Inlägg

Inlägg som whisky har skrivit i forumet
Av whisky
Skrivet av anon42512:

Med det menar du 1xx och inte specifikt 100? Kan ju hända att jag inte hade det längre, minns inte om jag bodde här ens när jag fixade det, och har bytt router typ 2-3 ggr sen dess.

Nej, CGN-adresser ska enligt RFC 6598 och IANA vara inom adressrymden för 100.64.0.0/10.
Andra adressrymder som är reserverade är exempelvis 192.168.0.0/24 som många sitter på innanför sina routrar eller 169.254.0.0/16 som också är lokala adresser (som man bland annat får på en Windows-burk som är konfigurerad för dhcp men inte tilldelas en adress).

Av whisky

Det beror ju på hur mycket den som tillhandahåller din VPN-anslutning loggar. Din ISP kan däremot inte se trafiken som går genom din tunnel, bara att det går krypterad trafik från dig till din remote peer.

Av whisky

Givetvis är din internetanslutning gemensam för alla enheter, men idag kan du alltså bara nyttja 40% av anslutningens kapacitet. Dessutom kan du bara innanför din router nyttja 100Mbit/s vilket är rätt lite i dagens mått mätt.
Det hela kokar ner till vad du använder ditt nät till. Själv skulle jag inte klara mig på 100Mbit trådat då det räcker med att jag streamar en film till TVn från min lagring så går halva bandbreddent till det. Skulle det dessutom ske samtidigt som jag synkar filer mot en NAS som står på en annan plats och backar data till en molnleverantör så kommer mitt interna nät mer eller mindre vara sänkt av det.

Problemet med framtidssäkert är att den teknik som kommer i framtiden inte finns att köpa idag, därför är det bara vad som är förmodligen dyrast och mest modulärt idag som överlever längst. Dina nuvarande grejer var kanske fräsiga för 15 år sedan, men de är hopplöst föråldrade idag. Det kommer de prylar du köper idag också vara. Att dela på hårdvaran i olika delar (router för sig, switchar för sig, accesspunkter för sig) gör att du kan byta exempelvis accesspunkterna när nästa wifi-standard spikas utan att du för den delen behöver byta exempelvis routern. Dock är det troligen lika dyrt att den dagen byta bara en accesspunkt som det är att vänta ett år och köpa en komplett burk.

Av whisky

Lite sugen på detta då jag upplever en del irriterande vibrationer i mitt Corsair Obsidian 750D med en 360 i toppen och en 240 i fronten. Pump/res-kombo som är monterad i botten på en 120-fläkt-plats, men ibland börjar bottengallret vibrera irriterande. Funderar på att slänga in en påse blyhagel för att dämpa, men det känns lite butalt kanske.

Tydligen är det inte jättedjupt, så tydligen är det ganska trångt om man har vattenblock på GPU, nu går det ju att montera det vertikalt, så det känns kanske inte som ett stort problem.
Det jag mest undrar över är hur stadigt det känns. Kan vibrationer i fläktar och pump orsaka missljud i detta chassit?

Av whisky

https://octo.vmware.com/vmware-appliance-fah/

För den som har vmware-maskiner hemma kan detta kanske vara något? Jag är rädd att mitt rackskåp har för dålig kyla för att servrarna som står där ska kunna folda järnet dygnet runt. Sedan tror jag att elmätaren skulle få fnatt också...

Av whisky
Skrivet av m4gnify:

4 × 10/100Mbps LAN Ports
1 × 10/100Mbps WAN Port

Ja, då är det ju svårt att komma upp i högre hastighet än så...

Av whisky

Lutar åt att nån port i kedjan bara klarar 100Mbps...

Av whisky

be quiet! Pure Rock Slim är under 130 mm, tornkylare med en 92mm-fläkt.

Av whisky

10/10 helt utan fusk... faktiskt.

Av whisky

Bildmässigt är det väl bara att koppla in bägge maskinerna med lämplig sladd (vilket beror på vad din laptop har för utgångar för bild), det ser ut att iaf finnas tillräckligt med ingångar.

Av whisky

Kontaktar en elektriker?

Av whisky

Finns massor av information om HP Microserver N54L och till viss del även om N40L även om den är lite äldre.
Själv har jag installerat xpenology på min N54L och ställt den hos mina föräldrar som lokal lagring för deras backup, som sedan synkas till min nas hemma. Att köra VMar på den är inget jag skulle sikta på längre då prestandan är rätt usel faktiskt. Även om man kan få den att köra med 16GB minne så är det iaf för min del så lite minne att det inte är lönt att ha den som vmware-host. Man kan realistiskt kanske köra 2 windows-maskiner på den, eller ett gäng enklare linux-burkar. N40L är ju ännu klenare så jag skulle aldrig ge så mycket för de maskinerna i dagsläget.

Av whisky

Hmm, nu inser jag att jag röstade fel... Jag har ju inga chassifläktar. Däremot har jag 5 radiatorfläktar som styrs via fläktstyrning som i sin tur går på CPU-temperaturen. Dvs, jag röstade nästan rätt.

Av whisky

För att avgöra om personalen på ICA har rätt i att neka reklamation så hade en bild på lurarna varit till stor hjälp. Har sett exempel på produkter där ägaren påstår att de tagit hand om den när produkten i själva verket ser ut som den blivit överkörd av en buss (eller annonser på mobiltelefoner där de beskrivs som varandes i nyskick, fast med det lilla tillägget att skärmen är sprucken pga att den tappats i marken). Att de använts "hårt" kan ju faktiskt leda till att de ser ut som att de gått sönder pga hårdhänt hantering, dvs något som normalt inte täcks av reklammationsrätt såvida produkten inte markandsförs eller kan anses tåla den typen av hantering.

Av whisky

Vatten på stationära i arbetsrummet och luft på servrarna i racket. Funderar allvarligt på att faktiskt bygga en liten custom-loop till en av maskinerna i racket som ska fungera som Zwift-dator. Har ett moderkort liggandes med monterat block på CPUn. Pump och res finns också, men saknar radiator...
Ett tag funderade jag seriöst på att vattenkyla en annan server med opteron-CPU då jag såg att EKWB hade passande block, men då hade jag nog fått bygga en pump och kylningslösning utanför racket för att det skulle gå att kyla på ett vettigt sätt. Fördelningsblock och snabbkopplingar... hmm...

Av whisky

Du kan alltid bli medlem i VMUG (VMWare User Group), och sedan skaffa VMUG Advantage. Då får du licenser för det mesta från vmware som du kan använda iaf i lab-syfte/icke-komersiellt under ett år. Kostar väl runt en tusenlapp, men du får licenser för tre hostar, vcenter, nsx, vrops, vsan mm. Jämfört med vad det kostar med en skarpa licenser så är det prisvärt.

Av whisky

Börja med att ta reda på varför du får fps-drops, innan du gjort det är det bara tyckande och gissingar... Kanske är minnesbrist som leder till diskaccess som leder till fps-drops. I det fallet räcker varken CPU- eller GPU-byte för att åtgärda.

Av whisky

Jag har för mig att spridningsnät är standard i nybygge sedan 2015 eller nåt sånt, men nu kan jag inte hitta någon referens till regelverk för detta.
I vilket fall som helst har jag inte stött på att man inte haft spridningsnät i nybygge de gånger vi har tittat. Vi har även tittat lite på att bygga eget och alla hustillverkar har iaf spridningsnät som standard. Kanske skiljer sig åt när det handlar om lägenheter, men jag har svårt att se att man inte skulle ha det även om många idag tycker att trådlöst är bättre (av någon outgrundlig anledning).

Av whisky

Det hjälper inte att formattera partitionen, det enda som sker då är att du tömmer den på data - du får inte möjlighet att utöka en annan partition eftersom de två befintliga partitionerna upptar allt utrymme på disk. För att kunna utöka C-disken måste du först radera partitionen, dvs ta bort den. Först därefter kan du expandera C-disken, eller den partitionen som du har skapat C-disken på. Allt detta kan du göra i diskhanteraren (Disk Management).

Av whisky

Som husägare kan man aldrig ha för många verktyg...