Inlägg

Inlägg som whisky har skrivit i forumet
Av whisky
Skrivet av pine-orange:

Elpriset bestäms av den dyraste producenten som behövs för att möta efterfrågan. Därför har all (över)produktion samma pris. Om miners endast använder överskottet kommer det med andra ord inte påverka priset.

Jo, men nu är ju problemet att sol och vind inte är tillförlitliga producenter vilket leder till att det kommer att krävas stöd från reglerbar poduktion, produktion som straffbeskattas för att den inte räknas som förnybar och miljövänlig. Det kommer väldigt ofta att finnas överskott, dock inte tack vare miljövänlig produktion, utan på grund av... så vill man öka smutsig elproduktion och höj elpriserna så kör miningriggar för all del. Personligen är jag inte intresserad av att betala 3ggr elpriset mot mina norrländska kollegor.

Av whisky
Skrivet av pine-orange:

Om det är överskottsel kommer det per definition inte påverka elpriset. För då är elpriset redan fastställt.

Elpriset bestäms av tillgång och efterfrågan, och om efterfrågan hela tiden ligger nära tillgången kommer priserna att pressas uppåt. Med vår differentierade prissättning på el kommer dessutom elen alltid att vara billigare i norra Sverige. Gissa var alla miners kommer att ställa sin utrustning? Inte är det i Skåne iaf... Här är det bara Microsoft som får etablera elintesiv verksamhet, sånt som livsmedelsproduktion får stå tillbaka då kapaciteten i nätet inte räcker till...

Av whisky
Skrivet av Gimberg:

De skulle sänka produktionen på mining riggarna och styr om energin till konsumenter som då betalar mer än vad man får ut på mining. Sen när efterfrågan sjunker från konsumenterna så slår de på mining riggarna och riktar om energin till dem.

Bitcoin bidrar med ett "golv" för energiproducenter vilket är väldigt bra i energi produktioner som är opålitligare tex vattenkraft och vindkraft. Så kan man alltid mina med överskottsenergin vilket ger Bitcoin som man sedan när produktionen går ner och efterfrågan ökar så kan man använda de Bitcoin och köpa in el.

Låter vettigt att vi låter minig av kryptovalutor sänka hushållens köpkraft och industrins konkurrenskraft... Förstår att Vattenfall som stor elproducent inte ser det som ett direkt problem, men övriga samhället kanske inte ser det som en sund ekonomisk styrning.

Enda gången det fungerar att låta överskottsenergin gå till mining är om producenterna själva gör det, annars har vi direkt en konkurrenssituation om resurserna där elproducenten i ett inledande skede bara står som vinnare. I ett senare skede kommer staten ändå att få gå in och reglera miningen.

Av whisky
Skrivet av anon14781:

Skulle det vara en nyhet, att staten vill förbjuda folk att tjäna pengar?

Staten vill väl inte förbjuda folk att tjäna pengar? Vad är statens huvudsakliga inkomstkälla?

Av whisky

Gällande Kindle så har jag haft min sedan december 2015 och den används i stort sett dagligen. Inget att klaga på, mer än att den ju inte är supersnabb och att det verkar som att batteriet tappat lite i prestanda på senare tid.

Använder Calibre för att ladda den med böcker och jag tycker inte att det är ett större problem. Har gått bra med låneböcker från biblioteket, även om det nu var ett tag sedan jag testade just det.

Av whisky
Skrivet av Under_Specat_Nätagg:

Har en M1 MBP. Tangentbordet suger, skärmen är bra, M1 är ett skämt då den enbart kan driva en extern skärm, bra batteritid men inte ens nära den tiden Apple lover (vilken överraskning).

Standard Apple med andra ord.

När det kommer till batteritid är det väl ingen laptop som kommer i närheten av utlovade siffror även om batterierna är sprillans nya?

Standard laptop med andra ord.

Jag ska se om jag inte kan få byta till en MBA M1 när det blir ny jobbdator, min MBP i5 från 2014 (som nu kör Big Sur) är snabbare än min Dell Latitude 7490 med i5a från 2018. Den senare har dubbelt så mycket minne, men tar längre tid på sig att starta upp program och att "kompilera" typescript-projekt. Dessutom fläktar den på mest hela tiden vilket är enormt störigt.

Hemma är det inget problem med att M1 bara hanterar en skärm, för det är vad jag har på skrivbordet numera, däremot är det värre på kontoret där jag har två skärmar - lågupplösta dessutom...

Av whisky

Tittade faktiskt på Telenors hemsida idag och konstaterade att man kunde få 250/250 för 299, men det är om man binder sig i ett år. Eftersom vi betalar 439 för 100/100 nu och 250/250 kostar 469 annars så blir det nog till en uppgradering närmsta året iaf. Just nu ligger jag ganska ofta på max på linan då jag synkar data mellan två NAS-enhter där det landar backupfiler från två håll...

Av whisky

Testa Skylum Luminar, fritt i 7 dagar och inte så fasligt dyrt. Kan importera från en annan katalog till den du väljer som mål. Har en del smidiga funktioner för att redigera bilderna och i likhet med LR så är det ickeförstörande redigering, du jobbar med "filter" ovanpå originalet och vill du skicka den redigerade bilden så exporterar/framkallar den.
Blir nog ersättaren till LR6 som inte längre utvecklas, och jag har ingen lust att prenumerera på något som jag använder så lite, däremot har jag inga problem att betala för en licens om priset är rätt för mig.

Av whisky
Skrivet av pacc:

Söker man på WD4003FFBX så verkar det inte vara SMR och alltså helt ok för NAS.

8TB-diskarna har aldrig varit SMR, men EFBX fungerade inte i min RS816, jag hade tre EFAX sedan tidigare där det inte varit några som helst problem. Synology har ju blivit mer kinkiga med vilka firmware de accepterar. I deras enterprise-modeller stödjer man numera bara sina egna diskar tom.

Av whisky

https://madewithreact.com/

Här kanske du kan hitta inspiration?

Av whisky
Skrivet av boibo:

det är ju plus man vill ha, "icke plus", dvs wd red, är ju deras SMR disk. Plus kom till efter tryck från konsumenter då man sålde två versioner av WD RED, där en hade sämre prestanda pga SMR.

jag köper bara RED PLUS om jag får välja.

Att en eller andra ska vara inkompatibel är ju märkligt dock, undrar vad som ligger bakom.

Det beror lite på, diskar större än 6TB är inte förändrade, men de använde ju inte SMR tidigare heller. De är däremot omdöpta och omflashade med ny modellbeteckning även om diskarna i övrigt är identiska. Det är bara en marknadsföringsgrej att döpa om dem för att slippa det dåliga ryktet som Red-serien fick när det kom fram vilken teknik som användes i de mindre diskarna.

Att de inte ligger på Synologys lista för kompatibla diskar har egentligen inte med att de inte är kompatibla, utan bara de som ligger på listan är testade och verifierade av Synology - övriga diskar kan fungera, men helt utan någon som helst support.
Jag gick över till en annan modell helt, en som var enterprise-klassad. Kostade inte många kronor mer heller.

Av whisky

Jag beställde en WD Red 8TB, men fick en WD Red Plus, vilket i alla avseende är samma disk men med annan modellbeteckning i firmware. Varning vid initiering av disk om att den inte var kompatibel och två misslyckade försök att bygga om min raid gjorde att jag fick returnera disken och välja en annan modell.
I ditt fall hade jag inte chansat utan istället valt en enhet som är bekräftat kompatibel med din NAS.

Av whisky
Skrivet av Karazhan:

Tips på cykelhjälm?

Den som sitter bra. Tyvärr är det inte roligare än så. Ungefär som att be någon om råd med skor. Det är omöjligt eftersom det är passformen som är en av de viktigaste faktorerna.
Sedan kan man ju ha vissa krav, aero, bra ventilation, visst utseende osv, men det är också väldigt personligt.
Min favorit var en Bontrager Circuit MIPS, men den har blivit ersatt av en annan modell, så nu blev det en MET Manta MIPS istället. Inte alls lika skön, varmare (och svårare att tömma på insekter), men betydligt mer aero. I mitt fall fick jag den till ett väldigt bra pris vilket var det som avgjorde till slut.

Av whisky

Insåg att singelklinga kanske inte är optimalt för träning med klubben. 48x11 ger en kadens på 116 vid 57km/h och det var lite svårt att hålla hjulet på framförvarande. I övrigt fungerade det väl rätt bra, men det gäller att man inte har en kassett med för stort omfång, annars blir det rätt stora steg mellan växlarna. På hjulen med slicks kör jag 11-28 vilket är i "vidaste" laget.

Av whisky

Oavsett hur du väljer att klona så måste du säkerställa att du har en fungerande backup med BMR-funktion. Dock är det inte rekommenderat att återställa en server med AD-rollen då det kan bli problem att synka med övriga datorer i nätet efter en återställning.

Själv skulle jag no hellre flytta unika roller till en annan server i domänen och sedan göra en kontrollerad demote på AD-rollen och installera om.

Av whisky
Skrivet av FX9:

Beroende på vad det är för data så behöver du väl inte spegla diskarna?

1. Koppla in båda SSD-diskarna
2. Sätt upp spegling på dem
3. Kopiera datat från de gamla mekaniska diskarna till den speglade enheten

För att inte behöva installera om blir det mer eller mindre nödvändigt att klona...

Av whisky

Backa all data!

Ersätt en HDD med SSD, bygg/spegla om raiden till SSD.
Ersätt den andra HDDn med SSD och gör om proceduren.

Eller?

Av whisky

Hur kommer det sig att du inte inkluderar 0 i din medelvärdesberäkning? Det påverkar ju medelvärdet i allra högsta grad...

Av whisky

En nuc i biorummet kopplad till en projektor, tre nuc och träningsdatorn är kopplade till en vägghängd TV.

Av whisky

En hub hör inte hemma i ett modernt nätverk (mer troligt är att det är en switch du har hittat).

Troligen räcker det med att du skaffar den billigaste gigabit-switchen med tillräckligt antal portar du kan hitta.