+ skapa en användare, epost behövs inte, men ange ett lösenord, bocka ur "new primary group" och välj istället den grupp du nyss skapade som primär grupp. Resten av inställningarna blir bra som de är default.

Under Sharing - Windows shares
markera ditt share i listan och välj edit. Välj advanced mode om det inte är gjort redan, alla rutor ska vara urbockade utom "Browsable to network clients".

Under Storage - Pools
välj det dataset som du delar ut, dvs expandera så långt det går. Där väljer du edit permissions.
ACL ska vara unix.
Välj din användare och din grupp och bocka i alla tre apply rutorna.
I accessrutorna längst ner rekommenderar jag att du bockar i alla nio rutor utom write för other.
och sen apply permissions recursively.

och save.

när FreeNAS slutat rassla igenom rättigheterna på disken skulle jag rekommendera att du startar om smb tjänsten under Services / smb.

Och när vi ändå är där kan vi ta en titt på inställningarna där också innan vi startar om tjänsten.
De flesta inställningarna här påverkar inte själva accessen, utan bara hur det funkar sen :), men några pointers.
Workgroup, är denna fel funkar inget mot windows, dessutom anges den alltid med stora bokstäver. (Default i windows är väl fortfarande WORKGROUP antar jag, men har du angett något annat måste det stå samma i FreeNAS).
Local Master ska vara ibockat och Time server for Domain.
Guest account ska vara nobody
En bit ner finns det sex kryssrutor, jag har alla ibockade förutom Hostnames Lookups.

spara och starta sedan om smb-tjänsten.

Efter det skulle jag direkt prova att skriva in \\servernamn\share (eller\\ ipadress\share) i windows för att testa, om det funkar som det ska så borde den nu fråga efter lösenord. Du behöver då ange din FreeNAS hostname/usernamn och lösen. Men det är inte omöjligt att du behöver starta om din windowsdator först för att den ska fatta.

Lycka till och kom ihåg att vara tydlig med hur långt det går, och med vilka eventuella felmeddelanden du får om du vill ha hjälp

Av hjälpsam

Det ligger en ute på blocket sen igår kväll till alldeles för lågt pris, om det är nån som är snabb...

Av hjälpsam

@Undie:

Helt rimliga frågor.

I mitt fall beror det egentligen två huvudsakliga anledningar.

Mitt nas har en G3240 (pentium klass, dualcore 3.1ghz) cpu och 32gb ram, min andra maskin har dubbla Xeon Quad Core E5620 och 72 gb ram. Där är en viss prestandaskillnad

Den andra anledningen är att jag inte vill låsa upp mig med att allt ska gå i samma maskin, det blir väldigt omständigt när den behöver startas om eller man vill mecka med något. Det är något jag redan lider en del av för jag har några gamla jails, och dessutom kör jag några burkar med iscsi mot naset också. Så det är en av de sakerna jag vill komma ifrån.

Sen på FreeNAS kör du inte docker direkt i ett jail, du kör RancherOS i ett jail som man sedan kör docker i. FreeNAS är ju bsd så det behövs ett linux os mellan.

Men visst kan man köra en hel del direkt i jails i FreeNAS, men jag vill helst inte.

FreeNAS uppdateras med jämna mellanrum och då behöver den startas om, jag har 12 diskar i naset utan hotswap, så så fort en av de diskarna blir gnällig behöver jag stänga ner för att byta. Det sista finns det en plan för, men uppdateringarna vill jag inte hoppa över.
Jag kör exsi 6.5 och där lär väl inte komma så värst mycket uppdateringar som kommer att kräva omstart

Sen det där med docker, host os, vm, det blir lite rörigt.
Men såhär har jag fått ihop det (i mitt huvve då alltså), docker är en applikation som körs på någon form av hostOS (till exempel RancherOS eller helt vanlig ubuntu), i mitt fall kommer det hostOS:et att köras i en vm under esxi.

Vilket innebär att på min lekmaskin blir det esxi - vm-linux - docker - dockerkontainer med nått kul i.

Jo det blir lite lager på lager. Men enligt hypen ska det ju vara "billigare" resursmässigt att köra flera dockor i en vm, än att köra flera vm:ar.

Sen har jag aldrig riktigt gillat hur jails funkar i FreeNAS, det finns inget kontroll- eller administrations-gränssnitt. Det är lite som, "oj freebsd stöder virtualisering, och folk skriker om det så vi slår på de där flaggorna när vi kompilerar så det finns med, men vi låter folk lista ut själva hur det funkar". Lite taskigt kanske, men det är så det känns.

Jag är jäkligt nöjd med min FreeNAS burk, men de ska få vara nas och inget annat är det tänkt.

Av hjälpsam

funkar det att lägga kablarna på vinden? Då blir det bara ett hål upp och ett hål ner.

Av hjälpsam
Skrivet av Undie:

Stödet finns redan, det handlar om att mjukvaran ska vara 32-bitar. Hur vida docker providar multilib-paket får du nog konsultera deras paketsystem.

Får jag fråga varför du just vill köra docker?
Är det för att enkelt få igång produktionsdugliga hostapplikationer? (Webbservrar, SQL blablabla)

Ska ta en djupare titt på hur det funkar med 32bitars, men det kan inte vara någon omöjlighet att få kläm på. Men i värsta fall får det bli rena vm:s istället.

Anledningen till docker är flera, dels att det är många mjukvaror som distribueras i det formatet vilket gör det enkel att få igång. Plus att jag slipper ha hela vm:ar, det borde spara en del resurser.

I dag kör jag med separata fysiska maskiner, som har flera olika mjukvaror installerade och nackdelen blir ju att när jag uppdaterar något påverkar det ofta allt annat också, i separerade kontainrar ska det inte ske på samma vis.

Sen vill jag även lära mig att skapa egna för att själv distribuera mjukvara som en komplett installation i en docka.

Det är inte omöjligt att jag om några månader inser att jag är helt fel ute Det har hänt förr...

Av hjälpsam
Skrivet av RainbowUnicorn2014:

Så om jag skulle gissa så kan 5000kr vara på gränsen till svårtsålt, men sen handlar allt om timing med.
Dock så har jag sett att detta för det mesta går som metalskrot i folks ögon så jag har slutat förvänta mig få några direkta summor när jag säljer av gammalt skräp

Det var lite det jag ville visa, att prisspannet kan vara ganska stort, och att det är lite tillfälligheter som avgör vad man får ut (och naturligtvis hur länge man är beredd att vänta).

Sen kan jan nog också tycka att en G6:a närapå är "metallskrot" Jag har egentligen inget negativt att säga om en G6:a, men eftersom de är äldre så blir stödet för dem i nyare mjukvaror bara sämre och sämre. Inte ens en G7:a kan du lägga in senaste exsi och bara köra utan det behövs handpåläggning för att det ska funka. En G8:a däremot bör väl ändå funka ett bra tag till?

När jag köpte min G7:a för några år sedan väntade jag ganska länge innan "rätt" burk dök upp, med en konfiguration som innehöll det jag var ute efter, utan att jag fick betala för extra grejjer jag inte var intresserad av. Så som köpare får man vara lite kall och vänta på att rätt deal dyker upp, och som säljare får man antingen vara tålmodig, eller skapa förutsättningarna för "rätt" deal. Ungefär som vanligt alltså

Av hjälpsam

en docka, flera docker :)

Har tänkt ge mig in i docker-träsket på riktigt.
Jag har några funderingar som jag hoppas att nån här kan besvara för just nu är google inte till någon större hjälp.

ok, första frågan, spelar det någon större roll vilket os man kör docker på?
(förutom såna saker som egna preferenser alltså).

Kanske ska skriva något om min miljö, just nu är det en esxi-server som kommer att hosta alla mina olika "lekmaskiner", och en separat maskin som agerar nas och har lagring för share och backupper.
De olika virtuella maskinerna på esxi:n är tänkta att ligga lokalt på servern. Vet inte riktigt hur mycket disk som finns tillgängligt, men tror att där är runt 800gb ledigt just nu.

fråga två, nu när de flesta linuxardistar fasar ut stödet för 32bitars applikationer, om jag vill köra en äldre 32bitars applikation i en docker, måste 32bitars stödet finnas i hosten då eller funkar det att lägga in det i dockerpaketet?

det finns fler frågor på lager, men trådar har gått sönder för mindre så tror jag håller där så länge ;).

Av hjälpsam

alltså,

jag vill å det bestämdaste förneka att det säljs nått, eller köps nått, jag har lovat min fru att vi inte behöver fler datorer i år!!

Men klart det säljs, släng ut den med några fina bilder här på marknaden så tror jag nog du kan bli av med den.

Om priset är rätt, tja Gottfrids är ju osåld fortfarande så en skaplig gissning är att priset behöver ner lite för att locka till en snabbare försäljning. Men annars tror jag nog att det är ett ganska "rätt" pris egentligen, inget fyndpris men inte heller för dyrt. Det är ju fortfarande en sjysst maskin.

Här är en liknande från england : https://www.ebay.com/itm/HP-DL360P-G8-1U-RACK-SERVER-2x-E5-26...
för ca 4.500, inte riktigt samma men liknande modell.