Inlägg

Inlägg som hjälpsam har skrivit i forumet
Av hjälpsam

claim måste göras 30 dagar efter köp och kampanjen slutar sista april så det är snabba ryck isåfall. Men nu blev det ännu intressantare

update: Enligt dustin support chatt omfattas inte deras servrar av kampanjen.

Men neligt dells hemsida räknas dustin som partner så fn vet

Av hjälpsam
Skrivet av MsSmith:

Jag använder EaseUS ToDo Backup och den skapar loggar på backuper inkl vart man lagt dem. Kanske kan vara något?

Är det bara loggar eller kan man grafiskt se var en fil finns? (tänker på om det finns en kall och en varm backup).

Av hjälpsam

Dokumentation i allmänhet är rätt kasst när det gäller i princip alla mjukvaruprojekt som inte har något större företag i ryggen, och inte ens då är det säkert att är bra. Kan ju bara se till de projekt jag själv är inblandad i och det är rätt varierande nivå

Jag tycker nog att FreeNas tillhör de bättre, och där finns ett aktivt forum med mycket erfarenhet så just det ser jag inte som ett problem.
Däremot är jag mer bekymrad över att man använder en variant av ZFS som gör att jag inte kan lyfta över en volym till ett annat system om jag skulle vilja/behöva. Men och andra sidan ska det inte vara ett problem att bara dra igång en usb-pinne på i princip vilken hårdvara som helst och sen kan jag ju exportera därifrån. Men ett extra steg vid en eventuell flykt från FN blir det ju med extra behov av lagring under migreringen.

Frysboxen är tydligen off-limits enligt platschefen ;). Och det är hon som lagar de smarrigaste köttbullarna så där vågar jag inte inkräkta Även ens en nörd klarar sig utan mat i längden...

Diskussionerna relaterat till ECC-minnen kan jag tycka är rätt komisk (hoppas jag inte trampar någon på tårna nu ), vet man vad ECC är så behövs väl ingen diskussion. Klart det inte finns något som _kräver_ eller _måste ha_ ECC, det är ju bara minnen, allt funkar ju ändå. Likadant med ups:er och de olika raidlösningarna, de behövs inte heller (utom för prestanda iofs).

Däremot om jag vill ha en rimlig hög nivå på tillgänglighet och säkerhet för min data så väljer jag de lösningar som finns, därför ECC-minnen, UPS och med den nya lagringslösningen som jag planerar att sätta upp även raid. I kombination med grejer av lite bättre kvalité som begagnade rackservrar till exempel anser jag att jag har lagt ribban där jag vill ha den, utan att kostnaden rusar helt genom taket.

För min del är ECC självskrivet i det här projektet.

Läste förresten något i en annan tråd som fick mig att fundera på en annan sak. Om jag har en backup på kall disk liggande hos morsan så vet jag ju att den kommer jag inte att uppdatera så ofta. Sen finns den lite färskare backupen på varm disk nånstans, antingen hemma eller i någon annans moln. Finns det nått bra system som kan hjälpa mig att hålla reda på vad som finns var?

Idag kör jag det helt manuellt och lite sporadiskt hemma, på jobbet sköts det av nån från Indien utan att jag nånsin har behövt fundera på hur :).

Av hjälpsam

Ni får inte ta mig _för_ seriöst

Har precis dragit igång maskinen här på skrivbordet, kopplat in fyra gamla diskar på den inbyggda kontrollern i en extern kassett, kopplat via en hemmasnickrad adapterkabel på den interna strömutgången till sas-bakplanet.

Offrade en annan adapter och lödade på en vanlig fyrapinnars molex. Ser nästan proffsigt ut
Synd att det inte finns några bra att köpa, men det tog inte lång stund att sno ihop en egen.

Däremot tror jag att informationen här : http://forums.overclockers.com.au/showthread.php?t=962861 inte är helt korrekt, pin 9 är inte GND på min utan nått annat så den lämnar jag okopplad. Annars är pinnarna symmetriska med 5v respektive 12v i ytterkanterna och 3.3v i mitten med GND där emellan.

Lite besviken är jag på ljudnivån, låter ju knappt som en server. Hade locket varit på tror jag den hade varit tystare än min pc :).

Det har gått lite troll i planerna, på det fysiska planet iofs bara. Platsen där servern ska stå innebos för närvarande av en frysbox så tills det är löst får det bli lekserver enbart. Men det är rätt kul det med. Nu får jag extra tid att lära mig både Xen och freenas.

Tycker mig läsa ut här på forumet att fler förespråkar vmware framför xen, däremot har jag missat anledningen? Erkänner att jag är lite dåligt påläst när det gäller wmvares platform. Jag har använt den på skrivbordet en del, men inte pillat något med mjukvaran i sig.

Av hjälpsam
Skrivet av -=Mr_B=-:

Men hemma...
Behöver du egentligen flera servrar?

Nä inte sjutton behöver jag det

Skrivet av -=Mr_B=-:

Vad jag menar är att det är lättare att administrera och uppdatera ett system, kontra flera virtuella system. Samla funktionerna på en faktiskt server, och skit i att virtualisera, åtminstone "alltid i drift" tjänsterna. Vill man periodvis virtualisera specifika tjänster är det ju lätt att sparka igång en VM med den befintliga servern som värd.

Helt klart en vettig synpunkt. För närvarande använder jag både win* och bsd/linux system på mina befintliga maskiner och risken är att det kommer att fortsätta så.

Som jag tänkte så skulle jag dra nytta av att system som freenas har 'allt man behöver' snyggt förpackat i ett paket och då behöver jag inte lägga tid på att bygga något eget (och antagligen göra något sämre dessutom).
Konsekvensen blir lite att de tar över hela maskinen och därför tyckte jag att det skulle vara enklare att separera lagringsfunktionen i en egen maskin och ha resten i en annan.

Av hjälpsam

Jo det finns ju alltid en risk med ägg, men även med två maskiner hade jag inte tänkt att de skulle ersätta varandra utan ha helt olika uppdrag. Fast nog har jag funderat lite även på riskerna.

Det är bland annat därför jag tittat på FreeNas och den typen av system, har jag bara fungerande backup på 'systemdisken' ska det i teorin bara vara att flytta över allt till en annan maskin och köra vidare :). Om det funkar så enkelt, tja. Det är väl bara att prova antar jag.

Likadant med xen. De virtuella maskinerna kan jag flytta till annan hårdvara om den servern klappar ihop.

Nu har jag iofs inte testat att göra det med varken xen eller freenas ännu. Men det är en av många saker på listan innan hemmets nya servergeneration prodsätts.

fn - det lät ju riktigt snoffsigt ja alltså det betyder att jag tänker leka en hel del med grejerna för att lära mig mera innan de får börja jobba på riktigt.

Budgeten är väldigt svävande faktiskt. Jag vet hur jag vill ha resultatet i stort. Jag inbillar mig att jag vet vad jag behöver för hård- och mjukvara för att uppnå det. Sen svider det alltid när man ska trycka på köpknappen för tillräckligt många diskar eww. Får sprida det över minst två löningar. Att det sedan tillkommer en massa smått och gott är oundvikligt.

UPS:er finns redan på plats, möjligt att nån av dom behöver nya batterier, men det är ju löpande. (just det ja, seriekablar till ups:en ska in på attgöralistan).
Diskar till hemmakataloger och allmänna säkerhetskopior och annat sånt jox har jag. Tanken är en raid10 på den inbyggda kontrollern med fyra diskar.
Diskar till den stora lagringspoolen ska köpas, tanken där är åtta diskar i en volym med raidz2 på ett eget hba-kort till att börja med.

Av hjälpsam

Serverfilosofi på soffkanten

Ja det här skulle väl kunna vara ytterligare en 'nu ska jag bygga server'-tråd. Vilket det egentligen är :).

Men jag tänkte vädra några mera filosofiska spörsmål med forumet.

Jag är på gång att byta ut diverse gamla burkar som står i garderoben mot lite modernare hårdvara och få lite mera stuns på nätet här hemma. Det tänkta upplägget är två maskiner där den ena i huvudsak agerar lagringsserver och den andra virtuell applikationsserver (vi kan väl tänka oss en FreeNas och en Xen men vad det blir i slutänden vet jag inte än).

De flesta av mina 'servrar' idag består av olika PIII och P4-burkar som fortfarande funkar alldeles utmärkt, men de har ju rätt begränsande utbyggnadsmöjligheter och det är dessutom bara en tidsfråga innan kondingarna börjar poppa så det börjar bli dags att göra något.
En DL380G7 är införskaffad och ligger just nu och hummar lite försynt på skrivbordet bredvid mig. Har aldrig jobbat med HP praktiskt förut så det är en ny bekantskap :).

Frågan jag ställer mig (och er) är helt enkelt såhär, vad är fördelarna respektive nackdelarna med två separata maskiner mot att stoppa in allt i samma? (för enkelhetens skull kan vi hoppa över sånt som energiförbrukning och att två tar upp mer plats, vilket i mitt fall inte spelar någon roll)

Vad säger ni?