Inlägg

Inlägg som whisky har skrivit i forumet
Av whisky
Skrivet av Blomman90:

Precis, men å andra sidan kan man utfärda en felparkeringsavgift till ägaren av ett fordon, utan att behöva visa vem som parkerade fel...

Varken fortkörningsböter eller felparkeringsavgift är ett skadestånd.

Även om det inte är prövat i domstol, men att det inte uttryckligen finns ett personligt ansvar för privata nätverk, så lutar jag åt att det blir svårt att fälla någon med bara ett IP-nummer som bevis. I detta fallet tror jag inte heller att en domstol skulle begära att polisen beslagtar användarens datorer för att göra en undersökning, speciellt då det inte handlar om upphovsrättsbrott i stor skala.

Av whisky
Skrivet av snajk:

Jag tror inte heller de vill pröva detta i domstol, men prejudicerande blir det inte förrän i HD och dit är det långt.

Nja, det är väl inte riktigt sant eftersom lägre instanser gärna dömer enligt praxis, något som skapas när första domen faller.

Av whisky

Frågan är bara om dessa byråer riskerar att skapa ett för dem ofördelaktigt prejudikat. Än så länge är det inte rättsligt prövat vad en abonnent har för personligt ansvar över sin internetanslutning. Det är inte heller fastställt hur en abonnent ska kunna bevisa sin oskuld i en sådan här tvist då det mig veterligen inte finns några som helst krav på trafikloggningen.
Advokaterna har i det här fallet enbart ett ip-nummer och det knyter inte upphovsrättsbrottet till en specifik person utan enbart en anslutning.

Det är denna osäkerhet som gör att advokaterna kommer med ett erbjudande om förlikning för att skrämma osäkra privatpersoner till att betala. Det är osannolikt att de vill pröva detta i domstol då det inte på något sätt är säkert att de kommer att vinna, något de självklart måste göra för att kunna fortsätta med sin verksamhet.

Av whisky

Länkat instickskort verkar inte ha någon intern USB-C-anslutning, vilket gör att chassits usb-c-port ändå inte går att använda.

Av whisky
Skrivet av star-affinity:

Apple har satt upp vissa regler för hur appar i App Store ska funka. Resonemanget (inte från mig från början, utan det var någon som påpekade det) var att det blir svårt att upprätthålla de reglerna om du tillåts att fjärrstyra en massa appar inifrån en enstaka app.

Apple har inte samma regler för ”fjärrstyrning” av film via exempelvis Netflix. Jag kan förstå det – det är svårt för en videoström att exempelvis skicka dig till någon egenuppsatt betallösning.

Men som redan varit uppe i tråden så tillåter de ju fjärrskrivbordsapplikationer som Citrix, RDP (Microsoft), Horizon (VMWare) mfl. Här finns ingen krav på att de enskilda programmen man kan köra på sin fjärrdator ska finnas i AppStore...

Av whisky
Skrivet av anon5930:

Känns lite som Unionen fick dollartecken i ögonen och försöker få till ett smaskigt PR-mål. Caset ser inte anmärkningsvärt ut i mitt tycke, hysteri om att försöka rädda "svenska" jobb och butiker vissa hålla nära mest.

Hade varit intressant att höra Amazons sida av det hela. Nu är det bara Unionen och igenjörens bild vi fått höra av det hela. Unionen är verkligen inte opartisk i detta fallet. Tråkigt för den enskilda arbetstagaren oavsett om Amazon verkligen har felat dock.

Nu ska det kanske nämnas att arbetsrättsliga tvister inte på något sätt är unikt och Unionen företräder sina medlemmar i denna typ av mål hela tiden, inte bara för att motparten heter Amazon och målet därmed blir högprofilerat.

Att vi bara hör ena sidan är inte heller ovanligt, det brukar vara så att arbetsgivare inte går ut med sin version då det lätt blir ännu sämre PR av det när man försvarar sig. Kan lätt tolkas som att man smutskastar den svagare parten i målet.

Av whisky
Skrivet av henkiii:

Man kan ju tro att ett företag med 25000 anställda (AWS) skulle kunna hitta alternativa uppgifter åt personen om de hade velat se sina anställda som tillgångar istället för boskap...

För det första är inte arbetsgivaren globala AWS utan dotterbolaget som driftar serverhallen. För det andra är en drifttekniker/driftingenjör i en serverhall inte mer än en specialiserad fastighetsskötare i sin "enklaste" form, och det är inte alls säkert att arbetsgivaren har arbetsuppgifter att utföra som den anställde har kompetens för.

Av whisky
Skrivet av GuuFi:

...
Sen att man bryter foten i en datahall... Hur?
...

Fall från exempelvis stege efter att ha dragit kabel under taket? Missat att en golvplatta inte lagts tillbaka och trampat ner genom hålet? Finns ganska många sätt att göra sig illa på valfri arbetsplats, och en serverhall är inte en kontorslokal direkt.

Skrivet av henkiii:

Hur leder kompetensbrist till benbrott i en datorhall?

5månaders frånvaro från ett IT företag pga benbrott känns spontant orimligt högt. Nog borde det funnits andra uppgifter att sköta?

Att arbetstagaren brutit foten är i sig inte grunden till uppsägningen om man läser artikeln hos Unionen, men det är ett lätt oärligt sätt att öka intresset för nyheten hos rubriksättare.
Att man är borta i 5 månader är väl kanske inte så konstigt om det inte finns andra uppgifter att sköta, det kanske bara är en serverhall där övervakningen helt automatiserad och kanske till och med sker på distans. Inga övriga tjänster på plats? De som jobbar i hallen är inte mer än fastighetsskötare, och då är det kanske problematiskt att flänga runt med kryckor...

Av whisky

'order' är ett reserverat ord i SQL som används för att sortera resultatet.

Av whisky
Skrivet av joakim99:

Jag kan tycka att en lösning som innebär minst 5000 kr/mån kanske inte riktigt är det som TS är ute efter.

Nej, så kan det vara, men lösningar på enterprise-nivå med sla och support kostar mer än konsument-nas eller hemmabyggda freenas-lösningar.

Av whisky
Skrivet av joakim99:

@whisky: vilka kostnader pratar vi om för 20 TB?

Vi säljer S3-kompatibel lagring för 0,25kr/GB och månad med Gbit-anslutning mot internet för tillfället.

Amazon tar $0.023/GB och månad men sedan tillkommer kostnader för transaktionerna som utförs och det kan vara svårt, för att inte säga omöjligt, att prognostisera hur många "requests" som kommer att göras om man inte har hundra koll på mjukvaran som pratar med S3. Ingen kostnad att överföra data TILL deras lagring, men ska man läsa data FRÅN S3 så kostar det... Väljer man billigaste S3-nivån hos Amazon är prestandan dessutom tämligen dålig, speciellt om man vill läsa ut data.

Av whisky
Skrivet av joakim99:

20 TB till en molnlösning hade jag undvikit om jag hade kunnat. Dels känns det som kostnaderna kan springa iväg dels kommer en eventuell återläsningstid vara väldigt lång.

Två NASar, en lokalt och en remote är nog lösningen som jag hade valt också.

Med rätt mjukvara hos kunden finns det en hel del lagringslösningar online som inte kostar så mycket, det finns exempelvis leverantörer av S3-kompatibel objektlagring där man bara tar betalt för lagringen, inga transaktionskostnader eller bandbreddskostnader. Dock kan det göra att man inte når sin RTO när man väl ska återläsa, men att faktiskt kunna läsa tillbaka något borde vara skäl nog att välja en offsite-lösning.

En lokal nas är dock det första TS bör tänka på, att det ligger på klientdator(er) är allt annat än säkert som jag ser det.

Av whisky

Intel X25-M G2 på 80GB. Därefter har det blivit lite olika, 2st Intel 520 i Raid 0 körde jag rätt länge som systemdisk, sedan blev det Samsung 840 Evo. Nu kör jag Kingston A2000 som tyvärr blåskärmar burken lite då och då så imorgon plockar jag upp en WD black nvme på posten. Har hunnit med lite andra ssder i andra burkar också.

Av whisky
Skrivet av Glossy White:

har du någon hemsida till dom? har googlat men inte hittat något.
vet inte vad du menar med minimal nädel. gör dom bara chassin som tar små nätagg eller?

som jag skrev i första inlägget så vill jag köpa mic/ljud kontakt från sverige och inte från ebay. kostar ju massa numera med tullgrejs och sånt

Du kan ju alltid filtrera på produkter som finns inom EU, då slipper du tull och högst troligt även svensk moms.

Av whisky
Skrivet av martinot:

...

Tycker det är bäst om marknaden får sköta detta själva.

...

Samtidigt är det rätt tydligt att marknaden inte kan sköta detta själva. Finns många exempel på hemmaplan med avreglerade marknader där konsumenten hamnat i kläm när "marknaden" fått sköta sig själv. Det är svårt att få tillräckligt många konsumenter att dra åt samma håll för att påverka de stora bolagen.
Det finns exempel på marknadsledande företag som kursat eller nästan försvunnit för att de inte lyssnat på marknaden (Kodak och Xerox som bra exempel), men det var teknikskifte som dödade deras ställning - inte att de hade taskiga villkor mot sina kunder.

Av whisky
Skrivet av Commander:

Fast kan man verkligen kalla det dominerande ställning även Samsung har större andel på mobilmarknaden än Apple.
Tittar man hur EU försökte att tvinga alla att använda USB C så vägrade Apple utan några konsekvenser vad jag kan se. Många myndigheter vill ju inte styra företag speciellt USA.

Nackdelen för Apple är som sagt deras börsnotering här, men inte själva produkterna de säljer om någon domare och myndighet skulle börja försöka styra upp lite.

Apple har faktiskt en monopolställning på allt rörande iOS, och de är den andra största mobilplattformen i världen...

Att EU inte drev standardiseringen på laddning längre än att vilken laddare som helst skulle gå att använda (med mobiltillverkarens sladd) är väl snarare ett tecken på att även om Samsung råkar vara större än Apple på mobilmarknaden så har Apple väldigt mycket att säga till om. Om det inte styrker mitt påstående om att de har en dominerande ställning så vet jag inte...

Av whisky

Använder du nätverksladd med skärm (metallhölje runt rj45-kontakten) så kan man få problem om man inte har samma potential mellan de två enheterna som kabeln förbinder, i det fallet är en oskärmad kabel den enklaste lösningen.

Av whisky
Skrivet av Commander:

Skillnaden dock är att Windows har 90% av marknaden, vilket gör att den blir default oavsätt vad samt nu kommer Microsoft göra att man inte kan avinstallera Internet Explorer.

Detta skapar problem och kan hamna i samma träsk som Internet Explorer 6 gjorde. Sedan att man kan installera valfri annan webbläsare är inte sant heller då många av användarna kommer från företagsvärlden där rimligt nog blockerar egna installationer så oftast är det som kommer med Windows det man får nöja sig med. Vilket var också orsaken till Internet Explorer 6s väldigt långsamma död. Lägger man på det att Microsoft utnyttjar sin ställning genom att endast tillhandahålla uppdateringar med OSet dvs man måste uppgradera Windows för att få tillgång till feature X så gör det att allt stannar upp.

Är man minioritet så är det mindre problem. Dominerar man marknaden så får man mer ansvar. Lite därav Microsoft fick krav att sätta in val för webbläsare av EU bland annat. Apple har inte den dominansen därav min frågoställning om man verkligen kan tvinga Apple göra annorlunda.

Även om det är lite att jämföra äpplen och päron så är det stor skillnad på att Microsoft skickar med en webbläsare och att diverse företags policy förhindrar installation av andra webbläsare till att som Apple som leverantör inte tillåta andra webbläsare alls på sin plattform. Apple har, trots allt en dominerande ställning tillsammans med Google på mobiltelefonmarknaden, och därmed är de inte fria från kritik.

Av whisky
Skrivet av Walterwakr:

@Dahle86: vet du om det går att skruva av armstöden?

Ja, det är inga problem att montera av armstöden. Själv har jag haft min liknande Kinnarps i drygt 15 år då jag köpte den från ett konkursbo. Bästa stol jag har haft.

Av whisky
Skrivet av Philip320:

Förstår inte varför alla här måste ta Epic Games part? De följer inte Apples riktlinjer och det blir borttaget. Det känns som man alltid måste gnälla på Apple på detta forum. Tycker folk ska inse att T.O.S innebär någonting. Bryter man mot det innebär det konsekvenser oavsett vilket företag det gäller, storlek/spel

Man kan väl ha åsikter om Apples villkor utan att man tar Epics parti? Ser inget fel i att ifrågasätta ett företag med dominerande ställning och deras avtalsvillkor.