Inlägg

Inlägg som whisky har skrivit i forumet
Av whisky
Skrivet av Ferrat:

Jo jag vet men om de tar bort det för minskat intresse och ont om IP nummer så är det logiskt att anta att de tjänar på det genom att sätta kunderna bakom NAT som jag skrev.
Nästan alla ISPs kör NAT för allt utom fasta adresser från vad jag erfarit.

Min erfarenhet är att de flesta ISP kör dynamiskt tilldelad publikt IP för de kunder som vill ha publikt, övriga får CG-NAT-adress. Få ISP tillhandahåller fast publik IP till konsument.

Anledningen till att ISP fimpar fast publikt IP är att kostnaden att administrera och underhålla stödet för fast IP inte täcks av de som betalar för det.

Av whisky
Skrivet av Spawnbadboy:

Dom jämnförelserna är inte samma sak alls

Med film så skulle det vara att du köpt en blueray och sen hyrt en biograf för dig själv bara och sen får inte spela upp den filmen på bion

Jag tror folk helt hänger upp sig på hur andra streamingtjänster fungerar.

Geforce now är som jag hyr en VM i t ex Azure och sen får använda den till vad jag vill som jag har köpt. Geforce now VM är i detta fallet anpassat till bara spel som du har. Det skulle vara helt jävla sjukt om företag kom in till Microsoft och sa att mina program får inte folk installera i era VM

Vi behöver inte gå så långt för att inse att detta inte är något unikt för spelbranschen. Man kan exempelvis inte ta en Windows eller MS-SQL-licens som man köpt och använt på en server i sin serverhall och sedan flytta den en vm man kör hos AWS (såvida man inte har en speciell licensform som MS är på väg att avskaffa för övrigt). Istället måste man hyra licensen från sin Service Provider som i sin tur betalar hyra till MS.

Av whisky

Som konsument är det nog inte många leverantörer som har fast IP som tjänst, det kan vara svårt att ens få ett publikt IP.
Nu ska jag inte ifrågasätta ditt behov av fast IP, men med Bredbandsbolaget och Telenor har jag bara haft 3 olika publika IPn under de 7 år som jag har haft fiber via dem. Nu använder jag cloudflares dns-tjänst som har api, så det går att komma runt de allra flesta begränsningar med dynamiskt IP den vägen. Självklart blir det problem för de tjänster som inte hanterar dns-namn utan kräver IP...

Av whisky
Skrivet av TobiasStockholm:

99% av datan behöver jag ingen redundans på, resterande 1% vore trevligt att ha redundans på men absolut inte nödvändigt. Hur löser jag det bäst? Kan jag välja att enstaka mappar får redundans med SHR (Synology Hybrid Raid) och filsystemet Btrfs? Eller finns det lämpligare val för mitt scenario, har de inga fördelar och jag bör välja JBOD och ext4 istället?

Du kan inte välja raid-typ och filsystem per mapp, det gör man på volymnivå. Vad vill du uppnå med redundans?

Av whisky

När allt är monterat och klart är det inga större påfrestningar på moderkortet så det är inga problem med färre skruvar. Det är främst en fråga om att fördela tryckande krafter när man monterar komponenter efter att man skruvat fast moderkortet i chassit.

Av whisky
Skrivet av Moby_Dick:

@TobiasStockholm: Nu vet jag ju inte vad du ska lagra för något men om du har viktiga filer/foton osv så skulle jag skapa en raid 1 med två lika stora diskar. Välj Btrfs som filsystem och aktivera schema för scrubbing och snapshots så att du är mer skyddad mot bitrot och virus.

Har du filer som du inte gråter blod av att förlora så kan du köra resten av diskarna i SHR så att du kan blanda storlekar och lätt utöka efterhand. Filsystemet kan då vara ext4 för att få lite extra prestanda.

Har man viktiga filer så ska man självklart ha backup på dessa. Att välja en viss raid-metod eller visst filsystem kan öka tillgängligheten, men det är inte på något sätt en metod för att skydda viktig data.

Av whisky
Skrivet av oRBIT2002:

Jag har lite bekymmer att casta mina 4K hemvideofilmer till AppleTV'n från min iPhone11 Pro (eller från min Plex-server). Jag kör på 5Ghz WIFi men det hjälper inte riktigt, det stannar och hackar. Filmerna brukar ligga på ungefär 60megabit/s och det är väl gränsfall vad wifi't här på övervåningen mäktar med så jag antar det är där problemet är.
Testade en betydligt nyare router nyligen, den gav bättre prestanda men det gick fortfarande inte att spela upp mina 4K filmer vettigt. Så vad gör man?
Testade nån sån där wifi-testar-app och den rapporterar typ 80megabit download och 90megabit upload, det är ju förvisso från internet men men..
Jag har inte testat att dra kabel till ATVn men jag har ingen lust med det.
Nån som har andra roligare tips?

Jag stod inte ut med att det tog evigheter att starta okomprimerad bluray från min plex-server med mitt dåvarande wifi så det blev tråd. Både tiden att starta en film och även mindre störningar om någon annan råkade använda wifit samtidigt gjorde det helt klart värt att dra tråd till ATVn. Visst, jag hade bara gammalt wifi med runda slängar 50Mbps som bäst, men det var ändå mindre än hälften av bitraten på det material du ska visa. Tråd vinner alltid över wifi eller arbetet att dra fram tråden.

Av whisky

Tänk på att ett intresse inte klassas som hobby om det inte kostar en massa pengar...

Av whisky

Kör själv med 3x24" på ett SMS-stativ. Själva stativet ska klara upp till 6x24 så det borde viktmässigt klara även dina skärmar. De har rätt många alternativ så det är väl mest en fråga om att hitta en passande modell.

Av whisky

https://omni.se/skf-haver-permitteringar-anstallda-atergar-ti...
Även stora företag utnyttjar Corona-stödet...

Stödet ska såklart inte användas för att fylla ut företagens plånböcker (eller företagsledare för den delen). Jag tycker helt klart att du ska anmäla, men det ska vara anonymt för din egen skull.
Det låter också som att TS arbetsgivare inte skulle dra sig för att ge anställda som inte går med på bidragsfusket sämre villkor vid framtida löneförhandlingar eller tom undanta från turordningsregler i händelse av uppsägningar. Kan inte tänka mig att de är intresserade av att behålla en "obekväm" anställd.

Av whisky
Skrivet av Molotov:

Ett "slitet" hus i bra läge är ofta bästa affären.
Krävs dock att man är villig att göra mycket själv.

Är man villig att göra mycket själv kan man såklart komma undan billigare med nybygge också, det finns fler alternativ till nyckelfärdigt med totalentreprenad. Köper man begagnat kan man riskera att få göra mycket mer än man planerat när man börjar riva i saker.
Och sedan ska det sägas att bara för att man bygger nytt är det inte säkert att man slipper att processa med leverantören om de inte sköter sig. Nytt är inte alltid smärtfritt, men det gäller såklart även när man köper begagnat.
En av de stora fördelarna med att köpa en äldre fastighet är att tomten är uppvuxen. Att anlägga en ny tomt är både dyrt och tidskrävande och det dröjer länge innan det blir samma grönska som en befintlig trädgård (iaf om man trivs med den som står där). Nackdelen med gamla hus är att man ändå kan behöva dränera om, lägga nytt tak, byta fönster, stammar eller el i hela huset vilket är ganska stora utgifter som man måste budgetera för.

Av whisky
Skrivet av perost:

Nu har jag bara skummat igenom rapporten lite snabbt, men i rapporten beskriver de hur de generar ljud genom att påverka switchingfrekvensen på nätagget. De använder i stort sett spoltjut med andra ord. Rapporten tar även upp AiR-ViBeR som nämns i nyhetsartikeln, men bara som ett exempel på andra tekniker som tagits fram.

Ok, jag läste bara igenom nyheten här på SweC, för av den framgår det bara att det handlar om hastighetsförändringar i fläkten i PSUn.

För övrigt borde det vara möjligt att utföra samma typ av attack genom att infektera en maskin som är ansluten i en intelligent PDU, för att därigenom utläsa förändringar i belastningen från den infekterade maskinen.

Av whisky

Metoden förutsätter också att måldatorn har en PSU med fläkt...

Av whisky
Av whisky

Enl Asus själva är det bara stöd för 6/7 generationens cpuer så 8/9-serien funkar inte, då måste du byta moderkort också.

Av whisky
Skrivet av CubaCola:

Hur går man tillväga när det gäller privatkopiering?

Jag trodde det var olagligt att tex kringgå en blurayskivas kopieringsskydd till exempel?

Det stämmer att man inte får kringgå kopieringsskydd, därför hade det också varit mer rimligt att man la avgiften på källmaterialet och inte på lagringen för en eventuell kopia.

Av whisky
Skrivet av aToria:

Ok intressant, då är det troligtvis inte processorn som sätter stopp vid 1920*1080. Du kan såklart vinna fps på att dra ner till low settings, men det är inte säkert att du når 240 stabilt. Det är ganska ovanligt i spel, CSGO är ju från 2012 typ även om det har blivit lite mer tungdraget med åren så går det nog inte att jämnföra med Valorant som just släppts.

Jag skulle nog ha lite is i magen, det kan mycket väl komma nya patchar till spelet som gör större skillnad än 3000kr mer på en GPU uppgradering i dagsläget. Kämpa på, invänta benchmarks, uppdateringar till spelet och ta ett beslut om 2-3 månader - det är min rekommendation.

Tvärtom, ger inte lägre upplösning bättre FPS är inte GPU flaskhalsen utan troligen CPU. GPUn får helt enkelt inte mer data från CPU för att kunna rendera fler frames. Enda sättet att vara säker är dock övervaka belastningen på både CPU och GPU, annars är det bara spekulationer ändå.

Av whisky
Skrivet av twoodbluee:

Hej,

Ska köpa en lagringsenhet och har försökt kolla lite runt på forumet kring nas, men har inte blivit klokare, snarare mer förvirrad..
Tänkte kolla om man kan få några tips?

Den ska vara som ett moln ungefär som "onedrive".
Följande krav har jag:
1. Behöver kunna lagra privata foton från telefon (android) via automatisk synkning.
2. Ska kunna flytta över från pc (Windows), privata bilder (systemkamera), privata musikfiler och diverse enklare privata filer, Office, Adobe etc..
3. Lagringsmängd 1-2 TB.
4. Pris 1-2 lax ex HDD, rimligt?
5. Fri från låsning, dvs inget abonnemang eller låst till tillverkarens app (ingen äger MINA saker, därav nas istället för onedrive).
6. Användarvänlig.
7. "Säker" (allt är relativt) mot intrång.

Andra frågor,
Har man antivirus i nasen, vpn och hur i så fall?, program/grafiskt gränssnitt att styra nasen med?
hur gör man med säkerhetskopieringar?
Funkar denna för ändamålet?
https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/harddisk-...

Syftet är att ha detta som en säkerhetskopia, en backup ifall att de filer man har lagrade i telefon/dator skulle försvinna.
Behöver inte den bästa, men vill inte heller ha en för dålig/svår NAS..

Jag nog undvika en 1-disk-lösning då du vill ha dels enkelhet men även viss säkerhet (du vill ha den som en backlösning för datorer och telefoner). Med bara en hårddisk i den blir det svårt att utöka kapaciteten på den och skulle mot förmodan disken gå sönder så tappar du all information. Med speglade diskar skyddar du dig högst troligt mot ett disk-ras.
Som backup-lösning är det också viktigt att du konfigurerar din nas så att du inte synkroniserar din dator och telefon, utan kopierar data från enheterna. Annars raderas filerna på nasen om du raderar källan (med synkronisering menar jag 2-vägssynk).
En riktig backuplösning ska egentligen också hantera versioner, annars kan du exempelvis "bli av" med filer om en fil från datorn blir infekterad av virus eller korrupt och sedan synkas till din nas och då skriver över den enda kopian som finns.

PS - du äger fortfarande den data du sparar på OneDrive...

Skrivet av LemurenSwe:

Jag hade i din sits skaffat en itx-bräda med inbyggd CPU, ett Node 304-chassi och en PSU för att sedan köra FreeNas. Typ en J4005B-ITX eller J4105-ITX hade funkat.

Bygga NAS själv kan både vara kul och lärorikt, men än så länge har jag iaf inte hittat något system som är lika enkelt och användarvänligt som de färdiga konsument-systemen som finns idag. Dessutom får man jämföra med betydligt mer kapabla modeller för att få en rättvisande bild av priset, eftersom ett hemmabygge som du föreslår är både dyrare men också en mer skalbar lösning än exempelvis en enklare 2-bay-nas.

Av whisky

[edit] Hmm, svaret före mitt är bättre...

Anledningen till att det är skillnad mellan första och andra uttrycket är som du kanske förstår paranteserna. Vad som inte framgår i din första post är varför det är skillnad.

Anledningen är att "eller" prioriteras högre än "och" i boolsk logik och första uttrycket kan förtydligas med hjälp av paranteser:
select * from Medlem where (Namn like 'S&' and Mnr <= 2) or Telefon = '174590';

Resultatet blir antingen delmängden där namnet inleds med ""S" och har ett medlemsnummer mindre eller lika med 2, eller om posten har telefonnummer som är lika med 174590.

Andra uttrycket:
select * from Medlem where Namn like 'S&' and (Mnr <= 2 or Telefon = '174590');

Resultatet blir att bara de poster där namnet inleds med "S" ur delmängden där medlemsnummer är mindre än eller lika med 2 och telefonnummer är lika med "174590".

För att få mer information om hur det fungerar så kan du googla "boolesk logik"...

Av whisky
Skrivet av anon42512:

Med det menar du 1xx och inte specifikt 100? Kan ju hända att jag inte hade det längre, minns inte om jag bodde här ens när jag fixade det, och har bytt router typ 2-3 ggr sen dess.

Nej, CGN-adresser ska enligt RFC 6598 och IANA vara inom adressrymden för 100.64.0.0/10.
Andra adressrymder som är reserverade är exempelvis 192.168.0.0/24 som många sitter på innanför sina routrar eller 169.254.0.0/16 som också är lokala adresser (som man bland annat får på en Windows-burk som är konfigurerad för dhcp men inte tilldelas en adress).