Inlägg

Inlägg som philipborg har skrivit i forumet
Av philipborg

Tyvärr är ju Siri rätt värdelös i min erfarenhet gentemot både Alexa och Google. De var först ut men har nästan stannat i utvecklingen sedan dess medans de andra har gått med stormsteg. Önskar det däremot fanns ett bra alternativ som respekterade min integritet vilket ingen av de större alternativen gör enligt mig.

Av philipborg
Skrivet av Osten87:

Ofrivillig samlare av SATA kablar. har byggt ett bra antal datorer genom åren och ALLA moderkort kommer med alldeles för många SATA kablar! WHYYYY!?

Köpte en gång ett moderkort som kom med 8 SATA kablar. Det var ett M-ITX moderkort med 4 SATA portar. 🤔 För att vara rättvis så hade de olika vinkling, men ändå.

Samlar på brädspel (begränsat p.g.a. utrymme), Magic The Gathering och datorspel.

Av philipborg
Skrivet av hasseb64:

Man läser varje dag om nya standarder eller i alla fall uppgradering av standarder.
Man skapar väl standarder för att de skall hålla över tid?
Tiden mellan uppgraderingarna går nu mot noll, hur fundament fel är inte det?
Våga vägra

Vad är problemet? Det är helt bakåtkompatibelt med tidigare USB standards versioner. Bara att nu finns möjligheten att kunna dra på mer ström om alla delarna i kopplingen behöver och klarar det. Innan har det skett med proprietära lösningar men nu standardiserar man det. Hade man ökat 5W i taget hade det kanske varit lite väl många rent kvantitativt. Men nu ökar man maximala tillåtna från 100W till 240W vilket ändå får ses som ett rätt rejält kliv.

Genuint, jag ser inte vad problemet är öht med att man uppdaterar standarder på ett bakåtkompatibelt vis. Speciellt inte med en opt-in funktion som automatiskt kontrollerar om den kan användas.

Av philipborg
Skrivet av gkod:

Varför syns fräsbanorna så tydligt?
Ser ut som fel matning/varvtal och fel verktyg för applikationen dessutom.

Är nog avsiktlig design för att få både textur, ljusdiffusion och industriell stil. Tittar man vid svängarna så ser man att de inte fräst och djupet är snarlikt, så är nog enbart ett estetiskt tillgrepp.

Av philipborg

MX Vertical är min all-time favorit mus jag testat. Inte kanske den populäraste musen men med mitt grepp var den suverän efter några minuters användande, även vid spel.

Av philipborg

Rätt operativsystem är här "Linux" för mig. Bryr mig inte vad den kommer med ur fabrik, men vill kunna installera Linux med bra stöd.
I övrigt så har jag ett mer holistiskt perspektiv på det, ska vara en bra upplevelse överlag för syftet. Värderar däremot kvalitet mer än att spara några kronor på datorer. Blir så lite när man slår ut det på alla timmars användning, och ofta så gör jag nyttosysslor på mina maskiner så det blir lätt att motivera. Vill även att den ska gå att underhålla lite beroende på syftet. Inte lika viktigt på någon ultratunn foldable dator/tablet hybrid, men på en arbetsmaskin så vill man kunna utöka och ersätta saker utan att behöva köpa nytt.

Men bra Linux stöd är verkligen en dealbreaker för mig.

Av philipborg
Skrivet av Teddis:

Nja, ansvaret ligger rimligtvis ändå på Intel. Deras CPU. Huruvida de ska hjälpa microsoft utveckla en settingspanel eller göra en egen är en annan sak.

Men det är ju Microsofts operativsystem? Intel har försett alla förutsättningarna för att Microsoft ska kunna lägga till stöd att styra det, finns till och med exempel i viss grad iom Linux, det är däremot Microsofts jobb att få in det i deras produkt. Hade det varit OSS hade man kunnat motivera att Intel själva borde lägga in stödet, men Intel kan knappast begära källkoden till Windows för att få in deras ändringar. En av nackdelarna med stängd källkod, en ensam part som styr och det är helt efter deras vilja och tycke hur allt fungerar och vad man kan göra.

Detta är någonting som bör hanteras av operativsystemet och inte extern mjukvara då det handlar om operativsystemets mikrokod. (Mer exakt volatil inläsning av mikrokod till CPU'n av operativsystemet vid uppstart.)

Av philipborg
Skrivet av Snubb1:

Då kan du utesluta minnesproblem.

Hade instabil minneskonfiguration i nästan ett år men det gick igenom flera memtest utan problem, inklusive de nämnda som tog något dygn. I mitt fall så krävdes det extremt specifika operationer för att symptomen skulle uppstå, komiskt nog exakt vad steam lyckades göra. (Filer blev korrupta varje dag.) Löste sig så fort XMP stängdes av. Så utesluta är att tag i men ja, det är rätt osannolikt pga det vid detta laget.

Av philipborg

"Massor små kärnor", de har redan gjort det i Xeon Phi serien ett bra antal år nu. Hade inte klagat om de lyckas trycka in ett dussin eller två av dem kärnorna bredvid vanliga big-core, iofs så är frågan vad man gör som kräver X86 men två dussin kärnor med SIMD prestanda.

Av philipborg

Helt oetiskt utförd forskning. Antingen så skulle de informera och få godkännande av någon (standard inom pentest) eller kolla på historisk data.
De har bara lämnat all skit efter sig till Linux utvecklarna att städa upp. Förståeligt beslut att dra ut alla deras commits och sedan porta dem, för allting det universitet har bidragit med har varit involverat i detta projektet.
Rätt tydligt att de bara eftersträvade en forskningsartikel som refereras så mycket som möjligt.

Hoppas forskarna blir granskade av ett etikråd.

Av philipborg

Vid vatten på elektronik: Koppla ur direkt och låt torka i minst ett dygn, helst två eller tre. Desto fler desto bättre upp till en viss nivå. Vatten på avstängd elektronik är dåligt. Vatten på påslagen elektronik är mycket värre.

För komplett återställning så bör du öppna den och rengöra PCB'n från korrosion som kan ha skett innan du kopplar in den igen. Om du inte bryr dig så mycket om den så vänta iaf två dygn så den får torka. Vatten på avslagen elektronik orsakar oftast bara korrosion (som i sin tur kan orsaka andra saker). Vatten på påslagen elektronik kan permanent förstöra komponenterna.

Av philipborg
Skrivet av Sveklockarn:

Vad jag visste fanns ingen motsvarighet, det var därför jag frågade. Men ja, tre år senare är väl lite av poängen med vad jag skrev angående att ligga i framkant med sin mjukvaruutveckling.

Nej, det är äldre än 2016. Radeon ReLive släpptes 2016, men det ersatte deras tidigare lösning "AMD Gaming Evolved" som gjorde samma sak. Det fick stöd för inspelning redan Juni 2014. Cirka ett halvår efter Shadowplay släpptes.

Värt att notera är att redan innan så var det fullt möjligt att använda GPU encoding för streaming för båda företagen, krävde bara lite mer kunskap och konfiguration. Hårdvaran har haft stöd för det mycket längre.

Skrivet av Sveklockarn:

Artikeln nämner även att AMD introducerade hardware scheduling först på GCN, så det är nog inte fullt så enkelt som att det är "bra" eller "dåligt".

Det finns självklart för och nackdelar. Men med marginal är den största nackdelen att det blir en något större dyrare krets. Fördelen med dedikerat kisel är att ens CPU belastas mycket mindre, det går inte att tala sig runt. Vilket gör förnekande av bristen tämligen underlig, för diffust är det inte.

Skrivet av Sveklockarn:

Sen har vi ju det faktum att Nvidia hållit AMD stången och tagit uppåt 80% av GPU-marknaden, trots en "tekniskt sämre" lösning. Det illustrerar min poäng väldigt bra om att AMD pysslat med teknisk förfining som i slutändan inte gjort dem till några vinnare.

De har satsat mer på mjukvaran samtidigt som de vägrat stödja öppna standarder för GPGPU. (OpenCL 2.0) AMD har inte lagt ner lika mycket på mjukvara som de borde, vilket de vaknat upp till nu på senare år.

Skrivet av Sveklockarn:

Jag har aldrig ägt ett AMD-kort eftersom jag började bojkotta AMD-produkter i slutet av 90-talet, så jag har försökt undvika att fixa datorer med Radeon-kort med motiveringen att jag inte kan något om dem.

Jag baserar mitt omdöme på allt jag kontinuerligt läser om allt från reset-buggar till drivrutiner som ger blåskärmar. Det är ganska många AMD-entusiaster som säger precis samma sak, att AMD-mjukvara alltid medför ett visst meck men "att det är värt det". Mitt eget tålamod för krångel har minskat rejält med åren.

Säger inte att den inte borde lösas men komiskt att du tar upp reset-buggen, för det sker när man försöker använda en feature som Nvidia har artificiellt blockerat tills häromveckan. (GPU passthrough.) Min personliga upplevelse har varit något mer strul med vissa Nvidia grejer men överlag skulle jag säga att jag har haft lika mycket/lite problem med dem sedan min första AMD GPU 2014. Föredrar däremot AMD's drivrutin över Nvidias ur ett funktions och gränssnittsperspektiv, särskilt efter Crimson Edition. Blåskärmar specifikt har jag nog aldrig haft problem med utanför överklockning på vardera. På Linux har jag haft mer strul med Nvidia än AMD.

Kör kört kort från båda tillverkarna i olika maskiner efter funktion, pris, syfte och tillgänglighet. Exempelvis så hade jag avrekommenderat AMD dGPU i en Windows laptop fram tills iaf alla GCN baserade kretsar. Ingen aning hur RDNA laptops är, har inte riktigt följt det då tillgängligheten på datorer med dem är väldigt låg i övre prisklasser.

Så därav tycker jag bojkottade till den grad att man inte ens vet vad man bojkottar är lite... udda att vara stolt över. Speciellt om du har gjort det sedan sent 90-tal.

Av philipborg
Skrivet av Wolfkin:

Don't be evil.

Det var ett så fint motto.

Av philipborg
Skrivet av IKEA Billy Bokhylla:

Vad förhindrar miners att använda RAM(disk) eller till och med VRAM till detta?

Ursäkta om någon redan svarat, saknar funktionen trädvy för att se.

Men det är Proof of time and space, inte bandbredd, som används. Det är därför mekaniska hårddiskar säljs i förmån över SSD'er, den högre bandbredden är tämligen meningslös.

Av philipborg
Skrivet av Bengt-Arne:

Ett problem inom all IT idag, lägger man ut drift och underhåll på en extern aktör så finns möjligheten att man blir avlyssnad/spionerad på.

Idag så anses Kina och kinesiska företag vara den lede fi... Vilka är det imorgon..?

Säkerheten avgörs mer av hur avtal skrivs över hur drift skalla hanteras, underhållas m.m.

För felsökning, driftstart och liknande så kommer man nog aldrig ifrån att en viss tillgång med möjlighet till avlyssning/spioneri finns oavsett aktör.

Molntjänster, som ex. Vem bestämmer säkerheten? Inte är det kunden.

Fast även kunden av underleverantörerna har ansvar för vad underleverantörerna gör inom ramen av dess leverans. Exempelvis så lagrar vi (Sverige) generellt inte känslig data i molnet då de flesta molntjänster drivs av amerikanska företag, något som inte går hem iom CLOUD act. (National Intelligence Law är inte heller OK.)

GDPR förtydligade och stärkte existerande lagar rätt rejält om detta.

Personlig åsikt: Som utvecklare inom bransch som hanterar känsliga uppgifter är det såklart jobbigt att inte kunna välja leverantör fritt. Men som medborgare är jag väldigt glad, CLOUD act och National Intelligence Law är fullkomligt förkastliga ur alla perspektiv från nationell säkerhet till individuell integritet. Dessvärre har vi få konkurrenter i samma skala som de amerikanska driftsjättarna.

Av philipborg

Åter igen, valet att köra Chrome och värna om integritet är direkt motsägande.
Det är ingenting en plugin kommer ändra på, med eller utan FLOC.

Ivf, FLOC känns varken schysst för integritet eller marknaden så jag ställer mig i den skeptiska skaran.

Av philipborg
Skrivet av ELF:

Addon-systemet har gjorts (säkrare), vilket orsakade att addons slutade fungera och många kom inte äns tillbaka då många utvecklare gav upp med skiten. Det var en värre purge än pornhub purgen. Då dessutom inställningarna för addons nu mer verkar vara webbasserade så ser många ut som skit.

Syftar du på NPAPI som alla stora webbläsare slutade stödja? Enda moderna webbläsaren jag vet om som fortfarande stödjer det är Waterfox.

För det är lite udda att beskylla Firefox för något hela industrin bestämde sig att skrota, inklusive Google.

Av philipborg

Alltså för mig är fortfarande Google Chrome och integritet en oxymoron...

Av philipborg
Skrivet av izzie:

In-ear brukar vara mer prisvärt, men om du har hörlurar många timmar under en dag så är det klart värt att lägga pengar på.

Nja. De har lägre inköpspris men också mycket kortare produktlivstid. De små batterierna i in-ears blir ju obrukbara på nolltid. Så utslaget över hela ens ägande av produkten tror jag större hörlurar faktiskt kan vara det billigare, med rätt stor marginal.

Av philipborg

WH-1000XM3 om ANC är viktigt. Grymt batteritid, sköna, bra ANC och schysst ljud. (Inte som min stationära hörlursanläggning som kostar det trippla, men fortfarande bra.)
Enorma nackdelen med dem är att mikrofonen är ingen höjdare, samt att ljudkvalitén sjunker när mikrofonen aktivt används. Den fungerar för något måfå samtal om man vill, men inte något jag hade velat ha på ett längre möte.

WH-1000XM4 överskrider din budget, och mikrofonen är den största uppgraderingen.