Inlägg

Inlägg som philipborg har skrivit i forumet
Av philipborg

Första plats! Absolut ingen bluff.

Av philipborg
Skrivet av anthra:

Kan ju prova om man köper en webkamera till den bärbara och få den invyggda att fungera som frontend och webkameran som backend.

Borde det inte gå att registrera samma kamera som både front och back? Möjligen att du behöver duplicera video feeden först.

Av philipborg
Skrivet av Allexz:

Jag kan bara inte se att ett opensource projekt med så stora namn drivande någonsin skulle vara något positivt.

Det är ingenting ovanligt med open source projekt av sådana jättar som går bra. Linux foundation, som även äger vägleder detta projektet, har ju varit involverade i flera sådana projekt. Det där är inte alla Linux Foundation projekt, bara de som är startade av flertal av jättarna för att få en delad standard.

Vet faktiskt inte om något Linux Foundation projekt som har gått åt hållet du befarar. Projekt som primärt drivs och utvecklas av ett enskilt bolag har hög risk för det du befarar. Det håller jag med om att vi ser på exempelvis Chromium och finns många fler fall. Men ju fler som samarbetar desto lägre blir risken, även om det är teknikjättarna. Speciellt när den primära versionen är under en non-profit med open source fokus som Linux Foundation eller Mozilla.

Av philipborg
Skrivet av Sval:

Dags för Nvidia att börja skapa processorer så man vet att det går att lita på.

Nvidia CVE - 129
AMD CVE - 35
Intel CVE - 729

Rekommenderar inte att räkna rätt av på antal CVE'er som ett mått på säkerhet. Min poäng är mer att Nvidia knappast är immuna mot säkerhetshål.

Av philipborg

Jag hoppas att han inte får trademark på det, allt för generiskt.

Av philipborg

Wine på Linux kan hjälpa en hel del. Finns många äldre spel som ironiskt nog fungerar bättre på Linux med Wine/Proton än nyare Windows. Så givet att du kan få tag på en dator öht så är dina odds bra då Wine är open source. Då den ändå abstraherar bort ett lager så är det lättare för dem att behålla gamla API'er.

Av philipborg

Känns som jag är den enda som inte har några problem alls med den nya korken.

Av philipborg

Såg precis att det är du @nikka som ligger bakom den sidan. Super bra jobbat!

Av philipborg

Min primära är välvd. Mina två sidopaneler är platta.

Av philipborg
Skrivet av revolt_III:

1. Spelande...jag har en hel del spel som jag spelar. Hur är linux i dagsläget när det kommer till spel?

De två bästa databaserna med svar på "fungerar spel X på Linux" är:

ProtonDB för allt på Steam och lite utanför.
Lutris för allt utanför Steam och lite innanför.

Svaren kan ibland däremot vara lite gamla och situationen för ett spel har ändrats, ofta till att det fungerar bättre än dokumenterat.

Oftast när det inte fungerar så är det för att kernel nivå på anti-cheat används. Det är alltså anti-cheat som installerar och styr Windows kernelen där säkerheten grundar sig i att användaren inte har full kontroll över Windows kärnan. I mitt tycke är de ett allvarligt säkerhetsproblem då en sårbarhet i anti-cheat systemet innebär en sårbarhet i ens OS kernel. Den reglerar även vilka drivrutiner m.m. du får installera osv. Konceptet fungerar inte bra på Linux då användaren faktiskt har full kontroll över sin kernel och kernel modifieringar är normen. User space anti-cheat fungerar oftast på Linux däremot, vilket även är den vanligare typen av anti-cheat.

Av philipborg
Citat:

Rimligtvis tillfaller mellanskillnaden på 5 procent AMD och Robot Cache.

Om vi skiftar fokus från andrahandsförsäljning så reagerade jag på detta. Så kollade upp och verkar som att 5% stämmer för både andrahandsförsäljning och förstahandsförsäljning enligt deras informationssida för utgivare. Det där är ju väldigt lågt gentemot konkurrenterna. Under hälften av EGS 12% som de är så stolta över.

Av philipborg
Skrivet av dlq84:

Testat SteamOS på den? Borde gå att installera en inofficiell iso (HoloISO).

@klein Hade nog mer rekommenderat ChimeraOS som riktar sig mer mot att stöda bland annat Ally. Med det sagt är HoloISO inget dåligt val alls. Stöd för Ally i ChimeraOS kom för två dagar sedan så feature listan är inte komplett ännu som man ser, ingen aning hur komplett den är med HoloISO för Ally.

Av philipborg
Skrivet av jocke92:

Om nu google tappar marknadsandelar på analysfronten så får de bygga en eu-miljö dit vi jobbar. Så får övriga världen och usa ha sin.

Problemet är CLOUD Act som gör att det inte spelar så stor roll var datan ligger. Amerikanska regeringen anser sig ha rätt till datan så länge det finns hos ett amerikanskt bolag, oavsett i vilket land datan befinner sig i. Därav hjälper det inte så mycket att ha en separat EU-miljö även om det fortfarande är mycket bättre.

Av philipborg

2st m.2 NVMe PCI-E 4.0.
2st SATA SSDs.
2st SATA HDDs.

Tror ärligt talat jag glömt en SATA enhet till här.

Av philipborg
Skrivet av Nem0:

Föredrar Linux alla dagar i veckan men konstant intvingad i Windows tack vare spel och HDR

HDR går frammåt iaf, även om det tar tid. https://gitlab.freedesktop.org/wayland/weston/-/issues/467
Sedan om man verkligen vill går det med gamescope också, men rekommenderar inte det till majoriteten.

Av philipborg

CachyOS (Arch baserad). Enda distron av väldigt många testade som ville fungera bra med mitt 7900 XTX, och det fungerar riktigt bra. Klagar inte att det var just det, gillar det starkt så installerat det på fler maskiner. Gick med i deras Patreon så jag fortsatt får stöd.

Windows körs på arbetsdator pga legacy mjukvara som vi behöver stödja och trots att jag har decennier med erfarenhet i Windows så fungerar det otroligt dåligt för den typen av utveckling jag gör. Varit en enorm källa till frustration och tagit flera timmar i arbetstid per vecka från mig i flera år nu... Mjukvaruutveckling på Linux är så mycket enklare och fungerar så mycket bättre, och om det inte gör det så kan jag faktiskt veta varför! Helt vansinnigt att Windows bug tracker inte är publik så man måste leta gamla foruminlägg där MS anställda har svarat eller fråga dem direkt.

Av philipborg

Telia har sin IPv6 tunnel som fungerar skitdåligt så nej. Önskar jag kunde slå på det men internetleverantören måste stödja det ordentligt då. Borde byta internetleverantör.

Av philipborg
Av philipborg
Skrivet av Sarg:

Lättare sagt än gjort när så många företag, myndigheter och kommuner använder sig av AAD/O365 numera.

Fast det där hanterar redan kommuner i stor grad och jag skulle antag myndigheter. Alla kommunala organisationer jag har jobbat med, vilket är hos ett 50 tal olika kommuner, har haft strikt totalförbud på att ha persondata om invånare på AAD/O365. Mer specifikt har de haft totalförbud på att ha det i egen email eller lösa dokument öht. Det får endast finnas i journalhanteringssystemet och på fysiskt papper. Därav har journalhanteringssystemet jag jobbade med egen meddelandefunktion m.m. som uppnår alla kraven. Sedan är knappast AAD/O365 de enda alternativen, långt ifrån.

Av philipborg
Skrivet av Sveklockarn:

Nej, jag bara påpekar att staten hittat ett sätt att expandera genom att införa godtyckliga regelverk som är omöjliga att följa fullt ut, vilket gör att det alltid finns bötespengar att hämta ut för staten vid behov.

Jobbat en del med GDPR med väldigt känslig sekretessbelagd persondata och jag tyckte inte att det var något omöjligt att följa. Kräver en insats och genomtänkta beslut, men det är ju poängen med lagen. Man behöver tänka över hur man hanterar persondata. Vad är det du fann omöjligt att följa?

Största problemet jag har sett är CLOUD act som är ett grovt övertramp av USA på andra länders invånare, men även det går att undvika med genomtänkta beslut genom att helt enkelt undvika leverantörer som faller under det.